Zwangerschapsdiabetes: Oorzaken, Gevolgen & 7 Symptomen

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

sep 07
Zwangerschapsdiabetes: Oorzaken, Gevolgen & 7 Symptomen van Zwangerschapsdiabetes

Wat zijn de symptomen van zwangerschapsdiabetes? Dat is iets wat veel vrouwen zich afvragen. En wat zijn precies de oorzaken en gevolgen voor je baby?

Bij zwangerschapsdiabetes ben je minder gevoelig voor insuline waardoor de suikers niet goed kunnen worden opgenomen in het lichaam. Dit is niet alleen schadelijk voor jou, maar ook voor je baby.

De symptomen zijn gelukkig erg kenmerkend. In dit artikel leer jij de 7 symptomen van zwangerschapsdiabetes en wat je eraan kunt doen.

More...

Wat zijn de symptomen van zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes komt alleen tijdens de zwangerschap voor. Het betekent dat je een hoge bloedsuikerspiegel hebt tijdens je zwangerschap. Dit ondanks dat je bloedsuikerwaarden normaal waren voor je zwangerschap.

Ongeveer 10% van de vrouwen in Nederland krijgt last van zwangerschapsdiabetes. Wereldwijd is het ongeveer 15% volgens onderzoek.

Dat is een behoorlijk percentage.

Het is daarom goed om even stil te staan bij de oorzaken van zwangerschapsdiabetes voordat ik je leer wat je hieraan kunt doen.

De meeste symptomen van zwangerschapsdiabetes vallen overigens in hetzelfde straatje als de symptomen van diabetes type 2. De klachten en ervaringen van zwangerschapsdiabetes overlappen dan ook behoorlijk met type 2.

Hoewel zwangerschapsdiabetes altijd vast moet worden gesteld middel een bloedsuiker meting, is het goed om ook zelf de boel in de gaten te houden middels de belangrijkste kenmerken van zwangerschapsdiabetes. Zo kun je er vroeg bij zijn en voorkomen dat jou of je ongeboren kind iets overkomt

Oorzaken van zwangerschapdiabetes

De belangrijkste 3 oorzaken van zwangerschapdiabetes zijn:

 • Zwanger zijn
 • Je eet- en drinkpatroon
 • Je genen

Laten we even bij alle drie stilstaan.

#1 Veranderingen in je hormoonhuishouding

Doordat je zwanger bent, verandert de hormoonhuishouding in je lichaam. Eén van de dingen die plaatsvindt, is dat je minder gevoelig wordt voor het opslaghormoon insuline

Je insulineresistentie neemt toe zoals dat heet.

Hierdoor word je minder goed in het opnemen van voedingsstoffen uit je bloedbaan.

Dat klinkt misschien negatief, maar dat is juist goed! Je deelt je bloed met je baby... en dus ook de voedingsstoffen die daarin drijven. Des te meer voedingsstoffen jij niet opneemt, des te meer er overblijven voor je baby. Zo kan je baby groeien.

#2 Niet optimaal dieet tijdens je zwangerschap

Wanneer je niet zwanger bent, kan je lichaam veel meer hebben qua ongezonde voeding. Maar wanneer je insulineresistentie stijgt tijdens de zwangerschap, word je veel gevoeliger voor ongezonde voeding. 

Onderzoek laat dan ook zien dat jouw levensstijl de bepalende factor is voor het wel of niet krijgen van zwangerschapsdiabetes. Dit verklaart het verhoogde risico op zwangerschapsdiabetes bij 95% van de vrouwen.

Als je zwangerschapsdiabetes ontwikkelt, dan komt dit in 99 van de 100 gevallen omdat je helaas niet zo gezond eet en drinkt. Of in ieder geval niet zo gezond als zou je moeten.

Dit verklaart ook de kans op diabetes type 2 later

Sommige vrouwen denken dat als ze zwangerschapdiabetes hebben gekregen, dat ze gegarandeerd diabetes type 2 krijgen later.


Dit is echter een mythe enkel gebaseerd op correlatie (er is dus geen oorzakelijk verband).


