Eiwit In De Urine? Oorzaken + 5 Tips Om Het Te Voorkomen

Gevolgen & Complicaties Diabetes Type 2

okt 11
Eiwit In De Urine? Oorzaken + 5 Tips Om Het Te Voorkomen

Eiwit in de urine kan het gevolg zijn van verschillende aandoeningen. De ene aandoening is minder ernstig dan de andere.

Maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat als je er niets aan doet, het alleen maar erger zal worden. Met levenslange dialyse als eindstation.

In dit artikel zal ik je alles leren over wat het betekent om eiwitten in je urine te hebben en wat je hier - in de meeste gevallen - aan kunt doen om het op te lossen en zelfs te voorkomen.

More...

Eiwit in de urine: oorzaken, gevolgen, waarden en meer!

Eiwit in de urine (ook wel proteïnurie genoemd) is iets waar je om verschillende redenen last van kunt krijgen. Het is eigenlijk het gevolg van een aandoening en niet per se een aandoening zelf. Je kunt het zien als een gevolg of symptoom van een aandoening.

Het hebben van eiwit in de urine is zichtbaar doordat je urine vaak gaat opschuimen in de wc.

Het opschuimen ontstaat door de eiwitten 'stevigheid' geven aan de luchtbellen.

Als jij je afvraagt hoe de symptomen van eiwit in de urine eruit zien, bekijk dan deze afbeelding als illustratie.

eiwit in de urine zichtbaar: hoe ziet het eruit?

Hoewel dit onschuldig lijkt en je verder eigenlijk geen klachten ervaart, is het hebben van eiwit in de urine vrijwel nooit een goed teken

Hoewel er ook 'onschuldige' oorzaken bestaan die van korte duur zijn (denk aan stress), is dat tegenwoordig zelden het geval. 

Veel vaker is de oorzaak een welvaartziekte zoals diabetes type 2 of hoge bloeddruk en uit het zich als één van de complicaties van die ziekten. In sommige gevallen is het iets veel ernstigers en kun je er weinig aan doen (zoals bij nierziekten).

Eiwit in de urine betekent bij vrouwen en mannen overigens exact hetzelfde. Er is geen verschil tussen de twee (behalve dat vrouwen het ook kunnen ervaren tijdens de zwangerschap).

Doel van dit artikel

In dit artikel ga je leren wat het betekent als er eiwit in de urine zit.


Daarnaast zal ik je ook de meestvoorkomende oorzaken geven en hoe je dit kunt behandelen en zelfs volledig genezen! Met deze tips kun je eiwit in de urine uiteraard ook volledig voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van eiwit in de urine?

De meestvoorkomende oorzaken van eiwit in de urine zijn:

  • Nierziekten
  • Nefrotisch syndroom
  • Diabetes
  • Hoge bloeddruk
  • Hartfalen
  • Zwangerschap
  • Veel alcohol drinken
  • Gecompliceerde blaasontsteking (als het je nieren bereikt)

Al deze oorzaken zorgen om verschillende redenen dat er eiwitten in je urine komen.

Om dit te begrijpen moet jij je nieren als een grote zeef zien.

Bij hoge bloeddruk en hartfalen worden de eiwitten eigenlijk door je nieren heen geforceerd. Door de hoge druk kan het eiwit albumine 'door de gaatjes van de zeef' geperst worden. Hetzelfde gebeurt ook bij een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap (en het kan erger worden gemaakt door zwangerschapsdiabetes).

Bij diabetes type 2 moeten de nieren overuren draaien om de overtollige suikers af te voeren. Door deze verhoogde werkdruk zijn ze niet meer goed in staat om alle eiwitten binnenboord te houden en belanden ze in je urine.

Bij nierziekten zijn de nieren min of meer 'kapot' en helaas niet meer in staat om normaal te functioneren. Ze laten hierdoor meer eiwitten door. 

Bij veel alcohol drinken moet je ook veel plassen. Dit is zeer belastend voor je nieren. Doordat de nieren harder moeten werken bij alcohol drinken, zijn de nieren niet in staat om alle eiwitten binnenboord te houden. Hierdoor belanden er ook eiwitten in de urine.

