Een hyperglycemie is de grootste nachtmerrie van elke diabetes type 2 patiënt.
Je zou er alles aan moeten doen om dit te voorkomen en op te lossen.
Daarom leer je in dit artikel 11 tips om een hyperglykemie te voorkomen en op te lossen.
More...
Wat te doen bij een hyperglycemie bij diabetes type 2?
Diabetes type 2 brengt verschillende vervelende kenmerken en gevolgen met zich mee. Je moet er niet vreemd van opkijken als jij van de één op andere dag je dieet om moet gooien. Ook zal het eerder regel dan uitzondering zijn dat de dokter je een pilletje of 2 meegeeft.
Het is goed bedoeld. Je (huis)arts wil je diabetes type 2 zoveel mogelijk binnen de perken houden. Hoewel dit meestal geen probleem is, zal je bloedsuikerspiegel wel behoorlijk kunnen schommelen.
Iets schommelt natuurlijk 2 kanten op:
Op en neer.
Wanneer je bloedsuikerspiegel hoger is dan goed voor je is, noem je dit een hyperglycemie (of hyperglykemie). Wanneer je te lang met een hyperglycemie door het leven gaat, kan dit voor hele gevaarlijke situaties zorgen.
Doel van dit artikel
Daarom leer je in dit artikel wat een hyperglykemie precies is en hoe het ontstaat. Ook leer je 11 makkelijke tips om een hyperglycemie zoveel mogelijk te voorkomen en genezen. De antwoorden op de vraag "wat te doen bij een hyperglykemie" heb je veelal zelf in de hand.
Wat is een hyperglycemie?
Eigenlijk is een hyperglycemie niet iets heel bijzonders. Het is niets meer dan een verhoogde bloedsuikerspiegel. Iemand met diabetes type 2 leeft dus eigenlijk constant in een hyperglycemie. Immers, als je bloedsuikerspiegel niet verhoogd was had je ook niet de diagnose 'diabetes type 2' gekregen.
Alleen voor een diabetes type 1 patiënt kan een hyperglykemie wel heel gevaarlijk zijn.
Dit heeft ermee te maken dat deze mensen zelf helemaal geen insuline kunnen aanmaken.
En door hun bijzondere vorm van diabetes is hun bloedsuikerspiegel vaak ontregeld.
Diabetes type 1 patiënten hebben daarom vaker last van een hyperglykemie die uit het niets lijkt te komen. Een zogenaamde:
"acute hyperglycemie".
Een diabetes type 2 patiënt kan dit praktisch niet ervaren. Ook kunnen diabetes type 2 patiënten geen hyperglycemie coma of ketoacidose krijgen.
Dit is iets wat diabetes type 1 patiënten wel kunnen krijgen omdat ze helemaal geen insuline kunnen aanmaken. De gevolgen van een hyperglycemie voor een diabetes type 1 patiënt is dus veel gevaarlijker dan voor een diabetes type 2 patiënt.
Hoe ontstaat een hyperglycemie?
Een hyperglykemie kan door verschillende factoren ontstaan:
- Ongezond dieet (veel koolhydraten en suikers)
- Weinig beweging
- Onvoldoende gebruik van insuline
- Stress
- Medicatie
Bij beginnende diabetes type 2 patiënten komt het eigenlijk altijd door een ongezond dieet. Het spuiten van insuline is nog niet aan de orde, dus dit kan (nog) niet het probleem zijn.
Het antwoord op de vraag "wat te doen bij een hyperglycemie" is dus vooral je eetpatroon aanpassen. Dit is de oorzaak van je hyperglycemie en tegelijkertijd de oplossing.
Symptomen van een hyperglycemie
Op korte termijn kan het voor jou als diabetes type 2 patiënt niet echt fout aflopen. Pas wanneer je glucosewaarde in het bloed op korte termijn boven de 15 mmol/L komt, zal je verschillende hyperglycemie symptomen kunnen ervaren. De meest voorkomende klachten zijn:
- Sufheid
- Dorst
- Braken / overgeven
- Versnelde ademhaling
Toch wil je niet dat het zover komt. Hoewel de kans niet heel groot is, kunnen de bovenstaande symptomen en verschijnselen voor hele nare situaties zorgen. Daarnaast zijn de gevolgen van een constante hyperglycemie op lange termijn zeer schadelijk voor je lichaam.
Het kwijtraken van ledematen, verliezen van het gevoel in je voeten en vinger, nierinsufficiëntie en nierfalen is een realistisch scenario.
Gelukkig kan je er iets aan doen!
Daarom krijg je hieronder 11 tips voor wat te doen bij een hyperglycemie. Daarmee kun jij je suikerspiegel verlagen en, zowel op korte als lange termijn, voorkomen dat je hyperglycemie je gezondheid nog meer verslechterd.
#1 Minder koolhydraten tegen een hyperglykemie
De behandeling van een hyperglycemie bestaat uit 3 onderdelen:
Dieet, beweging en medicijnen
Wanneer jij jezelf afvraagt wat te doen bij een hyperglykemie, moet jij je eerst afvragen hoe je verhoogde suikerspiegel überhaupt ontstaan is!
Grappig genoeg ligt het probleem en de oplossing beide in je eetpatroon.
Eet je slecht? Dan leef je constant in een hyperglycemie. Eet je gezond? Dan is je bloedsuikerspiegel tip top in orde.
Een verhoogde bloedSUIKERspiegel is verhoogd door maar één ding.....suiker. Wanneer je heel veel suikers aan elkaar plakt als een kralenketting, krijg je een koolhydraat.
- Je zult jezelf en je lichaam een enorm plezier doen om je koolhydraat/suiker inname te verminderen.
Wanneer de hoeveelheid suiker in je bloed te hoog is, kan dit op korte termijn erg gevaarlijk zijn. Wanneer je suikerspiegel 15 mmol/L of hoger is, kun je in sommige gevallen opgenomen worden in het ziekenhuis.
Aanvullende informatie
Eet daarom meer vettige producten en eiwitrijke producten. Dat is de makkelijkste manier om (onbewust) minder koolhydraten en suikers te eten. Weg met de light producten en het magere stukje vlees. Voor een diabeet is 'hoe vetter hoe beter' het beste dieet advies om te volgen.
#2 Ga meer bewegen
Suiker in je bloed heeft eigenlijk maar één doel. Het voorziet je lichaam snel van energie. Suikers in het bloed kun je zien als papier dat je in brand kan steken.
Je kunt het makkelijk verbranden.
Om de symptomen en gevolgen van een te hoge suikerspiegel te voorkomen, hoef je alleen je suikerspiegel te verlagen.
Een hele goede manier is door suikers te verbranden.
En hoe denk jij dat je suikers kunt verbranden?
Juist, door te bewegen. Hoeveel je beweegt, is niet een vast gegeven.
Hoe meer, hoe beter!
Zelfs een kwartiertje wandelen na een maaltijd kan je bloedsuikerspiegel al halveren! Kies daarom een sport uit die je kunt volhouden. Hoe intensief de sport is, is niet belangrijk. Hoe meer moeite jij moet doen, hoe beter het is natuurlijk.
Consistentie is het belangrijkste
Maar als je daardoor 6 dagen lang met spierpijn door het leven moet, is dat niet handig. Consistent sporten (dagelijks een half uur bijvoorbeeld) is gezonder en beter dan één keer per week 3 uur sporten.
#3 Drink geen zoete sapjes
"Drink meer zoete sapjes!" is zeker niet één van de oplossingen voor wat te doen bij een hyperglykemie. Het is juist iets wat je doet bij een HYPOglycemie.
Frisdrank, vruchtensapjes en andere vloeibare rotzooi verhoogt binnen mum van tijd je suikergehalte in het bloed.
Wanneer je een hyperglycemie hebt, is je suikergehalte al dramatisch verhoogd.
Het laatste wat je daarom moet doen is zoete vloeistoffen vol suiker drinken.
Onderzoek laat zien dat een glas appelsap en een glas cola precies even ongezond zijn.
Het klopt inderdaad dat appelsap een handjevol vitamines bevat. Maar qua suikergehalte bevat een glas appelsap zelfs MEER suiker dan een glas cola. Hoewel een glas appelsap misschien gezonder klinkt, oogt en ruikt, is dit het verre van gezond.
De waarheid over sapjes is erg zwart-wit:
ALLE suikerrijke vloeistoffen zijn ongezond.
Het bovenstaande geldt zowel voor 'gezonde' mensen als voor diabetes type 2 patiënten. Probeer daarom frisdrank, vruchtensappen en andere zoete sapjes te vermijden. Ook vla, Mona toetjes en andere zoete zuivelproducten wil je uit de weg.
Als iets zoet is en je er NIET op hoeft te kauwen, wil je het eigenlijk niet in huis halen!
#4 Eet vezelrijke voeding
Het antwoord op de vraag "wat te doen bij een hyperglycemie" zijn niet altijd even leuk om te lezen. Lezen dat je minder sapjes mag drinken en koolhydraten mag eten, kan vrij radicaal klinken.
"Ik eet mijn hele leven lang deze producten al, hoezo zou ik ineens moeten stoppen?" zal je jezelf afvragen. Helaas is dit juist de reden waarom jij diabetes type 2 hebt ontwikkeld.
Vooralsnog is er geen magische manier om mensen zoete vloeistoffen te laten drinken zonder hun diabetes type 2 te verslechteren. Het drinken van light frisdrank vol chemische zoetstoffen is nog een optie. Of frisdranken die gezoet zijn met de natuurlijke zoetstof Stevia.
Maar het merendeel van de supermarkt is gewoon gezoet met suiker. Aan het frisdranken probleem valt helaas niet veel te doen.
Maar er is een manier om 'gezondere' koolhydraten te eten. Dit doe je door de vezelrijke variant te kiezen.
Volkorenproducten zijn de vezelrijke varianten. Vezels vertragen de opname van de koolhydraten en suikers uit de darmen.
Daardoor stijgt je bloedsuikerspiegel heel langzaam.
Wanneer je bloedsuikerspiegel langzaam stijgt, is de kans op een hyperglykemie veel kleiner. Omdat je het langzaam opneemt, heeft je lichaam ook rustig de tijd om het te verbranden. Daardoor blijft je suikerspiegel veel stabieler.
Aanvullende informatie
Tip: het is zeer aan te raden om zowel de volkoren/vezelrijke variant te eten EN je totale koolhydraatinname te verminderen. Het blijkt namelijk dat 60% van het Nederlandse eetpatroon uit koolhydraten bestaat.
Indien jij je hyperglycemie en diabetes type 2 wilt voorkomen en genezen, is het halveren van deze waarde aan te raden. Hierdoor zijn de maaltijden een minder grote aanslag op je lichaam.
#5 Verdiep je in je eigen eetpatroon
Heb je er weleens bij stilgestaan wat je eigenlijk in je mond doet? Als je diabetes type 2 hebt, dan ben ik bang dat het antwoord "nee" is.
Als je dag in en dag uit bewust met gezond eten bezig was, had je waarschijnlijk deze ziekte (nog) niet ontwikkeld. Het is daarom goed om eens een boekje open te slaan over 'gezonde voeding'.
Leer of hetgeen wat jij dagelijks eet überhaupt gezond is.
Ontdek waarom dit wel of niet zo is. Zolang jij nauwelijks kennis hebt over gezonde voeding, zul je altijd achter de feiten aanlopen.
Je zult altijd een hyperglycemie proberen op te lossen in plaats van een hyperglycemie proberen te voorkomen.
Een goed en simpel boek om mee te beginnen is De Voedselzandloper van Chris Verbrugh. Dit boek geeft je de basisprincipes van gezond eten en gezond ouder worden. Je leert in één boek vrijwel alles wat je moet weten over voeding.
Hierdoor zal het voor jezelf veel makkelijker zijn om je eigen voedingspatroon te beoordelen. Ook zal je makkelijk doorhebben waar er ruimte voor verbetering is.
#6 Eet meer vette producten
Vette producten maken je niet vet. Uit onderzoek is gebleken dat meer vet eten ervoor zorgt dat je afvalt. Mits het natuurlijk uit gezonde bronnen komt. Patat kan ook vet zijn maar het zit vol met koolhydraten en slechte transvetten.
Vet heeft een bijzondere eigenschap die koolhydraten, suikers en eiwitten niet hebben:
Het geeft geen invloed op je suiker- en insulinespiegel. Als je puur vet eet, zal je bloedsuikerspiegel geen millimeter stijgen.
Wat jou en mij bij de volgende tip brengt:
Eet de vettigste producten die je kan vinden.
Des te groter het aandeel van vet in je eetpatroon is, des te minder koolhydraten en suikers je zult eten. Hierdoor zal je automatisch minderen in koolhydraten en suikers.
Een bijkomend voordeel is dat vet erg sterk inspeelt op je verzadigingsgevoel.
Het lukt je (relatief) makkelijk om een bak kwark van 500 gram op te eten. Maar 500 gram Griekse yoghurt opeten is een uitdaging. Waarom? Magere kwark bevat vrijwel geen vet terwijl Griekse yoghurt voor 10% uit vet bestaat. Vooral de combinatie van vetten en eiwitten werkt erg verzadigend.
Vette producten checklist
Je kan daarom ook het beste deze producten eten:
- Volle (naturel) zuivelproducten
- 48+ kaas
- Meest vettige stukje vlees (gehakt)
- Avocado
- Noten
- Eieren
- Vette vis
Zolang de vetten niet uit de frituur komen of uit bewerkte producten, zit je vrijwel altijd goed. Laat je vooral niet afschrikken door adviezen die zeggen dat je vet moet vermijden omdat het veel calorieën bevat.
Vet bevat inderdaad meer energie per 'hap'. Maar de energie die je krijgt heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Het kan dus met geen mogelijkheid een hyperglycemie veroorzaken.
#7 Hanteer de 50/25/25 regel
Vetten hebben nog nooit iemand een hyperglycemie gegeven. Je hebt hierboven gelezen waarom dit zo is.
Van vezelrijke groenten kan je ook HEEL MOEILIJK een hyperglycemie krijgen. Dat is te danken aan twee eigenschappen van gezonde groenten:
- Ze bevatten relatief weinig koolhydraten per 100 gram
- Ze zijn vezelrijk waardoor koolhydraten langzaam in het bloed komen
Alle groenten behalve aardappelen zijn koolhydraatarm en (relatief) vezelrijk. Er is een simpele regel die je kunt hanteren wanneer je een vezelrijke groente wil kopen:
Hoe meer je op een groente moet kauwen om het te verteren, des te vezelrijker het is.
Vezels zijn namelijk de bouwstenen van planten die ze stevigheid geven. Hoe steviger een plant is, des te meer vezels het bevat. Sla is zo slap als het maar kan. Het bevat daarom ook zo goed als geen vezels.
Het bereiden van de juiste groenten in je keuken is nog maar het begin. Want als je hier maar een theelepel van op je bord doet, heeft het uitkiezen van een gezonde groente niet veel zin.
Daarom moet je de 50/25/25 regel hanteren bij het opmaken van je bord:
- Vul eerst 50% van je bord met de vezelrijke groente
- Doe daarna het stuk vlees op je bord (vaak rond 25%)
- Vul als laatste de resterende ruimte met de koolhydraatbron (aardappelen of pasta bijvoorbeeld)
Hierdoor voorkom je dat een maaltijd koolhydraatrijk wordt en vezelarm. Het zal zo ook erg moeilijk zijn om een hyperglycemie te krijgen.
Heb je na het eten nog steeds een hoge bloedsuikerspiegel? Wellicht eet je dan nog steeds teveel koolhydraten. Of combineer je dit met ongezonde suikerrijke producten.
#8 Ontspanning om een hyperglycemie te voorkomen
Men zegt dat een beetje gezonde spanning goed is. Maar eerlijk is eerlijk:
Wanneer stress om de hoek komt kijken, is het alles behalve gezond en spannend op een positieve manier.
Niet alleen is het is het slecht voor je geestelijke gesteldheid. Het blijkt ook nog eens slecht te zijn voor je bloedsuikerspiegel. Lang en zwaar gestrest rondlopen kan zelfs een hyperglycemie veroorzaken.
Dit komt door iets dat de 'fight or flight' reactie heeft.
Dit is de reactie die in je lichaam ontstaat wanneer je in gevaar bent of heel erg zenuwachtig bent. Het is een overlevingsmechanisme wat wij mensen al duizenden jaren bezitten. Het is hetzelfde gevoel wat je zou ervaren als er ineens een leeuw of overvaller voor je zou springen. Je lichaam past zich aan op de situatie door:
- Hartslag te verhogen
- Bloedvaten aan te spannen
- Je alerter te maken
- Je maag-darm kanaal enorm vertragen
- Suiker vrijmaken uit je voorraden
- Je insulinegevoeligheid verlagen
Al het bovenstaande maakt je klaar om één van de twee opties te kiezen die je op dat moment hebt:
Vechten of vluchten.
Het probleem is echter dat wanneer je gestrest bent, je helemaal niet hoeft te vechten of vluchten. Helaas kent je lichaam het verschil niet. Voor je lichaam is je zorgen maken over je baan, je relatie of je gezondheid hetzelfde als voor een leeuw staan.
Het meest funest van de bovenstaande gevolgen van de 'vecht of vlucht' reactie zijn vooral de laatste twee.
Door je lichaam minder gevoelig te maken voor insuline, zal er meer suiker achter blijven in je bloed. Dit is natuurlijk goed wanneer je moet vechten of vluchten.
Je hebt hierdoor immers meer energie. Ook het vrijmaken van extra suikers uit je suikervoorraden is goed. Hierdoor heb je NOG meer energie.
Maar wanneer je als diabetes type 2 patiënt rondloopt met veel stress, zal jou dit geen goed doen. Je suikerspiegel zal nog verder stijgen en je zal nog ongevoeliger worden voor insuline. Hierdoor zal je suikerziekte alleen maar erger worden.
Stress vrij leven checklist
Ervaar je veel stress? Dan kan je het beste actief opzoek gaan naar een vorm van ontspanning. Hierbij kan je denken aan:
- Yoga
- Wandelen
- Mediteren
- Praten over hetgeen waar je gestrest over bent
- Massage nemen
- Een lang bad nemen
- Sauna
- Sporten
Ieder mens heeft zijn eigen manier om zichzelf te ontspannen. Voor mij is dat sporten en mediteren. Voor jou is dat misschien een bezoek brengen aan de sauna en een wandeling maken. Hoe beter jij je stressniveau kan verlagen, hoe kleiner de kans is op een hyperglykemie.
#9 Plan je maaltijden vooruit om een hyperglykemie te voorkomen
Dit is één van de beste tips om een hyperglycemie bij diabetes type 2 te voorkomen. Waarom?
Wanneer je weet wat je dagelijks gaat eten, kan je hierop inspelen. Een hyperglycemie komt vaak doordat:
- Men (onbewust) veel koolhydraten en suikers eet
- Te weinig medicijnen neemt
- Verrast wordt door hetgeen wat op tafel komt
Dat laatste is gelukkig heel makkelijk te voorkomen.
Door te weten WAT en HOEVEEL je van iets gaat eten, zal je hierdoor ook weten of je teveel koolhydraten binnenkrijgt.
Door te plannen wat je gaat eten, heb je veel meer controle over je hyperglykemie.
Het maken van je eigen voedingsschema is daardoor erg waardevol. Door er een paar uurtjes voor te gaan zitten op een zondagmiddag, kan jij jezelf een boel ellende besparen.
Het makkelijkste is om een weekschema te maken. Hierdoor heb je genoeg afwisseling per week en is het makkelijker vol te houden. Een maandschema kan ook maar dat is onnodig veel werk. Jij eet, net als ik, waarschijnlijk vrij vaak hetzelfde.
Om erachter te komen hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten je gerechten bevatten, kan je het beste gebruik maken van de caloriechecker van het Voedingscentrum.
Pas op
Door elk product in te voeren, zal je erachter komen hoeveel koolhydraten je per dag krijgt. Idealiter wil je niet meer dan 60 gram per dag eten. Waarschijnlijk zal het de eerste keer schrikken zijn als je hem invult. Veel Nederlanders eten 150 tot wel 250 gram per dag. Dit is veel te veel wanneer je diabetes type 2 hebt.
#10 Gebruik je medicijnen
Wat te doen bij een hyperglycemie is niet altijd op een 'natuurlijke' manier op te lossen. Wanneer je suiker te hoog is, kan het gevaarlijk zijn om dit niet te verlagen. Hoewel jij misschien gezonder eet en meer sport, zal je glucosespiegel niet van de één op andere dag zakken.
Het is daarom erg aan te raden om nog wel je medicijnen te slikken. Hoewel medicijnen je nooit zullen genezen, kunnen ze wel de symptomen bestrijden.
Niets houdt je tegen om zowel gezonder te eten, meer te sporten en je medicijnen te slikken.
Wanneer je bloedsuikerspiegel gezonder is en jij geen hyperglycemie meer hebt, kan jij je arts vragen om de medicatie te minderen.
Er zijn vele mensen die door een gezondere levensstijl van hun diabetes type 2 af zijn gekomen. Er is geen reden waarom jij niet bij deze groep kunt behoren. Maar alles op zijn tijd. Zolang je nog niet het 'groene' licht hebt gekregen van je arts, is het daarom raadzaam om je medicatie in te nemen.
#11 Voorkom een hyperglycemie met het beste bewaarde geheim
De beste tip heb ik als laatst bewaard.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: wat doe jij om een hyperglycemie te voorkomen en op te lossen? Waardoor krijg jij snel een te hoge bloedsuikerspiegel? Laat hieronder een reactie achter