Hoe Hoog mag je Suiker zijn? Uitleg + 8 Tips om het te Verlagen

Wat Is Diabetes Type 2

dec 20
Hoe Hoog mag je Suiker zijn? Uitleg + 8 Tips om het te Verlagen

Heb je diabetes en ben je benieuwd welke waarden je moet hebben voor een gezonde bloedsuiker? 

Of heb je nog geen diabetes en wil je dit voorkomen door je bloedsuiker gezond te houden?

Dan is dit artikel handig voor jou. 

Je leert precies hoe hoog je suiker mag zijn onder verschillende omstandigheden en ik geef je 8 tips om je bloedsuiker te verlagen mocht je een verhoogde bloedsuiker hebben. 

More...

Een gezonde bloedsuiker

Je bloedsuiker geeft aan (zoals de naam al zegt) hoeveel suiker (glucose) er in je bloed zit. 

Waarom zit er suiker in je bloed?

Suiker is de makkelijkste stof om door het lichaam om te zetten naar energie. Suiker is dus een energiebron en zorgt ervoor dat jij dagelijks kunt wandelen, nadenken of lezen

Suiker wordt via je bloed getransporteerd naar je organen om daar opgenomen te worden door de lichaamscellen. Dat is tevens waar insuline zijn intrede doet. 

Insuline zorgt er namelijk voor dat de suikers in je bloed afgegeven kunnen worden aan je organen. Ze zorgen als het ware voor het openen van de poorten van de lichaamscellen. 

Daarom gaan de woorden bloedsuiker en insuline altijd hand in hand.  

Doel van dit artikel

Je bloedsuiker hoort onder normale omstandigheden altijd binnen bepaalde waarden te vallen om zo gezond mogelijk te kunnen blijven leven.


In dit artikel vertel ik je precies wat deze waardes zijn. Tevens geef ik 8 tips om je bloedsuiker rondom die waarden te houden. Als je deze tips toepast is de kans groot dat je bloedsuiker op een gezond niveau zal komen of blijven. 

Hoe hoog mag je suiker zijn (nuchter)?

Om te kunnen zeggen hoe hoog je bloedsuiker mag zijn, moet je eerst weten dat je bloedsuiker op verschillende manieren uitgedrukt kan worden. Ik zal je niet lastig vallen met moeilijke eenheden, maar de basis is wel belangrijk

In Nederland maken we gebruik van de eenheid mmol/L, terwijl in België gebruikt wordt gemaakt van de eenheid mg/dL. Dat is verder geen ramp, maar dat betekent wel dat er verschillende waarden aan hangen. 

Hieronder vertel ik je meer over de waarden van een nuchtere bloedsuiker. Dat betekent dat je niets hebt gegeten of gedronken voor de bloedsuikermeting en dat er dus geen invloed is van voedsel of dranken op je bloedsuiker.

Moet je naar het ziekenhuis om je bloedsuiker te meten? Dan is het voornamelijk deze waarde die gemeten wordt.

Nuchtere bloedsuikerwaarden in Nederland

 • Een gezonde bloedsuiker bevindt zich dan tussen de 4 mmol/L en 6 mmol/L
 • Je hebt een licht verhoogde bloedsuiker, dit noemen ze ook wel prediabetes als je bloedsuiker tussen de 6 mmol/L en 7 mmol/L zit
 • Je hebt officieel diabetes type 2 op het moment dat je bloedsuiker boven de 7 mmol/L zit


Nuchtere bloedsuikerwaarden in België

 • Een gezonde bloedsuiker bevindt zich dan tussen de 72 mg/dL en 108 mg/dL.
 • Je hebt een licht verhoogde bloedsuiker, dit noemen ze ook wel prediabetes als je bloedsuiker tussen de 108 mg/dL en 126 mg/dL zit
 • Je hebt officieel diabetes type 2 op het moment dat je bloedsuiker boven de 126 mg/dL zit

Daarnaast zijn mensen wel eens benieuwd hoe hoog je suiker kan zijn...

