11 Beste Diabetes Type 2 Apps Van 2021 (Iphone, Ipad & Android)

Wat Is Diabetes Type 2

dec 31
11 Beste Diabetes Type 2 Apps Van 2021 (Iphone, Ipad & Android)

Het gebruiken van diabetes apps kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je eetpatroon, je bloedsuiker te stabiliseren en zelfs je diabetes type 2 volledig om te keren.

Maar tegenwoordig zijn er honderden apps om uit te kiezen. Zowel voor je Iphone, Ipad, Apple Watch, Android als gewoon je Windows computer. Daarom ga ik je hierbij helpen.

In dit artikel geef ik je de 11 beste diabetes apps. Je krijgt van alles. Zowel diabetesdagboek apps als apps die je helpen bij het tellen van je koolhydraten.

More...

Wat zijn diabetes apps precies?

Diabetes apps zijn hulpprogramma's op je smartphone, tablet, smart watch of computer die je helpen je diabetes onder controle te krijgen en/of te houden. Denk hierbij aan apps die je helpen je koolhydraten te tellen of een app die je helpt om meer inzicht te krijgen in je bloedsuikerwaarden (zoals een diabetesdagboek app).

Globaal zijn heb je vier categorieën diabetes apps op de markt

 • Diabetesdagboek apps
 • Diabetes management apps 
 • Bloedsuiker omreken apps
 • Diabetes recepten apps

Diabetesdagboek apps zijn apps waarin je een 'dagboek' bij kunt houden. Vaak is dit een app waarin jij je bloedsuikerwaarden bij kunt houden. Soms ook je voeding/koolhydraten.

Diabetes management apps zijn eigenlijk ook diabetesdagboek apps maar dan hebben ze nog meer functies die je kunnen helpen. Denk hierbij aan het voorspellen van je HbA1c waarde op basis van de metingen die jij de afgelopen tijd hebt gedaan. Of het koppelen van een specifieke meter aan de app om waarden uit te lezen/door te sturen.

Bloedsuiker omreken apps hebben maar één functie: je bloedsuiker van een bepaalde eenheid omrekenen naar een andere eenheid. Hierbij kun je van mmol/L naar bijvoorbeeld mg/dl. Of van een HbA1c waarde in procenten omrekenen naar een waarde in mmol/mol.

Diabetes recepten apps spreken voor zich. Het zijn apps met allerlei recepten die je (volgens de makers) zullen helpen om je bloedsuiker te verlagen. Helaas is dit niet altijd waar. Later in dit artikel ga ik hier specifiek op in.

Door de bomen zie je het bos niet meer

Het probleem tegenwoordig is dat er veel te veel apps zijn. Als je in de Google Play Store op "diabetes apps" zoekt, krijg je meer dan 100 resultaten. Nu kun je natuurlijk al die apps downloaden en ze stuk voor stuk afgaan om te kijken of ze goed zijn...

...maar ik ben dan bang dat je letterlijk weken verder bent.

Daarom heb ik deze vervelende taak op mij genomen en veel apps voor je bekeken om te achterhalen welke apps jou het beste kunnen helpen om je diabetes onder controle te krijgen of zelfs helemaal om te keren.

Doel van dit artikel

In dit artikel krijg je dan ook de beste 11 diabetes apps voor het jaar 2021. Dit lijst zal ik elk jaar aanpassen om je zo, elk jaar weer, de beste apps te geven voor je diabetes.


Diabetes dagboek apps & koolhydraten tellen apps

#1 MySugr is één van de beste diabetes apps om je bloedsuiker in kaart te brengen

Met MySugr kun je heel makkelijk je bloedsuiker waarden bijhouden en terugzoeken. De app kan volgens MySugr verschillende dingen doen.

Je kunt je gemiddelde waarden bekijken. Je kunt schommelingen inzien. Je kunt je geschatte HbA1c waarde benaderen (op basis van je dagelijkse metingen). En nog veel meer.

Wat MySugr misschien wel één van de beste diabetes apps maakt is dat je er verschillende bloedsuikermeters aan kunt koppelen. Hierdoor worden de metingen van je bloedsuikermeter automatisch doorgestuurd naar de MySugr app.

diabetes apps MySugr

Er zijn verschillende koppelingen mogelijk zoals:

 • Accu-Chek Instant
 • Accu-Chek Mobile
 • Accu-Chek Guide
 • Senseonics Eversense

Extra betalen voor het automatisch uitlezen van je meter

Het nadeel is wel dat je extra moet betalen voor het koppelen van je bloedsuikermeter en het automatisch uit laten lezen. Dit kost 2,99 euro per maand of 27,99 euro per jaar. Dan krijg je de MySugr PRO functionaliteiten.

