Heb Je Zwangerschapsdiabetes? Test ‘t Met Deze 7 Symptomen

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

jan 08
Heb Je Zwangerschapsdiabetes? Test ‘t Met Deze 7 Symptomen

Bij zwangerschapsdiabetes ben je minder gevoelig voor insuline waardoor de suikers niet goed kunnen worden opgenomen in het lichaam. Dit is niet alleen schadelijk voor jou, maar ook voor je baby.

Eén van de gevolgen is dat je baby bijvoorbeeld veel groter wordt geboren dan zou moeten.

Maar aan welke symptomen kun je zwangerschapsdiabetes herkennen? 

De symptomen zijn gelukkig erg kenmerkend. In dit artikel leer jij de 7 symptomen van zwangerschapsdiabetes en wat je eraan kunt doen.

More...

Wanneer heb je zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes komt alleen tijdens de zwangerschap voor. Het betekent dat je een hoge bloedsuikerspiegel hebt tijdens je zwangerschap. Dit ondanks dat je bloedsuikerwaarden normaal waren voor je zwangerschap.

"Ongeveer 1 op de 10 vrouwen in Nederland krijg last van zwangerschapsdiabetes. "

Veel vrouwen hebben er dus ervaringen mee ben ik bang. De oorzaak is een verandering in je hormoonhuishouding. Door deze verandering komen er meer voedingsstoffen bij de baby wat natuurlijk goed is. Maar als je lichaam iets te hard van stapel loopt of jij niet gezond genoeg eet (beide kunnen de oorzaak van zwangerschapsdiabetes zijn), dan krijg je zwangerschapsdiabetes.

Door zoveel mogelijk op je voeding & dieet te leggen, kun je het voorkomen. Maar dat zal helaas niet iedereen lukken. En dan krijg je dus ook bepaalde symptomen.

De meeste symptomen van zwangerschapsdiabetes vallen in hetzelfde straatje als die van diabetes type 2. Ondanks dat zwangerschapsdiabetes vaak bepaalt wordt door middel van een controle bloedtest, zijn er toch ook zeker klachten die bij veel vrouwen verschijnen. 

Alle zwangere vrouwen krijgen een bloedonderzoek aangeboden. Maar ook later in de zwangerschap kan gekozen worden voor een bloedsuikertest. Vaak drink je dan een suikerrijk drankje en vervolgens wordt je bloedsuiker gemeten.

Je hebt officieel gezien zwangerschapsdiabetes wanneer je bloedsuiker waarden hoger zijn dan 7,8 mmol/l, dit is na een glucosetolerantietest (GTT). De nuchtere waarde moet volgens de richtlijnen lager zijn dan 5,5 mmol/l. 

Als je denkt dat je zwangerschapsdiabetes hebt, kun je gelukkig nog steeds een gezonde baby krijgen. De gevolgen zijn niet meteen heel ernstig. Het is dan wel van belang om je bloedsuiker te verlagen.

Over het algemeen wordt dit gedaan door het opstellen van een zwangerschapsdiabetes dieet en door je meer te gaan bewegen. Dat is vaak een goede behandeling. Mocht dit niet voldoende zijn? Dan wordt er met de arts overlegd wanneer je insuline moet gaan gebruiken.

Nadat je baby is geboren, verdwijnt zwangerschapsdiabetes meestal. 

Doel van het artikel

Heb je nog geen bloedtest gehad, maar ervaar je bepaalde symptomen tijdens je zwangerschap waardoor je denkt dat je diabetes hebt? Dan kun je dat testen met de volgende verschijnselen van zwangerschapsdiabetes om het daarmee vroeg te herkennen.


Heb je last van meerdere symptomen? Dan raad ik je sterk aan je bloedglucose waarden te laten testen. 


Heb je zwangerschapsdiabetes en wil je dit zo snel mogelijk omkeren? Klik dan hier

#1 Veel plassen

Dorst hebben is één van de belangrijkste symptomen van zwangerschapsdiabetes. 

Met dorst hebben bedoel ik niet dat je een extra glas water per dag drinkt, maar dat je gedurende de dag het idee hebt dat je met je mond onder de kraan wilt blijven hangen. 

Hoe kan dat precies?

Bij zwangerschapsdiabetes speelt het hormoon insuline een belangrijke rol. Normaal gesproken maakt je alvleesklier insuline aan en zorgt de insuline ervoor dat de suikers uit je bloed kunnen worden opgenomen.

Tijdens de zwangerschap reageren je lichaamscellen minder goed op insuline en kunnen suikers dus minder goed worden opgenomen. Zwangere vrouwen maken daarom meer insuline aan om dit probleem op te lossen.

Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dit niet. Er is dan dus te weinig insuline en je lichaamscellen zijn te ongevoelig voor insuline om je bloedsuiker stabiel te houden. 

Wanneer je bloedsuiker te hoog is, dan wil je lichaam je bloedsuiker zo snel mogelijk naar beneden zien te krijgen. De enige manier om van die overtollige suikers af te komen is door het uit te plassen. Als het ware loos je dus je suikers. 

Een bekende manier om erachter te komen of je diabetes hebt is dan ook wanneer er suiker in de urine zit, wat eigenlijk alleen gebeurt wanneer je een te hoge bloedsuiker hebt.

  • Je bloed bevat zoveel glucose, dat je nieren niet meer in staat zijn de glucose tegen te houden. 

#2 Dorst is één van de eerste symptomen

En dat brengt mij gelijk bij het volgende punt. Want als je veel plast, dan is de kans groot dat je ook veel dorst krijgt. 

Je lichaam bestaat voor ongeveer 60 procent uit water. Dat is erg veel.

Wanneer je veel vocht verliest door het plassen, zal dat vocht ook weer aangevuld moeten worden. Je lichaam is gelukkig zo slim om vervolgens een seintje af te geven dat je moet gaan drinken, door dorst te creëren. Je lichaam heeft namelijk veel vocht nodig om belangrijke lichamelijke processen te laten draaien. 

Het is een natuurlijke reactie van het lichaam. Anders bestaat de kans dat je onbewust uitdroogt. 

Dorst ontstaat niet alleen doordat je veel urineert. De kans is ook erg groot dat je een droge mond hebt en daardoor dorst ervaart. En dit is een ander effect van een te hoge bloedsuiker.

Wanneer er teveel suiker in het bloed aanwezig is, dan wordt er vocht uit omliggende weefsel onttrokken. Je lichaam wil op deze manier het bloed verdunnen en daarmee je bloedsuiker laten dalen. Datzelfde gebeurt bij je mond, waardoor je een droge mond krijgt. 

Een droge mond werkt dorst in de hand.


#3 Vermoeidheid

Zwangerschapsdiabetes wordt gekenmerkt door insulineresistentie en dus een hoge bloedsuikerspiegel. Dit houdt in dat een groot deel van de suikers niet vanuit het bloed opgenomen kunnen worden.

Niet alleen zorgt dit ervoor dat je bloedsuiker te hoog is, maar dat zorgt er ook voor dat je lichaam het met minder energie moet doen. Suikers worden in lichaamscellen omgezet in energie om daar gebruikt te kunnen worden.

Je gehele lichaam heeft namelijk energie nodig om te kunnen blijven draaien, maar wanneer de suikers en dus de energie in je bloedbaan blijft rondcirkelen en niet naar je lichaamscellen kan, dan krijgt je lichaam het zwaar te verduren. 

Het eerste waar je dat aan zult merken, is dat je vermoeid zult zijn. Nu ben je tijdens je zwangerschap sowieso al vaker vermoeid. Daarom is het lastig dit symptoom te onderscheiden. 

  • Vermoeidheid kan samengaan met hoofdpijn en duizeligheid. Allemaal hebben te maken met een tekort aan energie. 

#4 Je bent prikkelbaar

Hierboven heb je gelezen dat je lichaam energie nodig heeft om fatsoenlijk te kunnen blijven functioneren. En datzelfde geldt voor je hersenen. 

  • Glucose is de snelste bron van energie voor je hersenen. 

Belangrijke informatie

Je hersenen kunnen glucose niet opslaan of zelf aanmaken en is daarom afhankelijk van hetgeen wat je eet en hoe goed de glucose opgenomen kan worden. Wanneer je lichaam de suikers minder goed op kan nemen betekent dit automatisch dat de hersenen minder suiker kunnen gebruiken als energiebron.

De hersenen kunnen vervolgens verschillende dingen doen om een lage aanvoer van suiker op te vangen. Zo worden er hormonen afgescheiden. Hierdoor krijg je:

  • Honger
  • Voel jij je gejaagd
  • Kun jij je zenuwachtig voelen

Je hersenen die het met minder energie moeten doen, zorgen er vaker voor dat je  prikkelbaar en sneller geïrriteerd bent. 


Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Jeuk

Ja jeuk over je gehele lichaam is één van de symptomen van zwangerschapsdiabetes. 

Extreme jeuk kun je krijgen door zwangerschapsdiabetes. Het lastige is dat jeuk bij de zwangerschap ook zonder diabetes wel voorkomt wat het lastig maakt om zwangerschapsdiabetes te onderscheiden. 

  • Je buik groeit, waardoor je huid oprekt en dat kan een jeukend gevoel opleveren
  • Ook kan je een droge huid krijgen door hormonale veranderingen 

Maar heb je last van jeuk over je hele lichaam? Dan zou dit best wel eens kunnen betekenen dat je last heb van zwangerschapsdiabetes.

De jeuk wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een verhoogde glucose concentratie in de huid. De huid is een goed doorbloed orgaan waardoor deze ook een verhoogde glucoseconcentratie heeft. Hierdoor is het een goede voedingsbodem voor bacteriën en gisten. 


#6 Meer honger hebben

Het zal je inmiddels niet meer verbazen. 

Maar ook dit heeft te maken met het feit dat je lichaamscellen niet genoeg energie binnenkrijgen.

Je hersenen geven een prikkel af dat je moet gaan eten. Er is immers geen energie om je lichaam te laten functioneren. Er is dus voeding nodig om dat alsnog voor elkaar te krijgen.

  • Niet wetende dat ook deze voedingsstoffen eigenlijk niet opgenomen kunnen worden

Je komt dus eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht: 

  • Je hebt honger
  • Je eet iets
  • De suikers worden opgenomen in je bloedbaan, waardoor je bloedsuiker stijgt
  • Je lichaamscellen kunnen deze suikers niet opnemen door het gebrek aan insuline en missen daardoor energie
  • Je brein geeft een hongerprikkel af om te zorgen dat je iets gaat eten

En vervolgens ben je weer terug bij af en wordt je bloedsuikerspiegel continu hoger. Ook deze symptoom van zwangerschapsdiabetes is soms lastig te herkennen aangezien je überhaupt meer honger hebt wanneer je zwanger bent. 


#7 Een baby die groot is voor de duur van de zwangerschap

Dit is symptoom van zwangerschapsdiabetes die je zelf niet snel zult opmerking, maar wel één die snel wijst op deze ziekte.

Tijdens echo-afspraken worden baby's gelukkig opgemeten. Vervolgens kan de groei van de baby goed worden bijgehouden en zo kunnen bepaalde defecten vroegtijdig worden waargenomen. 

Wat gebeurt er bij zwangerschapsdiabetes?

  • Jouw baby maakt teveel insuline aan omdat hij of zij teveel suikers binnenkrijgt. Jij als moeder hebt immers een te hoge bloedsuikerspiegel en deze staat in verbinding met de baby.

De insuline die de baby aanmaakt zorgt ervoor dat glucose wordt omgezet in vet. Teveel voedingstoffen betekent over het algemeen altijd opslag van deze voedingstoffen.

Het vet wordt opgeslagen waardoor de baby  zwaarder en groter wordt. Daarnaast betekent suiker, meer energie waardoor er überhaupt meer ruimte voor de baby is om te groeien. 

Doordat de baby zo razend snel groeit is de kans op vroeggeboorte ook vele malen groter. Artsen moeten de bevalling bij zwangerschapsdiabetes vaak vroeger inleiden anders kan het gevaarlijk worden voor jou en de baby. Wanneer ze je inleiden, zal dat in overleg gebeuren met een arts. 

Naast vroeger bevallen, kan de bevalling ook langer duren door een hoog geboortegewicht. 

Het Diabetesvrij geheim

Heb je meerdere van bovenstaande symptomen? Dan raad ik je aan om je bloed te laten testen. Zo voorkom je zoveel mogelijk schade aan jou en je baby. 

Één van de belangrijkste manieren om zwangerschapsdiabetes tegen te gaan is door het hanteren van een gezonde levensstijl. 

Recentelijk is namelijk ontdekt dat je zwangerschapsdiabetes kun omkeren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS: Welke klachten en kenmerken van zwangerschapsdiabetes ervaar jij waardoor je denkt dat je zwangerschapsdiabetes hebt? Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>