11 Gevaarlijke Complicaties Van Diabetes Type 2 Op Lange Termijn

Gevolgen & Complicaties Diabetes Type 2

okt 28
11 Gevaarlijke Complicaties Van Diabetes Type 2 Op Lange Termijn

De complicaties van diabetes type 2 op de lange termijn zijn zeer ernstig. En dan met name de lichamelijke complicaties van diabetes.

Het is daarom belangrijk om te weten welke deze zijn zodat je ze kunt vermijden.

Ontdek hier de 11 gevaarlijkste complicaties van diabetes type 2 die je op lange termijn zult ervaren. En leer ook wat je kunt doen om dit te voorkomen EN te genezen (als je er al last van hebt).

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Meest voorkomende complicaties van diabetes type 2

Steeds meer mensen worden in Nederland gediagnosticeerd met diabetes type 2. inmiddels zijn het er meer dan 1,1 miljoen!

De kans is groot dat jij één van deze mensen bent. Elke ziekte heeft helaas zijn eigen desastreuze gevolgen op het lichaam.

De complicaties van diabetes mellitus type 2 kunnen op korte en lange termijn kunnen enorm gevaarlijk zijn. Als jij diabetes type 2 hebt, wil je ongetwijfeld weten wat deze ziekte in de toekomst met je kan doen.

Doel van dit artikel

Daarom zal ik je in dit artikel uitleggen wat de 11 meeste voorkomende (en gevaarlijke) complicaties van diabetes type 2 zijn. Het zijn geen acute gevolgen maar complicaties op lange termijn.

Daarnaast zal ik je ook tips geven om al deze verschrikkelijke complicaties van diabetes type 2 te voorkomen of zelfs om te keren. Voeding blijkt namelijk de sleutel te zijn tot een diabetes type 2 vrij leven.

Allemaal door dezelfde ziekte?

De complicaties van diabetes type 2 lijken totaal niet op elkaar. De ene persoon heeft last van zijn linkervoet en de ander heeft last van zijn darmen. Er lijkt geen oorzaak-gevolg te zijn in het leven van een diabetes type 2 patiënt...toch?

Schijn bedriegt

Alle complicaties van diabetes type 2 zijn een samenloop van 2 dingen:

 • Verhoogde bloedsuikerspiegel
 • Teveel insuline in het bloed

Vooral het eerste punt veroorzaakt de meest voorkomende chronische complicaties van diabetes type 2.

Je bloedvaten zijn vrij grote buizen waar bloed doorheen stroomt. Maar je moet je bloedvaten systeem zien als een grote boom. De stam van die boom is je hart. Zonder je 'stam' is er geen boom.

Hoe verder je van je hart verwijderd bent, hoe kleiner de bloedvaten worden. Je bloedvaten vertakken zich als een boom in steeds kleiner wordende takken.

Haarvaten zijn HEEL klein en schadegevoelig

Uiteindelijk kom je uit bij haarvaten. De naam zegt het al; dit zijn bloedvaten die ontzettend klein zijn. De diameter van een haarvat is 5 tot 10micrometer. De diameter van een haar op je hoofd is 180 micrometer. De naam is dus niet heel goed gekozen:

Een haarvat is vele malen KLEINER dan het daadwerkelijke haar op je hoofd.

Je kunt je dus wel voorstellen dat haarvaten daardoor makkelijk verstopt raken en harder worden. Dat is namelijk wat er gebeurt bij vrijwel alle microvasculaire en macrovasculaire complicaties van diabetes type 2. Doordat er te veel suiker in je bloed aanwezig is, verstopt het de haarvaten.

Hierdoor kan er geen zuurstof en/of voedingsstoffen naar belangrijke organen getransporteerd worden. Ook kunnen afvalstoffen niet afgevoerd worden.

Dit proces, samen met hoge insulinespiegels (waardoor je insuline ongevoelig wordt), zorgen voor de 11 gevaarlijke complicaties van diabetes type 2 op korte en lange termijn.


#1 Nefropathie is één van de dodelijke complicaties van diabetes type 2

Het 'nefro' gedeelte van nefropathie is afgeleid van het Latijnse nephros. Dit betekent 'nieren'. Pathie is afgeleid van patheia en betekent 'lijden'. Nefropathie is dus ' het lijden van je nieren'.

Je nieren hebben een hele belangrijke functie in het lichaam:

Het filteren van giftige stoffen uit je bloed en het hanteren van je water/zout huishouding.

