Heb Je Teveel Suiker In De Urine? 7 Mogelijke Oorzaken

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

feb 08
Heb Je Teveel Suiker In De Urine_ 7 Mogelijke Oorzaken

Heb je suiker in de urine? Dan kan dat een teken van diabetes type 2 zijn.

Door te leren hoe je dit hebt gekregen, kun je er iets tegen doen voordat het te laat is.

Leer hier 7 oorzaken van suiker in de urine en wat je hier als man of vrouw tegen kunt doen.

More...

Als je een urinetest hebt gedaan waar uit blijkt dat er wel erg veel suiker in drijft, is dat even schrikken. Symptomen van suiker in de urine zijn er niet. Dus je hebt het ook nooit kunnen weten.

Misschien kon je arts je niet direct vertellen hoe dit kwam en ben je ongerust geworden. Hoge suikerwaardes in je urine kunnen duiden op erger wordende suikerziekte en dat is geen prettig vooruitzicht.

Doel van dit artikel

Er zijn verschillende redenen waarom je veel glucose in je plas hebt. Als je weet wat de oorzaak is, kan je die samen met je arts aanpakken. In dit artikel bespreek ik 7 mogelijke oorzaken, en krijg je tips voor wat je eraan kunt doen.

Hoe het komt dat je teveel suiker in je urine hebt

Je bent naar de dokter geweest. Hij heeft je een test voorgeschreven, waarbij er wordt gekeken hoeveel glucose er in je urine zit.

Of je bent ondeugend geweest en hebt online een test gekocht waarmee je zelf glucose (of ketonen) in de urine meet. En op deze manier kwam je erachter dat er teveel suiker in je plas zit.

Nu vraag jij je natuurlijk af wat er met je aan de hand is.

Nou ga ik ervan uit dat je zo slim bent om dit ook met je dokter te bespreken. Hij zal mogelijk wat vervolgtesten doen om erachter te komen wat de daadwerkelijke oorzaak is. Want ik kan vanachter mijn computer niet in jouw lichaam kijken. Daar heb je echt een dokter voor nodig.

Maar als je diabetes hebt en je komt er bij een test achter dat er, ondanks je pogingen er wat aan te doen, nog steeds veel suiker in je plas zit...

...dan heb ik een aantal antwoorden voor je.

De oorzaken van suiker in de urine voor diabetes type 2 patiënten

Ben je niet gediagnosticeerd? Realiseer je dan dat er andere redenen kunnen zijn waarom er glucose in je plas zit, die weinig met diabetes te maken hebben. Die twee door elkaar halen, is geen goed plan.

Als je ervan uit gaat dat het iets anders is dan diabetes, blijf je misschien doorlopen met diabetes type 2. 

Maar als je doet alsof je suikerziekte hebt zonder het zeker te weten, kan je één van de volgende problemen over het hoofd zien:

 • Bijwerkingen van medicatie
 • Problemen met je nieren
 • Zwangerschap (als je een vrouw bent, natuurlijk.)

In alle gevallen is het belangrijk om verder onderzoek te doen naar de exacte oorzaak van de glucose in je plas. Dat kan alleen samen met een arts. Totdat hij heeft bevestigd dat je inderdaad diabetes hebt, zegt toegenomen glucose in je urine niet zoveel.

Goed.

Je bent eerder gediagnosticeerd met diabetes, en komt erachter dat er meer glucose in je plas zit dan je had verwacht. Dat komt doordat je bloedsuiker te hoog is. Nu is de vraag: waarom is je bloedsuiker hoger dan gepland?


Oorzaak 1: Je eet teveel snelle suikers

Denk aan:

 • Frisdrank
 • Vruchtensappen
 • Deegwaren
 • Snoep
 • Suikerrijke 'light' (of 0% vet) zuivelproducten

Al deze voedingsmiddelen laten je bloedsuiker snel stijgen. Als je diabetes hebt, kan je niet genoeg insuline aanmaken (of is je lijf niet gevoelig genoeg voor insuline) om die glucose allemaal op te ruimen.

Het gevolg is dat de glucose in je bloedbaan blijft, en wordt uitgeplast. Maar in de tussentijd heeft het al wel veel schade aangericht in je lichaam. Je bent er dus te laat bij.

VAN DEZE PRODUCTEN WIL JE NIET TEVEEL ETEN

Een andere mogelijkheid is dat je suikers eet die ietsje trager zijn dan de snelle suikers, maar waarbij je toch te hoge hoeveelheden binnenkrijgt. Denk aan:

 • Pasta
 • Brood
 • Aardappelen
 • Rijst
 • Suikerrijk fruit (bananen) 

Als je op een dag alleen maar bananen eet, kan dit nare gevolgen hebben op je bloedsuiker. En dan heb ik het niet eens over pasta en brood, waarbij dat nog een stukje harder gaat.


Oorzaak 2: Je slaat groenten over

Groenten zijn magische voedingsmiddelen. Ze zijn zo bijzonder, dat dit de enige voedingsgroep is waar wetenschappers elkaar niet over in de haren vliegen. Want uit zo'n beetje elk onderzoek blijkt dat groenten je gezonder maken.

Dat komt doordat ze vol zitten met vitamines, mineralen en antioxidanten, die je nergens anders aantreft. (en al helemaal niet in koekjes en chips)

Daarnaast zijn groenten goed als je diabetes hebt. Ze zitten vol vezels, die ervoor zorgen dat de suikers in je buik langzaam worden afgebroken en opgenomen.

Terwijl die suikers normaal in één keer je bloedbaan betreden, worden ze nu stukje bij beetje opgenomen.

Hierdoor heb je veel minder last van glucosepieken.

Wanneer je geen groenten eet, is dat niet bepaald gezond. Al die suikers worden veel sneller afgebroken dan je zou willen. Hierdoor neemt je bloedsuikerspiegel toe, en tref je teveel glucose als je jouw urine controleert.


Oorzaak 3: Te weinig eiwitten

Waarom eten mensen meer suikers dan goed voor hen is?

Één van de redenen is dat ze niet genoeg vlees, vis of eieren eten. Je brein heeft namelijk een strikte hoeveelheid eiwitten nodig. Zolang je die hoeveelheid niet krijgt, blijf je trek hebben.

Wanneer je te weinig eiwitten eet, zal je blijven eten.

In de meeste gevallen is dat precies wat er voor je neus staat. Ben je gewend om alleen maar suikers of suikervarianten te eten? Dan zal je daar dus meer van naar binnen schuiven.

Dat komt omdat er ook in die suikervarianten wat eiwitten zitten. Het zijn er alleen niet erg veel. 

Daardoor is het zo makkelijk om te overeten aan suiker als je trek hebt. Je lichaam hecht niet zoveel waarde aan de suikers zelf maar heeft gewoon meer eiwit nodig.

Omgekeerd kan je dit voorkomen door je lijf van genoeg eiwitten te voorzien. Dat neemt het probleem snel weg. Hoe je dat het beste kan doen lees je in dit artikel.


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Oorzaak 4: Je eet de verkeerde koolhydraatbronnen

Eerder noemde ik de snelle suikers, zoals koekjes en snoep, en de iets langzamere suikers (zoals brood en pasta).

Helaas hebben de boeven van de voedingsindustrie een aantal manieren gevonden om voeding van de tweede categorie te transformeren tot voeding van de eerste categorie.

Op deze manier kunnen ze relatief langzame suikers veranderen in snelle suikers, zonder dat jij het door hebt. Dat is in hun voordeel, omdat:

 • Jij er meer van zal eten
 • Het eten langer houdbaar is
 • Het goedkoper wordt om te produceren

Het belangrijkste voorbeeld is witbrood.

Bij witbrood wordt het meel net zo lang vermalen totdat er nauwelijks vezels in aanwezig zijn. En vezels helpen juist fantastisch om de opname van suikers af te remmen. Dit is het geval bij volkorenbrood.

Pas op

Witbrood zorgt dus voor een veel snellere stijging van je bloedsuiker, waardoor het voor gevaarlijke bloedwaardes kan zorgen. En als je bloedsuiker te hoog is, kan je bij een test suiker in de urine aantreffen.


Oorzaak 5: Je hebt overgewicht

Overgewicht hangt samen met zowat elke welvaartsziekte die er bestaat, inclusief diabetes type 2. Als je veel overgewicht hebt, neemt de kans toe dat je bij een test veel suiker in je urine aantreft.

Te veel vet, de hele dag zitten en veel suikers binnenkrijgen is een recept voor het ontwikkelen van prediabetes of diabetes type 2.


