Veel Plassen? Test Of Je Diabetes Hebt Met Deze 9 Symptomen

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

sep 26
Veel Plassen? Test Of Je Diabetes Hebt Met Deze 9 Symptomen

Veel plassen kan verschillende oorzaken hebben zoals een blaasontsteking, stress, soa, zwangerschap maar tegenwoordig vaak door diabetes type 2.

Als je als man of vrouw suikerziekte krijgt, zal je lichaam flink in de war raken waardoor je veel dorst krijgt en veel moet plassen. Vooral 's nachts.

Maar er zijn meer kenmerken om deze verschrikkelijke ziekte te herkennen.

In dit artikel geef ik je een overzicht van 9 veelvoorkomende symptomen van diabetes type 2. Hierdoor kun je zelf nagaan of suikerziekte hetgeen is waarvoor jij bijvoorbeeld veel moet plassen.

More...

Veel plassen? Dan heb je waarschijnlijk diabetes type 2

Suikerziekte is een chronische aandoening om heel voorzichtig mee om te springen. Als je aanwijzingen hebt dat je eraan lijdt moet je daar zo snel mogelijk wat aan doen.

Doe je dat niet? Dan zijn de gevolgen niet mis. Mensen met diabetes type 2 leven gemiddeld tien jaar korter. En ze voelen zich slechter dan mensen zonder diabetes.

Dit is geen reden voor paniek. Diabetes type 2 is namelijk heel goed te behandelen.

Maar zover zijn we nog niet. Eerst is de vraag of jij diabetes type 2 hebt. Vandaag bespreek ik 9 bekende symptomen die veelal bij (beginnende) diabetes type 2 voorkomen.

Moet je naar de dokter?

Deze website geeft je informatie over diabetes en tips om ermee om te gaan. 

Als jij klachten hebt die mogelijk kunnen komen door suikerziekte en je hebt hier nooit over gepraat met een arts, raad ik je altijd aan om zo snel mogelijk bij je huisarts op bezoek te gaan. Hij of zij is de enige die jou de diagnose diabetes type 2 mag geven.

Dat gezegd hebbende: zelf kun je veel doen om diabetes te voorkomen. Je kunt zelfs diabetes type 2 volledig omkeren.

En door zelf alert te zijn op de meest voorkomende signalen van suikerziekte weet jij precies wanneer het tijd is om een afspraak bij de dokter te maken.

Wie krijgen diabetes type 2?

Eerst een beetje duidelijkheid.

Diabetes type 2 is iets dat je vaak op latere leeftijd ontwikkelt. Je krijgt het niet snel als kind. Die vorm van diabetes heet anders, namelijk jeugdsuiker of diabetes type 1.

Diabetes type 2 wordt ook wel "ouderdomssuiker" genoemd omdat de kans om het te krijgen stijgt naarmate je ouder wordt. Toch krijgt niet iedereen diabetes type 2. Want het is ook belangrijk hoe je met je lichaam omgaat.

De grootste kans om ziek te worden loop je als je overgewicht hebt. Het merendeel van de mensen met diabetes type 2 heeft overtollig vet rond hun buik.

Daarnaast zijn er andere factoren die een rol spelen.

Mensen met bepaalde stofwisselingsziektes (zoals een gluten-allergie) krijgen er vaker last van. 

Verder krijgen mensen het vaker als het in de familie zit en krijgen vrouwen met zwangerschapsdiabetes vaker ook ouderdomssuiker.

Hoewel er verschillende oorzaken zijn die voor diabetes type 2 kunnen zorgen, staat er één ding vast: diabetes kan voorkomen worden met een gezonde leefstijl.


#1 Veel plassen

Je lichaam heeft normaal gesproken een prima mechanisme om suikers op te ruimen. Maar als je diabetes hebt werkt dat mechanisme niet meer. Waardoor die suikers in je bloedbaan achterblijven en veel schade aanrichten.

Dan moet je lichaam een ander trucje verzinnen om al die suikers kwijt te raken.

Gelukkig weet je lichaam wel iets. Het zorgt ervoor dat je continu moet plassen. Al het vocht wat je binnenkrijgt wordt naar de nieren gestuurd om daar te helpen met het filteren van de suikers in je bloed. Die plast je lichaam uit zo snel als het kan.

Veel plassen door diabetes als man of vrouw

Helaas is dat in het geval van suikerziekte niet snel genoeg. Deze manier van suikers kwijtraken is namelijk veel minder efficiënt.

Het is helemaal niet de bedoeling om zo van suikers af te komen. Maar als je suikerziekte hebt en je suikerspiegel te hoog is...

...dan heeft je lichaam geen keus.

Moet je dus veel plassen? En gebeurt dit ook 's nachts?

Dan is de kans erg groot dat je diabetes type 2 hebt.

Wat doet je lichaam als je onvoldoende drinkt?

Dan zal elk beetje vocht naar de nieren worden gebracht. Niet alleen van wat je drinkt maar ook wat opgeslagen is. Hierdoor droog je enorm uit.


Je krijgt last van droge ogen, een droge mond en klachten die wijzen op uitdroging van je hoofd. Denk aan hoofdpijn en duizeligheid.


Vaak merkt een nieuwe patiënt voornamelijk de duizeligheid en de hoofdpijn en niet eens zozeer het vele plassen. Want laten we wel zijn: als je van de WC af bent is het klaar. Maar als je flink duizelig bent is dat een vervelende ervaring waar je erg van kunt schrikken.


Let dus goed op als je allerlei vage klachten hebt waar je niet zo één, twee, drie mee uit de voeten kunt. 


#2 Veel dorst is het gevolg van veel plassen

Veel plassen bij mannen en vrouwen gaat helaas hand in hand met veel dorst hebben. Als er aan de ene kant veel uitkomt, dan moet er aan de andere kant veel in.

Wanneer je lichaam niet meer in staat is om de suikers op te nemen uit je bloed, zal je lichaam de suikers uit moeten scheiden. Dit gebeurt door middel van veel plassen (vooral 's nachts).

Om te voorkomen dat je uitdroogt, zal je lichaam er ook voor zorgen dat je veel dorst hebt.

Hierdoor krijg je een vicieuze cirkel waar geen eind aan komt tenzij je de oorzaak van je diabetes type 2 aanpakt.

Ongeacht hoeveel je drinkt: de ellende van veel plassen en drinken zal niet ophouden.

dorst is het gevolg van veel plassen bij diabetes

Veel dorst is samen met veel plassen één van de eerste symptomen die je zult krijgen bij diabetes type 2. Merk je dat je al dagen- of wekenlang veel dorst hebt en vaak naar de wc moet? Dan kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.


#3 Schommelingen in gezichtsscherpte

  • Je ooglens is afhankelijk van een stabiele bloedsuikerspiegel.

Als er schommelingen zijn - vooral grote - is dat niet goed voor je gezichtsscherpte. Het ene moment zie je wazig. Het volgende is alles weer goed.

Als het goed mis is met je bloedsuikerspiegel zie je dubbel. Of is alles zo wazig dat je moeite hebt met het maken van onderscheid.

Verder kun je last hebben van droge en branderige ogen. Maar dit komt natuurlijk door het uitdrogende effect van diabetes.

De wisselende gezichtsscherpte komt doordat suikers de sterkte van je ooglens beïnvloeden. Het is alsof een verkeerde suikerspiegel ervoor zorgt dat je een bril opzet die niet goed bij je ogen past. Je scherpte verandert en dat is verre van praktisch.

Veranderingen in wat je ziet zijn altijd aanleiding om even met een dokter te gaan praten. Zeker als ze langer dan een paar uur aanhouden en ze niets te maken hebben met de consumptie van overtollige alcoholische versnaperingen.

Wees er vroeg bij... voordat het te laat is!

Net zoals al je andere organen kunnen je ogen niet tegen een bloedsuiker die continu verhoogd is. Daardoor krijgen veel mensen met diabetes oogproblemen. In veel gevallen leiden deze tot blindheid.

Hoe bestaat die oogschade precies?

Door suikerziekte kunnen er afvalstoffen lekken in je netvlies. Daar richten ze schade aan die niet hersteld kan worden.

Of je oog begint met het aanleggen met bloedvaatjes van slechte kwaliteit omdat er te weinig zuurstof bij je netvlies komt. Deze bloedvaatjes kunnen door je diabetes ook gaan lekken. Wordt dit niet opgeruimd? Dan krijg je last van zichtverlies. En dat is veel ernstiger dan 'alleen' veel plassen of veel dorst hebben.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Een doof gevoel in je voeten

Veel plassen is vervelend... maar dat is niet per se ernstig.

Echter beschadigt diabetes ook je bloedvaten. En vaak zijn de kleine vaatjes in je voeten als eerste aan de beurt.

Er wordt wel gezegd dat deze bloedvaatjes versuikeren. Ze gaan kapot doordat de bloedsuiker continu te hoog is. Afvalstoffen worden niet meer verwijderd. En er komt onvoldoende zuurstof in je voet. Hierdoor beginnen er cellen af te sterven.

Het gevolg is dat je klachten kunt krijgen in je voeten en benen. Vaak begint dit met een doof gevoel in je voet.

Daarom is dit iets waar er door de diabetes-verpleegkundige of je arts vaak op getest wordt.

Dit doen ze door te testen hoe gevoelig je voeten reageren op aanraking.

Maar je kunt ook last krijgen van stijfheid, pijntjes, koude voeten, rode voeten en slecht genezende wondjes. Of je neemt allerlei rare sensaties waar in je voeten. Het zijn allemaal signalen van een slechte doorbloeding of schade aan je bloedvaten en zenuwen.

Let vooral op als je slecht genezende wondjes hebt. Deze kunnen gaan ontsteken en zweren. En soms geneest dit helemaal niet meer door de slechte bloedtoevoer.

Wat als je een diabetische voet negeert?


De symptomen van diabetes beginnen mild. Een doof gevoel in je tenen. Een pijntje hier. Een beetje moeheid daar.

Dit valt allemaal wel mee. Het is onprettig maar sommige nuchtere zielen storen zich er niet aan. Totdat deze symptomen alsmaar erger worden. En het steeds moeilijker maken om goed te functioneren.

Als je niets doet aan een diabetische voet kan dit enorm pijn doen en blijvende schade veroorzaken. Als de schade te groot is moet je voet of een stuk van je been worden afgezet.

Dit komt alleen voor bij mensen wiens suikerziekte echt niet onder controle is. En die hun klachten jarenlang hebben genegeerd.

Daarom is het belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen als jij of iemand in je omgeving klachten krijgt. Er alles aan doen om diabetes te genezen is bittere noodzaak. Zeker als amputatie van je voet op het spel staat.


#5 Stijfheid

In de laatste twintig jaar is er veel onderzoek gedaan naar diabetes type 2. Er zijn veel nuttige vondsten gedaan die helpen met het behandelen ervan. Dit heeft onder andere geleid tot een manier om diabetes type 2 te genezen.

Maar op sommige vlakken van diabetes is de wetenschap nog niet zo ver. Zo is bekend uit onderzoek dat veel patiënten last krijgen van stijfheid. Maar een verklaring is nog niet echt gevonden.

Dat is jammer. Want een bevroren schouder maakt bewegen heel ongemakkelijk. Stel dat je houdt van zwemmen en dat ineens niet meer kunt doen omdat je schouder geen millimeter meegeeft.

Topje van de ijsberg

Maar het gaat verder. Stijfheid in je benen en armen is ook geen pretje. Ook hiervan weten we nog niet waardoor het komt.

Sommigen hebben het idee geopperd dat er zwelling optreedt in de pezen. Of dat er sprake is van ontstekingen. Maar bewezen is dit nog niet.


#6 Onverklaarbaar gewichtsverlies deels door het veel plassen

Je weet nu dat veel suiker in je bloed niet goed is en dat dit schade veroorzaakt in je lichaam. Maar dat is niet het enige probleem wanneer je lijf geen suikers meer kan verwerken. Het is een belangrijke brandstof en je lijf kan niet zonder.

Zoals eerder gezegd kan je lichaam dit oplossen door vetten te verbranden. Dit is een ingewikkeld proces wat veel afvalstoffen oplevert en veel energie kost. Je lichaam blijft functioneren maar het gaat niet van harte. En ondertussen blijf je de overtollige suikers uit plassen.

veel plassen kan ook voor gewichtsverlies zorgen

Het gevolg is dat je lichaam zichzelf gaat opeten. Je kunt zo 15 kilo verliezen in drie weken tijd.

Als je overgewicht hebt denk je misschien dat dit goed nieuws is.

Maar deze vorm van verbranding zorgt voor afvalstoffen. En het is helemaal niet gezond om zoveel gewicht kwijt te raken in zo'n korte tijd.


#7 Vermoeidheid

Je hebt als diabeet veel suiker in je bloed maar het kan niet naar de plekken waar het nodig is, zoals je hersenen en je spieren. Je lichaam kan daarnaast niet in één keer overschakelen op vetverbranding. Het duurt een tijdje.

Ook zijn suikers de beste brandstoffen voor je hersenen en spieren. Een gebrek eraan? Dat vinden ze niet fijn.

Je krijgt allerlei vage klachten zoals moeheid, zweten (ook in de nacht), hoofdpijn en duizeligheid.

Allemaal doordat je hersenen en spieren niet de energie krijgen die ze nodig hebben.

Ook helpt het veel plassen en dorst hebben niet mee. Uitdroging verhoogt namelijk je vermoeidheid.


#8 Slecht genezende wondjes

Stel dat je een wondje op je voet hebt. Ik heb je al eerder uitgelegd dat mensen met diabetes vaker last krijgen van ontstekingen en zweren in zo'n geval. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Als je een wondje hebt moeten er voedingsstoffen en zuurstof aan te pas komen om dit te helen.

En er moeten afvalstoffen worden afgevoerd.

Dit is een normaal proces wat je lijf voor je doet zonder dat je hier iets bewust van merkt.

Maar als je diabetes hebt werkt dit proces niet meer goed. De afvalstoffen worden niet meer afgevoerd en de voedingsstoffen komen niet meer op de juiste plek.

Hoe dat komt? Twee redenen:

  • Beschadiging van de zenuwen
  • Beschadiging van de bloedvaten

Beide kunnen herstel van wondjes bemoeilijken. Waardoor dit herstel veel langzamer gaat dan voorheen. Of het zelfs helemaal uitblijft.

Vooral oudere patiënten hebben last hiervan. Hun bloedvaten zijn zo kapot dat letsel niet meer gerepareerd kan worden. Hier kan de voet beginnen af te sterven.


#9 Terugkerende infecties

Sommige ziektemakers zijn dol op suikers. Te veel suiker in je bloed kan ter beschikking komen aan kwaadaardige bacteriën en schimmels die je niet in je lijf wilt hebben.

Als je bloedsuiker continu verhoogd is speelt dit ook een rol in de bloedvaatjes van je huid. Er is continu veel brandstof aanwezig voor bijvoorbeeld het candida gist.

Dit is een schimmel met allerlei onprettige eigenschappen. Normaal gesproken houdt het lichaam deze schimmel onder de duim.

Maar als je suikerziekte hebt is dat een stuk lastiger. Er is namelijk zoveel voedsel voor de candida dat deze rap kan groeien. Je krijgt terugkerende schimmelplekken in je liezen, op je billen en andere plekken van je lijf.

En dat is niet alles. Je kunt een terugkerende blaasinfectie krijgen omdat er suiker in je urine zit. Daar worden de ziekmakers erg gelukkig van. Maar jij krijgt last van veel plassen, pijn in je blaas, urineverlies of andere vervelende klachten.

De beste manier om dit allemaal te voorkomen is door je bloedsuiker laag te houden. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet.

Gebruik Diabetesvrij Geheim om het veel plassen op te lossen

Veel plassen is één van de vele symptomen van diabetes type 2 zoals je hebt kunnen lezen.

Mocht je nu concluderen dat het veel plassen betekent dat jij suikerziekte hebt, hoeft dit niet te betekenen dat jij er voor de rest van je leven mee moet leven.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: was veel plassen bij jou het eerste symptoom van diabetes type 2? Had jij er ook vooral 's nachts last van? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 26 september 2023

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • daniel schreef:

    een tijd geleden was ;ijn suiker redelijk onder controle maar enige tijd geleden denk zal denk ik ;eer dan zeker twee misschiens meerdere jaren mijn suiker dus stabiel was. Toen op eens last begon te krijgen van problemen steken in mijn benen erg veel dorst en vaak naar de wc. naar de dokter geweest ze zei mij bananen te eten toen ze mijn bloed opnieuw onderzochten zei dat ik suiker had. maar het is nu wel anders dan eerst zeker nu erg veel last van flauwte zo dat ik toch suiker nodig heb en volgens een website zou ik colla moeten drinken zo dat mijn suiker onder controle is

    • Marloes Schuurman schreef:

      Ik vrees dat al het advies wat je hebt gekregen verkeerd is. Een hypo krijg je eigenlijk altijd omdat je TEVEEL medicatie gebruikt. Dit wil je niet oplossen met cola of bananen maar door de juiste hoeveelheid medicatie in te nemen. Je wilt dus niet teveel medicatie innemen. Mijn advies is in ieder geval om je eetpatroon op een gezonde manier aan te passen om je bloedsuiker zoveel mogelijk te verbeteren. Daarmee stabiliseer je ook je bloedsuiker en krijg je niet zulke schommelingen. Daarnaast zal het hoogstwaarschijnlijk tot gevolg hebben dat je de medicatie kunt afbouwen.

  • Jan Aardema schreef:

    Ja het vele plassen was een symtoon en veel drinken

  • Share via
    >