De reden dat we dit verband zien is heel simpel te verklaren:


Vrouwen die ongezond drinken voor/tijdens de zwangerschap, doen dit vaak na de zwangerschap ook. 


Daarom krijgen ze zowel in de zwangerschap als op latere leeftijd diabetes. Het risico blijft hoog door de ongezonde levensstijl.


Beide ziekten zijn namelijk te verklaren door de ongezonde levensstijl die deze vrouwen (vaak) een levenlang hanteren.


Vaak zie je dat de symptomen van zwangerschapsdiabetes weggaan na de zwangerschap.

De reden hiervoor is simpel: je lichaam wordt weer gevoeliger voor insuline aangezien de baby geboren is. En omdat je nog jong bent, kan je lichaam al die ongezonde voeding nog prima verwerken.

Maar vroeg of laat, zul je diabetes type 2 ontwikkelen als je een ongezond eet- en drinkpatroon doorzet na je zwangerschap. Of nou ja, de kans is aanzienlijk dat je het uiteindelijk krijgt als je de boel niet omgooit.

#3 Genen kunnen een kleine rol spelen

Genen kunnen zeker een rol spelen bij het krijgen van zwangerschapsdiabetes.

We weten uit onderzoek dat er bepaalde genen zijn die de kans op het ontwikkelen van zwangerschapdiabetes verhogen.

Maar ze zijn NOOIT DE OORZAAK. Ze zijn hooguit de druppel die de emmer laten overlopen. Procentueel is het effect van genen maar een paar procent. Hooguit 5% in het allerslechtste geval.

Zwangerschapsdiabetes zijn dus nooit volledig te verklaren door 'je genen'.

Bloedsuiker waarden bij zwangerschapdiabetes

Bij alle zwangere vrouwen wordt tijdens de zwangerschap het bloed regelmatig getest op te bepalen wat de bloedsuiker is. Daarmee kan de diagnose van zwangerschapdiabetes gesteld worden.

Als het blijkt dat je een verhoogde bloedsuiker hebt, kan er een glucosetolerantietest (GTT) onderzoek bij je gedaan worden om je zwangerschapsdiabetes in kaart te brengen. Dit wordt ook wel een orale glucosetolerantietest (OGTT) genoemd.

Je hebt officieel de diagnose zwangerschapsdiabetes wanneer je bloedsuiker waarden na een glucosetolerantietest  hoger zijn dan 7,8 mmol/l. De nuchtere waarde moet volgens de richtlijnen lager zijn dan 5,5 mmol/l. 

Een nuchtere waarde van 5,5 mmol/l is behoorlijk streng. Een stuk strenger dan bij niet-zwangere mensen waar je diabetes type 2 bij wilt vaststellen. Daar hanteer je namelijk een waarde van 6,0 mmol/l of lager.

Het idee hierachter is dat men je baby extra goed wil beschermen.

Dat is natuurlijk goed... maar niet optimaal. Waarom? Omdat je in de ochtend last hebt van iets wat het dageraad fenomeen heet (klik op de link om er meer over te lezen).

Nuchtere bloedsuiker is NIET betrouwbaar

Door het dageraad fenomeen heeft elk mens een hogere waarden in de ochtend.


Dat zal dus ook betekenen dat je waarden bij zwangerschapsdiabetes nóg hoger zullen zijn dan normaal. Als je deze vervolgens gaat mensen, zul je zien dat veel vrouwen zwangerschapdiabetes hebben... terwijl dat misschien overdag helemaal niet het geval is.


Het is dan ook in onze optiek beter om van de HbA1c waarde uit te gaan. Deze lange termijn waarde liegt nooit over je bloedsuiker. 

Symptomen van zwangerschapdiabetes voorkomen en behandelen

Zoals je hebt gelezen, is je voeding het allerbelangrijkste voor het voorkomen en behandelen van zwangerschapdiabetes.

Dat zal ik verder hier niet behandelen, omdat ik er een uitgebreid artikel over heb geschreven. Klik hier om naar mijn artikel over een gezond zwangerschapdiabetes dieet te gaan.

Gevolgen van zwangerschapsdiabetes

Als je denkt dat je zwangerschapsdiabetes hebt, kun je gelukkig nog steeds een gezonde baby krijgen.

De gevolgen van zwangerschapdiabetes kunnen heftig zijn.

Het voornaamste gevolg is dat je een bovengemiddeld grote baby krijgt. Dit brengt natuurlijk de nodige complicaties met zich mee tijdens de bevalling.

Een bevalling kan bijvoorbeeld langer duren, omdat de baby niet meer goed door de natuurlijke doorgang past.

Daarnaast zal een grotere baby ook de bevalling eerder opwekken. Hierdoor kan je baby te vroeg geboren worden en zo cruciale weken in de baarmoeder missen.

Daarom is ook het van belang om een gezonde bloedsuiker te hebben gedurende je hele zwangerschap. Zo voorkom je dat je baby 'te groot' wordt. 

Over het algemeen wordt dit gedaan door het opstellen van een zwangerschapsdiabetes dieet met gezonde voeding en door je meer te gaan bewegen. Dat is vaak een goede behandeling.

Mocht dit niet voldoende zijn? Dan kan er ook insuline voorgeschreven worden om zo je bloedsuiker te verlagen. Echter wil je dit zoveel mogelijk vermijden, aangezien insuline ook zijn eigen nadelen heeft

Doel van het artikel

Heb je nog geen bloedtest gehad, maar ervaar je bepaalde symptomen tijdens je zwangerschap waardoor je denkt dat je diabetes hebt?


Dan kun je dat testen met de volgende klachten en symptomen van zwangerschapsdiabetes om het daarmee vroeg te herkennen.


Heb je last van meerdere symptomen? Dan raad ik je sterk aan je bloedglucose waarden te laten testen. 


Heb je zwangerschapsdiabetes en wil je dit zo snel mogelijk omkeren? Klik dan hier


De klachten & symptomen van zwangerschapdiabetes

Hieronder kun je de belangrijkste symptomen van zwangerschapsdiabetes vinden. Des te meer je van deze symptomen je ervaart, des te groter de kans is dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Veel van de symptomen die je hieronder zult lezen, ervaar je sowieso al als zwangere vrouw (of je diabetes hebt of niet). Het maakt het daarom soms lastig om te bepalen of je zwangerschapsdiabetes hebt of niet.

#1 Veel plassen is één van de symptomen van zwangerschapsdiabetes

Dorst hebben is één van de belangrijkste symptomen van zwangerschapsdiabetes. 

Met dorst hebben bedoel ik niet dat je een extra glas water per dag drinkt, maar dat je gedurende de dag het idee hebt dat je met je mond onder de kraan wilt blijven hangen. 

Hoe kan dat precies?

Zoals eerder al uitgelegd:

Tijdens de zwangerschap reageren je lichaamscellen minder goed op insuline en kunnen suikers dus minder goed worden opgenomen.

Zwangere vrouwen maken daarom meer insuline aan om dit probleem op te lossen.

Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dit niet. Er is dan dus te weinig insuline om je bloedsuiker stabiel te houden. 

veel plassen symptomen van zwangerschapsdiabetes

Wanneer je bloedsuiker te hoog is, dan wil je lichaam je bloedsuiker zo snel mogelijk naar beneden zien te krijgen. De enige manier om van die overtollige suikers af te komen, is door ze uit te plassen.

Een bekende manier om erachter te komen of je diabetes hebt, is dan ook kijken of iemand suikers in de urine heeft. Wat eigenlijk alleen gebeurt wanneer je een te hoge bloedsuiker hebt.

Vaker plassen moet jij al als zwangere vrouw

Als zwangere vrouw zul je sowieso meer plassen, omdat de baby op je blaas drukt. Dus dit symptoom van zwangerschapdiabetes is misschien niet eentje waar je meteen een 'aha!' moment bij zult hebben.


Maar het is wel goed om het in de gaten te houden in combinatie met de andere symptomen van zwangerschapdiabetes uit dit artikel.


#2 Dorst is één van de eerste symptomen van zwangerschapsdiabetes

En dat brengt mij gelijk bij het volgende punt. Want als je veel plast, dan is de kans groot dat je ook veel dorst krijgt. 

Je lichaam bestaat voor ongeveer 60 procent uit water. Dat is erg veel.

Wanneer je veel vocht verliest door het plassen, zal dat vocht ook weer aangevuld moeten worden.

Je lichaam is gelukkig zo slim om vervolgens een seintje af te geven dat je moet gaan drinken, door dorst te creëren. Je lichaam heeft namelijk veel vocht nodig om belangrijke lichamelijke processen te laten draaien. 

Het is een natuurlijke reactie van het lichaam. Anders bestaat de kans dat je onbewust uitdroogt. 
dorst symptomen van zwangerschapsdiabetes

Dorst ontstaat niet alleen doordat je veel urineert.

De kans is ook erg groot dat je een droge mond hebt en daardoor dorst ervaart. Een droge mond is ook een symptoom van zwangerschapsdiabetes.

Wanneer er teveel suiker in het bloed aanwezig is, dan wordt er vocht uit omliggende weefsel onttrokken. 

Je lichaam wil op deze manier het bloed verdunnen en daarmee je bloedsuiker laten dalen. Datzelfde gebeurt bij je mond, waardoor je een droge mond krijgt. 

Een droge mond werkt dorst in de hand. 


#3 Vermoeidheid

Zwangerschapsdiabetes wordt gekenmerkt door insulineresistentie en dus een hoge bloedsuikerspiegel. Dit houdt in dat een groot deel van de suikers niet vanuit het bloed opgenomen kunnen worden.

Niet alleen zorgt dit ervoor dat je bloedsuiker te hoog is, maar dat zorgt er ook voor dat je lichaam het met minder energie moet doen.

Je gehele lichaam heeft namelijk energie nodig om te kunnen blijven draaien. Maar wanneer de suikers en dus de energie in je bloedbaan blijft rondcirkelen en niet naar je lichaamscellen kan, dan krijgt je lichaam het zwaar te verduren. 

Het eerste waar je dat aan zult merken, is dat je vermoeid zult zijn. Nu ben je tijdens je zwangerschap sowieso al vaker vermoeid. Daarom is het lastig dit symptoom te onderscheiden. 

vermoeidheid als één van de symptomen van zwangerschapsdiabetes
 • Vermoeidheid kan samengaan met hoofdpijn en duizeligheid. Allemaal hebben te maken met een tekort aan energie. En dus ook allemaal symptomen van zwangerschapsdiabetes.

#4 Je bent prikkelbaar

Hierboven heb je gelezen dat je lichaam energie nodig heeft om fatsoenlijk te kunnen blijven functioneren. En datzelfde geldt voor je hersenen. 

 • Glucose is de snelste bron van energie voor je hersenen. 

Hersenen verbranden graag suikers

Je hersenen kunnen glucose niet opslaan of zelf aanmaken en is daarom afhankelijk van hetgeen wat je eet en hoe goed de glucose opgenomen kan worden.

Wanneer je lichaam de suikers minder goed op kan nemen, betekent dit automatisch dat de hersenen minder suiker kunnen gebruiken als energiebron.

De hersenen kunnen vervolgens verschillende dingen doen om een lage aanvoer van suiker op te vangen. Zo worden er hormonen afgescheiden. Hierdoor krijg je:

 • Honger
 • Voel jij je gejaagd
 • Kun jij je zenuwachtig voelen

Je hersenen die het met minder energie moeten doen, zorgen er vaker voor dat je prikkelbaar en sneller geïrriteerd bent. 

Als zwangere vrouw ben je vaak ook al prikkelbaar door de hormonen... wat het natuurlijk nog lastiger maakt om dit symptoom te ervaren (en überhaupt te herkennen).


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Jeuk

Jeuk over je gehele lichaam is één van de symptomen van zwangerschapsdiabetes. 

Het lastige is dat jeuk bij de zwangerschap ook zonder diabetes voorkomt. Wat het natuurlijk lastiger maakt om zwangerschapsdiabetes te onderscheiden. 

Waarom ervaar je jeuk tijdens de zwangerschap?

 • Je buik groeit, waardoor je huid oprekt en dat kan een jeukend gevoel opleveren
 • Ook kan je een droge huid krijgen door hormonale veranderingen 

Maar heb je last van jeuk over je hele lichaam? Dan zou dit best wel eens kunnen betekenen dat je last heb van zwangerschapsdiabetes.

De jeuk wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een verhoogde glucose concentratie in de huid. De huid is een goed doorbloed orgaan waardoor deze ook een verhoogde bloedsuiker heeft. Hierdoor is het een goede voedingsbodem voor bacteriën en gisten.


#6 Meer honger hebben

Het zal je inmiddels niet meer verbazen:

Maar ook dit heeft te maken met het feit dat je lichaamscellen niet genoeg energie binnenkrijgen.

Je hersenen geven een prikkel af dat je moet gaan eten. Er is immers geen energie om je lichaam te laten functioneren. Er is dus voeding nodig om dat alsnog voor elkaar te krijgen.

 • Niet wetende dat ook deze voedingsstoffen eigenlijk niet opgenomen kunnen worden

Je komt dus eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht: 

 • Je hebt honger
 • Je eet iets
 • De suikers worden opgenomen in je bloedbaan, waardoor je bloedsuiker stijgt
 • Je lichaamscellen kunnen deze suikers niet opnemen door het gebrek aan insuline en missen daardoor energie
 • Je brein geeft een hongerprikkel af om te zorgen dat je iets gaat eten

En vervolgens ben je weer terug bij af en wordt je bloedsuikerspiegel continu hoger. Ook deze symptoom van zwangerschapsdiabetes is soms lastig te herkennen aangezien je überhaupt meer honger hebt wanneer je zwanger bent. 


#7 Snel groeiende baby is één van de gevaarlijke symptomen van zwangerschapsdiabetes

Dit is symptoom van zwangerschapsdiabetes die je zelf niet snel zult opmerking, maar wel één die snel wijst op deze ziekte.

Tijdens echo-afspraken worden baby's gelukkig opgemeten. Vervolgens kan de groei van de baby goed worden bijgehouden en zo kunnen bepaalde defecten vroegtijdig worden waargenomen. 

Wat gebeurt er bij zwangerschapsdiabetes?

 • Doordat jij teveel insuline aanmaakt EN er teveel suikers ronddrijven in je bloed, zal de baby extra hard groeien. Insuline is een opslaghormoon en suikers slaat een lichaam maar al te graag op. De baby zal hierdoor zowel groter als vetter worden.

Doordat de baby zo razendsnel groeit, is de kans op vroeggeboorte ook vele malen groter.

Artsen moeten de bevalling bij zwangerschapsdiabetes vaak vroeger inleiden, anders kan het gevaarlijk worden voor jou en de baby. Wanneer ze je inleiden, zal dat in overleg gebeuren met een arts. 

Naast vroeger bevallen, kan de bevalling ook langer duren door een hoog geboortegewicht.

Symptomen van zwangerschapsdiabetes behandelen met Het Diabetesvrij Geheim

Heb je meerdere van bovenstaande symptomen? Dan raad ik je aan om je bloed te laten testen. Zo voorkom je zoveel mogelijk schade aan jou en je baby. 

Één van de belangrijkste manieren om zwangerschapsdiabetes tegen te gaan is door het hanteren van een gezonde levensstijl. 

Recentelijk is namelijk ontdekt dat je zwangerschapsdiabetes kunt omkeren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS: Welke klachten en kenmerken van zwangerschapsdiabetes ervaar jij waardoor je denkt dat je zwangerschapsdiabetes hebt? Laat hieronder een reactie achter.

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 07 september 2023 

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>