Mag Je Pasta & Macaroni Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

apr 12
Mag Je Pasta & Macaroni Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Heb je diabetes type 2 en wil je weten of pasta eten wel gezond is?

In dit artikel lees je welk effect pasta (zoals macaroni, noodles/noedels en spaghetti) hebben op het menselijk lichaam.

Na het lezen van dit artikel weet je precies of je met een gerust hart een bord macaroni kunt eten bij diabetes type 2... of juist niet.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Pasta eten bij diabetes type 2

Het hoofdingrediënt van pasta is durum-tarwe. Dit is een harde tarwesoort die na het mengen en bewerken met enkele andere ingrediënten de welbekende spaghetti en macaroni opleveren.

Er zit wel een duidelijk verschil tussen witte pasta en volkorenpasta:

  • Bij het maken van volkorenpasta wordt de gehele tarwekorrel gebruikt
  • Bij het maken van witte pasta worden de vliesjes eraf gehaald en alleen het middelste gedeelte van de tarwekorrel is gebruikt.

Dit maakt dat witte pasta veel minder voedzaam is dan volkorenpasta. In de buitenste gedeeltes van de tarwekorrel zitten immers de meeste vitamines, mineralen en vezels. Bij witte pasta worden die weggegooid.

Doel van dit artikel

Pasta van tarwe is rijk aan koolhydraten. Als diabeet wil je hier mee oppassen omdat het eten hiervan kan resulteren in een snelle bloedsuikerstijging. Dat is niet wenselijk. Daarom leg ik hieronder graag uit of pasta eten bij diabetes type 2 een goed idee is of niet.

Mag je pasta eten bij diabetes type 2?

Het korte antwoord is dat je iedere vorm van pasta volledig wilt vermijden.

Waarom?

Zoals je waarschijnlijk weet bevat pasta veel koolhydraten. Na consumptie van pasta of andere tarweproducten worden de koolhydraten via ons maag-darmstelsel ontleed tot kleine suikerdeeltjes. Die betreden onze bloedbanen, waarna de bloedsuikerspiegel stijgt.

Onze alvleesklier krijgt vervolgens een seintje om insuline aan te maken. Insuline is het hormoon wat verantwoordelijk is voor de suikerverwerking. Het zorgt ervoor dat lichaamscellen open gaan staan en de suikers vanuit het bloed netjes naar de cellen kunnen stromen.

Bij diabetes type 2 verloopt dat proces echter niet zoals het hoort.

Je lichaamscellen zijn ongevoelig geworden voor insuline en reageren er niet genoeg op. Daardoor kunnen de suikerdeeltjes niet weg uit het bloed.

Al die suikers die in het bloed blijven drijven richten overal in het lichaam schade aan.

pasta eten verhoogt je bloedsuiker en insuline

De voornaamste oorzaak hiervan is dat er gedurende een langere periode te veel (ongezonde) suikers en koolhydraten geconsumeerd zijn. Dit heeft de pancreas teveel belast en dit orgaan kan niet genoeg insuline (meer) maken. Dit noemt men ook wel in insulineresistentie. Als dit lang aanhoudt, dan zul je diabetes type 2 krijgen.

Feit is dat pasta (zoals macaroni, noedels en spaghetti) een te hoog koolhydraatgehalte heeft. Wanneer je het eet schiet je bloedsuiker omhoog. En dat is nu precies de veroorzaker van suikerziekte, maar ook hetgeen wat je ziekte kan verergeren.

Normaal gesproken zorgen vezels er wel voor dat koolhydraten langzamer worden opgenomen in het bloed. Dit is gunstig, want hierdoor stijgt de bloedsuiker minder snel. Echter bevat pasta maar weinig vezels.


Zijn alle vormen van pasta ongezond bij suikerziekte?

Geen enkele pastasoort gemaakt van graan is gezond. Ook al is volkorenpasta minder slecht dan witte pasta (omdat in volkorenpasta meer vezels en micronutriënten zitten), toch is het voor een diabeet ongezond.

Dit betekent dat je iedere vorm van pasta (zoals macaroni, spaghetti en lasagnebladen) wilt vermijden. Gelukkig zijn er wel verschillende opties om het mee te vervangen. Daar kom ik zo op terug.

Hier enkele voorbeelden van pastasoorten die je niet meer wilt eten:

  • Iedere vorm van witte gedroogde pasta
  • Volkorenpasta
  • Verse pasta (te vinden in het koelvak)

Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Ongezonde vervangers van pasta bij diabetes

Mensen die gezonder willen eten worden door voedselfabrikanten vaak verleid om producten te kopen die gezond lijken, maar dit totaal niet zijn. Hier wil je ook waakzaam op zijn.

Mijn dringende advies is om altijd de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel te bestuderen. Alsof je leven ervan afhangt (want dat doet het ook!).

Speltpasta

Achter speltpasta staan dure marketingcampagnes. Deze campagnes proberen jou te laten geloven dat speltpasta gezonder is dan ‘normale’ pasta. Niets is minder waar.

Spelt is nauw verwant aan tarwe en heeft vergelijkbare voedingswaarden. Het barst van de snelle koolhydraten en is arm in vezels. Het speltmeel is geen haar beter dan tarwemeel. Vaak is het zelfs slechter.

Eierpasta

Als je ‘spaghetti van ei’ ziet staan heb je wellicht het idee dat dit gezonder is dan tarwespaghetti. Het ironische is dat eierpasta alsnog als hoofdbestandsdeel tarwe heeft. Slechts een minuscuul deel wordt opgevuld met ei.

Het percentage ei is zelfs zo laag dat het bijna verwaarloosbaar is. Ook voor deze pastasoort geldt dat het je bloedsuiker te snel en hoog laat stijgen.

Spinaziepasta

Nog zo’n slimme zet van voedingsproducenten. Aan tarwepasta een beetje spinaziepoeder toevoegen, zodat het groen kleurt en daardoor heel gezond lijkt.

Net als bij eierpasta bestaat spinaziepasta slechts voor een verwaarloosbaar deel uit spinazie. Het hoofdingrediënt blijft durum-tarwe. En is dus ook niet goed bij suikerziekte.

Glutenvrije pasta

Bij sommige mensen heerst het idee dat glutenvrije pasta wel gezond is omdat het geen gluten bevat. 

Het klopt inderdaad dat het geen gluten bevat... maar dat maakt het helaas niet automatisch gezond.

Gluten is namelijk een eiwit wat van nature in tarwe zit. Het heeft verder geen (negatieve) invloed op je bloedsuiker. Maar de koolhydraten en suikers in glutenvrije pasta hebben helaas wel gewoon invloed op je bloedsuikerspiegel. 

Deze invloed zal net zo negatief zijn als bij reguliere witte pasta (zoals macaroni, noedels of spaghetti).


Gezonde pasta bij diabetes type 2

Gelukkig zijn er ook genoeg producten die wél gezond zijn waar je jouw pasta en macaroni mee kunt vervangen. Het allerbelangrijkste principe hierbij is dat je een product kiest dat zo natuurlijk mogelijk is en weinig tot geen invloed op je bloedsuikerspiegel heeft.

Groenten

De beste manier om je portie pasta mee te vervangen is door groenten. Dit kun je doen door simpelweg een extra portie groenten op te scheppen en de pasta helemaal weg te laten. 

Pasta gemaakt van courgette is gezond!

Vrijwel alle groenten zijn gezond dus hier kun je bijna niet de mist in gaan.

Een andere optie is dat je gebruik maakt van courgetti. Dit is spaghetti gemaakt van courgette.

Courgette bevat zeer weinig koolhydraten/calorieën en is rijk aan vezels en micronutriënten.

Zoek je een gezonde vervanger voor lasagnebladen van tarwe? Daar hebben ze tegenwoordig pompoenbladen voor! 

Peulvruchten

Bonen, linzen of kikkererwten behoren allemaal tot de categorie ‘gezonde koolhydraatbron’. Peulvruchten voorzien je van complexe koolhydraten en veel vezels.

Deze complexe koolhydraten worden langzaam opgenomen in het bloed. Hierdoor blijft je bloedsuiker stabiel.

Pasta gemaakt van peulvruchten?

Tegenwoordig kun je ook pasta gemaakt van peulvruchten vinden. Je vraagt je daarom wellicht af of kikkererwten pasta of linzen pasta gezond zijn.


Verrassend genoeg: ja, ze zijn (vaak) gezond!


Des te meer vezels het bevat, des te gezonder het is! Dus kies de kikkererwten pasta of linzen pasta die veel vezels bevat (en het liefst zo weinig mogelijk koolhydraten).


Een gezonde levensstijl voor een gezonde bloedsuikerspiegel

Je weet nu waarom normale pasta en macaroni eten niet gezond is bij diabetes, maar heb je ook diverse opties meegekregen om het mee te vervangen.

Als diabeet is het belangrijk om bloedsuikerschommelingen te voorkomen. Dit doe je door alleen nog maar gezonde producten te consumeren. 

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Ga jij nog pasta en macaroni eten bij diabetes type 2? Waar ga jij de pasta meer vervangen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend