
Heb je suiker in de urine? Dan kan dat een teken van diabetes type 2 zijn. Vooral als je meer symptomen van suikerziekte ervaart naast de suiker in de urine.
Zodra je weet hoe je dit hebt gekregen, kun je er iets tegen doen voordat het te laat is.
Leer in dit artikel de 7 oorzaken van suiker in de urine en wat je hier als man of vrouw tegen kunt doen.
More...
Wat zijn de oorzaken van suiker in de urine?
Glucosurie is de medische term voor suiker in de urine. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- Diabetes
- Nierziekten
- Genetische nierafwijkingen
- Medicatie (zoals SGLT2-remmers)
- Zwangerschap
De meest voorkomende oorzaak is echter suikerziekte. Het lichaam probeert de verhoogde bloedsuiker te verlagen door suikers via de urine te verwijderen.
Lees hieronder een uitgebreide uitleg over het ontstaan van suiker in de urine bij een te hoge bloedsuiker en wat je zelf kunt doen om het probleem te verhelpen.
Wat als je suiker in je urine hebt?
Als je een urinetest hebt gedaan waaruit blijkt dat er suikers in aanwezig zijn, is dat even schrikken. Lichamelijke klachten krijg je niet echt van suiker in de urine. Dus je hebt het ook nooit kunnen weten.
Misschien kon je arts je niet direct vertellen hoe dit kwam en ben je ongerust geworden. Hoge suikerwaardes in je urine kunnen duiden op erger wordende suikerziekte en dat is geen prettig vooruitzicht.

Doel van dit artikel
Er zijn verschillende redenen waarom je veel glucose in je plas hebt. Als je weet wat de oorzaak is, kan je die samen met je arts aanpakken. In dit artikel bespreek ik 7 gevaarlijke oorzaken, en krijg je tips voor wat je eraan kunt doen.
Is suiker in de urine (glycosurie) gevaarlijk?
Je bent naar de dokter geweest. Hij heeft je een test voorgeschreven, waarbij er wordt gekeken hoeveel glucose er in je urine zit.
Of je bent ondeugend geweest en hebt online een test gekocht waarmee je zelf glucose (of ketonen) in de urine meet. En op deze manier kwam je erachter dat er teveel suiker in je plas zit.
Nu vraag jij je natuurlijk af wat er met je aan de hand is.

Nu ga ik ervan uit dat je dit al met je arts hebt besproken.
Hij zal mogelijk extra testen doen om erachter te komen wat de daadwerkelijke oorzaak is.
Want ik kan vanachter mijn computer niet in jouw lichaam kijken.
Daar heb je echt een dokter voor nodig.
Indien je al diabetes hebt en je komt er bij een test achter dat er, ondanks je pogingen er wat aan te doen, nog steeds veel suiker in je plas zit? Zie dit dan als een belangrijk signaal van je lichaam dat er nog werk aan de winkel is.

Gelukkig is er in het geval van een te hoge bloedsuiker - waar in de meeste gevallen sprake van is - veel aan te doen. Daar ga ik je zo tips voor geven. Maar het is eerst van belang dat je 100% zeker weet of er niet iets anders speelt.
Oorzaken van suiker in de urine zonder een verhoogde bloedsuiker
Ben je niet gediagnosticeerd met suikerziekte? Realiseer je dan dat er andere redenen kunnen zijn waarom er glucose in je plas zit, die weinig met diabetes te maken hebben.
Het is daarom belangrijk om de werkelijke oorzaak te achterhalen, voordat je verdere stappen onderneemt.
De juiste diagnose is immers het halve werk!
Als je ervan uit gaat dat het iets anders is dan diabetes, blijf je misschien doorlopen met onbehandelde diabetes type 2.

Maar als je doet alsof je suikerziekte hebt zonder het zeker te weten, kan je één van de volgende problemen over het hoofd zien:
In alle gevallen is het belangrijk om verder onderzoek te doen naar de exacte oorzaak van de glucose in je plas. Dat kan alleen samen met een arts. Totdat hij heeft bevestigd dat je inderdaad diabetes hebt, zegt toegenomen glucose in je urine niet zoveel.
De oorzaken van suiker in de urine bij diabetes type 2
Goed. Je was nog niet eerder gediagnosticeerd en het blijkt nu dat een verhoogde bloedsuiker de oorzaak is. Of je bent wél al eerder gediagnosticeerd met diabetes, en komt erachter dat er meer glucose in je plas zit dan je hoopte.

Een hoge bloedsuiker is schadelijk!
Je lichaam worstelt in beide gevallen met hetzelfde; het is namelijk niet in staat om via de reguliere weg de bloedsuiker te verlagen. Om schade aan je organen en zenuwen te voorkomen "dumpt" je lijf dan maar de overtollige suikers via de urine.
Oorzaak 1: Teveel snelle suikers zorgen voor suiker in de urine
Denk aan:
Al deze voedingsmiddelen laten je bloedsuiker snel stijgen. Als je diabetes hebt, ben je ongevoeliger geworden voor insuline om die glucose allemaal op te ruimen. Dit noemt met ook wel insulineresistentie.
Het gevolg is dat de glucose in je bloedbaan blijft. Als laatste redmiddel zal je lichaam je nieren forceren de excessieve suikers via de urine te lozen. Maar in de tussentijd kan er wel overal in je lichaam schade optreden, omdat je bloedvaten verstopt raken met overtollige suikerdeeltjes.
Van deze producten wil je niet teveel eten
Een andere mogelijkheid is dat je ongezonde koolhydraten eet die ietsje trager zijn dan de snelle suikers, maar waarvan je toch te hoge hoeveelheden binnenkrijgt. Denk aan:
Binnen de Westerse samenleving maken bovenstaande producten een groot deel uit van het voedingspatroon. Dat, terwijl ze helemaal zo gezond noch belangrijk zijn voor het menselijk lichaam.
In kleine hoeveelheden kan het misschien niet zoveel kwaad, maar als je ziet wat de gemiddelde Nederlander op een dag aan brood, aardappelen etc. binnenkrijgt...
...dan is het niet raar dat we alleen al in ons kikkerlandje richting de 2 miljoen diabetespatiënten gaan.
Oorzaak 2: Je slaat groenten over
Groenten zijn magische voedingsmiddelen.
Ze zijn zo bijzonder, dat dit de enige voedingsgroep is waar wetenschappers elkaar niet over in de haren vliegen. Want uit zo'n beetje elk onderzoek blijkt dat groenten je gezonder maken.
Dat komt doordat ze vol zitten met vitamines, mineralen en antioxidanten, die je nergens anders aantreft. (en al helemaal niet in koekjes en chips).
Daarnaast zijn groenten goed als je diabetes hebt. Ze zitten vol vezels, die ervoor zorgen dat de suikers langzaam worden afgebroken en opgenomen.
Terwijl die suikers normaal in één keer je bloedbaan betreden, worden ze nu stukje bij beetje opgenomen.
Hierdoor heb je veel minder last van glucosepieken.

Wanneer je geen of enkel tijdens het diner wat groenten eet, is dat niet bepaald gezond. Suikers en koolhydraten uit de andere producten die je eet, worden veel sneller afgebroken dan je zou willen. Hierdoor neemt je bloedsuikerspiegel toe, en tref je teveel glucose als je jouw urine controleert.
Oorzaak 3: Te weinig eiwitten
Waarom eten mensen meer suikers dan goed voor hen is?
Één van de redenen is dat ze niet genoeg vlees, vis of eieren eten. Ook dat is niet verwonderlijk, omdat vetrijke producten als "Het Kwaad" worden gezien.

Echter is dat de grootste onzin ooit. Nog nooit heeft iemand een verhoogde bloedsuiker gekregen van een avocado, biefstuk of stuk kaas.
Bovendien geven vetten en eiwitten zowel SNELLER als LANGER een verzadigd gevoel.
Terwijl koolhydraten en suikers bewezen het minst verzadigend zijn voor het menselijk lichaam.
Ben je dus gewend om, net zoals de meeste Westerlingen, dagelijks veel koolhydraten en suikers te eten? Dan is het niet raar dat je vaak snel weer trek hebt en je daardoor overeet.
Je lichaam vraagt dan echter niet om nog meer suikers en koolhydraten, maar om eiwitten en gezonde vetten!
Dus eet eens wat minder brood of aardappelen, maar in plaats daarvan een goed gevulde omelet met ui en champignons. Eet noten in plaats van chips. En vervang je rijst door peulvruchten - die naast de eiwitten veel vezels bevatten.
Oorzaak 4: Je eet de verkeerde koolhydraatbronnen
Eerder noemde ik de snelle suikers, zoals koekjes en snoep, en de iets langzamere suikers (zoals brood en pasta).
Helaas hebben de boeven van de voedingsindustrie een aantal manieren gevonden om voeding van de tweede categorie te transformeren tot voeding van de eerste categorie.
Op deze manier kunnen ze relatief langzame suikers veranderen in snelle suikers, zonder dat jij het doorhebt. Dat is in hun voordeel, omdat:
Het belangrijkste voorbeeld is witbrood.
Bij witbrood wordt het meel net zo lang vermalen totdat er nauwelijks vezels in aanwezig zijn. En vezels helpen juist fantastisch om de opname van suikers af te remmen. Dit is het geval bij volkorenbrood. Of nog beter: koolhydraatarmbrood.

Pas op
Witbrood, maar ook witte pasta en witte rijst zorgen dus voor een veel snellere stijging van je bloedsuiker, waardoor het voor gevaarlijke bloedwaardes kan zorgen. En als je bloedsuiker te hoog is, kan je bij een test suiker in de urine aantreffen.
Oorzaak 5: Je hebt overgewicht
Overgewicht hangt samen met zowat elke welvaartsziekte die er bestaat, inclusief diabetes type 2. Als je veel overgewicht hebt, neemt de kans toe dat je bij een test veel suiker in je urine aantreft.
Het is overigens NIET zo - ondanks dat veel mensen dit denken - dat overgewicht de oorzaak is van diabetes. Een ongezonde levensstijl is de oorzaak van diabetes. En van overgewicht. En van een hoge bloeddruk en hoog cholesterolprofiel.
Door je levensstijl te verbeteren zal je dus al die welvaartsziekten in één keer de das om kunnen doen.
Oorzaak 6: Je slikt medicijnen die voor suiker in de urine zorgen
Er zijn een aantal medicijnen die veranderen hoe je lichaam met glucose en insuline omgaat. De twee belangrijkste zijn:
Bij prednison kan je lichaam niet meer goed omgaan met insuline. Het gevolg is dat je diabetes-achtige klachten krijgt. Na de prednison-kuur kunnen die klachten blijven hangen en ben je dus verder van huis.
Lithium is een mineraal dat van nature voorkomt in drinkwater. In kleine doseringen is het gezond, in grotere doseringen is het een geneesmiddel.
Het wordt bijvoorbeeld gegeven aan mensen met bipolaire stoornis omdat het helpt hen mentaal wat af te vlakken.
Lithium kan bij deze hoge doseringen bijwerkingen hebben die niet zo fraai zijn.

Je nieren kunnen er slechter van werken, waardoor je diabetes-achtige klachten krijgt. Je krijgt daarnaast dorst waardoor je gaat grijpen naar een dorstlesser. Helaas is dit vaak suikerrijk.

Overleg met je arts als je deze medicijnen slikt of hebt geslikt en hoge suikerwaarden in je urine aantreft. Alleen een urinetest is onvoldoende om zeker te weten dat je diabetes hebt. Verdere tests kunnen je uitsluitsel geven.
Oorzaak 7: Je krijgt te weinig beweging.
Ik noemde het al eerder: teveel snelle suikers, ongezonde koolhydraten en nauwelijks bewegen zorgen ervoor dat je diabetes krijgt. Dat laatste mag niet onderschat worden.

Het menselijk lichaam is niet gemaakt om de hele dag stil te zitten. Na een half uurtje zitten gaat je stofwisseling al trager.
En een dag niet bewegen zorgt dat je lichaam de suikers die je via eten binnenkrijgt niet echt kwijt kan.
Natuurlijk hangen overgewicht en weinig bewegen met elkaar samen. Mensen die dikker zijn, sporten weinig.
En mensen die nauwelijks sporten worden dikker.
Gelukkig hoef je geen marathonloper te worden om van je overgewicht af te komen. Lees hier wat de beste manier van bewegen is voor mensen met diabetes. Toevallig helpt deze manier ook goed voor het voorkomen ervan.
Wat kun je doen om suiker in de urine op te lossen?
Nu weet je hoe suiker in de urine ontstaat en wat je eraan kunt doen. Maar ik heb het beste voor het laatst bewaard. Want wat nu als je een document kunt bemachtigen waarin tot in detail uitgelegd staat hoe diabetes type 2 WERKELIJK ontstaat en hoe je jezelf kunt verlossen van die vreselijke ziekte?
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
P.s: Heb jij suiker in de urine? Wat zijn de oorzaken ervan bij jou denk je? Laat hieronder een reactie achter
Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 4 februari 2025
Hallo,
Ik ben wel bekend met hypo’s, maar niet met teveel suiker in mijn urine
Ga bepaalde voedingsmiddelen stoppen
Dat is een goed voornemen :)! Op onze website kun je veel informatie vinden om je hiermee te helpen.
Ik heb ook suiker in urineaar geen hoog glucosegehalte in bloed. Rara wat is de oorzaak.
Wat was je bloedsuiker waarde dan precies?
mijn nieren werken slecht ,gebruik veel medicatie bloed was 5.5 ,wel suiker in de urine
Ik heb amyloïdose type ATTR en bij controle van mijn urine komt er telkens naar voren dat er suiker in mijn urine zit. Gelukkig heeft mijn huisarts zich goed ingelezen en weet dat het vaak voorkomt bij Amyloïdose, maar telkens komt het bij artsen voor dat zij zeldzame aandoening niet kennen.
Fijn dat weet waarom je suiker in de urine hebt.
Deze week gehoord dat ik teveel suikers in mijn urine heb maar mijn glucose in bloed was goed, gaan nu kijken of ik teveel eiwitten in mijn bloed heb. Heb ook last van veel plassen en rugpijn. Dus we wachten maar af.
Dat is vervelend om te lezen. Dat klinkt niet goed. Als de bloedsuiker in het bloed wel goed is, dan lijkt het eerder op nierproblemen die niets met diabetes te maken hebben.
Net bij de arbeidsdokter het nieuws gekregen dat er teveel suiker in mijn urine zit, dus liever slechter voorkomen en naar dus naar de huisdokter gaan.
Heel goed! Fijn dat je er zo snel bij was.
Ik heb al 6jaar suikerziekte type2. Vaak suiker in de urine, ben nu met de derde soort insuline bezig en slik metformine en soms gaat het beter maar meestal niet. Daarnaast heb ik de ziekte van bechterew, er wordt altijd gezegd ik ben een moeilijke patiënt.
Ik heb al sinds mijn eerste urinetest op mijn zesde levensjaar teveel glucose in mijn urine, dit is altijd uitvoerig getest in het ziekenhuis. Maar nooit had ik ook glucose in het bloed. Er werd op een gegeven moment gezegd dat de oorzaak is dat ik een te lage nierdrempel heb. Tot op heden 45 jaar later zijn de glucosewaarde in de urine nog steeds hoog.
Mvg
Als je zoveel glucose in je urine hebt vanaf je zesde levensjaar dan kan het eigenlijk geen type 2 zijn ben ik bang. Eerder type 1 of iets compleet anders.