Oorzaak 6: Je slikt medicijnen waarvan je diabetes krijgt

Er zijn een aantal medicijnen die veranderen hoe je lichaam met glucose en insuline omgaat. De twee belangrijkste zijn:

 • Prednison en andere ontstekingsremmers
 • Hoge doseringen lithium (gebruikt bij bipolaire stoornis)

Bij prednison kan je lichaam niet meer goed omgaan met insuline. Het gevolg is dat je diabetes-achtige klachten krijgt. Na de prednison-kuur kunnen die klachten blijven hangen en ben je dus verder van huis.

Lithium is een mineraal dat van nature voorkomt in drinkwater. In kleine doseringen is het gezond, in grotere doseringen is het een geneessmiddel. 

Het wordt bijvoorbeeld gegeven aan mensen met bipolaire stoornis omdat het helpt hen mentaal wat af te vlakken.

Lithium kan bij deze hoge doseringen bijwerkingen hebben die niet zo fraai zijn.

Je nieren kunnen er slechter van werken, waardoor je diabetes-achtige klachten krijgt. Je krijgt daarnaast dorst waardoor je gaat grijpen naar een dorstlesser. Helaas is dit vaak suikerrijk.

Overleg met je arts als je deze medicijnen slikt of hebt geslikt en hoge suikerwaarden in je urine aantreft. Alleen een urinetest is onvoldoende om zeker te weten dat je diabetes hebt. Verdere tests kunnen je uitsluitsel geven.


Oorzaak 7: Je krijgt te weinig beweging.

Ik noemde het al eerder: overgewicht, snelle suikers en nauwelijks bewegen zorgen ervoor dat je diabetes krijgt. Die laatste mag niet onderschat worden.

Het menselijk lichaam is niet gemaakt om de hele dag stil te zitten. Na een half uurtje zitten gaat je stofwisseling al trager.

En een dag niet bewegen zorgt dat je lichaam de suikers die je via eten binnenkrijgt niet echt kwijt kan.

Natuurlijk hangen overgewicht en weinig bewegen met elkaar samen. Mensen die dikker zijn hebben minder zin om te sporten, en mensen die nauwelijks sporten worden dikker.

Gelukkig hoef je geen marathonloper te worden om van je overgewicht af te komen. Lees hier wat de beste manier van bewegen is voor mensen met diabetes. Toevallig helpt deze manier ook goed voor het voorkomen ervan.

Het Diabetesvrij Geheim

Nu weet je wat de 7 meest voorkomende oorzaken van suiker in de urine zijn. In de tips heb ik je hier en daar al verteld wat je ertegen kan doen. Maar ik heb iets beters voor je.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Heb jij suiker in de urine? Wanneer ben je hier achter gekomen en wat ga je er nu tegen doen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • assie schreef:

  Deze week gehoord dat ik teveel suikers in mijn urine heb maar mijn glucose in bloed was goed, gaan nu kijken of ik teveel eiwitten in mijn bloed heb. Heb ook last van veel plassen en rugpijn. Dus we wachten maar af.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Dat klinkt niet goed. Als de bloedsuiker in het bloed wel goed is, dan lijkt het eerder op nierproblemen die niets met diabetes te maken hebben.

 • Cindy Mahieu schreef:

  Net bij de arbeidsdokter het nieuws gekregen dat er teveel suiker in mijn urine zit, dus liever slechter voorkomen en naar dus naar de huisdokter gaan.

 • Rina schreef:

  Ik heb al 6jaar suikerziekte type2. Vaak suiker in de urine, ben nu met de derde soort insuline bezig en slik metformine en soms gaat het beter maar meestal niet. Daarnaast heb ik de ziekte van bechterew, er wordt altijd gezegd ik ben een moeilijke patiënt.

 • Mike schreef:

  Ik heb al sinds mijn eerste urinetest op mijn zesde levensjaar teveel glucose in mijn urine, dit is altijd uitvoerig getest in het ziekenhuis. Maar nooit had ik ook glucose in het bloed. Er werd op een gegeven moment gezegd dat de oorzaak is dat ik een te lage nierdrempel heb. Tot op heden 45 jaar later zijn de glucosewaarde in de urine nog steeds hoog.
  Mvg

  • Marloes Schuurman schreef:

   Als je zoveel glucose in je urine hebt vanaf je zesde levensjaar dan kan het eigenlijk geen type 2 zijn ben ik bang. Eerder type 1 of iets compleet anders.

 • Share via
  >