Heb jij last van neuropathie aan de voeten? Dan is de kans groot dat je diabetes schoenen nodig hebt.
Maar waar moet je precies op letten bij het kopen van deze schoenen?
En waar moet en kun je diabetes schoenen het beste kopen?
In dit artikel krijg 7 tips om de juiste diabetes schoenen te kopen. Dit is namelijk enorm van belang om je voeten niet verder te beschadigen. Ook leer je waar je deze schoenen het beste kunt kopen.
More...
Diabetes schoenen kopen bij neuropathie aan de voeten?
Schoenen kopen is lastig. En al helemaal wanneer je diabetes hebt. Als diabetespatiënt heb je namelijk een sterk verhoogde kans op neuropathie.
Neuropathie aan de voeten zorgt ervoor dat je verkeerd zittende schoenen niet opmerkt. Dit vergroot de kans op wonden. Neuropathie betekent letterlijk zenuwschade. Zenuwschade zorgt ervoor dat je geen gevoel hebt in de voeten.
Neuropathie ontstaat het eerst in delen van het lichaam die minder goed doorbloed zijn. Vaak zijn dat de voeten. Daarom moet extra aandacht besteed worden aan de voeten van diabetespatiënten. Het kopen van de juiste schoenen is een belangrijk onderdeel daarvan.
Waarom zou je diabetes schoenen moeten kopen?
Diabetes schoenen is iets waar je absoluut niet zonder kunt wanneer je in een gevorderd stadium van diabetes type 2 zit.
Diabetes schoenen zijn schoenen die speciaal gemaakt worden voor diabetici.
Deze schoenen helpen de druk te verlagen op plekken met zichtbare wonden of op plekken waar wonden makkelijk ontstaan.
Diabetes schoenen zijn dus een uitvinding voor diabetespatiënten. Het is alleen wel handig als je dan ook weet waar je op moet letten bij het kopen van deze schoenen.
Doel van dit artikel
"Een schoenverkoper vraagt altijd aan zijn klanten of de schoenen lekker zitten."
Maar wat nu als je helemaal niets voelt door de neuropathie aan je voeten? Dan is het lastig bepalen of de schoenen goed zitten.
Daarom geef ik je in dit artikel 7 tips bij het kopen van de juiste diabetes schoenen.
#1 Koop de diabetes schoenen nooit alleen
Winkelen is leuk. Tenminste, dat geldt voor een groot deel van de vrouwen. Als jij een man bent zul je deze zin maar even moeten negeren.
Maar wat winkelen nog leuker maakt is om het met iemand te doen. Ongegeneerd je mening kunnen geven wanneer iets wel of niet mooi is. Of wanneer iets wel of niet goed zit.
En dat laatste punt is een belangrijke voor diabetespatiënten. Want wanneer je neuropathie hebt, is het gevoel in je voeten gedeeltelijk of helemaal weg. Of een bepaalde schoen goed zit, kun je zelf dus niet bepalen.
Neem iemand mee die ervaring heeft met diabetes of gewoon kan aangeven of een schoen goed zit. In dit artikel spreek ik voortaan over een partner omdat dit de uitleg versimpelt. Deze partner moet goed kunnen bepalen of een schoen juist zit of niet.
Checklist bij het kopen van diabetes schoenen
Dit zijn allemaal belangrijk punten om te kunnen bepalen of een diabetes schoen goed zit. Hieronder bespreek ik specifieke punten die je moet hanteren bij het kopen van de juiste schoenen.
#2 Koop de juiste lengtemaat
Deze tip klinkt misschien makkelijk maar zo makkelijk is het niet wanneer je geen gevoel in je voeten hebt.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen:
Koop de juiste lengtemaat
De lengtemaat van de schoen is zelf belangrijk wanneer je geen diabetes hebt. Moet je nagaan hoe belangrijk dit is wanneer je wel diabetes hebt en wondjes heel makkelijk kunnen ontstaan.
Hierboven had ik het al even benoemd:
Waarom niet wanneer je zit?
"Wanneer je staat neemt de druk op je voeten toe en schuiven de voeten altijd iets naar voren. Ook wel logisch omdat de voeten opeens je volledige gewicht moeten dragen."
Pas op
Een schoen kan dus passend zijn wanneer je zit maar tegen de voorkant aankomen wanneer je staat. En dat moet je absoluut niet hebben wanneer je diabetes hebt.
