Welk Fruit Mag Je Niet Eten Bij Diabetes? 13 Gevaarlijke Soorten

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

feb 19
Welk Fruit Mag Je Niet Eten Bij Diabetes? 13 Gevaarlijke Soorten

Welke fruit mag je niet eten bij diabetes type 2? Dat is iets wat vele diabeten zichzelf afvragen.

Fruit blijft een lastig thema voor mensen met suikerziekte. Laat me vooropstellen: het ligt niet aan jou!

Informatie over dit onderwerp is vaak tegenstrijdig. Op een gegeven moment weet je gewoon niet meer wat wel of niet goed is voor je bloedsuiker.

Laat me je helpen. Want het is eigenlijk heel simpel. In dit artikel leer je 13 fruitsoorten die je beter niet kunt eten bij diabetes type 2 en waarom.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Niet al het fruit is gezond bij diabetes type 2

In een eerder artikel heb je al kunnen lezen welke 13 soorten fruit je mag eten bij diabetes type 2. Hierin belichtte ik al waarom sommige fruitsoorten heel goed voor je zijn, terwijl een andere fruitsoort simpelweg gevaarlijk voor je is.

Doel van dit artikel

In dit artikel ga ik daar nog wat dieper op in. Je leert welk fruit je niet mag eten bij diabetes type 2. We zullen de 13 meest ongezonde fruit (en fruitproducten) behandelen die je nooit meer zou moeten eten.

Voordat je de lijst met "verboden" fruitsoorten hieronder leest, is het goed om te begrijpen waarom ze zo ongezond voor je. 

Waarom? Omdat je op die manier altijd voor jezelf kunt nagaan of een fruitsoort door de beugel kan of niet.

Aangezien je zelf snapt hoe de vork in de steel zit, ben je niet meer afhankelijk van dit soort lijstjes. Je bekijkt de voedingswaarden van een product, en binnen 5 seconden heb je het antwoord.


Ongezonde fruitsoorten zijn arm aan vezels

Voedingsvezels. 

Dat is jouw sleutel naar een gezonder leven. Misschien zelfs wel een diabetesvrij leven. En dit overdrijf ik niet.

Van alle mensen die we de afgelopen jaren hebben geholpen om hun diabetes om te keren, is dit DE nummer één tip geweest.

Mensen zijn vaak op zoek naar een magische oplossing die al hun bloedsuikerproblemen oplost.

Als er al een magisch stofje is, dan zijn het de voedingsvezels. 

Kies producten met veel vezels

Waarom?

Vezels hebben een remmende werking op koolhydraten en suikers. Dus ze zorgen ervoor dat suikers langzamer worden opgenomen in je bloed.

En nu komt het magische, want hierdoor:

  • Blijft je bloedsuikerspiegel stabieler
  • Is er minder insuline nodig om de suikers te verwerken
  • Stijgt je insulinegevoeligheid

Doe dit een tijdje bij alles wat je eet en je zult zien welk verschil het maakt voor je bloedsuiker. En geniet van de blij verraste blik van je arts tijdens een bloedsuikermeting.


Hoe zie je of een fruitsoort slecht is voor je bloedsuiker?

Bij diabetes is het essentieel om bij alles wat je eet en drinkt te weten wat je eet en drinkt. Altijd kort een blik werpen op de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel doet wonderen.

Alleen op een appel zit geen etiket waar je die informatie kunt aflezen. Maar op de website van AH wel! Bij vrijwel ieder product is alles precies in te zien.

En als je je aan deze twee regels houdt, weet je heel snel of je de fruitsoort wel of niet mag eten:

  • De fruitsoort is matig of laag in koolhydraten en fruitsuikers
  • Het fruit bevat relatief veel voedingsvezels
Voldoet het daar niet aan? Bespaar dan je bloedsuiker en eet het niet.

Voedingsvezels

Vezels zijn terug te vinden in plantaardige producten. Onbewerkte plantaardige producten welteverstaan. Denk aan groenten, noten, peulvruchten. En fruit.


Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten. Ze zorgen onder andere voor een gezonde darmflora, gevoel van verzadiging en remmen een hoge bloedsuiker af.


Krijg je echter als suikerpatiënt wél te maken met een hoge bloedsuiker, dan maakt je lichaam (veel) insuline aan. En voor dat hormoon zijn je cellen ongevoelig bij diabetes type 2, waardoor de suikers niet goed verwerkt worden.


Door veel vezels (en relatief suiker= & koolhydraatarm) te eten kun je dat risico de kop indrukken. Je bent bezig met voorkoming of genezing van de ziekte.

Welk fruit mag je niet eten bij diabetes type 2?

Dit zijn de meeste ongezonde fruitsoorten (of fruitproducten) die je niet mag eten bij diabetes type 2:

  • Vruchtensap
  • Gedroogd fruit
  • Jam
  • Fruitrepen
  • Bananen
  • Mango
  • Lychees
  • Vijgen
  • Druiven
  • Kersen
  • Ananas
  • Pruimen
  • Watermeloen

#1 Vruchtensap

In het kader van: dan hebben we het ergste alvast gehad, begin ik met het meest ongezonde soort 'fruit'.

Vruchtensap.

Dit drankje, dat meestal enkel bestaat uit water, (fruit)suikers, toegevoegde smaakstoffen en (soms, met een beetje geluk) vitaminen komt in vele vormen.

Dit staat op de eerste plek van verboden fruit bij diabetes type 2:

Verboden fruit voor diabetici
  • Vruchtensap
  • Fruitdrank
  • Multivitamine-drank
  • Dubbeldrank
  • Smoothies (met fruit- en/of groenten) uit de supermarkt

Maar ook het zogenaamde Vitaminewater, Taksi, appelsap, druivensap, bietensap en alle andere varianten.

Met dit soort drankjes krijg je heel kort door de bocht puur  "suikerwater" binnen.

Sapjes zijn nauwelijks fruit te noemen, ondanks al die lovende gezondheidsclaims op de verpakking.

Zelfs de meest gezond lijkende producten hebben eenzelfde effect op je bloedsuikerspiegel als een glas cola.

Vruchtensap en frisdrank hebben hetzelfde (slechte) effect op je bloedsuiker

Vergelijk onderstaande twee ingrediëntenlijsten en voedingswaarden maar eens met elkaar. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Vruchtensap vermijden bij diabetes
Cola vermijden bij suikerziekte

De linkerafbeelding geeft inzicht in de voedingswaarden van 'Innocent Super Smoothie Energise'. Dat lijkt een ontzettend gezonde smoothie; kijk maar naar de blitse verpakking en lovende ingrediëntenlijst.

De rechterafbeelding laat zien wat er in Cola zit.

Je hoeft geen geleerde te zijn om te zien dat er weinig verschil in zit.

En geloof me als ik zeg dat die 0,9 gram vezels in de smoothie het echt niet beter maken.

Een glas van dit drankje heeft eenzelfde effect op je bloedsuiker als een glas cola. Je krijgt makkelijk 20 gram suiker binnen. Zo onschuldig is het drankje dus echt niet.

Als diabeet kun je jezelf het niet meer permitteren om te drinken, mits je waarde hecht aan je gezondheid. 

  • Bij diabetes mag je GEEN ENKELE vruchtensap, fruitdrank of iets in die vorm drinken.

"Maar vruchtensap is toch natuurlijk?"

Veel mensen hebben het idee dat fruitdrankjes (omdat ze van fruit gemaakt zijn) gezond zijn. Was het maar zo. Er is echter weinig natuurlijks of puurs meer aan.

Als je fruit uitperst blijven vrijwel alle gezonde stoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen achter in de overgebleven pulp. 

  • En dat is nu net hetgeen wat meestal regelrecht de groene container in gaat.
Welk fruit vermijden bij suikerziekte

Vrijwel het enige wat je overhoudt als je zelf fruit perst, is water met fruitsuikers en een verwaarloosbaar beetje gezonde stoffen.

Voedingsproducenten en fabrikanten van vruchtensap gaan zelfs nog een stapje verder. Ze verwerken de sap dermate dat er niets gezonds meer overblijft.

Om het dan toch nog enigszins gezond te doen lijken voegen ze er wat vitamines aan toe.

Multivitamine-drank is daar een goed voorbeeld van. Ze gebruiken vruchtensap, voegen er veel suikers en andere smaakstoffen aan toe. En doen er wat vitamines bij.

Vooral die laatste stap showen ze maar al te graag op hun verpakking. Op die manier kunnen fabrikanten toch nog veel consumenten "overtuigen" om hun product te kopen. 

Laat je niet voor de gek houden. Deze fruitsappen zijn ware suikerbommen, zonder de vezels om het nog enigszins draaglijk te maken. Je bloedsuiker schiet door het dak, zelfs al na het drinken van één glas vruchtensap.

Dit soort producten horen sowieso thuis in de groep van welk fruit je niet mag eten bij diabetes type 2. In dit gevallen gaat het dan om 'drinken' in plaats van 'eten'.

#2 Gedroogd fruit 

En hoe zit het dan met rozijnen, gedroogde abrikozen en dadels? Ik hoor het mensen vaak zeggen:

"Gedroogd fruit is alleen gemaakt van fruit. Het is dus puur fruit. Dat is toch gezond?!"

Ik geef toe dat gedroogd fruit wel wat gezonder is dan fruitsap.

Verboden fruit voor diabetici

In alleen het sap zitten namelijk nauwelijks tot geen vezels meer. 

Gedroogd fruit daarentegen, bevat vaak nog wel vezels. Dat is gunstig.

Alleen loopt de (fruit)suiker-vezel verhouding meestal te veel uit de hand, waardoor je alsnog veel te veel suikers binnenkrijgt.

Je bloedsuikerspiegel stijgt snel en hoog bij het eten van rozijnen, dadels en andere gedroogde vruchten. 

Pas op

In de veel gevallen bestaat gedroogd fruit voor meer dan de helft uit suiker. Soms zelfs voor 60% of 70%! De vezels die er dan in zitten hebben dan weinig zin meer. 

Dergelijke hoeveelheden suiker zijn gevaarlijk voor mensen met diabetes type 2. Je loopt dan het risico op een hyper.

Mag je dadels/rozijnen/bananenchips eten als je suikerziekte hebt?

Een afbeelding zegt soms meer dan 1000 woorden. Hieronder heb ik een screenshot gemaakt van Puur Natuur Biologische gedroogde dadels.

Laat je ook hier niet misleiden door de prachtige en lovende woorden van het product. De woorden 'Puur', 'Natuur' en 'Biologisch' laten namelijk veel mensen denken dat het goed voor ze is.

Gedroogd fruit verboden bij diabetes type 2

Zoals je ziet zijn dadels een ware suikerbom. Voor meer dan 60% bestaan deze dadels uit suiker.

  • Normaal zou ik zeggen dat 8 gram vezels per 100 gram van het product een mooi aantal is. Alleen zit er in dit product zoveel suiker, dat de kracht van de vezels vrijwel teniet wordt gedaan.

Dadels mag je dus NIET eten bij diabetes type 2. Teveel suiker en daarmee teveel invloed op je bloedsuikerspiegel. Dit geldt overigens voor vrijwel alle soorten gedroogd fruit.

Per 100 gram bevatten:

  • Rozijnen zo'n 80 gram koolhydraten, 59 gram suiker en 3,5 gram vezels.
  • Gedroogde cranberries maar liefst 82 gram koolhydraten, 68 gram suikers en slechts 4,5 gram voedingsvezels
  • Gedroogde mangostukjes wel 74 gram koolhydraten/suikers en 9 gram vezels 
  • Gedroogde abrikozen nog steeds 45 gram koolhydraten, 25 gram suikers en 5,7 gram vezels. Dat ziet er al iets beter uit, maar nog steeds een te ongunstige verhouding.
  • Biologische bananenchipjes 58 gram koolhydraten, 35 gram suiker en 7,7 gram vezels. Daar voegen ze zelfs extra suiker en honing aan toe.

De lijst gaat nog wel even door. Kijk gerust eens rond bij de gedroogde fruitafdeling. Ik vind het altijd interessant om de voorkant van een verpakking te vergelijken met de daadwerkelijke voedingswaarden en ingrediënten.

"Nu zie je dat je vaker om de tuin bent geleid dan je misschien denkt." 

Deze misleiding kan zelfs hebben bijgedragen aan het feit dat je diabetes type 2 hebt ontwikkeld.

Als je alle gezondheidsclaims en mooie praatjes van fabrikanten jarenlang hebt geloofd en nageleefd, dan heeft dat ernstige gevolgen voor je gezondheid. 


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#3 Vruchtenjam, confiture, fruitstroop en marmelade

Wanneer iemand tegen je zegt dat het gezond is om aardbeienjam of appelstroop te eten bij suikerziekte; loop dan alsjeblieft gauw de andere kant op.

Deze bewerkte fruitsoorten bestaan over het algemeen uit de volgende ingrediënten:

  • Gemalen fruit, (riet)suiker, water, citroensap en een geleermiddel.

Ook de "0% suiker" varianten zijn vrijwel nooit gezond. Waarom?

Verboden fruit diabetes

Zelfs al voegen ze geen tafelsuiker toe, alsnog is te rijk aan suikers en arm aan vezels om als gezond bestempeld te mogen worden..

Onderstaande afbeelding is daar een uitstekend voorbeeld van. De Hero Minder Zoet Bosvruchten Jam.

Jam vermijden bij diabetes mellitus type 2

En wat dacht je van Pur Natur Biologische 4- vruchtenconfituur? Dat klinkt veelbelovend. Echter bevat een potje van 370 gram maar liefst 222 gram suiker.

En vezels staan niet eens benoemd bij de voedingswaarden. Als vezels er niet bij staan, dan is de hoeveelheid nihil of 0.

Eet dit bewerkte fruit dus ook niet:

  • (Bos)vruchtenjam
  • Appelstroop/agavestroop/"vul-maar-in" stroop
  • Vruchtenconfiture
  • Marmelade
  • Fruitspread

#4 Fruitrepen en vruchtenbrood

Dit is de laatste bewerkte fruitsoort die ik in dit artikel behandel. De reden dat ik alle bewerkte fruitsoorten vooraan zet, is simpel. 

Bewerkt fruit -in welke vorm dan ook- is 9 van de 10 keer bijna net zo slecht voor je als een glas frisdrank.

En inmiddels weet je ook dat frisdrank echt niet door de beugel kan bij diabetes type 2.

Welk fruit vermijden bij diabetes mellitus type 2

Repen zijn helemaal hip. Makkelijk, snel en lekker zoet.

Daarnaast worden fruitrepen geprezen als 'gezond'.

Immers, er zit fruit in. Dan moet het wel gezond zijn, toch?

Fruitrepen komen in verschillende soorten en maten. 

Sommigen zijn gemaakt van puur fruit en/of met een laagje chocolade. Andere repen zijn gemalen fruit in een meellaagje of met muesli. En nog weer andere bestaan uit deeg met wat kleine stukjes fruit; denk aan een Sultana.

En dan heb je natuurlijk nog de soorten in de vorm van een puck. Geprakt fruit met nootjes. Denk aan vijgen-amandelbrood of dadel-walnotenbrood.

Laten we eens kijken naar de voedingswaarden van een relatief goedkope fruitreep. De AH Fruitreep appel.

Als je denkt dat dit gezond is, dan ga ik je teleurstellen:
Fruitrepen bij diabetes type 2

Volgens mij heeft dat geen uitleg meer nodig.

Helaas doen de duurdere fruitrepen het niet veel beter. Bijvoorbeeld de Eat Natural Fruit & Nootreep. Dit zijn de voedingswaarden:

Fruitrepen bij suikerziekte

Eet een fruitreep en je weet 99,9% zeker dat je een flinke stoot suikers binnenkrijgt; wat de lovende claims op een verpakking ook vertelt.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Rijpe bananen

Je bent aangekomen bij het échte fruit. Fruit dat niet bewerkt is, maar na het oogsten en sorteren regelrecht naar de supermarkten is vervoerd.

Een belangrijke vraag die veel suikerpatiënten stellen is:

"Mag je bananen eten als je diabetes hebt?"

Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Want zoals je in het artikel over welk voedsel je mag eten voor het slapen gaan hebt gelezen, zou het antwoord 'JA' zijn.

In dat artikel prijs ik een banaantje aan als avondsnack. Het bevat stofjes die een goede slaap bevorderen.

En nee, dan heb ik het niet over die banaantjes van Haribo. En ook niet over een (donker)gele banaan.

Daar heb ik het over onrijpe, groene bananen.

Fruit bij diabetes

Die bevatten namelijk veel onverteerbare koolhydraten.

Je lichaam heeft er moeite mee om de suikers uit een groene banaan te verwerken, waardoor je bloedsuikerspiegel veel stabieler blijft.

Een rijpe banaan is echter zeer af te raden bij diabetes.

Naarmate een banaan rijpt. veranderen de complexe koolhydraten in eenvoudige koolhydraten. Deze eenvoudige koolhydraten worden -in tegenstelling tot complexe koolhydraten- razendsnel opgenomen in je bloedbaan.

Pas op

Hierdoor krijg je te maken met een bloedsuikerpiek na het eten van al één rijpe banaan. Als jij je dus afvraagt welk fruit je niet mag eten bij diabetes type 2, dan horen rijpe bananen daar zeker in thuis.


#6 Rijpe mango

Wat voor bananen opgaat, geldt ook voor de mango. Een onrijpe mango kan prima door de beugel voor diabetici!

Om te checken of een mango al dan niet rijp is, moet je de mango simpelweg even in de hand nemen. Voelt de mango stevig aan? Dan kun je het erop wagen.

  • In dat geval bevat de mango meer onverteerbare koolhydraten, waardoor een snelle en hoge bloedglucosewaarde uitblijft.

Is de mango zacht? Dan weet je dat het rijp is en dat je dit fruit moet vermijden. Hoe rijper de mango, hoe minder vezels en hoe meer snelle suikers het bevat.


#7 Lychees

Deze kleine vruchtjes zijn nog niet zo populair onder de Nederlanders. Je vindt ze ook maar weinig terug in de fruitschappen van de supermarkt. 

Dit kun je beter niet eten bij diabetes type 2

Toch zie ik ze nog wel eens voorbij komen, of iemand biedt me een handje lychees aan.

Het probleem voor mensen met ouderdomssuiker is dat een lychee suikerrijk en vezelarm is. 

Per 100 gram lychees krijg je al gauw 15 tot 20 gram suiker binnen. 

En slechts 1 gram vezels. 


#8 Vijgen

Over de gedroogde variant hoef ik het in ieder geval niet meer te hebben. Maar ook verse vijgen zijn géén verstandige keuze om te eten (of in een gerecht te verwerken) als je diabetes type 2 hebt.

Per 100 gram verse vijgen krijg je al gauw 20 gram suiker binnen. En slechts 2 gram vezels. 


#9 Druiven

Rood, groen, paars of blauw. De verschillende druivensoorten hebben allemaal identieke voedingswaarden. 

Per 100 gram krijg je tussen de 15 en 20 gram suiker binnen en met een beetje geluk 1,5 gram voedingsvezels. Ook druiven behoren dus tot de groep van welk fruit je niet kunt eten bij diabetes type 2.


#10 Kersen

Dit zomerse vruchtje mag dan wel lekker zoet zijn. De kers is qua suiker-vezelverhouding dermate ongunstig dat het een te riskante fruitsoort is voor mensen met diabetes type 2.

Per 100 gram kersen krijg je namelijk slechts 1,5 tot 2 gram voedingsvezels binnen.

Daarbij krijg je wel makkelijk 12 tot 15 gram suiker binnen. 

  • Dat is net zoveel als in cola.
Verboden fruit diabetes

En natuurlijk heb ik veel, veel liever dat je een handje kersen eet dan dat je een glas cola drinkt. Alleen zijn kersen helaas geen best idee als je je glucose- en insulinewaarden stabiel wilt houden.


#11 Ananas

Deze tropische vrucht wordt geprezen om zijn geneeskrachtige werking en heerlijke friszoete smaak.

De meeste mensen vinden ananas erg lekker. En de vrucht kan zo nu en dan erg goed voor je zijn als je geen (pre)diabetes hebt.

Wanneer je suikerpatiënt bent is ananas echter geen slimme keuze.

Je krijgt namelijk bij het eten van ananas flink wat suiker binnen. Per 100 gram ananas krijg je 12 gram suiker en slechts 1,5 gram vezels binnen. Helaas behoort deze tropische (en lekkere) vrucht tot de groep van welk fruit je niet kunt eten bij diabetes type 2.


#12 Pruimen

Gedroogde pruimen zijn, zoals je nu weet, niet verstandig om te eten bij diabetes type 2.

  • Maar hoe zit het met verse pruimen?
Mag je pruimen eten bij diabetes

Niet voor niets zet ik deze vrucht pas op het einde van dit artikel neer.

De pruim is namelijk een grensgeval.  

Per 100 gram pruimen krijg je ongeveer 8 gram suikers en 1,5 gram vezels binnen. 

Dat zijn geen schokkende getallen.

Pruimen zitten op het randje. Af en toe één pruim kan geen kwaad. Ga je er meer eten, dan krijg je mogelijk al gauw teveel suiker binnen; wetende dat een gemiddelde pruim zo'n 60 gram weegt.

Consumptie van pruimen wil je sterk beperken of zelfs volledig vermijden om geen risico te lopen.

#13 Watermeloen

En hier vallen ook verschillende andere meloensoorten onder. 

In watermeloen zit niet schokkend veel suiker. 

Zo'n 8 gram per 100 gram. Alleen is het voornaamste probleem dat het nagenoeg geen vezels bevat. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel abrupt bij het eten van watermeloen.

Dit geldt overigens niet alleen voor watermeloen, maar ook andere meloenen hebben een te ongunstige suiker-vezelverhouding. 

Vandaar dat je ook dit fruit beter kunt vermijden bij diabetes. 

Wees zeker van je zaak

Kijk bij twijfel altijd even naar de voedingswaarden. Zie je dat het fruit laag in suikers is en voldoende vezels bevat? Dan kun je er prima van genieten.

Is dat echter niet het geval of ontbreken de voedingswaarden? Neem dan geen risico en laat het product liggen.

Wanneer je namelijk kijkt naar welk fruit je niet mag eten bij diabetes type 2, dan bevat het vaak teveel koolhydraten/suikers en te weinig vezels. Dat kenmerkt eigenlijk alle producten die slecht zijn voor de bloedsuiker.

Het Diabetesvrij Geheim als oplossing voor alle ongezonde fruitsoorten?

Nu weet je welke fruitsoorten je als suikerpatiënt beter kunt laten staan en de redenen waarom. Voeding speelt namelijk een enorme rol in het voorkomen en genezen van diabetes type 2.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welk fruit mag je niet eten bij diabetes type 2 volgens jou? En welke zijn dan wel gezond? Laat hieronder een reactie achter.

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 19 februari 2025

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Chenni H schreef:

    Leerzaam, dan u.

  • Roger Bontinck schreef:

    U beweert 100% het tegenovergestelde van wat tientallen wetenschappelijke studie bewijzen nlm dadels zijn een wondermiddel bij diabetes evenals alle soorten fruit en volkoren producten . U kraaktvdat allemaal af , en ik wil graag verder leren door uw boekje te lezen…
    Mijn dank voor uw aandacht en beste groeten

    • Marloes Schuurman schreef:

      Kun jij mij de wetenschappelijke studies sturen waarin wordt beweerd dat deze producten wondermiddelen zijn?

      Hoe dan ook:

      Het is logica: producten met veel koolhydraten/suikers en weinig vezels belasten de pancreas teveel. Dat is een wetenschappelijk feit.

      En de fruitsoorten in dit artikel zijn gewoon niet gezond omdat ze OF teveel koolhydraten/suikers bevatten Of te weinig vezels. Vaak zelfs beide.

      Maar zoals altijd: doe lekker waar jij je goed bij voelt, als je maar ook bereid bent om met de gevolgen te leven 😉

  • max van tilborg schreef:

    ben ik heb een blaASkatheder in en krijg hierdoor maar steeds ontstekingen

  • Schellens schreef:

    Hoe zit het met zelfbereide confituur van aaedbeien of rode bessen met max 100 g tagatesse per kg fruit?
    Alvast bedankt voor uw antwoord

  • Anja Wijnholds schreef:

    dank je wel voor de info. ik snap het nu allemaal wat beter en heb nu een hele andere kijk op alles…

  • Jaap Dansen schreef:

    Ik ben opzoek naar informatie hoeveel suiker er in fruit zit, ik ben 71 jaar 30 kilo te zwaar ik ben nu 5 weken bezig ben al 6 kilo kwijt, maar heb geen idee welk fruit ik wel mag eten i.v.m de hoeveelheid suiker en welk niet . Bijvoorbeeld uitgeperste sinaasappelen mag dat ? Veel dank voor uw informatie.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is helaas de verkeerde manier om naar fruit te kijken. Je moet niet enkel kijken naar hoeveel suikers iets heeft. Je moet ook kijken naar hoeveel vezels iets bevat. Fruit eten is prima maar het is NOOIT gezond om er sap van te maken en dit te drinken aangezien je dan de meeste vezels niet binnenkrijgt. Welk fruit je het beste kunt eten kun je hier lezen: https://www.ziektevrijleven.nl/welk-fruit-mag-eten/

  • sylvia schreef:

    Bedankt voor de info
    Mijn favoriete fruit zijn aardbeien en kiwi

  • Ton schreef:

    Ben benieuwd naar het
    E -book

    • Marloes Schuurman schreef:

      Geen probleem! Het is naar je verzonden in een aparte email. Kijk ook even in je ongewenste e-mails want daar kan het helaas ook belanden.

  • Hans blok schreef:

    Prima info, bedankt voor het delen van deze informatie.

  • Jeannette Brouwer schreef:

    Ik heb het kookboek gekocht en loop tegen het volgende aan.ik heb een allergie voor amandelen.veel recepten bevatten amandelen.welk meel kan ik daarvoor in de plaats nemen en is de verhouding dan hetzelfde?

  • Ger schreef:

    Was het niet beter geweest, om te omschrijven wat je kan eten… Er is ook nog een leven.

  • Mieke Vosters schreef:

    Mieke Vosters
    Wil graag het volgende onder uw aandacht brengen;
    In het toetjesboek staat op blz 63 een aardbeien kwarktaart.
    Er komt alleen geen kwark of Griekse yoghurt in voor, wel aardbeien, kersen en dadels. Volgens jullie lijst suikerrijk fruit. Ik maakte voorheen bij gelegenheid kwarktaart van kwark met gelatine en bosbessen. Is het recept zoals in het boek volledig wat ingrediënten betreft. In het Hollands kookboek staat op blz 71 de kip-kerrie roerbakschotel. Een heerlijk gerecht maar met ananas. Heb zelf na de eerste keer de ananas vervangen door een eetlepel pindakaas. Daardoor krijg je een heel ander maar ook lekker gerecht. Het kookboek is echt een aanrader. Heb de hele winter heel afwisselend en lekker gegeten aan de hand van jullie boek. Ben heel benieuwd naar jullie reactie,
    Met vriendelijke groet,
    Mieke Vosters

    • Marloes Schuurman schreef:

      Het klopt wat je zegt. Maar als je naar het complete gerecht kijkt qua voedingswaarden, dan zie je dat het voldoet qua koolhydraten en vezels :).

  • Th van Kampen schreef:

    Ik loop aan tegen het feit, ik ben 72 jaar, dat ik behoorlijk actief in het leven sta als het gaat om zakelijk bezig zijn. Ik reis veel. Daarbij loop ik tegen eetproblemen aan, van alles wat niet goed is. Vaak is het in restaurants, onderweg niet zo simpel om orde en tijd aan te houden. Verder heb ik 2 bloedsuikermeters de ene van Clucomen (areo) en de andere Onetouch Verio deze geven bij de zelfde druppel bloed ongeveer 40 punten verschil aan. Ook is het nog zo dat niet altijd dezelfde meter het hoge of lage getal aangeeft. Wat meet in godsnaam.
    Wel of niet bewegen in de vorm van een extra regelmatige wandeling geeft geen effect op de bloedsuikerwaarde.
    Beveelt U de cursus “Keer diabetici om” aan? Vgz betaalt hem de meeste andere niet kosten 4.555,= euro.
    M.vr.gr. Theo van Kampen

    • Marloes Schuurman schreef:

      Hallo Theo,

      Goed punt. Gezond eten is als je veel reist weliswaar moeilijker maar gelukkig niet onmogelijk. Als je weet wat je wel en niet mag eten, dan zal het je verbazen in hoeveel restaurants je kunt eten. Natuurlijk ben je beperkter dan de gemiddelde persoon, maar dat had je zelf denk ik ook al door. Bloedsuikermeting met een ‘gewone’ bloedsuiker meter is hooguit een indicatie. De enige waarde die er ECHT toedoet is de HbA1c meting die je laat doen bij de huisarts en/of diabetesverpleegkundige. Die liegt nooit.

      De VGZ cursus wordt deels vergoed. Ook als je bij VGZ zit vragen ze een eigen bijdrage van 295 euro. Persoonlijk vind ik dat erg duur. Je kunt dan onze digitale cursus, papieren cursus en alle 3 kookboeken kopen en dan ben je nog steeds goedkoper uit. En de VGZ cursus is op locatie wat voor iemand als jij die veel reist mij niet zo handig lijkt.

  • Annie Coppens schreef:

    Volgens Wikipedia is bataat of zoete aardappel een groente en geen familie van de aardappelen. Mag je dat dan eten.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat zal wetenschappelijk ongetwijfeld kloppen maar dat maakt zoete aardappel niet meteen gezond. Honing is ook geen familie van aardappel maar dat maakt het ook niet meteen gezond :). Het is allemaal iets genuanceerder wel/niet tot de aardappelfamilie heten.

      • Marloes Schuurman schreef:

        Zoete aardappelen bevat weliswaar meer vezels maar ook meer suikers. Netto zijn zoete aardappelen en gewone aardappelen net zo ongezond.

  • Cor Bulsing schreef:

    ik wil weten of uitgeperste citroenen met water goed zijn.dit nav een artikel in een blad wat mijn 80-jarige moeder las,en sindsdien iedere dag aan mijn 82-jarige vader geeft. er staat DUIDELIJK in dat zo de bloedsuikerspiegel onder controle is(bron:Party weekblad 10 Sept). ik eet wel gewoon volgens jullie receptern daar ik Diab.Tye 2 heb. alvast bedankt.(evt scan ik het en mail het artikel)

  • Wilma schreef:

    De tijd van de mandarijntjes breekt weer aan. Hoe zit het daarmee?

  • >
    Send this to a friend