Hoe krijg je suikerziekte en diabetes type 2?
Daar zijn verschillende oorzaken voor die makkelijk te voorkomen zijn.
In dit artikel leer je de 7 meest voorkomende en gevaarlijkste oorzaken die voor grote complicaties kunnen zorgen.
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Hoe krijg je suikerziekte of diabetes type 2?
Suikerziekte is een ziekte die in Nederland inmiddels erg vaak voorkomt. Helaas kent iedereen wel iemand met deze nare ziekte. Maar hoe krijg je nu suikerziekte? Er zijn verschillende oorzaken die hier ten grondslag liggen.
Het is heel goed dat je deze vraag aan jezelf stelt. Wanneer je namelijk weet wat de oorzaken van suikerziekte zijn, dan pas kun je deze ziekte voorkomen of genezen. Het ontwikkelen van deze ziekte doe je namelijk niet zomaar.
Je moet jarenlang dezelfde dingen fout doen om suikerziekte te krijgen. Het lastige is alleen dat heel veel mensen niet precies weten waar het fout gaat en dus ook niet waardoor ze deze nare ziekte ontwikkeld hebben. Maar daarmee ga ik je op weg helpen.
Inhoud van dit artikel
Je kunt suikerziekte type 2 namelijk op verschillende manieren ontwikkelen.
In dit artikel beschrijf ik de 7 meest voorkomende oorzaken van suikerziekte en diabetes type 2.
Zo kun jij je levensstijl aanpassen zodat je geen diabetes type 2 ontwikkelt.
#1 Het eten van snelle suikers
Snelle suikers zijn niet bepaald de suikers die je in wilt nemen. En toch zijn er veel mensen die dit dagelijks doen.
Snelle suikers zijn suikers die (zoals het woord al aangeeft) snel door het lichaam worden opgenomen. En de gouden regel is:
Suikers/koolhydraten die langzaam door het lichaam worden opgenomen zijn beter dan de suikers/ koolhydraten die snel worden opgenomen.
Waarom is dit?
Suikers die langzaam vanuit de darmen in het bloed worden opgenomen zorgen voor minder hoge suikerpieken. En minder hoge suikerpieken zorgen voor een lagere afgifte van insuline. Op deze manier blijven je cellen insuline-gevoeliger. Wat gaat er dan mis bij suikerziekte?
Door het eten van te veel snelle suikers voor een langere tijd, is er een te hoge afgifte van insuline. De cellen in je lichaam worden hierdoor ongevoelig wordt voor dit hormoon. Oftewel de suikers kunnen niet goed meer opgenomen worden uit de bloedstroom.
Deze snelle suikers zitten vooral in producten zoals:
Raak deze producten dus niet te vaak aan wanneer je geen suikerziekte wilt ontwikkelen.
#2 Te weinig beweging
Beweging, iets waar de meeste mensen niks van moeten hebben.
Maar er worden niet voor niets duizenden campagnes gevoerd om mensen maar in beweging te krijgen. En ook dit blijkt een belangrijk punt te zijn om geen suikerziekte te krijgen.
Hoe krijg je suikerziekte los van ongezond eten?
Door niets aan beweging te doen.
En dat heb ik het niet eens over 24/7 in de sportschool staan om diabetes te voorkomen. Maar elke dag een half uur wandelen zal al goed zijn voor je insulinegevoeligheid.
Voor de mensen met een zittend beroep is het vooral van belang om in beweging te blijven. Deze zitten over het algemeen gedurende de dag stil en moeten dus echt via een sport aan hun beweging komen. Het kan al helpen om naar je werk te fietsen of te wandelen.
Kan je niet naar je werk lopen of fietsen?
Is dit geen optie? Dan is het verstandig om een sport te kiezen.
Op deze manier kun je de insulinegevoeligheid verhogen en verklein je de kans op suikerziekte. Er is geen sport 'het beste'. De sport die jij het vaakst kan doen en het langst volhoudt is het beste VOOR JOU.
#3 Het drinken van suikerrijke dranken
Waar ik altijd versteld van sta wanneer ik in de kassarij sta van een supermarkt, is de grote hoeveelheden frisdrank die mensen kopen. Ergens hoop ik nu toch wel dat mensen beseffen dat dit niet gezond is.
Frisdranken en sapjes zijn één van de ergste producten die je in kunt nemen voor je gezondheid.
Ze zitten letterlijk boordevol suikers. En dan heb ik het over SNELLE ongezonde suikers.
Eigenlijk bevatten deze drankjes helemaal niks gezonds. Afgezien van het feit dat ze water bevatten.
Water en thee zijn toch echt betere bronnen om het water in je lichaam aan te vullen.
En nu hoor ik je denken: "hoe zit het met gezonde vruchtensappen?"
Deze gezonde fruitsapjes zijn ook niet zo gezond als dat ze lijken.
Ze bevatten wat vitaminen, maar verder alleen maar suikers of zelfs toegevoegde suikers, iets waar je lichaam niet zoveel mee kan. Vooral niet als (pre)diabetes patiënt. Dus alle dranken die zoet smaken, kan je het beste vermijden. Denk hierbij aan:
Zelfs versgeperste sinaasappelsap is niet aan te raden om te drinken. Hierbij zijn tijdens het persen namelijk alle gezonde vezels achtergebleven in de schil. Alleen de suikers en vitamine C zijn eruit geperst.
En als je je ergens niet druk om hoeft te maken is het een tekort aan vitamine C. Tegenwoordig is het onmogelijk om daar een tekort van te krijgen, aangezien het als conserveermiddel wordt gebruikt.
Wees verstandig en drink: water, thee en koffie. Al helemaal wanneer je diabetes patiënt bent.
#4 Te weinig vezels
Hoe krijg je suikerziekte nog meer? Door het eten van te weinig vezels.
Vezels kun je splitsen in oplosbare vezels, onoplosbare vezels en resistente vezels (resistant starch). Allen zijn erg goed voor ons lichaam.
Oplosbaar houdt in dat deze vezels opgelost kunnen worden in water. De oplosbare vezels kunnen door de goede darmbacteriën vervolgens verder verwerkt worden. Dit wordt ook fermenteren genoemd.
Iedereen moet meer vezels eten voor een optimale gezondheid
Deze vezels dienen als voeding voor de goede darmbacteriën en houden hierdoor je darmflora in een goede conditie.
De consumptie van oplosbare vezels helpt je om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
De oplosbare vezels lossen, zoals het woord al zegt, op in water.
Wat er vervolgens ontstaat is een gel-achtige suspensie. De nutriënten die je tijdens deze maaltijd hebt gegeten worden dus omhult door een gel-achtige laag. Hierdoor worden de koolhydraten langzamer in het bloed opgenomen zodat je minder hoge suikerpieken krijgt.
En resistant starch is een vezelsoort die onverteerd je lichaam weer verlaat. Afgezien van het feit dat jou goede darmbacteriën er wel van kunnen eten. En wanneer deze goede darmbacteriën goed gevoed worden heeft dat een positief effect op je lichaam.
Aanvullende informatie
Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat "resistant starch" de insulinegevoeligheid verhoogd. Daarnaast is deze onoplosbare vezel heel effectief in het verlagen van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd.
#5 Het eten van te veel koolhydraten
Koolhydraten en suikers zijn de boosdoener van vele ziekten. Zo ook van diabetes type 2. Er is een reden waarom deze ziekte 'suikerziekte' heet.
Wij Nederlanders eten ontzettend veel koolhydraten. Je kan eigenlijk wel stellen dat elke maaltijd koolhydraatrijk is.
Het gemiddelde dieet van een Nederlander bestaat voor bijna 60% uit koolhydraten. Voor de mensen die niet weten of dat veel of weinig is:
Een gezond dieet bestaat voor ongeveer 30% uit koolhydraten en suikers. Vooral als je diabetes type 2 wilt voorkomen.
Hoe krijg je suikerziekte? Met een dieet dat voor 60% (of meer) uit koolhydraten bestaat!
Des minder koolhydraten & suiker, des te lager de kans op diabetes
Wanneer je lichaam de hele dag door gebombardeerd wordt met suikers en koolhydraten dan moet het lichaam ook continu insuline afgeven.
Je alvleesklier moet overuren draaien. Er zal geen moment zijn waarbij je insulinespiegel laag is.
En dat is nu juist het probleem!
Je lichaam zal elke keer meer insuline aan moeten maken om dezelfde hoeveelheid suikers naar de lichaamscellen te transporteren:
Oftewel je lichaam wordt insuline-ongevoelig (insulineresistent).
Het is dus verstandig om de hoeveelheid koolhydraten en suikers te verminderen. Vooral wanneer je al suikerpatiënt bent moet je koolhydraat- en suikerinname drastisch dalen.
Het ideale dieet bestaat voor minder dan 30% uit koolhydraten. Probeer je broodmaaltijd dus wat vaker te vervangen door een salade of laat 's-avonds je aardappelen staan en probeer meer groente/vlees te eten.
#6 Hoe krijg je suikerziekte door overgewicht?
Diabetes type 2 kun je bijna niet ontwikkelen wanneer je gezond eet. En wanneer je niet gezond eet is de kans op overgewicht veel groter. Daarom is de kans op het krijgen van suikerziekte ook veel groter wanneer je overgewicht hebt.
Mensen met overgewicht hebben dit vaak gekregen door een ongezonde levensstijl. Bij een ongezonde levensstijl wordt er veelal slecht gegeten en weinig bewogen. Hierbij moet je denken aan het drinken van veel frisdrank en het eten van veel deegwaren, snoepgoed en fastfood.
Zo blijkt uit onderzoek dat Nederlanders met matig overgewicht twee keer zo vaak diabetes hebben als mensen met een normaal gewicht.
Overgewicht zorgt er namelijk voor dat het lichaam bepaalde filteringsprocessen niet kan doen.
Hierdoor worden er stofjes aangemaakt die niet goed zijn voor het lichaam en de kans op diabetes type 2 vergroten.
Dit is wat onderzoekers in ieder geval denken maar zeker weten ze het helaas nog niet.
Nu is het natuurlijk niet zo dat alleen mensen met overgewicht diabetes type 2 ontwikkelen.
Wij kennen allemaal wel iemand die slank is en wegkomt met alles wat diegene eet. Deze ontwikkelt op den duur ook diabetes type 2. Met een ongezonde levensstijl zal je uiteindelijk altijd tegen een muur aanlopen.
#7 Het nemen van bepaalde medicijnen
De kans op diabetes type 2 wordt verhoogd door bepaalde medicijnen. Iets waar de meeste mensen niet bij stilstaan. De kans op suikerziekte kan op directe en indirecte manier verhoogd worden.
Direct: Bepaalde medicijnen zorgen voor een verlaging van de insulinegevoeligheid waardoor de kans op diabetes vergroot.
Hier hebben de medicijnen dus gelijk invloed op de lichaamscellen die het suikertransport regelen.
Een voorbeeld van deze medicijnen zijn corticosteroïden. Prednison is zo'n medicijn.
Daarnaast heb je medicijnen die indirect de kans op diabetes type 2 verhogen. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen die zorgen voor gewichtstoename en dan indirect ook de kans op diabetes type 2 verhogen. Zo wordt lithium gegeven bij een bipolaire stoornis.
Een bijwerking van dit medicijn is dorst. Wanneer je dan suikerrijke frisdranken gaat drinken kan dit tot gewichtstoename leiden. Daarnaast maken de suikers in frisdranken je insuline ongevoeliger.
Wanneer je bij deze laatste groep medicijnen kiest voor een juist eetpatroon zijn de gevolgen veel minder erg en verhoog je niet de kans op diabetes type 2. Kies dus de juiste producten.
Laat je medicatie controleren
In beide gevallen is het goed om met je apotheker en/of arts te overleggen of er alternatieven zijn.
Het is vervelend om door de medicijnen van een bepaalde ziekte (bipolaire stoornis) ineens diabetes te ontwikkelen. Hier kan je een uitgebreide lijst vinden van medicijnen die suikerziekte veroorzaken.
Gebruik het Diabetesvrij Geheim om de vraag "hoe krijg je suikerziekte?" nooit meer te stellen
De juiste producten kiezen klinkt als iets wat makkelijk is. Maar als dit echt zo was dan had je in eerste instantie geen diabetes type 2 ontwikkelt.
Je hebt nu gelukkig antwoord gekregen op de vraag "hoe krijg je suikerziekte?". Maar wist je dat het omkeren van diabetes type 2 mogelijk is?
Dat leg ik uit in het gratis Diabetesvrij Geheim e-book.
Hierin leer je precies wat je diabetes type 2 heeft veroorzaakt en wat je kan doen om het om te keren. Daarnaast word je eindelijk wegwijs in de verwarrende wereld van diabetes mellitus en leer je wat diabetes medicatie met je doet.
Het is zeker mogelijk om ziektevrij door het leven te gaan. Maar dit komt je natuurlijk niet aanwaaien. Als je dit wil, moet je nu actie ondernemen.
Hieronder kan je gratis "Het Diabetesvrij Geheim" downloaden
Groetjes,
Marloes Schuurman
P.s: hoe krijg je suikerziekte volgens jou? Wat is het beste dat je tegen diabetes type 2 kan doen? Laat hieronder een reactie achter
Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 24 november 2023
Ik voel me vereerd de eerste reactie te geven.
Dank voor het delen van je kennis.
Groetjes uit Brabant
Geen dank :)!