Je nieren zijn zo belangrijk dat je er zelfs 2 hebt. Toch is het mogelijk om met één nier door het leven te gaan.

Menig nierdonor kan dit beamen. Wat helaas niet mogelijk is, is om zonder nieren door het leven te gaan.

Je nieren werken zoals elk ander filtratie systeem.

nierfalen diabetes type 2

Je nieren sterven langzaam af als je ze niet goed verzorgt

Vloeistof (bijvoorbeeld water) wordt van de ene naar de andere kant van het filter geleidt. In het filter wordt vervuiling tegengehouden waardoor er aan de andere kant van het filter schoon water komt.

Maar wanneer het filter vies is en verstopt raakt, zal de vervuiling niet goed uit het water worden gehaald. In het ergste geval gaat het filter zelfs stuk en wordt er niets meer gefiltreerd.

Zo werken je nieren ook!

Dit gebeurt er in je nieren. Door het verstopt raken van de haarvaten, sterft je nier af.


Doordat er geen goede bloedtoevoer naar de nieren is, kunnen de nieren hun functie niet goed uitvoeren. Een verslechterde nierfunctie is daarom eerder regel dan uitzondering bij iemand met gevorderde diabetes type 2.


#2 Retinopathie

De retina is het lichtgevoelige gedeelte in je oog wat licht opvangt.

Je retina is verbonden met een zenuw die naar de hersenen gaat. Door deze verbinding is het voor onze hersenen mogelijk om 'licht' te vertalen naar een beeld. Dit is hoe wij mensen kunnen zien.

oogschade

Zoals bij de nieren, is je retina erg goed doorbloed met haarvaten.

Hetzelfde probleem als bij de nieren doet zich hier voor.

Verstopte bloedvaten zorgen ervoor dat de doorbloeding niet goed kan verlopen.

Daardoor ga je steeds waziger zien.

Hoewel retinopathie bij beginnende diabetes type 2 niet vaak voorkomt, zal het op den duur zeker een rol gaan spelen. Wanneer de diabetes type 2 slecht wordt behandeld, bestaat er een hele grote kans op het ontwikkelen van blindheid.


#3 Neuropathie

Bij neuropathie is er sprake van schade aan de zenuwen. Een neuroloog houdt zich alleen maar bezig met het centrale zenuwstelsel. Hier vallen de hersenen (één van de macrovasculaire complicaties van diabetes) en zenuwen (één van de microvasculaire complicaties van diabetes) onder.

Ook bij de neuropatische complicaties is de oorzaak verstopte haarvaten.

Doordat de zenuwen verstikt raken door de suikers, zullen ze niet goed functioneren. Hierdoor krijg je symptomen als:

 • Tintelingen
 • Prikkelingen
 • Koud pijnlijk gevoel
 • Branderig gevoel
 • Pijn bij aanrakingen

Wat je wel/niet krijgt, hangt erg van je toestand af en het orgaan waar de schade is. Hoe gevoeliger het orgaan, hoe meer last je zal hebben van neuropathie. Denk hierbij aan je handen en voeten. Deze zijn erg gevoelig. Maar daar kom ik straks op terug.


#4 Alzheimer

Dit is misschien nieuw voor je maar Alzheimer wordt ook wel diabetes mellitus type 3 genoemd. Je leest het goed. De cijfers gaan verder dan 'type 2'. Als je heel specifiek bent, kun je zo'n 10 soorten diabetes vinden.

 Je vraagt jezelf misschien af:

Wat heeft een hersenziekte te maken met diabetes type 2?

Alzheimer wordt voornamelijk veroorzaakt door overmatige amyloide (plaque) vorming in de hersenen. Elke mens krijgt met amyloide vorming in de hersenen te maken. Maar niet iedereen krijgt er last van. Er lijkt een bepaalde drempel te zijn die je moet overschrijden.

Diabetici overschrijden deze drempel heel vaak. De verklaring hiervoor was jarenlang een mysterie. Maar inmiddels is er een goede theorie ontdekt.

Hoe je Alzheimer krijgt door diabetes type 2

In het brein kan je een enzym genaamd Insulin Degrading Enzyme (IDE) vinden.

Dit enzym breekt, zoals de naam al zegt, insuline af in het brein.

Maar wat het ook doet, is amyloide afbreken.

Wanneer er veel amyloide is en weinig insuline, zal het amyloide afbreken. Dit houdt je hersenen gezond.

diabetes Alzheimer
Maar wanneer er veel insuline in het lichaam en de hersenen aanwezig is, zal het geen tijd hebben om amyloide af te breken.

Hierdoor stapelen deze eiwitklontjes op en verstikken ze je hersenen. Hierdoor ontwikkel je Alzheimer. Onderzoek laat zien dat mensen met diabetes veel vaker Alzheimer ontwikkelen dan mensen die dit niet hebben.

De haarvaten spelen ook een rol

Daarnaast bestaan je hersenen voor een groot deel uit haarvaten. Het verstopt raken hiervan is ook niet bevorderlijk van het brein. Hoogstwaarschijnlijk draagt dit extra bij aan de verstikking van het brein.


#5 Diabetische voet is één van de meest belemmerende complicaties van diabetes

Dit is wellicht de meest voorkomende lichamelijke complicatie van diabetes. Althans, het is één van de eerste die mensen als erg vervelend en gevaarlijk ervaren.

Diabetische voet wordt veroorzaakt door neuropathie. Doordat de doorbloeding van je voeten slecht(er) is, brengt dit verschillende gevolgen met zich mee. Denk hierbij aan:

 • Minder gevoel in je tenen en voet
 • Koude voeten
 • Tintelende voeten
 • Pijnscheuten
 • Wonden die moeilijk genezen
 • Verkleuringen aan tenen en voet
diabetische voeten

Dit komt allemaal doordat de zenuwen in je voeten beschadigd raken. Er is ook geen medicijn om dit te verhelpen.

Het enige wat het kan verhelpen, mits je er op tijd bij bent, is diabetes type 2 genezen en omkeren met voeding.

De prognose van een diabetische voet is dus niet rooskleurig.

Pas op

Pas op: doordat je minder gevoel hebt in je voeten, voel je niet wanneer je 'pijn' ervaart. Knellende schoenen of scherpe nagels kunnen voor enorme schade zorgen. Normale mensen voelen wanneer er iets 'mis' is.

Maar met een diabetische voet heb je die luxe niet. Soms realiseren mensen pas dat er iets is wanneer ze de geur van rottend vlees ruiken. Je raadt het al; het is hun voet.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Maag- en darmklachten

Wat zou je ervan zeggen als ik je vertel dat jij twee hersenen hebt. En de twee hersenen zitten niet in je schedel. Nouja, eentje wel. Dat zijn de hersenen die je kent.

Je lichaam heeft een orgaan wat ook wel 'het tweede brein' wordt genoemd. Sterker nog, het heeft een directe verbinding met je hersenen.

Ik heb het over je maag-darmstelsel.

De lichamelijke complicaties van diabetes type 2 stoppen niet bij de hersenen in je schedel.

Een ongecontroleerde bloedsuikerspiegel tast alles aan in je lichaam. Ook je maag-darmstelsel.

Het is niet heel moeilijk voor te stellen dat dit gebeurt. Voor het opnemen van voedingsstoffen is een hele goede doorbloeding van de darmen nodig.

maag darm klachten diabetes

Je darmen nemen voedingstoffen namelijk meteen op in het bloed. Maar als de haarvaten van je maag-darmstelsel verstopt zijn met suikers, dan gaat het al snel mis.

Daarnaast zorgt neuropathie ervoor dat de darmen niet op de juiste manier functioneren. Zoals retinopathie ervoor zorgt dat je ogen slechter werken, zal neuropathie van je darmen ervoor zorgen dat ze minder goed functioneren.

Dit kan zich op verschillende manieren vertalen:

 • Diarree
 • Verstopping
 • Een opgeblazen gevoel
 • Snel vol zitten
 • Misselijkheid
 • Overgeven

#7 Huidproblemen

Je huid is het grootste orgaan van het lichaam. Ik weet wat je denkt:

"Ik wist niet dat organen ook aan de buitenkant van mijn lichaam konden zitten!"

Dat kunnen ze zeker. Ik zal je nog iets wat grappiger is vertellen. Je huid bestaat uit zogenaamde epitheel cellen. Alle cellen die in contact staan met 'de buitenlucht' zijn epitheel cellen. Weet je welk orgaan ook epitheel cellen bevat?

Je longen.

Je longen staan immers in contact met de buitenlucht wanneer je inademt. Je huidcellen en de bekleding van je longen zijn gemaakt van dezelfde stof. Leuk weetje om mee te koop te lopen bij een eerstvolgend familie feest.

