5 Symptomen Van Beginnende Diabetische Voet + 9 Behandel Tips

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

okt 22
5 Symptomen Van Beginnende Diabetische Voet + 9 Behandel Tips

Het ontwikkelen van diabetische voet kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Je kan hierdoor je armen of benen verliezen middels amputatie.

Het is daarom van levensbelang om de oorzaken, symptomen en gevolgen van diabetes voeten te (her)kennen. 

Daarom leer jij in dit artikel de 5 symptomen van een (beginnende) diabetische voet. Ook leer je wat je hier tegen kan doen.

More...


Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat is een diabetische voet?

Diabetes type 2 is een ziekte waarbij veel symptomen horen. Zo hebben mensen met suikerziekte meer kans op het ontwikkelen van allerlei huidaandoeningen. Veel mensen krijgen last van hun voeten. Dit wordt ook wel een 'diabetische voet' genoemd. Dit is niet zomaar iets en kan snel uit de hand lopen. De behandeling hiervan moet zo snel mogelijk gebeuren.

Maar hoe herken je diabetes voeten en wanneer moet je naar een arts/specialist?

Bij veel patiënten begint het met pijnlijke voeten. Zelfs wanneer je niet weet dat je diabetes patiënt bent kan dit voorkomen.

Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken.

Daardoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten. Hierdoor ontstaan pijnlijke voeten. 

beginnende diabetische voet

Dit zal alleen nog maar erger worden en zich uiten in andere symptomen met als eindstadium amputatie (als er veel necrose van de voet is).

Wanneer je last hebt van diabetes voeten is het verstandig om maandelijks naar een medisch pedicure te gaan om je voeten te laten controleren.

Als diabetespatiënt moet je dus heel alert zijn en weten welke kenmerken er kunnen optreden. Wanneer je deze kenmerken herkent kan je overgaan naar de juiste behandeling.

Doel van dit artikel

Daarom geef ik je in dit artikel 5 symptomen van (beginnende) diabetische voet.

Let op: ik zal soms erg onsmakelijke afbeeldingen moeten gebruiken. Daarnaast geef ik je tips voor een goede en pijnloze behandeling van diabetische voet.


Symptomen van (beginnende) diabetische voet

#1 Pijn aan de voeten en benen

Pijn aan de voeten is iets wat niemand wil ervaren. Toch is dit één van de eerste symptomen die je ervaart wanneer diabetes voeten hebt. Zo kan schade aan de zenuwen een branderige pijn veroorzaken. De huid is dan overgevoelig en kan bijna niks verdragen. Zelfs sokken, schoenen en lakens doen pijn.

Daarnaast kan er ook pijn ontstaan door de minimale bloedtoevoer naar de voet.

Bij diabetes type 2 raken als eerst de kleine haarvaten in de voet verstopt door het teveel aan suiker.

Hierdoor kan nauwelijks zuurstof aan de weefsels in de voet afgegeven worden.

Tegelijkertijd kunnen de afvalstoffen slecht afgevoerd worden. Door deze slechte bloedtoevoer ontstaan bijvoorbeeld etalagebenen.

diabetes voeten

Bij etalagebenen komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort is de oorzaak van de pijn in de been. Met rust verdwijnt deze pijn weer.

Etalagebenen

Wanneer je het bovenstaande ervaart doe jij er verstandig aan om gelijk naar de huisarts te gaan. De kans is groot dat jij last hebt van diabetische voet.


#2 Koude voeten bij diabetische voet syndroom

Het hebben van koude voeten is een algemeen probleem bij vrouwen. Ten minste bij de meeste vrouwen die ik om mij heen heb. Een vrouwenkwaaltje om het zo maar even te noemen. Helaas hebben zowel mannelijke als vrouwelijke diabetici hier ook last van.

kouden voeten diabetische voet

Koude voeten ontstaan vaak door een verminderde bloedcirculatie.

Zo hebben ouderen eerder last van koude voeten doordat ze een verslechterde hartfunctie hebben.

Daarnaast kan het komen doordat de afvoer van hun bloed verminderd is door weinig beweging van de benen.

Ouderen met diabetes bewegen helaas niet vaak. Hierdoor ontstaat een verminderde afvoer van het bloed. Dit veroorzaakt een stoornis in de voetcirculatie waardoor jij koude voeten krijgt.

Veel patiënten met suikerziekte vertonen zenuwaandoeningen van het been en de voeten. Dit kan leiden tot gevoelsveranderingen, zoals koude voeten. Dit is vaak een symptoom van beginnende diabetische voet.


#3 Rode voet als complicatie

Diabetes voeten kunnen uit het niets ineens rood, warm en dik worden. Ook kan je ineens tintelingen voelen. Alsof er mieren over je voet lopen. De oorzaak hiervan kan liggen bij een infectie. Diabetes type 2 patiënten zijn namelijk vatbaarder voor huidinfecties.

Dit heeft puur te maken met de doorbloeding van de voet. Wanneer er een infectie optreedt kan het lichaam deze infectie slecht bestrijden doordat de voet minder goed doorbloed is.

Naast een infectie kan een rode, warme en dikke voet ook wijzen op een "Charcot voet".

De voet wordt plomp en heeft zich gedeeltelijk vervormd.

Er is dan sprake van meerdere fracturen in de voet, die door een gebrek aan gevoel zijn ontstaan.

De vervormde botten drukken op verschillende plekken van de voet.

charcot voet

Daardoor ontstaat het gevaar op een diepe zweer met bacteriële infecties. Bij verdenking hierop is een spoedverwijzing naar het ziekenhuis de juiste beslissing. Je zal dan waarschijnlijk antibiotica krijgen zoals ciprofloxacine en clindamycine.

Gelukkig komt dit maar bij een klein deel van de diabetespatiënten voor. Vaak hebben deze patiënten last van polyneuropathie waardoor zij nauwelijks tot niets meer in de voet voelen.


#4 Geen gevoel in de voeten

Wanneer je al een langere tijd diabetespatiënt bent, dan is de kans groot dat er een stoornis in de zenuwvoorziening van de voet ontstaat. Hierbij worden de zenuwen van de voeten aangetast.

Hierdoor krijg jij een verminderd tot geheel ontbrekend gevoel in de voeten hebt. Je kan dus volkomen gevoelloos worden. Dit fenomeen wordt ook wel neuropathie genoemd. Bij neuropathie is er dus schade aan zenuwen doordat deze versuikerd zijn.

Deze zenuwaantasting komt symmetrisch voor en kan voorkomen op plekken waar normaal een kous zit. Oftewel de voet en het onderbeen.

neuropathie diabetes

Wanneer neuropathie zich voordoet is het gevoel van temperatuur verdwenen en voel je drukpunten niet.

Hierdoor voel je te krappe schoenen, te heet water en een verwonding niet.

Ook de onbewuste aansturing van de stabiliteitsspieren verdwijnt.

Hierdoor kun je makkelijker door je enkel gaan of een verkeerde beweging maken. Ook dit zul je niet opmerken of voelen. Dat is onder andere wat een diabetische voet zo gevaarlijk maakt.

Maar hoe merk je dit symptoom of deze complicatie op?

Kenmerken van neuropathie diabetische voet

  • Je voelt een sensatie van pijn
  • Je hebt het idee dat je op watten loopt
  • Je hebt het idee dat je voeten in de brand staan
  • Je ervaart een doof gevoel in de grote tenen en voet
  • Je ervaart een verminderde kracht in de voeten

#5 Slecht genezende wondjes bij diabetes type 2

Hierboven heb ik al een aantal symptomen van de voeten bij suikerziekte beschreven. Deze laatste is eigenlijk een gevolg van bovenstaande punten. Deze is tevens het meest gevaarlijk, aangezien dit uiteindelijk kan leiden tot amputatie van een teen of voet.

Er zijn eigenlijk twee grote voetproblemen bij de wondgenezing bij diabetische voet:

1

Het merendeel van de diabetes patiënten ervaart bij het ontstaan van wondjes geen klachten. Dit heeft te maken met neuropathie, zoals ik hierboven heb uitgelegd.

De patiënten die een wond opmerken, hebben deze wond vaak al een langere tijd. Het risico op een infectie is groot.

Wonden die namelijk een langere tijd niet worden opgemerkt gaan infecteren wanneer deze niet behandeld worden.

2

De wonden genezen ontzettend slecht. Dit heeft te maken met de verminderde bloedtoevoer naar de voeten.

Wanneer de kleine bloedvaatjes van de voeten versuikerd zijn, kan er geen zuurstof afgegeven worden aan het weefsel bij de wond.

Dit is wel nodig voor de wondgenezing. Daarnaast kunnen afvalstoffen niet afgevoerd worden door het lichaam. Vandaar dat wondgenezing veel trager gaat.

Als diabetes type 2 patiënt is het dus niet geheel onverstandig om je voeten te controleren of te laten controleren door een medisch pedicure. Op deze manier kan je sneller overgaan op een behandeling voor diabetische voet.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Behandeling bij diabetische voet

Diabetespatiënten die met een wond in het ziekenhuis terechtkomen hebben de wond in eerste instantie niet opgemerkt.

