Veel Plassen? Test Of Je Diabetes Hebt Met Deze 9 Symptomen

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

feb 06
Veel Plassen? Test Of Je Diabetes Hebt Met Deze 9 Symptomen

Veel plassen kan verschillende oorzaken hebben zoals een blaasontsteking, stress, soa en zwangerschap, maar tegenwoordig vaak door diabetes type 2.

Als je als man of vrouw diabetes krijgt, zal je lichaam flink in de war raken waardoor je veel dorst krijgt en veel moet plassen. Vooral 's nachts.

Maar er zijn meer kenmerken om deze verschrikkelijke ziekte te herkennen.

In dit artikel geef ik je een overzicht van 9 veelvoorkomende symptomen van diabetes type 2. Hierdoor kun je zelf nagaan of suikerziekte hetgeen is waardoor jij veel moet plassen.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Waarom moet je opeens veel plassen?

Plotseling veel moeten plassen kan een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. De meest voorkomende is een te hoge bloedsuiker.

Deze verhoogde bloedsuiker kan zich op verschillende manieren uiten. Denk hierbij aan:

  • Vaker plassen, vooral 's nachts
  • Meer dorst dan normaal
  • Droge mond of ogen

Doel van dit artikel

Vaak moeten plassen - vooral in de nacht - is dus meestal een signaal dat er bloedsuikerproblemen spelen. Mogelijk dat er al sprake is van diabetes type 2.


In dit artikel leg ik eerst andere mogelijke oorzaken uit, zodat je kunt bepalen of hiervan iets voor jou van toepassing is.


Om te achterhalen of er sprake is van (beginnende) diabetes type 2, bespreek ik 9 specifieke symptomen waar je het aan kunt herkennen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van veel plassen?

Hoewel een verhoogde bloedsuiker tegenwoordig de belangrijkste oorzaak is van vaak naar het toilet moeten, kan er ook iets anders spelen.

Het is belangrijk om voor jezelf mogelijke oorzaken uit te gaan sluiten en eerst de werkelijke veroorzaker duidelijk te hebben.

Het heeft immers weinig zin om je te richten op het behandelen van diabetes, terwijl je misschien slechts een blaasontsteking hebt.

In de meeste gevallen is het dus een verhoogde bloedsuiker. In vrijwel alle andere gevallen ligt er 1 van deze 4 aan ten grondslag:

  1. Blaasontsteking
  2. Langdurige stress
  3. Soa
  4. Zwangerschap

Uiteraard kan het ook iets totaal anders zijn. Zoals het onschuldige voornemen om meer water te drinken. En doordat je vervolgens meer vocht binnenkrijgt moet je automatisch vaker naar de wc. 

Ga dus voor jezelf na wat voor jou van toepassing is.

Moet je naar de dokter?

Ziektevrijleven helpt mensen om van typische welvaartsziekten af te komen. Denk aan ziekten als diabetes type 2, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol.  

Voordat je veranderingen gaat doorvoeren, is het belangrijk om 100% zeker te weten wat er speelt. Hieronder lees je de 9 specifieke symptomen die mensen vaak ervaren bij beginnende diabetes.

Hoe meer je hiervan herkent bij jezelf, hoe groter de kans dat bloedsuikerproblemen de oorzaak is van jouw vele plassen.

Maar om er 100% zeker van te zijn, is een bloed- of urinetest nodig. Maak hiervoor een afspraak bij je huisarts en je weet snel wat er speelt.

9 symptomen van vaak plassen door een hoge bloedsuiker

Eerst een beetje duidelijkheid.

Diabetes type 2 is iets wat zich doorgaans op latere leeftijd ontwikkelt. Je krijgt het niet snel als kind. Die vorm van suikerziekte is iets heel anders en heet jeugdsuiker of diabetes type 1.

Diabetes type 2 wordt ook wel "ouderdomssuiker" genoemd, omdat de kans om het te krijgen stijgt naarmate je ouder wordt.

Toch is het geen typisch ouderdomskwaaltje waar je zelf geen invloed op hebt

Integendeel. De voornaamste oorzaak van diabetes type 2 is een ongezond eetpatroon.

bloedsuikerproblemen veel plassen

En daar heb je juist alle invloed op. Indien je voor langere tijd veel ongezonde koolhydraten en snelle suikers hebt gegeten of gedronken, bestaat de kans op een chronisch verhoogde bloedsuiker.

Het "voordeel" is dat je veel kunt verhelpen door het tegenovergestelde te doen. Oftewel; een gezonde levensstijl integreren. Maar waarom moet je dan door een hoge bloedsuikerspiegel vaker plassen? Laat het me uitleggen.

#1 Veel plassen door een hoge bloedsuiker

Je lichaam heeft normaal gesproken een prima mechanisme om suikers op te ruimen.

Maar als je diabetes hebt werkt dat mechanisme niet meer naar behoren; waardoor die suikers in je bloedbaan achterblijven, zich opstapelen in je vaten en daardoor veel schade aanrichten. 

Om die overtollige suikers kwijt te raken, gaat het lichaam over op een ander mechanisme. 

Veel plassen door diabetes als man of vrouw

Namelijk het lozen van de suikers via de urine.

Dit zorgt ervoor dat je vaker moet plassen. Een groot deel van het vocht wat je binnenkrijgt wordt naar de nieren gestuurd.

Overtollige glucosedeeltjes worden via de nieren opgelost in het water; waarna de boel via de blaas je lichaam kan verlaten.

Deze manier van suikers kwijtraken is echter veel minder efficiënt. Het is helemaal niet de bedoeling om zo van suikers af te komen.

Maar als je suikerziekte hebt en je suikerspiegel te hoog is...

...dan heeft je lichaam geen keus.

Moet je dus veel plassen? En gebeurt dit ook 's nachts? Dan is de kans groot dat je diabetes type 2 hebt.

Let op uitdrogingsverschijnselen

Het volgende probleem is dat je lichaam een veel grotere behoefte heeft aan vocht. Immers, veel van het vocht gaat op aan het lozingsproces van overtollige suikers.


En dat is niet alleen vocht van wat je drinkt. Vochtige lichaamsdelen zijn ook de klos, omdat hier vocht uit wordt onttrokken. Hierdoor droog je enorm uit.


Je krijgt last van droge ogen, een droge mond en klachten die wijzen op uitdroging van je lichaam. Denk aan hoofdpijn, duizeligheid en een jeukerige huid.


Let dus goed op als je allerlei vage klachten hebt waar je niet zo één, twee, drie mee uit de voeten kunt. 


#2 Veel dorst is het gevolg van veel plassen

In het verlengde van het voorgaande symptoom zal je dus (veel) meer dorst ervaren. Als er aan de ene kant veel uitkomt, dan moet er aan de andere kant veel in.

Om enigszins te voorkomen dat je uitdroogt, zal je lichaam er ook voor zorgen dat je veel dorst ervaart.

Hierdoor krijg je een vicieuze cirkel waar geen eind aan komt tenzij je de oorzaak van je diabetes type 2 aanpakt.

Ongeacht hoeveel je drinkt: de ellende van veel plassen en drinken zal niet ophouden.

dorst is het gevolg van veel plassen bij diabetes

Veel dorst is samen met veel plassen één van de eerste symptomen die je zult krijgen bij diabetes type 2. Merk je dat je al dagen- of wekenlang veel dorst hebt en vaak naar de wc moet? Dan kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.


#3 Schommelingen in gezichtsscherpte

  • Je ooglens is afhankelijk van een stabiele bloedsuikerspiegel.

Als er schommelingen zijn - vooral grote - is dat niet goed voor je gezichtsscherpte. Het ene moment zie je wazig. Het volgende is alles weer goed.

Als het goed mis is met je bloedsuikerspiegel zie je dubbel. Of is alles zo wazig dat je moeite hebt met het maken van onderscheid.

Verder kun je last hebben van droge en branderige ogen. Maar dit komt natuurlijk door het uitdrogende effect van diabetes.

De wisselende gezichtsscherpte komt doordat suikers de sterkte van je ooglens beïnvloeden. Het is alsof een verkeerde suikerspiegel ervoor zorgt dat je een bril opzet die niet goed bij je ogen past. Je scherpte verandert en dat is verre van praktisch.

Wees er op tijd bij... voordat het te laat is!

Veranderingen in het gezichtsvermogen zijn altijd een aanleiding om met een dokter te gaan praten. Zeker als ze langer dan een paar uur aanhouden en ze niets te maken hebben met de consumptie van bijvoorbeeld alcoholische versnaperingen.

Net zoals andere organen kunnen je ogen niet tegen een bloedsuiker die continu verhoogd is. Daardoor krijgen veel mensen met diabetes oogproblemen.

In sommige gevallen kan het zelfs uitmonden op volledige blindheid.

Hoe ontstaat die oogschade precies?

Door suikerziekte kunnen er afvalstoffen lekken in je netvlies. Daar richten ze schade aan die niet hersteld kan worden.

Of je oog begint met het aanleggen met bloedvaatjes van slechte kwaliteit omdat er te weinig zuurstof bij je netvlies komt. Deze bloedvaatjes kunnen door je diabetes gaan lekken, of er kan littekenweefsel ontstaan.

Deze ontwikkelingen kunnen allemaal zorgen voor zichtverlies. En dat is veel ernstiger dan 'alleen' veel plassen of veel dorst hebben.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Een doof gevoel in je voeten

Veel plassen is vervelend... maar het is niet per se ernstig.

Echter beschadigt diabetes ook je bloedvaten. En vaak zijn de kleine vaatjes in je voeten als eerste aan de beurt.

Er wordt wel gezegd dat deze bloedvaatjes versuikeren. Ze gaan kapot doordat de bloedsuiker continu te hoog is. Afvalstoffen worden niet meer verwijderd. En er komt onvoldoende zuurstof in je voet. Hierdoor beginnen er cellen af te sterven.

Het gevolg is dat je klachten kunt krijgen in je voeten en benen. Vaak begint dit met een doof gevoel in je voet.

Daarom is dit iets waar door de diabetes-verpleegkundige of je arts vaak op getest wordt.

Dit doen ze door te testen hoe gevoelig je voeten reageren op aanraking.

Maar je kunt ook last krijgen van stijfheid, pijntjes, koude voeten, rode voeten en slecht genezende wondjes. Of je neemt allerlei rare sensaties waar in je voeten. Het zijn allemaal signalen van een slechte doorbloeding of schade aan je bloedvaten en zenuwen.

Let vooral op als je slecht genezende wondjes hebt. Deze kunnen gaan ontsteken en zweren. En soms geneest dit helemaal niet meer door de slechte bloedtoevoer.

Wat als je een diabetische voet negeert?


De symptomen van diabetes beginnen mild. Een doof gevoel in je tenen. Een pijntje hier. Een beetje moeheid daar.

Dit valt allemaal wel mee. Het is onprettig maar sommige nuchtere zielen storen zich er niet aan. Totdat deze symptomen alsmaar erger worden. En het steeds moeilijker maken om goed te functioneren.

Als je niets doet aan een diabetische voet kan dit enorm pijn doen en blijvende schade veroorzaken. Als de schade te groot is moet je voet of een stuk van je been worden afgezet.

Dit komt alleen voor bij mensen wiens suikerziekte echt niet onder controle is. En die hun klachten jarenlang hebben genegeerd.

Daarom is het belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen als jij of iemand in je omgeving klachten krijgt. Er alles aan doen om diabetes te genezen is bittere noodzaak. Zeker als er lichaamsdelen op het spel staan.


#5 Verstijfde gewrichten

In de laatste twintig jaar is er veel onderzoek gedaan naar diabetes type 2. Er zijn veel nuttige vondsten gedaan die helpen met het behandelen ervan. Dit heeft onder andere geleid tot een manier om diabetes type 2 te genezen.

Maar op sommige vlakken van diabetes is de wetenschap nog niet zo ver. Zo is bekend uit onderzoek dat veel patiënten last krijgen van stijfheid. Maar een verklaring is nog niet echt gevonden.

Dat is jammer. Want een bevroren schouder maakt bewegen heel ongemakkelijk. Stel dat je houdt van zwemmen en dat ineens niet meer kunt doen omdat je schouder geen millimeter meegeeft.

Topje van de ijsberg

Maar het gaat verder. Stijfheid in je benen en armen is ook geen pretje. Ook hiervan weten we nog niet waardoor het komt.

Sommigen hebben het idee geopperd dat er zwelling optreedt in de pezen. Of dat er sprake is van ontstekingen. Maar bewezen is dit nog niet.


#6 Onverklaarbaar gewichtsverlies; deels door het veel plassen

Je weet nu dat veel suiker in je bloed niet goed is en dat dit schade veroorzaakt in je lichaam. Maar dat is niet het enige probleem wanneer je lijf geen suikers meer kan verwerken. Het is een belangrijke brandstof en je lijf kan niet zonder.

Zoals eerder gezegd kan je lichaam dit deels oplossen door vetten te verbranden. Alleen wetende dat de meeste Nederlanders teveel suikers en veel te weinig vetten eten; zal dat kant noch wal slaan.

veel plassen kan ook voor gewichtsverlies zorgen

Het gevolg is dat je lichaam onvoldoende energie kan gebruiken.

De suikers die normaal als primaire energiebron fungeren, blijven in je bloed en worden niet opgenomen vanwege je insulineresistentie.

Dit maakt dus dat je lijf een energietekort oploopt.

Om toch alles draaiende te houden zal het haar eigen energievoorraden aanspreken.

En dus zal je lichaam van "zichzelf" gaan eten. Hierdoor val jij af! Hoewel dit je misschien als muziek in de oren klinkt, is het verre van ideaal.

Het gewicht verliezen an sich is wellicht een welkome bijkomstigheid, maar hetgeen waardoor je afvalt verre van. Je lichaam is immers compleet ontregelt.

#7 Vermoeidheid

Je hebt als diabeet veel suiker in je bloed maar het kan niet naar de plekken waar het nodig is, zoals je hersenen en je spieren. Je lichaam kan daarnaast niet in één keer overschakelen op vetverbranding. Het duurt een tijdje.

Ook is suiker de makkelijkste brandstof voor je brein en spieren. Een gebrek daaraan? Dat vinden ze niet fijn.

Je krijgt allerlei vage klachten zoals moeheid, zweten (ook in de nacht), hoofdpijn en duizeligheid.

Allemaal doordat je hersenen en spieren niet de energie krijgen die ze nodig hebben.

Ook helpen het vele plassen en dorst hebben niet mee. Uitdroging zorgt namelijk alleen al voor vermoeidheid.

Onderzoek laat daarom zien dat diabeten meer dan 10 keer zo vaak last hebben van vermoeidheid vergeleken met niet-diabeten.


#8 Slecht genezende wondjes

Al eerder heb ik uitgelegd dat mensen met diabetes vaker last krijgen van ontstekingen en zweren, zodra ze een wondje krijgen. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Als je een wondje hebt moeten er voedingsstoffen en zuurstof aan te pas komen om dit te helen.

En er moeten afvalstoffen worden afgevoerd.

Dit is een normaal proces wat je lijf doet zonder dat je hier iets bewust van merkt.

Maar als je diabetes hebt, kan het lichaam dit genezingsproces niet goed meer uitvoeren. De afvalstoffen worden niet meer afgevoerd en de voedingsstoffen komen niet meer op de juiste plek.

Hoe dat komt? Twee redenen:

  • Beschadiging van de zenuwen
  • Versuikering van de bloedvaten

Beide kunnen herstel van wondjes bemoeilijken. Waardoor genezing veel langzamer gaat dan voorheen. Of het zelfs helemaal uitblijft.

Voornamelijk oudere patiënten hebben hier last van. Hun bloedvaten zijn zo aangetast dat letsel nauwelijks gerepareerd kan worden.

Je ziet dit vooral bij extremiteiten zoals de voeten, omdat deze van zichzelf al minder goed doorbloed zijn. Als dan ook nog eens de bloedvaten verstopt zijn door suikers, is het geen verwondering dat alles in de soep loopt. 

Vandaar dat diabetische voet zo'n typisch verschijnsel is van suikerziekte.


#9 Terugkerende infecties

Sommige ziektemakers zijn dol op suikers. Te veel suiker in je bloed kan een voedingsbodem leggen voor kwaadaardige bacteriën en schimmels.

Als je bloedsuiker continu verhoogd is, dan zijn de bloedvaatjes van je huid ook gevuld met suikers. En dat is ideaal voor bijvoorbeeld het candida gist.

Dit is een schimmel met allerlei onprettige eigenschappen. Normaal gesproken houdt het lichaam deze schimmel onder de duim.

Maar als je suikerziekte hebt is dat een stuk lastiger. Er is namelijk zoveel voedsel voor de candida, dat deze rap kan groeien. Je krijgt terugkerende schimmelplekken in je liezen, op je billen en andere plekken van je lijf.

En dat is niet alles. Je kunt een terugkerende blaasinfectie krijgen omdat er suiker in je urine zit. Daar worden de ziekmakers erg gelukkig van. Maar jij krijgt last van veel plassen, pijn in je blaas, urineverlies of andere vervelende klachten.

De beste (en enige) manier om al deze gezondheidsproblemen te voorkomen of verhelpen is door een gezonde levensstijl aan te nemen. Hierdoor laat je je bloedsuiker terugkeren naar een gezond niveau.

En zo verdwijnen alle klachten als sneeuw voor de zon.

Gebruik het Diabetesvrij Geheim om het veel plassen op te lossen

Veel plassen is één van de vele symptomen van diabetes type 2 zoals je hebt kunnen lezen. Indien hier bij jou inderdaad sprake van is, wees dan gerust. 

Want het hoeft niet te betekenen dat je er voor de rest van je leven mee moet leven. Integendeel!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: was veel plassen bij jou het eerste symptoom van diabetes type 2? Had jij er ook vooral 's nachts last van? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 6 februari 2025

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • daniel schreef:

    een tijd geleden was ;ijn suiker redelijk onder controle maar enige tijd geleden denk zal denk ik ;eer dan zeker twee misschiens meerdere jaren mijn suiker dus stabiel was. Toen op eens last begon te krijgen van problemen steken in mijn benen erg veel dorst en vaak naar de wc. naar de dokter geweest ze zei mij bananen te eten toen ze mijn bloed opnieuw onderzochten zei dat ik suiker had. maar het is nu wel anders dan eerst zeker nu erg veel last van flauwte zo dat ik toch suiker nodig heb en volgens een website zou ik colla moeten drinken zo dat mijn suiker onder controle is

    • Marloes Schuurman schreef:

      Ik vrees dat al het advies wat je hebt gekregen verkeerd is. Een hypo krijg je eigenlijk altijd omdat je TEVEEL medicatie gebruikt. Dit wil je niet oplossen met cola of bananen maar door de juiste hoeveelheid medicatie in te nemen. Je wilt dus niet teveel medicatie innemen. Mijn advies is in ieder geval om je eetpatroon op een gezonde manier aan te passen om je bloedsuiker zoveel mogelijk te verbeteren. Daarmee stabiliseer je ook je bloedsuiker en krijg je niet zulke schommelingen. Daarnaast zal het hoogstwaarschijnlijk tot gevolg hebben dat je de medicatie kunt afbouwen.

  • Jan Aardema schreef:

    Ja het vele plassen was een symtoon en veel drinken

  • >