Mag Je Aardappelen Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

dec 29
Kun Je Aardappelen Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Het Hier!

Aardappelen zijn één van de belangrijkste producten binnen het Nederlandse eetpatroon. De meeste mensen kunnen niet zonder. 

Maar zijn ze wel zo verstandig om te eten bij diabetes type 2? 

In dit artikel ga ik je precies uitleggen of aardappelen wel of niet toegestaan zijn en geef ik je eventuele opties om de aardappel gezonder te 'klaar te maken'.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Waar bestaat de aardappel uit?

Aardappelen bestaan al een hele lang tijd. In de oertijd werden aardappels voornamelijk verzameld door jagers en verzamelaars. Toen al werden aardappels gekookt, omdat rauwe aardappels te hard zijn om te consumeren (beter gezegd: het is gewoon niet te eten). Pas toen de landbouw begon, werden aardappels geteeld en dus steeds vaker gegeten.

Daarna zijn aardappelen met name in koudere (Westerse) gebieden geteeld aangezien aardappelen heel goed te verbouwen zijn in koudere klimaten. Inmiddels is de aardappel de hoeksteen van ons eetpatroon en worden ze bijna elke dag gegeten.

De aardappel is een koolhydraatbron in de Nederlandse keuken zoals rijst dat voor het Midden-Oosten is en pasta dat voor de Italianen is. 

De voedingswaarde van een gekookte aardappel is als volgt:

 • 17 gram koolhydraten per 100 gram
 • 2 gram eiwitten per 100 gram
 • 0,1 gram vet per 100 gram
Van die 17 gram koolhydraten bestaat 2,5 gram uit onverteerbare vezels. Als je het zo bekijkt lijkt een aardappel op het eerste zicht niet ongezond. 

Doel van dit artikel

Maar om de vraag "mag je aardappelen eten bij diabetes type 2?" te kunnen beantwoorden, zijn er een aantal dingen die ik moet uitleggen.


Allereerst moet je weten wat de glycemische index (opnamesnelheid) en de glycemische lading is en wat dit met de aardappel te maken heeft. Als laatst leer je hoe je aardappelen gezonder kunt maken of simpelweg kunt vervangen in recepten. 

De glycemische index van aardappel

In de wereld van de koolhydraatbronnen bestaan snelle en langzame koolhydraten.

 • Snelle koolhydraten worden door het lichaam makkelijk afgebroken tot suikermoleculen en worden vervolgens ook snel opgenomen in het bloed.
 • Langzame koolhydraten kosten meer moeite om af te breken en worden om die reden dus ook langzamer opgenomen in het bloed. 
aardappelen diabetes

Hoe snel een koolhydraatbron wordt opgenomen wordt vervolgens uitgedrukt in de glycemische index. 

De glycemische index drukt, met een getal tussen de 1 en 100, uit hoe snel een bepaald voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel laat stijgen.

Pure glucose heeft een glycemische index (opnamesnelheid) van 100. Dat is de hoogste waarde. Je bloedsuikerspiegel kan niet sneller stijgen dan dat. Tafelsuiker is een combinatie van glucose en fructose en heeft een glycemische index van rond de 70.

Belangrijke informatie

De glycemische index wil je idealiter zo laag mogelijk hebben. Hoe trager een koolhydraat wordt opgenomen, hoe lager de bloedsuikerpiek is en hoe makkelijker je lichaam de klap kan verwerken.

De glycemische index van gekookte aardappel ligt rond de 75. Die glycemische index van friet of gebakken aardappelen ligt rond de 85.

Er moet nu gelijk al een belletje gaan rinkelen. Want dat is toch een flink hoge glycemische index. 

aardappelen en diabetes

Ben jij dus iemand die suiker vermijd omdat dit slecht voor je is? Dan zou je eigenlijk hetzelfde moeten doen met aardappelen aangezien deze een net zo hoge glycemische index heeft. Dat betekent dat de hoogte van de bloedsuikerpiek nagenoeg gelijk is.

Nu raad ik je niet aan je bord te vullen met tafelsuiker. Er is namelijk nog iets dat meespeelt om antwoord te kunnen geven op de vraag: "mag je aardappelen eten bij diabetes type 2?":

De glycemische lading van aardappel

Bij de glycemische lading wordt zowel de opnamesnelheid (glycemische index) als de totale hoeveelheid suikers/koolhydraten meegenomen van het product meegenomen. 

Tafelsuiker bevat per 100 gram:

 • 100 gram koolhydraten
 • Waarvan 100 gram suiker

Een aardappel bevat per 100 gram:

 • 17 gram koolhydraten
 • Waarvan 0 gram suiker

Zoals je hierboven kunt zien, bevat een aardappel veel minder koolhydraten dan dat tafelsuiker doet. En dat maakt ook het verschil in de glycemische lading. 

De glycemische lading van aardappelen is in dat opzicht beter dan die van tafelsuiker. 

Voordat je nu begint te juichen, is er nog ÉÉN ding dat glycemische lading bepaalt: 

De portiegrootte

Want ook dit is zeer belangrijk bij aardappelen. De portiegrootte, is niets anders dan hoeveel gram je van dat product eet. En dat is bij aardappelen ook nog een probleem. 

Portiegrootte van aardappel vergeleken met tafelsuiker

Van aardappelen eet je al snel veel. Als je niet bewust op let en je weegt je portie af dan zit je al snel op 250 gram. Aardappelen nemen vaak het meeste gewicht in op je bord. 


Als je dit tegenover tafelsuiker zet, dan eet je daar vaak niet meer dan een theelepel van indien je dit gebruikt in een gerecht, door de koffie of thee. 

Dus het aantal koolhydraten per 100 gram mag dan laag zijn bij aardappelen...

...maar als je er vervolgens 250 gram van eet, dan krijg je toch nog een flink aantal koolhydraten binnen.

Andersom eet je vaak niet meer dan 5 gram suiker (een theelepel) wat dus een hele kleine portie is. 

aardappelen en suikerziekte

Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Conclusie: mag je aardappelen eten bij diabetes type 2?

Al met al raad ik je simpelweg aan om geen aardappelen te eten als je (pre)diabetes type 2 hebt. 

 • Door de hoge glycemische index zul je een hoge bloedsuikerpiek ervaren, terwijl je al last hebt van een hoge bloedsuiker.
 • Tevens eet je er vaak een flinke hoeveelheid van wat er voor zorgt dat je toch al snel veel koolhydraten binnenkrijgt. 

Dus je moet aardappelen zien als een verboden product als je suikerziekte hebt.

Het is voor veel diabeten een shock om dit te horen, want de aardappel is het product dat ze bijna iedere avond klaarmaken.

Gelukkig zijn er wel een aantal goede vervangers voor de standaard aardappel en dan heb ik het niet over de zoete aardappel... Daar lees je meer over aan het eind van dit artikel. 

Hoe kun je aardappelen gezonder klaarmaken EN is dat wel echt gezonder?

Je hoort van veel gezondheidsgoeroes dat er een manier is om de aardappel gezonder te maken. 

Dat heeft alles te maken met het omzetten van koolhydraten naar vezels. De vezel die hierbij ontstaat wordt ook wel iets anders genoemd:

Resistent zetmeel

Dit proces ontstaat tijdens het afkoelen van de aardappel.

Een rauwe aardappel bevat flink wat onverteerbare vezels. Wanneer je aardappelen kookt, worden er in eerste instantie veel vezels omgezet in verteerbare koolhydraten.

Een leuk weetje

Dat was vroeger erg handig toen voedsel niet in overvloed aanwezig was. Het zorgde er namelijk voor dat de aardappel opeens veel voedzamer werd. (Plus dat een rauwe aardappel überhaupt niet te eten is)

Tegenwoordig is voedsel wel in overvloed aanwezig en al die ongezonde voeding heeft er voor gezorgd dat er veel welvaartsziekten (zoals diabetes type 2) zijn ontstaan. Nu heeft dat dus eigenlijk een omgekeerd effect. 

Om die verteerbare koolhydraten vervolgens om te zetten naar resistent zetmeel (onverteerbare vezels) dient de aardappel afgekoeld te worden. 

Veel gezondheidsgoeroes beweren dat dit de aardappel veel gezonder maakt om te eten. 

Het klopt dat dit inderdaad gebeurt en dat dit de aardappel gezonder maakt. Maar wat ze je er niet bij vertellen...

...is dat dit maar om ongeveer 10% van de koolhydraten gaat. Dit is praktisch verwaarloosbaar.

Iets dat niet gezond is, wordt met deze stijging niet opeens heel gezond. 

Dus voor degene die er heilig van overtuigd waren dat ze nu weer aardappels konden eten, dan moet ik je helaas teleurstellen. 

Gezonde vervangers voor aardappels

Oke, nu je weet dat aardappels niet verstandig zijn vraag jij je waarschijnlijk  af wat je dan moet eten naast je groente en vlees...

Er zijn gelukkig heerlijke vervangers waar veel mensen niet vanaf weten. Denk hierbij aan:

 • Pastinaak
 • Wortelpeterselie
 • Knolselderij
 • Koolraap

Ben je specifiek op zoek naar een goede aardappelvervanger voor in de stamppot? Dan kun je het best de volgende producten gebruiken:

 • Bloemkool
 • Witte bonen

Ook pastinaak en knolselderij lenen zich hier uitstekend voor. Maar witte bonen en bloemkool hebben wel de meeste neutrale smaak.  

Zoek je nog een lekker recept voor een gezonde stamppot. In dit recept leer je hoe je koolhydraatarme boerenkool maakt. Ook hebben we een lekker recept voor een vervanger van aardappelpuree. Klik hier om naar het recept te gaan

Het Diabetesvrij Geheim

Aardappelen eten bij diabetes type 2 is dus niet verstandig. Maar er zijn zat producten waarmee je de aardappel kunt vervangen. Al deze producten horen gelukkig thuis in een gezond eetpatroon. 

Ben je nu benieuwd of jij je diabetes kunt omkeren met een gezond eetpatroon?

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Wat eet jij in plaats van aardappels? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Gert Reinders schreef:

  Wat werk dit snél zeg!
  Nu, in twee weken sl van 3×2 tabletten naar alleen s’ochtens 1×2 tabletten!!!
  De hele dag lagere bloedsuiker spiegel gem. 7.2 (was 13,4 gem.)
  Nu verder met omedraaide voedingmethode!!
  Dank u wel!!!

 • Paul jansen schreef:

  Ik ben benieuwd naar jullie ideeën, ik heb jullie boek over gerechten en wil meer weten ben jullie kennis/ filosofie

 • Snokx carine schreef:

  Ik heb suikerziekte en ik heb debiteur 2 en ik neem medicijnen van suiker verlagen wat mag eten?

 • >
  Send this to a friend