Er bestaan ook oorzaken die tijdelijk voor meer eiwit in de urine zorgen en vaak vanzelf voorbij gaan. Dit zijn oorzaken waar jij je (over het algemeen) geen zorgen over hoeft te maken. Hierbij kun je denken aan:

  • Uitdroging of weinig drinken
  • Stress
  • Zeer koud weer
  • Koorts
  • Hoge fysieke inspanning

Deze oorzaken zijn in principe van voorbijgaande aard en hoef jij je dus geen zorgen over te maken. Eenmalig eiwit in de urine is dus geen probleem. Dagelijks eiwit in de urine is dat wel!

Wat zijn gezonde waarden voor eiwit in de urine?

Theoretisch kan iedereen een eiwitje hier of daar in de urine hebben. Dat is geen ramp. Het wordt pas een probleem wanneer je over een bepaalde grenswaarde heengaat. Dan is er pas sprake van een probleem.

Over het algemeen wordt bij een waarde van 300 mg of meer eiwit per 24 uur geconcludeerd dat je een 'eiwit in de urine' probleem hebt.

Medisch wordt dit ook wel albuminurie genoemd.

Dat komt omdat het eiwit wat wordt gemeten in de urine albumine heet.

Eiwit in de urine waarden

Het hebben van waarden tussen de 30 en 300 mg eiwit per 24 uur wordt microalbuminurie genoemd en dit kun je zien als de 'gevarenzone'. Je bent hier nog niet echt in de problemen, maar er moeten wel stappen ondernomen worden om te voorkomen dat het erg wordt!

Je bent pas echt veilig en normaal als je een waarde hebt van 30 of lager. Dat is de gezonde normaalwaarde van eiwit in de urine.

Eiwit in de urine kan ook erg gevaarlijk zijn!

Bij het hebben van waarden van meer dan 3500 gram per 24 uur eiwit in de urine is er sprake van extreem veel eiwit verlies. Dit is vaak het gevolg van nefrotisch syndroom en het is zeer gevaarlijk.

Wat zijn de gevaarlijke gevolgen van eiwit in de urine?

Eiwitten in de urine is een teken dat je nieren het te zwaar hebben en/of ziek zijn. Als je dit door laat gaan, kunnen ze onomkeerbare schade oplopen.

Wees er snel bij voordat het te laat is...

Het gevolg is helaas dat je voor de rest van je leven aan de dialyse. Dit is een zeer zwaar en intensief proces. Dit is werkelijk een nachtmerrie die je op elke denkbare manier moet voorkomen.


In veel gevallen is dit te voorkomen (of in ieder geval behoorlijk uit te stellen) door een gezond eetpatroon. Waarom dit zo is, leg ik je hieronder uit.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


5 tips om eiwit in de urine te voorkomen & genezen

Helaas kun je eiwit in de urine niet altijd aanpakken... maar in veel gevallen wel.

Met 'veel' bedoel ik vooral de gevallen die ontstaan door welvaartziekten zoals diabetes type 2 en hoge bloeddruk. En vaak zelfs ook de gevallen die ontstaan door zwangerschapsdiabetes. Deze drie verklaren vrijwel alle gevallen van eiwit in de urine.

Eiwit in de urine bij hoge bloeddruk en diabetes

Er lopen bijna 3 miljoen mensen in Nederland met een hoge bloeddruk. En meer dan 1 miljoen met diabetes type 2.

Een overgroot deel (lees 95%) van deze mensen kan hun probleem met eiwit in de urine voorkomen en verminderen.

En zelfs volledig omkeren door gezond te eten.

De grootste oorzaak van diabetes type 2 en hoge bloeddruk is namelijk een ongezond eetpatroon... en met een gezond eetpatroon kun je beide ziekten aanpakken. En daarmee ook direct het probleem van eiwitten in de urine.

Om dit artikel niet te lang te maken, zal ik je hieronder de vijf belangrijkste tips geven om je hoge bloedsuiker/bloeddruk snel te verbeteren... en daarmee dus ook het gehalte van je eiwit in de urine.

#1 Vermijd suikerrijke dranken

Het opvolgen van deze tip (samen met de tip hierna) kan al binnen één tot twee weken enorm veel resultaat geven. Waarom ga ik je uitleggen.

Suikerrijke dranken zijn namelijk de ongezondste voedingsgroep op aarde. Ze hebben werkelijk geen toegevoegde waarde voor je gezondheid. Sterker nog, ze hebben alleen maar nadelen.

Dat komt omdat ons lichaam helemaal niet gemaakt is om dit soort dranken te drinken. In de natuur kom je suikerrijke dranken ook niet tegen. Er is geen vloeistof die zoet smaakt in de natuur.

En als oermensen zouden we nooit de moeite nemen om van bijvoorbeeld vers fruit een sapje te maken.

Niet alleen hadden we daar de apparatuur niet voor maar ook zou het te veel moeite kosten zonder dat het ons iets oplevert.

Door het gebrek aan vezels in suikerrijke dranken, komen de suikers razendsnel onze bloedbaan binnen. 

Hierdoor krijg je een enorme suikerpiek en moet je pancreas overuren draaien om insuline aan te maken. Dat is de enige manier om je bloedsuikerpiek de kop in te drukken. 

Als dit dag in dag uit gebeurt (omdat je dagelijks suikerrijke dranken drinkt) raakt je pancreas oververmoeid en ontwikkel je helaas diabetes type 2 en/of een hoge bloeddruk.

Vermijd dus ALLE suikerrijke dranken als je eiwit in de urine hebt. Denk hierbij aan:

  • Frisdrank
  • Vruchtensappen (ook verse)
  • Groentesappen (ook verse)
  • En voor de rest elke andere zoetsmakende vloeistof die je kunt drinken

Het liefst hou je het bij water, thee zonder suiker en zwarte koffie. Voor meer gezonde dranken kun je hier een kijkje nemen.


#2 Gooi deegwaren het huis uit

Na tip #1 is dit het allerbelangrijkste wat je moet doet. Ook deegwaren zijn producten die wij als oermens vrijwel niet kenden. Al helemaal niet in de vorm van de koekjes en broden die we nu kennen.

Het probleem met vrijwel alle deegwaren (vooral witte deegwaren) is dat ze een minimale hoeveelheid vezels bevatten. Hierdoor krijg je hetzelfde probleem in je bloedbaan als bij de suikerrijke dranken:

Doordat deegwaren weinig vezels bevatten (en enorm veel koolhydraten/suikers), zullen de suikers snel de bloedbaan binnenkomen en moet je pancreas overuren draaien.

Dat is een recept voor diabetes type 2 en/of een hoge bloeddruk (en daardoor ook eiwit in de urine).

Vermijd dus producten als:

  • Brood
  • Koekjes
  • Pasta
  • Pizza
  • Gebak
  • Taart
  • Croissantjes
  • Rijst (is geen deegproduct maar is net zo erg)

Als je echt niet zonder brood of pasta kunt, kun je het beste een koolhydraatarme variant eten. En ik hoor je de vraag al stellen:

"Mag volkoren ook?"

Volkoren is een stuk beter dan wit brood of witte pasta. Maar ideaal is het nog steeds niet als je al eiwit in de urine hebt! In jouw geval moeten we de schade zoveel mogelijk terugdraaien en dat betekent ook dat je grensgevallen als volkorenbrood of volkorenpasta NIET moet eten.


#3 Eet meer gezonde vetten

Het probleem bij mensen die eiwit in de urine hebben door diabetes type 2 of een hoge bloeddruk is vaak dat ze niet alleen teveel suikers en koolhydraten hebben gegeten...

...maar ook weinig gezonde vetten!

Vaak komt dit omdat ze onterecht verteld is dat 'vet' ongezond is. Dat is het totaal niet. Als vetarm eten zo gezond was, dan zouden er niet 1 miljoen diabeten zijn en bijna 3 miljoen hoge bloeddruk patiënten rondlopen (aangezien deze mensen vrijwel allemaal vetarm eten).

Eet dus meer gezonde vetten.

Niet alleen zullen ze helpen om je eiwit in de urine te verminderen maar ze zullen je ook meer verzadigen.

Hierdoor ga je onbewust minder eten gedurende de dag en zul je daardoor afvallen.

Daarnaast zijn vette producten vaak het lekkerst.

Gezonde vetten

Denk bijvoorbeeld aan kaas of vlees. Wat is lekkerder? Een stuk vlees/kaas met een goede hoeveelheid vet of een vetarm stuk kaas geserveerd met een droge biefstuk?

Goede bronnen voor gezonde vetten zijn:

  • Roomboter
  • Olijfolie
  • Kokosolie
  • Noten
  • Avocado
  • Kaas
  • Eieren
  • Vleeswaren
  • Vette vis

#4 Verander de verhoudingen op je bord

Als ik je nu zou vragen hoe je bord gedurende het avondeten eruit ziet, dan vertel jij mij waarschijnlijk dat het voor de helft is gevuld met een koolhydraatbron (aardappelen, rijst of pasta bij de meeste mensen)...

...en daarna schep jij je bord voor een kwart vol met vlees...

...en als laatst schep je de groenten op.

Helaas is dit de verkeerde verhouding als je gezond wilt eten en je eiwit in de urine wilt voorkomen of oplossen.

Zo moet je het voortaan aanpakken:

  • Je vult als eerst je bord voor 50% met groenten (het liefst koolhydraatarme groenten)
  • Daarna vul jij je bord voor 25% met een vleesbron
  • En als laatst schep jij de koolhydraatbron op

Dit is hoe jij voortaan je bord wilt indelen als jij je eiwit in de urine wilt oplossen.


#5 Stop met het eten van tussendoortjes

Een eetpatroon waarin tussendoortjes standaard zijn, is vrijwel altijd een eetpatroon wat ongezond is.

Zin hebben in tussendoortjes komt vaak doordat je overdag OF te weinig eet OF producten eet dit je niet verzadigden (lees: teveel koolhydraten/suikers en te weinig vetten, eiwitten en vezels).

Je wilt jezelf dus naar een eetpatroon toewerken waarin je helemaal geen behoefte hebt in tussendoortjes.

Merk je dat je zin hebt in tussendoortjes? Dan kun je beter tijdens je ontbijt, lunch of avondeten meer eten in plaats van aan iets knabbelen wat hoogstwaarschijnlijk ongezond is.

Snacken is vrijwel altijd aangeleerd gedrag

De behoefte aan het hebben van tussendoortjes is vaak aangeleerd gedrag.

Ooit heb jij jezelf aangeleerd (of hebben je ouders dat gedaan) dat je 'tussendoor' eventjes wat moet eten. Maar zelden hebben wij mensen een tussendoortje echt nodig als we een fatsoenlijk eetpatroon hebben.

Daarnaast blijkt ook dat mensen vaak snacken uit verveling

De beste manier om dit gedrag af te leren is door überhaupt geen tussendoortjes in huis te halen EN meer te eten tijdens je ontbijt/lunch/diner.

Zo kom je enerzijds niet in de verleiding en anderzijds vul jij je buik met gezonde producten. Win-win voor je gezondheid!

Gebruik het Diabetesvrij Geheim om eiwit in de urine te behandelen

Hierboven heb je kunnen lezen dat diabetes type 2 - samen met hoge bloeddruk - de grootste oorzaak is van eiwit in de urine. Gelukkig kun je beide met een gezond eetpatroon verbeteren en herstellen.

Sterker nog, je kunt het volledig omkeren!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om beide ziekten volledig om te keren met een gezond eetpatroon. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 en/of hoge bloeddruk hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om dit om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken vrij te zijn van je aandoening

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Heb jij ook eiwit in de urine? Wat bleek de oorzaak bij jou te zijn? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 11 oktober 2023

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Annelies Schouten schreef:

    Wat als je (ex) Cushing bent? Best n “dingetje”….

  • Loek schreef:

    Niet echt duidelijk verslag

  • Judith schreef:

    Ik vond het een illustratief artikel.

  • F.P.A.KIEBOOM schreef:

    ik heb ongeveer 50 mg eiwit in mijn urine
    moet ik mij ongerust maken
    ik ben 93 jaar

    • Marloes Schuurman schreef:

      Ik zou dan vooral de specialist naar je situatie laten kijken. Ik kan vanaf mijn computer geen uitspraken doen over de oorzaak etc.

  • Marc schreef:

    Momenteel tijdens een laatste chemobeurt, was de creatinine 2,17 , veel te hoog. Ik neem al een medicijn tegen hoge bloeddruk. Van mijn nier naar de blaas is reeds een dubbele J-stent gestoken. Gewoonlijk schommelt de creatinine tussen 1,32 en 1,47 . Nu 14-dagen geleden is de stent gewisseld door de uroloog met een formidabele stijging naar 2.17 . Ik begrijp dit niet

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is vervelend om te lezen. Het lijkt mij verstandiger dat je dit even bespreek met je arts. Niet uit je verhaal geeft mij de indruk dat je diabetes hebt. Dat is namelijk waar wij mensen mee helpen. En niet andere medische problemen.

  • Jan Vermeulen schreef:

    Ik ben een man van 79 jaar, na mijn prostaatkanker heb ik veel last van urineweg ontstekingen met teveel antibiotica waardoor waarschijnlijk teveel eiwit in de urine zit, geen suiker, geen hoge bloeddruk, heel lang gesport waardoor lage hartslag, advies was zoutarm eten en veel water drinken

    • Marloes Schuurman schreef:

      Eiwit in de urine kan door veel dingen komen. Vermoedelijk komt het bij jou door de urineweg infecties.

  • Dorien Hutten schreef:

    Na een urineonderzoek bij mijn halfjaarlijkse controle is gebleken dat er teveel eiwitten aanwezig zijn. Albumine 954. Albumine/kreatinine 139.0. Na onderzoek bleek ik geen blaasontsteking te hebben. Ben niet te zwaar en mijn bloeddruk is altijd prima. Nog nooit te hoog geweest. Toch moet ik beginnen met het bloeddruk verlagende medicijn om de nieren minder te laten werken. Kan ik dit probleem met een dieet niet oplossen?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Goede vraag. Zolang ik de oorzaak van je eiwit in de urine niet weet, ben ik bang dat ik deze vraag niet kan beantwoorden. Gezonder eten zal je situatie nooit erger kunnen maken maar ik niet met 100% zekerheid zeggen of het je probleem volledig zal oplossen aangezien ik niet weet wat de oorzaak is van je eiwitten in de urine.

  • Inge schreef:

    In hoeveel tijd zou je het kunnen omkeren? Mijn eiwit en glucose zijn iets te hoog. Als ik jullie voedingsadviezen volg wil ik me opnieuw laten testen. Na hoeveel weken zou ik resultaat kunnen zien

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is afhankelijk van hoe hoog je bloedsuiker nu is en hoe serieus jij je nieuwe eetpatroon gaat nemen. In principe kan het al binnen een aantal weken :). Je ziet eigenlijk al vanaf de eerst 2 tot 3 weken behoorlijke verbeteringen.

  • Petra schreef:

    De precieze oorzaak is mij niet echt kenbaar gemaakt. Alleen paar weken geleden was mijn suiker 6.9 en nu 5.8, en er bleek eiwit in mijn urine te zitten. Over een maand weer laten nakijken. Raar dat er tegen mij niks gezegd is over diabetes, na het lezen van uw artikel schrik ik toch wel een beetje. Hoop dat ik wat leer van het e.book. en hoop ook dat er snel meer duidelijkheid voor mij komt. Ook lees ik over een te hoge bloeddruk. Mijn bloeddruk is juist te laag. 90/75. Ook al iets vreemds wat niet te rijmen is met jullie verhaal. Dus ook daarin geloof ik jullie wel, maar twijfel aan de weinige uitleg van mijn arts. Ik hoor denk ik nog wel x wat van jullie. Tot zover,
    Gr. Petra van Doorn

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is vervelend om te lezen. Je kunt om verschillende redenen eiwit in de urine krijgen. Hoge bloeddruk is daar zeker één van maar je kunt ook eiwit in de urine krijgen met een lage bloeddruk. Hoe? Door bijvoorbeeld diabetes type 2 te hebben.

      Had je diabetes EN een hoge bloeddruk? Dan had je waarschijnlijk veel meer eiwitten in de urine dan je nu had.

  • A.Ghaddari schreef:

    Ik hoorde dat veel eiwitten in urine nierproblemen kunnen veroorzaken

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedankt voor je bericht. Het is eerder andersom: nierproblemen zorgen juist voor de eiwit in je urine. Je draait nu dus oorzaak en gevolg om.

  • Kwakman schreef:

    Mijn man heeft teveel eiwitten in de urine. Bloedonderzoek volgt dus heb nog geen totale uitslag. Dank voor het boek dat wij zeker zullen volgen!

    • Marloes Schuurman schreef:

      Geen dank! Eiwit in de urine kan door veel dingen komen maar in 9 van de 10 keer is het helaas diabetes type 2.

  • Share via
    >