13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Ozempic bij Type 2

Medicijnen voor Diabetes Type 2

nov 23
13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Ozempic bij Type 2

De bijwerkingen van Ozempic (semaglutide) zijn niet mild. Vooral als je ze vergelijkt met de werking van het middel en de andere medicatie die je waarschijnlijk slikt.

Daarom is het goed om de bijwerkingen en ervaringen van Ozempic voor je op een rijtje te zetten zodat je weet wat dit middel met je doet.

In dit artikel leer je de 13 meest voorkomende (en soms dodelijke) bijwerkingen van Ozempic zodat je zelf kunt beslissen om dit middel wel of niet te nemen.

Ook leer je hoe je zonder Ozempic door het leven kunt gaan.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat is Ozempic (semaglutide)?

Ozempic (semaglutide) is een middel wat wordt gegeven in de derde stap van de medicamenteuze behandeling van diabetes type 2.

Met de derde stap bedoel ik het volgende:

 • Stap 1: Je krijgt alleen metformine om je bloedsuikerspiegel te verlagen
 • Stap 2: Indien metformine alleen niet genoeg is, krijg je er een sulfonylureumderivaat bij zoals gliclazide of glibenclamide.
 • Stap 3: indien het bovenstaande niet genoeg is, krijg je insuline, een DPP4-remmer of GLP1-agonist.

Ozempic (met als werkzame stof semaglutide) is een zogenaamde GLP 1-agonist. Die krijg je normaliter dus pas in stap 3.

Maar je kunt het ook al in stap 1 krijgen als je vervelende bijwerkingen van metformine ervaart OF als de metformine een interactie heeft met aan andere ziekte of medicijn die jij hebt.

Insuline wordt vooralsnog bij stap 3 vaker voorgeschreven dan Ozempic. Enerzijds heeft dit met de prijs te maken. Ozempic brengt namelijk hogere kosten met zich mee voor de zorgverzekeraars. Of eigenlijk moet ik het anders zeggen: de prijs van insuline is zeer laag.

Het is dus niet per se dat Ozempic duur is maar dat insuline juist goedkoop is. Daarnaast is het middel nieuw. Bij nieuwe middelen merk je sowieso dat het vaak jaren duurt voordat het in 'de pen van de arts zit' zoals dat heet.

De werking van Ozempic

Ozempic is een hormoon die een stimulerende werking heeft (agonist) op de glucagon-like peptide 1 (GLP-1) receptor. Deze zijn veelal in het maagdarmkanaal te vinden.

Ozempic stimuleert de insuline afgifte van de beta cellen in de alvleesklier (pancreas).

Tevens remt het de afscheiding van glucagon (hierdoor legen de suikervoorraden in de lever en spieren zich minder) en vertraagt de maaglediging. Dit zorgt allemaal voor dat je bloedsuikerspiegel daalt.

Het is een relatief nieuw middel tegen diabetes type 2

Wellicht heb je pas sinds kort iets gehoord over dit middel. Dat is helemaal niet zo gek. Het middel is namelijk pas 2018 op de Europese markt gekomen.

Ozempic: vormen, doseringen en vergoeding

Ozempic is in twee vormen verkrijgbaar: injectie onder de huid (subcutaan) en als pil.

De injectie is verreweg het populairst. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat je het maar één keer per week hoeft te injecteren. De injecties bevinden zich in een pen en zijn in drie doseringen verkrijgbaar: 0,25 mg, 0,5 mg en 1 mg.

Ozempic in tabletvorm wordt sterk afgeraden omdat je hierbij een strikt slikschema moet hanteren. Dit is nodig om de dosering van semaglutide ten allen tijde hoog te houden in je bloed.

De vergoeding van Ozempic door de zorgverzekeraars is volledig en brengt dus geen extra kosten met zich mee voor mensen die het (willen) gebruiken.

Ervaringen met Ozempic (semaglutide)

De ervaringen met dit middel zijn eigenlijk niet anders dan andere medicijnen tegen diabetes. 

Waar dit middel wel bovengemiddeld last van lijkt te hebben, is dat gebruikers van Ozempic kunnen afvallen door dit middel.

Wellicht denk je dat dit momenteel een voordeel is... dat is het absoluut NIET. Het is niet gezond om met dit middel te vermageren.

Later in dit artikel zal ik je exact uitleggen waarom. Gebruik je momenteel Ozempic en heb je last van afvallen/vermageren? Blijf dit artikel dan doorlezen zodat je meer leert over de bijwerkingen van semaglutide.

Doel van dit artikel

In dit artikel ga ik je de 13 meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic geven. 


Al deze bijwerkingen staat ook in de bijsluiter van alle semaglutide middelen vermeld. Het zijn dus niet speculaties of gekke complottheorieën over Ozempic die ik ergens op een forum heb gevonden.

#1 Misselijkheid is één van de meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic

Maagdarmklachten komen vaak voor bij het gebruik van Ozempic. Dit is iets wat uit de ervaringen van vele mensen blijkt helaas.

Dit komt bij meer dan 10% van de gebruikers voor. Ik weet niet hoe dit in je oren klinkt maar statistisch gezien is dat ontzettend veel. 

De reden dat misselijkheid zoveel voorkomt als bijwerking van Ozempic, is omdat de GLP 1 receptoren voornamelijk in de darmen voorkomen.

Daardoor vinden dus niet alleen de werkingen maar ook de bijwerkingen in de darmen plaats.

Soms noemt men de werkzame stof van Ozempic, semaglutide, ook wel een 'darmhormoon'.

De misselijkheid gaat vaak vanzelf weg

Gelukkig gaat de misselijkheid vaak vanzelf voorbij in de eerste vier weken. Heb je er langer last van? Dan is het goed om met je arts of apotheker contact op nemen. Het is dan waarschijnlijk beter dat jij op een ander middel overstapt.


#2 Diarree

Het zal je na het lezen van de bovenstaande tip denk ik niet verbazen dat je ook meer dan 10% kans hebt op diarree.

Ook dit komt doordat het middel vooral ingrijpt op de receptoren in het maagdarmkanaal. 

Helaas heb je ook naast diarree ook meer last van flatulentie. Dat is een duur woordje voor windjes laten. 

Diarree in combinatie met windjes kan nogal gênante situaties veroorzaken.

Vooral in het openbaar natuurlijk. Diarree en flatulentie samen zijn vaak een reden voor mensen om minder het huis uit te gaan om die ongelukjes in het openbaar te voorkomen.

Dat is natuurlijk erg vervelend.


#3 Te lage bloedsuiker (hypoglycemie)

Een te lage bloedsuikerspiegel is helaas vaak een bijwerking van medicatie tegen diabetes type 2.

Bij Ozempic is de kans op een te lage bloedsuiker vooral hoog in combinatie met andere medicatie. Vooral als je het combineert met insuline. Waarom? Omdat insuline een zeer sterke werking heeft.

Een hypo is niet alleen vervelend maar ook zeer gevaarlijk. Ja, je voelt je misschien wat licht in je hoofd. En je krijgt misschien een verhoogde hartslag en begint te zweten.

Maar... je kunt ook flauwvallen. Dat dat is natuurlijk erg gevaarlijk.

Je hoeft maar één keer om te vallen en voordat je het weet heb je een botbreuk. Dat is helaas iets waar je op latere leeftijd sowieso meer last van hebt. Je wilt dus koste wat het kost een 'val' vermijden.


#4 Oogbeschadiging is één van de meest schrikbarende bijwerkingen van Ozempic

Je leest goed. Oogbeschadiging door het gebruik van Ozempic.

En met oogbeschadiging heb ik het over serieuze oogbeschadiging. Denk hierbij aan:

 • Wazig zien
 • Vlekken voor je ogen
 • Bloedingen in je oog
 • Blindheid

Nu is wazig zien natuurlijk niet een ramp. Vooral als het vanzelf voorbij gaat. Maar blindheid is een stuk desastreuzer voor je gezondheid. 

De kans op oogbeschadiging is vooral sterk aanwezig bij mensen die al last hebben van diabetische retinopathie en/of mensen die gebruik maken van insuline.

Gebruik je Ozempic en heb je 'ineens' last van je ogen? Dan kan dit zeker komen door één van de bijwerkingen. Deze bijwerking van Ozempic komt gemiddeld 5% voor bij de gebruikers.


#5 Maagdarmklachten

Naast de misselijkheid en diarree die ik hierboven al noemde, zijn er meer maagdarmklachten die je kunt krijgen van Ozempic. 

Het lijstje bijwerkingen van semaglutide (de werkzame stof van Ozempic) wat betreft het maagdarmkanaal is niet mild. 

Hierbij kun je denken aan:

 • Afname van eetlust
 • Braken
 • Oprispingen
 • Buikpijn
 • Obstipatie
 • Flatulentie

Helaas blijft het hier niet bij. De lijst is nog langer maar dit zijn de belangrijkste bijwerkingen op het gebied van maagdarm.


#6 Afvallen is een bijwerking van Ozempic

Sommige mensen ervaren deze afvallen bijwerking van Ozempic als een voordeel.

Het hele internet zit er vol mee. Ik kwam zelfs een vraag van iemand op een forum tegen of hij niet Ozempic zou kunnen gebruiken om makkelijk af te vallen.

Dat kan diegene zeker doen.

Maar als je de 'echte' reden weet waarom je van Ozempic afvalt, dan ga je er heel anders over na denken.

AFVALLEN DOOR OZEMPIC? GEEN GOED IDEE! 

De reden dat je afvalt van Ozempic is niet omdat dit middel je metabolisme verhoogt of een ander positief effect heeft op je lichaam. De reden dat je afvalt is omdat je misselijk wordt, last van je darmen krijgt, een verminderende eetlust hebt en vaker diarree ervaart.

Daardoor komt er minder eten je lichaam in en komt het er ook weer snel uit. Het is dus niet zo gek dat je afvalt van dit middel.

De enige reden dat jij afvalt is omdat jij je lichaam vergiftigt met dit middel. Daardoor heb je minder trek en val je af. Jezelf vergiftigen is geen goede manier om af te vallen.

De beste (en enige) manier om op de langere termijn GEZOND af te vallen, is door je eetpatroon aan te passen. Als je niet weet hoe je dit moet doen, kun je het beste dit artikel lezen met 21 tips voor afvallen bij diabetes type 2.


#7 Duizeligheid

Duizeligheid in combinatie met vermoeidheid komt ook voor als bijwerking van Ozempic. 

Dit is voornamelijk te danken aan de te lage bloedsuiker die je kunt krijgen.

Vooral als je het dus combineert met insuline zoals ik eerder heb aangegeven.

De combinatie van duizeligheid en vermoeidheid is erg vervelend.

Je voelt je er lamlendig door waardoor je ook niet in staat bent leuke dingen te doen.

Daarnaast is de kans dat je ongezonder gaat eten wanneer je vermoeid bent ook een stuk hoger. En dat maakt je diabetes type 2 natuurlijk niet veel beter.

Dit zijn misschien niet de ergste bijwerkingen van Ozempic maar het is zeker goed om ze te kennen.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#8 Galstenen

Dit is een gekke bijwerking voor middelen tegen diabetes type 2.

Een lage bloedsuiker als bijwerking is niet zo gek bij een middel tegen suikerziekte. Maar het krijgen van galstenen is nogal opmerkelijk.

Er zijn sowieso maar heel weinig medicijnen die galstenen veroorzaken. Helaas is Ozempic hier één van.

Vermoedelijk heeft deze bijwerking van Ozempic te maken met het feit dat Ozempic aangrijpt op de GLP 1 receptoren on het maagdarmkanaal.

Nu vraag jij je misschien af hoe je kunt herkennen dat je galstenen hebt. Nou, er zijn een aantal symptomen die je kunt krijgen bij galstenen. En dit zijn ze:

 • Misselijkheid
 • Pijn in de bovenbuik na het eten
 • Heftige buikpijnaanvallen met de drang om te bewegen
 • Aanhoudende buikpijn en koorts
 • Geelzucht
 • Hele lichte ontlasting (stopverf ontlasting)
 • Donkere urine
 • Buikpijn met uitstraling naar de rug

Misselijkheid kun je sowieso al van Ozempic krijgen dus dat symptoom ervaren zegt helaas niet zoveel. Maar de rest is wel echt specifiek voor het hebben van galstenen.

Ervaar je één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Trek dan meteen aan de bel want te lang wachten kan ertoe leiden dat je een operatie moet ondergaan om zodoende de galstenen te verwijderen.


#9 Snellere hartslag

Dit is, net als galstenen, een beetje een vreemde bijwerkingen voor medicijnen tegen diabetes type 2.

Ja, je kunt normaalgesproken tijdens een hypoglycemie een versnelde hartslag krijgen en/of hartkloppingen.

Maar één van de bijwerkingen van Ozempic is dat je een (gevaarlijk) hoge hartslag kunt krijgen zonder verder last te hebben van een lage bloedsuikerspiegel.

Als je een snellere hartslag hebt, moet je direct contact opnemen met de huisarts.

Het is iets wat zelden voorkomt maar wat wel vervelende gevolgen kan hebben. Vooral als je al een geschiedenis hebt met hartklachten of er aanleg voor hebt.


#10 Rode huid en/of huiduitslag

Rode huid en huidslag zie je vaak bij medicatie wat je moet injecteren. Het is bijvoorbeeld ook een bekende bijwerking van insuline. 

Je krijgt alleen een rode huid en/of huiduitslag op de plek waar je injecteert. Het is eigenlijk een lokale allergische reactie.

In principe is dit een reactie die zelden voorkomt dus het hoeft geen probleem te zijn. En het heeft voor de rest geen gevaarlijke gevolgen voor je lichaam. Hooguit wordt het dus wat rood en zal de injectieplek wat jeuken.


#11 Smaakstoornissen 

Smaakstoornissen zijn niet onbekend voor medicijnen tegen diabetes type 2. Metformine heeft hier namelijk ook last van.

Er zijn verschillende dingen die kunt ervaren onder de noemer "smaakstoornissen".

Maar het voornaamste die je bij Ozempic kunt ervaren is een metaalsmaak in je mond.

Dit geldt zowel voor de dingen die je eet als de dingen die je drinkt.

Nu is natuurlijk een metaalsmaak in je mond niet het gevaarlijkste bijwerking van Ozempic maar het wel erg vervelend.

Stel je voor dat je straks naar je favoriete restaurant gaat of je favoriete gerecht thuis maakt. En na het nemen van de eerste hap proef je alleen maar metaal in je mond.

Houd dit dus goed in de gaten. Als je een metaalsmaak in je mond hebt (of überhaupt een verandering van smaak), dan zou dit weleens een bijwerking van semaglutide Ozempic kunnen zijn.


#12 Alvleesklierontsteking

Dit is potentieel een zeer gevaarlijke bijwerking van Ozempic. Een alvleesklierontsteking (pancreatitis) veroorzaakt bij veel 'gezonde' mensen van de één op andere dag diabetes type 2.

Als je een alvleesklierontsteking krijgt van Ozempic, dan ben je verder van huis.

Waarom?

Omdat je natuurlijk al diabetes type 2 hebt!

En als je dan ook nog een alvleesklierontsteking krijgt, dan zal je bloedsuiker te hoger worden. Merk je dat je bloedsuiker is gestegen na het gebruik van Ozempic? Dan zou dit weleens kunnen komen door een acute alvleesklierontsteking.

Pas op

Chronische pancreatitis kan dodelijk zijn. Dus als je een acute alvleesklierontsteking krijgt, dan is het van levensbelang dat je aan de bel trekt. Niet alleen dus om te voorkomen dat je diabetes type 2 erger wordt maar ook om te voorkomen dat het wellicht dodelijke gevolgen kan hebben.


#13 Anafylactische reactie is een dodelijk bijwerking van Ozempic

Een anafylactische reactie is een snelle allergische reactie die overal in je lichaam tegelijkertijd plaatsvindt. Bij geneesmiddelen vindt zo'n reactie vaker plaats bij middelen die je injecteert dan middelen die je slikt. 

Dat komt omdat middelen die je slikt eerst door allerlei barrières moeten zoals het maagzuur van je maagdarmkanaal. Bij middelen die je spuit, spuit je het direct in je lichaam en omzeil je die barrières. Dat vindt je lichaam over het algemeen minder prettig en is daardoor alerter.

Daarnaast gebeurt het ook vaker bij geneesmiddelen die uit eiwitten bestaan (zoals bij insuline en Ozempic). Lichaamsvreemde eiwitten herkent ons lichaam eigenlijk altijd al indringers.

Waarom? Omdat lichaamsvreemde eiwitten normaliter afkomstig zijn van bacteriën en virussen.

De kans op een anafylactische reactie is erg klein

Een anafylactische reactie komt in verschillende gradaties voor. Het hoeft dus niet altijd dodelijk te zijn. Daarnaast komt deze reactie tussen de 0,1% en 0,01% voor. Dat betekent dat tussen de 1 op 1000 en 1 op 10000 mensen last krijgen van deze bijwerking van Ozempic. En daarnaast heb je ook nog vele gradaties van een anafylactische reactie.

Wil je meer leren over een anafylactische reactie? Kijk dan ook hier.

Het Diabetesvrij Geheim

Dit waren de meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic (semaglutide). Zoals je ziet zijn het er nogal wat. 

Gelukkig kun je ook voor eens en altijd afscheid nemen van je semaglutide. Hoe? Door de oorzaak van je diabetes type 2 aan te pakken.

Dat is namelijk veel makkelijk dan je nu waarschijnlijk denkt.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Welke vervelende bijwerkingen van Ozempic ervaar jij? Waar maak jij je zorgen over? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Bert Koolman schreef:

  mijn man heeft last van wazige en vlekken in de ogen .. hoe wordt dit beter. ik hoop dat hij niet blind word. hij is al gestopt met Ozempic.

 • Gerry Vessem schreef:

  Ik ben nu 88 jaar en heb inmiddels een ton tabletten geslikt, te weten gliclazide en metformine en uiteraard te zwaar ik wil zo ontzettend graag van deze tabletten af .
  Ik denk heel sterk om te wisselen maar na het lezen van het artikel ben ik niet geheel overtuigd of het wel verstandig is, ik wil namelijk 110 jaar worden .mvrgr

  • Ben Kuiper schreef:

   Waarom wil je wisselen? En waarom niet gewoon de oorzaak van je problemen (een ongezonde eet- en drinkpatroon) aanpakken? Dan kun je binnen de kortste keren van alle medicatie af zijn.

  • Bert Koolman schreef:

   Gerry wees wijs en gebruik dit artikel niet. wij zijn er nooit op gewezen dat je deze bijwerkingen kon krijgen. ik hoop dat mijn man nog niet te laat is.. ik wil niet dat hij blind word. hopelijk word het gauw beter.. en kan hij weer normaal zien…jij word 111 jaar als je goed en gezond gaat eten..veel rauwkost.. sterkte ermee.

 • Frederika Hogervorst schreef:

  Ook ik heb 10 maanden Ozempic gebruikt na Metformine, Gliclazide . Ook Trulicity een dergelijk middel gebruikt toen Ozempic nog niet op de markt was met hetzelfde resultaat aan klachten.
  Een advies voor ieder die het wil gebruiken: WEET WAAR JE AAN BEGINT…
  Sinds 3 weken gestopt en ik voel me een ander mens. Ik voel me niet meer depressief. Gaf nog steeds over een dag na het spuiten en ik had het gevoel dat ik mijn organen aan het verpesten was. Hopelijk is er niet te veel schade aangericht. Heb nog steeds buikklachten!!! Ik was 13 kg afgevallen en dat bij zoveel ellende. Ik was mijzelf niet meer.
  Maar nu: hoe verder? Ook een cursus heb ik gevolgd en dat hielp maar enkele maanden en liepen mijn bloedsuikers weer op. Hoop op een goed advies.
  Met vr. groet.
  Fredie Hogervorst

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is spijtig om te lezen. Ik vrees dat dit niet iets is waar mensen bij stilstaan (maar dat zouden ze wel moeten doen!).

   Ik heb geen idee wat je huidige eet- en drinkpatroon is. Dus kan ik ook weinig over je situatie zeggen. Mijn advies is om ons even een mailtje te sturen, dan kijken we samen even verder 🙂

   • Frederika Hogervorst schreef:

    Ja dat wil ik graag doen.
    Ontbijt: 1/2 appel, mandarijntje, of 2 eetlepels blauw fruit, 3 eetlepels Griekse yoghurt
    Lunch: 1 koolhydraatarme boterham (zelf gebakken) met kaas, tomaat, komkommer + 1 vezelrijke knackerbrot
    Diner: (groentesoep) zonder vermiccelli
    of tomatensoep, 2 a 3 soorten groenten + stukje kip, vis, klein gehakt balletje
    + rauwkost
    Verder: zwarte koffie, thee, beker melk, water, bouillon blokje
    Probeer zoveel mogelijk koolhydraatarm te eten………
    Eerste 10 maanden ging dat goed daarna weer afvlakking van alles.
    Hier word je echt moedeloos van. Dat heen en weer worden geslingerd van het een naar het ander. Nu ben ik weer bij af en houd me volledig nog aan het dieet.
    Hoe verder…….

    • Ben Kuiper schreef:

     Bedankt hiervoor, maar dit is niet de plek om je casus te bespreken. Stuur even een mailtje naar [email protected] met alles wat je hierboven hebt genoemd plus al je waarden, medicatie etc. Dan hebben we een compleet plaatje op één plek.

 • Aad Hessler schreef:

  Ik ga vandaag beginnen met Ozempic. Ik heb overgewicht en diabetes 2. Maar als ik al die verhalen hier lees twijvel ik of ik wel moet beginnen. Ik heb ook ziekte van Crohn. Uw advies graag.

  • Ben Kuiper schreef:

   Overgewicht en diabetes type 2 zijn in 90-95% van de gevallen te wijten aan een ongezonde levensstijl. Daar moet je dan ook de oplossing zoeken/vinden. Door gezonder te eten en te drinken kun je zowel het overgewicht omkeren als de diabetes type 2. En kun je middelen als Ozempic vermijden. Die pakken namelijk nooit de oorzaak van het probleem aan.

 • Fatma schreef:

  Hey ik wil die pen hebben

 • Bonnie schreef:

  Troep troep troep..
  Ik kreeg zwangerschapsdiabetes op 40 jarige leeftijd, suikervrij dieet hielp niet ik reageerde onregelmatig op “gezond” voedsel, ik kreeg toen insuline en alles werd ook netjes vergoed. Nu bijna 1,5 jaar verder, in mei j.l. gestopt met roken toen kreeg ik diabetes 2 klachten. Ik werd niet zwaarder maar bmi was al te hoog. Nu 3 rommeltjes verder metformine, gliclazide en de ergste troep ozempic! Moet ik na 7 weken gebruik ozempic een echo laten maken van mij lever. 14 jaar geleden werd mijn galblaas na een zwangerschap verwijderd waarbij ik 14 kilo verloor in 1 maand. Ik kreeg nu van de ozempic ook weer koliekaanvallen. 2 waardes Alat en gamma gt verhoogd. En ja het voelde ook al puur vergif. Vooral s’nachts kon ik niet slapen alsof er “gassen” geproduceerd werden en snachts er ook uit kwamen zelfs tijdens het slapen. Ik draaide me om tijdens mijn slaap en had geen controle over diepe boeren die naar kip roken mijn lichaam verliet. Ik had ook de metaalsmaak en de boeren roken allemaal hetzelfde. Zelfs nu 2 weken nadat ik gestopt ben heb ik nog klachten.. ik hoop dat ik niets geks heb overgehouden van deze troep. Het is goedkoper om mensen iedere maand een budget van €100,- te geven om verse groente en fruit te halen ofniet?

  • Ben Kuiper schreef:

   Wat verschrikkelijk om te lezen. Helaas is Ozempic een flink verdienmodel geworden. Het heeft de maker één van de meest waardevolle bedrijven op aarde gemaakt. Dus ze zullen het alleen maar meer blijven pushen. 100 euro geven zodat mensen gezonder kunnen eten is zeker beter! Maar helaas is dat geen verdienmodel voor de farmaceutische industrie. Die geven je liever 100 euro per maand met de voorwaarde dat je hun middelen gebruikt.

 • Jacky Hooreman schreef:

  Misselijk,darm en maag last.
  De vraag is 3x met forme e 500 en ozempic niet van het teveel’ ondervindt dagelijks lichte hoofdpijn.
  Mvg

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is spijtig om te lezen. Ik vrees dat zowel de Ozempic als Metformine hier de oorzaak van kan zijn. De enige manier om dit op te lossen, is door gezonder te eten en te drinken. Dan kun je van beide middelen afkomen en ook geen misselijkheid en maag-darmklachten meer ervaren.

 • Van den Buys schreef:

  Ik ken iemand die dit medicijn krijgt omdat hij diabetes heeft. Echter zijn partner neemt dit ook omdat die ermee vermagerd. Hij krijgt genoeg voorschriften bij de dokter…

 • J.C.A. Den Hoed schreef:

  Is het mogelijk bij het gebruik van ozempic als injectie, dat de libre free style ook vergoed mag worden als zijnde insuline afhankelijk , maar dan ozempic afhankelijk. In verband met de wisselende glucosegetallen?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Creatief verzonnen. Zo is de huidige vergoeding momenteel niet ingericht. Maar mogelijk kun je via je huisarts iets voor elkaar krijgen doordat de huisarts aangeeft dat je een intensief ‘spuit’ regime hebt.

 • Brigitte Bartels schreef:

  Deze vraag stelde ik vandaag aan mijn oogartsen:

  Zou u onderstaande vraag willen voorleggen en bespreken met het team oogartsen? Het gaat over de bijwerkingen van Semaglutide.
  Begin dit jaar kreeg ik na 1 maand behandeling met Losartan 100 mg voor mijn bloeddruk nierfalen. De functie zakte ineens naar 50%!
  Door nefroloog mevrouw E. Meijer kreeg ik Dapaglifozine 10 mg, Amlodipine 10 mg en Simvastatine 40 mg voorgeschreven bovenop de Hydrochloorthiazide 12.5 mg , Losartan 50 mg en Metformine 500 die ik al eerder gebruikte om mijn diabetes 2 en complicaties te beteugelen.
  Maar nu raadt ze aan Semaglutide te gaan gebruiken. Ozempic in injectievorm en Rybelsus als tablet, waarvan ik de tablet kreeg omdat de injecties veelvuldig niet te verkrijgen zijn.
  Ik ben nu al erg moe door alle nieuwe middelen, zie ook wat wazig.
  Bij Semaglutide staat te lezen dat je dat beter niet kunt gebruiken bij diabetische retinopathie. Of dat in injectievorm wel mag is niet duidelijk.
  Ook is het middel gevaarlijk bij nierfalen! Ook o.a. kans op alvleesklierkanker.
  Als het slechts om afvallen gaat, kan ik dat prima zelf! Dit medicijn is slechts sinds 2018 in de handel. Ben ik proefkonijn? Maar vooral is het zeer gevaarlijk voor mijn ogen! Graag verneem ik of u die mening ook bent toegedaan? Ik vrees dat ik dat middel NIET neem. Zeker gezien ik net al veel extra middelen erbij heb, waarvan ik ook niet weet of ik die blijf slikken. Maar Semaglutide zet het lichaam totaal op zijn kop! Graag uw mening! Vr. Gr. Brigitte Bartels

  Ik vrees dat veel mensen te snel nemen wat artsen voorschrijven. Het is tenslotte wel allemaal chemische troep! Soms moet je wat, maar ik wil ook graag weer van alle medicijnen af. Brigitte Bartels

 • Annita schreef:

  Mag ozempic even stoppen als je griep hebt,ben diabeet type B en dien het reed meer dan een jaar toe,nu ik ziek ben slaap ik zowel overdag als s,nachts,eet nu bijna niks,en heb evenwichtsproblemen door de ziekte

 • Sjaak pruijssers schreef:

  Ik gebruik nu sinds 5 maanden ozempik en ben van 128 kg naar 112 kg gegaan prima,ik heb ook niet erg veel last ,alleen eet ik bijna niet meer,absoluut geen trek,ik moet me dikwijls dwingen om te eten
  Ik ben wel moe en futloos
  Kan het zijn dat ik te weinig eet

  • Marloes Schuurman schreef:

   Het niet willen eten komt hoogstwaarschijnlijk door Ozempic. En doordat je te weinig eet, voel jij je inderdaad moe en futloos. De enige manier om dit op te lossen is door geen Ozempic meer te slikken (in ieder geval te wisselen van middel) en de OORZAAK van je overgewicht aan te pakken. Anders zul je dit voor de rest van je leven zo ervaren.

 • lesley schreef:

  ik neem nu rebelsus 14mg maar wil overgaan naar ozempic injecties. Heb namelijk last van maag en voel mij soms de ganse dag misselijk omdat pilletje op mijn maag werkt. Ik hoop dat het met injectie beter zal zijn en ook met pil moet ik nog half uur nuchter blijven en dat is een moeilijke voor mij.

 • Lorenzo schreef:

  Enige bijwerking, denk dat het aan Ozempic ligt, zijn smaak en reuk. Gefrituurde dingen niet meer lekker. Ook chocolade is opeens vies. Er zit een chemische lucht aan citrusvruchten.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Het klinkt helaas alsof je last hebt van de smaakstoornissen die Ozempic kan veroorzaken (bijwerking nummer 11).

 • Maria schreef:

  Ik gebruik 1 x per week Ozempic 0,5
  Vrijwel geen bijwerkingen alleen eerste twee dagen pijn aan de lever
  Gebruik het nu 4 maanden maar pas 3 kilo eraf
  Suikerwaarde goed eerder te laag dan te hoog
  Pijn waar de lever zit baart me zorgen

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Wat je kunt doen is even stoppen met het middel (een week of 2) en kijken wat er dan met de pijn gebeurt. Als deze weggaat, dan kan het zeker iets te maken hebben met Ozempic. Als deze niet weggaat, dan speelt er mogelijk iets anders.

 • birgit christensen schreef:

  Hallo, ik gebruik 2 x metformine per dag, en ozempic nu 8 weken, momenteel 0.5 mg. Dit wordt binnen 1 maand naar 0.75 mg verhoogd, na 1 maand meer tot 1 mg. Ik zweet momenteel zeer veel, slaap slecht. Ik volg jullie levensverandering al 9 weken, en ik voel mij hierdoor beter. Alleen heb ik erg last de laatste dagen van misslijkheid, moe zijn, zweten… en 2 puiltjes op mijn arm en been, die ik krabte. Hoop, dat dit enkel een bijwerking van dit is, en niks anders.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Ik vrees dat dit wel bijwerkingen zijn van de medicatie. Ik zou even contact opnemen met je huisarts en dit melden. Vermoed dat je dan een ander middel krijgt. Hoe is je bloedsuiker nu exact? Het beste kun je ons even een mailtje sturen.

