Welk Broodbeleg Mag Je Bij Diabetes Type 2? 11 Gezonde Tips!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

apr 14
Welk Broodbeleg Mag Je Bij Diabetes Type 2? 11 Gezonde Tips!

Welk broodbeleg is gezond als je diabetes type 2 hebt? Feit is dat je als diabeet extra goed op je voedingspatroon moet letten.

Een product met te veel suiker of koolhydraten kan zorgen voor een verhoogde bloedsuiker. Het zit hem soms in de kleine dingen, zoals dat waar je je brood mee belegd.

In dit artikel ontdek je wat het beste hartige en zoete broodbeleg bij diabetes type 2 is.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Welk broodbeleg mag je bij diabetes type 2?

Het allerbelangrijkste om te weten is dat je suiker- en koolhydraatrijk broodbeleg wilt vermijden. Denk aan:

  • Hagelslag
  • Chocopasta
  • Speculoos
  • Zoete kokosplakken
  • Honing
  • Appelstroop
  • Vruchtenjam

Dit zijn producten waarvan iedereen eigenlijk wel weet dat ze ongezond zijn. Echter wil je ook de producten waar verborgen suikers in zitten vermijden. Denk aan huzarensalade of haring in tomatensaus. Wees altijd alert door goed op de ingrediëntenlijst te kijken wat er in het product zit!

Doel van dit artikel

In dit artikel krijg je te zien welke soorten broodbeleg je mag bij diabetes type 2. Naast dat je concrete voorbeelden krijgt van gezonde producten, ga ik je een aantal belangrijke principes leren. Op die manier geef ik je vissen mee, maar leer je tegelijkertijd zelf te vissen. Zo kun je voortaan tijdens het boodschappen doen bij ieder product nagaan of het gezond is of niet!


Tip 1: Ga voor een gezond voedingspatroon

Deze eerste tip is het overkoepelende principe die ik je graag meegeef.

Voor broodbeleg geldt dat je per direct met alles wat zoet smaakt en op brood kunt doen wilt stoppen. Zoet broodbeleg bevat namelijk te veel suikers en zorgt voor een verhoogde bloedsuiker.

Er is wel één uitzondering op deze regel, maar daar kom ik bij tip 11 op terug.

Diabetes type 2 is het gevolg van een langdurig ongezond voedingspatroon, vaak in combinatie met te weinig beweging. Een ongezond voedingspatroon bestaat doorgaans uit het consumeren van (sterk) bewerkte producten die rijk zijn aan suikerskoolhydraten en ongezonde oliën

Deze bewerkte producten bevatten vaak nauwelijks tot geen vezels. Bovendien worden er geregeld ongezonde producten bij gedronken zoals frisdrank of vruchtensap.

Ons lichaam is niet gemaakt voor dit soort producten. We kunnen dan te maken krijgen met overgewicht, lichamelijke klachten en (welvaarts)ziektes zoals diabetes type 2.

Het goede nieuws is dat er vaak mogelijkheden zijn om bestaande klachten terug te draaien. Ook diabetes type 2 is om te keren. Maar dat kan alleen door een andere levensstijl aan te nemen met een gezond voedingspatroon en voldoende beweging.


Tip 2: Kies hartig broodbeleg bij diabetes

Als zoet brood beleg niet meer mag... wat dan wel?

Het antwoord is: hartig!

Kies vooral de producten die dicht bij de natuur staan en waar niet te veel mee gesjoemeld is. Dit geldt niet alleen voor broodbeleg, maar voor alles binnen je dieet.

Wat je vooral wilt voorkomen is een verhoogde bloedsuiker. Vermijd dus producten waar veel suikers en koolhydraten in zitten. Daarentegen kunnen producten waar veel vezels in zitten, zoals groenten, bonen en noten, juist helpen.

Hartig broodbeleg is het gezondste

Het voordeel van vezels is dat ze, naast dat ze je een vol gevoel geven, de opname van koolhydraten vertragen. Zodra je dus koolhydraten met voldoende vezels eet, worden deze langzamer in je bloed opgenomen.

Hierdoor blijft je bloedsuiker vele malen stabieler dan als je de koolhydraten zonder de vezels had binnengekregen.

De vijf regels voor een gezonde maaltijd

Kortom, houd je aan de volgende vijf regels bij het samenstellen van een maaltijd:

  • Zorg voor voedzaam voedsel in plaats van alleen maar "maagvullend" voedsel
  • Beperk je koolhydraatinname
  • Verhoog de vezelinname
  • Verhoog de eiwitinname
  • Verhoog de inname van (gezonde) vetten

Hartig broodbeleg wat zo natuurlijk mogelijk is gaat hierbij helpen. Hieronder geef ik daar verschillende voorbeelden van.

