21 Tips Voor Een Gezond Suikervrij Dieet + 121 Gratis Recepten

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

nov 03
21 Tips Voor Een Gezond Suikervrij Dieet + 121 Gratis Recepten

Het volgen van een suikervrij dieet is erg gezond als je wilt afvallen of diabetes type 2 hebt.

Echter zitten er tegenwoordig geraffineerde suikers in vrijwel alle producten in de supermarkt.

Ontdek hier 21 tips om een koolhydraatarm en suikervrij dieet te kunnen volgen zonder enig probleem als suikerpatiënt.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Is een suikervrij dieet het beste dieet bij diabetes type 2?

Een gezond dieet is heel erg belangrijk voor mensen met diabetes type 2. Maar waar bestaat dat gezonde dieet precies uit? De één denkt dat het prima uit koeken met stukjes fruit kan bestaan en voor de ander vooral uit groente. Maar welke dieetvorm is nu het beste voor diabetes type 2 patiënten?

Je hebt diabetes type 2 ontwikkeld door overmatige inname van slechte suikers en koolhydraten. Slechte suikers zijn vaak de toegevoegde suikers in bewerkte producten. Hierbij moet je denken aan:

  • Frisdranken
  • Fruitsapjes
  • Deegwaren
  • Snoep (suikervrije snoepjes zijn een alternatief)
  • Ijs
  • Kant-en-klaarmaaltijden
  • Fastfood

Niet alle suikers zijn hetzelfde

Toch bestaat er nog enige ophef over wat nou wel en niet gezond is.

Voor iedereen is de betekenis van gezond anders. Zo denken vele mensen nog steeds dat fruitsapjes gezond zijn.

Immers, ze zijn van fruit gemaakt en dit bevat veel gezonde vitamines.

Ik neem je niets kwalijk wanneer je dit denkt.

vruchtensap suikervrij dieet

Voedselfabrikanten doen heel erg hun best om je te overtuigen dat de ongezonde producten toch 'gezond' zijn.

Wat je allemaal wel en niet kan eten wanneer je diabetes type 2 patiënt bent leg ik jou in dit artikel uit.

Het dieet hoeft niet compleet suikervrij te zijn, aangezien genoeg producten de juiste suikers bevatten. Je wilt voornamelijk toegevoegde suikers vermijden. Suiker zit bijna overal in dus dit is zo makkelijk nog niet.

Doel van dit artikel

Daarom krijg je in dit artikel 21 gratis tips voor een suikervrij dieet als je diabetes type 2 hebt. Je leert precies wat je wel en niet mag eten.


Aan het eind van dit artikel geef ik je ook nog eens meer dan 121 suikervrije recepten helemaal gratis!


#1 De belangrijkste tip voor een suikervrij dieet

Dit is de belangrijkste tip onder de tips:

STOP met het drinken van suikerrijke frisdranken.

Frisdranken zijn letterlijk troep. Het is vergif voor je lichaam. Ik kan er echt niks anders van maken. Ik begrijp werkelijk waar niet dat deze dranken nog niet verboden zijn door de overheid.

Waar voedingsstoffen je normaal gesproken moeten voeden, doen frisdranken het tegenovergestelde.

Ze maken je alleen maar hongeriger. Daarnaast heeft je lichaam helemaal niks aan deze dranken. Ze zitten vol met toegevoegde geraffineerde suikers. Zelfs aan suikervrije frisdranken vol zoetstoffen zitten haken en ogen. Hoewel deze beter zijn, wil je ze liever ook vermijden.

Frisdrank heeft NOOIT een plek in je dieet

frisdrank hoort niet thuis in een suikervrij dieet

Wanneer je diabetes type 2 hebt, dan raad ik je als eerst aan om alle frisdranken in je huis weg te gooien.

Heb je deze niet in huis? Dan raad ik je vooral aan deze ook nooit in huis te halen.

Mocht je nog geen diabetes hebben dan kunnen deze frisdranken daar zeker voor zorgen.

Frisdrank heeft geen plek in een gezond dieet. Helemaal niet in een suikervrij dieet.

Uit mijn ervaringen is dit een relatief makkelijke tip voor mensen om toe te passen terwijl je er tegelijkertijd veel baat bij hebt. Weinig moeite en toch veel resultaat bereiken!

Gezonde suikervrije dranken kun je hier vinden.


#2 Vervang brood

Brood is het favoriete product van veel Nederlanders. Twee keer per dag, zeven dagen in de week is dit de maaltijd voor de meeste mensen onder ons. Maar een suikervrij dieet bestaat uit zo weinig mogelijk brood.

Ik snap het volkomen. Brood is lekker en makkelijk mee te nemen naar het werk. Daarnaast kun je zelf bepalen wat er op dat brood gaat. Voor ieder wat wils! Toch adviseer ik je minstens een broodmaaltijd per dag te minderen. Nu zullen veel mensen mij opeens niet zo leuk meer vinden. Excuus hiervoor. Maar wat moet dat moet.

Waarom je brood moet minderen

Brood zorgt namelijk voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel.

Hierbij moet je lichaam snel en veel insuline produceren om dit te verwerken.

Iets wat het lichaam van een diabetespatiënt eigenlijk niet kan.

Je bloedsuikerspiegel zal dus een lange tijd hoog zijn.

geen brood diabetes

Vooral wanneer je meerdere broodmaaltijden per dag eet. En dit soort suikerstijgingen zijn voor diabetespatiënten cruciaal voor het verloop van de ziekte.

Daarnaast bestaat het risico dat je teveel brood eet. Een snee brood en een appel bevatten evenveel koolhydraten. Maar in de praktijk zal je merken dat een appel je meer vult.

Waarom? Deze bevat meer vocht. Hierdoor neemt het meer volume op in je maag. Daarnaast laten de vezels in een appel de suikers langzaam vrijkomen.

Probeer deze broodmaaltijden dus te vervangen door een andere maaltijd. Hierbij kun je denken aan:

  • Havermout
  • Yoghurt (met muesli)
  • Kwark (met muesli)
  • Groenten
  • Fruit

Dit zijn producten die niet of nauwelijks bewerkt zijn en dus  alleen natuurlijke suikers bevatten. Daarnaast zorgen deze producten minder voor die suikerpiek omdat de glychemische index van deze producten lager is.


#3 Stop met vruchtensappen

Van de frisdranken stappen we nu over op de vruchtensappen. Van frisdranken weet eigenlijk iedereen dat ze niet gezond zijn. Niemand kijkt naar een glas cola en denkt "dat ziet er gezond uit!"

Dit geldt echter niet voor vruchtensappen.

Wanneer je bij je ontbijt een glas vruchtensap drinkt, denken de meeste mensen heel gezond bezig te zijn. Het is immers hetzelfde als echt fruit. Helaas is dit niet het geval.

Deze sapjes zijn namelijk helemaal niet gezond. Ze zijn eigenlijk geen haar beter dan de frisdranken blijkt uit onderzoek.

Ze zitten ook boordevol suikers. Zijn het niet de suikers uit het geperste fruit dan zijn het wel toegevoegde suikers.

Wat gebeurt er namelijk met vers geperste sappen:

De vitamines maken het niet meteen gezond

Een sinaasappel wordt geperst waarbij het vocht samen met de suikers in het glas komt. Oke oke, er komt ook wat vitamine C mee. Maar die kun je ook prima binnenkrijgen door een paprika te eten.

Het probleem is dat alle vezels achterblijven in de sinaasappel. Dat zijn juiste de gezonde bestandsdelen van een sinaasappel. Wat je bij vruchtensappen drinkt is water met een sinaasappelsmaak en veel suikers.

Vermijd alle suikerrijke dranken

In een suikervrij dieet wil je eigenlijk alle suikerrijke dranken vermijden. Hoewel sinaasappelsap gezond oogt, is de impact ervan op het lichaam hetzelfde als frisdrank. Dat is niet mijn mening, maar wat wetenschappelijk onderzoek laat zien.


#4 Stop met deegwaren

Er zijn veel dingen die je moet laten in een suikervrij dieet. Gelukkig komen er straks ook een aantal tips voorbij die aangeven wat je juist zou moeten eten en drinken.

Het Nederlandse eetpatroon bestaat voor een groot deel uit koolhydraten en suikers. Voor veel mensen bestaat het dieet voor 60% uit koolhydraten en suikers. Zo gaf ik eerder al aan dat veel mensen twee broodmaaltijden eten.

Bij het avondmaal wordt het menu niet veel beter. Het bord is bij de meeste mensen voor de helft gevuld met aardappelen, pasta of rijst. Ook deze producten bestaan voor het overgrote deel uit koolhydraten.

Wat is een koolhydraat?

Je kan een koolhydraat zien als een kralenketting. De kralen zijn suikers en deze zijn met elkaar verbonden. Zodra een koolhydraat gegeten wordt dan wordt deze ketting in stukje geknipt door enzymen in de mond/maag.

Eigenlijk zijn ze dus niet veel gezonder dan de suikers. De suikers van koolhydraten komen simpelweg langzamer vrij.

Deegwaren bestaan ook vooral uit koolhydraten. Ze zijn eigenlijk nooit gezond. Dit soort producten bevatten voornamelijk koolhydraten zonder vezels. Ze worden hierdoor erg snel in de bloedbaan opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Probeer dit soort producten dus te vermijden. De meest gegeten deegwaren zijn:

  • Koekjes
  • Cake
  • Pizza
  • Brood
  • Croissantjes

Pas op

Alles wat van deeg is gemaakt en (af)gebakken moet worden in de oven, past niet thuis in een suikervrij dieet. Het is voor diabetes type 2 patiënten een aanslag op het lichaam.


#5 Vermijd 0% vet producten bij een suikervrij dieet

Ik zal je iets grappigs vertellen.

Sinds de jaren 30 eten Amerikanen minder vetten maar groeit hun buikomvang er niet minder om. Via verschillende campagnes vanuit de overheid, werd het volk verteld dat het eten van vetten ongezond was. Het zou je dik maken, je bloedvaten verstoppen en je hartaanvallen geven.

Het ironische is dat sinds 1970:

  • Het aantal personen met overgewicht verdubbeld is
  • Het aantal mensen met diabetes type 2 verdrievoudigd is
  • Hart- en vaatziekten nog steeds op nummer één staan wat sterfte betreft

En dat terwijl iedereen veel minder vet at dan voorheen. Wat is hier aan de hand? Ik ga je nu iets schokkends vertellen over vetten:

De waarheid over vetten

De meeste vetten spelen helemaal geen belangrijke rol in hart- en vaatziekten. Uit een onderzoek gedaan bij 350.000 mensen, bleek zelfs dat verzadigd vet geen belangrijke rol speelt bij hart- en vaatziekten. Integendeel zelfs, de meeste vetten blijken de kans op deze ziekten te verlagen.

Magere producten moet je vermijden

Wat mij brengt bij mijn volgende punt. Veel mensen denken verstandig bezig te zijn door producten te kopen die light, mager, halfvol of met 0% vet zijn.

zuivel bij een suikervrij dieet

De voedingsstof die ze bij dit soort producten wegnemen is vet. Al de light en magere melkproducten bevatten dus minder vet dan het natuurlijke koeienmelk.