Maar als je een Accu-Chek Instant of Accu-Chek Mobile meter koopt/hebt, dan krijg je deze MySugr Pro abonnement helemaal gratis.

Maar als je ervoor kiest om gewoon je waarden handmatig in te vullen, dan kun je deze diabetes app gratis gebruiken en daarmee perfect inzicht krijgen in je bloedsuiker.

Je kunt bij deze app ook nog de hoeveelheid koolhydraten die je hebt gegeven invullen om zo een verband te vinden tussen hoeveel koolhydraten je eet en hoe hoog je suiker wordt.

Het probleem is dat je zelf handmatig moet rekenen hoeveel koolhydraten je hebt gegeten en dit vervolgens moet invullen. Dit doet de app dus NIET voor je. 

Eerlijk gezegd is dit ook meer een functie voor mensen met diabetes type 1.

Type 1 patiënten zonder insuline pomp moeten elke keer handmatig berekenen hoeveel koolhydraten ze hebben gegeten en de hoeveelheid insuline die ze willen spuiten hierop bijstellen. Hiermee voorkomen ze dat hun bloedsuiker te hoog of te laag wordt.

Deze app is zowel verkrijgbaar op Apple producten (Iphone, Ipad) als Android producten.


#2 Diabetes Dagboek App van Suderman Solutions

In deze Diabetes Dagboek app kun je eigenlijk niets meer dan je bloedsuiker bijhouden.

De titel van de app omvat eigenlijk alles wat je ermee kunt doen. De app is veel simpeler dan de MySugr app. Het is simpeler omdat het veel minder functionaliteiten heeft.

Indien je puur opzoek bent naar een diabetes dagboek app om je bloedsuiker bij te houden en meer niet... dan is deze app prima om te gebruiken.

Persoonlijk zou ik nog steeds MySugr aanraden omdat het een stuk mooier en inzichtelijker is.


#3 Myfitnesspal is mijn favoriete diabetes app om je voeding bij te houden

Ik zal er geen doekje om winden:

Myfitnesspal is mijn favoriete app ooit om mijn voeding in bij te houden.

diabetes dagboek apps

De app bevat miljoenen voedingswaren. Vrijwel elk product in de Nederlandse en Belgische supermarkten kun je erin vinden. En als je iets niet kunt vinden? Dan kun je het zelf toevoegen.

Het bijhouden van je voeding is essentieel als jij je diabetes onder controle wilt krijgen.

Door dit te doen, kun je precies inzien hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten je eet.

En ook hoeveel vezels je eet. En dat is een nutriënt die weinig mensen bijhouden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een eetpatroon hoog in vezel één van beste voorspeller is voor het onder controle krijgen van je bloedsuikerspiegel.

En dit kun je in Myfitnesspal zeker bijhouden. Daarnaast kun je ook in de app instellen hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten je wilt eten. Door hierop te sturen, heb je ook meer controle over je bloedsuiker.


#4 De Eetmeter

De Eetmeter app is een goede app om je voeding in bij te houden.

Het is een 'Nederlandse' app van het Voedingscentrum. En dat is nu net het probleem. Het probleem is niet dat de app Nederlands is...

...maar dat de app van het Voedingscentrum is.

En dat betekent dat - na het invullen van je voedingsdagboek - jij adviezen krijgt die gebaseerd zijn op de Schijf van Vijf. Je krijgt daardoor het advies om meer koolhydraten/suikers te eten en te minderen in vet. 

Volgens het Voedingscentrum is vrijwel al het vet verkeerd en moet je daar zo min mogelijk van eten. Dit is absoluut NIET waar.

diabetes dagboek app eetmeter

Het probleem van mensen met diabetes type 2 is JUIST dat ze geen gezonde vetten eten.

Kijk naar het eetpatroon wat diabetes type 2 bij iemand heeft veroorzaakt en je zult structureel zien dat ze teveel snelle suikers/koolhydraten aten en veel te weinig gezonde vetten.

Als je ervoor kiest om de Eetmeter als je diabetes dagboek app te gebruiken, gebruik het dan alleen om de 'cijfers' in te zien en negeer alle adviezen die de Eetmeter je geeft volledig.

Alleen al hierom is MyFitnessPal een betere diabetes app omdat het geen ongevraagd advies geeft.


#5 Fooducate

Fooducate is een samenvoeging van twee Engelse woorden:

Food en educate.

Food betekent voeding en educate betekent leren. Oftewel, deze diabetes app wil je meer leren over voeding.

Dat doet het door een waslijst aan voedingswaren in de app te hebben waarvan je de voedingswaarden kunt inzien.

Dit helpt je natuurlijk om gezonder te eten. Ook geeft de app 'cijfers' aan producten om je zodoende te laten zien of iets gezond is of ongezond is (in hun ogen).


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Koolhydraatkenner

De koolhydraatkenner app heeft maar één functie:

Je vertellen hoeveel koolhydraten/suiker een product bevat.

Dit is vooral handig voor mensen met diabetes type 1 omdat ze hiermee kunnen berekenen hoeveel insuline ze moeten spuiten. Voor de rest vertelt de app je helemaal niets over hoe gezond het product is en bijvoorbeeld hoeveel vezels het bevat.

Het kijkt puur en alleen naar de hoeveelheid koolhydraten en suikers die een product bevat. Is dat hetgeen wat jij zoekt? Dan is deze app voor jou. Vooral als je diabetes type 1 hebt.

Maar als je 'dieper' in je voeding wilt duiken en wilt weten hoeveel eiwitten/vetten/koolhydraten/vezels je eet, dan is deze app daar veel te beperkt voor.


#7 Voedingswaardetabel

De voedingswaardetabel app is vergeleken met de Koolhydraatkenner app vele malen beter. Hierin kun je een stuk meer producten opzoeken en krijg je vrijwel alle informatie te zien die je nodig kunt hebben:

 • Koolhydraten en suikers
 • Eiwitten
 • Vetten
 • Vezels
 • Mineralen
 • Vitamines

Je krijgt eigenlijk veel meer informatie dan je ooit nodig zult hebben. Maar teveel informatie is in dit geval een stuk beter dan te weinig.

De voedingswaardetabel app kun je alleen gebruiken om producten op te zoeken.

Je kunt het dus niet gebruiken als diabetes dagboek waarin jij dagelijks je eetpatroon in bijhoudt.

Dit kun je wel in bijvoorbeeld MyFitnessPal of de Eetmeter doen.

diabetes app

#8 Glooko

Glooko is ook een hele goede app. Het is min of meer hetzelfde als MySugr alleen kun je er net iets meer mee.

Voornamelijk op het vlak van je bloedglucosemeter aan de app koppelen kun je hier veel meer dan bij MySugr.

Je kunt bij Glooko meer dan 30 verschillende meters koppelen terwijl ze bij MySugr op één hand te tellen zijn.

Dat klinkt als een voordeel maar er zitten twee addertjes onder het gras. Namelijk:

 • Je moet wel wat affiniteit met computers/elektronica hebben om je meter te koppelen aan de Glooko diabetes app
 • Voor veel (oudere) meters moet je een speciale kabel van Glooko (kost ongeveer 50 euro) zelf aanschaffen om de data van je bloedglucosemeter uit te kunnen lezen

De bovenste punten zijn geen nadelen. Het zijn hooguit aandachtspunten als je besluit gebruik te maken van deze diabetes app.

Glooko is niet voor iedereen

Het gebruik van Glooko kost even van technologische moeite qua instelwerk en soms ook de aanschaf van hun speciale kabel als je meter niet relatief nieuw is.


#9 Diabetes:M is één van de meeste gebruikte diabetes apps

Indien de MySugr app en Glooko je niet bevallen, kun je ook nog de Diabetes:M. In principe doet deze app precies hetzelfde als de andere twee.

Het is één van de meeste gebruikte diabetes apps (vooral door type 1 diabeten). Dat is de voornaamste reden dat ik hem hier even noem.

Ik kan niet echt een reden verzinnen waarom je deze app boven MySugr of Glooko zou verkiezen.

Maar indien die twee je niet bevallen heb je nu in ieder geval een derde app om te proberen.

Alleen kun je hier niet veel meer dan alleen je koolhydraten tellen en je bloedsuikerwaarden bijhouden.


Bloedsuikerwaarden omrekenen apps

De onderstaande diabetes apps heb je van tijd tot tijd nodig.

Dit zijn zeker geen essentiële apps zoals bij een diabetes dagboek app maar ze kunnen handig zijn als jij je waarden wilt omrekenen.

#10 Easy HbA1c Converter

Er zijn ook nog diabetes apps om je bloedsuikerwaarde mee om te rekenen van procentuele HbA1c metingen naar de 'nieuwe waarde' in mmol/mol.

Voorheen kreeg je een HbA1c waarde in procenten. Bij 6% of lager was je helemaal gezond. Maar tegenwoordig staat 6% gelijk aan 42 mmol/mol.

Mocht je een keer een waarde in procenten krijgen en het in mmol/mol willen weten, kan kun je deze app gebruiken. Je kunt de app natuurlijk ook andersom gebruiken:

Als je nu een waarde in mmol/mol krijgt, kun je hem terugrekenen in procenten om te zien wat je 'vroeger' zou hebben gescoord.


#11 HBA1C calculator

Wil jij je HbA1c waarden niet alleen van procenten naar mmol/mol berekenen maar ook naar mmol/L of mg/dl?

Dan kan dat met deze app. Je kunt met deze app dus je HbA1c waarde (wat een lange termijn meting is van je bloedsuiker) omrekenen naar de waarde die je normaal zou krijgen bij een 'gewone' vingerprik meting.

Die metingen worden in Nederland in mmol/L gemeten en in Belgie in mg/dl.

In Nederland ben je diabetesvrij als je 6,0 mmol/L of lager meet. Dit is in Belgische waarde 108 mg/dl.


Er zijn ook nog diabetes apps met recepten...

En naast alle bovenstaande apps, heb je ook nog tientallen diabetes apps met recepten. 

En die diabetes recepten apps bevatten op hun buurt weer honderden recepten.

Om een goed oordeel te vellen over deze apps, zou ik alle recepten moeten bekijken om te zien of ze wel echt gezond zijn voor diabeten. Dat zou denk ik weken (al dan niet maanden) duren.

Dat is helaas niet te doen.

Maar mijn indruk van de apps is dat ze vaak alleen ernaar streven om je koolhydraatarm te laten eten. De nadruk ligt vooral op de hoeveelheid koolhydraten die je eet en niet volledig op de kwaliteit van die koolhydraten. 

En dat is jammer, want het is juist de kwaliteit van de koolhydraten die vele malen belangrijk is dan de hoeveelheid. Je kunt gerust (relatief) veel koolhydraten eten en je diabetes omkeren mits je koolhydraatbronnen van hoge kwaliteit eet.

Als je recepten wilt, kun je beter naar onze gratis recepten kijken of onze kookboeken.

Daarvan weet ik 100% zeker dat ze gezond zijn. Helaas kan ik dat over die diabetes recepten apps niet zeggen.

Mijn diabetes apps aanbevelingen

Van deze hele lijst zou ik je eigenlijk maar twee (soorten) diabetes apps willen aanraden:

 • Een diabetes dagboek app om je waarden in bij te houden
 • Een diabetes app om je eetpatroon in bij te houden

Tip!

Om je waarden bij te houden, zou ik je enorm willen aanraden om MySugr te gebruiken. Vooral als je een meter hebt die je aan de app kunt koppelen. Dan gaat het meten en bijhouden eigenlijk automatisch.


Heb je een oudere meter? Dan zou je Glooko kunnen overwegen in combinatie met hun kabeltje. Deze kost ongeveer 50 euro.


Om je eten bij te houden zou ik je enorm willen aanraden om MyFitnessPal als app te gebruiken. De app is relatief simpel, je kunt van alles instellen en je kunt er - letterlijk - miljoenen producten vinden.

Het Diabetesvrij Geheim

Zo, dit waren alle diabetes apps die ik je kan aanraden voor Iphone, Ipad, Apple Watch, Android en Windows.

Maak er gebruik van want met deze digitale hulpjes kun je veel makkelijker je bloedsuiker verlagen en laag houden.

Wil jij je diabetes type 2 volledig omkeren? Dat kan ook!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Welke diabetes apps gebruik jij om je bloedsuiker onder controle te krijgen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Waar kan ik de app van Clear vinden , Ik ben sins 205 Diabetes , Ik zou graag informatie willen hebben over de aap

  • Marloes Schuurman schreef:

   Het is niet gratis. Om de app te kunnen gebruiken moet je ook gebruik maken van hun ‘sensor’. En dat zal je 120 euro PER MAAND kosten.

 • Share via
  >