Hoe herken je suikerziekte bij jezelf?
Als je niet zeker weet of je suikerziekte hebt kan de onzekerheid je gek maken.
Hoe kom je er nou definitief achter of je ziek bent? Daar ga ik je ene handje bij helpen.
In dit artikel geef ik je de 7 meest voorkomende symptomen van diabetes type 2.
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Hoe herken je (beginnende) diabetes type 2?
Ik krijg regelmatig e-mails met een variant van de volgende vraag:
"Hoe herken je suikerziekte zonder een test te doen?" (vaak vergezeld met een waslijst aan vage klachten)
Zo'n lijst aan vage klachten kan suikerziekte betekenen maar ook vele andere dingen.
Als je denkt dat je suikerziekte hebt, wil ik dat je nu de telefoon oppakt en een afspraak maakt.
Ik ben geen arts en kan je via het internet niet diagnosticeren, dus de bovenstaande stap kun je niet overslaan.
Doel van dit artikel
Dit artikel dient slechts ter informatie zodat je meer kunt leren over hoe je suikerziekte herkent. Zie het als een kort antwoord op de vraag "hoe herken je suikerziekte?"
Ik geef je straks de 7 meest voorkomende symptomen. Maar eerst leg ik je uit wat suikerziekte precies is en hoe je arts vaststelt of je het hebt.
Wat is diabetes?
Bij diabetes mellitus kan je lichaam niet meer omgaan met de suikers die je binnen krijgt. Normaal gesproken worden suikers zo snel mogelijk uit je bloedbaan gehaald en getransporteerd naar plekken waar ze nodig zijn.
Dat mechanisme werkt bij suikerziekte niet of nauwelijks. Vandaar ook de naam: suiker - ziekte.
Dit komt omdat één van de stappen die je lichaam moet maken om de suikers uit je bloed te verwijderen niet goed verloopt.
Hieronder leg ik in stappen uit hoe de suikers door het lichaam verwerkt worden.
Stap 1
De eerste stap is gelijk de belangrijkste en dat is de aanmaak van insuline.
Insuline is een hormoon dat geproduceerd wordt in de alvleesklier. Het zorgt ervoor dat je lichaam het signaal krijgt om de suikers in je bloed naar de juiste plek te brengen.
Stap 2
De tweede stap is hoe gevoelig je lichaam is voor insuline.
De organen en cellen die suikers nodig hebben kunnen in meerdere of mindere mate weerstand bieden tegen insuline waardoor de afbraak van suikers wordt vertraagd. De term die hiervoor gebruikt wordt is insulinegevoeligheid.
Stap 3
De derde stap heeft te maken met hoe goed je lichaam werkt.
Stel dat er voldoende insuline vrij komt maar je last hebt van overgewicht, dan krijgt je lichaam vanzelf moeite met het uitvoeren van zijn taken.
Zie het als een auto waar je metalen platen met een hoog gewicht op het dak legt. Zonder die platen komt de auto prima vooruit maar met de platen gaat hij veel langzamer. Leg je te veel platen op het dak? Dan beweegt de auto niet meer of kan hij zelfs instorten.
Het belangrijkste probleem bij diabetes type 1 is dat er geen of onvoldoende insuline voor handen is. Het gaat hierbij dus al fout bij stap 1. Daarom moeten mensen met jeugdsuiker insuline spuiten.
Maar bij diabetes type 2 ontstaan er allereerst problemen bij stap 2 en stap 3. Wanneer je vervolgens niks aan je levensstijl doet, zal het probleem zich verplaatsen naar stap 1. Je lichaam maakt uiteindelijk geen insuline meer aan. Ook moeten diabetes type 2 patiënten dan insuline gaan spuiten.
In de rest van dit artikel heb ik het met name over ouderdomssuiker, ook wel diabetes type 2 genoemd. Deze ziekte is een sluipmoordenaar. Er wordt schade aangericht in je lichaam zonder dat je het door hebt... totdat het te laat is.
Hoe herken je diabetes type 2 als dokter?
Allereerst stelt hij je vragen over je klachten. Dit wordt anamnese genoemd. Het probleem is dat de klachten van diabetes vaag kunnen zijn en hij niet alleen uit je verhaal kan opmaken wat er aan de hand is.
Daarom zal de arts bloedtests willen doen. Een goed voorbeeld hiervan is de hba1c waarde.
Dit is een bloedwaarde die informatie geeft over je bloedsuiker over de afgelopen maanden.
Lees hier meer over deze bloedwaarde en andere tests die je arts kan draaien.
Daarnaast kan hij je bloedsuiker prikken om te zien hoe de waarde is op dat moment. Meestal zal hij dit doen als je niets gegeten hebt. Een bloedsuiker onder de 6,1 mmol/l is gezond. Alles daarboven komt in de gevarenzone, van pre-diabetes tot volledige diabetes type 2.
Maar hoe herken je suikerziekte zelf? Dat doe je aan de hand van onderstaande lijst met de belangrijkste symptomen, klachten en kenmerken die je kunt ontwikkelen.
Hier zijn ze:
Symptoom 1: Vermoeidheid door diabetes type 2
Je lichaam heeft een minimale hoeveelheid suikers nodig. Maar bij suikerziekte worden deze niet meer opgenomen uit het voedsel dat je binnen krijgt. Met als gevolg dat jij je vermoeid begint te voelen.
Dit kan redelijk tam beginnen. Maar als je lichaam heel slecht is in het verwerken van suikers kan jij je slap en suf gaan voelen. En extra slaap nodig hebben.
Tegelijkertijd zie je dat veel patiënten sterk afvallen. Dat komt doordat je lichaam andere manieren moet vinden om energie te genereren.
Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk vet te verbranden.
Je kunt in korte tijd heel sterk afvallen als je diabetes hebt omdat je lijf geen andere manier heeft om zichzelf draaiende te houden.
Maar er zijn meer redenen:
Symptoom 2: Uitdroging
Dit is zo'n klacht die niet zo snel opgemerkt wordt. Als ik je namelijk zeg dat dit de meest voorkomende symptomen:
Dan zeg jij terecht: "Hoe weet ik in vredesnaam of deze door diabetes komen?"
Veel mensen hebben last van lichte uitdrogingsverschijnselen. Dat is vrij normaal. Toch is het verstandig de oorzaak te achterhalen. Diabetes zou zomaar de oorzaak kunnen zijn.
Wat er namelijk gebeurt wanneer je bloedsuiker verhoogd is, is dat je lichaam in paniek raakt. Het wil zo snel mogelijk af van die overtollige suikers maar heeft geen manier om dat aan te pakken. Behalve dan door zoveel mogelijk suiker uit te plassen.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want het belangrijkste bestanddeel van plas is water. Zonder water raakt je lichaam de suikers gewoon niet kwijt.
Dus wat doet je lijf? Het onttrekt zo veel mogelijk vocht aan lichaamsdelen die dat vocht juist hard nodig hebben. Denk aan je mond, je ogen en je slijmvliezen. Daardoor droog je uit. Je krijgt enorme dorst en moet vaak plassen. Hoe herken je suikerziekte dus? Hou je dorst en hoe vaak je naar de wc gaat in de gaten.
Symptoom 3: Impotentie door diabetes
Bij zowel mannen als vrouwen kun je diabetes herkennen aan seksuele stoornissen. Natuurlijk verschillen de symptomen per geslacht. Daarom bespreek ik eerst wat er bij mannen gebeurt en dan bij vrouwen.
Mannen: je krijgt hem niet meer omhoog
Mannen met diabetes krijgen op veel jongere leeftijd last van erectiestoornissen. Ze zijn wat dat betreft "tien jaar ouder" dan mensen zonder diabetes. De schattingen over hoe ernstig de problemen zijn lopen nogal uiteen. De hoogste schatting is dat 75% van de suikerpatiënten hem niet meer overeind krijgt.
De bloedvaten in je penis kunnen beschadigd raken door de hoge hoeveelheid suiker in je bloed.
Hierdoor kan het moeilijk worden om het bloed op de juiste plek te krijgen. Daarbij komt dat een gebrek aan bloed ervoor zorgt dat de weefsels daar beneden niet gevoed worden met zuurstof en voedingsstoffen. Dit maakt het probleem alleen maar erger.
Een andere oorzaak van erectiestoornissen bij diabetes is neuropathie. Als zenuwen beschadigd raken kan je geslachtsdeel niet meer functioneren. Het "wordt eens stijf signaal" blijft steken in de hersenen. Of kaatst af op de zenuw die kapot is gegaan.
Vrouwen: schimmels, uitdroging en blaasontsteking
Bij mannen kan hun penis besluiten om er mee op te houden. Dat is vervelend. Maar wat klachten rond de geslachtsorganen betreft kunnen vrouwen het veel zwaarder krijgen.
Het ergste wat kan gebeuren is dat door versuikering van de bloedvaten rond de vagina of door neuropathie het gevoel in je vagina kan verdwijnen. Daardoor kan je plezier in seks afnemen. Het is in zekere zin vergelijkbaar met een erectiestoornis bij mannen.
Maar daarvoor kunnen vrouwen ook al veel seksuele klachten krijgen. Zoals huidschimmels in de vagina. Want schimmels zijn dol op suikers. En wanneer je bloedsuiker continu verhoogd is krijgen de schimmels meer dan genoeg voedsel.
Uitdroging is een kenmerk van diabetes type 2
Een andere klacht is uitdroging. Je kunt niet meer nat worden en het wordt behoorlijk pijnlijk. Dat komt zoals gezegd door de uitdroging over je hele lijf wanneer je lichaam het water wil gebruiken om de overtollige suiker uit te plassen.
Als klap op de diabetische vuurpijl is de kans op een blaasontsteking vele malen groter. Infecties komen vaker terug als je diabetes hebt en een blaasontsteking is er één van.
Symptoom 4: Slecht genezende wondjes
Stel dat je een wondje krijgt. Dan zijn er voedingsstoffen nodig om dit te doen genezen. En is het nodig dat je bloed voldoende zuurstof naar de wond brengt en kooldioxide weer afvoert.
Hoe herken je suikerziekte aan de hand van wondjes? Nou, deze genezen veel moeilijker bij mensen die diabetes type 2 hebben. Ook helpt de ontstekingsreactie in een wond niet mee.
Je kunt ook makkelijk wondjes krijgen als je bloedsuiker continu verhoogd is. Kapotte zenuwen, uitdroging van de huid en vernauwing van de bloedvaten maken dat je huid en andere weefsels sneller kapot gaan. Je kan minder hebben en geneest er minder snel van.
Datzelfde geldt voor je huid. Zoals ik al heb uitgelegd zijn schimmels dol op suikers. Je kunt makkelijk huidinfecties krijgen die niet zo snel weggaan. Ook kan je huid uitdrogen (wat de infectie weer ten goede komt).
Symptoom 5: Maag- en darmproblemen
Door problemen met de zenuwen van je maag of darmen kan de snelheid veranderen waarmee voedsel wordt verwerkt. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben en je leven als patiënt erg onaangenaam maken.
Je kunt dagenlang verstopt zitten of voor lange tijd een vol gevoel houden, veel langer dan je zou mogen verwachten.
Of je kunt juist last krijgen van diarree. Deze klachten hoeven niet heel ernstig te zijn.
Veel mensen hebben er last van maar kunnen er prima mee leven, eventueel geholpen door wat lichte medicatie.
Maar er zijn ook mensen bij wie het tot ernstige problemen leid. En die regelmatig naar het ziekenhuis moeten om deze problemen op te lossen.
Belangrijk!
Een praktisch probleem is dat het heel onvoorspelbaar kan worden wanneer je voedsel verwerkt wordt. Als je niet weet met welk tempo de suikers in je eten worden opgenomen wordt het heel lastig om je diabetes-medicatie te doseren en je bloedsuiker onder controle te houden. Daarom is het van belang om er vroeg bij te zijn met het diagnosticeren van diabetes type 2.
Symptoom 6: Hoe herken je suikerziekte? Controleer je voeten op een doof gevoel!
Het begint met stijfheid en spierpijn. Het kan eindigen met het afsterven en amputatie van je voet. Wat is hier aan de hand?
Door diabetes vernauwen de bloedvaatjes in je lichaam. Dit wordt versuikering genoemd. En kunnen je zenuwen kapot gemaakt worden door de verhoogde bloedsuikers.
Dit kan leiden tot klachten in je voeten. Dit voelt alsof:
Veel mensen die wat ouder zijn merken diabetes voor het eerst door de klachten in hun voeten. Deze zijn vaak symmetrisch, kunnen makkelijk getest worden door de gevoeligheid van je voeten te inspecteren en hebben als meestvoorkomende oorzaak suikerziekte.
Pas op
Wanneer deze klachten niet worden onderzocht en behandeld kunnen ze tot afsterving van weefsels in je voet leiden. Dit duurt gelukkig een hele tijd, dus je hebt lang de tijd om er wat aan te doen. Niet dat je er mee moet wachten maar ik wil je ook niet ontmoedigen om een artsbezoek te vermijden uit angst dat je voet gelijk moet worden afgezet.
Symptoom 7: Schommelingen in je gezichtsscherpte
Een nare klacht van diabetes is dat je visus scherp kan afnemen. Suikerziekte is zelfs de grootste oorzaak van blindheid in Europa.
Dat komt doordat er in je oog veel kleine bloedvaatjes zitten.
Deze worden ook wel haarvaatjes genoemd. De suikerdeeltjes die door een te hoge bloedsuiker niet worden weggehaald maken deze haarvaatjes kapot.
Daardoor ontstaan kleine littekens op je netvlies. En daardoor ga je slechter zien.
In eerste instantie merk je hier niet veel van. Totdat één van die littekens op het belangrijkste gedeelte van je netvlies ontstaat. Dit gedeelte heet ook wel de gele vlek.
Het is een klein oppervlak dat verantwoordelijk is voor het grootste gedeelte van je zicht. Wanneer hier een litteken op zit kun je in één klap een flink stuk zicht kwijtraken.
De beste manier om dit te voorkomen is om je vroeg te laten diagnosticeren en er alles aan te doen om je diabetes om te keren. Daarmee voorkom je de ergste klachten.
Maar ook als je al netvliesafwijkingen ontwikkeld hebt heeft het zin om in te grijpen. Je kunt ergere schade voorkomen en dat is zeker aan te raden.
Het Diabetesvrij Geheim
De symptomen van diabetes type 2 zijn het begin... maar het hoeft niet het einde van je gezondheid te betekenen.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
P.s: Hoe heb jij je suikerziekte herkend? Wat waren de eerste symptomen bij jou? Laat hieronder een reactie achter
Al enige jaren last van plotselinge dalingen in de suikerspiegel, trillen tot gevolg, en ontzettend moe. ’s Morgens vaak last van mijn ogen, alsof ik niet kan fixeren. Na de narcose in februari moet ik ineens veel plassen en heel vaak. Afgelopen week nuchter geprikt… 9.8, dus te hoog. Volgende week een afspraak bij de POH…
Dat is vervelend om te lezen. Ik zou ze even je HbA1c laten meten. Dan weet je wat je gemiddelde suikerspiegel was de afgelopen 3 maanden. Als die te hoog is, vrees ik dat je problemen het gevolg zijn van een te hoge bloedsuiker.
weet niet of het zo is, maar idd heel veel dorst heel veel plassen en ergste last v ogen dubbel of scheel zien vaak tegen eind vd middag, en kleine lettertjes niet meer kunnen lezen, veel licht erbij.
Zou zeker hoge bloedsuiker kunnen zijn. Ik zou even contact opnemen met de huisarts voor een test.
hallo, ik krijg veel klachten mijn voeten en benen maar ook mijn vinger toppen weet niet of dat er ook mee te maken heb, bd gr.I.Klein
Dat is vervelend om te lezen. Wellicht heeft het ermee te maken maar wellicht ook niet. Laat je bloedsuiker (en vitamine b12 meten). Dan weet je een stuk meer. Verschillende aandoeningen hebben dezelfde symptomen. Het kan dus diabetes type 2 zijn maar ook compleet iets anders.
Dubbel zien