De diagnose gastroparese komt steeds vaker voor als gevolg van diabetes type 2. Wanneer je het eenmaal hebt kan je leven voorgoed veranderen.
Maar wat is het precies? En wat zijn de symptomen, behandelingen en diëten bij gastroparese?
In dit artikel ga ik je alles leren over gastroparese. Na het lezen van dit artikel weet je ook alles wat je moet weten omtrent diabetes en gastroparese.
More...
Wat is maagverlamming precies?
Gastroparese is de medische naam voor vertraagde maagleding (of maagverlamming).
Het verschil tussen de twee is hoe ernstig je gastroparese is. Om dit beter uit te leggen is het handig om eerst te vertellen hoe deze ziekte zich uit.
Gastroparese is een maagstoornis waarbij het voedsel wat je eet de maag langzaam verlaat.
Bij gezonde mensen verlaat de voeding de maag doordat er sterke spiersamentrekkingen plaatsvinden.
Bij mensen met deze aandoening zijn deze spiersamentrekkingen (zeer) zwak of totaal niet aanwezig.
Door het gebrek aan sterke spiersamentrekkingen kan het eten de maag niet goed (of totaal niet) verlaten. De mate waarin je hier last van hebt kan enorm verschillen. Sommige mensen voelen zich enkel 'wat voller' na het eten terwijl anderen zich ernstig misselijk voelen of zelfs moeten braken na iets te hebben gegeten.
Wanneer je maag zich trager leegt, heb je last van vertraagde maaglediging.
Als je maag zich totaal niet leegt, dan is er sprake van maagverlamming.
De meestvoorkomende oorzaken van vertraagde maaglediging
Eigenlijk kent de diagnose gastroparese maar vier oorzaken:
De eerste spreek voor zich denk ik. Soms gaan dingen verkeerd tijdens een operatie. Het kan daarbij gebeuren dan bijvoorbeeld een zenuw in de maag (nervus vagus) geraakt wordt.
De tweede is eigenlijk een luxe benaming voor "we hebben geen idee wat de oorzaak is". Dat is namelijk wat idiopatisch betekent.
En dan hebben we de laatste twee oorzaken: diabetes type 1 en type 2.
Hiervan weten we ook dat het gastroparese kan veroorzaken.
Hoe? Doordat er neuropathie van de maag ontstaat (zoals je ook neuropathie van de voeten kunt hebben).
Bij diabetes (zowel type 1 en 2) heb je een slechtgereguleerde bloedsuiker. Hoewel een lage bloedsuiker niet ideaal is, is een hoge bloedsuiker verre van ideaal.
En dat is ook de oorzaak van gastroparese door diabetes.
Door de hoge bloedsuiker raken de haarvaten van en naar de zenuwen in je maag verstopt. Hierdoor sterven ze langzaam af en kunnen ze daardoor hun functie niet doen. Het gevolg hiervan is dat je last krijgt van maagverlamming.
Toename door diabetes type 2
De afgelopen jaren neemt diabetes type 2 steeds meer toe. Van de ongeveer 1 miljoen diabeten in Nederland heeft ruim 90% diabetes type 2.
En dat is spijtig omdat diabetes type 2 heel goed te voorkomen EN genezen is met gezonde voeding. De oorzaak bij 95% van de mensen is namelijk een ongezond eetpatroon.
We zien daarom ook dat zodra je het eetpatroon op een gezonde manier aanpast, je diabetes type 2 vrij snel kunt genezen. Zelfs als je al jaren diabetes type 2 en/of insuline spuit. Hier kun je een aantal van onze succesverhalen terugvinden.
Wat is het verschil tussen type 1 en type 2?
Het verschil tussen de twee vormen hebben we in een ander artikel uitgebreid uitgelegd. Klik hier voor meer informatie.
Symptomen van gastroparese
De symptomen van gastroparese hangen sterk af van de ernst van de aandoening. De meestvoorkomende symptomen van gastroparese zijn:
Ze zijn namelijk allemaal het logische gevolg van een niet goed werkende maag.
Een onstabiele bloedsuiker krijg je bijvoorbeeld doordat de maag heel inconsistent het eten naar de darmen stuurt.
Hierdoor is er geen pijl te trekken op wanneer suikers en koolhydraten in je darmen komen.
Als je maag de ene keer het eten na een half uur naar de darmen stuurt en de andere keer na drie uur, dan weet je ook nooit zeker wanneer je de medicatie moet gebruiken. Ook weet je niet hoeveel je moet gebruiken.
Dat maakt het erg lastig om je bloedsuiker onder controle te krijgen. Wat de gastroparese op den duur erger kan maken. Want bij diabeten ontstaat het juist door de bloedsuiker niet onder controle is.
Behandeling van gastroparese
Helaas zijn we bij het meeste teleurstellende gedeelte van dit artikel beland:
Voor gastroparese is er helaas geen behandeling.
De huidige therapieën lossen niet de oorzaak van de gastroparese op. Ze onderdrukken hooguit de symptomen of werken om de klachten heen.
Denk hierbij voorbeeld aan het gebruiken van prokinetica een anti-emetica.
Om er toch voor de zorgen dat mensen met gastroparese genoeg voeding binnenkrijgen, kan er worden gekozen voor sondevoeding (enterale voeding). Hierbij wordt vloeibare voeding direct in de maag of dunne darm gepompt. Hiervoor wordt gekozen als de gastroparese vrij ernstig is.
Krijgt een persoon te weinig calorieën binnen via sondevoeding of kan hij/zij de sonde niet verdragen? Dan kan er gekozen worden voor intraveneuze voeding (totale parenterale voeding). Hierbij worden voedingsstoffen direct via een infuus in de bloedbaan geïnjecteerd.
Er zijn ook nog operatieve mogelijkheden indien geen van de bovenstaande opties werken en/of de prognose negatief is. Hierbij kan de hele maag (of een gedeelte ervan) verwijderd worden. Dit wordt ook wel een gastrectomie genoemd. Er wordt daarna een voedingssonde geplaatst in de dunne darm of door de buikwand in de maag.
Hoopgevende behandelingen
Er zijn momenteel verschillende behandelingen die iets meer hoop geven aan gastroparese patiënten.
Zo is er in meerdere landen in Europa een behandeling mogelijk waarbij er gebruik wordt gemaakt van gastro-elektrische stimulatie. Deze behandeling is helaas in Nederland nog niet goedgekeurd.
Daarnaast is ook het Maastricht Universitair Medisch Centrum een experimentele behandeling aan het ontwikkelen. Deze lijkt voor enkele mensen te werken en de ervaringen van mensen zijn erg positief.
Behandeling bij diabetes
Indien je diabetes hebt, loont het enorm om bij beginnende gastroparese je dieet flink op de schop te gooien. Als je er vroeg genoeg bij bent (net als bij diabetische voet), dan kan je de schade omkeren voordat het permanent wordt.
We hebben al tientallen mensen geholpen om met gezonde voeding hun diabetische voet te genezen.
Maar als de zenuw van je maag al teveel beschadigd is, dan ben ik bang dat het wellicht te laat is.
In dat geval kun je het beste de "niet geschoten, altijd mis" motto hanteren en alsnog je eetpatroon veranderen (mits normaal eten nog mogelijk is). Je hebt namelijk niets te verliezen en heel veel te winnen.
Je kunt daarbij bijvoorbeeld de tips in dit artikel gebruiken.
Het beste dieet bij gastroparese?
Het beste dieet bij gastroparese bestaat niet echt. Het hangt sterk af van de ernst van je maagverlamming.
Indien je nog normaal kunt eten en alleen last hebt van misselijkheid/braken, dan loont het ENORM om een gezond patroon te volgen. De kans bestaat dat je gastroparese door diabetes nog niet heel ernstig is.
Is de gastroparese ernstiger? Dan zul je waarschijnlijk meer vloeibaar voeding moeten consumeren.
Het beste is om dit persoonlijk met je arts te bespreken.
Het Diabetesvrij Geheim
Dit was alles wat je moest weten over gastroparese en diabetes. Zoals je hebt kunnen lezen is het een vrij ingewikkelde situatie.
Maar het enige wat je kunt proberen te doen is via een gezond eetpatroon de verlamming (deels) omkeren indien het niet te laat is EN als diabetes de oorzaak is. Met voeding is namelijk veel meer mogelijk dan je denkt.
Recentelijk is zelfs ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 volledig om te keren met voeding. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: Heb jij ook last van gastroparese door diabetes? Hoe uit het zich bij jou en wat doe jij eraan? Laat hieronder een reactie achter
Ik heb naar mijn geweten geen last van diabetes maar ben wel heel de dag misselijk en overgeef neigingen.Mijn gewicht blijft goed op peil.Ik denk door de voeding flesjes.Watkan lk het beste doen.De rest van de beschrijving past wel goed bij
Mij
Dat is vervelend om te lezen. Het beste is om naar je huisarts te gaan en dit daar te bespreken.