Mag Je Patat Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

mei 18
Mag je Patat Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Hoe goed of slecht is het om patat te eten als je diabetes type 2 hebt?

Friet bevat veel koolhydraten en vet. En bij suikerziekte moet je altijd met wat je eet. Maar hoe zit dan specifiek met een patat? Mag je daar af en toe best van genieten of kun je het maar beter helemaal vermijden als je suikerziekte hebt? 

In dit artikel geef ik het definitieve antwoord op die vraag.

More...

Mag je patat eten als je diabetes type 2 hebt?

Patat is niets anders dan aardappels gebakken in een bak met vet. En daaroverheen meestal een flinke scheut zout.

In het artikel over aardappelen is al te lezen dat je bij voorkeur geen aardappelen eet als je diabetes type 2 hebt.

De reden hiervoor is simpel. Want ook al verslinden Nederlanders jaarlijks vele kilo’s aan aardappelen... dat maakt de aardappel niet automatisch gezond.

Aardappelen zijn immers rijk aan eenvoudige koolhydraten die snel in je bloedbaan worden opgenomen. Dit komt doordat ze arm zijn aan vezels, die normaliter de opname van koolhydraten vertragen.

Je krijgt dus na een portie piepers een flinke bloedsuikerpiek. En dat is nu precies wat je wilt voorkomen als je diabetes type 2 hebt.

Patat bevat veel koolhydraten en weinig vezels

Het kan echter wel een groot verschil maken of je een product kookt, bakt of frituurt. Er gebeurt dan iets ‘binnen’ het product. De ene keer pakt dit goed uit en de andere keer niet.

Doel van dit artikel

Gefrituurde aardappel is nog ongezonder dan gekookte of gebakken aardappel. Dit geldt voor iedereen, maar helemaal als je diabetes hebt. Waarom dat zo is leg ik uit in dit artikel. Er zijn ook talloze vervangers van de standaard friet. Een aantal daarvan zijn wel gezond en anderen niet. 

Friet is niet gezond bij diabetes type 2!

Het antwoord is dus nee, patat bij diabetes is niet gezond. Maar laat ik even vooropstellen dat ieder gefrituurd product per definitie ongezond is. Zelfs de van oorsprong gezonde producten kun je binnen een handomdraai ongezond maken door ze te frituren.

Je hebt bijvoorbeeld vast de zogenaamde groentechips wel eens voorbij zien komen. Groenten zijn gezond. Maar zodra ze in frituurvet gebakken zijn, kun je ze beter laten staan.

Dit heeft te maken met het vet dat hiervoor gebruikt wordt. Patat en alle andere gefrituurde producten zoals chips, kroketten, kipnuggets en frikandellen zuigen tijdens het frituren dit frituurvet op.

Frituren maakt elk product ongezonder

Dit vet bestaat uit ongezonde, ontstekings-bevorderende oliën zoals zonnebloemolie en palmolie. Palmolie staat erom bekend dat het slecht is voor je bloedvaten (nog even los van de schade aan het milieu bij de winning van deze olie).

Die slechte vetten krijg jij allemaal binnen. Dat is tot daar aan toe. Maar er gebeurt ook nog iets anders bij koolhydraatrijke producten zoals aardappelen.

Want zodra je een aardappel frituurt, veranderen de aanwezige koolhydraten van structuur. Deze koolhydraten zijn na een frituur-sessie nóg makkelijker op te nemen door je lichaam.

Een gekookte aardappel is al niet bijster gezond voor je als suikerpatiënt, maar door het te frituren maak je het nog veel ongezonder. Eet friet en een verhoogde bloedsuiker is gegarandeerd.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Vermijd als suikerpatiënt alles wat je in de snackbar kunt kopen

Eigenlijk zeg ik hiermee dat je als diabeet de snackbar dus volledig links wilt laten liggen. Patat, frikandellen en kaassoufflés zijn absoluut ongezond bij diabetes type 2. Naast het ongezonde frituurvet krijg je ook een overmaat aan snelle koolhydraten en zout binnen.

Het knapperige randje van een kroket of nasischijf is gemaakt van meel. Deze meel is ook rijk aan snelle koolhydraten. En ook die koolhydraten worden dus nog makkelijker opgenomen door het lichaam als ze gefrituurd zijn.

Patat en snacks worden niet voor niets fastfood genoemd. Ze worden niet alleen snel gemaakt... maar ze worden ook razendsnel verteerd door het lichaam. Vandaar dat je vaak na fastfood weer snel trek hebt. 

En wat dacht je van de sauzen? Mayonaise, curry, ketchup, enzovoorts. Stuk voor stuk rijk aan ongezonde oliën en suikers. Kortom - en misschien stel ik je hiermee teleur - maar ieder ritje naar de snackbar is onverstandig. Uiteraard is thuis frituren net zo slecht.

Daarnaast maken de hoge temperaturen van het frituren elk denkbaar product ook veel ongezonder. Onderzoeken laten zelfs zien dat er kankerverwekkende stoffen ontstaan tijdens het frituurproces.

Ongezonde alternatieven

Mensen hebben vaak het idee dat ze beter af zijn door de producten dan maar in de oven te bakken of airfryer. En ik geef toe, het is minder ongezond dan frituren. Je krijgt immers niet dat ongezonde frituurvet binnen.

Alleen maakt dit het nog niet gezond. Want je krijgt bij ovengebakken (zoete) aardappel alsnog een flinke stoot koolhydraten binnen. Daar kun je gewoon niet omheen.

Ditzelfde geldt natuurlijk voor andere producten die je anders misschien in de friteuse zou stoppen, maar nu in de airfryer. Denk aan bitterballen, nasischijven of frikadellen.

Ja, het is minder ongezond om het zonder frituurvet zo klaar te maken, maar nog steeds niet goed voor je. Het is en blijft junkfood

Dat het allemaal zo ongezond is, komt in dit geval dus puur door de producten zelf. Het frituren maakt het gewoon NOG slechter.

Gezonde vervangers voor patat bij diabetes

Mensen vragen mij wel eens: “Maar Ben, mag ik dan helemaal nooit meer genieten van een frietje?”

Van mij mag je alles. Het is niet verboden om nu direct naar de snackbar te gaan en een grote friet speciaal te bestellen. De vraag is alleen of je dat nog wilt, nu je weet hoe slecht het eigenlijk voor je is.

Gelukkig zijn er wel manieren om patat op een gezonde manier te vervangen.

Overigens komt de friteuse daar niet meer aan te pas. Als je er nog één in huis hebt, kun je die het beste weggooien. Wat je wel nodig hebt, is een oven en gezonde producten om de aardappelen mee te vervangen.

Je kunt namelijk heel lekker (en gezond) ovenfrietjes maken van bijvoorbeeld:

Het belangrijkste bij het vervangen van patat bij diabetes is:

Kies altijd koolhydraatarme producten!

Bak de gezonde friet niet in frituurvet, maar in de oven of airfryer

Geen friet eten is een goed begin... maar je bent er nog niet!

Zoals je hebt kunnen lezen is patat bij diabetes geen goed idee. Hiermee stoppen zal je gezondheid veel goeds doen.

Maar dat is nog maar het begin als je echt gezond wilt leven. Door je eetpatroon te verbeteren, kun meer dan je bloedsuiker 'een beetje' verbeteren.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: eet jij patat bij diabetes type 2? Waarmee ga jij de frietjes vervangen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>