Heb jij diabetes type 2 (of wil je afvallen) en wil je ongezonde koolhydraten vermijden? Dan is dit artikel voor jou!
Het is tegenwoordig erg lastig om erachter te komen welke producten nu wel of niet gezond zijn. En als ze worden gepromoot als gezond, is de kans vrij groot dat juist het tegendeel waar is.
In dit artikel krijg je 31 voorbeelden van snelle koolhydraten je dient te vermijden om je bloedsuiker onder controle te krijgen.
More...
Ongezonde koolhydraten bij diabetes? Dat zijn er veel!
Laat ik gelijk met de deur in huis vallen...
...de meeste koolhydraatrijke producten zijn ongezond voor diabeten.
Diabetes type 2 (ook wel suikerziekte genoemd) houdt in dat je teveel suikers in je bloed hebt. Dat komt in ruim 90% van de gevallen doordat je een ongezonde levensstijl hebt.
Je lichaam is niet meer in staat om al die suikers in je bloed te verwerken.
Zoals het woord suikerziekte al verklapt, ontstaat deze ziekte vaak door het eten van teveel suikers en snelle koolhydraten. Die wil je dus vermijden.
Wat zijn snelle koolhydraten?
Snelle koolhydraten zijn dus producten met veel koolhydraten/suikers en weinig vezels.
Deze snelle koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuiker. Hierdoor is veel insuline nodig om die suikers op te kunnen nemen.
Je lichaam moet hard aan het werk om die insuline af te geven aan het bloed. Wanneer dit proces jarenlang achter elkaar gebeurt, dan worden je cellen ongevoelig voor insuline waardoor je diabetes type 2 ontwikkelt.
De kwaliteit van een koolhydraatbron is hoog wanneer hij van nature veel vezels bevat. Dat is ook de reden waarom groente, peulvruchten en de meeste fruitsoorten wel gezond zijn.... en stokbrood, pasta, rijst en gebak niet.
Doel van dit artikel
Producten die van zichzelf veel koolhydraten/suikers en weinig vezels bevatten, raad ik je aan te vermijden want dit zijn vaak snelle koolhydraten. Hieronder krijg je een grote lijst met snelle koolhydraten die helaas aan deze punten voldoen.
Categorie: dranken zijn vaak de meeste ongezonde koolhydraten
Eigenlijk kan ik bij deze tip heel kort door de bocht zijn:
Idealiter drink je geen andere dranken dan water, zwarte koffie en thee zonder suiker. Dit zijn de enige natuurlijke dranken die geen (toegevoegde) suikers bevatten en dus je bloedsuiker niet verslechteren.
Nu is er een groep die niet per se slecht is voor je bloedsuiker... maar ook niet gezond is voor je darmflora. Ik bedoel daarmee de light dranken. Deze bevatten geen suiker, maar wel zoetstoffen.
Negen van de tien keer wordt er aspartaam,saccharine of sucralose gebruikt en deze zijn schadelijk voor je darmflora. Een gezonde darmflora draagt weer bij aan gezond lichaam.
Hieronder krijg je de dranken die ik het sterkst afraad als je diabetes type 2 of bloedsuikerproblemen hebt.
#1 Frisdranken en energiedranken
Suikerrijke dranken (zoals frisdranken en energiedranken) moeten in deze lijst wel echt op nummer 1 in de meest ongezonde vorm van koolhydraten/suikers. Er is geen persoon om aarde die ook maar één argument kan verzinnen waarom deze producten gezond zouden zijn.
Ze zijn volkomen onnodig en bevatten niets anders dan geraffineerde koolhydraten.
Daarnaast bevatten ze ook niets wat je lichaam nodig heeft.
Dus geen vitaminen, mineralen of andere gezonde stoffen waar je lichaam baat bij zou kunnen hebben.
Frisdranken zijn een echte 'no-go' en staan daarom bovenaan deze lijst met 31 voorbeelden van snelle koolhydraten.
#2 Vruchtensappen
Van vruchtensap denken veel mensen dat dit gezond is. Ze zeggen dan dingen "het bevat allerlei vitaminen!".
Maar naast het feit dat dit product een aantal vitaminen bevat, bevat het ook heel veel snelle koolhydraten. De vruchtensappen worden namelijk geperst waardoor de vezels achterblijven in de pulp van de vrucht. Dat maakt dit drankje niets anders dan een vitamine C drankje met heel veel suiker.
Als je een vitamine C tablet in een glas frisdrank zou oplossen... dan krijg je min of meer een glas sinaasappelsap. Vanuit het perspectief van ongezonde koolhydraten, is er voor je lichaam is er geen enkel verschil tussen de twee.
#3 Zuiveldranken
Gelukkig zijn niet alle zuiveldranken even slecht. Maar de zuiveldranken die je in de supermarkt met smaakjes vindt, zijn over het algemeen wel ongezond.
Er zijn twee categorieën:
Beide zijn niet ideaal.
De variant met veel suiker is erg slecht voor je bloedsuiker en de variant met de zoetstoffen zijn schadelijk voor je darmflora (en bevatten nog steeds een kleine hoeveelheid suiker). Daarentegen hebben zuiveldranken ook niet echt voordelen waardoor je ze echt nodig hebt.
Tevens bevatten ze vaak 0% vet. En dat is jammer want zuivel bevat oorspronkelijk wel vet.
Deze vetten - die van nature aanwezig zijn - zijn juist gezond.
Sterker nog, dat zijn eigenlijk de enige bestanddelen van zuiveldranken die gezond zijn.
Dus de meeste zuiveldranken in de supermarkt kun je het beste volkomen vermijden omdat ze vaak ongezonde koolhydraten zijn.
#4 Ranja
Ondanks dat je maar een kleine hoeveelheid van ranja gebruikt, bevat het toch een flinke hoeveelheid suiker. Juist omdat ranja zoet "hoort te smaken", bevat het extra veel suiker omdat het met water aangelengd wordt.
Suikervrije ranja is een betere optie, maar ook hier geldt dat de meeste suikervrije ranja's worden gezoet met zoetstoffen zoals aspartaam of sucralose.
En als er op de verpakking wordt vermeld dat de ranja gezoet is met stevia (stevia is een plantaardige zoetstof die niet schadelijk is voor je darmflora), dan is het aandeel stevia vaak minder dan 1% en de andere 99% bestaat dan uit een chemische zoetstof die schadelijk voor je darmflora is.
Er zijn een aantal die volledig gezoet zijn met stevia, maar dat zijn er niet veel. Één variant die in de supermarkt verkrijgbaar is, is de ranja van het merk: Cool Bear. Dat hebben we in dit artikel over suikervrije ranja's ook uitgebreid besproken.
#5 Alcoholische dranken zijn altijd snelle koolhydraten
De laatste in de categorie dranken, zijn de alcoholische dranken. Eigenlijk is er geen alcoholische drank die echt gezond is. Alleen van wijn kan nog gezegd worden dat deze positief bij kan dragen aan de gezondheid. En dan heb ik het met name over rode wijn.
Idealiter drink je daar niet meer dan 4 glazen per week van. Ook wijn bevat namelijk suikers die je bloedsuiker verhogen. En dan heb ik het niet eens over de giftige effecten van de alcohol zelf (die je lever onnodig belasten).
Verder zijn alle alcoholische dranken af te raden. Velen bevatten flinke hoeveelheden suiker (ook al proef je deze niet altijd). Denk dan met name aan:
Sterke dranken zoals whisky, gin en wodka bevatten eigenlijk geen suiker... maar je kunt ze ook niet echt bevorderlijk voor de gezondheid noemen.
Ben je een echte liefhebber? Dan kun je deze prima (met mate) drinken.
Categorie: deegwaren zijn vaak ongezonde koolhydraten
Dit is een grote categorie. En helaas een categorie die voor veel Nederlanders een probleem geeft. Want veel broodsoorten zijn voor diabeten niet verstandig om te eten.
Hieronder de lijst met deegwaren die je wilt vermijden.
#6 Stokbrood
Met name wit stokbrood is een snelle koolhydraat. Veel mensen hebben het idee gezond bezig te zijn door er kaas met komkommer of zalm met dille op te doen. Misschien smaakt het lekker, maar het maakt het stokbrood zelf niet gezond.
Ruim de helft van stokbrood bestaat uit tarwebloem.
Bloem wordt gemaakt van het meellichaam van de tarwekorrel.
Dit is het deel waar veel snelle koolhydraten in zitten met maar nauwelijks vezels.
#7 Croissants
Combineer een goede portie tarwebloem met behoorlijk wat boter... en voilà, je hebt de ingrediënten voor een croissant.
Naast de enorme hoeveelheid snelle koolhydraten bevatten croissantjes ook veel meer vet dan standaard brood. Op zich is dit geen ramp... maar bovenop de snelle koolhydraten is dit niet ideaal.
In principe is een croissant één van de meest ongezonde broodsoorten die je maar kunt eten. Heel eerlijk gezegd is het meer 'gebak' dan 'brood'. En - volgens mij - is niemand onder de veronderstelling dat gebak gezond is.
#8 Wit brood
Witbrood lijkt op volkorenbrood, maar er is één belangrijk verschil:
Dit komt doordat bij het bereidingsproces van witbrood louter het meellichaam wordt gebruikt, terwijl bij volkorenbrood de gehele tarwekorrel wordt gebruikt.
En het meellichaam is rijk aan snelle koolhydraten terwijl er maar weinig vezels inzitten. De gezondere delen van de tarwekorrel (de kiem en de zemel) worden bij witbrood eruit gefilterd.
Je moet dus per direct stoppen met witbrood, als je dat niet al hebt gedaan.
Volkorenbrood wordt uitsluitend gemaakt van de gehele tarwekorrel. Hierdoor krijgt het een donkere kleur, is de smaak voller dan van witbrood en is het tevens voedzamer. Witbrood is niets meer dan een koolhydraatbom zonder echte voedingswaarde voor het lichaam.
Pas op
Overigens wil je naast witbrood ook bruinbrood, meerzaden (en eigenlijk alles waar niet het woordje "volkoren" duidelijk op vermeld staat) vermijden. Alleen bij volkorenmeel wordt de gehele tarwekorrel (waar de meeste vezels inzitten) gebruikt. Bij de andere varianten is dat niet het geval of weet je het niet zeker.
#9 Bolletjes
Witte bolletjes verschillen qua ingrediënten en voedingswaarden niet gek veel van witbrood. Ook bij bij het bakken van bolletjes wordt niet de gehele tarwekorrel, maar alleen het meellichaam gebruikt.
Daarnaast wordt er vrijwel altijd suiker aan toegevoegd om het nóg ongezonder te maken.
#10 Gebak
Als je denkt dat een appelpunt bij de koffie geen kwaad kan, dan moet ik je helaas teleurstellen. Alle vormen van gebak zijn ongezond. Erg ongezond.
Het 'frame' van taart bestaat vaak uit deeg. Daaromheen worden dan één of meerdere laagjes gemaakt van ingrediënten zoals room, suiker met specifieke smaken zoals fruit of chocolade. Gebak komt in allerlei geuren en kleuren.
Helaas zijn taartjes rijk aan snelle koolhydraten, ongezonde vetten en een stevige dosis suiker.
Dit geldt ook voor taart die als basis fruit hebben, zoals appelgebak.
Dit kan wel voor de helft uit fruit bestaan; wat weer de indruk kan wekken dat het prima door de beugel kan.
Maar niets is minder waar. Het fruit wordt dermate bewerkt dat het geen enkele gezonde bijdrage meer levert aan het lichaam. Deze en alle andere vormen van gebak wil je koste wat kost vermijden.
Als je op een gezonde manier fruit wilt eten, eet dan een appel. Geen appeltaart.
Categorie: zuivelproducten
Nederlanders houden van zuivel. Gemiddeld consumeert een Nederlander per dag zo'n 350 gram zuivel. En er zijn uiteraard zuivelproducten die gezond zijn, zoals naturel kwark.
Veel mensen vinden normale kwark echter maar saai. Ze willen graag een zoete smaak. En dat kan al vroeg in de ochtend beginnen door bij het ontbijt een zoet zuivelproduct te eten. Of juist als afsluiter van de dag; het toetje.
Er bestaan veel ongezonde zuivelproducten, waarvan ik je er vier ga laten zien.
#11 Vla
Onlangs keek ik uit nieuwsgierigheid op de voedingswaardetabel van een pak vanilla vla. Ik schrok er een beetje van. Vanille vla bevat per 100 gram bijna net zoveel suiker als cola.
In de basis is er met melk niet veel mis. Alleen is het bij vla het geval dat er aan deze verdikte melk het een en ander wordt toegevoegd wat echt niet goed voor je is. Ik wil je uitnodigen om de volgende keer als je in de supermarkt staat zelf eens op de ingrediëntenlijst te kijken.
Hoofdingrediënten van vla zijn melk en suiker. En daarnaast nog wat andere stofjes om het een mooie kleur en lekkere geur te geven.
Als ik kijk naar chocoladevla, dan bevat deze "maar liefst" 1,1% cacao. Cacao is heel gezond en voedzaam, maar dat wordt volledig te niet gedaan in producten als chocolade- of dubbelvla.
Ditzelfde geldt voor frambozenvla waar ook slechts 1% frambozen(sap) aan toe is gevoegd. Dat is verwaarloosbaar. Voor alle soorten vla geldt dat ze zeer ongezonde koolhydraten zijn die je bloedsuiker laten stijgen.
#12 Yoghurt met smaakjes
Veel mensen hebben het idee dat yoghurt met een smaakje gezond is. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de verpakking van vruchtenyoghurt zie je vaak staan dat er echte stukjes fruit in zitten... dus is het gezond toch?
Helaas niet.
Naast dat het fruit, zit het ook nog barstensvol suiker.
Ook in dit geval (eigenlijk bij alle bewerkte producten in de supermarkt) wil ik je aanraden om de ingrediëntenlijst en voedingswaarden erop na te slaan. Wat je bij deze gezoete yoghurt vrijwel altijd ziet is dat de basis (room)yoghurt is, samen met een bak suiker en een minimaal percentage aan daadwerkelijk fruit.
Fruit met yoghurt kan heel gezond zijn, maar dan alleen als je dat zelf maakt.
Bijvoorbeeld een schaaltje volle, naturel yoghurt met blauwe bessen en eventueel wat noten. Dat is lekker, gezond en voedzaam! Van de gezoete yoghurtsoorten in de supermarkt wil je zo ver mogelijk wegblijven.
#13 Pudding
Vla en pudding lijken qua samenstelling veel op elkaar. In de basis bevatten ze zuivel met suiker. Vla is een stuk vloeibaarder, maar pudding is daarentegen nóg ongezonder dan vla.
Alsof de pudding op zich nog niet genoeg ongezonde koolhydraten bevat; vaak zit er ook een soort siroop-achtig laagje overheen. Mierzoet en barstensvol suiker.
#14 Ijs
Als we kijken naar alle ongezonde zuivelproducten, dan spant ijs de kroon. Gemiddeld bestaat ijs voor een kwart uit suiker. Van alle zoete zuivelproducten uit dit artikel bevat ijs de meeste snelle koolhydraten.
In de basis is ook ijs niet meer dan melk, room en suiker met wat andere chemische stofjes in een plastic bak. Als kind vond ik ijs erg lekker, maar als je diabetes type 2 hebt kun je het helaas niet permitteren om ijs uit de supermarkt te eten.
ER ZIJN GEZONDERE ALTERNATIEVEN!
Wat wel een optie is, is om zelf ijs en andere toetjes te maken die niet schadelijk voor je lichaam zijn. Bekijk onze gratis gezonde toetjesrecepten of bestel het toetjesboek met 50 heerlijke, gezonde recepten.
Categorie: ontbijtgranen
We gaan door met het ontbijt. Want, wie is er nu niet opgegroeid met ontbijtgranen?
Met pure havermout gemixt met fruit, noten, wat zaden en pitten is helemaal niets mis als ontbijt. Sterker nog, dat is super gezond voor je. Ook al bevat havermout relatief veel koolhydraten; deze zijn van hoge kwaliteit omdat ze veel vezels bevatten.
Prima voor je bloedsuiker- en insulinehuishouding. Dat kun je helaas niet zeggen van de vele bewerkte ontbijtgranen die in de supermarkt te vinden zijn.
#15 Cornflakes
Als ik mensen vraag of ze denken dat popcorn gezond is als ontbijt, kijken ze mij vaak verbaasd aan. "Nee, natuurlijk niet." is meestal het antwoord.
Het is een beetje een instinker. Veel mensen denken namelijk dat cornflakes wel gezond zijn bij het ontbijt. Het ding is...
... cornflakes en popcorn lijken qua samenstelling veel op elkaar.
Van beide is het hoofdbestanddeel maïs. En beide worden op min of meer dezelfde manier gemaakt.
Wat ontbijten met cornflakes vaak nog slechter maakt, is dat er een scheut suiker aan wordt toegevoegd voordat het gegeten wordt.
Los van de suikers die al in de cornflakes zelf zitten. Nóg meer ongezonde koolhydraten.
Dat is een recept voor een verticale bloedsuikerpiek vrees ik.
#16 Cruesli
Dit ontbijtgraan wordt ook door veel mensen al gezond gezien. Cruesli bestaat namelijk voor een groot deel uit havermout; en dat havermout gezond is staat als een paal boven water.
Helaas heeft cruesli ook minder gezonde aspecten.
Ze maken dit product namelijk door een graan zoals havermout te bakken in boter en suiker. Hierdoor wordt het krokant, zoet en blijven de brokken aan elkaar plakken.
Voor veel kinderen is cruesli met melk een feest om mee te ontbijten. Ik heb ook heel wat kilo's cruesli gegeten in mijn jeugd. Uiteraard wist ik toen niet wat gezond was en wat niet. Ik was er ook niet zo mee bezig. Zolang het maar lekker smaakte, vond ik het allemaal prima.
Inmiddels weet ik wel beter: cruesli is erg ongezond.
Het zit vol suiker en laat je bloedsuiker door het dak gaan. De vaak toegevoegde stukjes chocolade en/of gedroogd fruit maken het geheel er niet beter op. Daardoor krijg je nog meer ongezonde suikers binnen.
Categorie: snelle koolhydraten bij het avondeten
Het diner van Nederlanders bestaat vaak voor een groot gedeelte uit koolhydraten. Dit blijkt echter helemaal niet zo gezond te zijn als dat we tot nu toe dachten.
Het hoofdbestandsdeel van het avondeten is doorgaans een stevige portie aardappelen, pasta of rijst met daarbij een klein beetje groente en vlees. Het is veel gezonder om het bord vanaf nu anders in te delen.
Mijn tip is om drastisch te minderen met de producten uit deze categorie en juist de portie groente te vergroten. Daarnaast zijn er veel gezonde alternatieven te vinden voor de producten uit onderstaande lijst.
#17 Rijst
De ene soort rijst is de andere niet. Er bestaat witte rijst, basmatirijst, pandan, zilvervlies, en de lijst gaat nog wel even door. Als vuistregel mag je aanhouden dat rijst in geen enkele vorm gezond is wanneer je diabetes type 2 hebt.
De minst ongezonde soort is zilvervliesrijst. Verder vallen alle andere soorten, zolang het niet zilvervlies is, onder de witte rijstsoorten. En die bevatten zeer veel snelle koolhydraten met maar weinig vezels.
Zilvervliesrijst heeft de meeste vezels van allemaal. Maar alsnog maar 3 gram per 100 gram. Terwijl het ruim 75 gram koolhydraten bevat! Dat is teveel uit verhouding om als gezond of zelfs als 'acceptabel' bestempeld te mogen worden bij diabetes type 2.
Helaas geldt dit ook voor vergelijkbare producten zoals quinoa, couscous of bulgur. Wat wel een gezond alternatief voor normale rijst is, is broccoli- of bloemkoolrijst. Hoewel dit geen 'echte' rijst is natuurlijk, is het wel vele malen gezonder.
#18 Pasta
Ook pasta komt in vele soorten en maten. Net als bij rijst geldt dat pasta in geen enkele vorm gezond is bij diabetes.
Zelfs volkorenpasta bevat teveel snelle koolhydraten en maar weinig vezels.
Dit geldt des te meer voor witte pasta. Stuk voor stuk laten ze je bloedsuiker snel stijgen.
En als je het idee hebt dat de groene pasta - waar spinazie in verwerkt is - wel gezond is, dan moet ik je teleurstellen. De hoeveelheid spinazie hierin is vrijwel nihil.
Voedselfabrikanten doen dit om je voor de gek te houden. Ze willen je laten denken dat het gezonder is waardoor jij het gaat kopen.
Het is in die zin eerder een marketingtruc dan dat het werkelijk een gezond verschil maakt. Feit blijft dat alle soorten pasta bomvol ongezonde koolhydraten zitten. En als het nou bij 1 eetlepel tijdens het eten zou blijven, dan valt het nog te overzien. Maar door de grote hoeveelheden die worden opgeschept, is het simpelweg ongezond.
