Mag Je Honing Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

jun 01
Mag Je Honing Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Mag je honing eten als je diabetes type 2 hebt? Veel mensen hebben het idee dat natuurlijke suikers per definitie gezonder zijn dan geraffineerde suiker.

Honing bestaat ook voor een groot deel uit natuurlijke suikers. Maakt dit het dan een betere keuze dan normale suiker?

In dit artikel lees je het definitieve antwoord op de vraag of honing gezond is voor diabetici.

More...

De samenstelling van honing

Honing wordt door bijen gemaakt uit nectar. Nectar zelf bestaat voor een groot gedeelte uit suikers, maar bevat ook gezonde stofjes zoals enzymen, mineralen, vitamines en aminozuren. Slechts een klein deel van deze gezonde stofjes blijven intact tijdens het proces tot honing.

Mensen die bewust bezig zijn met hun gezond proberen vooral toegevoegde suikers te vermijden. En in plaats van wat klontjes suiker in hun thee te doen, denken ze dat honing een betere keuze is. Want honing bevat vooral ‘natuurlijke’ suikers en bezit tevens nog wat van de gezonde stofjes uit de nectar.

Maar het ding is dat vrijwel alle suikersoorten in je lichaam gewoon worden omgezet naar kleine glucosedeeltjes. Die worden vervolgens in je bloed opgenomen. Voor mensen met diabetes type 2 is het voornamelijk van belang om te kijken hoe snel deze suikers worden opgenomen.

Hoe sneller hoe nadeliger. Als de suikers/koolhydraten uit een product echter langzaam worden verteerd, dan is dat iets goeds. Dit voorkomt een snelle verhoging van je bloedsuiker.

Doel van dit artikel

En hoe zit het dan met de suikers uit honing; worden deze langzaam of snel verteerd? Is het beter dan tafelsuiker of maakt het eigenlijk geen verschil? Je leest hier het antwoord. Daarbij ga ik in op gezonde en ongezonde alternatieven voor honing!

Mag je honing eten als je diabetes type 2 hebt?

Het antwoord is (helaas) een volmondige: nee.

Honing is in geen enkel opzicht gezond bij diabetes type 2. De reden hiervoor is simpel, het bestaat voor 80% uit suikers die razendsnel worden verteerd in het lichaam.

Soms, als een product erg veel suiker bevat, hoeft het niet direct een probleem te zijn. Bijvoorbeeld als het product ook veel vezels bevat.

Vezels kunnen de opname van koolhydraten/suikers in het bloed vertragen, waardoor je minder snel een verhoogde bloedsuiker krijgt.

Dit noemen we langzame koolhydraten.

Honing bij diabetes is zeer ongezond!

Honing bevat echter geen vezels. Het is een regelrechte suikerbom. Voor bijen en andere dieren die honing eten fungeert het als uitstekende brandstofbron. Als je suikerziekte hebt, is het echter geen goed idee.

Geen enkele honingsoort is gezond. Dus ook niet:

  • Acaciahoning
  • Biologische honing bij diabetes
  • Crème honing
  • Of welke soort dan ook.

Ongezonde vervangers voor honing

Als suiker en honing geen optie meer zijn om voedsel of drankjes mee te zoeten, wat dan wel? Er bestaan verschillende vervangers voor honing, maar veel daarvan zijn alsnog niet gezond bij diabetes - ook al wordt vaak gedacht van wel!

Het is geen hogere wiskunde; je kunt het zelf vrij makkelijk zien.

Zolang een product barst van de suikers en nauwelijks tot geen vezels bevat, dan weet je gewoon dat je het wilt vermijden.

Dit soort producten zijn zelfs in kleine hoeveelheden funest voor je bloedglucosewaarden.

In de reguliere supermarkt heb ik dan ook geen gezonde alternatieven gevonden voor honing. Producten die wel als gezonder worden aangeprezen zoals agavesiroop of ahornsiroop raad ik ook ten zeerste af. Misschien bevatten ze iets minder suiker dan honing, maar alsnog te veel en te snel.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Prima alternatieven voor honing bij diabetes

Gelukkig bestaan er wel degelijk vervangers voor honing bij diabetes die O.K. zijn. Deze producten hebben voedselfabrikanten ontwikkeld voor mensen die geen suiker mogen of bewust een koolhydraatarm dieet naleven; maar wel af en toe willen genieten van iets zoets.

Het beste is uiteraard om volledig van de behoefte aan zoetigheid af te stappen. De overgrote meerderheid van alle zoete producten kun je namelijk prima missen.

Wil je iets zoets? Kies dan een gezonde fruitsoort zoals bessen of frambozen. Al die zoete bewerkte producten wil je niet eten. 

Anders blijf je verslaafd aan zoet!

Hieronder zie je drie producten die veel op (de smaak van) honing lijken en ‘veilig’ zijn bij diabetes type 2. Deze producten zijn echter niet in de supermarkt verkrijgbaar, maar dien je online te bestellen.

Zero Calorie Syrup van Bulk

De Zero Calorie Siroop van Bulk is de beste vervanger van honing die ik heb kunnen vinden.

Qua structuur en smaak lijkt het het meest op honing (of op de andere smaken die je kunt kiezen). Maar ook qua voedingswaarden is dit gewoon prima. Je krijgt in feite namelijk “niets” binnen. Het bevat nauwelijks calorieën en geen koolhydraten, vetten of eiwitten.

Het is duur puur bedoeld om je zoete behoefte te vervullen, verder voegt het niets toe.

Klik hier om deze honingvervanger te bestellen.

Steviala van Holy Hon!

Ook Holy Hon! heeft verschillende producten uitgebracht die honing en andere siropen vervangen. Deze producten zijn veilig in gebruik als je diabetes type 2 hebt. Steviala heeft wel wat meer inhoud. Je krijgt namelijk per 100 gram zo’n 150 kcal binnen en 4 gram suiker.

Een suikerklontje bevat evenveel suiker, dus dit lijkt in eerste instantie geen goede optie. Echter bestaat Steviala voor een groot gedeelte uit fructo-oligosacharide.

Dit zijn onverteerbare voedingsvezels die de opname van de suikers sterk vertragen. Tevens zijn deze vezels gezond voor onze darmen. Ze fungeren namelijk als prebiotica (voeding voor onze darmbacteriën)

Klik hier om deze honingvervanger te bestellen.

Nick’s Fiber Honey

Hoe ze het precies doen, ik weet het niet. Maar Nick’s Fiber Honey bestaat voor het grootste gedeelte uit maïsvezel.

Daarnaast bevat de veilige zoetstoffen sorbitol en stevia. Per 100 gram krijg je ook zo’n 150 kcal binnen maar wel 14 gram koolhydraten. Dit zijn grotendeels polyolen (vanuit de zoetstoffen) – die veilig zijn bij diabetes type 2.

Het leuke van deze suikervrije vervanger voor honing is dat het voor de helft uit voedingsvezels bevat; afkomstig uit de maïsvezel. Deze vertragen de opname van suikers in het bloed en daarom is het een veilig alternatief bij diabetes!

Klik hier om deze honingvervanger te bestellen.

Honing bij diabetes vervangen is nog maar het begin

Honing is helaas niet zo gezond voor mensen met diabetes, as je hebt kunnen lezen. Vaak onderschatten mensen de impact van voeding op het lichaam.

Het concept is eigenlijk vrij eenvoudig: door ongezond te eten, zal je lichaam ook ongezond worden. Daarentegen, wanneer je gezond eet, zal je lichaam gezonder worden. Maar er is nog veel meer aan de hand dan alleen dit!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: eet jij honing bij diabetes? Waar ga jij dat nu mee vervangen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend