Wat Is Diabetes Type 2? Uitleg + Hardnekkige Mythe Ontkracht!

Wat Is Diabetes Type 2

feb 08

Wat is diabetes mellitus type 2 eigenlijk?

Als je geen medische achtergrond hebt, zal deze ziekte je helemaal niets zeggen.

Het kan zijn dat je nog veel vragen hebt omtrent suikerziekte.

Wat Is Diabetes Mellitus Type 2? Simpele Uitleg (+Hardnekkige Mythe!)

In dit artikel leer je daarom wat diabetes type 2 is en een hardnekkige mythe omtrent deze ziekte.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Je hebt diabetes mellitus type 2! Wat nu?

Steeds meer mensen in Nederland hebben te kampen met diabetes mellitus type 2. Omdat jij dit artikel leest is de kans vrij groot dat jij tot deze groep behoort. Mijn vraag aan jou:

Wat is diabetes mellitus type 2 (suikerziekte) precies?

Jij weet waarschijnlijk wel dat diabetes type 2 iets te maken heeft met suikers. In de volksmond wordt diabetes ook wel suikerziekte genoemd. Daarnaast heb je ook nog twee verschillende vormen van diabetes. Zo heb je diabetes type 1 en 2.

Om het even simpel te houden hoef je alleen die laatste te onthouden. Diabetes mellitus type 2 wordt ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd. Echter is dat woord nu niet echt meer toepasbaar aangezien ook veel jonge mensen te kampen hebben met diabetes type 2.

Doel van dit artikel

Pas wanneer jij de betekenis van diabetes mellitus type 2 kent, kan je overgaan op het echte werk. 

Want wat is precies de oorzaak van diabetes mellitus type 2? En wat zijn de symptomen en gevolgen van diabetes mellitus type 2?

Dit zijn allemaal belangrijke vraagstukken die beantwoord worden in dit artikel over diabetes type 2. Wanneer jij dit weet is het mogelijk om te genezen van diabetes type 2 zonder medicijnen.


Wat is diabetes mellitus type 2 en hoe ontstaat het?

De grootste vraag voor iemand die net te horen heeft gekregen dat die diabetes heeft is: "wat is diabetes mellitus type 2?"

De definitie van diabetes mellitus type 2 is:

"Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Het lichaam wordt ongevoelig voor insuline en kan daarom zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten".

Oke, ik hoor je denken. Dit is leuk maar eigenlijk ben ik nu nog geen stap verder. Want wat is diabetes mellitus type 2 nou in vertaalbaar Nederlands? Wat is insuline en wat doet insuline in het lichaam?

Wat is insuline?

Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Zodra je koolhydraten en suikers eet wordt dit in je maag en darm omgezet tot glucose. Dit wordt vervolgens opgenomen in de bloedbaan. Wanneer de suikers in je bloed zitten wordt de alvleesklier aan het werk gezet.

De alvleesklier maakt het hormoon insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose vanuit de bloedbaan wordt getransporteerd naar de cellen in jou lichaam. Insuline zet als het ware de "poorten" naar de lichaamscellen open.

Op deze manier kan glucose naar binnenstromen. Glucose is de snelste en makkelijkste energiebron voor je cellen. Dit is de reden waarom wij mensen kunnen denken, praten en sporten.

insuline

Aanvullende informatie

Op het moment dat je dus een suikerrijke maaltijd eet of drinkt stijgt het gehalte van suikers in je bloed (bloedsuikerspiegel). Vervolgens moet er veel insuline aangemaakt worden om deze suikers op te kunnen nemen in de cellen en je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.


Wat gebeurt er bij diabetes type 2?

Het mechanisme dat hierboven beschreven is, is een heel natuurlijk proces van het lichaam wanneer dit niet te vaak gebeurt. Maar wanneer je regelmatig snelle suikers eet dan worden je cellen op den duur ongevoelig voor insuline.

En laat nou net het Nederlandse dieet uit ontzettend veel suikers bestaan. Suikers en snelle koolhydraten worden bij het ontbijt, middageten en avondeten genuttigd. Er is dus steeds meer en meer insuline nodig om de glucose naar de cellen te transporteren.

Na verloop van tijd reageren je cellen niet meer op insuline en ontwikkel je diabetes mellitus type 2.