Dit omdat ze geen gevoel meer in de voeten hebben. Een wondbehandeling bij diabetische voeten is dus eigenlijk altijd pijnloos. Wat misschien enigszins een lichtpuntje van dit artikel is.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de behandeling bij diabetische voet. Hieronder kun je de belangrijkste vinden:

#1 Wond behandeling bij diabetes voeten

Een diabetische voetwond kan in drie categorieën ingedeeld worden:

  • Neuropatische wonden: deze wonden ontstaan door een verstoring van het gevoel in de voet (neuropathie)
  • Ischemische wonden: deze wonden ontstaan door een verstoring van de bloedtoevoer en een zuurstoftekort
  • Neuro-ischemische wonden: deze wonden ontstaan door een combinatie van bovenstaande.

Pas op

Wanneer je een wond aan je voet hebt is het belangrijk om hiermee naar de huisarts te gaan. De huisarts zal je vervolgens naar het ziekenhuis doorverwijzen om de wond aan de voet te laten behandelen.

Ga niet zelf doktertje spelen, dit kan het alleen maar erger maken.

Allereerst wordt er gekeken of de wond geïnfecteerd is. Is dit het geval dan wordt deze eerst behandeld. Vervolgens wordt gekeken wat de oorzaak van de wond is en waardoor deze in stand wordt gehouden. De wonden kunnen ontstaan zijn door de bovenstaande drie categorieën.

Er zal gezorgd moeten worden voor een optimale bloedtoevoer en voldoende drukontlasting. Daarnaast is het belangrijk om de wond goed schoon te houden zodat de kans op infectie zo laag mogelijk is.

wondverzorging bij diabetische voet

Bij wondbehandeling wordt eventueel dood weefsel en vocht verwijderd. De wond wordt gereinigd met water of zoutwater oplossing.

Vervolgens wordt de wond afgedekt met steriel verband dat vochtig is en contact maakt met de wond. Daarna komt er nog een steriele verbandlaag overheen die vocht absorberend is.

Is de wond door ischemie ontstaan (verstoring van bloedtoevoer)? Dan dient dat eerst hersteld te worden. De wond wordt dan alleen steriel en droog behandeld zodat infectierisico zo laag mogelijk is. Is de bloedtoevoer hersteld? Dan kan de normale wondbehandeling bij diabetes voeten plaatsvinden.


#2 Vaat behandeling bij diabetische voet

Voetwonden die ontstaan zijn door ischemie dienen eerst behandeld te worden. Er zal dan gekeken worden naar de bloedvoorziening van je voeten. Veel diabetes patiënten hebben namelijk last van vaatlijden.

Een arts of specialist zal je eerst een paar vragen stellen tijdens het voetonderzoek. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Of je last hebt van etalagebenen?
  • Of er wonden zijn die slecht genezen?

Vervolgens wordt er gekeken of de slagaders van de benen en voeten goed te voelen zijn. Een gezonde bloedtoevoer wordt gekenmerkt door voelbare slagaders.

Daarnaast kan altijd aanvullend onderzoek gedaan worden door de bloeddruk van de enkel te meten en te vergelijken met die van de arm. En als laatst kan er een echo onderzoek, CT scan en MRI scan gedaan worden.

Wanneer er afwijkingen gevonden worden dienen deze behandeld te worden.

Er wordt dan gekozen voor een angiografie. Een angiografie wordt uitgevoerd door een radioloog.

Hierbij wordt een katheter in het bloedvat van de lies geplaatst. Vervolgens wordt deze naar de plek van bestemming gebracht: de benen.

angiografie

Dan wordt contrastmiddel gebruikt om de bloedvaten in de benen en voeten zichtbaar te maken. De afwijking, zoals een dichtgeslibd bloedvat, kan dan gelijk verholpen worden. Op deze manier wordt de bloedtoevoer naar de benen en voeten weer hersteld.


#3 Drukvermindering bij diabetische voeten

Voetproblemen bij diabetes patiënten kunnen ontstaan door een verhoogde druk. Deze druk moet weggenomen worden anders is de kans op het ontstaan van wonden groter. Dit proces wordt offloading genoemd.

Druk in de voet kan ontstaan doordat de vorm van de voet is veranderd en wanneer de schoenen niet goed passen. Als er druk op de voet staat gaat het lichaam automatisch eelt vormen op deze pekken waar druk staat. Door deze eeltplekken neemt de druk nog meer toe. Hierdoor kan de schade aan de voet nog erger worden.

Eelt moet dus regelmatig verwijderd worden door een medisch pedicure of een zorgverlener. Daarnaast moeten de bestaande schoenen gecontroleerd worden in verband met drukplekken. Dit is namelijk één van de grootste risicofactoren voor het ontwikkelen van voetwondjes.

Beste behandeling voor drukvermindering

De beste behandeling tegen drukverhoging is door de voet in te gipsen of speciale schoenen aan te laten meten. Bij acute infecties is bedrust noodzakelijk. Het lastige is wel dat wondgenezing 4 tot 12 weken kan duren dus dan moet de patiënt een lange tijd in bed blijven.


#4 Chirurgische ingreep

En waar je normaal gesproken: "last but not least" zegt, gaat dat hier even niet op. Want als de wond in een vergevorderd stadium zit en niet meer kan genezen moet er overgegaan worden op amputatie. Dit komt doordat er dan teveel 'dood' weefsel aanwezig is (wat men ook wel necrose noemt).

Allereerst wordt gekeken of er een kleine chirurgische ingreep voldoende is. Denk hierbij aan terugkerende druk/wond op het topje van je teen. Dit ontstaat bijvoorbeeld door hamertenen.

Bij hamertenen ontstaan vaak wondjes en dit probleem is op te lossen door een kleine chirurgische ingreep. De voorwaarde is wel dat de bloedvoorziening goed moet zijn.

klauw teen hamer teen krabbel teen

Hierbij wordt de buigpees van de aangedane teen doorgesneden, zodat de teen niet meer kan buigen. Ook kan het tussenkootje verwijderd worden of de buigpees verlengd worden.

Dit zijn kleine operaties en worden vaak poliklinisch gedaan. Na de ingreep wordt er drukverband aangelegd en mag je 24 uur lang niet op de voet staan. Op deze manier wordt de druk op de top van de teen minder en kunnen wondjes beter genezen en minder snel ontstaan in de toekomst.

Als de wondjes in een vergevorderd stadium zitten, kan voor amputatie van een teen of deel van de voet gekozen worden. Dit is wel de allerlaatste stap die ondernomen wordt wanneer wonden niet genezen bij een diabetische voet.


Diabetische voet voorkomen

Een diabetische voet en een diabetische voetulcus zijn te voorkomen, maar daarvoor moet je wel goed voor je voeten zorgen. Schakel bij twijfel altijd een therapeut in.

De doe-het-zelf voetcontrole checklist

Maar er zijn gelukkig een paar simpele dingen die je kan doen om dagelijks je voeten te voorzorgen en complicaties te voorkomen:

  • Dagelijkse voetcontrole: check dagelijks je eigen voeten. De bovenkant is makkelijk gecontroleerd. Echter vergeet je snel de onderkant. Bekijk met een spiegel de onderkant van de voeten en tussen de tenen om geen plekje te missen.
  • Loop niet op blote voeten ter preventie: door op blote voeten te lopen vergoot je de kans op wondjes. Door het stoten van je voeten of op scherpe voorwerken te staan, ontstaan onopgemerkt wondjes. Draag binnen dus altijd pantoffels of schoenen.
  • Knip nagels recht en niet te kort af als voetverzorging: het bijhouden van de teennagels is belangrijk. Te lange teennagels gaan irriteren en kunnen daarnaast andere tenen beschadigen. Maar het is ook zeer belangrijk om de teennagels niet te kort te knippen. Zo kunnen er makkelijk wondjes ontstaan die niet snel genezen.
  • Zorg dat schoenen niet knellen of drukpunten hebben: het is belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Zoals je hierboven hebt gelezen moet de schoenen nergens knellen. Dat is lastig te beoordelen als je weinig gevoel in de voeten hebt. Gelukkig bestaan er podotherapeuten die de schoenen kunnen controleren op pasvorm en functionaliteit.
  • Houd je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk als je een diabetische voet hebt: een stabiele bloedsuiker is het beste voor je hele lichaam. Niet alleen je voeten maar ook andere lichaamsdelen lijden onder een wisselende bloedsuikerspiegel. Houd je bloedsuikerspiegel dus stabiel door gezond te eten. Hier kan je leren hoe je dit moet doen.

Diabetische voet genezen met het Diabetesvrij Geheim

Vooral dit laatste punt is belangrijk wanneer je diabetes type 2 hebt. Diabetes type 2 heb je namelijk ontwikkeld door een ongezonde levensstijl.

Het fijne is wel dat dit ook weer om te keren is. Hiervoor moet je wel bereid zijn om je eetpatroon om te gooien. Diabetes voeten kun je vooral voorkomen door gezond te gaan eten.

