Heb je last van bepaalde kenmerken en vraag jij jezelf af "heb ik diabetes type 2"? Doe dan deze gratis online test!
Meer dan 1 miljoen mensen hebben deze ziekte dus zo gek is deze gedachte niet.
In dit artikel leer je 11 kenmerken van suikerziekte zodat je zeker kan weten of diabetes heb of niet.
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Hoe weet ik of ik diabetes heb?
Elk mens vraagt zich af of hij/zij gezond is. Jij hebt jezelf ongetwijfeld weleens afgevraagd of je gewicht en dieet gezond zijn. Daar houdt het voor de meeste mensen op.
Maar soms weet je dat je niet 100% gezond bent. Dan heb je bepaalde symptomen die je normaal gesproken niet hoort te hebben. In dat soort gevallen wil je weten of je niet ziek bent. Je vraagt jezelf misschien af:
"Heb ik diabetes type 2?"
Jezelf deze vraag stellen is tegenwoordig niet heel vreemd. Meer dan 1 miljoen mensen lopen tegenwoordig met diabetes type 2 rond. En een veel groter deel heeft de ziekte, maar weet dit helaas nog helemaal niet. Dit heeft er mee te maken dat in het begin de symptomen relatief onschuldig lijken.
Maar als je er niet vroeg bij bent, kan het rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid.
Doel van dit artikel
Daarom leer je in dit artikel de 11 meest voorkomende kenmerken & symptomen van beginnende diabetes type 2. Zo kun je deze verschrikkelijke ziekte op tijd de kiem smoren.
Hoe meer van deze kenmerken en symptomen je bij jezelf herkent, hoe groter de kans is dat je suikerziekte hebt. Je zal dan antwoord krijgen op de vraag "heb ik diabetes?".
Zoek je kant-en-klare recepten waarmee je diabetes type 2 kunt voorkomen en genezen? Klik dan hier.
Dit artikel is dus eigenlijk een "heb ik diabetes type 2" online zelftest. Daardoor kan je testen hoe groot de kans is dat jij diabetes type 2 hebt. Als aanvulling kun je eventueel een zelftest kopen in de winkel of op het internet.
De gratis "heb ik diabetes type 2" online zelftest
#1 Dorst
Elk mens heeft weleens dorst. Het is iets wat je dagelijks ervaart en er verder niet bij stilstaat wanneer je het voelt. Dorst hebben is het meest onschuldige wat er is...toch?
Helaas is dit niet waar. Hoewel dorst bij gezonde mensen geen probleem is, is het bij diabetes type 2 'twijfelaars' wel een probleem.
Door een ontregelde bloedsuiker- en insulinespiegel hebben deze mensen vaker dorst dan een gezond persoon.
De reden hiervoor leg ik je bij de volgende tip uit.
Heb je het gevoel dat je meer dorst hebt dan vroeger of dan de gemiddelde persoon? Dan kan het zeker geen kwaad om je bloedsuikerspiegel te laten testen. Het is namelijk één van de eerste symptomen van suikerziekte type 2.
#2 Veel plassen is slecht nieuws als jij je afvraagt "heb ik diabetes?"
Veel plassen wordt in de medische wereld polyurie genoemd.
Normaal gesproken doet ons lichaam er alles aan om 'vocht' in het lichaam te houden. Wanneer je veel plast, is er vaak iets meer aan de hand.
Chemische middelen zoals alcohol kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je meer moet plassen dan normaal. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je nieren minder vocht vast kunnen houden.
Te weinig suiker in het lichaam hebben is niet gezond maar teveel suiker is nog minder.
Je nieren kunnen niet alleen de suikers uitscheiden. Er moet namelijk flink wat water mee om dit te doen.
Het gevolg hiervan is dat je vaak moet plassen.
Dit heeft als consequentie dat je vaker dorst hebt. Hierdoor moet je vervolgens vaker naar de wc. Je merkt dus dat je in een vicieuze cirkel komt waarbij veel drinken en veel plassen elkaar versterkt.
#3 Een droge mond
Niet alleen zul je vaak dorst hebben wanneer je (bijna) diabetes type 2 hebt. Je zult ook veel vaker een droge mond hebben. Je plast al dat vocht namelijk snel uit om de overtollige suikers af te voeren.
Hoewel het hebben van dorst geen vreemd fenomeen is, heb je normaal gesproken veel minder vaak een droge mond.
Onder normale omstandigheden is je mond eigenlijk nooit droog.
Alleen wanneer je bijvoorbeeld alcohol hebt gedronken, in een warm land bent of ziek bent dan ervaar je dorst.
OORZAKEN DROGE MOND
Bij diabetes heb je een te hoge bloedsuikerspiegel.
Om de hoeveelheid suiker in je bloed te verlagen wordt water onttrokken van verschillende omliggende weefsels. Dat gebeurt ook in je mond. Een droge mond wordt bij diabetes dus door twee dingen veroorzaakt:
Let dus op of je vaak een droge mond hebt. Bij de vraag "heb ik diabetes type 2?" is het antwoord vrij snel ja!
#4 Vermoeid zijn
Je zult het misschien niet denken, maar vermoeidheid en diabetes type 2 gaan hand in hand.
Normaal gesproken ervaart een mens vermoeidheid wanneer zijn bloedsuikerspiegel laag is. Maar bij diabetes type 2 is je bloedsuikerspiegel juist heel hoog.
Waarom zou je dan toch vermoeidheid ervaren?
Dit komt doordat niet alleen je bloedsuikerspiegel ontregeld is. Ook je insulineproductie in je alvleesklier is ontregeld. Doordat je last hebt van insulineresistentie, kunnen de suikers niet uit het bloed worden opgenomen.
Toelichting
Het is alsof je een jerrycan vol benzine in de kofferbak van je auto hebt, maar het niet in de brandstoftank kan krijgen. Theoretisch heb je genoeg brandstof in je auto maar helaas niet op de juiste plek. De auto zal daardoor niet heel ver komen.
Vermoeid zijn is één van de eerste tekenen dat je diabetes type 2 hebt of aan het ontwikkelen bent.
Soms krijg ik de vraag: "ik ben vaak duizelig, heb ik diabetes type 2?".
Het antwoord hierop is helaas ook vaak een "ja". Ook duizeligheid kan je zien als een vorm van vermoeidheid.
Luister dus vaker naar je lichaam en schuif de symptomen niet altijd af op een zware werkdag.
#5 Snel geïrriteerd zijn
Wanneer je vermoeid bent, heb je vaak ook een korter lontje. Ga maar eens een dag zonder eten op pad en kijk wat voor leuk mens je bent. Geloof mij als ik zeg dat de meeste mensen dan uit je buurt zullen blijven.
Mocht je uit je omgeving het signaal krijgen dat je de laatste tijd opvliegerig bent, dan kan het komen doordat je een verhoogde bloedsuikerspiegel hebt.
Doordat je lichaam al die suikers niet kan gebruiken als brandstof, heeft je brein minder energie dan normaal.
Hierdoor werkt het vrij primitief en impulsief.
Je raakt daardoor snel geïrriteerd en je kunt maar weinig hebben.
Opvliegerig zijn kan meer stuk maken dan je lief is. Vooral als je niet doorhebt dat het door diabetes type 2 komt en je hierdoor de 'schuld' bij anderen gaat leggen.
Tip!
Indien je niet zeker weet of je sneller geïrriteerd bent, kan je ook je omgeving vragen of ze iets hebben opgemerkt.
Als mens herken je namelijk veel minder snel fouten in je eigen gedrag. Andere mensen hebben dit veel sneller door omdat ze met een andere bril naar de situatie kijken.
#6 Honger
Ook het hebben van honger zou je in eerste instantie niet associëren met diabetes type 2. Immers, het ontwikkelen van suikerziekte komt toch door teveel eten?
Het ontwikkelen van diabetes type 2 komt inderdaad door jarenlang teveel koolhydraten en ongezonde producten te hebben gegeten.
Maar toch is honger een veel voorkomend symptoom bij (beginnende) diabetes type 2. Hoe zit dit precies?
Net als bij vermoeid zijn, ligt het probleem hier bij het niet kunnen opnemen en verbranden van al die suikers in je bloed. Het gaat als volgt:
De eetbuien kunnen spontaan ontstaan en lossen het hongergevoel vrijwel nooit op.
Want opnieuw eten zorgt er alleen voor dat er meer suiker in je bloed komt. Maar daar had je al genoeg energie. Hierdoor zullen je cellen nog steeds "wij hebben energie nodig!" roepen. Hierdoor ben je weer terug bij af.
#7 Slecht genezende wondjes
Wanneer je een hoge bloedsuikerspiegel hebt, zul je veel vreemde symptomen ervaren zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Maar de bovenstaande kenmerken zijn eigenlijk nog best onschuldig.
Het zijn vooral signalen van het lichaam dat er 'iets' niet helemaal klopt. Het wordt pas echt een probleem wanneer je lichaam daadwerkelijk aangetast raakt.