   • Christine Van caeneghem schreef:

    Ik heb 3 inspuitingen gekregen met ozempic 3 maand geleden ,idd 7 kg afgevallen, nu heb ik pijn zijkant van maag en stoelgang bijna wit! Morgen onderzoek ik vermoed ontsteking pankreas tgv ozempic! In voel mij niet gerust! 😥

    • Marloes Schuurman schreef:

     Dat is verschrikkelijk om te lezen. Als het echt een ontsteking van je pancreas is, dan ben ik bang dat dit je diabetes type 2 veel erger zal maken.

 • Ma schreef:

  Ik moet er nog mee beginnen. Twijfel nu ivm mijn retinopatie behandeling en hart- en schildkliermedicatie. Braken en diaree zouden inname medicatie beïnvloeden lijkt me? Mijn ogen zijn verbeterd na ooginjecties dus wil dit niet beïnvloeden maar lagere suikerwaardes zijn toch juist beter bij retinopathie?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Braken en diarree kunnen inderdaad de werkzaamheid van de medicijnen beïnvloeden. Vooral als je kort na inname last krijgt van deze vervelende bijwerkingen. Lage bloedsuiker is eigenlijk nooit goed. Je wilt een ‘gezonde’ bloedsuiker. Aangezien ik niet weet over welke waarden jij het hebt, durf ik geen uitspraken over je situatie te doen. Maar het hebben van normale bloedsuikerwaarden is zeker gezonder voor je ogen dan het hebben van hoge.

 • Vivianne schreef:

  Mij hebben ze ook
  In gasthuisberg sandostatine voorgeschreven in combinatie van ozenpic 1 Mg samen met symbalta omdat ze geen diagnose konden vinden ,ik heb zo jaren aangemodderd tot ik in Bonheiden een dringende operatie onderging aan mijn zenuwknoop ter hoogte van s 1 wervel darmen en blaas gingen terug spontaan werken de verkalking was weggehaald ,ben 8 jaar van men leven kwijt en hormonaal nog steeds overhoop.
  Niemand is eerlijk daar , ik heb het ermee gehad.

 • Janny schreef:

  Ik heb sinds het gebruik van ozempic dat ik ik heel onrustig ben en niet meer kan slapen 1 tot 2 uurtjes niet langer de eerste week verschrikkelijke hartkloppingen ik denk erover om te stoppen is dat normaal dat je niet meer kan slapen?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Een snellere hartslag is een bijwerking van Ozempic. Dus het kan goed komen dat deze problemen door Ozempic worden veroorzaakt. Zomaar stoppen met een middel raden we NOOIT aan. Dit moet altijd in overleg met je arts. Er is een reden dat je het middel krijgt 😉

 • Freddy Madou schreef:

  Hallo , ik neem nu reeds een maand en een half Ozempic van 1 mg wekelijks, de waarden van mijn lever swingen de pan uit, huisdokter volgt het op maar twijfelt, zijn er nog mensen die dit probleem hebben, Mvg Freddy 64 jaar ben diabeet type 2.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Leverproblemen zijn niet gebruikelijk bij Ozempic. Wat wel theoretisch zou kunnen is dat je galstenen door Ozempic hebt gekregen die op hun beurt weer leverproblemen veroorzaken. Verder onderzoek lijkt mij in dat geval het beste.

 • Katia schreef:

  Ik heb sinds het begin van het gebruik van ozempic, nu een maand geleden, ontzettend veel spierpijn in schouders, bovenarmen en bovenbenen. In het begin had ik niet door dat het door de medicatie komt, maar omdat de pijn hevig aanwezig blijft en er verder niets in mijn leven veranderd is, kan het bijna niet anders dan door de medicatie komen. Nog mensen hier last van? En is dat een reden om ermee te stoppen?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Gebruik je voor de rest ook andere medicatie? Deze problemen kunnen namelijk ook door metformine komen. Ik zou nooit zomaar stoppen met medicatie. Overleg dit altijd met je arts en/of apotheker.

   • Katia schreef:

    Ik slik al meer dan 10 jaar 1 tabletje sipralexa van 10 mg per dag, omdat ik anders mijn lange nachtshiften in de noodcentrale (altijd 12 u werken) niet goed aankan. Door de sipralexa kan ik makkelijker relativeren en heb ik de onvermijdelijke vermoeidheid na die shiften leren aanvaarden als deel van mijn job. Verder gebruik ik geen andere medicatie.

    • Marloes Schuurman schreef:

     Bedankt voor je het bericht. Ik zou de spierpijn even bij je arts melden. Deze middelen zouden het niet moeten veroorzaken dus wellicht speelt er meer bij je.

     • Katia schreef:

      Dankjewel voor je reactie. Dat ga ik ook meteen doen.

     • Marloes Schuurman schreef:

      Geen dank, mochten we verder ergens bij kunnen helpen dan horen we het dat graag 🙂

  • Sandra Bauters schreef:

   Idd bij mij net hetzelfde enorme spierpijnen hals schouder linkerarm en pijn in de rug ik denk de nieren morgen bij de dokter dat is het niet waard om dat dan toch in je lichaam binnen te laten Mvg sandra

 • A. Dries schreef:

  Hallo,
  Dank voor deze info.
  Alle bijwerkingen die er geschreven zijn, behalve de altvleesklier heb ik.
  Ik denk om te stoppen met alle medicatie. Omdat ik niet meer ben wie ik was.
  Soms weet ik niet meer wat goed en niet goed is.
  Groet

  • Marloes Schuurman schreef:

   Zomaar stoppen met medicatie zou ik nooit aanraden. Het afbouwen van medicatie doe je altijd aan de hand van je waarden. Des te beter deze zijn/worden, des te meer je kunt afbouwen. Ik denk dat het ook even goed is om dit met je arts te overleggen.

 • J.R. Nieuwland schreef:

  Ik heb het nu anderhalf jaar en mijn linkeroog begon wazig te zien. De dosis is sinds enkele weken verdubbeld en ook het rechter oog begint. Heb ook gezwollen oogleden (onder). Voorts is de misselijkheid toegenomen alsmede de obstipatie. Als ik uitga met de hond is het alsof er een heel orkest achter me aan komt, het fluit, knettert en knalt als een drumband en de lucht is niet te harden. De hoofdpijn is ook ondragelijk geworden en heb daarom besloten om per direct met Ozempic te stoppen. Het middel wordt hier de kwaal en daar pas ik voor.

 • M. Yvon schreef:

  Minder zicht. Ik gebruik het nu sinds 8 weken. Ook duizeligheid bij het liggen. Ik heb het ziekenhuis en de diabetes verpleegkundige op de hoogte gebracht.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Goed dat je dat hebt gedaan! Hopelijk kunnen ze er iets mee.

   • M.Yvon schreef:

    Reactie van de oogarts is dat het niet van dit medicijn kan komen. Op de scan was nl niets te zien. Ik krijg Avastin injecties dus sowieso regelmatig een scan. Ik ben 51 en mijn mening is dat Ozempic een middel is met zeer groot percentage op klachten.

    • Marloes Schuurman schreef:

     Wat je zou kunnen doen is tijdelijk met Ozempic stoppen en kijken of de problemen weggaan. Al is wazig zien een normale bijwerking van diabetes medicatie. Doordat je bloedsuiker daalt, verandert ook de breking van het licht in je oog. Daardoor ga je tijdelijk wazig zien. Het duurt even voordat je ogen wennen aan de nieuwe situatie. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat er bij jou iets anders aan de hand is. Je kunt vragen om een ander middel dan Ozempic. Denk hierbij aan Gliclazide. Daarmee kun je de bloedsuiker ook verlagen en dan kun je ook meteen zien of de problemen weggaan als je geen Ozempic meer gebruikt.

 • PETRA SCHOLTEN schreef:

  Ik gebruik het al lang en heb geen eens bijwerking van dat wat hier beschreven wordt dus dit zie ik aan als angst makerij

  • Marloes Schuurman schreef:

   Bijwerkingen zijn geen garanties. De één heeft er last van en de andere niet. Net als één iemand een allergie voor pinda’s kan hebben en de ander niet. Dat jij geen allergie voor pinda’s hebt, betekent niet dat de rest van de wereld dat ook niet heeft. Deze bijwerkingen staan gewoon in de bijsluiter. Geen angstmakerij dus.

 • Robby Vandezande schreef:

  Als je iedere bijsluiter van medicatie aandachtig gaat lezen dan gebruik je niets meer geloof me , en dan ??
  Alle medicatie is en blijft een al dan niet tijdelijk hulpmiddel en zal vroeg of laat ook zijn negatieve uitwerkingen hebben.
  één voorbeeld aan de lijve ondervonden 3 x per dag methformine goed voor de suikerspiegel maar ( en mijn arts wist dit en nooit over gesproken ) op 3 jaar tijd mijn gezonde nierfunctie verlaagt naar 28 % en dit word nooit meer beter.
  Onmiddelijk moeten stoppen met methformine of ik zat in minder dan een jaar op de dialise
  Het is dit of dat , het een of het ander maar alle twee bestaat gewoon niet

  • Marloes Schuurman schreef:

   Wat dacht je van je eetpatroon op een gezonde manier aanpassen zodat je geen metformine hoeft te slikken EN ook nog eens je nierfunctie kunt verbeteren? Er is dus zeker een oplossing maar dan moet je die wel bereid zijn te nemen.

 • semczuk jan schreef:

  wil even reageren over Ozempic ik ondervind ook de symtonen van metaalsmaak en ben ook enkele kilo s’ kwijt maar voor de rest gaat het prima ik gebruik nu 0.5mp
  grtjs jan

 • Er zijn dan toch alternatieve dan Ozempic? Ik heb al jaren artrose score nu echt slecht gewicht te hoog!!

  • Marloes Schuurman schreef:

   Er zijn verschillende diabetesmedicijnen inderdaad. Maar ze pakken allemaal de oorzaak van het probleem niet aan. Dus in dat opzicht zijn ze allemaal hetzelfde.

 • Kees schreef:

  Op de site van ozempic staan de bijwerkingen die jullie beschrijven helemaal niet wie of wat moet ik nu geloven in het zieken huis zijn ze ook niet bekend met de bijwerkingen die jullie beschrijven waar om weten jullie dit allemaal wel en waar om staat dit niet in de bijwekingen lijst kunnen jullie dan de fabrikant niet aan pakken ,ik vind dat jullie wel heel graag een duur boek verkopen ,ipv van gewoon iemand echt helpen ,er is geen een sluitend verhaal over diabetes 2 iedere instantie heeft zijn eigen ideeen er over de ene weet het nog beter dan de ander .wie moet ik geloven ?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Onze gegevens komen van het Farmaceutisch Kompas: https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/s/semaglutide#bijwerkingen

   Het is inderdaad verwarrend. Veel instanties hanteren nog oude insteken en zijn totaal nog niet up to date. Daarnaast zijn veel instellingen goede doelen en die moeten altijd het politiek correcte zeggen om geen geld te verliezen (vooral van de grote voedingsproducenten die af en toe een donatie doen). Wij kijken naar de meest recente onderzoeken en zeggen waar het op staat.

   Uiteraard werken wij niet gratis. Hoewel we dat graag zouden willen, moeten wij ook rondkomen. Net als je arts die het niet gratis doet. Of de lokale bakker. Of de postbode. Wij werken 7 dagen per week om mensen diabetesvrij te maken. Dit is dus onze fulltime baan en onze enige bron van inkomsten.

   Doe wat goed voelt. Wij gaan je niet vertellen wat je moet doen. Het gaan tenslotte om je eigen gezondheid.

 • p.hendriksen schreef:

  ik herken geen van de klachten,1 jaar gebruikt,alle waardes naar normaal,16kg afgevallen en blijft zo in combi met koolhydraatarm eten.wel veel last gehad van Metformine.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Fijn dat je geen van de klachten ervaart. Helaas is dat niet voor iedereen het geval ben ik bang. Metformine is inderdaad soms ook erg vervelend als middel.

 • Pas schreef:

  Hoelang mag je het middel maximaal gebruiken?

 • Marjolijn van steenis schreef:

  ik gebruik nu ruim 2 jaar ozempic en ja mijn bloedsuiker de waarde gaat op en neer. misselijk brn ik soms ineens en hoofdpijn heb ik dan ineens weer echt zo,n rare hoofdpijn afgevallen ben ik zeker maar nu ook maar af en toe 1 kg.ik was geschrokken over de oogproblemen ik heb vaak jeukende ogen en soms wazig niet vaak door dat ik dit gelezen heb denk ik erover na om te stoppen want ik wil toch echt niet blind worden door dit middel. kan ik gewoon stoppen of moet ik de diabetsverpleegkundige inlichten of mijn internist

  • Marloes Schuurman schreef:

   Wat vervelend om te lezen. Echter is zomaar stoppen met medicatie NOOIT een oplossing. Dit moet altijd in overleg. Als je bloedsuiker te hoog is, dan moet je een ander middel krijgen. Daarnaast MOET je ook de oorzaak van je hoge bloedsuiker aanpakken. Aangezien dit in 95% van de gevallen een ongezond eetpatroon is, kun je met gezonde voeding een heel eind komen. Ik raad je aan om je te verdiepen in de vele gratis recepten en artikelen die wij op onze website helpen. Ze kunnen je allemaal helpen met je problemen 🙂

 • Remco schreef:

  Ik gebruik Ozempic nu een jaar of 2, ik ben van de 141 naar de 117 kilo gegaan en moet zeggen dat het echt een wondermiddel is voor mijn Diabetes Type 2 … De waardes zijn echt super …
  Helaas heb ik sinds 4 maanden dag/nacht in en dag/nacht uit last van een bedorven maag of iets wat daarop lijkt, dat betekent dat alles wat ik eet na een half uur naar zwavel ruikt, maar vooral zich omzet in gassen, het lijkt wel iets bacterieels te zijn, maar helaas testen blijken allemaal negatief..
  Vooral snacht in bed heb ik door dit probleem geen slaap meer of nauwelijks, doordat mijn maag tot rust komt, vervolgens hoopt het gas zich op waardoor ik onwijs pijn krijg zie het als een stuwing van de maag en moet dan recht op zitten om vervolgens al het lucht uit te boeren…
  Ik kan er dan ook de klok op gelijk zetten dat ik dan binnen 15 minuten naar de WC moet omdat dan de darmen in actie komen en een niet normale diaree wordt geproduceerd, met een 10 bar komt het eruit…

  Heeft er iemand tips om hier mee om te gaan, of hoe ik dit kan stoppen?… want ik zie er eigenlijks geen heil meer want het is geen leven meer zo en zit er over na te denken om te gaan stoppen met de Ozempic… met het risico dat mijn suiker waarden weer gaan fluctueren…

  Alvast bedankt.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Als je dit middel gebruikt om af te vallen en/of je bloedsuiker te verlagen, dan ben je enkel de symptomen aan het onderdrukken en NOOIT de oorzaak van je diabetes type 2 aan het aanpakken. Je zult helaas dit soort ellende krijgen. De enige manier om dit aan te pakken is daadwerkelijk je manier van eten en drinken aan te passen. Ongezond eten veroorzaakt diabetes type 2 bij zo’n 95% van de mensen en het is ook de oplossing bij zo’n 95% van de mensen. Je kunt niets slikken of spuiten wat je gaat helpen. Ja, je kunt de bloedsuiker onderdrukken en gewichtsverlies forceren… maar nooit zul je gezonder worden door dit middel. De enige oplossing voor je eetpatroon op een gezonde manier aanpassen.

 • A Kroes schreef:

  Hoi,
  Gebruik Ozempic nu 12 weken, 4 x 0,25 daarna 8x 0.5 daarnaast moet ik de 3 tabletjes Gliclazide 30 mg ook dagelijks doorgebruiken. Ben er doodziek van meerdere keren naar de arts geweest met de mededeling kan wel even duren. Inmiddels 4 kg afgevallen maar ben niet te zwaar (73 KG) laatste 3 weken bijna alleen in bed gelegen en het begint smorgens al het brood groeit me in de mond krijg bijna niks weg en heb raar gevoel in mijn hoofd en steeds duizelig en beroerd. Wordt er angstig van, afgelopen maandag naar de arts geweest (zat een invaller een Belgische arts) alles uitgelegd en zei direct hiermee stoppen u ziet er niet uit. De volgende dosis zou ik morgen moeten nemen maar gaat niet gebeuren, blijf gewoon die 3 tabletjes nemen en de 23e moet ik weer voor controle bij de diabetes consulente. Hoe lang duurt het voor dit middel uit mijn systeem is want zo is het geen leven. Vanmiddag suiker geprikt was 7.4 niet nuchter. De angst neemt toe want heb in het verleden ook al een hartstilstand gehad en wordt er depressief van.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dit is inderdaad geen leven. Heftig om te lezen. Kun je ons even een mailtje sturen met je eetpatroon en drinkpatroon? Ook graag de minder gezonde dagen. De medicatie die neemt zal het probleem nooit oplossen. Het pakt namelijk de oorzaak van je ellende niet aan. De oorzaak is namelijk vaak hetgeen wat je eet en drinkt. Daar kunnen wij je mee helpen. We horen graag van je!

 • Ok, hier ben ik heel erg van geschrokken! Ik ben inderdaad afgevallen. 8Kg, wat ik persoonlijk niet zo heel erg vind. Ik weeg nog steeds 116kg. Maar de wazigheid, blindheid, dat herken ik dus wel! Het moet nu net lukken dat ik morgen op controle moet bij de oogarts dus ik ga dit zeker aankaarten. Overigens ben ik ook van plan om te stoppen met dit middel. Ik ga dit morgen met mijn dokter bespreken. We waren aan het uitzoeken hoe het komt dat ik wazig zie. Heel erg bedankt!

 • Nadia De Jonghe schreef:

  Ik neem nu 3 maanden ozempec. Ik ben 1kg afgevallen.
  Ik voel me doodmoe, alsof ik ieder moment ga flauw vallen.
  Mijn dokter zegt doorbijten, nu ga je beginnen afvallen.
  Ik neem 1mg per week.
  Kan het dat ik nu pas ga beginnen afvallen?
  Indien het niet zo is kan ik dan gewoon met het medicijn stoppen?
  MVG
  N. De Jonghe

  • Marloes Schuurman schreef:

   Ik schrik van het slechte advies van je arts. Als je na 3 maanden niet afvalt van dit middel dan ben ik bang dat je nooit zult afvallen met dit middel. Daarnaast is doodmoe zijn en bijna flauw vallen het allemaal niet waard. Mijn advies is om eerst je eetpatroon volgens onze richtlijnen 100% in orde te maken. Dit middel gaat je sowieso niet helpen. Dat hebben de afgelopen 3 maanden al laten zien.

 • Alain schreef:

  Ik zou met ozempic moeten starten van mijn dokter en de verpleegkundige maar ik durf er niet mee beginnen ze maakt mij dan bang met te zeggen dan kun je amputatie enz van krijgen ik heb vroeger nooit medicijnen genomen en nu moet ik metformax 3 x 850 mg en 1 x per dag traagwerkende insuline 30 EH nemen dus ook niet mijn ding maar er is geen alternatief denk ik En het ergste is dat ik in oktober nog geen suikerziekte had medische onderzoek geweest en geen suiker in urine en in januari na Corona had ik ineens suikerziekte

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is spijtig om te lezen. Hoe ziet je huidige eet- en drinkpatroon eruit? Als je dit namelijk op een gezonde manier aanpast, dan hoef je wellicht helemaal geen medicatie te gebruiken 🙂

 • Esther schreef:

  Ben 23 kg afgevallen en suiker waarde is nu goed.
  Maar het is een paardenmiddel misselijk,spugen,moe,spierpijn,nu al twee keer met spoed naar de oogarts en blijven de oogschade.
  Ik ga stoppen met dit middel.

  • Ben Kuiper schreef:

   Paardenmiddel is helaas het juiste woord ben ik bang. Erg vervelend om te lezen dat dit je ervaringen zijn.

   • SASKIA RENIERS schreef:

    Ik vraag me af of je dit middel ook mag gebruiken als je geen suikerziekte hebt,en geeft iedereen van die bijwerkingen. Ik vraag me ook af of dit middel goed is om te nemen met een depressie? Ik ben zeker door de medicatie 20kg bij gekomen.Wat zou jij doen,of is er nog een ander middel om goed af te vallen

    • Marloes Schuurman schreef:

     Dit middel is officieel voor: “Volwassenen met onvoldoende gereguleerde diabetes mellitus type 2, als toevoeging aan dieet en lichaamsbeweging”. Er is geen reden in de wetenschappelijke literatuur te vinden waarom het niet samen zou gaan met een depressie. Als je via een middel wilt afvallen, dan ben je helaas verkeerd bezig. Overgewicht heb je waarschijnlijk gekregen doordat je ongezonder bent gaan eten. Ik zou als eerst kijken hoe jij je eet- en drinkpatroon kunt verbeteren voordat je een pil wilt vinden die je overgewicht oplost. Die is er overigens niet. Want geen één pil pakt de oorzaak van je overgewicht aan.

 • Erica Weber schreef:

  Ja ik krijg ook erge maagklachten, ben moe lustelois en erge hoifdpijn maar ben nu wel 12,5 kilo afgevallen. Ben begonnen met 0.25 toen 0.5 en zit nu op 1.0 Vind de ninwerkingen wel heftig, die verdwijnen na pm 3wk Ik heb de pech dat t iedere keer verhoogd word en de bijwerkingen dan opnieuw neginnen. Maar volhouden, WIL ER VANAF!!

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Wil je van het middel af of de extra kilo’s? Beide zijn te bereiken met een gezondere levensstijl :). Daar kunnen wij je bij helpen.

 • Lisette schreef:

  Kan brandend maagzuur ook een bijwerking zijn?

 • Gerardus schreef:

  Hoi ik gebruik nu 28 Januari Ozempic eerst de 0,25 en nu de 0,5 ik ervaar het eetlust en zeer gauw vol, en beide benen gewrichten lusteloze benen tijdens het slapen, duizeligheid, benauwdheid.
  Nu is mij geadviseerd om twee maal een dosis van 0,5mg te spuiten ik twijfel heir over heel erg en kan ik er zo mee stoppen om geen Ozempic met toe te dienen.

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is spijtig om te horen. Je mag NOOIT zomaar stoppen met medicatie als je geen alternatief hebt en/of je suiker waarden het niet toelaten. Ik raad je sterk aan om je eetpatroon goed aan te pakken om zodoende je bloedwaarden met voeding te verlagen. Ook raad ik je aan om deze bijwerkingen met je arts/apotheker te bespreken. Wellicht kun je naar een heel ander middel overschakelen. Denk aan insuline.

 • Marijke schreef:

  Goedenavond, ik heb Ozempic 4 mnd. gebruikt, van 0,25 tot uiteindelijk 1. De misselijkheid was er vanaf het begin, maar werd steeds heviger op het laatst 24/7. Sinds 16 maart in overleg met de huisarts gestopt, maar de misselijkheid en de krampen zijn nog volop aanwezig.
  Uw uitleg heeft mij veel duidelijk gemaakt, waarvoor dank.
  Hoe lang kan het duren voordat mijn lichaam weer Ozempicvrij is?
  Het aanbieden van Ozempic heeft mij enigzins overvallen, ik had daar liever veel meer voorkennis over gehad.
  Ben wel 20 kilo afgevallen. De rest graag eraf zonder Ozempic of iets dergelijks

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is heel vervelend om te lezen zeg. Met een week (of twee) zou het voorbij moeten gaan. Heb je er nog steeds last van? Dan is er wellicht iets anders aan de hand. Ik zou – als je er tegen het eind van deze maand nog last van hebt – even contact opnemen met je huisarts hierover. Ozempic wordt als een wondermiddel gebracht naar patiënten maar helaas is dat het niet.

 • Gerrda ter Heide schreef:

  Ik gebruik nu ozempic voor de derde keer ozempic 0’5mg.naar mijn mening krijg ik hier van de derde keer hartoverslagen van.waar ik angstig van woord. Zou ik nu moeten gaan stoppen met deze. Toen ik de 0’25 de lichtere gebruikte geen last had .graag hoor ik nog van u

  • Ben Kuiper schreef:

   Een snellere hartslag is wel een bijwerking van Ozempic. Dus het zou zomaar kunnen dat dit middel het veroorzaakt. Ik zou hier persoonlijk even met je arts of apotheker over praten.

   • Gerrda ter Heide schreef:

    Ik heb geen snellere hartslag maar mijn hart gaat steeds e dat overslaan tot vervelens toe .zou dat ook veroorzaakt kunnen worden door de ozempic ?.

    • Ben Kuiper schreef:

     Een snellere hartslag kan ervoor zorgen dat je een slag overslaat. Het zou theoretisch dus kunnen dat het door Ozempic komt 🙂

  • Ma schreef:

   Wat zegt arts hierover? Ik gebruik al betablokker en bloedverdunner vanwege ritmestoornis. Ik zou sept beginnen met ozempic. Twijfel nu wel

 • Gigi schreef:

  Hoi allemaal 😊
  Ik gebruik dit product nu sinds 6 weken (op af te vallen) maar ik onder vind er weinig last van behalve dat ik #13 smaakstoornis heb sinds dan 😞 ik vind nog enkele dingen lekker maar voor de rest heeft alles een vieze smaak (metaal) heeft er hier iemand ervaring mee ? Blijft dit, verbetert het of gaat dit over ? Iemand die me kan helpen dingen weer lekker te vinden ?
  Alvast bedankt

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is spijtig om te lezen. Helaas blijft vaak die metaalsmaak gewoon in je mond. De enige manier om dit weg te laten gaan is door het middel niet te gebruiken. Het beste is om hier met je apotheker en/of arts over te spreken.

 • Esther Laseur schreef:

  Geachte Ben Kuiper,
  Dank voor dit artikel. Ik leef in een groot lichaam (lees: ik ben dik) en de publiciteit omtrent dit middel doet weer het ergste vermoeden, nl: “je hoeft toch niet zo zwaar te zijn terwijl er zo’n geweldig middel op de markt is”. Ik zou over dit gedrag nog wel even kunnen doorzeuren maar dat doe ik niet. Mijn vraag is, ik ben wel zwaar maar zo gezond als een vis en heb niets wat in de richting van diabetes komt (laatst gemeten glucosewaarde 4,3) en vraag me af of bovengenoemde bijwerkingen ook gelden voor iemand met een gezonde glucosehuishouding. Want als je vooral afvalt van misselijkheid en diarree lijkt het me een beter en goedkoper idee om af en toe een hapje zeep te nemen. Overigens ben ik helemaal niet van plan om het te gaan gebruiken maar wil graag wat munitie om tegengas te kunnen geven. Alvast veel dank voor uw reactie!

  • Ben Kuiper schreef:

   De bovenstaande bijwerkingen zijn kenmerkend voor het middel. Het staat totaal los van je glucosehuishouding. Zou je ons een mailtje kunnen sturen met hetgeen wat je eet- en drinkt? Ook hetgeen wat je op de minder gezonde dagen eet. Een hap zeep eten zou ik net zo hard afraden als dit middel om af te vallen. Ik snap je argument maar beide zijn niet echt gezond 🙂

   • Esther Laseur schreef:

    Hartelijk dank voor uw reactie. Ik zal me een beetje verklaren. Ik ben niet op zoek naar een manier om af te vallen maar een manier om de mensen die vinden dat ik echt wel heel makkelijk zou kunnen afvallen, van me af te schudden.
    Ik voel me ‘opgejaagd wild’ omdat ik een aanzienlijk gewicht heb. Mijn huisarts ziet alleen een dikke vrouw en wijt alles aan mijn gewicht. Ze heeft me Semaglutide ‘aangeboden’ toen het ong 2 jaar geleden net op de markt kwam en ze was beledigd toen ik het weigerde te gebruiken na het lezen van de werking. Vervolgens moest het maar een gastric bypass worden.
    En dat alles vanwege pijnklachten die, na veel eigen onderzoek, psychosomatisch bleken te zijn (TMS) en grotendeels verdwenen zijn.
    Ik eet heel gezond maar net niet weinig genoeg om af te vallen. Dat is een vorm van emotie-eten (veiligheid zoeken) en ik ben nu in de leer bij iemand die daar een goede kijk op heeft (Lisa Schlosberg: you can’t solve an emotional problem with a physical solution).
    Waarschijnlijk ten overvloede (maar misschien heeft iemand anders er wat aan) maar over de oorzaak – en dus ook het begin van de oplossing – werd veel duidelijk door dit filmpje over de ACE studies
    https://www.youtube.com/watch?v=-ns8ko9-ljU&t=28s
    Veel dank dat ik hier even mijn ei kwijt kan!

    • Ben Kuiper schreef:

     Bedankt voor je verhaal :). Ik oordeel niet. Ik geef in mijn artikel enkel de feiten over Ozempic en laat mensen hun eigen conclusie trekken. Fijn dat je naar een oplossing zoek voor jouw specifieke probleem. Hopelijk zal het lukken.

    • Monique Geybels schreef:

     Het is niet eens zo zeker dat je van Ozempic zou afvallen. Ik kreeg het ook min of meer “opgedrongen” voorgeschreven door mijn arts. Neem het nu 8 maanden – van 0,25 tot 1 mg. Niet erg veel last van bijwerkingen maar nog geen kilo afgevallen. Ik stop er dus mee. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Veel succes nog.

 • w.m. schreef:

  hartelijk bedankt voor uw samen vatting.
  persoonlijk ben ik geschrokken van de zeer duidelijke , en herkenbare klachten , door het gebruik van Ozempic.

 • A schreef:

  Ik heb het gebruikt
  Eerste 14 dagen gingen de bloedsuikers mooi dalen
  Daarna niet meer
  Kreeg heel veel zin in zoetigheid en water drinken vond ik moeilijk
  Had ik nooit
  Ben gestopt maar mijn waardes zijn zo hoog
  Krijg ze niet omlaag en daarom nu vandaag weer begonnen met 0.5

  • Ben Kuiper schreef:

   Helaas lost dit middel de oorzaak van diabetes type 2 niet op. Het verlaagt het wel maar je moet ook je eetpatroon veranderen en meer bewegen. Anders zal je bloedsuiker hoog blijven (of zul je meer medicatie moeten nemen om het te verlagen). Stoppen met het middel is al helemaal niet aan te raden. Dan zullen je waarden alleen maar stijgen. Neem aub contact op met je arts.

 • Bonne Luc schreef:

  onpasselijkheid na iedere maaltijd. Ik kan zelfs geen kop koffie meer drinken.

 • Share via
  >