Het liefst laat je iemand anders voelen om te kijken of de lengtemaat juist is. Aan de voorkant moet minimaal 1 cm lengte overblijven. Dit kun je heel simpel bepalen door de breedte van je duim te hanteren.
#3 Koop de juiste breedtemaat
Hier geldt hetzelfde verhaal als hierboven. De breedtemaat is iets wat de mensen nog moeilijker kunnen inschatten.
De juiste breedtemaat is belangrijk voor de druk van de voet. Wanneer diabetes schoenen in de breedte te krap zitten neemt de druk in de voet sterk toe. En dit is precies de reden waardoor er wonden aan de voet kunnen ontstaan.
Een normale breedtemaat wordt ook wel een G-leest genoemd. Inmiddels is dat niet meer een standaard breedte maat voor de gemiddelde Nederlander.
Nederlanders hebben over het algemeen bredere voeten en gaan al snel richting een H-leest. Toch wordt een G-wijdte nog altijd als normaal gehanteerd.
Een bredere leest kun je herkennen aan de letter in het alfabet, die toeneemt. Een H staat verder in het alfabet dan een G. Wanneer een G-leest als een normale leest wordt gehanteerd is een H leest dus breder. Daarentegen hebben mensen met hele smalle voeten eerder een F leest nodig.
Belangrijke informatie
Wat belangrijk is om te weten, is dat diabetespatiënten een schoen NIET moeten hoeven uitlopen.
In vele schoenenzaken wordt gezegd dat een schoen wel uitloopt wanneer deze schoen van leer is. En dat klopt ook. Maar als diabetespatiënt kun je dat jezelf niet permitteren, aangezien de kans op wonden sterk toeneemt.
Bij te smalle diabetes schoenen ontstaan drukplekken bij de kleine of grote teen en bij te wijde schoenen kan teveel wrijving voor blaren en wonden zorgen. Laat ook hier iemand voelen of er niet teveel spanning op de breedte staat of dat er juist teveel ruimte in overblijft.
#4 Koop de juiste pasvorm
Nu hoor ik je denken.. De juiste pasvorm heeft toch te maken met de juiste lengte- en breedtemaat?
Dat klopt, dat is een deel van de pasvorm.
Maar de wreefsluiting en de hielkap bepalen of een schoen goed aan de voeten blijft zitten. Met de lengte en breedtemaat is bepaald of de schoen in de breedte en lengte goed zitten. Maar de hoogte van de schoen en de sluiting bij de hiel is ook erg belangrijk.
De hoogte van de wreef wordt bepaald door de holling aan de binnenkant van je voet.
Wanneer je een sterke holling hebt, is de wreef hoger en zullen schoenen snel te strak zitten.
Wanneer je nauwelijks tot geen holling hebt, heb je platvoeten en zullen diabetes schoenen snel te ruim zitten.
De reden waarom schoenen vaak te straks zitten is, omdat mensen met een hoge wreef niet genoeg ruimte bovenop de voet krijgen.
Door deze drukpunten kunnen ook hier wonden ontstaan. Andersom kunnen te ruim zittende schoenen door de wrijving blaren veroorzaken.
Beide wil je niet laten gebeuren. Daarnaast krijgen diabetespatiënten snel last van opgezette voeten. Ook hier moet rekening mee gehouden worden.
Vraag altijd om advies als je het niet zeker weet!
Je kunt altijd om advies vragen om te bepalen of je een hoge of een lage wreef hebt.
Vervolgens kunnen verkopers aangeven of de schoen voor een hoge of lage wreef geschikt is. De hielkap moet vooral stevig zijn en goed om de hiel sluiten, zodat de schoen genoeg stevigheid biedt en daarnaast geen wrijving op de hak veroorzaakt.
#5 Koop de juiste hak hoogte
De kans is groot dat je niet meer aan schoenen met een hoge hak moet denken, hoe mooi dat ook is.
En gelukkig zeg ik ook niet dat je dit moet doen. Maar een geheel platte schoen is ook niet goed voor de diabetische voet.
Van nature is de hiel iets hoger dan de bal van de voet. Een helemaal platte schoen komt de voet niet helemaal ten goede. Idealiter zie je dus een kleine hak van 1 tot 3 cm. Dit hangt af van persoon tot persoon. Kies dus iets wat je zelf fijn vindt.
Een hak hoogte van 7 cm is niet echt aan te raden. Ondanks dat je partner misschien zegt dat die dat graag wilt.
Wanneer de hak namelijk te hoog is ontstaat er teveel druk op de voorvoet.