En deze vetten moeten natuurlijk wel aangevuld worden. Een goede regel om te onthouden is:

Wanneer je een deel van een bepaalde stof wegneemt uit een product moet dit worden aangevuld met een andere stof.

En je raadt het al, vaak wordt dit product rijker aan suikers.

Alle light, magere of 0% vet producten bevatten meer suikers dan dat ze voorheen deden. Het gaat soms om gigantische hoeveelheden. Vooral bij zoete zuivelproducten is dit het geval. En dat wil je als diabetes type 2 patiënt juist niet. Kies dus altijd voor de volle en vetrijke producten in een suikervrij dieet.


#6 Zonder honger naar de supermarkt gaan

Wilskracht is iets waar weinig mensen bewust bij stilstaan. Dit is erg jammer. Want juist wilskracht zorgt er voor dat je de juiste keuzes kan maken wanneer je in de supermarkt staat.

Jouw wilskracht is het grootst wanneer je 's ochtends opstaat. Naarmate de dag vordert wordt dit steeds minder door tegenslagen, hard werken en vermoeidheid.

Ook is je wilskracht een stuk minder wanneer je honger hebt. Dit is dan ook het slechtste moment om naar de supermarkt te gaan. Wanneer je dit doet, zul je merken dat je moeilijker nee kunt zeggen tegen allerlei lekkernijen.

Tip!

Zorg dat je met een volle maag naar de supermarkt gaat. Hierdoor maak je keuzes met je hersenen en niet met je rammelende maag. Dit voorkomt dat je veel ongezonde producten op de kassaband legt die niet in een suikervrij dieet thuishoren.


#7 Eet onbewerkte producten voor een gezond suikervrij dieet

Voedsel dat je tegenwoordig in de supermarkt vindt is over het algemeen bewerkt. Dit is erg jammer.

Zodra een product bewerkt wordt dan worden er slechte stoffen aan toegevoegd of gezonde stoffen juist (onbedoeld) uitgehaald.

Denk hierbij aan de producten in bijna alle schappen van de supermarkt afgezien van de groente-, fruit-, vlees- en deels de zuivelafdeling (melk).

En in sommige gangpaden vind je per toeval nog een onbewerkt product.

Wanneer er stoffen aan producten worden toegevoegd dan zijn dit vaak niet de stoffen die je wilt eten.

groenten koolhydraatarm en suikervrij dieet

Stoffen zoals: "suikers, transvetten, zout en e-nummers" zorgen ervoor dat eten veel lekkerder smaakt. Zo slim zijn die fabrikanten wel. Wanneer je zout aan ijs toevoegt smaakt het veel beter dan wanneer ze dit niet doen.

Al deze toevoegingen zullen je diabetes type 2 niet beter maken. Vooral de suikers niet. Een ideaal suikervrij dieet bestaan dan ook uit 'echte' producten.

Stop met toegevoegde stoffen

Al deze toegevoegde stoffen zijn ontzettend ongezond. Suiker wordt in bijna alle producten toegevoegd. En juist dit toegevoegde suiker wil je voorkomen. Een voorbeeld is een bewerking bij pindakaas. Pinda's zijn natuurlijk en onbewerkt. Bij pindakaas uit de supermarkt wordt vaak suiker en zout toegevoegd zodat dit lekkerder smaakt.

pindakaas is gezond bij een suikervrij dieet bij diabetes

Maar er zijn ook natuurlijke pindakazen waarbij de pinda's alleen gestampt worden en dit een pindapasta wordt.

Deze is dan vrij van onnodige toevoegingen zoals suiker, zout en conserveermiddelen.

Een leuk weetje: Hij smaakt ook nog eens veel beter dan de bewerkte pindakaas.

De 'echt eten' checklist

Eet dus zoveel mogelijk onbewerkte producten in een suikervrij dieet. Hier kan namelijk geen suiker aan toegevoegd zijn. Onbewerkte producten zijn producten zoals:

  • Groenten
  • Fruit
  • Havermout
  • Peulvruchten
  • Noten
  • Zaden
  • Vlees

Er is echter één categorie die er wel gezonder op wordt wanneer deze bewerkt wordt. Maar dat lees je in een van de volgende tips.


#8 Drink de juiste thee

Ik heb je sterk afgeraden om frisdranken en vruchtensappen te drinken. Maar er is gelukkig ook een drank die juist heel gezond is. En dan heb ik het over groene thee.

Groene thee kan gebruikt worden bij het voorkomen van diabetes type 2 of bij het genezen van diabetes type 2.

De conclusie van dit onderzoek is dat groene thee zorgt voor een toename van je insulinegevoeligheid en een afname van je bloedsuiker- en insulinespiegel. Dit is allemaal heel positief als je diabetes type 2 hebt.

Een bevolkingsonderzoek gedaan in Japan laat bijvoorbeeld zien dat de kans op suikerziekte type 2, 33% lager is bij het nemen van minimaal 6 koppen groene thee per dag vergeleken met 1 kop groene thee per week. Hierdoor verlaag je de kans op verschillende diabetescomplicaties zoals:

  • Hart- en vaatziekten
  • Nierschade
  • Zenuwschade
  • Blindheid

Gelukkig hoef je het dus niet alleen bij water te houden.


#9 Koffie is een gezonde suikervrije drank

Wanneer je dacht dat het bij groene thee en water ophield, dan heb je het mis.

Want ook koffie is een gezonde suikervrije drankVeel mensen denken echter dat koffie een ongezonde drank is. Dit klopt enigszins wanneer grote hoeveelheden koffie met melk en suiker wordt gedronken.

Maar wanneer ik puur over koffie zelf praat is het zeker en gezonde drank.

