13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Ozempic bij Type 2

Medicijnen voor Diabetes Type 2

nov 23

De bijwerkingen van Ozempic (semaglutide) zijn niet mild. Vooral als je ze vergelijkt met de werking van het middel en de andere medicatie die je waarschijnlijk slikt.

Daarom is het goed om de bijwerkingen en ervaringen van Ozempic voor je op een rijtje te zetten zodat je weet wat dit middel met je doet.

In dit artikel leer je de 13 meest voorkomende (en soms dodelijke) bijwerkingen van Ozempic zodat je zelf kunt beslissen om dit middel wel of niet te nemen.

Ook leer je hoe je zonder Ozempic door het leven kunt gaan.

More...

Wat is Ozempic (semaglutide)?

Ozempic (semaglutide) is een middel wat wordt gegeven in de derde stap van de medicamenteuze behandeling van diabetes type 2.

Met de derde stap bedoel ik het volgende:

 • Stap 1: Je krijgt alleen metformine om je bloedsuikerspiegel te verlagen
 • Stap 2: Indien metformine alleen niet genoeg is, krijg je er een sulfonylureumderivaat bij zoals gliclazide of glibenclamide.
 • Stap 3: indien het bovenstaande niet genoeg is, krijg je insuline, een DPP4-remmer of GLP1-agonist.

Ozempic (met als werkzame stof semaglutide) is een zogenaamde GLP 1-agonist. Die krijg je normaliter dus pas in stap 3.

Maar je kunt het ook al in stap 1 krijgen als je vervelende bijwerkingen van metformine ervaart OF als de metformine een interactie heeft met aan andere ziekte of medicijn die jij hebt.

Insuline wordt vooralsnog bij stap 3 vaker voorgeschreven dan Ozempic. Enerzijds heeft dit met de prijs te maken. Ozempic brengt namelijk hogere kosten met zich mee voor de zorgverzekeraars. Of eigenlijk moet ik het anders zeggen: de prijs van insuline is zeer laag.

Het is dus niet per se dat Ozempic duur is maar dat insuline juist goedkoop is. Daarnaast is het middel nieuw. Bij nieuwe middelen merk je sowieso dat het vaak jaren duurt voordat het in 'de pen van de arts zit' zoals dat heet.

De werking van Ozempic

Ozempic is een hormoon die een stimulerende werking heeft (agonist) op de glucagon-like peptide 1 (GLP-1) receptor. Deze zijn veelal in het maagdarmkanaal te vinden.

Ozempic stimuleert de insuline afgifte van de beta cellen in de alvleesklier (pancreas).

Tevens remt het de afscheiding van glucagon (suikervoorraden in de lever en spieren) en vertraagt de maaglediging. Dit zorgt allemaal voor dat je bloedsuikerspiegel daalt.

Het is een relatief nieuw middel tegen diabetes type 2

Wellicht heb je pas sinds kort iets gehoord over dit middel. Dat is helemaal niet zo gek. Het middel is namelijk pas 2018 op de Europese markt gekomen.

Ozempic: vormen, doseringen en vergoeding

Ozempic is in twee vormen verkrijgbaar: injectie onder de huid (subcutaan) en als pil.

De injectie is verreweg het populairst. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat je het maar één keer per week hoeft te injecteren. De injecties bevinden zich in een pen en zijn in drie doseringen verkrijgbaar: 0,25 mg, 0,5 mg en 1 mg.

Ozempic in tabletvorm wordt sterk afgeraden omdat je hierbij een strikt slikschema moet hanteren. Dit is nodig om de dosering van semaglutide ten allen tijde hoog te houden in je bloed.

De vergoeding van Ozempic door de zorgverzekeraars is volledig en brengt dus geen extra kosten met zich mee voor mensen die het (willen) gebruiken.

Ervaringen met Ozempic (semaglutide)

De ervaringen met dit middel zijn eigenlijk niet anders dan andere medicijnen tegen diabetes. 

Waar dit middel wel bovengemiddeld last van lijkt te hebben, is dat gebruikers van Ozempic kunnen afvallen door dit middel.

Wellicht denk je dat dit momenteel een voordeel is... dat is het absoluut NIET. Het is niet gezond om met dit middel te vermageren.

Later in dit artikel zal ik je exact uitleggen waarom. Gebruik je momenteel Ozempic en heb je last van afvallen/vermageren? Blijf dit artikel dan doorlezen zodat je meer leert over de bijwerkingen van semaglutide.

Doel van dit artikel

In dit artikel ga ik je de 13 meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic geven. 


Al deze bijwerkingen staat ook in de bijsluiter van alle semaglutide middelen vermeld. Het zijn dus niet speculaties of gekke complottheorieën over Ozempic die ik ergens op een forum heb gevonden.

#1 Misselijkheid is één van de meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic

Maagdarmklachten komen vaak voor bij het gebruik van Ozempic. Dit is iets wat uit de ervaringen van vele mensen blijkt helaas.

Dit komt bij meer dan 10% van de gebruikers voor. Ik weet niet hoe dit in je oren klinkt maar statistisch gezien is dat ontzettend veel. 

De reden dat misselijkheid zoveel voorkomt als bijwerking van Ozempic, is omdat de GLP 1 recepten voornamelijk in de darmen voorkomen.

Daardoor vinden dus niet alleen de werkingen maar ook de bijwerkingen in de darmen plaats.

Soms noemt men de werkzame stof van Ozempic, semaglutide, ook wel een 'darmhormoon'.

De misselijkheid gaat vaak vanzelf weg

Gelukkig gaat de misselijkheid vaak vanzelf voorbij in de eerste vier weken. Heb je er langer last van? Dan is het goed om met je arts of apotheker contact op nemen. Het is dan waarschijnlijk beter dat jij op een ander middel overstapt.


#2 Diarree

Het zal je na het lezen van de bovenstaande tip denk ik niet verbazen dat je ook meer dan 10% kans hebt op diarree.

Ook dit komt doordat het middel vooral ingrijpt op de recepten in het maagdarmkanaal. 

Helaas heb je ook naast diarree ook meer last van flatulentie. Dat is een duur woordje voor windjes laten. 

Diarree in combinatie met windjes kan nogal gênante situaties veroorzaken.

Vooral in het openbaar natuurlijk. Diarree en flatulentie samen zijn vaak een reden voor mensen om minder het huis uit te gaan om die ongelukjes in het openbaar te voorkomen.

Dat is natuurlijk erg vervelend.


#3 Te lage bloedsuiker (hypoglycemie)

Een te lage bloedsuikerspiegel is helaas vaak een bijwerking van medicatie tegen diabetes type 2.

Bij Ozempic is de kans op een te lage bloedsuiker vooral hoog in combinatie met andere medicatie. Vooral als je het combineert met insuline. Waarom? Omdat insuline een zeer sterke werking heeft.

Een hypo is niet alleen vervelend maar ook zeer gevaarlijk. Ja, je voelt je misschien wat licht in je hoofd. En je krijgt misschien een verhoogde hartslag en begint te zweten.

Maar... je kunt ook flauwvallen. Dat dat is natuurlijk erg gevaarlijk.

Je hoeft maar één keer om te vallen en voordat je het weet heb je een botbreuk. Dat is helaas iets waar je op latere leeftijd sowieso meer last van hebt. Je wilt dus koste wat het kost een 'val' vermijden.


#4 Oogbeschadiging is één van de meest schrikbarende bijwerkingen van Ozempic

Je leest goed. Oogbeschadiging door het gebruik van Ozempic.

En met oogbeschadiging heb ik het over serieuze oogbeschadiging. Denk hierbij aan:

 • Wazig zien
 • Vlekken voor je ogen
 • Bloedingen in je oog
 • Blindheid

Nu is wazig zien natuurlijk niet een ramp. Vooral als het vanzelf voorbij gaat. Maar blindheid is een stuk desastreuzer voor je gezondheid. 

De kans op oogbeschadiging is vooral sterk aanwezig bij mensen die al last hebben van diabetische retinopathie en/of mensen die gebruik maken van insuline.

Gebruik je Ozempic en heb je 'ineens' last van je ogen? Dan kan dit zeker komen door één van de bijwerkingen. Deze bijwerking van Ozempic komt gemiddeld 5% voor bij de gebruikers.


#5 Maagdarmklachten

Naast de misselijkheid en diarree die ik hierboven al noemde, zijn er meer maagdarmklachten die je kunt krijgen van Ozempic. 

Het lijstje bijwerkingen van semaglutide (de werkzame stof van Ozempic) wat betreft het maagdarmkanaal is niet mild. 

Hierbij kun je denken aan:

 • Afname van eetlust
 • Braken
 • Oprispingen
 • Buikpijn
 • Obstipatie
 • Flatulentie

Helaas blijft het hier niet bij. De lijst is nog langer maar dit zijn de belangrijkste bijwerkingen op het gebied van maagdarm.


#6 Afvallen is een bijwerking van Ozempic

Sommige mensen ervaringen deze afvallen bijwerking van Ozempic als een voordeel.

Het hele internet zit er vol mee. Ik kwam zelfs een vraag van iemand op een forum tegen of hij niet Ozempic zou kunnen gebruiken om makkelijk af te vallen.

Dat kan diegene zeker doen.

Maar als je de 'echte' reden weet waarom je van Ozempic afvalt, dan ga je er heel anders over na denken.

AFVALLEN DOOR OZEMPIC? GEEN GOED IDEE! 

De reden dat je afvalt van Ozempic is niet omdat dit middel je metabolisme verhoogt of een ander positief effect heeft op je lichaam. De reden dat je afvalt is omdat je misselijk wordt, last van je darmen krijgt, een verminderende eetlust hebt en vaker diarree ervaart.

Daardoor komt er minder eten je lichaam in en komt het er ook weer snel uit. Het is dus niet zo gek dat je afvalt van dit middel.

De enige reden dat jij afvalt is omdat jij je lichaam vergiftigt met dit middel. Daardoor heb je minder trek en val je af. Jezelf vergiftigen is geen goede manier om af te vallen.

De beste (en enige) manier om op de langere termijn GEZOND af te vallen, is door je eetpatroon aan te passen. Als je niet weet hoe je dit moet doen, kun je het beste dit artikel lezen met 21 tips voor afvallen bij diabetes type 2.


#7 Duizeligheid

Duizeligheid in combinatie met vermoeidheid komt ook voor als bijwerking van Ozempic. 

Dit is voornamelijk te danken aan de te lage bloedsuiker die je kunt krijgen.

Vooral als je het dus combineert met insuline zoals ik eerder heb aangegeven.

De combinatie van duizeligheid en vermoeidheid is erg vervelend.

Je voelt je er lamlendig door waardoor je ook niet in staat bent leuke dingen te doen.

Daarnaast is de kans dat je ongezonder gaat eten wanneer je vermoeid bent ook een stuk hoger. En dat maakt je diabetes type 2 natuurlijk niet veel beter.

Dit zijn misschien niet de ergste bijwerkingen van Ozempic maar het is zeker goed om ze te kennen.


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#8 Galstenen

Dit is een gekke bijwerking voor middelen tegen diabetes type 2.

Een lage bloedsuiker als bijwerking is niet zo gek bij een middel tegen suikerziekte. Maar het krijgen van galstenen is nogal opmerkelijk.

Er zijn sowieso maar heel weinig medicijnen die galstenen veroorzaken. Helaas is Ozempic hier één van.

Vermoedelijk heeft deze bijwerking van Ozempic te maken met het feit dat Ozempic aangrijpt op de GLP 1 recepten on het maagdarmkanaal.

Nu vraag jij je misschien af hoe je kunt herkennen dat je galstenen hebt. Nou, er zijn een aantal symptomen die je kunt krijgen bij galstenen. En dit zijn ze:

 • Misselijkheid
 • Pijn in de bovenbuik na het eten
 • Heftige buikpijnaanvallen met de drang om te bewegen
 • Aanhoudende buikpijn en koorts
 • Geelzucht
 • Hele lichte ontlasting (stopverf ontlasting)
 • Donkere urine
 • Buikpijn met uitstraling naar de rus

Misselijkheid kun je sowieso al van Ozempic krijgen dus dat symptoom ervaren zegt helaas niet zoveel. Maar de rest is wel echt specifiek voor het hebben van galstenen.

Ervaar je één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Trek dan meteen aan de bel want te lang wachten kan ertoe leiden dat je een operatie moet ondergaan om zodoende de galstenen te verwijderen.


#9 Snellere hartslag

Dit is, net als galstenen, een beetje een vreemde bijwerkingen voor medicijnen tegen diabetes type 2.

Ja, je kunt normaalgesproken tijdens een hypoglycemie een versnelde hartslag krijgen en/of hartkloppingen.

Maar één van de bijwerkingen van Ozempic is dat je een (gevaarlijk) hoge hartslag kunt krijgen zonder verder last te hebben van een lage bloedsuikerspiegel.

Als je een snellere hartslag hebt, moet je direct contact opnemen met de huisarts.

Het is iets wat zelden voorkomt maar wat wel vervelende gevolgen kan hebben. Vooral als je al een geschiedenis hebt met hartklachten of er aanleg voor hebt.


#10 Rode huid en/of huiduitslag

Rode huid en huidslag zie je vaak bij medicatie wat je moet injecteren. Het is bijvoorbeeld ook een bekende bijwerking van insuline. 

Je krijgt alleen een rode huid en/of huiduitslag op de plek waar je injecteert. Het is eigenlijk een lokale allergische reactie.

In principe is dit een reactie die zelden voorkomt dus het hoeft geen probleem te zijn. En het heeft voor de rest geen gevaarlijke gevolgen voor je lichaam. Hooguit wordt het dus wat rood en zal de injectieplek wat jeuken.


#11 Smaakstoornissen 

Smaakstoornissen zijn niet onbekend voor medicijnen tegen diabetes type 2. Metformine heeft hier namelijk ook last van.

Er zijn verschillende dingen die kunt ervaren onder de noemer "smaakstoornissen".

Maar het voornaamste die je bij Ozempic kunt ervaren is een metaalsmaak in je mond.

Dit geldt zowel voor de dingen die je eet als de dingen die je drinkt.

Nu is natuurlijk een metaalsmaak in je mond niet het gevaarlijkste bijwerking van Ozempic maar het wel erg vervelend.

Stel je voor dat je straks naar je favoriete restaurant gaat of je favoriete gerecht thuis maakt. En na het nemen van de eerste hap proef je alleen maar metaal in je mond.

Houd dit dus goed in de gaten. Als je een metaalsmaak in je mond hebt (of überhaupt een verandering van smaak), dan zou dit weleens een bijwerking van semaglutide Ozempic kunnen zijn.


#12 Alvleesklierontsteking

Dit is potentieel een zeer gevaarlijke bijwerking van Ozempic. Een alvleesklierontsteking (pancreatitis) veroorzaakt bij veel 'gezonde' mensen van de enige op andere dag diabetes type 2.

Als je een alvleesklierontsteking krijgt van Ozempic, dan ben je verder van huis.

Waarom?

Omdat je natuurlijk al diabetes type 2 hebt!

En als je dan ook nog een een alvleesklierontsteking krijgt, dan zal je bloedsuiker te hoger worden. Merk je dat je bloedsuiker is gestegen na het gebruik van Ozempic? Dan zou dit weleens kunnen komen door een acute alvleesklierontsteking.

Pas op

Chronische pancreatitis kan dodelijk zijn. Dus als je een acute alvleesklierontsteking krijgt, dan is het van levensbelang dat je aan de bel trekt. Niet alleen dus om te voorkomen dat je diabetes type 2 erger wordt maar ook om te voorkomen dat het wellicht dodelijke gevolgen kan hebben.


#13 Anafylactische reactie is een dodelijk bijwerking van Ozempic

Een anafylactische reactie is een snelle allergische reactie die overal in je lichaam tegelijkertijd plaatsvindt. Bij geneesmiddelen vindt zo'n reactie vaker plaats bij middelen die je injecteert dan middelen die je slikt. 

Dat komt omdat middelen die je slikt eerst door allerlei barrières moeten zoals het maagzuur van je maagdarmkanaal. Bij middelen die je spuit, spuit je het direct in je lichaam en omzeil je die barrières. Dat vindt je lichaam over het algemeen minder prettig en is daardoor alerter.

Daarnaast gebeurt het ook vaker bij geneesmiddelen die uit eiwitten bestaan (zoals bij insuline en Ozempic). Lichaamsvreemde eiwitten herkent ons lichaam eigenlijk altijd al indringers.

Waarom? Omdat lichaamsvreemde eiwitten normaliter afkomstig zijn van bacteriën en virussen.

De kans op een anafylactische reactie is erg klein

Een anafylactische reactie komt in verschillende gradaties voor. Het hoeft dus niet altijd dodelijk te zijn. Daarnaast komt deze reactie tussen de 0,1% en 0,01% voor. Dat betekent dat tussen de 1 op 1000 en 1 op 10000 mensen last krijgen van deze bijwerking van Ozempic. En daarnaast heb je ook nog vele gradaties van een anafylactische reactie.

Wil je meer leren over een anafylactische reactie? Kijk dan ook hier.

Het Diabetesvrij Geheim

Dit waren de meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic (semaglutide). Zoals je ziet zijn het er nogal wat. 

Gelukkig kun je ook voor eens en altijd afscheid nemen van je semaglutide. Hoe? Door de oorzaak van je diabetes type 2 aan te pakken.

Dat is namelijk veel makkelijk dan je nu waarschijnlijk denkt.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Welke vervelende bijwerkingen van Ozempic ervaar jij? Waar maak jij je zorgen over? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Bonne Luc schreef:

  onpasselijkheid na iedere maaltijd. Ik kan zelfs geen kop koffie meer drinken.

 • A schreef:

  Ik heb het gebruikt
  Eerste 14 dagen gingen de bloedsuikers mooi dalen
  Daarna niet meer
  Kreeg heel veel zin in zoetigheid en water drinken vond ik moeilijk
  Had ik nooit
  Ben gestopt maar mijn waardes zijn zo hoog
  Krijg ze niet omlaag en daarom nu vandaag weer begonnen met 0.5

  • Ben Kuiper schreef:

   Helaas lost dit middel de oorzaak van diabetes type 2 niet op. Het verlaagt het wel maar je moet ook je eetpatroon veranderen en meer bewegen. Anders zal je bloedsuiker hoog blijven (of zul je meer medicatie moeten nemen om het te verlagen). Stoppen met het middel is al helemaal niet aan te raden. Dan zullen je waarden alleen maar stijgen. Neem aub contact op met je arts.

 • Share via
  >
  Send this to a friend