Welk brood is het beste? 

Ook goed om te weten is dat koolhydraatarm brood het altijd wint van andere broodsoorten als je diabetes hebt. Witbrood wil je sowieso vermijden, maar ook bruin brood of volkoren zijn niet aan te raden. Lees het artikel over brood bij suikerziekte voor meer informatie.

Goed, nu we de basisprincipes besproken hebben. Wat kun je als suikerpatiënt dan zoal op brood doen? De keuze is reuze!


Tip 3: Eieren

Een ei hoort erbij. Naast dat je met eieren enorm goed kunt variëren, zijn ze gewoon erg gezond. Vergeet de oude verhalen over dat een ei slecht is voor je cholesterol. Die zijn allang achterhaald.

Eieren bevatten geen koolhydraten, maar wel eiwitten en gezonde vetten.

Daarnaast vind je er verschillende vitamines en mineralen in terug.

Die zitten vooral in het eigeel, dus ook het verhaal dat je alleen het eiwit mag eten klopt niet. 

Zelf eet ik vaak meerdere eieren per dag en iedereen (die geen ei-allergie heeft) zou dit mogen doen.

Ze kunnen goed door als broodbeleg. Vooral in combinatie met één van de andere gezonde broodbelegsoorten. Een gekookt eitje met avocado op brood bijvoorbeeld is heerlijk en gezond!


Tip 4: Groente

Als er één ding is waar je niet te veel van kan eten, dan is het groente. Het is de meest gezonde voedselcategorie van allemaal. Groentes zijn rijk aan micronutriënten, vezels en laag in koolhydraten en vet.

Nu zeg ik niet dat je alleen nog maar stukjes komkommer of rauwe paprika op je brood moet doen. Dat mag als je dat lekker vindt, maar je kunt groenten het beste combineren met andere gezonde soorten broodbeleg uit deze lijst.

  • Kaas met plakjes tomaat
  • Ei met gebakken ui
  • Gebakken kip met wortel-bietensalade

Wees creatief!

Groentespreads

Naast zelf verse groente als broodbeleg gebruiken kun je ook groentespreads kopen. Dit zijn mengsels van groenten met andere ingrediënten.

Veel groentespreads zijn NIET gezond

Echter zijn ze lang niet allemaal gezond. De meeste spreads van Heinz bijvoorbeeld kun je beter vermijden. Hier zitten veel koolhydraten, maar de vezels zijn eruit gefilterd. Door dit soort producten kun je een verhoogde bloedsuiker krijgen.

De groentespreads van Zonnatura kunnen best door de beugel. En die van het Albert Heijn huismerk vaak ook wel, zoals deze komkommer-tomaat spread. Kijk altijd goed op de voedingswaardetabel naar de hoeveelheid koolhydraten en vezels.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Tip 5: Vlees is ideaal broodbeleg bij diabetes

Het is altijd fijn als je na een maaltijd een tijdje vooruit kunt. Niet dat je snel weer trek krijgt (in ongezonde dingen). Uit onderzoek is gebleken dat van alle macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) het de eiwitten zijn die voor de meeste verzadiging zorgen.

En laat vlees nu rijk zijn aan eiwitten. Ook vind je er vaak gezonde vetten in terug, maar geen koolhydraten of suikers. Vlees is wat dat betreft uitstekend broodbeleg bij diabetes.

Het beste wat je kunt doen is zelf vlees bereiden.

Zoals kipfiletblokjes roerbakken met lekkere kruiden (en bak dan direct een portie groenten mee). 

Dan heb je alle ingrediënten volledig zelf in de hand en voorkom je ongezonde smaakversterkers of toegevoegde suikers.

Vlees als broodbeleg is erg gezond

Maar ook veel vleeswaren mag je eten. Hoe ‘puurder’ een product hoe beter. Rosbief bijvoorbeeld bestaat voor 100% uit rundvlees. Deze kipfilet echter bestaat voor 81% uit kip. De overige 19% wordt opgevuld met andere ingrediënten, zoals smaakversterkers.

Je begrijpt dat het altijd het beste is om de vleeswaren te kiezen met het hoogste vleesgehalte. Kies bij voorkeur alleen vleesproducten uit met een vleesgehalte van 90% en meer.


Tip 6: Vis

Vis is qua voedingswaarden te vergelijken met vlees en is daarmee zeer geschikt broodbeleg bij suikerziekte. Makreel, haring, gerookte zalm of sardines. Genoeg keus.

Vis is dus gezond en lekker. Je vindt in de vette vissoorten zoals haring en makreel ook de belangrijke omega-3 vetten terug. Mocht je moeite hebben met wekelijks voldoende vis binnenkrijgen, dan kan dit maar zo de oplossing zijn. Vis op brood!


Tip 7: Zuivelproducten

Inmiddels ben je ervan op de hoogte dat vet niet je vijand is. Het zijn eerder de suikers en koolhydraten die je wilt vermijden. Ook wil je voldoende eiwitten binnenkrijgen; de bouwstenen van ieder lichaam.

Kaas voldoet hier perfect aan. Het bevat (vrijwel) geen koolhydraten, maar wel vetten en eiwitten. Daarom zijn kaas en andere (volle) zuivelproducten zeker toegestaan als broodbeleg. Denk ook aan roomkaas en smeerkaas.

Des te vetter, des te beter!

Kies altijd de zuivelproducten waar de meeste vetten in zitten. Deze verzadigen je namelijk het meest.


Bij magere producten zijn de gezonde vetten eruit gefilterd. Tegelijkertijd zie je vaak bij magere producten dat er smaakversterkers en suiker worden toegevoegd, omdat het anders niet zo lekker is. En dat wil je nu precies voorkomen als diabeet.


Tip 8: Pindakaas

Over rijk aan gezonde vetten en eiwitten gesproken. Pindakaas is zeer gezond als broodbeleg bij diabetes. Je vindt er ook hoge kwaliteit koolhydraten in terug met veel vezels. Dat is het mooie van pinda’s.

Mijn extra tip hierbij is om wel te kiezen voor de 100% pure pindakaas. Zodra je kiest voor andere soorten dan krijg je er vaak ongezonde oliën, extra zout en zelfs suiker bij. Nergens voor nodig en niet gezond. 100% pure pindakaas is het gezondst, lekker en blijft lang houdbaar.


Tip 9: Notenpasta

Nog zo’n goede uitvinding, gemalen noten in een potje. Ook hierbij geldt, net als bij pindakaas, kies voor notenpasta met 100% noten.

Noten zitten tjokvol gezonde vetten, eiwitten en vezels. Je vindt er ook een rijk scala aan vitamines en mineralen in terug. Kijk bijvoorbeeld eens naar de amandelpasta van Albert Heijn’s huismerk.

Ja, het is rijk aan vetten, maar dit zijn gezonde vetten. Bovendien zitten er meer vezels in dan koolhydraten. Perfect bij diabetes.

In principe is dit het meest ideale broodbeleg, omdat het in alles voldoet aan de 5 basisregels. Het heeft alles waar je lichaam blij van wordt en je krijgt geen last van suikerschommelingen.


Tip 10: Hummus

Hummus is een mix van peulvruchten (meestal kikkererwt) met kruiden, olie en water.

 Indien je er nog niet van op de hoogte bent; peulvruchten zijn erg gezond wanneer je suikerziekte hebt. Ze zijn de meest ideale vervanger voor koolhydraatrijke producten zoals aardappelen en rijst.

Hummus is gezond als broodbeleg

Peulvruchten bevatten wel koolhydraten, maar deze worden langzaam opgenomen in je bloed.

Hierdoor zal je geen last krijgen van een verhoogde bloedsuiker.

Dit heeft voornamelijk te maken met de flinke hoeveelheid aanwezige vezels.

Hummus heeft een unieke smaak, dus je moet ervan houden. Als je het lekker vindt mag je dit zeker als broodbeleg bij diabetes gebruiken. 

Deze hummus van het Albert Heijn huismerk is mijn favoriet.


Tip 11: Fruit als zoet broodbeleg bij diabetes

Fruit op brood, kan dat? Jazeker! Dat is gezond en lekker.

Vooral in combinatie met één van de eerdergenoemde broodbelegsoorten. Fruit behoort tot zo'n beetje het enige zoete waar je je brood mee mag beleggen.

Enkele voorbeelden:

  • Kipfilet en avocado (avocado is een fruitsoort)
  • Roomkaas met blauwe bessen
  • Hüttenkäse met aardbeien

Kies echter wel alleen de fruitsoorten die geschikt zijn bij diabetes.

Gezond broodbeleg bij diabetes type 2

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel mogelijkheden om je brood gezond te beleggen als je suikerziekte hebt. Wees creatief en maak er een feestje van, met jouw gezondheid als uitgangspunt.

Als je voortaan de juiste keuzes maakt in de keuken dan kun je erg veel teweegbrengen. Niet alleen als het gaat om broodbeleg, maar je voedingspatroon in het algemeen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welk broodbeleg eet jij het liefst bij diabetes type 2? Ben je meer van het hartige of zoete broodbeleg? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend