Fruit is fris, zoet en kan erg gezond zijn. Sommige fruitsoorten bevatten zelfs diverse geneeskrachtige effecten..
Alleen zijn bepaalde stukken fruit minder goed voor je. Sommige soorten fruit kun je als suikerpatiënt beter niet eten.
Welk fruit je beter kunt vermijden bij diabetes type 2 leer je daarom in dit artikel. Tevens ontdek je waarom deze 13 fruitsoorten in feite verboden zijn.
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Vermijd dit fruit bij diabetes type 2
In een eerder artikel heb je al kunnen lezen welke 13 soorten fruit je mag eten bij diabetes mellitus type 2. Hierin belichtte ik al waarom sommige fruitsoorten heel goed voor je zijn, terwijl een andere fruitsoort simpelweg gevaarlijk voor je is.
Doel van dit artikel
In dit artikel ga ik daar nog wat dieper op in. Je leert welke 13 soorten fruit je koste wat kost moet vermijden bij diabetes type 2.
Echter ga ik je niet alleen de verboden fruitsoorten noemen zonder onderbouwing.
Op die manier kun je altijd voor jezelf nagaan of een fruitsoort die we hier niet genoemd hebben wel of niet door de beugel kan.
Wat fruit gezond en veilig maakt om te eten bij diabetes type 2
Voedingsvezels.
Dat is hét sleutelingrediënt naar een gezonder leven, verlaging van de kans op (verdere ontwikkeling van) diabetes type 2 en een minder schommelende bloedsuikerspiegel.
Om te ontdekken of een fruitsoort veilig is om te eten bij suikerziekte type 2 dient het daarom aan de volgende twee regels te voldoen:
Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. We eten te weinig vezels.
Voedingsvezels
Vezels zijn terug te vinden in plantaardige producten. Onbewerkte plantaardige producten welteverstaan. Denk aan groenten, noten, peulvruchten. En fruit.
Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten. Ze zorgen onder andere voor een gezonde darmflora, gevoel van verzadiging en remmen een hoge bloedsuiker af.
Krijg je echter als suikerpatiënt wél te maken met een hoge bloedsuiker, dan maakt je lichaam (veel) insuline aan. En voor dat hormoon zijn je cellen ongevoelig bij diabetes type 2, waardoor de suikers niet goed verwerkt worden.
Hierdoor loop je het risico een hyperglycemie te krijgen.
Door veel vezels (en relatief suiker= & koolhydraatarm) te eten kun je dat risico de kop indrukken. Je bent bezig met voorkoming of genezing van de ziekte.
Diverse fruitsoorten zijn relatief suikerarm en vezelrijk. Denk aan bramen, frambozen en avocado's. Die kun je dus het beste eten bij diabetes type 2, omdat ze weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.
Onderstaande fruitsoorten representeren het tegenovergestelde van 'gezond fruit bij suikerziekte'. Het fruit uit de lijst is precies het fruit dat je zoveel mogelijk (lees: koste wat kost) wilt vermijden.
#1 Vruchtensap
In het mom van: dan hebben we het ergste alvast gehad, begin ik met het meest ongezonde soort 'fruit'.
Vruchtensap.
Dit drankje, dat meestal enkel bestaat uit water, (fruit)suikers, toegevoegde smaakstoffen en (soms, met een beetje geluk) vitaminen komt in vele vormen.
Dit staat op de eerste plek van verboden fruit bij diabetes type 2:
Maar ook het zogenaamde Vitaminewater, Taksi, appelsap, druivensap, bietensap en alle andere varianten.
Met dit soort drankjes krijg je heel kort door de bocht puur "suikerwater" binnen.
Sapjes zijn nauwelijks fruit te noemen, ondanks al die lovende gezondheidsclaims op de verpakking.
Zelfs de meest gezond lijkende producten hebben eenzelfde effect op je bloedsuikerspiegel als een glas cola.
Frisdrank en vruchtensap zijn qua invloed op de bloedsuikerspiegel één pot nat
Vergelijk onderstaande twee ingrediëntenlijsten en voedingswaarden maar eens met elkaar. Klik op de afbeelding om te vergroten.
De linkerafbeelding geeft inzicht in de voedingswaarden van 'Innocent Super Smoothie Energise'. Dat lijkt een ontzettend gezond smoothie; kijk maar naar de blitse verpakking en lovende ingrediëntenlijst.
De rechterafbeelding laat zien wat er in Coca Cola zit.
Je hoeft geen geleerde te zijn om te zien dat er weinig verschil in zit.
En geloof me als ik zeg dat die 0,9 gram vezels in de smoothie het echt niet beter maken.
Een glas van dit drankje heeft eenzelfde effect op je bloedsuiker als een glas cola. Je krijgt makkelijk 20 gram suiker binnen. Zo onschuldig is het drankje dus echt niet.
Als diabeet kun je jezelf het niet meer permitteren om te drinken, mits je waarde hecht aan je gezondheid.
"Maar vruchtensap is toch natuurlijk?"
Veel mensen hebben het idee dat fruitdrankjes (omdat ze van fruit gemaakt zijn) gezond zijn. Was het maar zo. Er is echter weinig natuurlijks of puurs meer aan.
Als je fruit uitperst blijven vrijwel alle gezonde stoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen achter in de overgebleven pulp.
Vrijwel het enige wat je overhoudt als je zelf fruit perst, is water met fruitsuikers en een verwaarloosbaar beetje gezonde stoffen.
Voedingsproducenten en fabrikanten van vruchtensap gaan zelfs nog een stapje verder. Ze verwerken de sap dermate dat er niets gezonds meer overblijft.
Om het dan toch nog enigszins gezond te doen lijken voegen ze er wat vitamines aan toe.
Multivitamine-drank is daar een goed voorbeeld van. Ze gebruiken vruchtensap, voegen er veel suikers en andere smaakstoffen aan toe. En doen er wat vitamines bij.
Vooral die laatste stap showen ze maar al te graag op hun verpakking. Op die manier kunnen fabrikanten toch nog veel consumenten "overtuigen" om hun product te kopen.
#2 Gedroogd fruit
En hoe zit het dan met rozijnen, cranberry's, gedroogde abrikozen, dadels en gojibessen? Ik hoor het een patiënt nog zeggen:
"Gedroogd fruit is alleen gemaakt van fruit. Het is dus puur fruit. Dat is toch gezond?!"
Ik gaf toe dat gedroogd fruit wel wat gezonder is dan fruitsap.
In alleen het sap zitten namelijk nauwelijks tot geen vezels meer.
Gedroogd fruit daarentegen, bevat vaak nog wel vezels. Dat is gunstig.
Alleen loopt de (fruit)suiker-vezel verhouding meestal te veel uit de hand, waardoor je alsnog veel te veel suikers binnenkrijgt.
Je bloedsuikerspiegel stijgt snel en hoog bij het eten van rozijnen, dadels en andere gedroogde vruchten.
Pas op
In de veel gevallen bestaat gedroogd fruit voor meer dan de helft uit suiker. Soms zelfs voor 60% of 70%! De vezels die er dan in zitten hebben dan weinig zin meer.
Dergelijke hoeveelheden suiker zijn gevaarlijk voor mensen met diabetes type 2. Je loopt dan het risico op een hyper.
Mag je dadels/rozijnen/bananenchips eten als je suikerziekte hebt?
Een afbeelding zegt soms meer dan 1000 woorden. Hieronder heb ik een screenshot gemaakt van Puur Natuur Biologische gedroogde dadels.
Laat je ook hier niet misleiden door de prachtige en lovende woorden van het product. De woorden 'Puur', 'Natuur' en 'Biologisch' laten namelijk veel mensen denken dat het goed voor ze is.
