Te Hoge Bloedsuiker? 13 Gezonde Tips Om Het Snel Te Verlagen

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

nov 19
Te Hoge Bloedsuiker? 13 Gezonde Tips Om Het Snel Te Verlagen

Een hoge bloedsuiker hebben kan erg gevaarlijk zijn op lange termijn.

Daarom is het van levensbelang om snel je suikerspiegel te verlagen.

In dit artikel leer je de belangrijkste symptomen van een hoge bloedsuiker en ook 13 gezonde tips om binnen 6 weken je bloedsuiker onder controle te krijgen.

Je leert dus exact wat te eten en wat te drinken bij een te hoge bloedsuiker!

More...

Wat te doen bij een te hoge bloedsuiker? Lees dit artikel!

Als je een te hoge bloedsuiker hebt, is dat gevaarlijk. Een hoge bloedsuiker brengt namelijk verschillende nare klachten en gevolgen met zich mee.

En als je diabetes hebt, kan je regelmatig last krijgen van deze klachten. Gelukkig zijn er manieren om een hoge bloedsuiker te verlagen en daar te houden, zonder daarvoor medicijnen te hoeven slikken.

Diabetes type 2 kent een aantal complicaties die niet voor de poes zijn. Een te hoge bloedsuikerspiegel is er één van.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er veel manieren zijn om je bloedsuiker stelselmatig laag te houden. Om de kans op een te hoge bloedsuiker zo te verkleinen.

Sommige maatregelen voorkomen dat je suikerpieken en -dalen krijgt. Andere maken je lichaam gevoeliger voor insuline, waardoor de pieken en dalen minder van invloed op je zijn.

Doel van dit artikel

In dit artikel geef ik je deze manieren om je hoge bloedsuiker te verlagen in de vorm van 13 tips.

Hierbij pakken we de voornaamste oorzaken van een te hoge bloedsuiker - wat ongezond eten en drinken is - op verschillende manieren aan.

Zoek je kant-en-klare recepten waarmee je diabetes type 2 kunt voorkomen en genezen? Klik dan hier.


7 belangrijkste symptomen van een te hoge bloedsuiker

De meeste mensen ontdekken een te hoge bloedsuiker vaak aan de hand van een bloedsuiker meting. Hoewel dit natuurlijk goed is, is het eigenlijk veel te laat. Vaak loop je al maanden rond met een te hoge bloedsuiker... en heeft het zo ook al schade kunnen aanrichten in je lichaam. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk.

Het is daarom goed om te leren wat de symptomen en klachten zijn van een te hoge bloedsuiker. Zo kun jij deze bij jezelf of een dierbare vroegtijdig herkennen om de gevolgen te verminderen of voorkomen. En dus ook vroegtijdig in actie komen om de boel te verbeteren zonder medicijnen.

De 7 belangrijkste symptomen en kenmerken van een te hoge bloedsuiker zijn:

 • Veel plassen
 • Veel dorst
 • Droge mond
 • Vermoeidheid
 • Slaperigheid
 • Droge huid
 • Jeuk

Vooral de eerste drie zijn zeer kenmerkend voor een te hoge bloedsuiker. Als je last hebt van veel plassen, veel dorst en een droge mond... dan kun je er gif op innemen dat dit de symptomen zijn van een te hoge bloedsuiker. Dit is vaak ook het eerste wat je zult voelen wanneer je bloedsuiker te hoog is.

Als je veel van deze klachten herkent, is het belangrijk om direct je bloedsuiker te verlagen. En daar kunnen wij je bij helpen!

Dit is wat te doen en eten als je een te hoge bloedsuiker hebt:


#1 Eet een eiwitrijk ontbijt om een te hoge bloedsuiker te voorkomen

"Een stevig ontbijt is een goed begin van de dag."

Zeker als je diabetes hebt.

De meeste mensen ontbijten met cornflakes of boterhammen. Beide zijn niet bepaald stevig. Ze zitten vol met snelle suikers, die je bloedsuikerspiegel een flinke boost geven.

Daarbij is niet alleen het stijgen van je bloedsuiker het probleem. Ja, dat is een nadeel. Maar ik maak me meer zorgen om de plotselinge daling die dit met zich meebrengt.

Wanneer je een aantal uurtjes na je ontbijt ineens te maken krijgt met een vrije val van je bloedsuiker, dan is dat ronduit onaangenaam.

Je zult moe worden en nog meer last krijgen van honger. Je lichaam wil dan graag suiker binnenkrijgen, waardoor het proces zich herhaalt. Vervolgens beland je in een neerwaartse spiraal.

hoge bloedsuiker verbeteren door lage GI
 • Dit effect is het ergst bij het eten van snelle suikers. Deze zorgen namelijk voor een hoge bloedsuikerreactie (zie de roze lijn in de afbeelding hierboven). Je moet hierbij denken aan producten zoals: cruesli, brood en zoet broodbeleg.
 • Wanneer je producten zoals vetten en eiwitten eet, dan heb je een lage bloedsuikerreactie (zie de groene lijn van de afbeelding hierboven).

Van beide lijnen zie je effect op je hongergevoel. Snelle suikers zorgen voor grote trek terwijl eiwitrijke of vetrijke producten je een verzadigd gevoel geven. 

 • Bovenstaande effecten kunnen dus allemaal voorkomen worden, door een ontbijt te nemen dat voornamelijk uit vetten en eiwitten bestaat

Zo kan jij je aan het begin van de dag verzadigd voelen

Checklist verzadigende ontbijtproducten

 • Eieren (gekookt of gebakken)
 • Volle kwark/yoghurt met fruit
 • Ontbijtspek met een omelet
 • Vleeswaren 

Neem een grote portie van één deze producten en je zult zien dat dit je behoorlijk verzadigt. Hou maar een klein beetje ruimte over voor het tweede gedeelte van je ontbijt: de suikers. Daarmee kan je een hoge bloedsuiker voorkomen.

Neem bijvoorbeeld twee koolhydraatarme boterhammen met dikke plakken vleeswaren. Of eet een schaaltje volle Griekse yoghurt met wat gezond fruit erbij.

Aanvullende informatie

Misschien denk je: "Gebakken eieren als ontbijt: dat is toch helemaal niet gezond?"

Het tegendeel is inmiddels bewezen. Eieren verhogen je goede cholesterol en verlagen je slechte cholesterol. Je cholesterolspiegel zal je dankbaar zijn dus. 

Daarnaast zitten eidooiers bomvol voedingsstoffen. Er is weinig dat zo gezond is en zo vol zit met vitaminen en mineralen, als eieren. Dat mag je dus zeker niet missen.


#2 Hou het bij de ideale hoeveelheid suikers

Helaas kan ik je geen trucs geven, waardoor je jouw probleem in één keer kan oplossen. Je bloedsuiker verlagen is iets wat je doet door constant te letten op het opbouwen van goede gewoontes.

Een te hoge bloedsuikerwaarde ontstaat als je lichaam de hoeveelheid of vorm van de suikers niet meer aankan. Je bent resistent geworden voor insuline.

 • Je zult dus zowel de hoeveelheid suikers als de kwaliteit van de suikers moeten veranderen.

Ik ben een groot voorstander van het eten van minder suikers.

Er zijn namelijk genoeg producten waardoor je ze kunt vervangen, zoals de eiwitten bij je ontbijt uit de vorige tip. Daarnaast zijn suikers lang niet zo noodzakelijk als je misschien van huis uit hebt meegekregen. Vooral bij een te hoge bloedsuiker.

Pas op

Waar zitten veel suikers in?

Zoals je in de lijst van eten kunt zien, krijgt de gemiddelde Nederlander elke dag veel suikers/koolhydraten binnen.

het dieet van de gemiddelde Nederlander ziet er als volgt uit: 

 • Ontbijt: Boterhammen met een glas vruchtensap of een zoete zuiveldrank
 • Lunch: Boterhammen en een stuk fruit
 • Avondeten: aardappelen, groente en vlees (met de nadruk op aardappelen)
 • Tussendoortjes: Koeken, chocolade, muesli-repen, crackers, blikje fris.
Al deze gerechten bevatten ontzettend veel koolhydraten en suikers.

In het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander zitten dus heel veel suikerbronnen. En vaak in de meest pure, en snelle vorm. En omdat Nederlanders zo'n beetje alles vermijden waardoor suikers langzaam worden opgenomen, krijgen ze regelmatig een te hoge bloedsuiker.

Als diabetes-patiënt moet je dat koste wat het kost voorkomen.


#3 Eet volkoren of koolhydraatarme producten

Als je bent aangekomen bij het kiezen van je suikerbron, is er één principe om in gedachten te houden. En dat is dat volkoren of koolhydraatarme producten altijd gezonder zijn dan de niet volkoren variant.

Deze producten bevatten vezels, die de glycemische index (GI) van een product verlagen. 

De glycemische index geeft aan hoe snel en hoog je bloedsuikerspiegel stijgt bij een specifiek product. Het liefst is deze waarde dus zo laag mogelijk. Hierdoor voorkom je schommelingen in je bloedsuiker. 

 • Koolhydraatarm brood is beter dan elke andere broodsoort (en volkorenbrood is altijd beter dan witte)
 • Volkoren pasta is beter dan normale pasta (maar pasta gemaakt van bonen is het beste)
 • Zilvervliesrijst is gezonder dan witte rijst (maar bloemkoolrijst is beter)
hoge bloedsuiker verbeteren met volkoren producten

Volkoren en koolhydraatarme suikerbronnen bevatten meer vezels dan de normale variant. Dat betekent dat de suikers die erin zitten, langzamer worden opgenomen.


#4 Eet gezonde groenten om je te hoge bloedsuiker te verlagen

Stel, je eet een maaltijd met een vezelrijke koolhydraatbron. Dan ben je al goed op weg. Maar je maakt deze maaltijd nog veel beter, als je deze volstopt met groenten van alle kleuren van de regenboog.

"Dat komt doordat de vezels in groenten ervoor zorgen dat de maaltijd langzamer verteert. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel niet alle kanten op schieten."

Voedingswetenschappers zijn het over vrijwel alle grote thema's met elkaar oneens. Dat komt omdat we onvoldoende weten over voedsel om tot een eenduidige conclusie te komen. Er is te weinig onderzoek van hoge kwaliteit. Vandaar dat je veel tegenstrijdige berichten hoort in de media.

Maar er is één ding waar alle voedingswetenschappers het over eens zijn. En dat is dat groenten gezond zijn.
Eet meer gezonde groenten bij een hoge bloedsuiker

Er zal geen één diëtist of onderzoeker zijn die zegt dat je minder groente moet eten om een hoge bloedsuiker tegen te gaan.

Dat komt omdat de meeste mensen er bar weinig van binnenkrijgen.

Terwijl de eigenschappen van groenten fantastisch zijn. Hieronder een aantal voordelen:

 • Ze bevatten stofjes die je hele lijf gezonder en sterker maken
 • Ze zitten vol vezels die stelselmatig je bloedsuiker laag houden. Het is dus heel goed om veel groenten te eten als je diabetes hebt
 • Het eten van veel groenten verlaagt de kans dat je snoept. Dat komt omdat ze veel ruimte in beslag nemen in je maag, en je een lekker vol gevoel geven.

Help! Maar wat nu als ik groenten niet lekker vind..

Heb je nog steeds moeite om je andijvie of spruitjes op te eten?

Dat geeft helemaal niets. De meeste mensen eten liever vlees of pasta dan groenten. Maar de meeste mensen kunnen wel een aantal groenten noemen, die ze lekkerder vinden dan de rest.

Tip!

Ik wil dat je een lijstje maakt van drie groenten die je niet vies vindt. Je hoeft er niet van te watertanden, maar ernaar kunnen kijken zonder te kokhalzen is een goed begin.

Met die drie groenten begin je. De komende drie weken hoef je alleen maar deze groenten af te wisselen. De ene dag boerenkool, de volgende dag bloemkool, en de dag daarna de andere groente die je "prima te doen" vindt.

Als je deze klaarmaakt, wil ik dat je veel aandacht besteedt aan de lekkerste variant zoeken. Dat mag ook met een zelfgemaakt sausje zijn waardoor je de smaak niet meer zo meekrijgt (denk aan crème fraîche, zure room en kaas).

Je mag zelfs de groente pureren en in de saus verwerken, of er op een andere manier voor zorgen dat je deze niet meer echt proeft. Het gaat erom dat je deze binnenkrijgt, en de manier waarop maakt niet zoveel uit.

Het gaat om het omkeren van je diabetes. Zie groenten als medicijn. Medicijnen zijn niet altijd lekker, maar ze zijn wel nodig. Maar het werkt alleen als je ze consequent inneemt.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Gooi je friteuse weg (en ga niet naar de snackbar)

Ik heb je aangeraden om eiwitrijk voedsel te eten. En ik weet dat er een aantal lezers zijn die denken: "Ja, lekker. Ik maak een paar frikadellen en kroketten en bouw een feestje."

 • Dit is allemaal leuk en aardig, maar niet heel gezond. Uit onderzoek blijkt dat voedsel frituren kankerverwekkend is. 

Maar goed. Kroketten zijn zo lekker, dat veel mensen zich hier niet door zullen laten tegenhouden helaas. In mijn studentenhuis vroeger werd alles in de frituur gegooid, van frikandellen tot Marsen. En natuurlijk aten we om de dag patat.

En patat, daar wil ik het met je over hebben.

Aardappelen zijn niet ideaal... vooral niet als je ze frituurt

Ik doe even alsof het niet wetenschappelijk is bewezen dat gefrituurd voedsel kankerverwekkend is. En kijk alleen even kritisch naar friet: "de gefrituurde aardappel".

Aardappelen zitten qua gezondheid net onder het randje.

Maar wanneer je ze frituurt, worden ze een ware suikerbom.

Dat komt doordat de koolhydraten met de bijbehorende vezels in de aardappelen van structuur veranderen, wanneer je ze op deze manier verhit.

De koolhydraten met bijbehorende vezels worden opgebroken tot suikers. Het gevolg is dat:

 • Suikers razendsnel in je bloedbaan komen
 • Hierdoor ontstaat een te hoge bloedsuiker

Ik moet toegegeven dat ondanks deze waarschuwing ik tijdens het schrijven al water in de mond krijg. Patatjes: ik hou ervan. Maar als je diabetes hebt, kan je ze maar beter laten staan. Net als alle andere gefrituurde snacks. 


#6 Drink koffie en thee

Je raadt het al. Suikers drinken is natuurlijk net zo slecht als suikers eten. En een salade combineren met een blikje Fanta, zal je hoge bloedsuiker niet beter maken.

Suiker uit een vloeistof, zoals bij frisdranken en vruchtensappen, wordt bliksemsnel opgenomen in je bloedbaan. Veel sneller dan in het geval van vast voedsel. Daarom kan je deze dranken beter vermijden.

Maar er is een goed alternatief. Koffie en thee (of kruidenthee) bevat geen suiker (zolang je het er niet aan toevoegt) en is een lekker opkikkertje. En wil je iets zoets? Dan kan je kruidenthee kopen met een zoet smaakje.

thee en koffie helpen bij een hoge bloedsuiker

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Rooibosthee
 • Sterrenmuntthee
 • Kaneelthee
 • Zoethoutthee

Deze kruiden zijn zoetig van zichzelf. De thee bevat geen extra suiker, en heeft dus geen nadelige effecten op je bloedsuiker.

En de cafeïne in koffie en thee zorgt ervoor dat je hongergevoel onderdrukt wordt. Wanneer je je dagelijkse blikje fris vervangt door een bakkie pleur, zal je minder trek hebben en je wat scherper voelen. Het is dus een prima vervanging.

Oh, en water drinken is natuurlijk ook goed wanneer je last heb van een hoge bloedsuiker.


#7 Ga naar de sportschool als je een hoge bloedsuiker hebt

Wanneer je sport, is je bloedsuiker in de 24 uur daarna een stukje lager. Dat komt doordat je lichaam gevoeliger wordt voor insuline. Dat is handig als je diabetes hebt.

Maar wanneer je aan krachttraining doet, heeft dit als gevolg dat je lichaam beter wordt in het stabiliseren van je bloedsuiker. Daardoor heb je minder last van fluctuaties.

Je hebt verschillende vormen van krachttraining. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Gewichtheffen. Dit is populair in Nederland. Twee keer per week een uurtje gewichtheffen, zonder tot het gaatje te gaan, maakt dat jij je bloedsuiker beter onder controle kunt houden. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek
 • Lichaamsgewicht training. Opdrukken, kniebuigingen, optrekken, handstand, en andere oefeningen die zowel je kracht als balans op de proef stellen. Door de oefeningen aan te passen naarmate je sterker wordt, kan je de moeilijkheidsgraad blijven opvoeren.
 • Hoge intensiteit interval training (HIIT). Dit is een training waarbij je zware sessies met extreme inspanning afwisselt met korte periodes van lage inspanning. Denk bijvoorbeeld, aan een sprint van 20 seconden om vervolgens 1 minuut stevig door te wandelen/joggen. Herhaal dit vervolgens
 • Power-yoga. Bij deze yogavorm worden de bewegingen vrij snel uitgevoerd, worden je spieren flink op de proef gesteld. Maar daarnaast werk je ook aan je flexibiliteit. Wil je iet alleen wat sterker, maar ook lenig worden? Dan is dit een goede optie.

Gewichtheffen is de meest onderzochte variant. Hiervan is aangetoond dat het helpt om je bloedsuiker onder controle te krijgen. Het is aannemelijk dat hetzelfde effect wordt bereikt bij een training op eigen lichaamsgewicht. Mits je de oefeningen zwaar genoeg maakt. Dat geldt ook voor de yoga.


#8 Eet zo natuurlijk mogelijk om een hoge bloedsuiker te verbeteren

Misschien is het je opgevallen dat er in mijn artikelen een aantal patronen zitten. Één daarvan is dat het meest gezonde voedsel, voedsel is dat op zichzelf in de natuur te vinden is.

Of anders gezegd: "voedsel dat door mensen is samengevoegd in elkaar is gezet in een fabriek, is ongezond."

Kijk maar eens naar dit lijstje:

Farbrieksproducten: 

 • Deegwaren: brood, koekjes, gebak
 • Snoep
 • Chips
 • Ijs
 • Frisdranken
 • Vruchtensappen

Natuurlijke producten: 

 • Groenten
 • Fruit
 • Peulvruchten
 • Noten en zaden
 • Eieren
 • Vlees

De enige reden dat we grote hoeveelheden natuurlijk voedsel naar de fabriek halen en er fabrieksvoedsel van maken, is dat het daardoor lekkerder smaakt en langer goed blijft. De eigenaren van de fabriek verdienen zo veel geld.

eet zo onbewerkt mogelijk bij een hoge bloedsuiker

Maar gezond is het natuurlijk niet. Het zal niet als een verrassing komen dat groenten je bloedsuiker minder verhogen dan een zak koekjes.

Zoals je ziet, staan er een aantal voedingsgroepen niet tussen. Denk aan melk, rijst en tarwe. Dat komt omdat mensen veel veranderingen moeten aanbrengen aan de grondstof voordat we het opeten.

Maar dit is lang niet zo erg als wat een zak koekjes of vruchtensap met je bloedsuiker doet. Ze zitten tussen "fabrieksvoedsel" en "natuurlijk voedsel" in.

De enige groep die er wel gezonder op wordt nadat het bewerkt is, zijn zuivelproducten.

Zo is karnemelk gezonder dan gewone melk. Dit omdat de lactose (suiker) in melk door melkzuurbacteriën wordt omgezet in bepaalde zuren. Hierdoor bevatten de zure zuivelvarianten minder suiker en gezondere bacteriën. Hetzelfde geldt voor yoghurt, kwark en kaas.


#9 Eet mijn favoriete toetje

Helaas zijn de voedingsmiddelen die mensen in een fabriek in elkaar hebben gezet, wel een stukje zoeter dan wat je in de natuur aantreft. Zoet is lekker. En dat moeten missen puur omdat je natuurlijk wilt eten?

...tsja, dat zou zonde zijn.

Gelukkig zijn er een aantal tussenwegen:

 • Nummer 1: eet een maand lang geen zoete dingen, zodat je tong en brein minder gewend raken aan zoetigheid. Hierdoor heeft het meer impact als je weer wat zoets binnenkrijgt.
 • Nummer 2: jezelf af en toe lekker verwennen met een traktatie die misschien niet enorm gezond, maar wel lekker is. En die daarnaast je bloedsuikerspiegel niet zo hard te grazen neemt. Laten we het een verantwoord tussendoortje noemen.

Hieronder een heerlijk recept die je af en toe kunt gebruiken om jezelf te verwennen: 

Gezond toetje bij een te hoge bloedsuiker


Ingrediënten: 

 • Kwart liter room
 • Chocoladereep (van minimaal 75% cacao)

Recept:

 • Verhit de room in een pannetje
 • Gooi stukjes chocolade door de room zodat ze smelten
 • Blijf roeren totdat een egaal papje ontstaat
 • Draai het vuur uit en zet het papje een dag in de vriezer

Het resultaat is een romige chocosnack die ietwat aan ijs doet denken, maar een stuk romiger en minder zoet is. Het is machtig maar enorm lekker als je na het eten een toetje wilt. 

Belangrijk is wel dat je een chocoladereep gebruikt van 75% cacao. Woon je ergens waar het maximale 70% is? Dan kan dat ook zolang je het niet te vaak doet. In chocolader met minder cacao, zit veel meer suiker. Daar kan je dus beter van wegblijven.


#10 Eet op tijd om een te hoge bloedsuiker te voorkomen

Een goed begin is het halve werk. Mijn tip om stevig te ontbijten, voorkomt dat je later op de dag stevig aan de zoetigheid gaat.

Maar dit principe kan je breder toepassen:

Schrijf een week lang op, op welke momenten je trek krijgt.

Na een week heb je vaste patronen ontdekt. En dan kan je aanpassingen maken in wanneer je eet.

Krijg je bijvoorbeeld rond een uur of 3 trek, terwijl je normaal om 12 uur luncht? Plan de lunch dan wat later, of neem om 2 uur een gezonde snack.

Daarmee zorg je dat je niet in de verleiding wordt gebracht.

Of heb je ontdekt dat je bloedsuiker wat verhoogd is aan het einde van de dag? Zorg dan dat je de maaltijden daarvoor iets bijschaaft, zodat je er geen last van krijgt. 

 • Dit is een slimme truc om je hoge bloedsuiker te verlagen

Vaak zijn dit soort patronen vrij helder als je een weekje bijhoudt wanneer je trek krijgt, of wanneer er schommelingen in je bloedsuiker zijn.


#11 Vergeef jezelf als je een foutje maakt

Je hebt 10 tips gehad om ervoor te zorgen dat jij je te hoge bloedsuiker onder controle krijgt zonder medicijnen te gebruiken. Die allemaal toepassen vergt:

 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Een sterke motivatie

Maar wat het ook vergt, is vergevingsgezindheid.

Je aanpassen aan je ziekte is niet makkelijk. Je moet met veel dingen rekening houden. En mensen zijn nu eenmaal niet goed in multitasken.

Zeker als je een normaal leven hebt, met een baan en een gezin, is het een kwestie van tijd voordat je fouten begint te maken. De verleiding kan groot zijn om jezelf op je kop te geven. Maar daar wordt het natuurlijk niet beter van.

Je kan beter een keertje diep ademhalen, en jezelf gelijk vergeven voor de fout.

Je zult merken dat je het jezelf daardoor een stuk makkelijker maakt.

Want in het moment lijkt het misschien alsof streng zijn voor jezelf helpt, maar het schuldgevoel wat je opbouwt zorgt uiteindelijk voor stress.

En dat kan maken dat je op onverwachte momenten trek krijgt, of jezelf wilt "belonen" om tegenwicht te bieden aan de nare gevoelens die je hebt.

Wees daarom voorzichtig met hard zijn voor jezelf. Hard werken is goed, maar je hoeft jezelf niet aan je oren je leven rond te sleuren. Hoe meer ballen je in de lucht moet houden, hoe minder erg het is als er af en toe eentje uit je handen glipt.

Geef jezelf een kusje, en raap de bal op. En probeer het nog een keer, net zolang totdat het trucje is gelukt en je bloedsuiker onder controle is. Dat is de instelling die je moet hebben om een te hoge bloedsuiker te verlagen.


#12 Volg de Diabetes Omkeren Methode een hoge bloedsuiker aan te pakken

Een te hoge bloedsuiker verlagen en omkeren kan op allerlei manieren. En die manieren kun je allemaal zelf onderzoeken en proberen... maar voordat je door de bomen en bos ziet, ben je letterlijk jaren bezig!

Gelukkig hoef je niet het wiel opnieuw uit te vinden. Dat hebben wij namelijk al voor je gedaan.

Met onze Diabetes Omkeren Methode cursus hebben we al duizenden mensen geholpen met onze wetenschappelijke onderbouwde methode. En daardoor weten we ook exact waar mensen tegenaan lopen en dus ook hoe we ze kunnen helpen.

Niet alleen heb jij levenslang toegang tot de cursus... maar ook krijg je levenslange ondersteuning van ons. Zo hoef jij je nooit alleen te voelen en kun je altijd terecht voor hulp om je te hoge bloedsuiker te verlagen en verbeteren zonder medicijnen.

Diabetes Omkeren Methode cursus

Benieuwd wat de cursus voor jouw kan doen? Lees dan even dit artikel.


#13 Gebruik het Diabetesvrij Geheim om de klachten van een te hoge bloedsuiker aan te pakken

De makkelijkste stap bij een te hoge bloedsuiker heb ik voor het laatst bewaard. 

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je aan producten nodig hebt, kun je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Wat doe jij om een te hoge bloedsuiker te verlagen en verbeteren? Wat doe jij om de klachten van een te hoge bloedsuiker om te keren? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 19 november 2023

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Loesje schreef:

  Mijn glucose waardes vliegen alle kanten op, ongeacht hoe weinig koolhydraten ik eet. En nu?

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Stuur ons even een mailtje met wat je dagelijks eet en drinkt. Graag ook de minder gezonde dagen. En welke waarden je meet en wanneer.

 • tonny schreef:

  prachtig artikel,onbewust ben ik he laatste jaar
  diabetis-achtig gaan eten. intuitie?

 • Vdwalle G. schreef:

  Wat een goede tips, bedankt.
  Ik heb te hoge bloedsuiker door cortisone die ik moet nemen voor men nieren.
  Hopelijk gaat het weer weg als ik mag/kan stoppen binnen enkele maanden.
  Ik heb het meeste last
  ‘s avonds na het eten, hoge hartslag, val in slaap, warmteopvliegers(zweet), en heb net 218 gemeten met nieuw apparaatje. Ik moet ‘s morgens wel medicijn bloedsuikerverlager nemen maar dit lijkt ‘s avonds niet te werken blijkbaar…
  In ga proberen deze tips op te volgen😊👍

  • Marloes Schuurman schreef:

   Jeetje dat is wel echt een hoge waarde zeg. Cortisone veroorzaakt helaas diabetes type 2. Het beste (en het enige) wat je kunt doen is je eetpatroon op een gezonde manier aanpassen.

 • Alie schreef:

  Ben benieuwd

 • Nico kralt schreef:

  Hallo
  Ik heb 2 jaar geleden een hartinfarct gehad het gaat gelukkig goed staat onder controle, maar de laatste keer was mijn suiker iets te hoog . Kan dit door medicijnen komen?
  Als ik niet nuchter meet is hij tussen de 7 en 8
  Als ik nuchter meet is hij rond de 10 wat kan dit zijn ik neem vooral s’avonds statinen voor de cholestrol.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Hallo Nico,

   Het hangt van je medicatie af maar ik zou eerder naar je eetpatroon en beweegpatroon kijken.

   Dat is in 9 van de 10 gevallen de oorzaak.

   Met vriendelijke groet,
   Marloes Schuurman

 • daniel claeys schreef:

  is diep vries uit de pita zaak frieten ook niet zo goed.bakker koeken colla zero en suiker vrije producten uit de supermarkt bio rijstwafels met chocolade. ik neem ook cr complex croom + vita b soms eet ik rode aardappelen met een stuk vlees en ook maakt ik zelf soep allerlei groenten en mix ze dan. maar omdat ik allen ben en soms geen zin heb om te koken eet ik regelmatig pita frieten. en wat suiker vrije snoep? wel veel last van flauwte vermoeidheid. en hoofdpijn
  door vroeg te gaan slapen

 • Share via
  >