Diabetes Omkeren Binnen 6 Weken? 37 Tips Om Het Te Genezen

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

nov 11
Diabetes Omkeren Binnen 6 Weken? 37 Tips Om Het Te Genezen

Het hebben van suikerziekte is één van de ergste ziekten die je kunt hebben. Gelukkig kun je diabetes omkeren met een gezonde levensstijl.

En dat kan al in een paar weken tijd!

In dit artikel leer je 37 gezonde voeding tips waarmee diabetes omkeren een fluitje van een cent wordt. 

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Diabetes omkeren zonder medicijnen? Dat kan!

"Diabetes omkeren kan met voeding!"

Wellicht heb je dit soort claims voorbij horen komen. Het klinkt heel verleidelijk om het te geloven. Maar wat jij wilt weten is één ding:

Is diabetes omkeren echt mogelijk middels een dieet?

Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat je iets wordt beloofd wat achteraf niet waar blijkt te zijn.

Gelukkig is het wel mogelijk om je diabetes type 2 om te keren met een dieet. Maar je moet hiervoor wel bepaalde dingen doen. En vooral bepaalde ongezonde dingen NIET doen. Anders zal "Ga je diabetes omkeren!" slechts een slogan blijven en geen realiteit.

Doel van dit artikel

In dit artikel leer je de 37 beste tips om diabetes om te keren zonder medicijnen. Alles wat je nodig hebt, kan je in de supermarkt vinden. Binnen een paar weken kan je al van je diabetes mellitus type 2 af zijn.


Zoek je kant-en-klare recepten waarmee je diabetes type 2 kunt voorkomen en omkeren? Klik dan hier.


Je diabetes omkeren door deze producten te vermijden

Diabetes omkeren is vooral een kwestie van de (zeer) ongezonde dingen die in de supermarkt liggen vermijden. Doe je dit? Dan kun je vaak binnen enkele weken je diabetes type 2 volledig omkeren zonder medicatie.

Hieronder kun je een lijstje vinden van de meest ongezonde producten die je absoluut moet vermijden als je suikerziekte wilt genezen.

#1 Voor het diabetes omkeren moet je frisdrank laten staan (want is het vergif)

Je kunt het qua voeding nog zo goed doen, maar als je dagelijks meerdere suikerrijke drankjes achterover tikt... dan ben je alsnog je eigen glazen aan het ingooien.

Grote boosdoeners zijn frisdrank. De meeste mensen zijn hiervan wel op de hoogte dat dit slecht voor je is. Frisdrank bevat geen enkele waarde voor je lichaam, behalve dat het je bloedsuikerspiegel omhoog laat schieten. 

Vloeibare suikers worden namelijk nog makkelijker opgenomen dan in vaste vorm. En met 10-15 gram suiker per 100 mL weet je zeker dat deze dranken een aanslag zullen zijn voor je alvleesklier.


#2 Vruchtensap

En wat dacht je van vruchtensap? Vruchtensap is iets waarvan veel mensen denken dat het gezond is. Immers “het bevat alleen natuurlijke suikers, dus dan is het toch gezond?”

Het tegendeel is waar.

Sterker nog, onderzoek laat zelfs zien dat vruchtensap vaak ongezonder is dan frisdrank en daardoor ook een hogere kans op overlijden met zich meebrengt (omdat sap per 100 mL vaak meer suikers bevat).

Deze sappen en dan heb ik het dus ook over versgeperste vruchtensap of zelfs groentesappen uit de supermarkt. 

Diabetes omkeren met vruchtensap is niet mogelijk

Deze zijn allemaal ontdaan van vezels en de meeste andere gezonde stofjes.

Oftewel: je krijgt gewoon water met suiker en de smaak van het fruit/groente binnen. Daarmee zijn alle suikerrijke drankjes, waaronder vruchtensap een ramp voor je bloedsuiker en passen ze zeker niet in een gezond diabetes type 2 dieet.


#3 Zoete zuiveldranken

Zoete zuiveldranken zijn veel ongezonder dan je denkt.

Als eerst bevat melk van zichzelf lactose. Lactose is niets meer van een suiker die van nature in melk aanwezig is. Dus daar heb je de eerste dosis suiker al.

Om het nog ongezonder te maken, voegen fabrikanten dan ook nog extra suikers toe aan de zuiveldranken. Dus daar heb je de tweede dosis suiker.

Het eindproduct is een drank die (voor je bloedsuiker) vrijwel hetzelfde is als frisdrank. 

Hoewel zoete zuiveldranken misschien wel 'gezonder' ruiken en proeven dan een glaasje cola... zijn ze voor je gezondheid net zo desastreus. Diabetes omkeren en dit soort dranken drinken gaat niet samen.


#4 Witbrood

De meeste mensen zijn er wel van op de hoogte dat ze producten met (toegevoegde) suikers zoveel mogelijk moeten voorkomen.

Maar deegwaren zijn vrijwel net zo erg. Denk aan pizza, koek en taart. Maar ook brood (vooral witbrood) is niet geweldig voor je bloedsuiker.

Witbrood is zeer ongezond

Deze producten zijn niet alleen rijk aan snelle koolhydraten en suikers, maar ook arm aan vezels en dus een ramp voor je bloedsuiker. Tevens bieden ze daarnaast weinig voor je lichaam. Ze voegen qua voedingsstoffen weinig toe.

En de voedingsstoffen die er wel in zitten, kun je ook uit veel gezondere producten halen die niet zo ongezond zijn voor je bloedsuiker.


#5 Diabetes omkeren door witte pasta te laten staan

Heel veel producten die wit zijn, zijn ongezond voor de bloedsuiker. Van melk tot witbrood. En van rijst tot witte pasta.

Witte pasta bevat per 100 gram ongeveer 60-70 gram koolhydraten... en een gram of twee aan vezels. Dat maakt het een zeer ongezond product voor je bloedsuiker. Volkorenpasta is zeker beter... maar echt maar een heel klein beetje beter.

De koolhydraten zullen razendsnel opgenomen worden door je darmen... en dus ook razendsnel in je bloedbaan terechtkomen. Kijk er dus niet gek van op als je een torenhoge bloedsuiker hebt na het eten van een bord witte pasta.


#6 Witte rijst

Rijst bevat ook veel koolhydraten en weinig vezels. Qua voedingswaarden is het vrijwel gelijk aan witte pasta.

Dit zorgt er dus ook voor dat de koolhydraten razendsnel worden opgenomen in je bloed als suiker. Je bloedsuiker gaat door het dak en dat is nu net wat je wilt voorkomen als je diabetes type 2 hebt.

Voldoende vezels in een koolhydraatrijk product remmen normaliter de koolhydraten af. In rijst is er een gebrek aan deze belangrijke vezels.

Vooral witte rijst, maar ook zilvervliesrijst doet het niet veel beter.

Per 100 gram rijst krijg je met gemak 70 gram koolhydraten binnen. Bij zilvervliesrijst krijg je als je geluk hebt 4 gram vezels binnen. Bij witte rijst tussen de 1 en 2 gram vezels.


#7 Aardappelen

Nederlanders zijn dol op aardappelen. Per persoon eten we gemiddeld 80 kilo per jaar. Dat is meer dan 200 gram per persoon per dag aan aardappelen. Dat, terwijl aardappelen helemaal niet zo gezond voor je zijn als misschien wordt gedacht.

Ook dit is voor veel mensen uit gewoonte. Ze zijn ermee opgegroeid om een flinke portie aardappelen op te scheppen en zijn hier nooit mee opgehouden. 

Het probleem met aardappelen is dat ze ook rijk zijn aan snelle koolhydraten, maar slechts weinig vezels bevatten. Dit betekent dat aardappelen ook een aanslag zijn op je bloedsuikerspiegel. 

Ze passen dus ook niet binnen een gezond diabetes omkeren dieet. Onderzoek laat dan ook zien dat (hogere) consumpties van aardappelen het risico diabetes type 2 verhoogt.

#8 Zoete aardappelen

Over zoete aardappelen wordt helaas veel onzin verspreid. En dan bedoel ik vooral dan men beweert dat het 'veel gezonder' is dan gewone aardappelen.

Dit is helaas niet waar.

Zoete aardappelen bevatten weliswaar meer vezels dan reguliere aardappelen... maar helaas bevatten ze ook meer koolhydraten en suikers. 

Dus per saldo zijn ze net zo ongezond als reguliere aardappelen.

Laat je niet gek maken door mensen online of de 'officiële' instanties die je vertellen dat zoete aardappelen veel beter zijn voor je bloedsuiker. Dat zijn ze niet.

Diabetes omkeren zoete aardappel

Diabetes omkeren met zoete aardappelen is tegen de stroming in zwemmen: het kan vast maar je maakt het jezelf veel moeilijker.


#9 Gebak

Volgens mij is er niemand in onze maatschappij die echt denkt dat gebak 'gezond' is. Dus dat is een goed begin.

Maar het kan geen kwaad om het nog even zwart-op-wit hier te benadrukken: geen enkele vorm van gebak, taart of vlaai is gezond voor de bloedsuiker.

Iets wat gemaakt is van witte meel en vol zit met suiker, is niets anders dan een regelrechte aanslag op je gezondheid. Of je diabetes wilt omkeren of niet. 

Vermijd deze producten zoveel mogelijk, want voor je lichaam hebben ze geen enkele toegevoegde waarde! Ja, ze zijn zeker lekker... maar niet alles wat 'lekker' is, zou je moeten toelaten in je lichaam. Anders is de stap naar drugs erg makkelijk gemaakt.


#10 Koekjes

Ook van deze hoop ik niet dat je denkt "dat is prima om te eten!"

Er bestaan geen gezonde koekjes. Geloof dus al de creatieve marketing praat op de verpakking van koekjes niet.

Ja, het kan zeker dat er geen 'suiker toegevoegd' is aan een koekje... maar ze zijn nog steeds gemaakt van witte meel. Dus dat is nog steeds ongezond voor je bloedsuiker

Als je gezonde koekjes wilt eten, dien je ze zelf te maken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ons Diabetes Omkeren Methode Toetjesboek overwegen of één van onze gratis recepten.


#11 Pizzadeeg

Brood deeg... koek deeg... pasta deeg...

... het is allemaal zeer koolhydraatrijk en suikerrijk. En tegelijkertijd bevatten ze vrijwel geen vezels. Dat komt omdat al deze producten gemaakt zijn van witte meel.

Pizzadeeg maakt pizza ongezond

Het zal je dan ook niet verbazen dat pizzadeeg (wat gemaakt is van witte meel) ook niet gezond is voor je bloedsuiker.

Natuurlijk kun je een pizza gezonder maken door er groenten op te doen.

Maar de deegbodem zo ongezond, dat je het nooit kunt compenseren met de dingen die je op de pizza doet. Ongeacht hoeveel groenten je hierop doet.

Je doet jezelf, je lichaam en je bloedsuiker een plezier door pizza's gewoon uit de weg te gaan. Ze zijn zeer ongezond voor je bloedsuiker en het zal het diabetes omkeren met een gezond eetpatroon enorm tegen zitten.


#12 Diabetes omkeren met zoet broodbeleg is onmogelijk

Brood eten bij diabetes kan prima (mits je het juiste brood koopt)! Daarover lees je straks meer.

Maar als je dan een broodje eet, doe er dan hartig beleg op. Zoet beleg is vrijwel altijd zeer ongezond voor je bloedsuiker.

Een zoete smaak betekent namelijk altijd dat er suiker in zit. En dat ga je terugzien in je bloedsuiker. 

Tegenwoordig zie je wel steeds meer zoet beleg wat zoetstoffen bevat in plaats van suiker. Dat is wel beter maar vaak bestaat het maar voor een deel uit zoetstof. Het beste is om gewoon alles wat zoet smaakt volledig te vermijden (op gezonde fruitsoorten na).


#13 Chips

Aardappelen zijn ongezond voor de bloedsuiker.

Frituren is ook zeer ongezond voor de bloedsuiker.

Wat is chips? Gefrituurde aardappelen.

Je hoeft dus geen raketgeleerde te zijn om te beredeneren wat chips zal doen met je bloedsuiker. Vermijd dus ook alle vormen van chips. Ook borrelnootjes (met een krokante laag) zijn helaas verre van gezond.

Toch zin in een lekkere snack? Klik dan even hier voor een artikel met 101 gezonde tussendoortjes en snacks.


#14 Chocolade

Diabetes omkeren met chocolade? Dat klinkt als een tegenstrijdige zin... toch is het mogelijk!

Hoe? Door af en toe chocolade te eten die uit minimaal 70% cacao bestaat. Als je het goed wilt doet, wil je chocolade eten die minimaal 85% uit cacao bestaat.

Je vraag je nu misschien af "waarom staat chocolade bij de producten die niet mogen?"

Het antwoord is helaas heel simpel: vrijwel alle chocolade in de supermarkt bevat veel minder dan 70% cacao.

Chocolade mag bij diabetes omkeren!

Dus de tip kan beter zijn: "bijna alle chocolade mag niet".

Vermijd dus alle chocolade die voor minder dan 70% uit cacao bestaat. En als je dan toch chocolade wilt eten, probeer dan ook de varianten te eten die gezoet zijn met zoetstof in plaats van suiker. Tips hierover kun je hier vinden.


#15 Snoep

Ik denk niet dat het nodig is om deze uitgebreid te behandelen. Er is niemand op aarde die het idee heeft dat snoep echt gezond is.

Volgens mij weet zelfs iedereen dat het SUPER ONGEZOND is voor het lichaam. Maar mogelijk denk jij daar anders over.

Dus hierbij: snoep, in welke vorm dan ook, moet je absoluut niet eten in een diabetes omkeren dieet.

Af en toe een suikervrij dropje eten is echt geen ramp. Maar 'echte' snoep wat vol zit met suiker, geurstoffen, smaakstoffen en kleurstoffen is totaal NIET gezond.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Je diabetes omkeren door deze producten meer te eten

Diabetes omkeren is niet alleen een kwestie van allerlei ongezonde dingen niet meer eten (al is dat wel het belangrijkste). Het is ook een kwestie van MEER eten van de gezonde dingen die het leven te bieden heeft. 

Hieronder vind je een beknopt lijstje van wat je allemaal kunt eten.

#16 Diabetes omkeren met koolhydraatarm brood

Als je gezond brood wilt eten, dan kun je prima koolhydraatarm brood eten. Je kunt die van bijvoorbeeld Atkins nemen, maar de meeste supermarkten verkopen tegenwoordig ook hun eigen huismerk koolhydraatarm/verlaagd brood.

Het voordeel van dit brood is dat het niet alleen minder koolhydraten bevat dan witbrood en volkorenbrood, maar dat het ook nog eens meer vezels en vaak ook extra eiwitten bevat. Hierdoor zal het je bloedsuiker minder verhogen en je tegelijkertijd meer vullen.


#17 Vlees

Vlees is één van de beste dingen die je kunt eten wanneer jij je diabetes wilt omkeren. 

Waarom?

Omdat vlees (vrijwel) geen koolhydraten en suikers bevat... en tegelijkertijd veel eiwitten en vetten.

Eiwitten en vetten maken vlees gezond!

Dat tweede is mooi, want eiwitten en vetten zijn de meest verzadigende voedingsstoffen die je kunt eten.

Daarnaast hebben ze vrijwel geen invloed op je bloedsuiker.

Sterker nog, vetten hebben zelfs een positieve invloed op je bloedsuiker. Ze vertragen en verminderen de opname van suikers en koolhydraten.

Door dit te eten, zul je dus niet alleen je bloedsuiker verbeteren... maar ook minder honger hebben gedurende de dag. En dat maakt gezonder eten VEEL makkelijker.

Veel mensen klagen bij 'standaard diëten' dat ze continu honger hebben. Dat komt niet alleen omdat ze te weinig eten... maar ook omdat ze weinig vetten en eiwitten eten.


#18 Vis (vooral vette vis)

Nederlanders zijn over het algemeen meer vleeseters dan viseters. Dat mag ook, maar vis (vooral vette vis zoals sardientjes, makreel en zalm) heeft gewoon een paar tandjes voor als het gaat om hoe gezond het voor je is.

Vette vis eten heeft tal van gezondheidsvoordelen vanwege de omega-3 vetten. Ze verbeteren bijvoorbeeld je hart- en vaatstelsel en verminderen ontstekingen.

Een regel bij vis is dat des te kleiner de vette vis is, des te gezonder het is.


#19 Gevogelte

Gevogelte mag je ook gewoon eten. Welke 'vogel' het dan is, maakt absoluut niet uit. Je mag alles met 'veren' eten.

Kies lekker hetgeen waar jij zin in hebt. Zolang je maar 'echte' gevogelte eet en geen kip nuggets of een kip korn.


#20 Noten en zaden

Noten bevatten allerlei gezonde elementen. Ze zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vezels en de aanwezige koolhydraten worden langzaam opgenomen.

In principe kun je alle noten eten, maar walnoten zijn het ALLERgezondst gezien de van nature aanwezige omega-3 vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. We moeten dit halen uit voeding zoals vette vis of dus walnoten.

En deze hebben vele gezondheidsvoordelen, vooral voor je hart- en vaatstelsel.

Omega-3 maakt veel beter

Zo laat onderzoek gepubliceerd in het belangrijkste medische tijdschrijft, The Lancet, zien dat het de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten EN het overlijden aan hart- en vaatziekten daalt door een inname van omega-3.

Daarnaast barsten ze van de vitamines en mineralen. Mix ze door een bakje volle kwark of eet een handje als tussendoortje. 

Ook zaden zijn gezond. De gezondste binnen deze categorie is lijnzaad, chiazaad en hennepzaad.


#21 Volg onze Diabetes Omkeren Methode cursus

Diabetes omdraaien kun je helemaal zelf doen als je dat zou willen. Maar dat betekent ook dat je helemaal zelf ALLES moet uitzoeken.

 • Wanneer ben je goed bezig?
 • Wanneer bouw je medicatie af?
 • Wat doe je als je uit eten gaat of bij mensen op bezoek bent?
 • Wat doe je als de bloedsuiker weer stijgt terwijl je gewoon gezond eet?

Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen of het wiel opnieuw uit te vinden. Onze Diabetes Omkeren Methode cursus is juist in het leven geroepen om je hierbij te helpen.

Je krijgt namelijk levenslang toegang tot de cursus EN onze hulp. Zo weet je zeker dat je een leven lang de juiste informatie en begeleiding krijgt om je diabetes om te keren.

