Vasten Tijdens De Ramadan Bij Diabetes Type 2? Uitleg + 3 Tips!

Wat Is Diabetes Type 2

nov 08
Vasten Tijdens De Ramadan Bij Diabetes Type 2? Uitleg + 3 Tips!

Kun je volledig meedoen met de Ramadan als je diabetes type 2 hebt?

Bij suikerziekte wil je immers goed letten op wat en wanneer je eet. Bovendien speelt medicatie bij veel diabetici een rol.

Is het daarom wel verstandig om te vasten? Hoe ga je om met je medicijnen in deze periode? In dit artikel leg ik het allemaal uit en geef ik 3 tips hoe je veilig kunt deelnemen aan de Ramadan als je diabetes hebt.

More...

Vasten tijdens de Ramadan bij diabetes?

De achterliggende gedachte en uitvoering van de Ramadan bestaat al honderden jaren. Er liggen ook spirituele doeleinden aan ten grondslag om je tijdens deze heilige maand van bepaalde fysieke behoeften te onthouden.

Wanneer je mee wilt doen aan de Ramadan mag je van zonsopgang tot zonsondergang niet eten of drinken. Voor de kwetsbaardere groepen geldt dat ze niet mee hoeven te doen. Met name omdat het voor hen een risico kan vormen om dagelijks zolang te vasten.

Als je dus een ziekte zoals diabetes hebt, ben je in principe vrijgesteld. Maar toch zijn er veel mensen die dan alsnog mee willen doen. Het is wel belangrijk om dit verantwoord te doen.

Doel van dit artikel

Kun je als diabeet veilig deelnemen aan de Ramadan; of is het, in het belang van je gezondheid, beter om jezelf vrij te stellen? En als je hoe dan ook wilt meedoen, hoe pak je dit dan het beste aan? Je leest het hier.

Mag je meedoen met de Ramadan als je suikerziekte hebt?

Ja, ondanks de ziekte kun je gewoon deelnemen. Het is wel belangrijk om alert te blijven op hoe je je voelt en eventuele gezondheidsrisico’s uit te sluiten.

Niet veel mensen weten het, maar feit is dat vasten als je diabetes hebt zelfs erg gezond kan zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat:

  • Je lichaam insuline gevoeliger wordt
  • Je makkelijker gewicht kunt verliezen
  • Het maag-darmstelsel tot rust komt

En zo zijn er nog tal van andere voordelen van vasten voor je gezondheid. Dus of je nu diabetes hebt of niet, vasten is in veel gevallen juist gezond.

Toch wil je jezelf wel goed voorbereiden voor deze periode. Daarom geef ik je 3 tips om het vasten tijdens de Ramadan bij diabetes zo goed mogelijk te kunnen doen.


3 tips om veilig te vasten tijdens de Ramadan bij diabetes type 2

#1 Drink voldoende water wanneer mogelijk

Het is belangrijk om voldoende water te drinken tijdens de uren wanneer je wel mag eten en drinken. En ik wil je ook echt aanraden om dit te doen!

Je lichaam heeft namelijk vaak een te hoge bloedsuiker.

En door voldoende te drinken, krijg je lichaam de kans om de overtollige suikers weg te werken.

Hierdoor zullen de suiker minder schade kunnen aanrichten. Gun je lichaam dat water dus ook.

Natuurlijk moet je geen frisdrank of vruchtensap drinken. Dan krijg je alsnog veel suikers binnen.

Drink voldoende water. Dat hydrateert je lichaam het beste en heb je hard nodig als je diabetes hebt. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#2 Plan je medicatie goed in

Moet je wel je (diabetes)medicijnen blijven nemen tijdens de vastperiodes? Dat is een lastige vraag om een eenduidig antwoord op te geven. Meestal neem je namelijk de medicijnen vlak voor of tijdens het ontbijt in.

Diabetesmedicatie zoals metformine en gliclazide zijn erop gericht om je bloedsuiker te verlagen. En als je insuline spuit, moet je dit vaak echt specifiek afmeten op de hoeveelheid koolhydraten of suikers die je gaat consumeren.

Vasten Ramadan Diabetes Medicatie

Echter, als je niets eet, dan zal je bloedsuiker ook niet stijgen. Daarom kan het gebruik van dit soort medicijnen zelfs gevaarlijk zijn tijdens het vasten.

Je loopt dan het risico op een te lage bloedsuiker.

En dat is zeker geen pretje. Sterker nog, dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Aan de andere kant ligt het er ook maar net aan wat je na zonsondergang allemaal eet en drinkt. Indien je dan veel suikers eet (wat ik overigens niet aanraad) moet dat toch weer worden goedgemaakt met medicatie.

In de meeste gevallen is het daarom het beste om de medicatie in te nemen op het moment dat je je vastperiode verbreekt. Dus eigenlijk wat je normaal aan medicijnen neemt bij het ontbijt, gebruik je nu zodra je voor het eerst die dag gaat eten.

Maar het verschilt van medicijn tot medicijn.

Niet alleen verschilt het van persoon tot persoon wat je het beste kunt doen... maar het verschilt ook qua medicatie! Als je bijvoorbeeld pillen slikt voor een hoge bloeddruk, dan kun je de inname momenten hiervan gewoon hetzelfde houden.


Dat geldt overigens voor heel veel soorten medicatie omdat die verder geen invloed hebben op 'andere' processen van het lichaam.


Diabetesmedicatie is anders! Dat heeft wel een direct effect op je bloedsuiker. En omdat je niet eet, zal de daling groter zijn dan normaal. Daarnaast hangt het er ook nog eens vanaf WAT je gebruikt. 


Iemand die alleen metformine slikt, kan de innamemomenten en inname hoeveelheid gewoon hetzelfde houden.


Maar iemand die gliclazide of insuline gebruikt, moet erg oppassen aangezien deze middelen vele malen sterker zijn dan metformine.


Het beste kun je gewoon je bloedsuiker meten en een beetje in de gaten houden hoe hoog of laag het wordt. Zo kun je de boel gedurende de Ramadan bijhouden en bijsturen.


Des te meer medicatie bij diabetes type 2 je gebruikt, des te meer je de boel in de gaten moet houden!


#3 Kies gezonde voeding wanneer je weer gaat eten

En wanneer je weer gaat eten, voorkom dan de koolhydraat- en suikerrijke producten. Het beste wat je kunt doen is om een gezonde maaltijd te eten met veel groenten, vezelrijke producten, gezonde vetten en voldoende eiwitten.

Tijdens een periode van vasten krijgt je lichaam namelijk de kans om de bloedsuiker te verlagen. Dat is gezond voor iedereen, maar helemaal als je diabetes hebt.

Maar wat nu als je vervolgens dit voordeel totaal tenietdoet door veel koolhydraatrijke producten in een kort tijdsbestek te nuttigen?

Je bloedsuiker schiet dan de lucht in, waardoor je binnen een mum van tijd weer terug bij af bent. Dan zit je alsnog met een verhoogde bloedsuiker.

Kies daarom de producten die je tijdens de voedingsperiode nuttigt heel bewust uit. En voorkom dus dat ze een aanslag zijn voor je bloedsuiker.

Vasten tijdens de Ramadan met diabetes type 2 is prima!

Zoals je hebt kunnen lezen is vasten tijdens de Ramadan bij diabetes type 2 toegestaan en kan het ook vrij verantwoord.

Vasten is zelfs heel gezond voor het lichaam. Vooral wanneer je diabetes type 2 hebt, omdat het je insulinegevoeligheid kan verhogen.

Maar uiteindelijk is hetgeen wat je eet en drinkt het allerbelangrijkst bij het verbeteren van je bloedsuiker. Je kunt daar namelijk behoorlijk gezonde resultaten mee behalen!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: wil jij vasten tijdens de Ramadan met diabetes type 2? Hoe pak jij dat aan qua medicatie? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 08 november 2023

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend