13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Ozempic bij Type 2

Medicijnen voor Diabetes Type 2

nov 23
13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Ozempic bij Type 2

De bijwerkingen van Ozempic (semaglutide) zijn niet mild. Vooral als je ze vergelijkt met de werking van het middel en de andere medicatie die je waarschijnlijk slikt.

Daarom is het goed om de bijwerkingen en ervaringen van Ozempic voor je op een rijtje te zetten zodat je weet wat dit middel met je doet.

In dit artikel leer je de 13 meest voorkomende (en soms dodelijke) bijwerkingen van Ozempic zodat je zelf kunt beslissen om dit middel wel of niet te nemen.

Ook leer je hoe je zonder Ozempic door het leven kunt gaan.

More...

Wat is Ozempic (semaglutide)?

Ozempic (semaglutide) is een middel wat wordt gegeven in de derde stap van de medicamenteuze behandeling van diabetes type 2.

Met de derde stap bedoel ik het volgende:

 • Stap 1: Je krijgt alleen metformine om je bloedsuikerspiegel te verlagen
 • Stap 2: Indien metformine alleen niet genoeg is, krijg je er een sulfonylureumderivaat bij zoals gliclazide of glibenclamide.
 • Stap 3: indien het bovenstaande niet genoeg is, krijg je insuline, een DPP4-remmer of GLP1-agonist.

Ozempic (met als werkzame stof semaglutide) is een zogenaamde GLP 1-agonist. Die krijg je normaliter dus pas in stap 3.

Maar je kunt het ook al in stap 1 krijgen als je vervelende bijwerkingen van metformine ervaart OF als de metformine een interactie heeft met aan andere ziekte of medicijn die jij hebt.

Insuline wordt vooralsnog bij stap 3 vaker voorgeschreven dan Ozempic. Enerzijds heeft dit met de prijs te maken. Ozempic brengt namelijk hogere kosten met zich mee voor de zorgverzekeraars. Of eigenlijk moet ik het anders zeggen: de prijs van insuline is zeer laag.

Het is dus niet per se dat Ozempic duur is maar dat insuline juist goedkoop is. Daarnaast is het middel nieuw. Bij nieuwe middelen merk je sowieso dat het vaak jaren duurt voordat het in 'de pen van de arts zit' zoals dat heet.

De werking van Ozempic

Ozempic is een hormoon die een stimulerende werking heeft (agonist) op de glucagon-like peptide 1 (GLP-1) receptor. Deze zijn veelal in het maagdarmkanaal te vinden.

Ozempic stimuleert de insuline afgifte van de beta cellen in de alvleesklier (pancreas).

Tevens remt het de afscheiding van glucagon (suikervoorraden in de lever en spieren) en vertraagt de maaglediging. Dit zorgt allemaal voor dat je bloedsuikerspiegel daalt.

Het is een relatief nieuw middel tegen diabetes type 2

Wellicht heb je pas sinds kort iets gehoord over dit middel. Dat is helemaal niet zo gek. Het middel is namelijk pas 2018 op de Europese markt gekomen.

Ozempic: vormen, doseringen en vergoeding

Ozempic is in twee vormen verkrijgbaar: injectie onder de huid (subcutaan) en als pil.

De injectie is verreweg het populairst. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat je het maar één keer per week hoeft te injecteren. De injecties bevinden zich in een pen en zijn in drie doseringen verkrijgbaar: 0,25 mg, 0,5 mg en 1 mg.

Ozempic in tabletvorm wordt sterk afgeraden omdat je hierbij een strikt slikschema moet hanteren. Dit is nodig om de dosering van semaglutide ten allen tijde hoog te houden in je bloed.

De vergoeding van Ozempic door de zorgverzekeraars is volledig en brengt dus geen extra kosten met zich mee voor mensen die het (willen) gebruiken.

Ervaringen met Ozempic (semaglutide)

De ervaringen met dit middel zijn eigenlijk niet anders dan andere medicijnen tegen diabetes. 

Waar dit middel wel bovengemiddeld last van lijkt te hebben, is dat gebruikers van Ozempic kunnen afvallen door dit middel.

Wellicht denk je dat dit momenteel een voordeel is... dat is het absoluut NIET. Het is niet gezond om met dit middel te vermageren.