Zoals je ziet zijn dadels een ware suikerbom. Voor meer dan 60% bestaan deze dadels uit suiker.
Dadels mag je dus NIET eten bij diabetes type 2. Teveel suiker en daarmee teveel invloed op je bloedsuikerspiegel. Dit geldt overigens voor vrijwel alle soorten gedroogd fruit.
Per 100 gram bevatten:
De lijst gaat nog wel even door. Kijk gerust eens rond bij de gedroogde fruitafdeling. Ik vind het altijd interessant om de voorkant van een verpakking te vergelijken met de daadwerkelijke voedingswaarden en ingrediënten.
"Nu zie je dat je vaker om de tuin bent geleid dan je misschien denkt."
Deze misleiding kan zelfs hebben bijgedragen aan het feit dat je diabetes type 2 hebt ontwikkeld.
Als je alle gezondheidsclaims en mooie praatjes van fabrikanten jarenlang hebt geloofd en nageleefd, dan heeft dat ernstige gevolgen voor je gezondheid.
Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Facebook90
- Twitter24
- Email112
- Facebook Messenger
- 227keer gedeeld
#3 Vruchtenjam, confiture, fruitstroop en marmelade
Wanneer iemand tegen je zegt dat het gezond is om aardbeienjam of appelstroop te eten bij suikerziekte; loop dan alsjeblieft gauw de andere kant op.
Deze bewerkte fruitsoorten bestaan over het algemeen uit de volgende ingrediënten:
Zelfs de "bevat minder suiker" of "minder zoet" varianten zijn te rijk aan suikers en arm aan vezels om als gezond bestempeld te mogen worden..
Onderstaande afbeelding is daar een uitstekend voorbeeld van. De Hero Minder Zoet Bosvruchten Jam.
En wat dacht je van Pur Natur Biologische 4- vruchtenconfituur? Dat klinkt veelbelovend. Echter bevat een potje van 370 gram maar liefst 222 gram suiker.
En vezels staan niet eens benoemd bij de voedingswaarden. Als vezels er niet bij staan, dan is dat een teken dat ze volledig ontbreken in het product.
Ik hoef je dan ook niet verder uit te leggen waarom dit verboden fruit is bij diabetes type 2:
En alle andere (verkapte) benamingen voor het bewerkte, vezelarme en suikerrijke fruit.
#4 Fruitrepen en vruchtenbrood
Dit zijn de laatste bewerkte fruitsoorten die ik in dit artikel behandel. De reden dat ik alle bewerkte fruitsoorten vooraan zet, is simpel.
Bewerkt fruit -in welke vorm dan ook- is 9 van de 10 keer bijna net zo slecht voor je als een glas frisdrank.
En inmiddels weet je ook dat frisdrank echt niet door de beugel kan bij diabetes type 2.
Repen zijn echter helemaal hip tegenwoordig. Makkelijk, snel en lekker zoet. Daarnaast worden fruitrepen geprezen als 'gezond'.
Immers, er zit fruit in. Dan moet het wel gezond zijn, toch?
Fruitrepen komen in verschillende soorten en maten.
Sommigen zijn gemaakt van puur fruit en/of met een laagje chocolade. Andere repen zijn gemalen fruit in een meellaagje of met muesli.
Wéér anderen bestaan voornamelijk uit deeg met een paar kleine stukjes fruit; zoals Sultana.
Duurdere soorten zijn vaak een combinatie van gemalen fruit met nootjes. Denk aan vijgen-amandelbrood of dadel-walnotenbrood.
Laten we eens kijken naar de voedingswaarden van een relatief goedkope fruitreep. De AH Fruitreep appel.
Als je denkt dat dit gezond is, dan ga ik je teleurstellen:
Volgens mij heeft dat geen uitleg meer nodig.
Helaas doen de duurdere en nóg gezonder lijkende fruitnotenrepen het niet veel beter. Kijk maar eens naar de voedingswaarden van de Eat Natural Fruit & Nootreep. Daarna houd ik erover op 😉
Eet een fruitreep en je weet 99,9% zeker dat je een flinke stoot suikers binnenkrijgt. Biologisch of niet. Gezond lijkend of niet. Van een duur merk zoals Nakd of niet.
Wat de voedselfabrikant of de supermarkt zelf ook beweert. Fruitrepen en vruchtenbrood behoren tot het verboden fruit voor diabetici.
Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Facebook90
- Twitter24
- Email112
- Facebook Messenger
- 227keer gedeeld
#5 Rijpe bananen
Je bent aangekomen bij het échte fruit. Fruit dat niet bewerkt is, maar na het oogsten en sorteren regelrecht naar de supermarkten is vervoerd.
Een belangrijke vraag die veel suikerpatiënten stellen is:
"Mag je bananen eten als je diabetes hebt?"
Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Want zoals je in het artikel over welk voedsel je mag eten voor het slapen gaan hebt gelezen, zou het antwoord 'JA' zijn.
In dat artikel prijs ik een banaantje aan als avondsnack. Het bevat stofjes die een goede slaap bevorderen.
En nee, dan heb ik het niet over die banaantjes van Haribo. En ook niet over een (donker)gele banaan.
Daar heb ik het over onrijpe, groene bananen.
Die bevatten namelijk veel onverteerbare koolhydraten.
Je lichaam heeft er moeite mee om de suikers uit een groene banaan te verwerken, waardoor je bloedsuikerspiegel veel stabieler blijft.
Een rijpe banaan is echter zeer af te raden bij diabetes.
Naarmate een banaan rijpt. veranderen de complexe koolhydraten in eenvoudige koolhydraten. Deze eenvoudige koolhydraten worden -in tegenstelling tot complexe koolhydraten- razendsnel opgenomen in je bloedbaan.
Pas op
Hierdoor krijg je te maken met een bloedsuikerpiek na het eten van al één rijpe banaan. Rijpe bananen kun je daarom beter vermijden bij diabetes.
#6 Rijpe mango
Wat voor bananen opgaat, geldt ook voor de mango. Een onrijpe mango kan prima door de beugel voor diabetici!
Om te checken of een mango al dan niet rijp is, moet je de mango simpelweg even in de hand nemen. Voelt de mango stevig aan? Dan kun je het erop wagen.
Is de mango zacht? Dan weet je dat het rijp is en dat je dit fruit moet vermijden. Hoe rijper de mango, hoe minder vezels en hoe meer snelle suikers het bevat.
#7 Lychees
Deze kleine vruchtjes zijn nog niet zo populair onder de Nederlanders. Je vindt ze ook maar weinig terug in de fruitschappen van de supermarkt.
Toch zie ik ze nog wel eens voorbij komen, of iemand biedt me een handje lychees aan.
Het probleem voor mensen met ouderdomssuiker is dat een lychee suikerrijk en vezelarm is.
Per 100 gram lychees krijg je al gauw 15 tot 20 gram suiker binnen.
En slechts 1 gram vezels.
#8 Vijgen
Over de gedroogde variant hoef ik het in ieder geval niet meer te hebben. Maar ook verse vijgen zijn géén verstandige keuze om te eten (of in een gerecht te verwerken) als je diabetes type 2 hebt.
Per 100 gram verse vijgen krijg je al gauw 20 gram suiker binnen. En slechts 2 gram vezels.
#9 Druiven
Rood, groen, paars of blauw. De verschillende druivensoorten hebben allemaal gelijke voedingswaarden.
Per 100 gram krijg je tussen de 15 en 20 gram suiker binnen en met een beetje geluk 1,5 gram voedingsvezels. Ook druiven kun je daarom beter niet eten bij diabetes.
#10 Kersen
Dit zomerse vruchtje mag dan wel lekker zoet zijn. De kers is qua suiker-vezelverhouding dermate ongunstig dat het een te riskante fruitsoort is voor mensen met diabetes type 2.
Per 100 gram kersen krijg je namelijk slechts 1,5 tot 2 gram voedingsvezels binnen.
Daarbij krijg je wel makkelijk 12 tot 15 gram suiker binnen.
En natuurlijk heb ik veel, veel liever dat je een handje kersen eet dan dat je een glas cola drinkt. Alleen zijn kersen helaas geen best idee als je je glucose- en insulinewaarden stabiel wilt houden.
#11 Ananas
Deze tropische vrucht wordt geprezen om zijn geneeskrachtige werking en heerlijke friszoete smaak.
De meeste mensen vinden ananas erg lekker. En de vrucht kan zo nu en dan erg goed voor je zijn als je geen (pre)diabetes hebt.
Wanneer je suikerpatiënt bent is ananas echter geen slimme keuze.
Je krijgt namelijk bij het eten van ananas flink wat suiker binnen. Per 100 gram ananas krijg je 12 gram suiker en slechts 1,5 gram vezels binnen.
#12 Pruimen
Gedroogde pruimen zijn, zoals je nu weet, niet verstandig om te eten bij diabetes type 2.
Niet voor niets zet ik deze vrucht pas op het einde van dit artikel neer.
De pruim is namelijk een grensgeval.
Per 100 gram pruimen krijg je ongeveer 8 gram suikers en 1,5 gram vezels binnen.
Dat zijn geen schokkende getallen.
#13 Watermeloen
En hier vallen ook verschillende andere meloensoorten onder.
In watermeloen zit niet schokkend veel suiker.
Zo'n 8 gram per 100 gram. Alleen is het voornaamste probleem dat het nagenoeg geen vezels bevat. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel abrupt bij het eten van watermeloen.
Dit geldt overigens niet alleen voor watermeloen, maar ook andere meloenen hebben een te ongunstige suiker-vezelverhouding.
Vandaar dat je ook dit fruit beter kunt vermijden bij diabetes.
Wees zeker van je zaak
Kijk bij twijfel altijd even naar de voedingswaarden. Zie je dat het fruit laag in suikers is en voldoende vezels bevat? Dan kun je er prima van genieten.
Is dat echter niet het geval of ontbreken de voedingswaarden? Neem dan geen risico en laat het product liggen.
Je gezondheid staat op de eerste plek.
Het Diabetesvrij geheim
Nu weet je welke fruitsoorten je als suikerpatiënt beter kunt laten staan en de redenen waarom. Voeding speelt namelijk een enorme rol in het voorkomen en genezen van diabetes type 2.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: Twijfel je nog over een specifiek soort fruit? Wat is jouw favoriete fruit? Laat hieronder een reactie achter.
Leerzaam, dan u.
Geen dank!
U beweert 100% het tegenovergestelde van wat tientallen wetenschappelijke studie bewijzen nlm dadels zijn een wondermiddel bij diabetes evenals alle soorten fruit en volkoren producten . U kraaktvdat allemaal af , en ik wil graag verder leren door uw boekje te lezen…
Mijn dank voor uw aandacht en beste groeten
Kun jij mij de wetenschappelijke studies sturen waarin wordt beweerd dat deze producten wondermiddelen zijn?
Hoe dan ook:
Het is logica: producten met veel koolhydraten/suikers en weinig vezels belasten de pancreas teveel. Dat is een wetenschappelijk feit.
En de fruitsoorten in dit artikel zijn gewoon niet gezond omdat ze OF teveel koolhydraten/suikers bevatten Of te weinig vezels. Vaak zelfs beide.
Maar zoals altijd: doe lekker waar jij je goed bij voelt, als je maar ook bereid bent om met de gevolgen te leven 😉
ben ik heb een blaASkatheder in en krijg hierdoor maar steeds ontstekingen
Dat is vervelend om te lezen. Maar dat komt door de katheter zelf ben ik bang. Het is een bekend gevolg.
Hoe zit het met zelfbereide confituur van aaedbeien of rode bessen met max 100 g tagatesse per kg fruit?
Alvast bedankt voor uw antwoord
Blijven alle vezels gewoon behouden in jouw jam? Zo ja, dan mag je dat zeker maken 🙂
Hoe sta je tegenover Slimline is dat goed voor een diabetes patiënt?
Het is kwakzalverij die NIET helpt bij diabetes type 2 omdat het niet de oorzaak van het probleem aanpakt.
ben ik wil een vraag aan u stellen maar het lukt mij niet.
Je mag hier een vraag stellen. Maar je kunt ons ook een mailtje sturen naar ons info@ e-mailadres 🙂
dank je wel voor de info. ik snap het nu allemaal wat beter en heb nu een hele andere kijk op alles…
Fijn om te lezen. Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag 🙂
Ik ben opzoek naar informatie hoeveel suiker er in fruit zit, ik ben 71 jaar 30 kilo te zwaar ik ben nu 5 weken bezig ben al 6 kilo kwijt, maar heb geen idee welk fruit ik wel mag eten i.v.m de hoeveelheid suiker en welk niet . Bijvoorbeeld uitgeperste sinaasappelen mag dat ? Veel dank voor uw informatie.
Dat is helaas de verkeerde manier om naar fruit te kijken. Je moet niet enkel kijken naar hoeveel suikers iets heeft. Je moet ook kijken naar hoeveel vezels iets bevat. Fruit eten is prima maar het is NOOIT gezond om er sap van te maken en dit te drinken aangezien je dan de meeste vezels niet binnenkrijgt. Welk fruit je het beste kunt eten kun je hier lezen: https://www.ziektevrijleven.nl/welk-fruit-mag-eten/
Bedankt voor de info
Mijn favoriete fruit zijn aardbeien en kiwi
Geen dank :)!
Ben benieuwd naar het
E -book
Geen probleem! Het is naar je verzonden in een aparte email. Kijk ook even in je ongewenste e-mails want daar kan het helaas ook belanden.
Prima info, bedankt voor het delen van deze informatie.
Geen dank!
Dankje voor toelichting hier ga ik mee aan de slag
Ik heb het kookboek gekocht en loop tegen het volgende aan.ik heb een allergie voor amandelen.veel recepten bevatten amandelen.welk meel kan ik daarvoor in de plaats nemen en is de verhouding dan hetzelfde?
Goede vraag. In principe kan dat wel. Om welk recept gaat het precies? Daar hangt het een beetje van af :).
Was het niet beter geweest, om te omschrijven wat je kan eten… Er is ook nog een leven.
Bijzondere opmerking. Heb je het artikel überhaupt gelezen? Want in de eerste openingszin van het artikel staat letterlijk “In een eerder artikel heb je al kunnen lezen welke 13 soorten fruit je mag eten bij diabetes mellitus type 2.” Daarin verwijs ik naar dit artikel: https://www.ziektevrijleven.nl/fruit-vermijden-diabetes/
Mieke Vosters
Wil graag het volgende onder uw aandacht brengen;
In het toetjesboek staat op blz 63 een aardbeien kwarktaart.
Er komt alleen geen kwark of Griekse yoghurt in voor, wel aardbeien, kersen en dadels. Volgens jullie lijst suikerrijk fruit. Ik maakte voorheen bij gelegenheid kwarktaart van kwark met gelatine en bosbessen. Is het recept zoals in het boek volledig wat ingrediënten betreft. In het Hollands kookboek staat op blz 71 de kip-kerrie roerbakschotel. Een heerlijk gerecht maar met ananas. Heb zelf na de eerste keer de ananas vervangen door een eetlepel pindakaas. Daardoor krijg je een heel ander maar ook lekker gerecht. Het kookboek is echt een aanrader. Heb de hele winter heel afwisselend en lekker gegeten aan de hand van jullie boek. Ben heel benieuwd naar jullie reactie,
Met vriendelijke groet,
Mieke Vosters
Het klopt wat je zegt. Maar als je naar het complete gerecht kijkt qua voedingswaarden, dan zie je dat het voldoet qua koolhydraten en vezels :).
Ik loop aan tegen het feit, ik ben 72 jaar, dat ik behoorlijk actief in het leven sta als het gaat om zakelijk bezig zijn. Ik reis veel. Daarbij loop ik tegen eetproblemen aan, van alles wat niet goed is. Vaak is het in restaurants, onderweg niet zo simpel om orde en tijd aan te houden. Verder heb ik 2 bloedsuikermeters de ene van Clucomen (areo) en de andere Onetouch Verio deze geven bij de zelfde druppel bloed ongeveer 40 punten verschil aan. Ook is het nog zo dat niet altijd dezelfde meter het hoge of lage getal aangeeft. Wat meet in godsnaam.
Wel of niet bewegen in de vorm van een extra regelmatige wandeling geeft geen effect op de bloedsuikerwaarde.
Beveelt U de cursus “Keer diabetici om” aan? Vgz betaalt hem de meeste andere niet kosten 4.555,= euro.
M.vr.gr. Theo van Kampen
Hallo Theo,
Goed punt. Gezond eten is als je veel reist weliswaar moeilijker maar gelukkig niet onmogelijk. Als je weet wat je wel en niet mag eten, dan zal het je verbazen in hoeveel restaurants je kunt eten. Natuurlijk ben je beperkter dan de gemiddelde persoon, maar dat had je zelf denk ik ook al door. Bloedsuikermeting met een ‘gewone’ bloedsuiker meter is hooguit een indicatie. De enige waarde die er ECHT toedoet is de HbA1c meting die je laat doen bij de huisarts en/of diabetesverpleegkundige. Die liegt nooit.
De VGZ cursus wordt deels vergoed. Ook als je bij VGZ zit vragen ze een eigen bijdrage van 295 euro. Persoonlijk vind ik dat erg duur. Je kunt dan onze digitale cursus, papieren cursus en alle 3 kookboeken kopen en dan ben je nog steeds goedkoper uit. En de VGZ cursus is op locatie wat voor iemand als jij die veel reist mij niet zo handig lijkt.
graag digitale cursus, papieren cursus en alle 3 kookboeken wil ik kopen
Leuk om te horen. Stuur ons even een email, dan kunnen we dat voor je regelen 🙂
Volgens Wikipedia is bataat of zoete aardappel een groente en geen familie van de aardappelen. Mag je dat dan eten.
Dat zal wetenschappelijk ongetwijfeld kloppen maar dat maakt zoete aardappel niet meteen gezond. Honing is ook geen familie van aardappel maar dat maakt het ook niet meteen gezond :). Het is allemaal iets genuanceerder wel/niet tot de aardappelfamilie heten.
Zoete aardappelen bevat weliswaar meer vezels maar ook meer suikers. Netto zijn zoete aardappelen en gewone aardappelen net zo ongezond.
ik wil weten of uitgeperste citroenen met water goed zijn.dit nav een artikel in een blad wat mijn 80-jarige moeder las,en sindsdien iedere dag aan mijn 82-jarige vader geeft. er staat DUIDELIJK in dat zo de bloedsuikerspiegel onder controle is(bron:Party weekblad 10 Sept). ik eet wel gewoon volgens jullie receptern daar ik Diab.Tye 2 heb. alvast bedankt.(evt scan ik het en mail het artikel)
De tijd van de mandarijntjes breekt weer aan. Hoe zit het daarmee?
Mag je eten 🙂