#19 Aardappelen
Nederlanders zijn dol op aardappelen. Gemiddeld eet een Nederlander 80 kilo per jaar. Dit, terwijl een aardappel helemaal niet zo gezond voor je is. Vooral niet bij suikerziekte.
Aardappelen vallen niet onder de groenten (bij ons). Het is namelijk een zetmeelrijk product met weinig vezels. Ik zie het meer als pasta en rijst.
Aardappelen zijn niet ideaal voor je bloedsuiker
Per 100 gram bevatten aardappelen 18 gram snelle koolhydraten met daartegenover slechts 1,6 gram vezels. Als je nagaat dat mensen al gauw 300 gram of meer aardappelen opscheppen bij het avondeten, begrijp je dat dit te veel ongezonde koolhydraten in één maaltijd zijn.
Naast die ongunstige verhoudingen biedt de aardappel weinig waarde voor het lichaam. Ja, aardappelen bezitten wel wat vitamines en mineralen. Echter kunnen we deze stofjes allemaal makkelijk uit andere, veel gezondere producten halen. Denk aan groenten en peulvruchten.
Kortom, we kunnen aardappelen makkelijk (en maar beter) missen.
#20 Zoete aardappel
Officieel is de zoete aardappel geen familie van de normale aardappel. Het is meer gerelateerd aan de wortel. Dat maakt de zoete aardappel er echter niet beter op. De verhoudingen qua snelle koolhydraten, vezels en voedingsstoffen verschillen weinig van de normale aardappel.
Ze bevatten iets meer vezels....maar bevatten ook iets meer koolhydraten.
Toch hebben veel mensen het idee dat zoete aardappel (of bataat) gezonder is. Helaas is dit niet het geval. Ook bij dit zetmeelrijke product geldt dat je het beter kunt laten staan. Je hebt zoete aardappelen niet nodig; ze zorgen alleen maar voor bloedsuikerspiegel problemen.
#21 Pizzadeeg
Alle deegsoorten, waaronder bladerdeeg en pizzadeeg zijn ten zeerste af te raden. Maak je hiermee wel een gerecht, dan krijg je met elke hap een flinke stoot ongezonde koolhydraten binnen,
De helft van pizzadeeg bestaat uit snelle koolhydraten. Per 100 gram krijg je, met een beetje geluk, nog net 1 gram vezels binnen. Daar houdt het wel mee op. Deeg is een ramp voor je bloedsuiker.
Categorie: fruit
Over het algemeen geldt dat fruit erg gezond voor je is. Het is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Nog even los van dat de meeste fruitsoorten lekker zoet en fris zijn. Wel bevatten alle soorten fruit in meer of mindere mate fruitsuiker (fructose).
Het lichaam verwerkt fructose op een net wat andere manier dan tafelsuiker. Desalniettemin kan de bloedsuiker er wel een flinke optater van krijgen. Het ligt er maar net aan welk fruit (en hoeveel) je eet. Sommige fruitsoorten zijn heel gezond voor je en anderen kun je beter laten staan.
Hieronder de drie belangrijkste soorten fruit die je het liefst wilt vermijden. Overigens wil je alle bewerkte fruitsoorten nooit eten of drinken. Zoals eerder benoemd de vruchtensappen, maar ook gedroogd fruit, fruitrepen, marmelade, stroop enzovoorts. Die zitten allemaal barstensvol suiker.
#22 Banaan
Wanneer bananen geplukt zijn, ondergaan ze nog een rijpingsproces. Zodra een banaan nog groen is, is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Het bevat dan grotendeels onverteerbare koolhydraten en vezels. Die zijn wel gezond voor jou en je darmflora.
Een groene banaan zou je dus prima kunnen eten.
Echter, naarmate het rijpingsproces vordert, worden deze onverteerbare koolhydraten omgezet naar ongezonde koolhydraten. De vezels die de groene banaan veranderen dus langzaam in snelle koolhydraten en suikers, waardoor er op den duur vrijwel geen vezels meer van overblijven.
Als je een rijpe banaan eet krijg je een behoorlijke hoeveelheid snelle koolhydraten binnen.
Dit geeft snelle energie. Vandaar dat sporters graag tussen het sporten door een rijpe banaan eten.
Maar voor iemand met diabetes type 2 is het een ramp.
#23 Ananas
Wanneer je 100 gram ananas eet krijg je ongeveer net zoveel suiker binnen als wanneer je een glas cola drinkt. En de slechts 1,5 gram vezels per 100 gram maken het niet veel beter.
Net als bij een banaan geldt voor de ananas dat:
Naarmate het rijpingsproces vordert, het meer ongezonde koolhydraten zal bezitten.
Je zou dan beter een niet-rijpe ananas kunnen eten, echter vinden de meeste mensen dat niet lekker. Een rijpe ananas is daarentegen zacht en zoet... en bevat helaas te veel ongezonde koolhydraten.
#24 Mango
Bij mango geldt hetzelfde principe. Wanneer een mango nog niet rijp is, is het voor een diabeet prima om te eten.
Het bevat dan voornamelijk onverteerbare koolhydraten en veel vezels, die tijdens het rijpingsproces grotendeels worden omgezet in snelle suikers.
Indien je ooit mango wilt eten, kun je naar de een toko gaan waar ze Oosterse producten verkopen. Als je geluk hebt, zullen ze groene mango's hebben. Die zijn verre van zoet en best vezelrijk. Die mag je wel hebben.
Categorie: snacks zijn bijna altijd ongezonde koolhydraten
Voor veel mensen ligt de categorie snacks redelijk voor de hand, maar ik vind het toch belangrijk om hier een lijstje voor te maken. Er zijn namelijk nog evenveel mensen die niet doorhebben dat bepaalde snacks echt ongezond zijn. Terwijl andere tussendoortjes juist erg goed passen binnen een diabetes type 2 dieet!
De onderstaande producten wil je eigenlijk altijd vermijden en ik zal uitleggen waarom.
#25 Chips
Je hebt eerder al kunnen lezen dat een (gekookte) aardappel verre van ideaal is voor je bloedsuiker.
Weet je wat nog slechter is dan een gekookte aardappel? Een gefrituurde aardappel. Het maakt niet uit in welke olie je het frituurt, het is een absolute nachtmerrie voor je bloedsuikerspiegel.
Op het moment dat een aardappel wordt gefrituurd, verandert de koolhydraatstructuur. De aanwezige koolhydraten worden omgezet tot suikers, waardoor ze nóg sneller worden opgenomen in je bloed.
#26 Snoep
Er zijn honderden soorten snoep te vinden in de supermarkt. En eigenlijk hebben ze allemaal één ding gemeen: ze bestaan voornamelijk uit snelle, ongezonde koolhydraten en suikers.
Of je nu een lolly, fruitsnoepjes of Anta Flu neemt. Alles komt op hetzelfde neer. De basis is pure suiker. Daar wordt dan het een en ander aan toegevoegd, zoals bindmiddelen en geur- & kleurstoffen.
Snoep heeft verschillende nadelen
Als er één ding is wat je wilt vermijden dan is het wel snoep. Naast het probleem met je bloedsuiker wat al dit snoep veroorzaakt, rommelt het ook met je smaakpapillen Aangezien snoep zo kunstmatig zoet is, kan het gebeuren dat je normaal fruit maar saai gaat vinden. Dat is dan niet zoet genoeg meer.
Dit alles staat zelfs nog los van een suikerverslaving waar veel mensen mee kampen. Ze kunnen maar niet van de zoetigheid afblijven. Dit komt omdat suikerrijke producten kortstondig gelukshormonen in je lichaam vrijmaken, waardoor je telkens meer troep wilt eten om die hormonen opnieuw te ervaren.
#27 Drop
Drop wordt (deels) gemaakt van de zoethoutwortel. Daar komt de typerende smaak vandaan. Nederlanders zijn gek op drop. Gemiddeld eet een Nederlander per jaar zo’n 2 kilo drop.
Veel mensen hebben het idee dat drop één van de gezondere snoepwaren is. Het smaakt immers niet zo zoet als normaal snoepgoed.
Maar raad eens? Het hoofdingrediënt van drop is suiker.
Het tweede ingrediënt is meestal glucosestroop. Dit is een mengsel van diverse bronnen van ongezonde koolhydraten die razendsnel in het bloed worden opgenomen. Het daadwerkelijke zoethout en andere drop-smaakstoffen maken maar een klein deel uit van de drop.
Dit alles tezamen maakt dat drop absoluut niet gezond is.