...de suikerwaardes kunnen bij diabeten wel eens oplopen tot 25 mmol/L. Dan heb je echt een flink verhoogde bloedsuiker en dan moet er snel iets aan gedaan worden. Er zijn in de praktijk nog veel hogere bloedsuikerwaardes gemeten, maar dit komt gelukkig niet vaak voor. 


Wat beïnvloedt de bloedsuiker?

Er zijn verschillende dingen die je bloedsuiker beïnvloeden waardoor bovenstaande waarden niet altijd op gaan. Dat zijn onder andere:

 • Eten en drinken
 • Het dageraad fenomeen
 • Zwangerschap

Daarnaast zijn er nog een aantal punten die van invloed kunnen zijn op je bloedsuiker, maar die zullen niet per se hele hoge schommelingen veroorzaken. Hierbij moet je denken aan stress, sporten, medicatie en ziek zijn. 

Hoe hoog mag je suiker zijn na het eten?

Je bloedsuikerwaarde stijgt nadat je iets gegeten of gedronken hebt. Dat is heel normaal. 

Je lichaam krijgt voedsel binnen. Dit wordt vervolgens verteerd en opgenomen door het bloed. Dat betekent dat je bloedsuiker stijgt aangezien er meer energie voorradig is. Het ene product zorgt voor een hogere bloedsuiker stijging dan het andere, daar lees je straks meer over. 

Maar hoe hoog mag je suiker zijn na een maaltijd (niet nuchter)?

Normaal gesproken mag je bloedsuiker tot 2 uur na een maaltijd tussen de 5 mmol/L en 10 mmol/L zijn. 
In België geldt dat je bloedsuiker tot 2 uur na de maaltijd tussen de 90 mg/dL en 180 mg/dL mag zijn.

Toch schrikken veel mensen als ze hun bloedsuiker meten en vervolgens een bloedsuiker van 9.5 mmol/L aflezen op het moment van meten. Terwijl dit dus heel normaal is. 

Stijgt je waarde boven de 10 mmo/L uit, dan zou het best wel eens kunnen dat je diabetes type 2 hebt of in het voorstadium van diabetes type 2 zit. 

Hoe hoog mag je suiker zijn

Hoge bloedsuikerwaarde in de ochtend?

Dit is een speciale en één die erg vaak over het hoofd wordt gezien. Dit wordt ook wel het Dageraad fenomeen genoemd. 

Hij is zo onbekend dat zelfs artsen, diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners niet van dit effect af weten. Terwijl veel diabeten er last van hebben.

Een hoge bloedsuiker in de ochtend is iets wat ik vaak terugzie. Hierbij moet je denken aan waarden tussen de 7 en 9 mmol/L bij een nuchtere meting. Dat betekent dus dat er nog niets gegeten of gedronken is als de meting wordt gedaan. En zoals ik je hierboven verteld heb hoort een nuchtere gezonde bloedsuikerwaarde onder de 6 mmol/L te zitten. 

Je zou dus zeggen dat mensen die in de ochtend een bloedsuiker waarde van 7.5 mmol/L meten een te hoge bloedsuikerwaarde zouden hebben, maar dat is niet altijd een effect waar je iets aan kunt doen. 

Hoe dat kan? Dat leg ik je hieronder uit.

In de nacht slaap je. Je eet en drinkt (als het goed is) niets. En veel mensen denken dat het lichaam 's nachts geen energie nodig heeft. Maar het tegendeel is waar. Met name je:

 • Maag- darmstelsel
 • Hersenen

Gebruiken in de nacht erg veel energie en zijn dus heel actief. Daar is energie voor nodig. Je lever maakt vervolgens hormonen aan die ervoor zorgen dat je ongevoeliger wordt voor insuline en er meer suikers uit je lever vrij worden gemaakt. In je lever liggen de meeste suikervoorraden opgeslagen. Deze worden dus gebruikt op het moment dat je deze nodig hebt.

hoe hoog mag je bloedsuiker zijn


Dit is waarom je nuchtere bloedsuikerspiegel in de nacht stijgt. Het spreekt dan ook voor zich dat je dit effect niet kunt behandelen. Het is een natuurlijk fenomeen van het menselijk lichaam.

Pas op

Heb je gedurende de dag ook continu een verhoogde bloedsuiker? Of is je bloedsuiker in de ochtend wel ERG hoog? Dan is de kans dat een ongezonde levensstijl deze hoge bloedsuiker in de ochtend veroorzaakt wel erg groot. Dus dan raad ik je wel aan daar absoluut iets aan te doen. De tips om je bloedsuiker te verlagen lees je verderop in dit artikel. 

Hoe hoog mag je suiker zijn in de ochtend? Dat ligt dus iets genuanceerder dan de meeste mensen denken.

Wil je meer weten over een hoge bloedsuiker in de ochtend. Klik dan hier om naar het artikel te gaan die je daar van alles over uitlegt

Hoe hoog mag je suikergehalte zijn als je zwanger bent?

In principe streef je er tijdens de zwangerschap naar om je bloedsuikerwaarden hetzelfde te hebben zoals je bloedsuiker normaal gesproken is. Dat betekent:

 • Nuchter niet hoger dan 6 mmol/L
 • Na een maaltijd niet hoger dan 10 mmol/L

Echter kan het zijn dat je insuline-ongevoeliger bent tijdens je zwangerschap. Dit is puur zodat het lichaam weet dat je voldoende voedingsstoffen in je bloed houdt om je baby van energie te voorzien. Een iets verhoogde suiker is dus geen ramp, maar blijf het wel goed in de gaten houden. 


Je lange termijn bloedsuikerwaarde (HbA1c)

Deze heb ik met opzet als laatst genoemd, omdat dit één van de belangrijkste waarden is om te onthouden. Deze waarde verteld je namelijk precies hoe gezond je bloedsuiker is. Deze waarde wordt gemeten aan de hand van bloedprikken en dus niet enkel via een vingerprik. 

Wanneer je vinger geprikt wordt voor bloed, meet je alleen de hoeveelheid suikers op dat moment in je lichaam. Maar je hebt geen idee hoe je bloedsuiker de afgelopen weken was. Daarvoor is de HbA1c in het leven geroepen. 

Deze waarde geeft de gemiddelde bloedsuiker weer over een periode van de laatste 8 tot 12 weken. 

Op deze manier heb je geen last van het dageraad fenomeen, of van een flinke maaltijd die je net hebt gegeten. Dat scheelt dus enorm en laat veel beter zien hoe gezond jij echt bent. 

Om het nog moeilijker te maken wordt ook deze waarde op verschillende manieren weergegeven. Dus op de vraag: "hoe hoog mag je suiker zijn met betrekking tot je hbA1c waarde?" Dan zijn hier weer andere getallen van toepassing. 

Hetgeen wat je voornamelijk moet onthouden zijn de volgende waarden:

Hoe hoog mag je lange termijn suiker zijn?

 • Een gezonde HbA1c waarde ligt onder de 42 mmol/mol. Dit staat eigenlijk gelijk aan die 6.0 mmol/L of de 108 mg/dL. 
 • Met een waarde tussen de 42 en 53 mmol/mol heb je prediabetes. en dit staat gelijk aan de waardes tussen de 6 en 7 mmol/L of de 108 en 126 mg/dL.
 • Is je HbA1c waarde hoger dan 53 mmol/mol? Dan heb je officieel diabetes type 2. Dit staat gelijk aan een waarde hoger dan 7 mmol/L of 126 mg/dL. 

Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Tips om je suiker te verlagen

Ben je er na het lezen van dit artikel achter gekomen dat je suiker toch wat hoger is dan verwacht? Dan heb ik hieronder verschillende tips om je suiker naar beneden te brengen. 

#1 Kies de juiste koolhydraten

Koolhydraten zijn niet allemaal even slecht als het aankomt op een gezond eetpatroon voor diabeten. Er valt simpelweg onderscheid te maken in snelle en langzame koolhydraten. 

Snelle koolhydraten wil je zo veel mogelijk vermijden, terwijl je langzame koolhydraten heel goed kunt eten.

Maar hoe herken je langzame koolhydraten?

Over het algemeen zijn dit koolhydraatbronnen die een lage glycemische index en lading hebben. 

hoe hoog mag je glucose zijn

Dan moet je denken aan:

Groente, peulvruchten, noten, zaden, koolhydraatarm brood en havermout.

Wat al deze producten gemeen hebben is dat ze weinig koolhydraten per 100 gram bevatten en veel vezels. Wat mij gelijk bij de volgende tip brengt:


#2 Eet meer vezels

Vezels zijn een vorm van koolhydraten die door het lichaam niet opgenomen kunnen worden. 

Je vraagt je nu waarschijnlijk af waarom het dan zo gezond is om ze te eten...

 • Vezels zorgen voor een minder hoge bloedsuikerpiek
 • Vezels zijn gezond voor je darmflora

Beide zijn erg belangrijk bij het gezond houden van je lichaam. 

Vezels zitten met name in plantaardige producten omdat ze voor de stevigheid van planten zorgen. Het rijtje producten dat ik bij de voorgaande tip noemde bevatten dan ook veel vezels en zijn mede daarom zo gezond.


#3 Vetten zijn niet zo ongezond als je denkt

De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat vetten je dik maken, voor diabetes zorgen en de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Maar het tegendeel is juist waar.

hoe hoog mag je suikergehalte zijn

Gezonde vetten dragen bij aan een gezonde bloedsuiker. En dan heb ik het niet alleen over onverzadigde vetten.

In dit rijtje horen ook de verzadigde vetten die met name komen uit onbewerkte producten. 

De enige die ik je absoluut afraad te eten zijn de transvetten. Dit zijn vetten die niet in de natuur voorkomen en voornamelijk gebruikt worden in de meeste bewerkte producten. Denk hierbij aan:

 • Koekjes, gebakjes, pizza, frituurvet, chips, margarine etc. 

Van deze hele lijst kun je dan ook wel zeggen dat deze ongezond is. Wil jij je bloedsuiker verbeteren dan raad ik je sterk aan deze producten te vermijden. 

Maar de vetten uit onbewerkte producten zorgen daarentegen voor een verbetering van je bloedsuiker. Hierbij moet je denken aan de volgende producten:

 • Roomboter
 • Olijfolie
 • Avocado
 • Noten
 • Zaden
 • Vette vis
 • Kaas
 • Volle zuivelproducten

Wil jij dat je suiker minder hoog is? Dan raad ik je aan bovenstaande producten vaker te eten. 


#4 Begin wat later met je ontbijt

Oeps wat zeg ik nu...

"Het ontbijt is toch de belangrijkste maaltijd van de dag?"

En ook hier moet ik je teleurstellen. Want het blijkt dat ontbijten eigenlijk helemaal niet nodig is. Sterker nog, het is eigenlijk veel gezonder om later met je ontbijt te beginnen.

hoe hoog mag je suiker zijn bij zwangerschap

Dat heeft alles te maken het het hormoon: insuline.

Op het moment dat je start met eten dan stijgt je bloedsuiker. Om je bloedsuiker te verlagen worden de suikers vervolgens afgegeven aan de lichaamscellen om gebruikt te worden als energiebron. Insuline zorgt ervoor dat dat laatste mogelijk is. 

Maar insuline is tevens het vet-opslag hormoon. En op het moment dat je begint met eten en het hormoon insuline continu in je bloed aanwezig zorg je er eigenlijk voor dat je minder gevoelig voor insuline wordt. Dat werkt diabetes type 2 in de hand.

Andersom wordt het lichaam gevoeliger voor insuline op het moment dat dit hormoon een lange tijd in lage hoeveelheden aanwezig is in het bloed. En een hogere insuline gevoeligheid verkleint de kans op diabetes type 2.


De enige manier om dat voor elkaar te krijgen is door te vasten. Vandaar dat het heel handig is om je ontbijt later te eten en ook eerder te stoppen met eten. 


#5 Ga meer bewegen

Je eetpatroon bepaalt voor ongeveer 90% of je diabetes type 2 ontwikkelt of niet.  En het bepaalt ook voor 90% of je er weer vanaf komt. 

De laatste 10% wordt eigenlijk bepaalt door sporten, erfelijkheid en nog een aantal andere punten. 

Deze tip is dus niet zo belangrijk als het hebben van een gezond eetpatroon, maar het kan zeker wel bijdragen aan je gezondheid op het moment dat je gezond eet. 

hoe hoog mag je lange termijn suiker zijn

Belangrijke informatie

Met meer bewegen bedoel ik niet zozeer dat je een marathon moet gaan lopen. Een wandeling van een half uur na het avondeten zorgt er namelijk al voor dat je bloedsuikerpiek kan halveren

Ben je dus niet zo van het sporten? Dan raad ik je aan elke dag een wandeling te maken. Op deze manier zorg je voor een betere bloedsuikerregulatie. 

Ben je wel gek op sporten? Dan kan ik alleen maar zeggen:

"Hoe meer, hoe beter".

#6 Drink de juiste dranken

Ook dit is wat veel mensen vaak vergeten. Niet alleen eten zorgt voor een bloedsuikerstijging, maar dat kunnen calorierijke dranken ook zeker. 

Als ik het over calorierijke dranken heb, dan vallen water, koffie en thee dus af. Mits je deze laatste twee zonder melk en suiker drinkt natuurlijk. 

Nee als ik het over calorierijke dranken heb, dan heb ik het over dranken die over het algemeen veel suikers bevatten. Denk dan aan de volgende dranken:

 • Frisdranken
 • Energie dranken
 • Fruitsapjes (in deze categorie valt bijvoorbeeld ook Dubbelfris)
 • Limonade siroop

Alle bovenstaande dranken zullen voor een verhoging van je bloedsuiker zorgen en doen helemaal niets goeds voor je lichaam. Indien je deze dranken blijft drinken is de kans om je bloedsuiker te verlagen heel klein

In plaats daarvan raad ik je aan het te houden bij: 

 • Water
 •  Thee
 • Zwarte koffie
 • En als uitzondering: zelfgemaakte smoothies met de juiste fruitsoorten.

Wat mij gelijk bij de volgende tip brengt... 

#7 Kies de juiste fruitsoorten

Als kind is je altijd verteld dat fruit erg gezond is. En enerzijds klopt dat ook. Anderzijds geldt dat niet voor alle fruitsoorten.

Met name als je een verhoogde bloedsuiker hebt moet je oppassen met bepaalde fruitsoorten. Dat zijn de fruitsoorten die veel fruitsuiker bevatten en weinig vezels.

De volgende fruitsoorten horen in dit rijtje thuis:

 • Banaan
 • Ananas
 • Mango
 • Druiven

En zo zijn er nog een aantal. Wil je graag een volledige lijst? In dit artikel lees je welk fruit je moet vermijden als je diabetes type 2 hebt

Valt al het fruit af? Nee gelukkig blijft er nog genoeg fruit over wat juist heel erg gezond is. 

suikerziekte hoe hoog mag het zijn

Één van de gezondste fruitsoorten op aarde zijn de bessen. 

Deze groep bevat weinig suiker en daarentegen heel veel gezonde antioxidanten. Zowel blauwe bessen als zwarte bessen doen het goed. Ook frambozen, aardbeien, cranberries en bosbessen bevatten weinig suiker en zijn erg gezond. 

Eet deze bessen met wat Griekse yoghurt en je hebt een heerlijk toetje. 


#8 Het Diabetesvrij Geheim

Al deze tips zullen je zeker een heel eind op weg helpen om je bloedsuiker te verlagen. Maar wist je dat jij je diabetes type 2 volledig kunt omkeren? Zeg maar vaarwel tegen je diabetes medicatie...

Alles wat je nodig hebt kun je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS: Hoe heb jij ontdekt dat je bloedsuiker te hoog was? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Wil.Determan schreef:

  Zeer informatieve website

 • toon biemans schreef:

  vanmorgen was mijn suikergehalte 29.8 !!!
  volgende week wil de huisarts beginnen met insuline spuiten,
  moet het niet eerder?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is extreem hoog zeg. Je zou direct moeten beginnen inderdaad. Maar mijn advies is om direct te beginnen met het aanpassen van je eetpatroon. Want met zo’n hoge waarde is het vrijwel 100% zeker dat het door je eet- en drinkpatroon komt.

 • Share via
  >
  Send this to a friend