Later in dit artikel zal ik je exact uitleggen waarom. Gebruik je momenteel Ozempic en heb je last van afvallen/vermageren? Blijf dit artikel dan doorlezen zodat je meer leert over de bijwerkingen van semaglutide.

Doel van dit artikel

In dit artikel ga ik je de 13 meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic geven. 


Al deze bijwerkingen staat ook in de bijsluiter van alle semaglutide middelen vermeld. Het zijn dus niet speculaties of gekke complottheorieën over Ozempic die ik ergens op een forum heb gevonden.

#1 Misselijkheid is één van de meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic

Maagdarmklachten komen vaak voor bij het gebruik van Ozempic. Dit is iets wat uit de ervaringen van vele mensen blijkt helaas.

Dit komt bij meer dan 10% van de gebruikers voor. Ik weet niet hoe dit in je oren klinkt maar statistisch gezien is dat ontzettend veel. 

De reden dat misselijkheid zoveel voorkomt als bijwerking van Ozempic, is omdat de GLP 1 receptoren voornamelijk in de darmen voorkomen.

Daardoor vinden dus niet alleen de werkingen maar ook de bijwerkingen in de darmen plaats.

Soms noemt men de werkzame stof van Ozempic, semaglutide, ook wel een 'darmhormoon'.

De misselijkheid gaat vaak vanzelf weg

Gelukkig gaat de misselijkheid vaak vanzelf voorbij in de eerste vier weken. Heb je er langer last van? Dan is het goed om met je arts of apotheker contact op nemen. Het is dan waarschijnlijk beter dat jij op een ander middel overstapt.


#2 Diarree

Het zal je na het lezen van de bovenstaande tip denk ik niet verbazen dat je ook meer dan 10% kans hebt op diarree.

Ook dit komt doordat het middel vooral ingrijpt op de receptoren in het maagdarmkanaal. 

Helaas heb je ook naast diarree ook meer last van flatulentie. Dat is een duur woordje voor windjes laten. 

Diarree in combinatie met windjes kan nogal gênante situaties veroorzaken.

Vooral in het openbaar natuurlijk. Diarree en flatulentie samen zijn vaak een reden voor mensen om minder het huis uit te gaan om die ongelukjes in het openbaar te voorkomen.

Dat is natuurlijk erg vervelend.


#3 Te lage bloedsuiker (hypoglycemie)

Een te lage bloedsuikerspiegel is helaas vaak een bijwerking van medicatie tegen diabetes type 2.

Bij Ozempic is de kans op een te lage bloedsuiker vooral hoog in combinatie met andere medicatie. Vooral als je het combineert met insuline. Waarom? Omdat insuline een zeer sterke werking heeft.

Een hypo is niet alleen vervelend maar ook zeer gevaarlijk. Ja, je voelt je misschien wat licht in je hoofd. En je krijgt misschien een verhoogde hartslag en begint te zweten.

Maar... je kunt ook flauwvallen. Dat dat is natuurlijk erg gevaarlijk.

Je hoeft maar één keer om te vallen en voordat je het weet heb je een botbreuk. Dat is helaas iets waar je op latere leeftijd sowieso meer last van hebt. Je wilt dus koste wat het kost een 'val' vermijden.


#4 Oogbeschadiging is één van de meest schrikbarende bijwerkingen van Ozempic

Je leest goed. Oogbeschadiging door het gebruik van Ozempic.

En met oogbeschadiging heb ik het over serieuze oogbeschadiging. Denk hierbij aan:

 • Wazig zien
 • Vlekken voor je ogen
 • Bloedingen in je oog
 • Blindheid

Nu is wazig zien natuurlijk niet een ramp. Vooral als het vanzelf voorbij gaat. Maar blindheid is een stuk desastreuzer voor je gezondheid. 

De kans op oogbeschadiging is vooral sterk aanwezig bij mensen die al last hebben van diabetische retinopathie en/of mensen die gebruik maken van insuline.

Gebruik je Ozempic en heb je 'ineens' last van je ogen? Dan kan dit zeker komen door één van de bijwerkingen. Deze bijwerking van Ozempic komt gemiddeld 5% voor bij de gebruikers.


#5 Maagdarmklachten

Naast de misselijkheid en diarree die ik hierboven al noemde, zijn er meer maagdarmklachten die je kunt krijgen van Ozempic. 

Het lijstje bijwerkingen van semaglutide (de werkzame stof van Ozempic) wat betreft het maagdarmkanaal is niet mild. 

Hierbij kun je denken aan:

 • Afname van eetlust
 • Braken
 • Oprispingen
 • Buikpijn
 • Obstipatie
 • Flatulentie

Helaas blijft het hier niet bij. De lijst is nog langer maar dit zijn de belangrijkste bijwerkingen op het gebied van maagdarm.


#6 Afvallen is een bijwerking van Ozempic

Sommige mensen ervaren deze afvallen bijwerking van Ozempic als een voordeel.

Het hele internet zit er vol mee. Ik kwam zelfs een vraag van iemand op een forum tegen of hij niet Ozempic zou kunnen gebruiken om makkelijk af te vallen.

Dat kan diegene zeker doen.

Maar als je de 'echte' reden weet waarom je van Ozempic afvalt, dan ga je er heel anders over na denken.

AFVALLEN DOOR OZEMPIC? GEEN GOED IDEE! 

De reden dat je afvalt van Ozempic is niet omdat dit middel je metabolisme verhoogt of een ander positief effect heeft op je lichaam. De reden dat je afvalt is omdat je misselijk wordt, last van je darmen krijgt, een verminderende eetlust hebt en vaker diarree ervaart.

Daardoor komt er minder eten je lichaam in en komt het er ook weer snel uit. Het is dus niet zo gek dat je afvalt van dit middel.

De enige reden dat jij afvalt is omdat jij je lichaam vergiftigt met dit middel. Daardoor heb je minder trek en val je af. Jezelf vergiftigen is geen goede manier om af te vallen.

De beste (en enige) manier om op de langere termijn GEZOND af te vallen, is door je eetpatroon aan te passen. Als je niet weet hoe je dit moet doen, kun je het beste dit artikel lezen met 21 tips voor afvallen bij diabetes type 2.


#7 Duizeligheid

Duizeligheid in combinatie met vermoeidheid komt ook voor als bijwerking van Ozempic. 

Dit is voornamelijk te danken aan de te lage bloedsuiker die je kunt krijgen.

Vooral als je het dus combineert met insuline zoals ik eerder heb aangegeven.

De combinatie van duizeligheid en vermoeidheid is erg vervelend.

Je voelt je er lamlendig door waardoor je ook niet in staat bent leuke dingen te doen.

Daarnaast is de kans dat je ongezonder gaat eten wanneer je vermoeid bent ook een stuk hoger. En dat maakt je diabetes type 2 natuurlijk niet veel beter.

Dit zijn misschien niet de ergste bijwerkingen van Ozempic maar het is zeker goed om ze te kennen.


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#8 Galstenen

Dit is een gekke bijwerking voor middelen tegen diabetes type 2.

Een lage bloedsuiker als bijwerking is niet zo gek bij een middel tegen suikerziekte. Maar het krijgen van galstenen is nogal opmerkelijk.

Er zijn sowieso maar heel weinig medicijnen die galstenen veroorzaken. Helaas is Ozempic hier één van.

Vermoedelijk heeft deze bijwerking van Ozempic te maken met het feit dat Ozempic aangrijpt op de GLP 1 receptoren on het maagdarmkanaal.

Nu vraag jij je misschien af hoe je kunt herkennen dat je galstenen hebt. Nou, er zijn een aantal symptomen die je kunt krijgen bij galstenen. En dit zijn ze:

 • Misselijkheid
 • Pijn in de bovenbuik na het eten
 • Heftige buikpijnaanvallen met de drang om te bewegen
 • Aanhoudende buikpijn en koorts
 • Geelzucht
 • Hele lichte ontlasting (stopverf ontlasting)
 • Donkere urine
 • Buikpijn met uitstraling naar de rug

Misselijkheid kun je sowieso al van Ozempic krijgen dus dat symptoom ervaren zegt helaas niet zoveel. Maar de rest is wel echt specifiek voor het hebben van galstenen.

Ervaar je één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Trek dan meteen aan de bel want te lang wachten kan ertoe leiden dat je een operatie moet ondergaan om zodoende de galstenen te verwijderen.


#9 Snellere hartslag

Dit is, net als galstenen, een beetje een vreemde bijwerkingen voor medicijnen tegen diabetes type 2.

Ja, je kunt normaalgesproken tijdens een hypoglycemie een versnelde hartslag krijgen en/of hartkloppingen.

Maar één van de bijwerkingen van Ozempic is dat je een (gevaarlijk) hoge hartslag kunt krijgen zonder verder last te hebben van een lage bloedsuikerspiegel.

Als je een snellere hartslag hebt, moet je direct contact opnemen met de huisarts.

Het is iets wat zelden voorkomt maar wat wel vervelende gevolgen kan hebben. Vooral als je al een geschiedenis hebt met hartklachten of er aanleg voor hebt.


#10 Rode huid en/of huiduitslag

Rode huid en huidslag zie je vaak bij medicatie wat je moet injecteren. Het is bijvoorbeeld ook een bekende bijwerking van insuline. 

Je krijgt alleen een rode huid en/of huiduitslag op de plek waar je injecteert. Het is eigenlijk een lokale allergische reactie.

In principe is dit een reactie die zelden voorkomt dus het hoeft geen probleem te zijn. En het heeft voor de rest geen gevaarlijke gevolgen voor je lichaam. Hooguit wordt het dus wat rood en zal de injectieplek wat jeuken.


#11 Smaakstoornissen 

Smaakstoornissen zijn niet onbekend voor medicijnen tegen diabetes type 2. Metformine heeft hier namelijk ook last van.

Er zijn verschillende dingen die kunt ervaren onder de noemer "smaakstoornissen".

Maar het voornaamste die je bij Ozempic kunt ervaren is een metaalsmaak in je mond.

Dit geldt zowel voor de dingen die je eet als de dingen die je drinkt.

Nu is natuurlijk een metaalsmaak in je mond niet het gevaarlijkste bijwerking van Ozempic maar het wel erg vervelend.

Stel je voor dat je straks naar je favoriete restaurant gaat of je favoriete gerecht thuis maakt. En na het nemen van de eerste hap proef je alleen maar metaal in je mond.

Houd dit dus goed in de gaten. Als je een metaalsmaak in je mond hebt (of überhaupt een verandering van smaak), dan zou dit weleens een bijwerking van semaglutide Ozempic kunnen zijn.


#12 Alvleesklierontsteking

Dit is potentieel een zeer gevaarlijke bijwerking van Ozempic. Een alvleesklierontsteking (pancreatitis) veroorzaakt bij veel 'gezonde' mensen van de één op andere dag diabetes type 2.

Als je een alvleesklierontsteking krijgt van Ozempic, dan ben je verder van huis.

Waarom?

Omdat je natuurlijk al diabetes type 2 hebt!

En als je dan ook nog een alvleesklierontsteking krijgt, dan zal je bloedsuiker te hoger worden. Merk je dat je bloedsuiker is gestegen na het gebruik van Ozempic? Dan zou dit weleens kunnen komen door een acute alvleesklierontsteking.

Pas op

Chronische pancreatitis kan dodelijk zijn. Dus als je een acute alvleesklierontsteking krijgt, dan is het van levensbelang dat je aan de bel trekt. Niet alleen dus om te voorkomen dat je diabetes type 2 erger wordt maar ook om te voorkomen dat het wellicht dodelijke gevolgen kan hebben.


#13 Anafylactische reactie is een dodelijk bijwerking van Ozempic

Een anafylactische reactie is een snelle allergische reactie die overal in je lichaam tegelijkertijd plaatsvindt. Bij geneesmiddelen vindt zo'n reactie vaker plaats bij middelen die je injecteert dan middelen die je slikt. 

Dat komt omdat middelen die je slikt eerst door allerlei barrières moeten zoals het maagzuur van je maagdarmkanaal. Bij middelen die je spuit, spuit je het direct in je lichaam en omzeil je die barrières. Dat vindt je lichaam over het algemeen minder prettig en is daardoor alerter.

Daarnaast gebeurt het ook vaker bij geneesmiddelen die uit eiwitten bestaan (zoals bij insuline en Ozempic). Lichaamsvreemde eiwitten herkent ons lichaam eigenlijk altijd al indringers.

Waarom? Omdat lichaamsvreemde eiwitten normaliter afkomstig zijn van bacteriën en virussen.

De kans op een anafylactische reactie is erg klein

Een anafylactische reactie komt in verschillende gradaties voor. Het hoeft dus niet altijd dodelijk te zijn. Daarnaast komt deze reactie tussen de 0,1% en 0,01% voor. Dat betekent dat tussen de 1 op 1000 en 1 op 10000 mensen last krijgen van deze bijwerking van Ozempic. En daarnaast heb je ook nog vele gradaties van een anafylactische reactie.

Wil je meer leren over een anafylactische reactie? Kijk dan ook hier.

Het Diabetesvrij Geheim

Dit waren de meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic (semaglutide). Zoals je ziet zijn het er nogal wat. 

Gelukkig kun je ook voor eens en altijd afscheid nemen van je semaglutide. Hoe? Door de oorzaak van je diabetes type 2 aan te pakken.

Dat is namelijk veel makkelijk dan je nu waarschijnlijk denkt.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Welke vervelende bijwerkingen van Ozempic ervaar jij? Waar maak jij je zorgen over? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Remco schreef:

  Ik gebruik Ozempic nu een jaar of 2, ik ben van de 141 naar de 117 kilo gegaan en moet zeggen dat het echt een wondermiddel is voor mijn Diabetes Type 2 … De waardes zijn echt super …
  Helaas heb ik sinds 4 maanden dag/nacht in en dag/nacht uit last van een bedorven maag of iets wat daarop lijkt, dat betekent dat alles wat ik eet na een half uur naar zwavel ruikt, maar vooral zich omzet in gassen, het lijkt wel iets bacterieels te zijn, maar helaas testen blijken allemaal negatief..
  Vooral snacht in bed heb ik door dit probleem geen slaap meer of nauwelijks, doordat mijn maag tot rust komt, vervolgens hoopt het gas zich op waardoor ik onwijs pijn krijg zie het als een stuwing van de maag en moet dan recht op zitten om vervolgens al het lucht uit te boeren…
  Ik kan er dan ook de klok op gelijk zetten dat ik dan binnen 15 minuten naar de WC moet omdat dan de darmen in actie komen en een niet normale diaree wordt geproduceerd, met een 10 bar komt het eruit…

  Heeft er iemand tips om hier mee om te gaan, of hoe ik dit kan stoppen?… want ik zie er eigenlijks geen heil meer want het is geen leven meer zo en zit er over na te denken om te gaan stoppen met de Ozempic… met het risico dat mijn suiker waarden weer gaan fluctueren…

  Alvast bedankt.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Als je dit middel gebruikt om af te vallen en/of je bloedsuiker te verlagen, dan ben je enkel de symptomen aan het onderdrukken en NOOIT de oorzaak van je diabetes type 2 aan het aanpakken. Je zult helaas dit soort ellende krijgen. De enige manier om dit aan te pakken is daadwerkelijk je manier van eten en drinken aan te passen. Ongezond eten veroorzaakt diabetes type 2 bij zo’n 95% van de mensen en het is ook de oplossing bij zo’n 95% van de mensen. Je kunt niets slikken of spuiten wat je gaat helpen. Ja, je kunt de bloedsuiker onderdrukken en gewichtsverlies forceren… maar nooit zul je gezonder worden door dit middel. De enige oplossing voor je eetpatroon op een gezonde manier aanpassen.

 • A Kroes schreef:

  Hoi,
  Gebruik Ozempic nu 12 weken, 4 x 0,25 daarna 8x 0.5 daarnaast moet ik de 3 tabletjes Gliclazide 30 mg ook dagelijks doorgebruiken. Ben er doodziek van meerdere keren naar de arts geweest met de mededeling kan wel even duren. Inmiddels 4 kg afgevallen maar ben niet te zwaar (73 KG) laatste 3 weken bijna alleen in bed gelegen en het begint smorgens al het brood groeit me in de mond krijg bijna niks weg en heb raar gevoel in mijn hoofd en steeds duizelig en beroerd. Wordt er angstig van, afgelopen maandag naar de arts geweest (zat een invaller een Belgische arts) alles uitgelegd en zei direct hiermee stoppen u ziet er niet uit. De volgende dosis zou ik morgen moeten nemen maar gaat niet gebeuren, blijf gewoon die 3 tabletjes nemen en de 23e moet ik weer voor controle bij de diabetes consulente. Hoe lang duurt het voor dit middel uit mijn systeem is want zo is het geen leven. Vanmiddag suiker geprikt was 7.4 niet nuchter. De angst neemt toe want heb in het verleden ook al een hartstilstand gehad en wordt er depressief van.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dit is inderdaad geen leven. Heftig om te lezen. Kun je ons even een mailtje sturen met je eetpatroon en drinkpatroon? Ook graag de minder gezonde dagen. De medicatie die neemt zal het probleem nooit oplossen. Het pakt namelijk de oorzaak van je ellende niet aan. De oorzaak is namelijk vaak hetgeen wat je eet en drinkt. Daar kunnen wij je mee helpen. We horen graag van je!