#28 Chocolade
Ja, ik snap het helemaal. Chocolade is lekker... en het liefst eet je een reep in één keer...
...maar het bevat helaas veel ongezonde, eenvoudige koolhydraten.
En dan heb ik het met name over witte chocolade, melkchocolade en pure chocolade tot 70% cacao. In al die chocoladesoorten zit veel te veel suiker. Witte chocolade zou überhaupt geen chocolade genoemd mogen worden aangezien hier geen greintje cacao in zit.
Gelukkig kun je toch genieten van een blokje chocolade per dag als diabeet. En dit bedoel ik letterlijk; één blokje zwarte chocolade (van 70% cacao en meer) per dag. Dit is wel geoorloofd, zolang je daar maar niet overheen gaat.
Categorie: broodbeleg
Helaas is brood op zich (op koolhydraatarm brood na) al niet ideaal bij diabetes type 2. Er zitten veel eenvoudige koolhydraten in en niet zoveel vezels. Vooral witbrood en stokbrood zijn uit den boze, zoals je al eerder in dit artikel hebt gelezen.
Maar wat het hele verhaal nog erger kan maken is hoe de boterham belegd wordt. Nederlanders zijn koning(inn)en in brood met zoet beleggen.
Hieronder een aantal soorten broodbeleg die niet aan te raden zijn.
#29 Hagelslag
Vrijwel alles wat je op je boterham kunt ‘strooien’ zoals hagelslag, muisjes en vruchtenhagel zitten barstensvol snelle suikers.
Hagelslag zelf is een vorm van chocolade, alleen dan met bar weinig cacao en nog meer suiker dan normale melkchocolade.
De meest pure hagelslag die ik ooit in de supermarkt ben tegengekomen heeft een cacaogehalte van 56%. Dat is de beste van allemaal, maar nog steeds onacceptabel voor diabetici.
#30 Chocoladepasta
Net als bij hagelslag geldt dat chocopasta bijna puur suiker is. Als je zo je dag begint dan krijg je gegarandeerd te maken met flinke bloedsuikerpieken en -dalen.
Chocopasta, in welke vorm dan ook, is ongezond. Het hoofdbestanddeel is suiker en het kleine beetje cacao is verwaarloosbaar. Dit is in geen opzicht goed voor je. Dat geldt ook voor al het andere gezoete broodbeleg zoals kokosplakken, speculoos en:
#31 Jam
Net als bij vruchtensap en fruitrepen hebben mensen vaak het idee dat vruchtenjam, fruitstroop of marmelade gezond zijn. Immers: “Het is toch gemaakt van fruit?” wordt vaak beweerd. "Dus dan zou het wel gezond zijn."
Een echt stuk fruit kan gezond zijn. Je hoort mij niet klagen als ik je een hand vol frambozen of bramen zie eten. Het probleem is dat voedselfabrikanten ons hebben laten denken dat een normaal stuk fruit niet lekker genoeg meer is.
Dat doen ze door van alles met het fruit te doen en het in producten te verwerken. Die vervolgens zo verslavend mogelijk maken en er dan er een leuk prijskaartje aanhangen.
Jam is daar helaas een goed voorbeeld van.
Voor een potje jam heb je veel fruitstukken nodig die een heel proces doormaken totdat de jam overblijft. Dit bewerkingsproces zorgt ervoor dat de vezels verdwijnen, maar de suikers blijven wel allemaal achter. Daarnaast voegen fabrikanten er extra tafelsuiker aan toe (alsof het niet zoet genoeg wat)... en dat smeer je allemaal op je brood.
Jam, samen met andere bewerkte fruitsoorten zitten tjokvol ongezonde, enkelvoudige koolhydraten. Verre van ideaal voor iedereen met diabetes type 2. Of zelfs voor iemand die wil afvallen.
Weet je nu wat snelle en ongezonde koolhydraten zijn bij diabetes type 2?
Als het goed is, weet je nu wat snelle koolhydraten zijn en waarom je ongezonde koolhydraten moet vermijden bij diabetes type 2.
Maar wist je dat als jij vooral gezonde (langzame) koolhydraten gaat eten, jij je bloedsuiker flink kunt verbeteren?
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: welke snelle koolhydraten zijn jouw valkuil? Welke ongezonde koolhydraten moet jij voortaan niet meer in huis halen? Laat hieronder een reactie achter