Op deze manier kunnen er blaren ontstaan onder de bal van de voet. Dit kunnen uiteindelijk wonden worden.
Wil je goede diabetes schoenen?
#6 Ook schoenzolen zijn belangrijk
We hebben nu bijna alle onderdelen van de diabetes schoen wel gehad. Echter is er nog één belangrijk punt:
De schoenzool
Schoenzolen moeten namelijk een dempende werking hebben.
En dat is het geval bij een verende zool die zachter is. Harde en hele platte zolen zijn vaak niet verstandig.
Vooral in combinatie met neuropathie is een dempende schoenzool belangrijk.
Zo ontstaan er minder gemakkelijk wonden onder de voet. De voet krijgt bij neuropathie minder zuurstof, in combinatie met een harde schoenzool komt er nog minder zuurstof bij je voet en tenen. Op deze manier ontstaan wonden.
Daarnaast moet de schoenzool goed buigzaam zijn.
Dit geldt voor het deel waar de bal van de voet zich bevindt in de schoen (bij de voorvoet). Zie de afbeelding links.
Een praktische tip bij het kopen van schoenen, probeer de schoenen met de hand te buigen. Is de schoen goed te buigen op de plek waar de bal van de voet komt? Dan is het een goede schoenzool.
#7 Koop diabetes schoenen met de juiste voering
Inmiddels ken je alle eisen voor aan de buitenkant van de schoen. Van breedtematen tot de buigzaamheid van schoenzolen. En dat is goed. Deze kennis heb je allemaal nodig bij het kopen van diabetes schoenen.
Het deel dat we echter nog niet besproken hebben is de binnenkant van de schoen. Hier zit namelijk nog wel een addertje onder het gras.
DE VOERING VAN DE SCHOEN
De voering van de schoen moet namelijk glad zijn. Het liefst zie je geen stiksel aan de binnenkant van de schoen.
Deze stiksels kunnen de voet namelijk makkelijk irriteren. Daarnaast is het goed dat de voering van de schoen van leer gemaakt is.
Volledig leren schoenen zorgen er namelijk voor dat de schoen ademt. De voeten kunnen hierdoor makkelijker afkoelen waardoor deze minder snel opzetten.
Voel je stiksels of andere harde randjes? Dan is het beter om de schoen niet aan te passen. Vraag tevens of de gehele schoen van leer is gemaakt.
Waar kun je diabetes schoenen kopen?
Diabetes schoenen kun je in verschillende winkels kopen of online bestellen.
"Online bestellen heeft niet mijn voorkeur."
Alle voorgaande besproken tips vallen dan in het niet. Schoenen kunnen namelijk niet gepast worden.
Er zijn verschillende winkels die diabetes schoenen verkopen. Zo blijkt dat De Bristol, Scapino en Van Haren diabetes schoenen verkopen. Af en toe is er een aanbieding en kan je ze goedkoop krijgen.
Echter zijn dit kwalitatief gezien vaak geen goede schoenen. Veelal zijn de schoenen niet gemaakt van leer waardoor de schoen niet ademend is. Je voeten zwellen daardoor makkelijk op.
Een merk dat het vaak wel goed doet, is Ecco. Ecco heeft diabetes schoenen voor zowel vrouwen als mannen. De schoenen zijn gemaakt van leer en hebben een goede pasvorm. Nu weet je waar je op moet letten bij het kopen van sandalen, instappers, sneakers en veterschoenen.
Het Diabetesvrij Geheim
Genoeg over diabetes schoenen. Ben je deze ziekte namelijk helemaal zat en wil je weer gezond door het leven gaan? Dan heb ik goed nieuws voor je.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
P.s: Waar koop jij het liefst jouw diabetes schoenen? Waarom is dit een prettig merk voor jou? Laat hieronder een reactie achter
Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 23 november 2023
Niet alleen diabetes patienten kunnen last hebben van neuropathie.
Door chemotherapie heb ik blijvend last van een zekere mate van neuropathie. Ik kan op gewone schoenen lopen, mits deze stevig zijn en goed steun bieden. Maar lang niet alle schoenen voldoen hieraan.
Dat is vervelend om te lezen! Er zijn zeker verschillende verklaringen voor neuropathie.
Ik heb diabetes 2 en polyneuropathie, woon in Spanje en loop altijd op sandalen. Merk Gabor, met 3 -voudige ruime klittenbandsluiting. Last van opgezette voeten maar door de sluiting te verzetten is dit geen probleem.
Bedankt voor de tip 🙂