 • Ok, hier ben ik heel erg van geschrokken! Ik ben inderdaad afgevallen. 8Kg, wat ik persoonlijk niet zo heel erg vind. Ik weeg nog steeds 116kg. Maar de wazigheid, blindheid, dat herken ik dus wel! Het moet nu net lukken dat ik morgen op controle moet bij de oogarts dus ik ga dit zeker aankaarten. Overigens ben ik ook van plan om te stoppen met dit middel. Ik ga dit morgen met mijn dokter bespreken. We waren aan het uitzoeken hoe het komt dat ik wazig zie. Heel erg bedankt!

 • Nadia De Jonghe schreef:

  Ik neem nu 3 maanden ozempec. Ik ben 1kg afgevallen.
  Ik voel me doodmoe, alsof ik ieder moment ga flauw vallen.
  Mijn dokter zegt doorbijten, nu ga je beginnen afvallen.
  Ik neem 1mg per week.
  Kan het dat ik nu pas ga beginnen afvallen?
  Indien het niet zo is kan ik dan gewoon met het medicijn stoppen?
  MVG
  N. De Jonghe

  • Marloes Schuurman schreef:

   Ik schrik van het slechte advies van je arts. Als je na 3 maanden niet afvalt van dit middel dan ben ik bang dat je nooit zult afvallen met dit middel. Daarnaast is doodmoe zijn en bijna flauw vallen het allemaal niet waard. Mijn advies is om eerst je eetpatroon volgens onze richtlijnen 100% in orde te maken. Dit middel gaat je sowieso niet helpen. Dat hebben de afgelopen 3 maanden al laten zien.

 • Alain schreef:

  Ik zou met ozempic moeten starten van mijn dokter en de verpleegkundige maar ik durf er niet mee beginnen ze maakt mij dan bang met te zeggen dan kun je amputatie enz van krijgen ik heb vroeger nooit medicijnen genomen en nu moet ik metformax 3 x 850 mg en 1 x per dag traagwerkende insuline 30 EH nemen dus ook niet mijn ding maar er is geen alternatief denk ik En het ergste is dat ik in oktober nog geen suikerziekte had medische onderzoek geweest en geen suiker in urine en in januari na Corona had ik ineens suikerziekte

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is spijtig om te lezen. Hoe ziet je huidige eet- en drinkpatroon eruit? Als je dit namelijk op een gezonde manier aanpast, dan hoef je wellicht helemaal geen medicatie te gebruiken 🙂

 • Esther schreef:

  Ben 23 kg afgevallen en suiker waarde is nu goed.
  Maar het is een paardenmiddel misselijk,spugen,moe,spierpijn,nu al twee keer met spoed naar de oogarts en blijven de oogschade.
  Ik ga stoppen met dit middel.

 • Erica Weber schreef:

  Ja ik krijg ook erge maagklachten, ben moe lustelois en erge hoifdpijn maar ben nu wel 12,5 kilo afgevallen. Ben begonnen met 0.25 toen 0.5 en zit nu op 1.0 Vind de ninwerkingen wel heftig, die verdwijnen na pm 3wk Ik heb de pech dat t iedere keer verhoogd word en de bijwerkingen dan opnieuw neginnen. Maar volhouden, WIL ER VANAF!!

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Wil je van het middel af of de extra kilo’s? Beide zijn te bereiken met een gezondere levensstijl :). Daar kunnen wij je bij helpen.

 • Lisette schreef:

  Kan brandend maagzuur ook een bijwerking zijn?

 • Gerardus schreef:

  Hoi ik gebruik nu 28 Januari Ozempic eerst de 0,25 en nu de 0,5 ik ervaar het eetlust en zeer gauw vol, en beide benen gewrichten lusteloze benen tijdens het slapen, duizeligheid, benauwdheid.
  Nu is mij geadviseerd om twee maal een dosis van 0,5mg te spuiten ik twijfel heir over heel erg en kan ik er zo mee stoppen om geen Ozempic met toe te dienen.

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is spijtig om te horen. Je mag NOOIT zomaar stoppen met medicatie als je geen alternatief hebt en/of je suiker waarden het niet toelaten. Ik raad je sterk aan om je eetpatroon goed aan te pakken om zodoende je bloedwaarden met voeding te verlagen. Ook raad ik je aan om deze bijwerkingen met je arts/apotheker te bespreken. Wellicht kun je naar een heel ander middel overschakelen. Denk aan insuline.

 • Marijke schreef:

  Goedenavond, ik heb Ozempic 4 mnd. gebruikt, van 0,25 tot uiteindelijk 1. De misselijkheid was er vanaf het begin, maar werd steeds heviger op het laatst 24/7. Sinds 16 maart in overleg met de huisarts gestopt, maar de misselijkheid en de krampen zijn nog volop aanwezig.
  Uw uitleg heeft mij veel duidelijk gemaakt, waarvoor dank.
  Hoe lang kan het duren voordat mijn lichaam weer Ozempicvrij is?
  Het aanbieden van Ozempic heeft mij enigzins overvallen, ik had daar liever veel meer voorkennis over gehad.
  Ben wel 20 kilo afgevallen. De rest graag eraf zonder Ozempic of iets dergelijks

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is heel vervelend om te lezen zeg. Met een week (of twee) zou het voorbij moeten gaan. Heb je er nog steeds last van? Dan is er wellicht iets anders aan de hand. Ik zou – als je er tegen het eind van deze maand nog last van hebt – even contact opnemen met je huisarts hierover. Ozempic wordt als een wondermiddel gebracht naar patiënten maar helaas is dat het niet.

 • Gerrda ter Heide schreef:

  Ik gebruik nu ozempic voor de derde keer ozempic 0’5mg.naar mijn mening krijg ik hier van de derde keer hartoverslagen van.waar ik angstig van woord. Zou ik nu moeten gaan stoppen met deze. Toen ik de 0’25 de lichtere gebruikte geen last had .graag hoor ik nog van u

  • Ben Kuiper schreef:

   Een snellere hartslag is wel een bijwerking van Ozempic. Dus het zou zomaar kunnen dat dit middel het veroorzaakt. Ik zou hier persoonlijk even met je arts of apotheker over praten.

   • Gerrda ter Heide schreef:

    Ik heb geen snellere hartslag maar mijn hart gaat steeds e dat overslaan tot vervelens toe .zou dat ook veroorzaakt kunnen worden door de ozempic ?.

    • Ben Kuiper schreef:

     Een snellere hartslag kan ervoor zorgen dat je een slag overslaat. Het zou theoretisch dus kunnen dat het door Ozempic komt 🙂

 • Gigi schreef:

  Hoi allemaal 😊
  Ik gebruik dit product nu sinds 6 weken (op af te vallen) maar ik onder vind er weinig last van behalve dat ik #13 smaakstoornis heb sinds dan 😞 ik vind nog enkele dingen lekker maar voor de rest heeft alles een vieze smaak (metaal) heeft er hier iemand ervaring mee ? Blijft dit, verbetert het of gaat dit over ? Iemand die me kan helpen dingen weer lekker te vinden ?
  Alvast bedankt

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is spijtig om te lezen. Helaas blijft vaak die metaalsmaak gewoon in je mond. De enige manier om dit weg te laten gaan is door het middel niet te gebruiken. Het beste is om hier met je apotheker en/of arts over te spreken.

 • Esther Laseur schreef:

  Geachte Ben Kuiper,
  Dank voor dit artikel. Ik leef in een groot lichaam (lees: ik ben dik) en de publiciteit omtrent dit middel doet weer het ergste vermoeden, nl: “je hoeft toch niet zo zwaar te zijn terwijl er zo’n geweldig middel op de markt is”. Ik zou over dit gedrag nog wel even kunnen doorzeuren maar dat doe ik niet. Mijn vraag is, ik ben wel zwaar maar zo gezond als een vis en heb niets wat in de richting van diabetes komt (laatst gemeten glucosewaarde 4,3) en vraag me af of bovengenoemde bijwerkingen ook gelden voor iemand met een gezonde glucosehuishouding. Want als je vooral afvalt van misselijkheid en diarree lijkt het me een beter en goedkoper idee om af en toe een hapje zeep te nemen. Overigens ben ik helemaal niet van plan om het te gaan gebruiken maar wil graag wat munitie om tegengas te kunnen geven. Alvast veel dank voor uw reactie!

  • Ben Kuiper schreef:

   De bovenstaande bijwerkingen zijn kenmerkend voor het middel. Het staat totaal los van je glucosehuishouding. Zou je ons een mailtje kunnen sturen met hetgeen wat je eet- en drinkt? Ook hetgeen wat je op de minder gezonde dagen eet. Een hap zeep eten zou ik net zo hard afraden als dit middel om af te vallen. Ik snap je argument maar beide zijn niet echt gezond 🙂

   • Esther Laseur schreef:

    Hartelijk dank voor uw reactie. Ik zal me een beetje verklaren. Ik ben niet op zoek naar een manier om af te vallen maar een manier om de mensen die vinden dat ik echt wel heel makkelijk zou kunnen afvallen, van me af te schudden.
    Ik voel me ‘opgejaagd wild’ omdat ik een aanzienlijk gewicht heb. Mijn huisarts ziet alleen een dikke vrouw en wijt alles aan mijn gewicht. Ze heeft me Semaglutide ‘aangeboden’ toen het ong 2 jaar geleden net op de markt kwam en ze was beledigd toen ik het weigerde te gebruiken na het lezen van de werking. Vervolgens moest het maar een gastric bypass worden.
    En dat alles vanwege pijnklachten die, na veel eigen onderzoek, psychosomatisch bleken te zijn (TMS) en grotendeels verdwenen zijn.
    Ik eet heel gezond maar net niet weinig genoeg om af te vallen. Dat is een vorm van emotie-eten (veiligheid zoeken) en ik ben nu in de leer bij iemand die daar een goede kijk op heeft (Lisa Schlosberg: you can’t solve an emotional problem with a physical solution).
    Waarschijnlijk ten overvloede (maar misschien heeft iemand anders er wat aan) maar over de oorzaak – en dus ook het begin van de oplossing – werd veel duidelijk door dit filmpje over de ACE studies
    https://www.youtube.com/watch?v=-ns8ko9-ljU&t=28s
    Veel dank dat ik hier even mijn ei kwijt kan!

    • Ben Kuiper schreef:

     Bedankt voor je verhaal :). Ik oordeel niet. Ik geef in mijn artikel enkel de feiten over Ozempic en laat mensen hun eigen conclusie trekken. Fijn dat je naar een oplossing zoek voor jouw specifieke probleem. Hopelijk zal het lukken.

    • Monique Geybels schreef:

     Het is niet eens zo zeker dat je van Ozempic zou afvallen. Ik kreeg het ook min of meer “opgedrongen” voorgeschreven door mijn arts. Neem het nu 8 maanden – van 0,25 tot 1 mg. Niet erg veel last van bijwerkingen maar nog geen kilo afgevallen. Ik stop er dus mee. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Veel succes nog.

 • w.m. schreef:

  hartelijk bedankt voor uw samen vatting.
  persoonlijk ben ik geschrokken van de zeer duidelijke , en herkenbare klachten , door het gebruik van Ozempic.

 • A schreef:

  Ik heb het gebruikt
  Eerste 14 dagen gingen de bloedsuikers mooi dalen
  Daarna niet meer
  Kreeg heel veel zin in zoetigheid en water drinken vond ik moeilijk
  Had ik nooit
  Ben gestopt maar mijn waardes zijn zo hoog
  Krijg ze niet omlaag en daarom nu vandaag weer begonnen met 0.5

  • Ben Kuiper schreef:

   Helaas lost dit middel de oorzaak van diabetes type 2 niet op. Het verlaagt het wel maar je moet ook je eetpatroon veranderen en meer bewegen. Anders zal je bloedsuiker hoog blijven (of zul je meer medicatie moeten nemen om het te verlagen). Stoppen met het middel is al helemaal niet aan te raden. Dan zullen je waarden alleen maar stijgen. Neem aub contact op met je arts.

 • Bonne Luc schreef:

  onpasselijkheid na iedere maaltijd. Ik kan zelfs geen kop koffie meer drinken.

 • Share via
  >
  Send this to a friend