Wil je meer informatie over de Diabetes Omkeren Methode cursus? Klik dan hier.

Daar kun je ook tientallen reviews vinden van mensen die de cursus hebben gevolgd. Je kunt dus de ervaringen van de cursisten zelf lezen!

Diabetes Omkeren Methode cursus

#22 Kaas

Kaas is, net als vlees, ideaal wanneer jij je diabetes wilt omkeren.

Waarom? Omdat kaas zowel vetten als eiwitten bevat!

Dat betekent dus dat je een product eet wat weinig invloed heeft op je bloedsuiker, maar tegelijkertijd je veel zal vullen.

Welke kaas is het beste vraag jij je misschien af? Eigenlijk is alle kaas gezond. Maar hoe vetter de kaas (48+ of hoger), hoe beter het voor je is.

Vermijd altijd de magere kaas soorten. Want die zijn niet alleen minder gezond (minder vetten, maar wel meer suikers)... ze zijn ook nog eens veel minder lekker.


#23 Vleeswaren

Over vleeswaren heerst soms wat verwarring bij een diabetes omkeren dieet.

Dat komt namelijk omdat in vleeswaren soms wat 'suiker' of 'zetmeel' zit. Dus gaan alle alarmbellen af.

Op zich snap ik de angst... maar die is nergens voor nodig.

De hoeveelheid suiker of zetmeel die wordt toegevoegd (om de vleeswaren te binden) zijn verwaarloosbaar klein.

Geloof mij: er heeft nog nooit iemand diabetes type 2 gekregen van vleeswaren

Dus als jij lekker vleeswaren wilt eten op je koolhydraatarme brood, dan moet je dat vooral doen! Ik doe het zelf ook bijna elke dag.


#24 Diabetes omkeren met knolselderij als vervanger voor aardappelen

Veel mensen vinden het lastig om hun aardappelen te vervangen wanneer ze hun diabetes willen omkeren. Gelukkig zijn er allerlei alternatieven, zoals knolselderij.

Knolselderij is vrij aromatisch van smaak. Denk een beetje als een ‘light’ versie van venkel. Het heeft bereid een unieke smaak en kan op veel verschillende manieren fungeren als gezonde aardappelvervanger.

Wij gebruiken het vaak in plaats van aardappel door de boerenkool- of zuurkoolstamppot.


#25 Pastinaak

De pastinaak is erg veelzijdig. Je kunt er de aardappel 1-op-1 mee vervangen, maar je kunt er ook frietjes van maken. Of ze opbakken als schijfjes.

Als je het nog niet kent:

Pastinaak heeft veel weg van de smaak van wortel, alleen dan net iets nootachtiger. En iets minder ‘gronderig’. Regelmatig pastinaak eten zal je gezondheid een groot plezier doen, door de rijke variëteit aan voedingsstoffen.

Het is laag in koolhydraten en rijk aan vezels en antioxidanten.


#26 Bonen

Alle peulvruchten zijn gezond. Het voordeel van peulvruchten is dat ze rijk zijn aan eiwitten en veel vezels bevatten.

Bonen zijn erg gezond bij diabetes omkeren

Hierdoor zijn ze waardige vervangers van ongezonde koolhydraatbronnen zoals brood en aardappelen.

Je vindt er ook een breed scala aan vitamines en mineralen in terug.

Een mineraal waar bij veel mensen een tekort aan is, is kalium. En laat dit nu net rijkelijk in peulvruchten zitten.


Linzen blijken het meest gezond te zijn, maar zwarte bonen, kidneybonen en kikkererwten zijn ook hartstikke goed voor je.


#27 Diabetes omkeren met eieren

Ook eieren zijn erg gezond. Dat ze slecht zijn voor je cholesterol blijft een hardnekkig fabeltje. Dit is onzin. Integendeel zelfs, ze verlagen je “slechte” cholesterol en verhogen je “goede” cholesterol.

Eieren bevatten ook gezonde vetten en eiwitten. En letterlijk 0 suikers of koolhydraten. Dus voor je bloedsuiker zullen ze nooit een probleem zijn. 3 eieren per dag is dan ook geen enkel probleem, helemaal gezien de rijke hoeveelheid vitamines en mineralen.


#28 Avocado

Sommige fruitsoorten zijn gezond bij diabetes. Sommigen niet.

En avocado behoort ook tot het fruit en is misschien wel één van de meest gezonde vruchten die je maar kunt eten. Ten eerste omdat het erg laag is in koolhydraten. Het bevat zelfs nog meer vezels dan koolhydraten.

Het is rijk aan gezonde vetten en bevat een hoge dichtheid aan vitamines en mineralen.

#29 Groenten uit de kruisbloemenfamilie

Alle groenten zijn gezond (op aardappelen na). Je kunt er eigenlijk niet te veel van eten.

Dit behoeft denk ik verder geen uitleg. Het zou het grootste gedeelte van je dieet mogen zijn door de rijke hoeveelheid vitamines, mineralen, antioxidanten, vezels en lage hoeveelheden koolhydraten.

Maar groenten uit de kruisbloemenfamilie spannen de kroon. Dit zijn de gezondste soorten groenten die je kunt eten. Groenten die hiertoe behoren zijn o.a.:

 • Broccoli
 • Spruitjes
 • Bloemkool
 • Asperges
 • Boerenkool

#30 Gember

Gember is een soort wonderkruid. De actieve antioxidant gingerol kent vele gezondheidsvoordelen. 

Uit onderzoek blijkt zelfs dat het een licht bloedsuikerverlagend effect kan hebben bij diabetici.

Daarnaast is het goed voor je gewrichten, organen en werkt het ontstekingsremmend. Wees dus niet te zuinig wanneer je een verse gemberthee maakt of het kruid verwerkt in een gerecht


#31 Bessen

Suikerrijk doch vezelarm fruit zoals bananen, mandarijnen en mango’s wil je het liefst voorkomen als je diabetes hebt. Maar de meeste bessen zijn juist erg goed om te eten. Zoals:

 • Blauwe en zwarte bessen
 • Frambozen
 • Aardbeien
 • Bramen

Deze fruitsoorten zijn relatief laag in suikers en bevatten een goede hoeveelheid vezels. Daarnaast bevatten ze veel antioxidanten en vitamines & mineralen.


#32 Diabetes omkeren met havermout is gezond!

Eén van de beste soorten ontbijt die je maar kunt nemen is havermout. 

Mensen schrikken vaak als ze de hoeveelheid koolhydraten in havermout horen.

Maar het mooie is dat dit langzame koolhydraten zijn, die geleidelijk aan worden afgegeven aan het bloed

Dit komt door de vele vezels in havermout die als een soort gel om de koolhydraten heen zitten.

Havermout helpt bij diabetes omkeren

Hierdoor zal je niet kampen met een verhoogde bloedsuiker na havermout (tenzij je het zoet met suiker of honing uiteraard)

Havermout is zelfs zo gezond dat de beta-glucan vezel in havermout vanuit de EU een officiële gezondheidsclaim heeft gekregen.

Fabrikanten mogen officieel zeggen dat het de cholesterol verbetert en de kans op hart- en vaatziekten verlaagt.


#33 Gefermenteerde zuivel

Niet alle zuivelproducten zijn even gezond. Wat je vooral wilt vermijden zijn de gezoete en magere zuivelproducten zoals magere melk.

De van nature aanwezige vetten zijn juist gezond. Het bevat de meeste voedingswaarde. Helaas worden die er vaak uitgefilterd omdat veel mensen nog steeds de illusie hebben dat vet slecht is.

Maar dit zijn dus de gezonde vetten. Ze vertragen opname van de aanwezige suikers en bevatten de meeste vitamines en mineralen.

Als je zuivel wilt gebruiken, kies dan het liefst zuivel wat je kunt eten. De suikers uit zuivel die je kunt drinken worden sneller opgenomen; met een hogere bloedsuiker als gevolg. 

Gefermenteerde producten zijn veel gezonder

Door volle zuivel te eten zit je veiliger. En een glaasje karnemelk op zijn tijd mag ook. Door het fermentatieproces “verzuurd” het product. Het suikergehalte halveert doordat de lactose omgezet wordt in melkzuren en de aanwezige bacteriën zijn goed voor een gezonde darmflora.

Overigens is alles wat gefermenteerd is gezond. Van kombucha thee tot gefermenteerde groenten als kimchi en zuurkool.


#34 Verse en droge kruiden

Bij de meeste mensen bestaat hun kruidenkastje uit zout, peper en misschien nog wat paprikapoeder. Maar daar houdt het vaak wel mee op. Dat is zonde, want kruiden – die ook een soort groenten (planten) zijn, kennen vele gezondheidsvoordelen

Letterlijk elke droge kruid zit vol met antioxidanten. Hoe intenser de kleur en/of smaak (kurkuma, kaneel etc) des te gezonder het is. 

Maar wat dacht je van peterselie, oregano en basilicum? Stuk voor stuk erg gezonde kruiden rijk aan gezonde stofjes die, op de juiste manier verwerkt, je gerechten ook erg kunnen verrijken.


#35 Gebruik de gratis Diabetes Omkeren Methode recepten

Diabetes omkeren kun je prima doen zonder ook maar één cent uit te geven. 

Hoe?

Heel simpel:

Door de juiste informatie te lezen en/of te bekijken...

...en daarnaast gebruik te maken van recepten die 100% diabetes omkeren georiënteerd zijn, weet je zeker dat je het goed doet!


#36 Haal één van onze Diabetes Omkeren Methode kookboeken in huis

Diabetes omkeren kan een stuk makkelijker en sneller wanneer je één van onze kookboeken in huis haalt!

Alle recepten zijn zo gemaakt, dat je binnen enkele weken je bloedsuikerspiegel enorm kunt verbeteren (tot het punt dat je diabetesvrij bent).

Momenteel hebben we vijf kookboeken die je kunt overwegen:

 • Het groene Diabetes Omkeren Methode Kookboek met 110+ basisrecepten.
 • Het Diabetes Omkeren Methode Toetjesboek.
 • Het Diabetes Omkeren Methode Hollands Kookboek
 • Het Diabetes Omkeren Methode Sauzenboek.
 • Het Diabetes Omkeren Methode Soepenboek.

#37 Schrijf je in voor het Diabetesvrij Geheim

De beste tip heb ik als laatst bewaard. Diabetes omkeren maak je een stuk makkelijker hiermee.

Recentelijk is wetenschappelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: wat is volgens jou de beste manier om diabetes type 2 om te keren? Is volgens jouw diabetes omkeren überhaupt mogelijk? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 11 november 2023

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • marleen van hilten schreef:

  Alles wat u beschrijft doe ik. Ik ‘loop’ iedere dag 8 tot 10 km (stevig, ik heb een actieve hond). Zwem iedere week 4 tot 5 keer een uur in koud open water, het hele jaar door.
  Eet totaal geen snelle koolhydraten meer (al sinds ik weet dat ik type 2 heb= 1 jaar). Daarvoor trouwens ook niet, bakte mijn eigen brood.
  Eet ‘s avonds ‘mediterraan’ vlgns Ottolenghi waarbij ik GEEN rijst, pasta, aardappelen, bulgur of couscous eet. Voornamelijk verse groenten, linzen, peulvruchten en 1x per week lamsvlees (100 gram), fazant (100 gram), zalm 100 gram.
  Toetje; 100 gram volle yoghurt + 50 gram blauwe bessen.
  Ontbijt met 40 gram havermout met volle melk en 1 eetlepel stevia poeder of monk fruit.
  Soms een boekweit of haver cracker met kaas of humus. 1 appel per dag en 50 gram noten.
  En toch, heb bijna altijd ‘s ochtends een verhoogde bloedglucose van 7,1 tot ongeveer 8,5.
  Mijn ‘window’ of eating valt tussen 12 uur en 20 uur. 1x per week vast ik en eet tussen 16 uur en 20 uur.
  Snoep; 25 gram pure chocola 70% en niet eens iedere dag.
  Mijn BMI = 26,5 en ik ben 73jaar.
  Ik snap dus niet dat ik ‘s ochtends (nog) een verhoogde bloedglucose heb.
  Ik slik; 1350 mgr metformine= 500 mgr ‘s morgens en 850 mgr 00om 18.30. Verder 10 mgr lercanidipine. Tensie is 124:
  /70.
  Vorig jaar had ik adeno carcinoom in colon. Eva waarden zijn nu 1,4.
  Wat kan ik nog eens doen om die verhoogde bloedglucose ‘s morgens onder de 7 te krijgen?

 • B.G.M. Deinum-van Unen schreef:

  Ik ben sinds een half jaar bezig mijn eetpatroon te veranderen. Veel volkoren produkten. Aardappels 8 minuten koken. Schrikken in koud water. Af laten koelen en een paar uur later in de Actifry met olijfolie te bakken. Al een half jaar geen zoetigheid, koek of snoep gegeten. 1 boterham per dag. Veel groenten, weinig vlees, 1 keer vette vis in de week en 1 keer zelf kabeljauw bakken. 1 keer per dag kwark en yoghurt met fruit en zelfgemaakte granola. Alleen koffie, water of thee. Als tussendoor ongezouten noten en stukje 85% chocola. HBA1c na 3 maanden van 56 naar 44. Nuchtere suiker tussen 4.6 en 5.1. Over 1 week weer bloedprikken (3 maanden na de laatste keer) en dan hopen dat HBA1c weer onder de 40 gezakt is.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Super! Heel mooi voor elkaar gekregen. Als je onder de 42 zit, zou het al perfect zijn. Dan ben je eigenlijk al diabetesvrij :). 40 of lager zou natuurlijk nog mooier zijn maar in eerste instantie nog niet eens nodig.

 • nicolien van tol schreef:

  kunt u mij uitleggen wat het verschil is tussen omgekeerd diabetes en diabetes omgekeerd.

 • jwm smit schreef:

  Ik heb al een hele tijd diabetes 2. Ik ben man, 76 jaar, weeg 73kg en ben de inkoper en kok in ons driepersoons huishouden. Mijn waarde nuchter is gemeten door SHL 13,4, terwijl het minder dan 6 moet zijn.
  Ontbijt rond 10.00 uur: 2 espresso koffie Nespresso, 1 theeglas met thee en gember, 1 glas San Pelegrino bubbelwater met uitgeperste citroen, 1 volkoren knackebrod met schwarzwaldschinken, 1 beschuit met plakje jong belegen Goudakaas, 1 gekookt ei
  Lunch: wordt vaak overgeslagen, geen honger. Soms een bakje griekse yoghurt of een banaan als tussendoortje
  Avondeten rond 1900u: wij eten heel veel groenten, meestal twee soorten. Rijst wordt vaak vervangen door bloemkool- of broccolirijst. Wij eten ook graag diverse curries, met heel veel groente en weinig aardappelen. Vlees wordt 3 keer per week gegeten voor de rest diverse soorten bonen als vervanger.
  Toetjes 2 keer per week, dan hebben we eters. Tiramisu, creme brulee, aardbeien met slagroom….
  Ik had met 39 jaar mijn eerste hartinfarkt, heb 6 weken in het zh gelegen voor allerlei onderzoeken. Geen enkele aanleg gevonden. Ik was mager, lage bloeddruk, geen stress. Het enige waar men op uit kwam was de mogelijke oorzaak dat ik de avond ervoor in Rotterdam in een japans restaurant rauwe vis had gegeten…. Met andere woorden was ik te gezond voor een infarkt. Toen ik 49 was ben ik met spoed geopereerd in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven door een met spoed ingevlogen italiaanse chirurg: 6 bypasses en nog maar 10% doorbloeding, een sterk hart. Een a-typische patient, die er altijd goed en gezond uitziet, zodat doktoren vaak een verkeerde inschatting maken van mijn werkelijke toestand.
  Ook met die diabetes 2 weet ik mij geen raad. Voor het gevoel doe ik alles goed, maar dan toch die hoge waardes.
  Ik zou het op prijs stellen een reaktie van U te ontvangen, eventueel met tips
  mvg Jan Smit

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is inderdaad een zeer a-typisch verhaal. Sinds hoe lang eet je zoals je hierboven beschrijft? En wat is je HbA1c waarde? Graag even alles op de mail zetten want het is niet verstandig om hier open en bloot je medische geschiedenis en waarden te delen :). Daarnaast is verhaal iets te specifiek voor de gemiddelde lezer om er iets aan te hebben. We horen graag van je.

 • hindrik zwaak schreef:

  hallo, ik slik medformin 850.
  ik eet geen kool hydraten ik eet practisch geen suiker . ik ben meer dan 5 jaar onder de 100 kg ik was 112 kg. mijn lengte is 182 cm.
  mijn nuchtere bloedsuiker is tussen 100 en 120. al jaren .
  hoe kom ik van die metformin af.
  ik voel mij gezond en heb geen diabetes 2 klachten.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Bedankt voor je bericht. Wat is je HbA1c? Nuchtere waarden zeggen niet altijd iets. Je lange termijn suiker daarentegen wel.

 • Robert schreef:

  o o o wat is er toch veel om over te slaan in de supermarkten, volgens mij zelfs flink meer dan 90 of 95% van wat er te koop is, wat ik eten mag aan groenten fruit vlees en noten past op een a4’tje, terweil er wel honderd a4’tjes te koop liggen, nou ik blender elke dag een soep van een aantal soorten groenten en kook dat gaar met flink wat kip er in, verder blender ik fruit met yoghurt en pinda’s wanneer ik er zin in heb en bak s’morgens een paar eieren met van alles er op en onder zoals ontbeitspek kaas ui tomaat etc.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Goed om te horen dat je erachter bent gekomen hoe ongezond een supermarkt eigenlijk is! Nu gaat het boodschappen doen een stuk sneller denk ik 🙂

 • Hennie schreef:

  Hallo,
  Ik ben sinds 3 weken koolhydraatarm aan het eten maar zie weinig effect op de weegschaal, wel is mijn waarde gezakt naar gemiddeld 8.5
  Het was boven de 10
  Ik heb ingeschreven op je ebook maar krijg geen reactie ook niet in mijn spam

  • Marloes Schuurman schreef:

   Goed bezig! Het eerste resultaat is er. Ik zou ons dan even een mailtje sturen. Wellicht heb je het al ooit gekregen en is dat de reden dat je het nu niet weer krijgt.

 • >
  Send this to a friend