Koffie is een plantaardig product en bevat tal van stoffen die in theorie een gezond effect op het lichaam kunnen uitoefenen.

Dit is fijn om te horen voor de koffieliefhebbers onder ons.

zwarte koffie kun je drinken in een suikervrij dieet

Het beschermt je lichaam tegen veroudering

Onderzoek heeft aangetoond dat koffie een beschermend effect heeft tegen verschillende verouderingsziekten waaronder diabetes. Dit komt doordat koffie een bepaald eiwit activeert, het nrf2-eiwit.

Dit eiwit zet allerlei andere processen in gang om onze cellen te beschermen tegen schadelijke stofjes die vrijkomen bij lichamelijk processen. Zie deze schadelijke stofjes als de schadelijk uitstoot gassen van auto's.

Belangrijk om te onthouden is dan wel dat je koffie zonder melk en suiker drinkt!

Voor meer suikervrije dranken kun je hier een kijkje nemen.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#10 Eet zure melkproducten

Bij de tip over het eten van onbewerkte producten had ik je beloofd te vertellen welke categorie eten er wel beter op wordt wanneer deze bewerkt is. En dan heb ik het over de melkproducten.

Melk is iets wat je MOEST drinken toen je jong was. Dit zodat je grote en sterke botten kreeg. Helaas moet ik je uit die droom helpen.

Uit een recent onderzoek blijkt zelfs dat melkproducten je helemaal niet beschermen tegen botbreuken.

Het blijkt ironisch genoeg kans op botbreuken zelfs te verhogen.

melk ongezond

Gefermenteerd is altijd beter

Maar wanneer melk gefermenteerd wordt dan wordt het een stuk gezonder. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert.

In yoghurt zorgt fermenteren ervoor dat de melksuiker lactose door melkzuurbacteriën wordt omgezet in melkzuur. Wanneer melkproducten worden bewerkt tot zure producten worden ze een stuk gezonder.

Gefermenteerde melkproducten zijn gezonder

Gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en kaas zijn over het algemeen beter verteerbaar dan melk, in het bijzonder voor mensen die lactose moeilijk of niet kunnen verteren.

Daarnaast kunnen gefermenteerde melkproducten bijdragen tot het herstel van een verstoorde darmflora. En doordat er minder tot geen suikers in yoghurt, kwark, karnemelk en kaas zitten zijn deze producten beter voor een suikervrij dieet als je diabetes type 2 hebt.


#11 Maak een boodschappenlijstje

Het maken van een boodschappenlijstje is niet voor iedereen meer zo voor de hand liggend. En toch kan ik je adviseren dit wel te doen.

boodschappenlijst

Wanneer je met een boodschappenlijstje naar de supermarkt gaat is de kans veel kleiner dat je met allemaal troep thuiskomt.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je 0,7 kilo extra afvalt per maand.

Het maken van je eigen voedingslijst heeft dus een positieve werking op je diabetes type 2 en je gewicht.

En laten we eerlijk zijn:

Afvallen zonder echt moeite te doen is een geweldige bijwerking. Daarnaast hebben de meeste diabetes type 2 patiënten overgewicht. Dus de 'bijwerking' van het maken van een boodschappenlijstje is niet geheel onbelangrijk in een suikervrij dieet.


#12 Kies de beste van de slechtste

Onder de gezonde dranken zijn: water, groene thee en koffie de gezondste suikervrije dranken op aarde. Niet alleen bevatten ze nauwelijks suikers maar ze bevatten ook nauwelijks calorieën. Je kan ze dus de hele dag door nuttigen zonder ook maar een grammetje aan te komen.

Maar als je dit soort dranken niet lekker vindt, dan heb ik hier een redelijk gezonde vervanger voor. Dat is dan voor de afwisseling.

Het is een ranja die aangezoet is met stevia. Stevia is een zoetstof die door je lichaam niet herkent wordt en dus je bloedsuikerspiegel en je insulinespiegel niet laat stijgen.

Stevia blijkt zelfs de bloedsuikerspiegel te verlagen bij diabetes type 2 patiënten. Waar suiker vooral nadelen met zich meebrengt, brengt stevia zelfs voordelen met zich mee.

ranja zonder suiker

Gebruik niet te vaak zoetstoffen

Dat betekent niet dat je overal stevia doorheen moet gooien. De kans is namelijk groot dat mensen met diabetes type 2 een suikerverslaving hebben. Deze hou je deels in stand door alles aan te zoeten.

Je suikerverslaving moet je op een gegeven moment loslaten. Gelukkig vallen de afkickverschijnselen en ontwenningsverschijnselen ontzettend mee. Afgezien van lichte hoofdpijn, irritatie en zin in zoetigheden is er niet meer aan de hand.

De ranja waarover ik het heb, is van het merk Teisseire. In deze ranja zit geen aspartaam en de zoetstof die gebruikt wordt is stevia. Een glas verdunde ranja bevat minder dan 0,5 gram suiker. Dit is een prima vervanger voor als je niet de hele dag water, thee en koffie wilt drinken.


#13 Neem gezonde tussendoortjes

Bij het nemen van tussendoortjes gaan de meeste mensen de fout in. Zo krijg je als kind vaak een snoepje, koekje of een stuk fruit mee naar school. Die laatste is zo erg niet natuurlijk. Maar die eerste twee zijn iets minder verstandig.

Tijdens mijn studententijd zocht ik "gezonde koeken" uit als tussendoortje. Ik dacht dan gelijk aan een liga evergreen omdat dit zogenaamd gezond is. Er zitten namelijk 'echte stukjes fruit' in. Dus hoezo is dit niet gezond?

Alles wat het woord koek bevat is niet gezond. Koeken zijn bewerkte deegproducten die vol zitten met toegevoegde suikers. Als tussendoortjes kun je koek en snoep dus wel van je lijstje schrappen.

Gezonde tussendoortjes

Maar wat dan wel te eten? Gezonde tussendoortjes zijn noten, zaden, kaas, groenten en fruit.

Heb je zin in iets hartigs neem dan wat noten, zaden of kaas. Ben je een echte zoetekauw dan kun je voor een stuk fruit gaan. Een groente/fruit smoothie is ook zeker een optie. Zolang het maar geen vruchtensap is. Het fruit moet volledig in de blender zodat de vezels meegaan.


#14 Honger jezelf niet uit

Om geen verkeerde keuzes te maken, is het belangrijk dat je jezelf niet uithongert.

De meeste diabetes type 2 patiënten hebben overgewicht. Door de arts of diëtiste wordt gezegd dat je gewicht moet verliezen en dus op dieet moet. Ik heb zo'n hekel aan het woord 'dieet'.

honger jezelf niet uit bij een suikervrij dieet

Kies dan niet voor één of ander crashdieet waarbij je jezelf uithongert.

Wanneer je jezelf uithongert maak je het heel makkelijker om de verkeerde keuzes te maken met betrekking tot eten.

Wanneer je honger hebt grijp je namelijk eerder naar een ongezonde snack. En bij een crashdieet is dit continu het geval.

Jij kunt prima gewicht verliezen door de kwaliteit van je voeding aan te passen in plaats van de kwantiteit (hoeveelheid) aan te passen. Bij een suikervrij dieet zorg dus dat je gezonder gaat eten maar niet minder.


#15 Stop met sauzen

In een goed suikervrij dieet horen sauzen absoluut niet thuis. Sauzen zijn echt iets typisch westers en bepaald niet gezond.

"Tegenwoordig wordt bij bijna alle maaltijden wel een saus gepakt. Bij de broccoli hoort een groente- of kaassaus, bij het vlees tijdens het avondmaal hoort natuurlijk mayonaise en bij de lunch komt er ketchup of curry op tafel."

In plaats van deze sauzen kun je veel beter kruiden gebruiken om het eten op smaak te brengen.

In Azië zul je weinig sauzen voorbij zien komen doordat zij hun eten heerlijk kruiden. Het kruiden van eten is namelijk heel gezond. Kruiden bevatten namelijk heel veel antioxidanten die een gezond effect op je lichaam hebben.

Gooi alle sauzen weg

Sauzen zitten daarentegen vol met omega-6 vetzuren, toegevoegde suikers en zout. Ingrediënten die je als mens liever niet wilt innemen. Gooi deze sauzen weg en schaf iets meer kruiden aan.


#16 Eet de juiste chocolade

Je hoort vaak heel veel negatieve verhalen over chocolade. Wanneer ik spreek over witte- of melkchocolade kloppen deze negatieve verhalen. Aangezien beide chocolade soorten erg veel snelle suikers bevatten en zoals je weet is dit niet bepaald gezond.

Zwarte chocolade is daarentegen wel gezond! En wanneer ik het over zwarte chocolade heb, dan is dat chocolade dat MINIMAAL 70% cacao bevat. Het liefst nog meer.

Deze chocolade heeft ten eerste unieke effecten omdat het grote concentraties van flavonoïden bevat.

Deze flavonoïden zorgen ervoor dat je immuunsysteem alerter wordt.

chocolade gezond

Deze flavonoïden verhogen daarnaast de hoeveelheid stikstofoxiden in het bloed. En dit stikstofoxide verhoogd de insulinegevoeligheid van onze cellen.

Het is zelfs gebleken dat personen die een ontregelde bloedsuikerspiegel hadden, die gedurende 15 dagen elke dag een stuk zwarte chocolade aten, een twee keer zo sterke insulinerespons kregen.

Praktische tip!

Hou het ook vooral bij één of twee stukjes zwarte chocolade en niet meer. Ondanks dat ik weet hoe lekker het is.


#17 Kies het juiste beleg bij een gezond suikervrij dieet

En ook hier kunnen alleen de Nederlanders de mist mee in gaan. Want in welk land kom je nou broodbeleg zoals hagelslag tegen?

Precies... alleen in Nederland dus.

Het hebben van hagelslag is niet echt iets waar wij trots op moeten zijn. Ik weet dat het heel erg lekker is maar het is ook erg ongezond. Een broodje met hagelslag is letterlijk een grote hap suiker.

Het brood bevat vooral koolhydraten en de hagelslag bevat vooral suiker. Aangezien koolhydraten in de mond en maag af worden gebroken tot suikers is het zo gek dus niet dat je letterlijk een hap suiker opeet.

Het juiste beleg voor op brood zijn dus niet de zoetigheden zoals: chocolade hagelslag, gekleurde hagelslag, chocolade vlokken en chocoladepasta. Maar vooral de hartige dingen voor op brood zijn gezond.

Met hartige dingen heb ik het over kaas, pindakaas (zonder toegevoegd suiker) en vleeswaren. Deze producten zijn grotendeel onbewerkt en bevatten weinig suikers. Deze producten bestaan voornamelijk uit vetten en eiwitten. Deze stillen beide je hongergevoel en rotzooien niet of nauwelijks met je bloedsuikerspiegel.


#18 Kies de juiste zoetstoffen

Zoetstoffen zijn een uitkomst voor diabetespatiënten. Natuurlijk zijn ze niet allemaal even goed. Maar de gezonde zoetstoffen maken het wel weer mogelijk voor de diabetespatiënt om dingen aan te zoeten.

In een eerdere tip heb ik al aangeven dat stevia één van de beste zoetstoffen op aarde is. Niet alleen laat het je bloedsuikerspiegel niet stijgen, maar het blijkt zelfs de bloedsuikerspiegel te verlagen bij diabetes type 2 patiënten.

Daarnaast heb je de zoetstof tagatose.

Dit is een zoetstof die qua structuurformule lijkt op gewoon suiker (sacharose). Alleen heeft tagatose een minimaal effect op de glucose- en insulinespiegel in het bloed. Tagatose wordt door de darmen namelijk heel slecht geabsorbeerd. Om deze reden veroorzaakt tagatose amper stijgingen in de bloedsuikerspiegel.

zoetstoffen passen in een suikervrij dieet

Xylitol is een zoetstof die je vooral tegenkomt in snoepgoed.

Xylitol heeft een zoete smaak gelijk aan suiker.

Omdat xylitol bij consumptie nauwelijks wordt omgezet in een zuur, is het minder schadelijk voor het gebit dan suiker of andere zoetstoffen.

Om het je makkelijk te maken is het handig om het vooral bij stevia te houden.

Pas op

Let wel op, er zijn veel bedrijven die stevia verkopen, dat NIET voor 100% uit stevia bestaat maar is aangevuld met gewone suiker. Let dus goed op de tekst achterop het stevia flesje. Soms bestaat het voor meer dan 90% uit suikers. Dit is niet ideaal in een suikervrij dieet.


#19 Leer voedingslabels lezen

Dit is een mooi vervolg op de vorige tip.

Want hoe weet je nou wat een zoetstof is en wat een gewone suiker is? Door te leren wat de namen van toegevoegde suikers zijn. En om jou alvast te laten wennen aan de vele namen die er bestaan voor suiker heb ik hieronder een lijst voor je gemaakt:

De vele ongezonde namen van toegevoegd suiker

A

  • Agavesiroop
  • Ahornsiroop
  • Appelsapconcentraat
  • Appelstroop

B

  • Basterdsuiker
  • Bruine basterdsuiker
  • Bruine kandijsuiker
  • Bruine rietsuiker
  • Bruine suiker

D

  • Druivensapconcentraat
  • Druivensuiker
  • Dextrose

F

  • Fructose
  • Fructose-invertsuikerstroop

G

  • Galactose
  • Gebrande suiker
  • Gebrande suikerstroop
  • Geconcentreerd perensap
  • Geconcentreerd vruchtensap
  • Gekarameliseerde suiker
  • Gekarameliseerde suikerstroop
  • Geleisuiker
  • Glucose
  • Glucosefructosestroop
  • Glucosestroop

H

  • Honing

I

  • Invertsuiker
  • Inversuikerstroop
  • Isoglucose

K

  • Kandijstroop
  • Kandijsuiker
  • Kaneelsuiker
  • Karamelsuikerstroop
  • Kokosbloesemsuiker
  • Kristalsuiker

L

  • Lactose

M

  • Maisstroop
  • Maltose
  • Maltodextrine
  • Melasse
  • Melksuiker
  • Moutstroop
  • Moutsuiker

P

  • Palmsuiker
  • Poedersuiker

R

  • Rietsuiker
  • Rietsuikerstroop
  • Ruwe rietsuiker

S

  • Sacharose
  • Stroop
  • Suiker
  • Suikerstroop

T

  • Tarwestroop
  • Trehalose

V

  • Vanillesuiker
  • Vruchtensuiker
  • Vruchtensap op basis van concentraten
  • Vruchtensap uit concentraat
  • Vruchtensapconcentraat

Ja, dit is nogal wat informatie.

Heel slim van de fabrikanten om dit te doen, zodat jij denkt dat je bewust bezig bent. Wanneer je deze benamingen tegenkomt op het voedingslabel van een product, moet je het vooral laten staan. Dat product hoort niet in een suikervrij dieet.

Ook de 'natuurlijke' suikers zoals: ahornsiroop, agavesiroop, honing, palmsuiker en rietsuiker zijn niet gezonder dan de andere suikers. Ze worden in het lichaam namelijk hetzelfde opgenomen en zorgen allemaal voor een snelle stijging in je bloedsuikerspiegel.


#20 Gebruik deze 121 gratis recepten voor een suikervrij dieet

Al deze tips zijn leuk en aardig...

...maar wat een suikervrij dieet een stuk makkelijker maakt zijn recepten. Die geven je structuur in het dagelijks leven. Je kunt met die recepten bijvoorbeeld heel makkelijk een schema, dagmenu of weekmenu maken.

Daarom heb ik meer dan 121 gratis suikervrij recepten op deze pagina

Klik op de link hierboven en ga naar de suikervrije recepten! Je zult niet teleurgesteld worden. Ik beloof het.


#21 Het Diabetesvrij Geheim boek als een basis voor een gezond suikervrij dieet

Diabetes type 2 krijg je niet zomaar. Dit heb je ontwikkeld door jarenlang een verkeerd eetpatroon te hebben gevolgd. Overtollige suikers hebben ervoor gezorgd dat je lichaam dit niet meer kan reguleren en het desbetreffende suiker in je bloed blijft circuleren.

Zoals je hebt kunnen lezen zitten vooral de bewerkte producten vol met stoffen waar je lichaam niets mee kan.

De toegevoegde suikers in deze producten zorgen ervoor dat je insuline ongevoelig bent geworden. Je doet er dus verstandig aan om je gehele eetpatroon om te gooien, wil je niet doodgaan aan de gevolgen van diabetes type 2.

Om jou alvast een stapje in de goede richting te duwen heb ik een E-book voor je geschreven. Hierin wordt onder andere uitgelegd waardoor diabetes type 2 is ontstaan. Daarnaast wordt er uitgelegd wat je kan doen om je diabetes type 2 te genezen.

Schrijf je hieronder in om gratis 'Het Diabetesvrij Geheim' te ontvangen.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Wat doe jij om een suikervrij dieet te volgen? Wat zijn volgens jou de beste producten in een suikervrije recepten? Laat hieronder een reactie achter.

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 03 november 2023

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • aan de zwier schreef:

    Dag,

    Ik zal dit eens zoveel mogelijk proberen te doen.

    1 vraag: Brinta en de 7 granen ontbijt van de Aldi hoe is het daar mee geteld.

    2 vraag: hoe zit het met Koolydraat arm/laag brood.

    3 Vraag hoe zit het met veel vezels binnen te krijgen. Dit heb ik voor mijn darmen nodig.

    Voor punt 1 en 2 Ik heb vaak geen koelkast/koelbox in de buurt als ik weg ben. Zoals met mijn werk of wat anders. Zoals kwark met Muesli is dat vaak onhandig.

    4 Tip: het zou fijn zijn dat er een samenvatting aan het einde van deze blog bij komt met alles wat wel goed (genoeg) is.

    Groeten aan de zwier

    • Ben Kuiper schreef:

      1: Brinta mag je zeker hebben.

      2: Koolhydraatarm brood mag je ook hebben.

      3: Ik snap deze vraag niet helemaal. Vezels wil je in ieder geval zoveel mogelijk eten. Die hebben alleen maar gezondheidsvoordelen.

      4: Die samenvatting bestaat niet omdat je letterlijk honderden dingen mag eten 🙂

      • aan de zwier schreef:

        Dag, dank u voor uw antwoord.

        Ik kan geen brood vinden wat koolhydraat arm brood is en ook zonder extra suikers is en meteen ook veel vezels heeft. Ik heb het beide tegelijk nodig.

        Ik heb diabetes en het gaat steeds slechter daarmee. Maar ik heb ook een spastische darm en daar zijn die vele vezels voor.

        Ik neem brood elke dag mee naar het werk.
        Wel minder dan vroeger en let meer op het beleg.

        Het koolhydraat en suiker arm brood wat ik vind is niet zo vezel reik aan wat ik nodig heb.

        In al het super markt brood zit weer teveel extra suiker in.

        Misschien heeft u tips?

        • Ben Kuiper schreef:

          Hoe kom je er precies bij dat het brood in supermarkt veel suiker bevat? Wellicht is het even handig om ons even te mailen met de broden die jij in de supermarkt kunt vinden.

          En waarom ‘moet’ je brood eten? Wellicht is het beter om helemaal geen brood meer te eten? En dit te vervangen meer zeer vezelrijke producten?

  • Aad Nuts schreef:

    Je zou dit eigenlijk dagelijks een stukje moeten lezen, want het sluipt erin zonder dat je er alert op bent

  • Maartje schreef:

    Goedemiddag, ik ben geen diabeet maar wil wel fors minderen in suiker en koolhydraten.
    Ik lust echter geen zure melkproducten.
    Ik ontbijt nu met optimel-vla
    met fruit of volkoren crackers maar lees hier dat dat ook geen gezonde keuze is.
    Kan ik dan beter gewone vla eten?
    Of welk ontbijt is dan geschik
    Grt,
    Maartje

    • Marloes Schuurman schreef:

      Je kunt beter helemaal geen vla eten want het zit OF vol met suiker OF vol met zoetstof. En beide zijn niet ideaal voor je bloedsuiker. Volle yoghurt zonder smaakjes is het beste om te eten als je zuivel als ontbijt wilt. Daar kun je dan wel wat fruit door snijden, dat is prima :).

  • Cherry schreef:

    Ik wil dit graag uit gaan proberen want ik wil geen diabetes krijgen.
    Ik wordt er zo moedeloos van. Ik gebruik nergens suiker in (al jaren niet) en dan krijg je toch te horen dat je diabetes type 2 aan het ontwikkelen bent.
    Het zal best ergens aan liggen en het enige wat ik kan vinden is dat ik iedere dag twee boterhammen eet. Om echt moedeloos van te worden.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Diabetes type 2 krijgen heeft weinig te maken met ‘suiker’ gebruiken. Wellicht is het handig om ons even een mailtje te sturen met je eet- en drinkpatroon (graag ook de minder gezonde dagen). Dan kunnen we er even naar kijken :). Vaak zit het in dingen die ‘gezond’ lijken maar dat totaal niet zijn.

  • Hersilia schreef:

    Heb ik al een tijd geleden gedaan

  • Ina Ebbing schreef:

    Hallo Marloes,

    Heb alles goed gelezen en ik moet zeggen dat ik dacht goed bezig te zijn.
    Ben in een paar jaar tijd veel afgevallen..50 kg..maar nu ik dit echt goed heb doorgelezen, doe ik toch wel wat dingen goed fout.
    Ook gebruik ik nog steeds medicatie voor diabetes en daar zou ik graag vanaf willen.
    Wat mij opvalt met het doorlezen en wat me nog moeite kost om eraan te beginnen, zijn de volle zuivelproducten.
    Dat zit zo ingebakken om magere yoghurt enz te eten.
    Dat moet dus echt anders.
    Ik hoop dat ik het uit mijn systeem krijg.

    Groetjes, Ina.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Hallo Ina,

      Heel veel mensen denken dat de magere producten gezond zijn omdat ze hiermee geïndoctrineerd zijn de afgelopen jaren. Dus je bent zeker niet de enige. Daar hoef jij je dus ook niet over te schamen. Koop het simpelweg nooit meer, dan is de beste manier om het uit je systeem te krijgen. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten 🙂

  • Yvonne Plug schreef:

    Hallo ik ben Yvonne,

    Ik ben geopereerd aan mijn pols aan de ontsteking van de quervain en carpaaltunnel syndroom.
    Echter 4 weken na de operatie weer dezelfde pijnklachten als voor de operatie.
    Heeft dit een verband met diabetes type 2?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Als je diabetes type 2 hebt, zorgt de verhoogde bloedsuikerspiegel ervoor dat voedingsstoffen (en zuurstof) niet over even goed kan komen. Daardoor kan herstel moeilijker verlopen. Echter kan ik niet zeggen of de pijnklachten hier iets mee te maken hebben. Het is beter om je specialist hierover te informeren.

  • Ce schreef:

    We worden blij van je zienswijze Marloes. Heb echter vraagje: ZWARTE CHOCOLADE? Heb ik. Og nergens gevonden! Tipje? Heb geen Facebook, met reden!

  • Denise schreef:

    Veel leeswerk. Ik drink geen frisdrank, al plm 20 jaar niet, toegevoegde suikers eet ik ook niet. Eet al zo onbewerkt mogelijk. At wel spelt volkoren brood, hier inmiddels mee gestopt, at ook zilvervliesrijst en volkoren pasta, hier inmiddels ook mee gestopt.
    Drink groene thee en af en toe koffie.
    Drink eigenlijk te veel rode wijn, dit moet naar af en toe.
    Heb intensief aan fitness gedaan, laatste 3 jaar minder door verschillende redenen. Ben nu meer aan het lopen, mag meer zijn.
    Gewicht moet nog wat naar beneden

    • Marloes Schuurman schreef:

      Goed om te horen dat je zo gezond bezig bent. Mijn complimenten hiervoor! Ga vooral zo door zou ik zeggen. Mocht je hulp nodig hebben, dan hoor ik het graag.

  • GERDA VAN TUIJL schreef:

    Ben nu twee weken bezig en voel me al veel beter. Heb een metformine weg gelaten en van morgen was mijn bloedsuiker 5.3 eerst ongeveer 8 en liep op naar ongeveer 15 en zakte daarn weer naar ongeveer 8 en ben af gevallen

  • G.D. Olszak schreef:

    het is een duidelijk boek, dank je.
    ik ben op zoek naar de recepten voor mijn moeder. zij is suikerpatiënt type 2 en oud. kan iemand mij helpen.

  • DE MEYER RITA schreef:

    HALLO ,AANGENAAM IK BEN RITA ,EN HEB SINDS 1997(DIABETES TYPE 2 ),EN Ja IK WIL GEHOLPEN WORDEN VOOR DE DIABETES TYPE 2 ,EN VOOR GEWICHTSVERLIES ,EN MINDER MEDICATIE ‘ S DIABETES TYPE 2 ,IK HEB DE CURSUS AANGEKOCHT & DE TWEE KOOKBOEKEN…IK WIL EN ZAL ER AAN WERKEN OM GEZONDER DOOR HET LEVEN TE GAAN ,…MET JULLIE STEUN & ADVIES BEN & MARLOES ,DANK U WEL BELEEFDE GROETEN VANWEGE RITA & LUDO (MIJN ECHTGENOOT )BELGIE

  • Jef volders schreef:

    Sinds kort weet ik dat ik diabetes 2 heb. 15 nuchter gemeten. Slik nu 2 keer p/d 500 metformine. Ben bij een dieetiste geweest en heeft mij een koolhydraadarm dieet voorgeschreven. Met o.a. geen aardappelen, rijst en pasta meer. Wel koolhydraadarm brood. Maar ook geen havermouth en peulvruchten meer. Terwijl ik in jullie site lees dat dit net wel goed is als je diabetes 2 hebt. Weet het dus even niet. Grtjes Jef Volders

    • Marloes Schuurman schreef:

      Hallo Jef,

      Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. In principe is hetgeen wat de diëtiste doet zeker niet slecht… maar wij maken je leven een stuk aangenamer. Van zowel havermout als peulvruchten is bekend dat ze helpen om je bloedsuikerspiegel verlagen MITS je niet teveel eet.

    • Gert schreef:

      Ik herken de ervaring van Jef.
      dagelijks meten ( altijd in overleg met deskundige) is weten.
      Ik stuur regelmatig meetwaarden naar mijn praktijkbegeleider en experimenteer met mijn voeding.

  • Kees schreef:

    Beste Ben,
    Sinds twee weken bezig met jouw suikervrij dieeet. Ik slik 500 Mg Methformine dagelijks. Kan dat wel samen op gaan? Of moet je eigenlijk geen medicijnen meer nemen? In juni weer controle van alle waarden. Wat vind jij? Vr. Gr. Kees

    • Ben Kuiper schreef:

      Hallo Kees,

      Het kan prima samen. Maar daardoor weet je eigenlijk nooit of je straks je goede waarden in Juni kan verklaren door je gezondere dieet of de pillen.

      Ik zou je adviseren om in Maart en April Metformine nog wel te nemen. Laat ze dan in Mei even staan en kijk even wat voor waarde er Juni uit komt rollen.

      Is deze waarde goed? Dan heb je zeker geen Metformine meer nodig.

  • henk knape schreef:

    ik wil graag meer lezen en leren over diabetes 2
    mv groet Henk

  • ineke kopuit schreef:

    Ik zou gaarne het Het Diabetesvrij Geheim ontvangen

    • Ben Kuiper schreef:

      Hallo Ineke,

      Ik zie dat jij je 3 maanden geleden hebt ingeschreven voor het Diabetesvrij Geheim. Je zou het dus in je inbox moeten hebben. Het beste kan je even zoeken op ‘Diabetesvrij Geheim’. Dan kom je het mailtje vanzelf tegen 🙂

      Groetjes,
      Ben

  • >
    Send this to a friend