Daarom heb ik de beste tip bewaard voor het laatst.

Het erger worden van je diabetische voet kan je tot zekere mate stoppen. Of zelfs helemaal omkeren als je er vroegtijdig bij bent. Voor iemand die diabetische voet heeft, klinkt het misschien als een sprookje, maar het is echt waar.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: heb jij last van diabetische voet? Welke gevolgen en complicaties van diabetes voeten ervaar jij? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 22 oktober 2023

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • julienne trogh schreef:

    in de dag heb ik geen pijn voeten maar ik ga naar mijn bed dan heb ik pijn en krampen zeer pijnlijk ik sta dan op en ga wandelen dan verbeterd het een beetge mijn dokter schrijft mij dan metarelac voor help niet

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat is vervelend om te lezen. Je arts heeft je zo te lezen Magnesium voorgeschreven. Dat kan zeker bij krampen helpen ALS de krampen door een magnesium tekort worden veroorzaakt. Dit artikel gaat echter over diabetes. Heb je dit ook?

  • J. H. Speelman schreef:

    Ik heb diabetische voetulcera meer dan 30 jaar.Een levensdrama zonder eind. Inclusief amputaties. Uiteindelijk. Rolstoelafhankelijk. Hoe had dit alles voorkomen kunnen worden? Ik zou het niet weten. Ook behandelaars weten fit niet.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is vervelend om te lezen. Voorkomen durf ik uiteraard niet te zeggen omdat ik je exacte situatie niet ken. Maar bij de meeste mensen komt het doordat ze een hoge bloedsuiker. En die hoge bloedsuiker hebben ze weer door een ongezond eet- en drinkpatroon. Aangezien ik totaal niet weet wat je eet of drinkt, kan ik verder geen uitspraken doen over je situatie ben ik bang.

  • Anita Oosterhuis schreef:

    Bij mijn partner is recentelijk een teen geamputeerd. Verder heeft hij erg veel last van koude voeten en daardoor heeft hij het altijd koud. Zijn er tips om te zorgen dat de doorbloeding in zijn voeten beter wordt qua voeding of massage?

  • Ik heb last van een verdovend gevoel en tintelingen in mijn voeten. Wat kan ik het beste doen met mijn voeding ?

  • Els Willemse schreef:

    Is het verstandig om op de wond Paraffin compress te gebruiken.? Hij heeft een wondje op een teen. Een suikervoet .

    • Ben Kuiper schreef:

      Wat is precies het idee van het gebruiken van de compress? Het zal hooguit de wond beschermen maar het herstelproces zal daardoor niet sneller verlopen oid.

  • Carel Kluen schreef:

    De beschreven syntomen gaven mij duidelijkheid over de toestand van mijn linkervoet en heb onmiddellijk een afspraak met de huisarts.gemaakt,
    Veel dank voor de informatie.
    CK

  • A de Jong schreef:

    Hallo.
    Door de pijn in mijn voeten werd ontdekt dat ik diabetes had.
    Heb chacot voet door gezakt.
    Tijdens een echo zag je allemaal botsplinters. Heb lang met wondjes en drukplekken van het gips in het ziekenhuis gelegen.Heb al jaren aangepaste laarzen.Wat ik wel jammer vind is dat ik niet mag lopen of staan zonder schoenen. Heb aan de schoenmaker (in ziekenhuis) die mijn laarzen maakt gevraagd kan je niet iets maken waarmee ik kan zwemmen.Dus dat mijn voeten dan niet of minder belast worden.Dit kan helaas niet
    Dus ben al een keer gaan zwemmen met rolstoel naar water en dan toch een paar treden gelopen zo het water in heerlijk na al die jaren vind het wel heel eng om te doen.Ik heb ook een scootmobiel en een Traplift.
    Ben ook te zwaar doe mijn best om mijn waardes laag te houden dit gaat redelijk.Volgens de internist gaat het goed ogen nieren cholesterol hbac wel wat te hoog.Eet nu brood met minder calorieën.
    Momenteel gaat het goed heb wel nog last van pijn steken etc in voeten .gebruik als medicijn amitriptyline (depressie middel)
    En heb een tens maar alle pijn kan niet worden weggenomen.
    Mijn voeten daar viel ik niets meer de chirurg heeft wel eens een nagel in de lengte er een stuk afgehaald zonder verdoving.
    Het is een heel verhaal geworden dan heb ik het nog ingekort.
    Alvast bedankt voor het boek.
    Met vriendelijke groeten.

    Annette de Jong
    Ik ben 65 jaar
    Diabetes sinds 18 jaar (waarschijnlijk al veel langer)

  • Share via
    >