11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Rybelsus

Medicijnen voor Diabetes Type 2

mei 17
11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Rybelsus

Heb je diabetes type 2 en is Rybelsus (semaglutide) aan je voorgeschreven? Dan is het verstandig om de bijwerkingen van Rybelsus goed door te nemen. Rybelsus kan je namelijk vervelende neveneffecten met zich meebrengen.

In dit artikel lees je alles over Rybelsus:

 • Waar wordt het voor gebruikt
 • Wat doet het medicijn in je lichaam
 • Ervaringen van gebruikers
 • 11 veelvoorkomende bijwerkingen van Rybelsus

More...

Wat is Rybelsus (semaglutide)?

Rybelsus met de werkzame stof semaglutide is een medicijn die kan worden ingezet bij diabetes type 2. Het middel zou moeten helpen om de bloedsuiker te verlagen.

Zodra je de diagnose diabetes type 2 hebt gekregen wordt er vrijwel direct medicatie voorgeschreven. Er wordt in eerste instantie laag ingezet om te ontdekken welke effecten de medicijnen bij jou hebben. Ieder lichaam werkt anders en wat voor de één goed werkt kan voor de ander anders zijn.

Medicatie bij diabetes type 2 gaat in stapjes

Doorgaans wordt er gestart met metformine om je bloedsuiker te verlagen. Wanneer je hier overgevoelig voor bent of als het niet (meer) goed werkt, dan kan er een sulfonylureumderivaat worden ingezet zoals gliclazide.


Zodra dat ook niet meer voldoende is, wordt er zwaarder geschut ingezet. Je komt dan uit bij SGLT2-remmers, DPP4-remmers of GLP1-agonisten.

Rybelsus met de werkzame stof semaglutide is een GLP1-agonist. Agonist is een ander woord voor stimulator. GLP-1 is een stofje die van nature door de darmen wordt aangemaakt.

Het stofje oefent invloed uit op diverse belangrijke processen in het lichaam, zoals in de maag en alvleesklier. Rybelsus stimuleert de aanmaak van GLP1.

Doel van dit artikel

Aan al die medische termen heb je niet zoveel. Daarom ga ik in jip-en-janneke uitleggen hoe Rybelsus werkt en wat het met jouw lichaam doet. Het kan op korte termijn helpen bij diabetes type 2, maar wat zijn de bijwerkingen van Rybelsus? Wat zijn de risico's voor de lange termijn?


Overigens komen de bijwerkingen van Rybelsus in dit artikel gewoon uit de bijsluiter. Het zijn dus niet 'gekke' bijwerkingen die ik ergens op het internet heb gevonden.

De werking van Rybelsus

Semaglutide is het werkzame stofje in Rybelsus met diverse effecten op jouw lichaam:

 • De aanmaak van insuline wordt gestimuleerd.
 • De afgifte van glucagon wordt onderdrukt. Glucagon zijn suikers die vanuit de lever worden afgegeven aan het bloed.
 • De maaglediging wordt vertraagd. Dit zorgt ervoor dat voedsel minder snel wordt opgenomen.
 • Afname van hongergevoelens. Ook ben je sneller en langer verzadigd na het eten van een maaltijd.

Het concrete effect is dat je bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen na het eten van een maaltijd. Tevens zal je bloedsuiker makkelijker verlagen door de toename van insuline

Rybelsus: vormen, dosering en vergoeding

Het actieve stofje semaglutide vind je ook terug in andere medicijnen zoals Ozempic of Wegovy. Dan dien je het te injecteren. Rybelsus is echter alleen in pilvorm te verkrijgen.

Zo ziet het medicatietraject eruit:

 • De eerste maand starten met 3 mg pil Rybelsus eenmaal daags
 • Hierna dosisverhoging naar de 7 mg pil eenmaal daags voor nog een maand.
 • Hierna dient gemonitord te worden of dosisverhoging naar de 14 mg pil nodig is.

In principe wordt Rybelsus volledig vergoed vanuit de basisverzekering, rekening houdende met het Eigen Risico. Je hoeft Rybelsus dus niet zelf te kopen.

Er zitten wel enkele voorwaarden aan verbonden die je op deze pagina vindt. Ik raad je aan om die eerst door te lezen en bij onduidelijkheden contact te leggen met je huisarts en/of zorgverzekeraar.

Ervaringen en bijwerkingen van Rybelsus (semaglutide)

Op het internet zijn verschillende ervaringen van mensen te vinden over dit medicijn. De berichten zijn wisselend. De bloedsuikerspiegel lijkt bij mensen wel te verbeteren, alleen zijn mensen er vaak ziek van.

Dat verbaast me niets, want het middel ontregelt je lichaam behoorlijk. Het is dus de vraag of de “voordelen” opwegen tegen de nadelen.

#1 Diverse buikklachten zijn de meest voorkomende bijwerkingen van Rybelsus

Vrijwel altijd krijg je in de beginperiode van Rybelsus te maken met buikklachten. Je moet dan denken aan:

 • Buikkrampen
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Diarree
 • Obstipatie

Met welke specifieke klacht(en) jij te maken krijgt is vooraf niet te zeggen. Ieder lichaam reageert anders op het medicijn. Maar de kans dat je buikklachten krijgt is hoog.

De voornaamste oorzaak hiervan is dat Rybelsus ‘solt’ met jouw maag-darmstelsel. Normale processen zoals de verwerking van voedsel worden geblokkeerd. Bovendien kan de extra aanmaak van insuline ook zorgen voor problemen in je buikgebied.


#2 Smaakverandering en verminderde eetlust

Semaglutide richt zich onder andere op jouw maag. Voedsel dat je eet zal, indien je het niet uitbraakt door de misselijkheid, langer in jouw maag blijven zitten. Dit zorgt er dus voor dat je langer vol zit en daardoor minder snel zin hebt in ander eten.

Het komt ook voor dat mensen de smaak van eten en drinken anders ervaren. En dat hun voedsel minder lekker smaakt. Hoe dit precies komt, is nog niet bekend. Wel kan dit er ook voor zorgen dat je minder snel zin hebt in eten, puur omdat het niet lekker smaakt.


#3 Afvallen is één van de meest onderschatte bijwerkingen van Rybelsus

Afvallen is een veelvoorkomend verschijnsel bij het gebruik van semaglutide. Dat is ook niet raar, want het is een gevolg van de twee voorgaande bijwerkingen.

Als je minder eet door de verminderde eetlust, dan krijg je minder calorieën binnen.

En als daarnaast het voedsel dat je wel eet er ook meteen weer uitgaat, dan is dat een recept voor afvallen.

Medicijnen met semaglutide worden daarom ook wel eens ingezet bij obesitas. 

Afvallen door Rybelsus als bijwerking

Hier zet ik mijn vraagtekens bij, omdat op deze manier gewicht verliezen niet gezond kan zijn.


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Uitdroging

Wat je ook terugziet is dat mensen uitdrogen bij het gebruik van Rybelsus. Dit komt waarschijnlijk doordat ze vaker last hebben van diarree en braken. Dit kost het lichaam veel vocht.

Rybelsus kan uitdroging veroorzaken

Voor mensen met een verminderde nierfunctie kan uitdroging gevaarlijk zijn. 

Tevens kan een symptoom van diabetes type 2 zelf ook uitdroging zijn, omdat het lichaam suikers via de urine probeert weg te werken.

Dit vraagt veel vocht wat het lichaam zelf zal onttrekken van vochtige lichaamsdelen.

Als je daar al last van hebt en je neemt ook nog eens een medicijn met dezelfde bijwerking, dan kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Uitdroging klinkt misschien onschuldig, maar is zeer ernstig. Je lichaam moet altijd de juiste vochtbalans hebben, anders kunnen essentiële lichaamsfuncties uitvallen.

Je wilt hier extra alert op zijn en daarom ruim voldoende water drinken. Ook het eten van koolhydraatarme producten met veel voedingsvezels zoals groenten, noten en peulvruchten kunnen helpen om vocht beter vast te houden.


#5 Oogschade

Wazig zicht, vlekken voor de ogen en zelfs permanente blindheid kunnen als bijwerking optreden bij het gebruik van Rybelsus. Doorgaans vinden deze oogproblemen niet op korte termijn plaats, maar vooral na langdurig gebruik van het medicijn.

Als ik dit soort bijwerkingen van Rybelsus zie, gaan bij mij alle alarmbellen af. Je ogen zijn ontzettend belangrijk. Als iets een risico vormt voor mijn zicht, dan zou ik direct de andere kant oprennen.

Verschillende oogproblemen kunnen al ontstaan door diabetes type 2 zelf. Indien je daar al last van hebt, zoals diabetische retinopathie, dan stijgt de kans op ernstige oogschade nog meer door het gebruik van semaglutide.

Is dat een risico dat je wilt lopen?


#6 Acute pancreatitis is één van de dodelijke bijwerkingen van Rybelsus

We kunnen onderhand wel stellen dat semaglutide direct of indirect invloed heeft op veel processen in het lichaam. Verschillende organen worden beïnvloed, zoals je maag, darmen en ogen. Maar ook je alvleesklier wordt geprikkeld, die gaat namelijk meer insuline produceren dan het normaal zou doen.

Je zou het kunnen zien als dat de alvleesklier wordt overgestimuleerd. Het moet over zijn eigen grenzen heen om meer en meer insuline aan te kunnen maken. Dat kan niet goed zijn. Het is dus ook niet gek dat er ontstekingen en zwellingen aan je alvleesklier kunnen ontstaan.

Indien je dit merkt dien je direct contact te leggen met je arts en moet waarschijnlijk het gebruik gestaakt worden. Aan welke symptomen je pancreatitis kunt herkennen kun je ook het beste met je arts overleggen.


#7 Algehele malaise

Het middel vraagt nogal wat van je lichaam, op een onnatuurlijke manier. Hierdoor kun jij je ziek gaan voelen. Duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid voelen zijn allemaal klachten die voorkomen onder gebruikers van Rybelsus.


#8 Hypoglycemie (te lage bloedsuiker)

Een te hoge bloedsuiker is ongezond, maar een te lage bloedsuiker kan ook voor allerlei klachten zorgen. Wanneer je middelen gebruikt om je bloedsuikerspiegel te verlagen, dan kan dat te ver doorslaan.

Het krijgen van een hypo is vooral een risico als je semaglutide gebruikt in combinatie met andere diabetesmedicatie

Denk aan metformine of insuline-injecties. Meerdere medicijnen tezamen kunnen een overkill worden, waardoor je bloedsuiker te ver daalt.

Typische klachten van een hypo zijn:

 • Trillerigheid
 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen
 • Zweten
 • Veel gapen

Indien je merkt dat je een hypo krijgt moet je snel actie ondernemen. Neem bijvoorbeeld een dextro-tablet. Als je dat niet doet en je bloedsuiker daalt nog verder, kan je bewusteloos raken.


#9 Overgevoeligheidsreacties zijn bijwerkingen van Rybelsus die gelukkig weinig voorkomen

Er is een (kleine) kans dat jouw lichaam zich afzet tegen het medicijn. Dat merk je gauw genoeg. Je voelt je kort na inname heel slecht en krijgt last van huidklachten. Denk aan jeuk, grote rode bulten op je huid of huiduitslag.


#10 Galblaasontsteking en galstenen

Een kleiner percentage van de Rybelsus gebruikers hebben galblaasklachten gemeld. Ze krijgen ontstekingen aan de galblaas en hebben last van galstenen. Hopelijk heb je nog nooit last gehad van galstenen, maar deze schijnen erg pijnlijk te zijn.

Je kunt er ook ziek van worden als galstenen lichaamsprocessen gaan blokkeren. Heftige pijn, koorts en misselijkheid zijn symptomen waar je dan mee te maken kunt krijgen.


#11 Reproductietoxiciteit

Of Rybelsus blijvende gevolgen heeft voor je vruchtbaarheid, is nog onvoldoende onderzocht. En misschien is dit wel helemaal niet voor jou van toepassing, maar als je zwanger wilt worden mag je geen medicijn met het stofje semaglutide gebruiken. Dit vormt namelijk een te groot risico.

Je dient minstens twee maanden te zijn gestopt met semaglutide alvorens je zwanger wilt worden.

Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Ook kunnen risico’s voor een baby niet worden uitgesloten als je het gebruikt tijdens het geven van borstvoeding.

Rybelsus lijkt invloed te hebben op je voortplanting

Indien je dus borstvoeding geeft terwijl je Rybelsus of een ander soortgelijk medicijn gebruikt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je kind.

Waarom en hoe je nooit meer Rybelsus hoeft te gebruiken

Zoals je hebt kunnen lezen is het allemaal niet niks. Je kunt erg slecht worden van Rybelsus. De artsen geven aan dat de meeste bijwerkingen van Rybelsus binnen 4 weken overgaan. Maar waarom zou je dit allemaal willen ondergaan, als er een veel gezondere manier is om met diabetes type 2 om te gaan?

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke bijwerkingen van Rybelsus (semaglutide) ervaar jij? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>