Mag je koekjes eten bij diabetes?
De meeste soorten koek bevatten veel suiker en zijn daarom niet gezond, vooral niet als je suikerziekte hebt.
Maar hoe zit het met koekjes met een verlaagd suikergehalte? En de vezelrijke koekjes? In dit artikel ga ik koeken in alle soorten en maten bespreken.
Dit ga je lezen:
More...
Waar worden koekjes van gemaakt?
De basis van bijna ieder koekje is tarwemeel en suiker. Dit gegeven alleen zegt eigenlijk al genoeg. Van suiker weten de meeste mensen wel dat je het moet vermijden.
Want:
Ook tarwemeel is niet best. Het is rijk aan koolhydraten en bevat vrijwel geen vezels.
Dit, terwijl vezels juist zorgen voor een vertraagde opname van de aanwezige koolhydraten. Hierdoor zal je bloedsuiker minder snel stijgen.
Doel van dit artikel
Zijn dan echt alle koekjes ongezond als je diabetes hebt? Je hebt namelijk ook nog soorten koek zoals suikervrije koekjes en andere varianten die gezonder lijken. Hoe zit het daarmee? Dat ga ik in dit artikel beantwoorden.
Mag je koekjes eten bij diabetes type 2?
In principe is het antwoord dus: nee, je doet er goed aan alle vormen van koek te laten staan.
Heb je nog koekjes in huis? Het beste is om ze gewoon weg te gooien. Je wordt er niet beter van; elk koekje maakt je zieker.
Het probleem – en tevens de oorzaak van diabetes type 2 – is dat er over een langere tijd te veel koolhydraten en suikers zijn geconsumeerd.
Het is ook niet zo raar, want de supermarkt ligt vol met ongezonde producten.
Veel mensen zijn zich er niet bewust van hoe slecht sommige producten eigenlijk zijn. Denk aan brood, pasta, ontbijtkoek en vruchtensap. Ze worden als onschuldig of zelfs als gezond gezien. Dit, terwijl ze bulken van de koolhydraten en suikers, maar arm zijn aan vezels en voedingsstoffen.
Het is geen ramp als je zoiets af en toe eens consumeert. Maar als je dag na dag dit soort producten neemt, dan heb je dagelijks een verhoogde bloedsuiker. Met op den duur diabetes type 2 als gevolg.
Ongezonde alternatieven
Van bokkenpootjes, stroopwafels, speculaas en spritsen is wel bekend dat ze ongezond zijn.
Maar ook producten zoals Sultana fruitbiscuits, Liga’s, Belvita meergranen koekjes en mueslirepen zijn NIET gezond! Aan al deze koekjes wordt veel suiker toegevoegd.
Voedingsproducenten proberen dit te omzeilen door zoetstoffen te gebruiken. Mensen krijgen dan de indruk dat die wel gezond zijn. Maar helaas is dat niet waar.
Dit heeft voornamelijk met de basis van een koekje (tarwemeel) te maken.
Koekjes van Céréal
Producten van het merk Céréal vind je terug binnen het gezondheidsschap in de supermarkt. Je moet denken aan producten zoals suikervrije chocolade, zoet broodbeleg zonder suiker en suikervrije koekjes.
Op het eerste oog lijken deze koekjes beter. Niet dus. Er is dan misschien geen suiker aan toegevoegd, je krijgt alsnog een stoot aan koolhydraten binnen. Dit is afkomstig van de tarwemeel.
De Céréal koekjes bevatten tevens nauwelijks vezels. Dus misschien zijn ze iets beter dan de suikerrijke koekjes bij diabetes, maar ze leggen alsnog een bom onder je bloedsuikerspiegel.
Ander suikervrije koek
Via online winkels zijn suikervrije koekjes van onder andere het merk Diablo en Balance te koop. Ook deze worden onder het mom ‘gezonder’ verkocht. Laat je niet om de tuin leiden, want ook bij deze wordt tarwemeel als basis gebruikt.
Laat je niet verleiden door de gezondheidsclaims
Mijn tip is om altijd alert te zijn op de ingrediëntenlijst EN voedingswaarden. Kijk goed wat er nou echt in het product zit.
Laat je niet misleiden door de zogenaamde gezondheidsclaims van fabrikaten en keurmerken op de voorkant van een verpakking. Prik daar doorheen en check, in het belang van je gezondheid, wat je nu eigenlijk écht in huis haalt.
Gezondere koekjes bij diabetes type 2
Ik heb goed nieuws. Er zijn namelijk wel degelijk koekjes die je kunt kopen als suikerpatiënt. Je moet alleen wat kritischer zoeken.
Wel wil ik hier een kanttekening bij maken:
Want in principe is iedere vorm van koek overbodig. Koekjes bieden weinig tot geen voedingswaarde. Alle vorm van zoetigheid is alleen bedoeld om de lekkere trek te verzadigen.
Het allerbeste wat je kunt doen is helemaal van deze behoefte af te stappen. Hoe bevrijdend zal het zijn om al die bewerkte producten niet meer nodig te hebben, maar weer te kunnen genieten van natuurlijke zoetigheid zoals aardbeien?
Dat zou het beste zijn voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid.
Atkins Proteïne Koekjes bij diabetes
Misschien ken je het merk Atkins wel. Zij produceren tal van koolhydraatarme producten, zoals brood, chips en dus ook koolhydraatarme proteïne koekjes. Ik heb goed gekeken naar de voedingswaarden en deze stellen mij gerust.
Per 100 gram product krijg je zo’n 40 gram koolhydraten en maar liefst 20 gram voedingsvezels binnen. Een prima verhouding die veilig is voor je bloedsuiker. Deze koekjes kun je dus kopen bij diabetes.
Body & Fit Proteïn Cookie
Deze eiwitkoekjes worden bereid met melkeiwit en havermeel. Havermeel is net als roggemeel wél gezond. Aan deze gezondere koekjes zijn ook geen suiker toegevoegd, maar de zoetstof maltitol.
Deze zoetstof heeft veel minder invloed op je bloedsuikerspiegel. Wel wil je er niet te veel van eten, want je kunt dan last krijgen van winderigheid.
Gewone koekjes bij diabetes zijn dus niet gezond
Zoals je hebt kunnen lezen zijn koekjes bij diabetes geen goed idee. Hiermee stoppen zal je gezondheid veel goeds doen.
Maar dat is nog maar het begin als je echt gezond wilt leven. Door je eetpatroon te verbeteren, kun meer dan je bloedsuiker 'een beetje' verbeteren.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: eet jij koekjes bij diabetes type 2? Wat ga jij nu eten als alternatief? Laat hieronder een reactie achter