Om je bloedsuikerspiegel toch stabiel te houden moet je medicijnen slikken. Deze medicijnen verhogen de insulinegevoeligheid van de cellen waardoor de alvleesklier minder insuline hoeft aan te maken. En wanneer dat niet meer werkt moet je insuline gaan injecteren.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Diabetes type 2 herkennen

Helaas eten de meeste Nederlanders steeds meer ongezond voedsel. Ze hebben geen idee wat de consequenties hiervan zijn. Maar de consequenties zijn groot zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Het veroorzaakt onder andere diabetes type 2. Maar hoe kun je diabetes type 2 nou herkennen?

De meeste mensen belanden bij de huisarts met de volgende algemene klachten:

  • Veel moe zijn
  • Vaak dorst hebben
  • Veel moeten plassen
  • Last van de ogen hebben
  • Kortademig zijn
diabetes test

Dit zijn natuurlijk niet zomaar dingen. Wanneer je deze symptomen van diabetes mellitus type 2 ervaart, dan doe je er verstandig aan om naar de huisarts te gaan.

Zo kan de huisarts de diagnose stellen van diabetes mellitus type 2 door één simpele bloedtest. Op deze manier kan je vroegtijdig nog iets aan deze ziekte doen. Zoals bijvoorbeeld je bloedsuikerwaarden verlagen.

De gevolgen van diabetes type 2 kunnen namelijk groot zijn. Hoe langer je doorgaat met deze lifestyle, hoe langer je lichaam te kampen heeft met teveel suiker in je bloed. Dit is natuurlijk niet gezond. Diabetes mellitus type 2 is namelijk schadelijk voor zenuwen en bloedvaten.

Daardoor blijkt diabetes type 2 een verhoogde kans te geven op hart- en vaatziekten. Vaak wordt diabetes mellitus type 2 zelfs gezien als voorloper op hart- en vaatziekten. Zorg dus dat het bij jou niet zo ver komt!


De grootste mythe over diabetes type 2

Nu ben ik beland bij het belangrijkste deel van dit artikel. In de vorige delen van dit artikel ben ik namelijk erg hard voor je geweest. Dat is ook zeker nodig als je van je diabetes type 2 af wilt komen. Maar gelukkig kan ik de grootste mythe over diabetes type 2 wegnemen:

Diabetes type 2 is namelijk wel te genezen met voeding.

Dit klinkt vast als muziek in je oren. Veel artsen is vroeger geleerd dat diabetes type 2 helemaal niet te genezen was. Het enige dat ze konden doen is de symptomen bestrijden met medicijnen zoals metformine.

Maar uit recente onderzoeken is gebleken dat diabetes mellitus type 2 nu gewoon te behandelen is met het juiste dieet.  En door meer te bewegen.

Hierdoor is het mogelijk om minder of helemaal geen medicijnen meer te slikken. Maar hiervoor is natuurlijk wel enige inzet vereist.

diabetes genezen met voeding

Het Diabetesvrij Geheim

Ik heb daarom een klein E-book gemaakt over hoe je diabetes type 2 kan omkeren en genezen. Hierin beschrijf ik een krachtig mechanisme waarmee je van deze ziekte af kan komen.

Ik noem het 'Het Diabetesvrij Geheim'. Dat gaat veel verder dan de vraag 'wat is diabetes mellitus type 2?'.

Je leert hier namelijk waarom je diabetes type 2 hebt gekregen (ongezond eten is een deel van het verhaal). Ook leer je waarom medicijnen je nooit zullen genezen.

En wat je kan doen om deze ziekte om te keren. Waardoor je voor de rest van je leven perfecte glucose- en bloedwaarden zal hebben.

Je kan het E-book hieronder gratis downloaden.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Wat is diabetes volgens jou? Hoe ben je erachter gekomen dat jij het had? Wat heb jij tot nu toe gedaan om hiervan af te komen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Frank schreef:

    Wat een geweldige website !
    Bij mij waren de bloedwaarde 28,8 (geprikt door huisarts)
    De laatste meting was waarde 8 (niet eens nuchter)

    Nu pas ben ik begonnen met het koolhydraat arm te eten, geloof echt dat dit met voeding te herstellen is.

    Slik Metformine (850mg) 2x daags en Gliclazide (30 mg) 3x daags. Daar wil ik dus vanaf !
    Wat is jullie tip om te minderen, welke eerst ?
    Ga natuurlijk de bloedwaarde zelf meten (net besteld) om te kijken hoe dit gaat lopen, en wil zeker niet dat ze te laag worden want daar zit meer gevaar in als een beetje te hoog.

    Vriendelijke groet; Frank

    • Ben Kuiper schreef:

      Mooi dat je de boel aan het verbeteren bent.

      Je begint altijd eerst met het sterkste middel afbouwen. Dat is in jouw geval Gliclazide.

      En afbouwen kan wel als je waarde een beetje tussen de 6 en 7 begint te schommelen. Maar het beste kun je dit even met je arts in overleg doen of met onze hulp als je lid bent van onze Diabetes Omkeren Methode cursus.

      Daar begeleiden we namelijk mensen ook bij het afbouwen.

  • Simone schreef:

    Door een geïrriteerde plek die niet weg ging met zalf kwam de dokter erachter dat ik diabetes 2 had/heb. De hba1c waarde was toen 152. Na twee weken geen suiker en koolhydraten was de waarde gezakt naar 104.
    Nu is de waarde net onder de 50, maar wil graag van de medicijnen af. Ik ben benieuwd naar jullie tips/info om het om te keren. Bedankt alvast

    • Ben Kuiper schreef:

      Super mooie verbetering in zo’n korte tijd! Je mag ons gerust je eet- en drinkpatroon even mailen. Dan kunnen we meekijken 🙂

  • Esther schreef:

    6 weken geleden door de opticien getipt om mijn glucode te prikken. Nuchter 25,4! Nu 6 weken later zit ik rond de 9.0 met 1 tablet metformine en een streng dieet. Mijn doel is om de diabetis om te keren. Dus bedankt voor al jullie info.

  • Diny van der Hop schreef:

    Bij de jaarlijkse senioren bloed en urine controle bleek dat de bloedsuikerspiegel 8 te hoog was. deze was geprikt terwijl ik niet nuchter was. Nadat ik opnieuw nuchter heb laten prikken, heb ik na een week nog geen uitslag. Als analytisch chemica gebruik ik al jaren lang een vetarm en suikerarm dieet en beschouw ik dat de bloedsuikertest een simpele test is die snel een uitslag geeft. Morgen ga ik opnieuw mijn huisarts raadplegen.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is spijtig om te horen. Maar het feit dat je vetarm eet, betekent vrijwel altijd dat je veel minder gezond eet dan je denkt. Suikerarm is prima, maar dat betekent niet automatisch gezond. Je moet ook naar de koolhydraten kijken die je eet (die worden in het lichaam afgebroken tot suikers) en of die koolhydraten ‘snel’ of ‘langzaam’ zijn. Gezonder eter is de optelsom van alles wat je doet, en dus niet de focus op één ding.

  • A Meijer schreef:

    Ik kwam erachter dat mijn glucosewaarde al 3 jaar rond de 8.5 was via mijn dossier in het VUMC.
    Ben naar de huisarts gegaan en die constateerde dus type 2. Ik ben 7 kilo te zwaar.
    Ik was al bezig met veel minder suiker te eten en ben sinds maart 2023 2 kilo afgevallen en mijn buikomtrek is met 9 cm verminderd. Morgen 5 juni 2023 heb ik mijn eerste afspraak met de diabetici assistente van de huisarts.

  • Hans Meinderts schreef:

    Er werd bij mij een aantal jaren geleden diabetes type 2 geconstateerd. Had een waarde van over de 11. Dit kwam inderdaad door verkeerde voeding. Ik kon toen inderdaad kiezen voor een dieet of medicijnen. Ik was ook 20 kg te zwaar. Ik heb toen gekozen, samen met een diëtiste om een koolhydraatarm dieet te volgen. Dat heb ik gedaan en ben ook meer gaan sporten. Het resultaat is dat ik 25 kg ben afgevallen en heb geen diabetes meer. Ben veel fitter en energieker. Het kostte wel discipline en doorzettingsvermogen. ik ben blij dat ik het gedaan heb.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Super! Mooi dat het je is gelukt. Je bericht zal ongetwijfeld heel veel mensen inspireren wanneer ze het lezen 🙂

  • Peter schreef:

    Mijn praktijkondersteuner heeft een stopwoord “pilletje erbij” Maar kan niet verklaren dat:
    ‘s-nachts mijn score 2.40 uur 8.4
    7.15 uur 10.3 – nuchter
    13.00 uur 7.3
    17.10 uur 10.1
    21.25 uur 7.5

    volgende dag
    1.30 uur 7.5
    7.10 uur 10.9 nuchter
    11.55 uur 8.4

    waarom deze schommelingen, in de na nacht een stijging tijdens het slapen

  • Carlo schreef:

    Mijn vrouw heeft morbide obesitas en ik ben “voedingsdeskundige”, hier wringt de schoen!
    Zelf lust ik bijna alles en mijn vrouw veel minder, toch de dingen die ze lust en graag eet passen slecht in en goed voedings patroon.
    Een van mijn zoons heeft wel eens gegrapt en mij “feeder” genoemd, deels heeft hij gelijk, ik heb mijn leven veel in restaurants van verschillend niveau gewerkt, gaf les en coaching in keukens.
    En heb naast kwaliteit ook het tevreden stellen van de gast tot doel gehad.
    In de thuis situatie schipper ik tussen lekker en gezond koken, dat is moeilijk als je weinig gezonde dingen lust.
    Hierover wil ik graag met een deskundige praten die ons advies kan geven!

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedankt voor je bericht. Ik snap dat dit een lastige positie is. Tot zekere mate zijn jullie het tegenovergestelde van elkaar. Waar zou je graag over willen praten? Wellicht kun je ons even een mailtje sturen met hetgeen wat je specifiek wilt weten.

      Wat gezond en wat ongezond is staat tot zekere mate vast. Dat kunnen wij niet veranderen. Hooguit kan jij je culinaire vaardigheden er tegenaan gooien om de ‘gezonde’ dingen lekkerder te maken voor je vrouw zodat ze die wat vaker eet. En tegelijkertijd de ongezondere dingen niet meer te maken.

  • Petra schreef:

    Mijn dochter van 34 jaar is meervoudig gehandicapt. Ze had een glucose waarde van 11,8 niet nuchter gecontroleerd. Haar huisarts vind deze waarde acceptabel. Maar ze heeft een verstandelijk niveau van een jaar. Dus communiceren over haar klachten is niet mogelijk. Ik weet alleen dat ze al bijna 2 jaar niet fit is en van een vrolijke meid naar een verdrietig meisje is veranderd. We komen er niet achter wat ze heeft. Tegen de onrust gebruikt ze nu clozapine.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is verschrikkelijk om te lezen. Haar waarde is helaas verre van gezond ben ik bang. Onderzoek laat helaas wel zien dat mensen met een verstandelijke beperking vaak ongezonder zijn. Dit komt omdat ze ongezondere keuzes maken. Als ze het ‘denkniveau’ van een kind hebben, dan maken ze vaak ook de ‘eetkeuzes’ van een kind. Een kind zal nooit een broccoli kiezen boven een zakje snoep. Ik denk daarom dat het verstandig is om kritisch naar haar eetpatroon te kijken en haar daarbij te helpen voor zover mogelijk.

      De beste (en enige) manier om diabetes type 2 te voorkomen en genezen, is door je eetpatroon op een gezonde manier aan te passen.

      Als je een vliegende start wil qua gezonde voeding, kun je het beste deze twee artikelen doornemen:

      https://www.ziektevrijleven.nl/bloedsuikerwaarden/

      https://www.ziektevrijleven.nl/suikervrij-dieet/

  • Marco Houtkamp schreef:

    Dat was even schrikken, na controle bij de huisarts bleek mijn bloedsuikerwaarde nuchter 7,3 te zijn. Direct een afspraak gemaakt bij de huisarts. Maar ik weet als geen ander wat suikerziekte met iemand doet, mijn zus en vader zijn hieraan overleden. Zelf heb ik enige poos geleden zelfs uw kookboek ontvangen en om mee te beginnen. Toen was het de bloedsuikerspiegel een stuk minder. Maar nu begin ik te beseffen dat het ernst is en ik wil er wat aan gaan doen. Vandaar dat ik uw methode kies om dit aan te pakken.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Fijn om te lezen dat je direct actie hebt ondernomen! Des te eerder je begint, des te beter/sneller je genezing zal zijn 🙂

  • Giovanni Refos schreef:

    Ik heb in januari 2018 een viervoudige bypass gehad. Ook is de wand van mijn linker hartkamer te dun, waardoor ik onder controle blijf in het ziekenhuis. Zodoende is begin februari ontdekt dat ik plots een suikerwaarde van 15,2 had. 4 dagen later was dit 14,6. Gestart met 1 maal daags Metformine 500mg. Na 4 dagen was mijn suikerwaarde 8,2. Ik moet de metformine tot eind februari blijven slikken en dan weer controleren of ik over moet stappen naar 2 tabletten per dag. Ik ben begonnen met een koolhydraatarm dieet en hoop er zo van af te komen. Ik denk zelf dat dit een tijdelijk iets is en dat ik eigenlijk van die medicijnen af zou moeten. Ben bang dat het door medijngebruik voor mijn hart veroorzaakt is!

    Ik slik deze medicijnen:

    Biktarvy 50mg/200mg/25mg
    Colecalciferol 25000

    Acetylsalicylzuur 80mg
    Ezetimib 10mg
    Notroglycerine spray 0,4mg
    Pantoprazol 40mg
    Eplerenon teva 50mg
    Metoprolol 25mg
    Entresto 24mg/26mg

    Metformine 500mg 1x daags

    Bewegen is voor mij eigenlijk geen optie, omdat mijn hart dit niet aankan. Ik wandel iedere dag zo een 4 kilometers. Daar moet ik het ongeveer wel mee doen. Ik hoop dat dit voldoende zal zijn.

    • Ben Kuiper schreef:

      Heftige situatie zeg! Gezond eten is in jouw situatie nog belangrijker dan bij de gemiddelde persoon omdat het sporten er niet echt in zit. Als wij je ergens mee kunnen helpen, horen we het graag!

  • Willeke van Gent schreef:

    Hoi, ik ben eigenlijk nog niet patiënt. Ik heb een andere ziekte, waardoor ik altijd de bloed uitslagen zie, nu blijkt mijn suiker steeds verhoogd te zijn. Nu dacht ik! Zou t handig zijn om al te starten met jullie advies van voeding?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Goede vraag. Wat is de andere ziekte precies? Gezonder eten zal geen enkele ziekte erger maken. Het kan alleen maar beter worden.

  • P. Dijkstra schreef:

    Mijn naam is Pier Dijkstra, gepensioneerd dierenarts een stressvol en onregelmatig en lichamelijk zwaar beroep.
    Ik heb ongeveer 10 jaar diabetes 2 . Ik kwam er achter nadat ik een bloed test had aangevraagd ivm met prostaat onderzoek is een uitgebreide test verricht. Hierbij kreeg ik de uitslag diabetes 2. Ik heb geen overgewicht en wandel sinds mijn pensionering iedere dag 1 uur. Verder beweeg ik dagelijks nog wel meer (onderhoud en bewerking tuin enz). Ik drink iedere avond 1 glas rode wijn en verder eet ik normaal. Tot zover mijn cv.

  • van duijneveldt schreef:

    eigenlijk alleen maar door eenprikje ben ik daar achter gekomen. kreeg gelijk twee tabletjes voor geschreven. metformine, volgens mij, bestaat er nog niets anders.

  • C. van Deurzen schreef:

    Ik ben vanaf mijn 45e jaarlijks gecontroleerd door mijn arts. Mijn mieder had diabetes 2, alsook haar vader en zover ik weet haar broer. Omstreeks mijn 50e is bij mij ook diabetes2 geconstateerd. Ik was er ziek van. Ben nog nooit ziek geweest en nu dit. Mijn dieet was niet echt verontrustend. Gewoon elke dag verse grienten en stukje vlees. Niet roken/drinken en weinig snoepen. Bakken en braden in plantaardige margarine en olijfolie. Drink alleen koffie en water en ‘s winters ook wel thee. Alles zonder suiker. Ben wel gehoorlijk afgevallen en beweeg goed. Ik fiets en loop veel. Ik heb een hond. 5 a6 km per dag is normaal voor ons. Openbaar vervoer? Als ik een lekke band heb en het niet aan te lopen is. Heb nu ongeveer 15 jaar deze ellende, maar volgens mijn arts en suikerverpleegkundige doe ik het goed. Al die jaren 2 metformines en verder niets. Ik schijn het goed te doen, maar wil niks liever dan geen medicijnen. Ik zeg niet dat ik nooit snoep maar merk wel een zekere weerstand. Fruit, beker tomaten of puntpaprika is nu meer mijn ding

    • Marloes Schuurman schreef:

      Hallo,

      Dat is spijtig om te horen. Het is voor mij erg lastig om vast te stellen waar het precies ‘fout’ gaat. Maar als ik lees “Bakken en braden in plantaardige margarine”, dan word ik helaas niet heel vrolijk. Wellicht is het een idee om even je dieet op een rijtje te zetten en naar ons te mailen. Dan kunnen we er even naar kijken 🙂

  • Lenie schreef:

    Ben benieuwd of het bij mij ook gaat werken heel veel ideeën heb ik in de loop van de jaren reeds toegepast. Heb ook verschillende diëtisten gehad en op crackers geleefd zonder brood dit veroorzaakte een te lage vitamine B op aanraden van de huisarts moest ik een snee roggebrood met pindakaas eten dat heb ik gedaan en langzaam werd ik weer een beetje de oude.

  • Wilma schreef:

    Ik ben nog zonder medicijnen en hoop dit te houden. Mijn nuchtere waarde is 7.0 . Maar toch ben ik suikerpatient zegt de dokter.

  • Joke schreef:

    Heb 20 jaar zonder medicijnen geleefd. Toen binnen bij 9.6 kreeg ik metformine 250, 1 maand later metformine 500. Heb aan gegeven dat ik dit niet wil slikken. Weer terug naar 250 bij 7.6. Gebruik verder geen medicijnen en wil hier ook vanaf.

  • Johanrudolf schreef:

    Simpel door zelf te meten na vermoeidheidsklachten

  • Rita Van Moll schreef:

    Mijn verhaal is heel anders , wegens erg vermageren namelijk 20 kg en veel dorst moest ik uiteindelijk toch een dokter raadplegen .Ik vond het wel fijn om te vermageren maar het bleef te gemakkelijk gaan. Ik woog 75 kg en uiteindelijk nog 53 kg…
    Bij een bloedonderzoek kreeg ik het verdict – diabeet en moest op consultatie bij een specialiste dokter Laga in het ziekenhuis Heusden-Zolder.
    Na de nodige onderzoeken kreeg ik medicatie 2 pilletjes glucophage 500 mg en 1 uni diamicron 60 mg per dag en een dieet ( geen suiker , opletten op koolydraten, vetten en zout)voel ik mij veel beter .
    Ondertussen weeg ik 62 kg en mijn bloedwaarde is 6,4.
    Ik ben geen snoeper en heb liefst geen zoete voedingsmiddelen, nooit gehad.
    Mijn dochter heeft ook zwangerschapsdiabetes gehad en moest zelfs haar met insuline inspuiten.
    Mijn oma is blind geworden en men zei mij van de suiker…
    Ik heb ook al een paar jaar last van glaucoom maar dit is mits een jaarlijkse controle en 2druppeltjes per dag in elk oog onder controle.
    Ik ben natuurlijk nieuwsgierig naar deze methode maar kan en mag mijn medicatie natuurlijk niet zo maar stop zetten.
    Kan jij mij raad geven?
    Groetjes Rita Van Moll

    • Marloes Schuurman schreef:

      Hallo Rita,

      Wat een situatie zeg! Dit is niet bepaald fijn om mee te maken. Goed om te horen dat je in ieder geval gezond gewicht bent aangekomen.

      Wat eet en drink jij zoal op een dag nu? Diabetes type 2 komt voor 95% (misschien zelfs meer) door wat je wel en niet eet. De sleutel tot jou succes lig hier in.

      Groetjes,
      Marloes

  • >
    Send this to a friend