Wat Is Ouderdomssuiker? 7 Symptomen + Genezen met een Dieet

Wat Is Diabetes Type 2

okt 09
Wat Is Ouderdomssuiker? 7 Symptomen + Genezen met een Dieet

Denk jij last te hebben van ouderdomssuiker?

In dit artikel geef ik je antwoord op de vraag "wat is ouderdomssuiker?" en leer je ook de 7 belangrijkste symptomen van (beginnende) ouderdomssuiker.

Daarnaast zal ik je tips geven voor een gezond dieet bij ouderdomssuiker waarmee je het kunt genezen.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat is ouderdomssuiker?

Naarmate je ouder wordt, zal je steeds zieker worden. Een ziekte die jij kan ontwikkelen is ouderdomssuiker. Maar wat is deze ziekte precies en wat zijn de meest voorkomende klachten?

Ontdekken wat ouderdomssuiker precies is en hoe je het kan herkennen is nogal uitdagend.

Ik heb even voor je gezocht. En ik kwam tientallen sites tegen, die allemaal proberen uit te leggen wat ouderdomssuikerziekte is. Helaas is die uitleg zo ingewikkeld, dat het voelt alsof mijn brein het allemaal even niet meer aankon.

Doel van dit artikel

Dat gevoel wil ik je besparen. Daarom probeer ik in zo simpel mogelijke taal uit te leggen wat ouderdomssuiker is.

Daarnaast leer je aan het einde van de blog 7 symptomen en verschijnselen die kunnen duiden op diabetes type 2. 


Diabetes op een rijtje

Wanneer je diabetes (suikerziekte) hebt, kan je lijf niet omgaan met suikers die in je eten zitten. Wanneer deze je lichaam binnenkomen, kunnen deze niet worden verwerkt zoals dat gebeurt bij iemand die niet ziek is.

Normaal worden de suikers uit je eten opgenomen door je hersenen, spieren en organen. Maar dat gaat niet zomaar. Je lichaam moet daar een seintje voor krijgen. Dat gaat in de vorm van insuline, een hormoon dat vrijkomt als je suiker binnenkrijgt.

Het proces verloopt als volgt:

ouderdomssuiker oorzaak

Als je suikerziekte hebt zoals ouderdomssuiker, heb je problemen met het hormoon: insuline. En zoals je hierboven ziet, is dat een belangrijke schakel in deze kettingreeks.

Wat er precies fout gaat, is per patiënt verschillend. Voor het gemak maken artsen onderscheid tussen twee categorieën:

Diabetes type 1

Bij deze vorm valt je lichaam ten onrechte het orgaan aan dat insuline maakt, de alvleesklier.

Dit orgaan wordt langzaam kapot gemaakt. Hierdoor wordt er op den duur helemaal geen insuline meer aangemaakt.

Het gevolg is dat wanneer je iets met suikers eet, de suikers niet uit je bloed kunnen worden gehaald.

Je krijgt geen suikers op de plekken waar je het nodig hebt (organen) en je loopt continu met een te hoge bloedsuikerspiegel rond. Dat is hartstikke gevaarlijk.

Als gevolg van bovenstaande moeten mensen met diabetes type 1 zelf insuline toedienen, met een injectienaald. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat hun bloedsuiker daalt.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) is er wat anders aan de hand:

Je lichaam is ongevoeliger geworden voor insuline door jaren ongezond eten en drinken. Je bent resistenter geworden voor insuline.

Dit komt meestal doordat iemand voor langere tijd:

  • Roken
  • Ongezond eten
  • Overgewicht
  • Geen beweging
  • Slaapproblemen

Alle bovenstaande punten zorgen ervoor dat je bloedsuiker regelmatig te hoog is. Je lichaam moet dan extra hard werken. Hoe meer van deze punten jij ervaart, hoe groter de kans wordt dat je lichaam bepaalde processen niet meer kan voltooien.

Vervolgens worden je cellen minder gevoelig voor insuline, of maakt je alvleesklier onvoldoende insuline aan om de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt te kunnen verwerken.

Aanvullende informatie

Daarnaast spelen ouder worden en erfelijkheid een rol. Daarom wordt het ook wel "ouderdomsdiabetes" genoemd: het is een ziekte waarvan de kans toeneemt dat je het krijgt naarmate je leeftijd toeneemt. Hier kan je meer over de oorzaken lezen.

Dat is wel anders vergeleken met diabetes type 2. Deze vorm, die veel minder voorkomt dan ouderdomsdiabetes, wordt ook wel jeugddiabetes genoemd. Dat komt omdat deze op jonge leeftijd ontstaat, en mensen er de rest van hun leven last van blijven houden.

insuline werking

In tegenstelling tot jeugddiabetes is ouderdomsdiabetes wel te voorkomen. En wel zo:


Een gezonde leefstijl voorkomt diabetes type 2

Als je dit artikel leest en je nog geen ouderdomsdiabetes hebt, wil ik je vooral aanmoedigen om mijn artikelen te lezen over het genezen van prediabetes.

"Bij prediabetes ben je op weg om diabetes te krijgen, en wordt het extra belangrijk om gezond te leven."

Maar de adviezen die ik aan pre-diabetici geef zouden eigenlijk voor iedereen moeten gelden. Op deze manier verkleint iedereen de kans op het ontwikkelen van ouderdomsdiabetes. Het is namelijk een nare ziekte, die door een gezonde levensstijl te voorkomen is.

Voorkom ouderdomssuiker!

Als je mensen in je directe familie hebt die ouderdomssuiker hebben, weet je hoe ingrijpend dat is.


Tegelijkertijd is dat een extra aanleiding om je best te doen gezonder te leven. Want ouderdomssuiker is erfelijk, en je loopt daardoor een nog groter risico. Dus is het verstandig om zoveel mogelijk te doen om het te voorkomen.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


"Heb ik ouderdomssuiker?"

Er is maar één manier om daar achter te komen. En dat is door naar de dokter te gaan. Hij zal een aantal tests met je doen, om erachter te komen hoe het gesteld is met je gezondheid.

Als jij je op dat gesprek wilt voorbereiden, of je wilt een beter beeld krijgen van de symptomen van ouderdomssuiker, dan vind je hieronder een overzicht van de meest voorkomende klachten en verschijnselen.

#1 Veel plassen hoort helaas bij ouderdomssuiker

Dit zijn dure woorden om aan te geven dat je lichaam zal proberen de overtollige suikers op een andere manier kwijt te raken.

Je bloedsuiker is te hoog, en je lichaam houdt daar niet van.

Dus doet het zijn best om zo snel mogelijk afscheid te nemen van die rotzooi.

Dat doet je lichaam door de suikers uit te plassen.

Meer plassen dan normaal gesproken is daardoor een symptoom van ouderdomssuiker.

veel plassen ouderdomssuiker symptomen

Helaas betekent dit ook dat je veel dorst krijgt. Het is moeilijk om genoeg water te verzamelen, om al die suiker kwijt te raken. Je ogen en mond kunnen droog worden. Je lichaam onttrekt namelijk vocht uit andere organen om die overtollige suikers af te kunnen voeren.


#2 Vermoeidheid

Alle cellen in je lichaam hebben suiker nodig. Maar vooral je hersenen aangezien die niet op vetten en eiwitten kunnen draaien. De hersencellen hebben suikers nodig om signalen aan elkaar door te kunnen geven.

vermoeidheid ouderdomssuiker

Je kan lichamelijk of geestelijk moe worden, als je ongevoelig bent geworden voor insuline.

De suikers komen immers niet meer op de juiste plaats terecht en verlaten bijvoorbeeld via je urine je lichaam.

Je hersenen hebben daardoor een tekort aan glucose, iets wat je vermoeid kan laten voelen.

Daarnaast is het stressvol om ouderdomssuiker te hebben. Die spanning kan je moe maken.


#3 Wisselend zicht

Je ogen reageren op je bloedsuikerspiegel. Het vermogen van je ooglens om scherp te stellen, hangt samen met wat er met je bloedsuiker gebeurt.

WAZIG ZIEN


In het geval van ouderdomssuiker zal je merken dat je zicht fluctueert. Het ene moment zie je scherp, het andere moment hangt er een waas voor je ogen. Zeker als deze waas gepaard gaat met vermoeidheid of duizeligheid, is dat een indicatie dat er iets mis gaat.


#4 Slechter zicht

Op de lange termijn is een hoge bloedsuiker van invloed op je netvlies.

Er zitten kleine bloedvaatjes in je ogen. Een hoge bloedsuiker zorgen er op den duur voor dat deze beschadigen. Daardoor kan er littekenweefsel ontstaan.

diabetische retinopathie

Je netvlies is het deel van je oog waardoor je kunt zien. Wanneer een stukje van dit netvlies wordt bedekt door littekenweefsel, kan het zijn dat je ineens minder ziet. 

  • Daarom moeten diabetespatiënten regelmatig voor controle naar de oogarts.

#5 Gewichtsverlies door ouderdomssuiker

Zoals je hebt geleerd, krijgen veel mensen met overgewicht op latere leeftijd diabetes. Maar vaak is één van de symptomen dat die mensen gewicht verliezen. Dat komt omdat ze ineens minder gevoelig worden voor insuline.

De suikers in het bloed kunnen niet meer opgenomen worden door de lichaamscellen en worden vervolgens uitgeplast of op een andere manier uitgestoten. 

Suikers kunnen niet meer gebruikt worden als energiebron voor je lichaam. Hierdoor moet je lichaam de suikerreserves van je lever en je spieren gaan gebruiken.

afvallen diabetes

 Zodra deze op zijn, zijn je vetvoorraden aan de beurt. Met als gevolg dat je gewicht verliest. 


#6 Slecht helende wondjes

Er zijn verschillende redenen waarom diabetes ervoor zorgt dat wondjes niet goed genezen.

wondgenezing

Bij diabetes vernauwen (of raken verstopt) de bloedvaten door een te hoge bloedsuikerspiegel.

Hierdoor kunnen zuurstof en voedingsstoffen niet goed bij de wondjes komen.

Hierdoor blijft een wond bestaan of wordt zelfs erger.

Witte bloedlichaampjes, die in je lichaam verantwoordelijk zijn voor het aanpakken van infecties, kunnen hun werk niet doen als ze geen voedingsstoffen krijgen. Deze belemmering komt door een vernauwing van de bloedvaten. Een wond zal dus veel langzamer genezen wanneer jij je bloedsuikerspiegel niet onder controle hebt. 

Pas op

Wanneer de voet dan ook nog aan neuropathie lijdt, blijft de wond onopgemerkt. Vandaar dat de meeste diabetespatiënten veel te laat achter een voetwond komen en amputatie geen raar gevolg is


#7 Huidproblemen

Diabetes type 2 heeft gevolgen op bijna het hele lichaam. Zoals je hierboven kunt zien zijn de verschijnselen uiteenlopend. Een laatste probleem dat zich voordoet bij deze ziekte zijn huidproblemen. 

Door een verhoogde glucoseconcentratie in de huid kunnen er makkelijker infecties ontstaan. Het is dan namelijk een goede voedingsbodem voor bacteriën en gisten. 

Candida Albicans

Bij diabetes komt vaak lokale jeuk voor door de Candida Albicans. Deze gist veroorzaakt voornamelijk infecties in:

  • In de mond
  • Rond de geslachtsdelen
  • In de huidplooien
  • In de nagelriemen

Ouderdomssuiker genezen met een gezond dieet?

Bij alle bovenstaande symptomen doe je er verstandig aan om naar de dokter te gaan, om te kijken of je diabetes hebt. Hij kan je helpen met een behandeling met medicijnen, om je bloedsuiker voortaan onder controle te houden. 

Echter gaan deze geneesmiddelen er nooit voor zorgen dat je ouderdomssuiker geneest. Dat komt omdat je de oorzaak niet aanpakt.

Maar een gezonde levensstijl kan dit wel. Met een dieet kan veel bereiken bij ouderdomssuikerziekte.

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Ervaar jij een aantal van de bovenstaande symptomen van ouderdomssuiker? Zo ja, ga jij het genezen met een gezond dieet? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 09 oktober 2023

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • H.K. Hassfeld schreef:

    Zeer helder, moet zeer binnenkort bij praktijk begeleider komen.
    Bij mij zijn de oog problemen het meest storend.

  • Jos van der Ploeg schreef:

    Ha, ik heb vanmorgen het E-book aangevraagd, maar niet ontvangen. Wel een email met tips over gezond eten. Ik zou graag het E-book ontvangen

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat komt omdat je hem maanden geleden al hebt gekregen zie ik. Als je zoekt in je inbox op “Diabetesvrij Geheim” dan zul je hem vinden. Of even een mailtje sturen naar [email protected]

      Dan kunnen we hem opnieuw sturen 🙂

  • Pim Vosmaer schreef:

    Graag zou ik het boek ontvangen, dankjewel vast!!

  • Evy Van den Bosch schreef:

    Heel interessant. Ik zou willen weten wat ik dan wel mag eten en wat ik moet vermijden
    Bedank en groeten Evy

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedankt voor de interesse. Ik vrees dat ik niet even in één bericht kan samenvatten wat je allemaal wel en niet mag eten. Als het zo simpel was hadden we niet een cursus moeten maken van ruim 300 pagina’s.

      Ik denk dat een goed begin is om ons Diabetesvrij Geheim te downloaden en deze te lezen.

      De beste (en enige) manier om diabetes type 2 te voorkomen en genezen, is door je eetpatroon op een gezonde manier aan te passen.

      Als je een vliegende start wil qua gezonde voeding, kun je het beste deze twee artikelen doornemen:

      https://www.ziektevrijleven.nl/bloedsuikerwaarden/

      https://www.ziektevrijleven.nl/suikervrij-dieet/

      Indien je serieus bent over het omkeren van je diabetes type 2, kun je onze Diabetes Omkeren Methode cursus overwegen: https://www.ziektevrijleven.nl/diabetes-omkeren-methode/

      Daar kun je verschillende video’s zien en verhalen lezen van mensen die nu helemaal

  • Desmeth Monnik schreef:

    Graag ontving ik je e-book. dank bij voorbaat.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Geen probleem! Het is naar je verzonden in een aparte email. Kijk ook even in je ongewenste e-mails want daar kan het helaas ook belanden.

  • Franc Kohler schreef:

    Duidelijk. Maar eens naar de dokter om mn bloed te laten checken.

  • J van Dijk schreef:

    Zeer goede info!! Laatste meting 7. Huisarts niet op gereageerd. Zie het in mijn bloeduitslagen die onlangs gegaan zijn. Heel veel dank en wat fijn dat het boek gratis te bestellen is.

  • F van der Meijden schreef:

    Pas de mededeling
    diabetes gekregen
    81 jaar/was na 2×7
    waarde gemeten
    Uw info is nu dus
    heel belangrijk

  • Share via
    >