15 Risicofactoren Die Het Risico Op Diabetes Type 2 Verhogen

Wat Is Diabetes Type 2

aug 27
15 Risicofactoren Die Het Risico Op Diabetes Type 2 Verhogen

Er zijn verschillende risicofactoren die het risico op diabetes type 2 verhogen.

Kennis van deze risicofactoren helpt je om de kans op deze ziekte en zijn nare gevolgen te verminderen.

Daarom geef ik je de 15 belangrijkste risicofactoren van diabetes. Ook zul je leren wat je hiertegen kunt doen. 

More...

Welke risicofactoren verhogen het risico op diabetes?

Vandaag wil ik het hebben over welke risicofactoren het risico op (pre-) diabetes verhogen.

De voornaamste reden is dat je veel kunt doen om diabetes type 2 te vermijden. Zaken als overgewicht en te weinig bewegen kunnen heel makkelijk worden aangepakt. Dit verlaagt de kans op suikerziekte enorm.

Andere zaken kun je niet veranderen. Denk bijvoorbeeld aan waar je vandaan komt. Mensen uit Scandinavië hebben bijvoorbeeld een grotere kans op diabetes. Maar als je Zweeds bloed hebt, kun je daar natuurlijk niet veel aan veranderen.

Doel van dit artikel

In dit artikel zet ik de 15 belangrijkste risicofactoren van diabetes type 2 voor jou op een rijtje. Ook leer je waar je wat aan kunt doen. Dat maakt de behandeling van suikerziekte een stuk makkelijker.

Risicofactoren en oorzaken zijn niet hetzelfde

Voordat we beginnen wil ik eerst iets belangrijks uitleggen.

Hieronder krijg je een flinke lijst met risicofactoren. Dit zijn omstandigheden waaronder de kans toeneemt dat je suikerziekte krijgt.

Dat is niet hetzelfde als "oorzaken"! 

Bij een oorzaak is er sprake van een gevolg, zoals het krijgen van diabetes type 2. Bij een risicofactor heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat mensen op wie het van toepassing is vaker diabetes krijgen. Maar dat betekent dus NIET dat het een GARANTIE is voor het krijgen van diabetes type 2.

Een risicofactor is vaak het gevolg van een ongezonde levensstijl

Vaak - maar niet altijd - heeft een risicofactor te maken met een ongezonde levensstijl die iemand heeft. Mensen met bijvoorbeeld veel overgewicht, hebben een hogere kans op diabetes.

Waarom? Omdat zowel diabetes type 2 als overgewicht het gevolg zijn van een ongezond eet- en drinkpatroon. Daar zie je dat overgewicht en diabetes type 2 vaak hand in hand gaan.

Maar helaas is het verband niet altijd zo duidelijk. Soms is het gewoon 'toeval' of weten we gewoon nog niet helemaal waarom het een risicofactor is.

Mensen uit Scandinavië krijgen bijvoorbeeld vaker diabetes, maar waarom is niet bekend. Wetenschappers hebben er ideeën over maar ze kunnen het niet met 100% zekerheid zeggen.

Wanneer er bij een risicofactor een duidelijke oorzaak benoemt kan worden, zal ik dat altijd doen. Alles wat je kan proberen om diabetes te voorkomen, is mooi meegenomen.

En ook al is er geen oorzaak bekend: het is altijd goed om zoveel mogelijk van de onderstaande risicofactoren te vermijden. Daarmee verklein je de kans op diabetes aanzienlijk.

Factoren die het risico op diabetes verhogen

Deze variant wordt ook wel "ouderdomssuiker" genoemd. Deze komt oorspronkelijk alleen maar voor bij mensen die oud zijn.

Zoals je misschien weet kunnen tegenwoordig ook jonge mensen deze vorm van diabetes krijgen. Over de afgelopen decennia is het aantal mensen dat rondloop met deze ziekte alleen maar gestegen.

Ongeveer 90% van alle gevallen van suikerziekte komt door diabetes type 2. Deze variant is dus verantwoordelijk voor de meeste complicaties.

Het verschil in mechanisme
tussen diabetes type 1 en type 2

Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline aan. Bij type 2 gebeurt dit wel, maar is de hoeveelheid te laag om de hoeveelheid suiker te bedwingen. Of je lichaam is "insuline resistent" geworden. 

Dat betekent dat cellen niet meer reageren op het insuline-signaal. Hierdoor worden suikers niet uit de bloedbaan opgenomen bij de afgifte van insuline.

Er zijn een aantal risicofactoren bekend die er voor zorgen dat je minder insuline produceert of minder gevoelig wordt voor insuline. Deze kun je terecht zien als medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de ziekte. Het is dan ook goed om deze risicofactoren zoveel mogelijk te vermijden.


#1: Ouderdom is één van de meest bekende risicofactoren van diabetes type 2

Hier is een simpele test om te bepalen of je een verhoogde kans op ouderdomssuiker hebt.

  • Ben je blank en boven de 45 jaar? Of ben je gekleurd en boven de 25?

Je hebt dan helaas een verhoogde kans op suikerziekte ten opzichte van andere mensen.

Je kan helaas niet de tijd terugdraaien. Dat zou de mooiste manier zijn om de kans op diabetes te verkleinen.

Een snelle inventarisatie in de wetenschappelijke onderzoeken leert dat leeftijd één van de belangrijkste risicofactoren is.

Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker mijn gezondheidsadviezen dus worden.

leeftijd is een risicofactor voor diabetes type 2

Maar jong geleerd is oud gedaan. Je kunt de kans op diabetes drastisch verlagen door al vroeg te beginnen met het diabetes-vrije dieet. Daarmee kun je diabetes type 2 heel goed behandelen.

Waarom neemt het risico op diabetes type 2 toe als je ouder wordt?

Hier zijn twee verklaringen voor. 

Ten eerste kan je lichaam 'minder' hebben wanneer je ouder wordt. In je jeugd kun je nog wegkomen met een ongezond eetpatroon. Maar des te ouder je wordt, des te minder goed je lichaam met een ongezond eetpatroon kan omgaan.

Ten tweede bewegen mensen ook minder wanneer ze ouder worden. Dit zal het risico op diabetes type 2 alleen maar meer verhogen.


#2: Je afkomst

Ik noemde het al bij leeftijd. Mensen van een bepaalde komaf (zogenaamde risicogroepen) hebben een verhoogde kans op diabetes type 2. Het is een flinke lijst:

  • Surinaams-Hindoestaans
  • Turks
  • Marokkaans
  • Caribisch
  • Afrikaans

Mensen van deze afkomst krijgen twee tot vier keer zo vaak diabetes als blanken.

Waarom hebben bepaalde afkomsten een verhoogde kans op diabetes type 2? 

Dat is mogelijk te verklaren door hetgeen wat ze eten en drinken. De bovenstaande culturen staan vooral bekend om hun 'lekkere keuken'. Deze lekkere keuken is vaak ook een ongezonde keuken. Dit zou weleens een verklaring kunnen zijn.


#3: Overgewicht is één van de belangrijkste risicofactoren bij diabetes type 2

Dit is misschien wel de belangrijkste risicofactor van dit hele stuk. Vooral omdat je het zelf kunt beïnvloeden. Je leeftijd en je ras kun je niet veranderen. Hoeveel vet je met je meezeult wel. Ook al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan.

overgewicht is een risicofactor voor diabetes type 2

Mensen met een BMI boven de 25 hebben een verhoogde kans op diabetes. Dit stijgt naarmate men dikker wordt.

Dat komt onder andere omdat vetweefsel je minder gevoelig maakt voor insuline. Daardoor krijg je een te hoge bloedsuiker.

Dit kun je omdraaien door het gewicht kwijt te raken. Vooral vet rond je middel lijkt de boosdoener.

In Amerika en West-Europa (maar ook steeds meer in Azië en Latijns-Amerika) spreekt men van de "obesitas-epidemie". 

En wat veroorzaakt voornamelijk overgewicht? Een ongezond eet- en drinkpatroon! Dat is ook de reden waarom je vaak ziet dat mensen met overgewicht ook last hebben of krijgen van overgewicht.


#4: Diabetes type 2 zit al in de familie

Net zoals bij jeugdsuiker is ouderdomssuiker gerelateerd aan wie het in je familie heeft. De kans wordt twee tot zes keer groter dat jij het ook krijgt.

Diabetes type 2 in de familie is niet mild

Wanneer beide ouders het hebben, wordt die kans 50% tegen de tijd dat je 50 jaar oud bent. Dat is enorm. Daarom kun je er maar beter voor zorgen dat je doet wat je kunt om een gezonde levensstijl aan te houden.

Diabetes type 2 in de familie hebben hoeft trouwens niet te betekenen dat je het over hebt geërfd. Erfelijkheid bij diabetes speelt zeker een rol, maar lang niet bij iedereen.

Wat IEDEREEN wel vanuit huize mee 'erft' is een eetpatroon. En als dit een ongezond eetpatroon was, dan verklaart het een hoop. Als je ouders diabetes type 2 hadden, dan kan het komen dat jij het nu ook hebt, omdat je hun ongezonde eetpatroon hebt overgeërfd.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5: Hoge bloeddruk

Veel mensen met diabetes type 2 hebben een te hoge bloeddruk, en vice versa.

Waarom? Omdat onderzoek ook laat zien dat een hoge bloeddruk in 9 van de 10 gevallen het gevolg is van een ongezond eetpatroon. Dat is ook de reden waarom je ziet dat veel  mensen met een hoge bloeddruk uiteindelijk diabetes type 2 krijgen...

...en waarom mensen met diabetes type 2 uiteindelijk ook een hoge bloeddruk krijgen.

Beide ziekten hebben als oorzaak dat ze worden veroorzaakt door een ongezond eet- en drinkpatroon.


#6: Coeliakie

Deze nare ziekte zorgt ervoor dat je een immuunreactie krijgt op gluten. Dit is een bestanddeel van graan, wat je veel in brood en pasta aantreft.

Er is een verband tussen coeliakie en diabetes. Veel mensen met de eerste ziekte krijgen ook de tweede. Waarom is niet bekend. Het enige wat we nu kunnen doen is speculeren.

Mogelijk moeten mensen die last hebben van coeliakie veel gezonde graanproducten vermijden. En missen ze daardoor gezonde vezels in hun eetpatroon. Weinig vezels eten is namelijk een grote voorspeller voor het krijgen van diabetes type 2?

Waarom? Omdat een eetpatroon met weinig vezels, vaak een eetpatroon is wat bestaat uit veel bewerkte producten die vol zitten met ongezonde suikers en koolhydraten.


#7: Ontstekingsremmende medicijnen

Corticosteroïden zijn medicijnen die lijken op een stof die je van jezelf in de bijnieren aanmaakt.

De medische toepassing van corticosteroïden als prednison is een ontstekingsremmende werking. 

Het zorgt ervoor dat je immuunsysteem wordt onderdrukt.

Daarom is het handig voor veel medische toepassingen. Denk voorbeeld bij een ziekte als reuma.

Echter zijn er ook nadelen.

Het zal er namelijk ook voor zorgen dat je insulineresistentie stijgt. Hierdoor zal je bloedsuiker ook stijgen. Als je de cortico's maar lang genoeg slikt (en in hoge doseringen) zal dit op den duur diabetes type 2 veroorzaken.

Gelukkig krijgt niet iedereen diabetes type 2 van deze middelen omdat het gebruik vaak van korte duur is OF in lage doseringen. Maar het gebruiken van deze middelen zal het risico op diabetes zeker verhogen.


#8: Roken

Uit onderzoek blijkt dat hoe meer sigaretten je rookt, hoe groter de kans wordt op diabetes. Rokers hebben doorgaans een 30-40% hogere kans op suikerziekte.

Roken zelf veroorzaakt geen diabetes. Sterker nog, roken onderdrukt het hongergevoel dus je zou verwachten dat het juist 'goed' zou zijn bij diabetes.

De reden dat we toch zien dat mensen die roken op den duur overgewicht krijgen en diabetes type 2 is simpel:

Mensen die roken, doen vaak ook andere dingen die ongezond zijn. Onderzoek laat zien dat ze ook:

  • Ongezonder eten
  • Vaker drinken (zowel alcohol als suikerrijke dranken)
  • Minder bewegen

Dit allemaal zal er natuurlijk voor zorgen dat het risico op het krijgen van diabetes type 2 stijgt.


#9: Zwangerschapsdiabetes is één de risicofactoren voor diabetes type 2 die niet begrepen wordt

Zwangerschapssuikerziekte is een variant waarbij een zwangere vrouw diabetes-achtige symptomen krijgt. Na de bevalling verdwijnt deze weer. Maar dit is wel een risicofactor voor het krijgen van diabetes op latere leeftijd.

Waarom stijgt de kans op diabetes type 2 in de toekomst bij zwangerschapsdiabetes?


De risicofactoren van zwangerschapsdiabetes verschillen niet veel met die van "normale" diabetes type 2.

Ook is hier de verklaring niet heel ver te zoeken als je logisch nadenkt:

Onderzoek laat zien dat de grootste risicofactor voor het krijgen van zwangerschapsdiabetes de voeding is.

Je maakt niet per definitie meer kans om type 2 te ontwikkelen op de lange termijn als je last hebt gehad van zwangerschapdiabetes.

De reden waarom men ziet dat vrouwen met zwangerschapsdiabetes later ook type 2 krijgen is heel simpel: deze vrouwen hebben vaak een leven lang een niet gezond eetpatroon. Dit verklaart waarom ze zowel diabetes krijgen tijdens de zwangerschap als ook later. 


#10: Een baby krijgen van 4 kilo of meer

Dit gaat meestal gepaard met zwangerschapsdiabetes.

Het krijgen van een baby met een hoog gewicht, komt doordat vrouwen een hoge bloedsuikerspiegel en hoge insulinespiegel hadden tijdens de zwangerschap.

De baby is dus niet zozeer de oorzaak van het later krijgen van diabetes type 2...

...maar meer een voorbode van wat er gaat gebeuren als je het eet- en drinkpatroon niet verbetert. Een baby van 4 kilo of meer is dus het GEVOLG van een ongezond eet- en drinkpatroon tijdens de zwangerschap.


#11: Je beweging is één van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van diabetes

Hiermee wordt bedoelt: minder dan drie keer per week een half uur. Het hoeft geen intensieve beweging te zijn. Zolang je loopt of iets actievers doet dan dat is het goed.

Waarom is het zo belangrijk om te bewegen?

Belang van bewegen

De suikers in je lichaam zijn nodig om je spieren, hersenen en andere organen aan de praat te houden. Maar als die weinig werk hoeven te verzetten, daalt je behoefte aan suiker. Als je dan niet minder eet, zal je bloedsuikerspiegel stijgen.

Wanneer je na het eten blijft zitten, gebeurt er vrij weinig voor het in de juiste banen leiden van je gestegen bloedsuikerspiegel.

Een wandeling per dag kan al genoeg zijn

weinig bewegen is een risicofactor voor diabetes type 2

Maar wanneer je naderhand een wandeling maakt van tenminste 15 minuten, worden alle voedingsstoffen (inclusief suikers) naar de juiste plek gestuurd.

Het is logisch dat wanneer je nooit beweegt, de kans op een chronisch verhoogde bloedsuiker hoger wordt.

Niet ideaal dus.

Waarom stijgt het risico op diabetes bij weinig beweging?

Meer bewegen heeft dus meerdere voordelen voor het lichaam.

Maar gebrek aan beweging is eigenlijk nooit de oorzaak van diabetes type 2. Je kunt suikerziekte prima voorkomen EN genezen zonder meer te bewegen. De reden dat we echter zien dat mensen die weinig bewegen toch diabetes krijgen is wederom simpel:

Mensen die weinig bewegen, doen vaak ook 'andere dingen' die ongezond zijn. Het voornaamste is ongezonder eten en drinken.


#12: Hart- en vaatziekten en herseninfarct

Hart- en vaatziekten zijn één van de meest voorkomende oorzaken van overlijden in het Westen.

Ze hangen ook samen met diabetes. Vermoedelijk komt dit doordat mensen met hart- en vaatziekten ongezonder eten en drinken... en daarnaast weinig bewegen. Het is daarom ook niet gehaal verrassend dat mensen die hart- en vaatziekten hebben uiteindelijk ook diabetes krijgen.

En mensen die diabetes type 2 hebben uiteindelijk last krijgen van hart- en vaatziekten.

Onderschat een gezonde levensstijl niet

Het zou ook kunnen dat er een onbekend mechanisme is waardoor mensen met deze ziekten vaker diabetes krijgen. Maar daar is momenteel geen enkele aanwijzing voor.


Wat we wel zeker weten? Ongezonder eten en drinken verhoogt de kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten... en vrijwel elke andere denkbare ziekte op aarde.


#13: Psychische problemen

Depressie, schizofrenie, bipolaire stoornis en andere psychische aandoeningen. Dit zijn vrij serieuze ziektes, waarvoor in mijn optiek te weinig aandacht is.

Dat komt mede doordat de wetenschap niet zo goed begrijpt waardoor ze ontstaan. We kunnen immers nog niet in de hersenen kijken.

Wat wel bekend is dat medicatie voor deze ziektes ervoor zorgt dat mensen een hogere kans lopen op diabetes.

Dat komt omdat ze enerzijds op zichzelf de bloedsuikerspiegel verhogen.

Maar ook omdat ze er vaak ook vaak voor zorgen dat mensen (onbewust) ongezonder gaan eten en drinken.

Een middel als lithium (voorgeschreven bij een bipolaire stoornis) veroorzaakt vaak dorst. De meeste mensen gaan hun dorst lessen met suikerrijke dranken. Wat natuurlijk zeer ongezond is voor het lichaam... en uiteindelijk ook diabetes type 2 zal veroorzaken.


#14: Slechte cholesterol verhoudingen zijn een risicofactor van diabetes type 2

Triglyceriden zijn vetcellen in het bloed. Hoe meer je daar van hebt voor langere tijd, hoe groter de kans op diabetes.

Aan de andere kant is er HDL cholesterol, wat in de volksmond bekend staat als "goed" cholesterol. Hoe minder je daar van hebt, hoe groter de kans is dat je diabetes krijgt.

Waarom? Ook dit is weer heel simpel te verklaren als je er overna denkt:

Slechte cholesterolwaarden ontstaan als gevolg van een ongezond eet- en drinkpatroon. 

Daarom zie je ook dat mensen met slechte cholesterolwaarden een veel hoger risico hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2. Sterker nog, het merendeel van de mensen die aan onze Diabetes Omkeren Methode cursus begint, heeft slechte cholesterol waarden bij aanvang van de cursus. 


#15: Polycysteus-ovariumsyndroom (syndroom van Stein-Leventhal)

Deze ziekte zorgt ervoor dat vrouwen cyste-vorming in hun eierstokken krijgen.

Het gaat gepaard met veranderingen in de hormoonhuishouding, die vermoedelijk de oorzaak daarvan zijn. Hierdoor menstrueren de vrouwen onregelmatig en is er geen regelmatige eisprong.

Ongeveer 10% tot 15% van de vrouwen heeft deze ziekte. Het is een risicofactor voor diabetes type 2. Vermoedelijk doordat de hormoonhuishouding anders in elkaar zit.

Helaas heeft het ook tot gevolg dat je haar krijgt op plekken waar je dat vooral niet wilt. Zoals op je gezicht. Ook word je erg zwaar. En dat helpt ook niet omdat het je insulineresistentie verhoogt.

Het Diabetesvrij Geheim verlaagt alle risicofactoren van diabetes type 2

Dit waren de belangrijkste risicofactoren die het risico op diabetes verhogen. Zoals je hebt kunnen lezen, kun je aan veel risicofactoren WEL iets doen.

Een gezond eetpatroon in combinatie met beweging voorkomt veel van de bovenstaande punten.

Hier kan ik jou een stukje bij helpen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Van welke risicofactoren van diabetes heb jij last denk je? Welke is het gevaarlijkst volgens jou? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 27 augustus 2023

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • erwin schoen schreef:

    hallo Ben,
    Ik heb nu enkele jaren diabetes type 2 en heb medicatie hiertegen sinds januari 2015.Nu is de suikerspiegel bij nuchter nog soms 7.8 en is te hoog, terwijl ik dagelijks 20 minuten wandel met de hond en smiddags ook naar mijn werk fiets 6 km 5x inde week.Ik beweeg dus voldoende en eet nu minder pasta, meer koolvis, minder aardappelen, geen snoep meer, geen cola meer(alleen soms cola zero 1x per week) en drink thee en 1x per dag een kop koffie met zoetje en koffiecreamer.Dus houd ik rekening met alles en toch gaat het niet echt beter met diabetes type 2.Ik neem nu zelfs al i.p.v. 1 tablet al sinds enkele maanden 2 tabletten in van het product Gliclazide 30 mg PCH op verzoek van de huisarts, tevens heb ik een te hoge bloeddruk (gemiddeld bovendruk 145 en onderdruk 98) en slik ook al 2 tabletten i.p.v. 1 de laatste maanden (enalaprilmaleaat 5 mg) om de bloeddruk naar beneden te krijgen.Ook is mijn cholestorol te hoog en slik atorvastatine teva40 mg 1 per dag en weet dus niet of het allemaal wel werkt?
    Mijn huisarts zegt niet zoveel als ik bij haar op bezoek kom en laat dit gewoon maar doorsudderen…ik heb het idee dat ze niets aan al die medicatie wil veranderen, en ik krijg nu ook veel last van tintelingen in mijn benen /voeten en handen vooral al ik in bed lig.Heeft dit alles met de diabetes te maken of zijn het bijwerkingen van deze medicijnen coctail?Zie graag je advies.Mvg Erwin Schoen

    • Marloes Schuurman schreef:

      Hallo Erwin,

      Goed dat je al deze producten links laat liggen en veel beweegt. Maar laten we het hebben over wat je dagelijks WEL eet en drinkt.

      Kun je mij dat precies vertellen? Wellicht kan ik hier en daar wat vinden wat verbeterd kan worden.

      Met vriendelijke groet,
      Marloes

  • Share via
    >