Eén van de eerste tekenen hiervan is het slecht genezen van kleine wondjes.
De grote hoeveelheden suikers in het bloed verstoppen de miljoenen kleine haarvaten in je lichaam. Hierdoor raakt je lichaam slecht doorbloed. Het gevolg hiervan is verre van prettig.
De aanvoer en afvoer van stoffen is minder goed
Je lichaam zal minder goed zuurstof en voedingsstoffen aan je lichaamscellen kunnen afgeven. Ook is het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam daardoor minder effectief.
Dit vertaalt zich onder andere in het minder goed helen van wondjes. Een wondje kan namelijk alleen helen wanneer het gebied goed doorbloed is.
Er moeten namelijk verschillende stoffen zoals rode en witte bloedcellen aangevoerd worden. Ook moet je afweersysteem vaak in actie komen bij een wondje omdat bacteriën vaak het lichaam binnendringen door de snee.
Je zult vooral merken dat dit probleem zich voordoet bij je ledematen, zoals je voeten.
#8 Wazig zicht is slecht nieuws bij de "heb ik diabetes?" online test
Retinopathie is de medische benaming voor 'oog ziekte'. Dit is één van de symptomen die je kan ervaren wanneer je diabetes type 2 hebt.
Je oog is een heel fragiel orgaan. Het is klein en daardoor doorbloed met veel haarvaten. Omdat dit het geval is, is het erg gevoelig voor schade door diabetes.
Hoewel blind worden zeker een gevaar is van diabetes type 2 op langere termijn, is dit gelukkig niet het geval op korte termijn.
Wel kan je zicht op korte termijn wazig en slecht worden. Hoe zit dit precies?
Licht gaat anders door je oog bij diabetes
De breking van de ooglens blijkt bepalend te zijn voor de gezichtsscherpte.
Doordat de suikerspiegel in je ooglens verandert (door diabetes type 2), verandert ook het brekend vermogen van de ooglens. Hierdoor kan je gezichtsscherpte steeds wisselen.
Oftewel: een wisselende bloedsuikerspiegel zorgt voor een wisselende gezichtsscherpte.
Wazig zicht kan namelijk door weinig andere dingen dan diabetes type 2 veroorzaakt worden. Als je er vroeg bij bent, is het wazig/slecht zien zelfs omkeren met een diabetes vriendelijk dieet en medicatie.
Heb je last van een wazig zicht en meer van bovenstaande symptomen? Dan ben ik bang dat je antwoord hebt op de vraag: "heb ik suikerziekte?".
#9 Gewichtsverlies
Eerder heb je al kunnen lezen dat je lichaam constant hongerig kan zijn bij (beginnende) diabetes type 2. Omdat je lichaam geen suikers op kan nemen, zal het constant energie tekort komen.
Gewichtsverlies bij diabetes type 2 is dus niet heel gek.
Omdat je geen suikers kan opnemen, blijft er voor je lichaam niets anders over dan vetten en eiwitten (spieren) te verbranden om toch nog te kunnen functioneren.
Deels zal dit uit je voeding komen maar een groot deel zal ook uit je vet- en eiwitreserves komen.
In de praktijk kan je in 3 maanden tijd 5 tot 10 kilo afvallen zonder hiervoor minder te hoeven eten.
Hoewel je dit misschien kan zien als een 'geluk bij een ongeluk', is het zeker niet iets om blij mee te zijn.
Gewichtsverlies wat geen verklaarbare reden heeft, kan heel goed komen door een ontregelde bloedsuiker- en insulinehuishouding. Zorg er dus voor dat jij je bloedsuikerspiegel laat meten bij onverklaarbaar gewichtsverlies.
#10 Jeuk
Een kenmerk die ook voorkomt is het krijgen van jeuk. Deze jeuk wordt veroorzaakt door een overmatige gistgroei (schimmels) in het lichaam. Vooral de schaamstreek kan hier erg veel last van krijgen.
Hoewel de link tussen diabetes type 2 en jeuk voor jou ver te zoeken is, is dit zeker niet het geval. Gisten (zoals in bier) groeien namelijk het beste op suikers.
En wat komt iemand met (beginnende) diabetes type 2 niet tekort?
Hierdoor is het lichaam van een diabetes type 2 patiënt een broedhaard voor gisten. Hoewel je over het hele lichaam jeuk kan krijgen, zal vooral je schaamstreek hieronder te lijden hebben. Dit wordt ook wel een schimmelinfectie genoemd.
Symptomen schimmelinfectie
Veel voorkomende symptomen hiervan zijn:
Door de verhoogde bloedsuikerspiegel heb je dus ook een verhoogde kans op allerlei infectieziekten. Hoewel je bij jeuk niet snel de vraag zult stellen "heb ik diabetes?", is het zeker wel een mogelijkheid. Laat daarom je bloedsuikerspiegel meten.
#11 Blaasontstekingen
Niet alleen je bloed zit vol suiker. Ook je urine zit vol suiker. Je nieren proberen namelijk koste wat het kost je bloedsuikerspiegel te verlagen. Het enige wat je nieren kunnen doen is je grote hoeveelheden suikers uitplassen.
Het gevolg hiervan is dat je meer blaasontstekingen krijgt.
De vraag "heb ik diabetes" en blaasontstekingen gaan voor jou misschien niet samen maar een mogelijke verklaring is het zeker.
Wat het lastig maakt is dat je op latere leeftijd sowieso vaker last krijgt van blaasontstekingen. Hierdoor is het moeilijker om de symptomen van diabetes type 2 te herkennen.
Tip!
Indien je het gevoel krijgt dat je relatief vaak blaasontstekingen hebt, kan het zeker geen kwaad om je bloedsuikerspiegel te laten controleren. Vooral als jij één of meerdere van de bovenstaande symptomen herkent.
Positief resultaat op de "heb ik diabetes type 2" test? Zo los je het op!
Je hebt nu de online zelftest voor de vraag: "heb ik diabetes type 2?" doorlopen. En misschien is hieruit gebleken dat je een beginnende vorm van suikerziekte hebt.
Wat nu?
Laat de huisarts je bloedsuiker controleren om diabetes type 2 te kunnen vasstellen. Vervolgens wordt er een plan van aanpak gemaakt.
Wat erg belangrijk is, is dat jij je voedingspatroon aanpakt.
Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: heb jij nu antwoord op de vraag "heb ik diabetes type 2"? Welk kenmerk ervoer jij als eerste? Op welke symptomen scoor jij positief bij deze online test? Laat hieronder een reactie achter
Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 27 oktober 2023
Ik heb een sterk vermoeden dat ik diabetes heb (dorst, veel plassen, droge mond, te zwaar en vooral… bij de opticien heb ik telkens andere waarden). Ik hou niet van prikken en ik heb geen behoefte aan bevestiging dat er iets mis is. Liever richt ik me op het herstel.
Ik heb jullie cursus al aangeschaft. Ik vraag me na het lezen van jullie artikel alleen iets af: jullie geven bij het wazig zien aan dat een dieet plus medicatie nodig is. Kan het ook alleen met jullie dieet? Ik wil nl geen medicatie.
Ik hoor het heel graag 🙏
Als ik het zo lees is het inderdaad diabetes type 2. Je vinkt in ieder geval elk vakje af.
Wat je moet doen is je eetpatroon aanpassen en de medicatie stapsgewijs afbouwen indien je die slikt.
Slik je nog geen medicatie? Dan voldoet vaak de boel verbeteren met ons eetpatroon.
Maar het hangt ook een beetje van je waarden af. Het beste kun je ons even een mailtje sturen 🙂
in mijn familie hebben mensen diabetes insipidus. Dit is wel een andere vorm, maar wel ook met zeer veel dorst en plassen. Kan dit ook met diabetes type 2 te maken hebben?
Diabetes insipidus heeft niets met diabetes type 2 te maken. Ongezond eten en drinken zal de insipidus variant nog erger kunnen maken. Maar de twee staan – in principe – compleet los van elkaar. Hier kun je er meer over lezen: https://ziektevrijleven.nl/soorten-diabetes
Goede middag,
Graag ontvang ik je e-book over diabetes 2 omkeren.
Geen probleem! Het is naar je verzonden per mail. Kijk ook even in je ongewenste e-mails.
Ik drink veel en ook plassen.Ik word jaarlijks gecontroleerd op diabetes om dat ik zwangers schap diabetes gehad heb.Bedankt voor alle informatie
Dat is spijtig om te lezen. Wat is de bloedsuiker wanneer deze gemeten wordt? En wanneer is deze voor het laatst gemeten?
Ik word maart elk jaar op diabetes getest.Vorige jaar was het iets verhoogd maar kon geen kwaad.
Als je daadwerkelijke waarden voor ons hebt, dan kunnen we er altijd even naar kijken voor je 🙂
Gelukkig geen diabetes mijn waarde was 5,5
Fijn! Houden zo 🙂
Dank je
Bedankt voor de info!
Erik