Doof Gevoel In Je Tenen? Oorzaak + 8 Symptomen Van Diabetes

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

okt 08
Doof Gevoel In Je Tenen? Ontdek 8 Symptomen Van Diabetes Type 2

Een doof gevoel in je tenen kan veel betekenen. Maar vaak is helaas de oorzaak hiervan diabetes type 2. Soms is het in één voet en soms heb je een doof gevoel in je tenen in beide voeten. In ernstige gevallen ook in je handen of vingers.

Suikerziekte kan heftige complicaties veroorzaken. Zo kun je op den duur je been kwijtraken. Voordat het zover is, krijg je symptomen zoals pijn of verlies van gevoel.

In dit artikel leer je alles over de belangrijkste symptomen van diabetes type 2 zoals diabetische voet.

More...

Wat is de oorzaak van een doof gevoel in de tenen? Vaak diabetes!

Een doof gevoel in je tenen kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan MS, een hernia maar ook diabetes type 2. Van al deze oorzaken, veroorzaakt jaarlijks suikerziekte verreweg de meeste gevallen van gevoelloosheid in de tenen en voeten.

Daarom is het goed om bij deze ziekte stil te staan en de belangrijkste symptomen die je kunt ervaren. Zo kun je bij jezelf nagaan of je wel of geen diabetes type 2 hebt.

In dit artikel bespreek ik dan ook de 8 belangrijkste symptomen van diabetes type 2. Die kan je gebruiken om meer inzicht te krijgen in deze afschuwelijke ziekte. Of jij er nu door getroffen bent, of iemand uit je omgeving.

Één daarvan is diabetische voet.

Deze complicatie begint vrij onschuldig, bijvoorbeeld met een doof gevoel in je tenen. Maar deze kan al snel omslaan...

...met als eindstation dat je voet moet worden afgezet.

Daarom ben ik heel trots op je dat je pro-actief op zoek bent gegaan naar wat er mogelijk met je aan de hand kan zijn.

Doel van dit artikel

In dit artikel zal ik uitgebreid bespreken wat een diabetische voet is, wat er allemaal mee gepaard gaat en wat je eraan kunt doen.

Daarnaast bespreek ik 8 andere symptomen van diabetes type 2.


Zoek je kant-en-klare recepten waarmee je diabetes type 2 kunt voorkomen en genezen? Klik dan hier.

Let op: Je kunt dit lijstje gebruikt om bij jezelf een diagnose te stellen. Vaak liegen de symptomen er niet om. Als je klachten hebt, zoals de symptomen die ik hieronder noem, ga dan ook naar een arts. Hij of zij kan je onderzoeken en je vertellen of je al dan niet ziek bent. Middels een snelle bloedsuikermeting weet je 100% zeker of je het hebt of niet.


Symptoom 1: Diabetische voet hoort bij een doof gevoel in je tenen

Hoe kun je weten of je hier last van hebt?

 • Je voelt een sensatie van pijn
 • Je hebt het idee dat je op watten loopt
 • Je hebt het idee dat je voeten in de brand staan (heftige tintelingen)
 • Je ervaart een doof gevoel in je tenen en voet
 • Je ervaart een verminderde kracht in de voeten

Sommige van deze sensaties kunnen ook door iets anders ontstaan. Dat kan te maken hebben met:  

 • Medische klachten (zoals het hebben een hernia)
 • Een medische behandeling (een operatie of chemo)
 • En door hele normale dingen zoals te lang wandelen op hakken.
doof gevoel in je tenen door diabetes

Daarom is het belangrijk dat je eerst checkt of je niet kort geleden zo'n operatie hebt ondergaan of lang op hakken hebt gelopen.

Een doof gevoel in je voeten kan beperkt blijven tot twee tenen, je middelste teentje of je hele voet. Dat komt omdat de zenuwen beschadigd zijn geraakt.

Schade aan de zenuwen in onze voet ontstaan wanneer ze "versuikeren".

Dit kan gebeuren als je bloedsuiker voortdurend te hoog is, een langdurige hyperglycemie wordt dit ook wel genoemd. Zo raken bloedvaatjes in je voeten beschadigd, waardoor er geen zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen van je voet vervoerd kunnen worden.

Hoe uit een doof gevoel in je voeten zich?


 • Het is symmetrisch
 • Het treft je voet en onderbeen
 • Je voelt geen druk
 • Temperatuurwisselingen merk je niet
 • Te krappe schoenen vallen je niet op
 • Je komt er plotseling achter dat je een wond op je voet hebt, terwijl je dit niet eerder hebt gevoeld

Het is goed om bij dit soort verschijnselen regelmatig naar een medische pedicure te gaan, het liefst maandelijks. Zij kan in de gaten houden hoe het met je voeten gaat en zo nodig maatregelen nemen. Daarnaast kan ze je helpen om je voeten goed te verzorgen.

Vaak beginnen de symptomen wat onschuldiger. Je voet en onderbeen zijn wat stijf en je krijgt ineens heftige spierpijn. Als je rust houdt gaat dit over. Ze noemen dit vaak etalagebenen

Als je merkt dat dit met enige regelmaat gebeurt, is het goed om direct naar de dokter te gaan. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter het voor je is.


Doof gevoel door slechte doorbloeding

Doordat de kleine bloedvaatjes in je voeten versuikeren, is er geen goede bloedcirculatie meer. Hierdoor krijg je koude voeten. Dit kan ook voorkomen in je handen.

Door die verslechterde circulatie wordt: 

 • Zuurstof niet naar weefsels gebracht
 • Afvalstoffen worden niet afgevoerd.

Huidinfecties liggen op de loer. Dan wordt je voet rood, warm, zwelt op en begint te tintelen

Pas op

Bijna alle problemen bij de diabetische voet ontstaan door neuropathie. Neuropathie is niks anders dan zenuwschade. Deze ontstaat door de slechte doorbloeding van de voet. 

Door het gebrek aan gevoel in je voet merk je het niet als er een steentje in je schoen zit of wanneer een wondje is ontstaan. Dat kan vervolgens gaan ontsteken. Daar lees je bij het volgende symptoom meer over.

Door een gebrek aan gevoel kan je ook op een verkeerde manier lopen. Je voelt immers niet hoeveel druk er wordt gezet. En omdat je voet niet meer zo sterk is kunnen botjes in de voet op elkaar gaan drukken.

In het ergste geval ontstaan er dan fracturen die voor vervorming van je voet zorgen. Dat wordt ook wel een Charcot voet genoemd. 

charcot voet

En in het laatste stadium gaat het weefsel van je voeten dood door een gebrek aan zuurstof en het afvoeren van afvalstoffen. In zo'n geval moet je voet worden afgezet.

Voordat dit nodig is, gaat er veel aan vooraf. En ik weet dat ik het al meerdere keren heb gezegd, maar als je denkt dat je diabetes hebt moet je naar de dokter gaan.


Symptoom 2: Slechte genezing van wondjes

Bij diabetes voeten is neuropathie het grootste probleem. Wanneer je namelijk een wond aan je voet krijgt, zul je dit niet voelen. Je hebt immers geen gevoel in de voeten. Wanneer je met deze wond blijft doorlopen zal deze gaan ontsteken. Dit is dus een stapje verder dan een doof gevoel in je tenen.

Als je een wondje ziet, moet dit direct worden schoongemaakt en worden verbonden. Maar als deze begint te zweren, heb je een veel groter probleem. Dan heb je medische hulp nodig.

Diabetici merken meestal veel te laat dat ze een wondje hebben. Het zit er dan al een tijdje, met alle gevolgen van dien. Hoe langer je de wond niet opmerkt, hoe groter hij wordt. Zie hieronder een classificatie voor de diabetes wond. 

doof gevoel in tenen diabetische voet

Dit proces beperkt zich niet tot de voeten. Het kan overal in het lijf gebeuren, doordat de kleine haarvaten versuikeren. De voeten zijn hier extra vatbaar voor. Maar het kan ook in de handen gebeuren.


Symptoom 3: Wisselende gezichtsscherpte

Er zijn drie manieren waarop mensen met diabetes oogproblemen krijgen.

Wisselende gezichtsscherpte

Door een hoge bloedsuiker kan de breking van je ooglens veranderen. Wanneer deze erg hoog is, kan deze opzwellen. Daardoor kan je wazig gaan zien.

Op zo'n moment kan de verleiding groot zijn om een brilletje aan te schaffen. Het probleem is dat wanneer je bloedsuiker daalt, je lens ook weer normaal wordt. Dit kan wel een tijdje duren. Maar dit is verder niet schadelijk. Toch kan het erg vervelend zijn.

Daarom is het goed om constant je bloedsuiker laag te houden. Dit doe je door een gezonde leefstijl aan te houden.

Te lage bloedsuiker

Je kan ook wazig zicht krijgen bij een te lage bloedsuiker. Dit komt echter niet door de ooglens, maar doordat je licht in je hoofd en duizelig wordt.

Dit verschil is goed op te merken want vaak voel je je dan slap en moe. Ook dan is het goed om hier rekening mee te houden, bijvoorbeeld door wat te eten of te drinken.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Symptoom 4: Een beschadigd netvlies

Diabetes is de grootste oorzaak van blindheid in Europa. Dat komt doordat een verhoogde bloedsuiker een negatieve uitwerking heeft op je netvlies.

Wanneer licht je ogen binnenvalt, komt dit op je netvlies terecht. Dit is een heel klein stukje van je oog dat je kunt zien als een canvas.

Doordat het licht op het canvas valt, kunnen je hersenen dit naar een beeld vertalen.

Hierboven zie je een afbeelding van een gezond oog. 

Je netvlies heeft continu doorbloeding nodig. De haarvaten op het netvlies kunnen makkelijk bloeden, bijvoorbeeld wanneer ze verstopt raken met suiker. Deze kleine wondjes veranderen in littekens.

Dit wordt ook wel diabetische retinopathie genoemd. Zie de afbeelding hierboven.

Als die littekens aan de zijkant van het canvas ontstaan, merk je hier weinig van. Deze gebieden zijn niet zo belangrijk voor je zicht. Maar het centrum van het canvas is dat wel.

Wanneer er een wondje ontstaat in het midden van het canvas, zeggen we dat de gele vlek van je netvlies is aangetast. Het gevolg is dat je zicht merkbaar achteruit zal gaan. Want als een stukje van het canvas kapot is, dan kan je brein simpelweg geen goed beeld maken van al dat licht wat binnenkomt.

 • Omdat het centrum van je netvlies zo gevoelig is, kan een klein litteken al tot een groot gezichtsverlies leiden. Daarom is het zo belangrijk om diabetes te voorkomen, of als je het al hebt, te genezen.

Symptoom 5: Nierproblemen

Een doof gevoel in je tenen is helaas niet het enige waar het bij blijft bij diabetes. Ook de nieren kunnen aangetast worden.

Dit is het orgaan dat ervoor zorgt dat afvalstoffen uit je bloed worden gefilterd en uitgeplast worden.

Het is dus belangrijk dat je nieren goed blijven werken. Anders blijven al die afvalstoffen in je bloed drijven of plas je juist de goede stoffen uit.

Door diabetes kan er bindweefsel (littekenweefsels) ontstaan in je nieren. Daardoor kunnen de nieren hun werk niet goed doen.

 Hier merk je eerst weinig van maar je dokter kan het opmerken.

Bij een diabetes-controle zal hij je bloeddruk meten omdat deze kan veranderen bij nierproblemen.

Hij kan ook een urinetest doen om erachter te komen of er eiwitten in de urine zitten. Dit wijst namelijk op nierproblemen. 

Als de nieren een beetje beschadigd raken, is dat geen groot probleem. Het zijn sterke organen, die veel kunnen hebben. Maar als in de loop van de tijd ernstige beschadigen optreden, kun je daar heftige klachten van krijgen. 

 • Je nieren zijn tenslotte het filtersysteem van het lichaam.

Dit zijn de klachten die voorkomen:

 • Moeheid
 • Vocht vasthouden
 • Hoofdpijn
 • Jeuk
 • Bleke huid
 • Gebrek aan eetlust

Symptoom 6: Maag- en darmproblemen

Als je iets eet, komt dit in je maag terecht. Vanuit de maag wordt het naar de darmen getransporteerd. Deze halen het eten uit elkaar, bewaren alle gezonde voedingsstoffen en brengen de afvalstoffen als poep naar je endeldarm.

Door diabetes kunnen zenuwen in je maag beschadigd raken. Het gevolg hiervan is maagverlamming (gastroparese). Je maag kan dan niet meer op de juiste wijze op eten reageren. Het gevolg is dat het eten niet snel genoeg van je maag naar je darmen gaat. 

Je lichaam heeft geen goede controle meer over je maaglediging. 

In het begin kan dit zorgen voor:

 • Opgeblazen gevoel
 • Verstopping
 • Misselijkheid
 • Diarree

Al deze klachten komen omdat de verwerking van je voedsel niet goed gebeurt. Dit kan extra lastig zijn als je insuline spuit, of goed probeert te timen wanneer je eet.

Dit maakt het extra belangrijk om de symptomen van diabetes zoveel mogelijk te voorkomen. Of wanneer je al diabetes hebt, een goede leefstijl aan te houden. Zo kan je diabetes omkeren. Niet alleen zal het doof gevoel in je tenen weggaan, maar zul je alle andere symptomen ook genezen.


Symptoom 7: Vermoeidheid

Dit is één van de meest slopende complicaties die je als patiënt kunt hebben. Maar het is helaas wel één van de eerste symptomen. 

Bij diabetes zit er te veel suiker in je bloed dat niet kan worden opgenomen door de cellen. Hierdoor krijgen je cellen geen energie en word je moe.

Dit is het geval wanneer je lichaam geen insuline meer aanmaakt, er te weinig insuline is of je cellen ongevoelig voor insuline zijn geworden.

"Dan kun je eten wat je wilt, maar energie krijg je er niet van."

Belangrijke informatie

Een goede afstemming van je medicijnen is een goede eerste stap. Dit kan je samen doen met de arts. Door aanpassingen kunnen jullie ervoor zorgen dat je de juiste doseringen binnenkrijgt, waardoor je bloedsuiker zo stabiel mogelijk wordt.

Maar uiteindelijk is de enige oplossing gezond eten en meer bewegen. Je lijf kan dankzij medicatie goed zijn werk doen, maar helaas dit is een tijdelijke oplossing. Het is beter om er actief voor te zorgen dat je bloedsuiker niet zo hoog is.


Symptoom 8: Gewrichten worden aangetast

Dit is een symptoom waar je als patiënt veel last van kunt hebben, waar niet direct iets aan te doen valt.

Gewrichten hebben helaas niet zoveel bloedvaten tot hun beschikking. Wanneer de bloedvaten worden aangetast, heeft dit grote gevolgen. Vaak merk je dit als eerste in je vingers, waardoor je deze niet meer goed kunt bewegen.

Een andere manier waarop je dit kunt merken, is wanneer je stijfheid ervaart.

Alle gewrichten en pezen van de vingers zijn hierbij betrokken en worden langzaam stijver. Hierdoor kunnen de vingers niet meer strekken.

Dit wordt ook wel LJM (limited joint mobility) genoemd.

Het kan zich ook uiten in een "bevroren schouder". Bij een bevroren schouder is je schouder heel stijf voor een langere tijd en vormen zich weefsels die daar niet behoren (een soort littekenweefsel). 

 • Daardoor kun jij je schouder niet meer goed bewegen en heb je er vaak veel last van

De schade aan je gewrichten is net zoals alle andere klachten te voorkomen door mijn tips voor een gezond dieet op te volgen. 

Een doof gevoel in je tenen omkeren en genezen?

Heb je veel last van bovenstaande symptomen (naast een doof gevoel in je tenen?), dan is de kans groot dat je diabetes hebt. Voor de werkelijke diagnose moet je altijd bij een arts terecht. Deze zal je vervolgens aan de medicatie zetten.

Maar wil je echt van je diabetes af komen dan zijn medicijnen alleen niet genoeg. Hiervoor heb je het juiste dieet nodig.

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kun je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Heb jij last van een doof gevoel in de tenen? Of ervaar jij andere symptomen? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 08 oktober 2023

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Xavier caers Caers schreef:

  heb al langer van gevoellloze grote teen en regelmatig tintelingen in mijn voeten

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Heb jij ook je bloedsuiker laten meten? Dan weet je als snel of het daardoor komt of niet 🙂

 • Wj vd Broek schreef:

  Ik heb diabetis type 2 mijn tenen worden bienkort fgezet

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is verschrikkelijk om te lezen. Sterkte! Hoewel je de tenen niet meer kunt redden, is het zeker een goed idee om je eetpatroon aan te passen om nog meer ellende in de toekomst te voorkomen (voor zover dat nog mogelijk is).

 • Mevr. Sanders schreef:

  Ik heb nu 25 jaar diabetes type 2. Ik spuit 4 x per dag insuline en ik slik metformine. Ik heb sinds 2 maanden een dof gevoel in mijn tenen en vingers. Ik mijn tenen heb ik er vooral `s avonds last van. Het voelt alsof ik veel vocht vasthou, maar dat is dus niet het geval. Mevrouw Sanders.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat klinken helaas als complicaties van een veel te hoge bloedsuiker. Ik zou je willen aanraden om te kijken hoe jij je eetpatroon met onze informatie het beste kunt verbeteren :). Anders zal het alleen maar erger worden vermoed ik.

  • Wj vd Broek schreef:

   Ik zou de dokterinformeren hierover wees op tijd ik ws te laten ik ben mijn tenen kwijt sorry hoor

 • Tini Deschan schreef:

  Ik heb geruime tijd last van dove wattige tenen. Ook vaakmlast van rode handen. Ben wel eens naarcde huisartsx gegaan vanwege voeten die aanvoelden als ijsklompen. Ook last van koude onderbenen. Huiduitslag op handen.

 • Erwin Schoen schreef:

  ik heb diabetes type 2 al een aantal jaren en de laatste maanden steeds meer een doof gevoel in mijn grote tenen links en rechts en tintelende benen als ik in bed lig.
  Heb uw info gelezen en ben ook naar de huisarts geweest en moet het enkele weken nog aankijken en dan na 8 weken terugkomen.Ik wil een verwijzing naar een neuroloog en die geeft mijn huisarts niet, terwijl ik diabetes patient ben al 4 jaar.Kunt u mij advies geven?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Hallo Erwin,

   Dat is een lastige situatie. Ik kan je helaas ook niet doorverwijzen dus het moet echt van je eigen arts komen. Wat is de reden dat je niet wordt doorverwezen?

 • Anyaene schreef:

  Het is niet alleen een doof gevoel maar ook het gevoel dat ze opgezwollen zijn wat niet het geval is.
  Bij de rechtervoet is het erger dan links,
  Een stijf doof `gezwollen` gevoel, zonder pijn

  • Ben Kuiper schreef:

   Hallo Anyaene,

   Bij elk persoon kan het ontwikkelen van een diabetes voet net iets anders verlopen. Het beste is om naar een huisarts en/of diabetes verpleegkundige te gaan om te bevestigen of je diabetes hebt. Voor mij is het erg lastig om een diagnose te maken via een online bericht.

 • Share via
  >