Wat helaas minder leuk is, zijn de huidproblemen (diabetische dermopathie) die veroorzaakt worden door diabetes type 2. De complicaties hierbij zijn vrijwel hetzelfde als bij de diabetische voet. Je huid is minder gevoelig of juist erg geprikkeld. Wondjes helen helaas ook heel slecht.

Daarnaast kunnen er zogenaamde 'suikerplekken' ontstaan.

Deze plekjes zijn waarschijnlijk het gevolg van ophoping van suikers in de haarvaten van de huid.

Je kunt deze plekjes herkennen aan hun ovale (o,5 tot 1 cm) rode kleur. Op den duur kunnen deze plekjes vanzelf verdwijnen. Als gevolg hiervan kunnen er bruine plekjes overblijven.

diabetische dermopathie

#8 Chronische vermoeidheid

Heb je weleens een HELE grote maaltijd gegeten vol met ongezonde ingrediënten? Ik geloof onmiddellijk dat je het als lekker hebt ervaren. Maar wat er meestal ook gebeurt als je dit soort feestmaaltijden opeet is het volgende:

Je wordt direct slaperig en wilt 'uit buiken' op de bank.

Dit komt allemaal door insuline.

Omdat je heel veel koolhydraten en suikers hebt gegeten, stijgt je bloedsuiker- en insulinespiegel heel snel. Dit geeft je lichaam het signaal dat het tijd is om voedingsstoffen op te slaan.

Hoe hoger de insulinespiegels, hoe slomer je wordt. Immers, je lichaam heeft genoeg gegeten om de komende week te kunnen overleven. Er is dus geen reden om actief te zijn. Uitbuiken geeft je lichaam de tijd om het eten langzaam te verwerken.

Maar wanneer je diabetes mellitus type 2 hebt, kan jij je dagelijks sloom voelen.

Waarom?

Omdat je chronisch verhoogde insulinespiegels hebt.
vermoeidheid suikerziekte

Daardoor denkt je lichaam dat je constant veel koolhydraten en suikers aan het eten bent.

Misschien is dit ook wel het geval. Maar bij diabetici hoeft dit niet zo te zijn. Als je in een vergevorderd stadium bent van diabetes type 2, is je insuline aanmaak erg ontregeld.

Er is voor jou, maar vooral je lichaam, geen peil meer op te trekken.

Tegelijkertijd kan het spuiten van insuline (of medicijnen slikken) een lage bloedsuikerspiegel veroorzaken. Ook dit zorgt ervoor dat je vermoeid raakt. Je lichaam krijgt nu het signaal dat er geen brandstof meer aanwezig is in je bloed. Dus actief zijn heeft geen zin. Als gevolg hiervan wordt je sloom en moe.

Wat de reden is dat jij je vermoeid voelt is dus niet met 100% zekerheid te zeggen. Maar het kan maar aan 2 dingen liggen:

 • Een hoge insulinespiegel
 • Een lage bloedsuikerspiegel

#9 Depressies

Je hersenen zijn een heel gevoelig orgaan. Daarom zit er een harde schedel omheen. Vroeger bestonden waarschijnlijk ook dieren zonder schedel. Deze gingen helaas snel de pijp uit want het minste of geringste zou hun brein beschadigen.

Eerder in dit artikel heb je gelezen dat één van de complicaties van diabetes type 2 Alzheimer is. Helaas is dat niet de enige hersenziekte die verbonden is met diabetes.

Door het gebrek aan doorbloeding in de hersenen, werkt je brein op allerlei vlakken niet goed.

Enerzijds ontwikkel je Alzheimer maar anderzijds wordt je ook minder efficiënt in het aanmaken van neurotransmitters.

Neurotransmitters zijn de 'boodschappers' van je brein.

depressie bij diabetes type 2

Zo is serotonine betrokken bij je geluksgevoel en dopamine bij het belonen van goed gedrag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eten of stout zijn tussen de lakens.

Doordat de haarvaten in je brein beschadigd raken, maak je minder goed deze "fijne" stofjes aan. Hierdoor ga jij je neerslachtig of zelfs depressief voelen. Ook het rondlopen met de gedachte dat je diabetes type 2 hebt, zal je niet opvrolijken.

Van kwaad tot erger

Hierdoor kan je in een neerwaartse spiraal belanden waardoor je steeds zieker en depressiever wordt.


Het is daarom van levensbelang om je eetpatroon te veranderen om zo deze verschrikkelijke complicatie van diabetes type 2 te voorkomen of om te keren.


#10 Hart- en vaatziekten

Het ontwikkelen van hart- en vaatziekten heeft niet direct te maken met diabetes type 2 zelf. Maar je ziet wel vaak dat mensen met diabetes vaak hart- en vaatziekten ontwikkelen. Hoe zit dit precies?

Eigenlijk is de verklaring heel simpel.

Hetgeen wat diabetes type 2 veroorzaakt, zorgt ook voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten in het lichaam.

De overmatige koolhydraten, suikers en frisdranken/sapjes veroorzaken vrijwel elke Westerse ziekte. Ook hart- en vaatziekten zijn hier het gevolg van.

Mensen die met voeding hun diabetes type 2 omkeren, merken dat hun bloeddruk lager wordt en andere cardiovasculaire klachten verminderen. Het eten van ongezonde voeding ontregeld het lichaam op verschillende manieren.

Metabool syndroom checklist

Zo ontwikkelen mensen het: "metabool syndroom". De volgende symptomen horen hierbij:

 • Overgewicht
 • Hoge bloeddruk
 • Veel buikvet
 • Slecht cholesterolspiegel
 • Hoge bloedsuiker

Deze ziekten worden samen dus het metabool syndroom genoemd.

En alle bovenstaande punten zijn het gevolg van overmatige consumptie van vezelarme koolhydraten en (toegevoegde) suikers. Verban deze troep uit je eetpatroon en je zult de bovenstaande punten als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.


#11 Impotentie is één van de beschamende complicaties van diabetes type 2

Dit is één van de lastigste complicaties van diabetes type 2 om over te praten. Zowel mannen als vrouwen hebben hier last van. Het beschadigd raken van de haarvaten in de geslachtsdelen kan veel problemen veroorzaken.

erectiestoornissen diabetes

Zo kan het mannelijke geslachtsdeel erectieproblemen krijgen.

Hoewel middelen als Viagra kunnen helpen, rust er nogal een stigma op. Mensen durven er bij een arts niet over te beginnen. Ze schamen zich hiervoor.

Dit kan op lange termijn negatieve effecten hebben op jouw liefdesleven.

Vrouwen hebben vaak last van een droger geslachtsdeel. Hierdoor wordt het bedrijven van de liefde als pijnlijk en onprettig ervaren. Dit kan veel angsten en onzekerheden veroorzaken. Hoewel er zalfjes en glijmiddelen zijn om dit probleem te beperken, is het verre van ideaal.

Wanneer er wondjes ontstaan, bij zowel mannen als vrouwen, duurt het lang voordat deze weer helen. Dit komt wederom door een slechte doorbloeding. Dit stelt het "doen van de daad" nog langer uit.

Al met al is het een erg lastige en persoonlijke situaties voor de meeste mensen. het kan daarom veel psychosociale klachten met zich meebrengen.

Diabetes type 2 is ENKEL met voeding te genezen

De enige manier om je liefdesleven er niet onder te laten lijden, is door diabetes type 2 te genezen met voeding. Medicijnen zullen je nooit genezen. 


Ze zullen hooguit de symptomen van diabetes type 2 bestrijden. En dit komt uit de mond van mij als farmaceut. Daarnaast kan het helpen om erover te praten met je partner zodat je elkaar leert begrijpen en elkaar kunt steunen. 


Beste manier om de complicaties van diabetes te vermijden en genezen

Dit waren de belangrijkste complicaties van diabetes type 2. Zoals je hebt kunnen lezen zijn de lichamelijke complicaties van suikerziekte zowel op de korte termijn als lange termijn zeer gevaarlijk voor het lichaam.

Gelukkig kun je hier iets aan doen!

En daarom heb ik de beste tip  als laatst bewaard.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: wat doe jij eraan om de complicaties van diabetes type 2 op lange termijn te vermijden? Van welke heb jij zelf last? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 28 oktober 2023

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Imre schreef:

  Heel erg bedankt, heel duidelijk voor mijn PWS! ik had een vraagje wanneer is dit artikel gepost, in welk jaar?

 • Laurent schreef:

  Heel heel erg bedankt. Ik had al eens diabetes type 2 omwille van hoge cortisonen gebruik, die ik nodig heb om afstoting tegen te gaan. Nu, heb ik opnieuw hoge dosissen cortisonen gekregen en jawel, ik heb opnieuw diabetes type 2

  Ik ben daarom opnieuw op zoek naar misschien nieuwere en gevorderde tips. (Eerste maal was in 2010). Ik wil je heel erg bedanken hiervoor. Ik heb zoveel last met mijn voeding. Ik lust geen vis en buiten gehakt of een varkenslapje lust ik verder geen vlees. Ik lust vrij veel groenten, maar ook daar weet ik niet altijd wat wel en niet kan. Dat is zo vervelend. Ik ga zeker je boek lezen!

  • Marloes Schuurman schreef:

   Cortisonen zijn helaas hele vervelende stoffen om te nemen. Ze verlagen je insulinegevoeligheid enorm en kunnen daardoor je type 2 geven. Hopelijk kun je veel bruikbare informatie vinden in onze tips. Je kunt ons altijd even mailen als je iets specifieks wilt weten 🙂

 • Grè schreef:

  Ik ben diabetes 2 heb last van mijn benen en voeten wat is daaraan te doen wat zou ik moeten doen om minders last te hebben graag u antwoord

  • Marloes Schuurman schreef:

   Neuropathie is een lastig verhaal. Als je handen en voeten al redelijk ver aangedaan zijn, is het op voorhand niet te zeggen of je dit nog kunt omkeren.

   Natuurlijk zal een lagere bloedsuiker ervoor zorgen dat je haarvaten minder schade zullen ondervinden en je doorbloeding dus verbeterd. Een betere doorbloeding maakt het mogelijk om de weefsels te laten herstellen. Maar in hoeverre dit zal gebeuren kan ik dus niet zeggen. 

   De beste (en enige) manier om diabetes type 2 te voorkomen en genezen, is door je eetpatroon op een gezonde manier aan te passen.  

   Als je een vliegende start wil qua gezonde voeding, kun je het beste deze twee artikelen doornemen:

   https://www.ziektevrijleven.nl/bloedsuikerwaarden/

   https://www.ziektevrijleven.nl/suikervrij-dieet/

   Indien je serieus bent over het omkeren van je diabetes type 2, kun je onze Diabetes Omkeren Methode cursus overwegen: https://www.ziektevrijleven.nl/diabetes-omkeren-methode/

   Daar kun je verschillende video’s zien en verhalen lezen van mensen die nu helemaal medicatievrij zijn en van hun diabetes type 2 af zijn.

 • willem schreef:

  Is het wel of niet verstandig om metformine te gebruiken.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Het is zeker verstandig om je metformine te blijven gebruiken als je bloedsuikerspiegel hoog is. Realiseer je echter dat je hiermee alleen de OORZAAK niet aanpakt maar alleen de symptomen. Om je diabetes om keren moet je dus aan je eet- en beweegpatroon werken.

 • Joyce Nühn schreef:

  Ik ben koolhydraatarm gaan eten;viel in 2 maanden 15 kilo af. Bloeddruk nu 77/121 en bloedsuikerwaarde gemiddeld 5.7. Dit alles zonder enige moeite!

 • Alda schreef:

  Ik heb mijn e-mailadres opgegeven maar geen e-mail ontvangen. Geen ebook. Graag zou ik het ontvangen. Dank u

  • Marloes Schuurman schreef:

   Hallo Alda,

   Dat is gek zeg. Zou je ons een email kunnen sturen op info@ ziektevrijleven. nl

   Dan stuur ik het je toe.

 • Ineke schreef:

  Veel dank voor de info..zeer duidelijk uitleg!
  Ik heb mijn eetpatroon inmiddels flink aangepast, moest ook van de ha..
  Uw info helpt fantastisch mee..!

 • Aftab schreef:

  DANKJEWEL Marloes. Aan deze informatie heb ik veel gehad.

 • daniel schreef:

  kijk dat vind ik nu eens iemand die echt maar ook echt iets geeft om mensen te helpen geen kosten of zo en ook nog vele goede en zeer wijze tips erg veel goede dingen om je zelf en voeding te verbeteren. ik heb er op het internet reeds zo vele gelezen maar geen enkele geeft iets gratis. hier krijg gratis advies gratis tips voor u voeding en nog eens een pdf gratis. ik ben 100 procent zeer positief en nog meer dan 100 procent dankbaar voor wat je hier krijgt. dank je wel

 • Leo Inkelaar schreef:

  Ik vind dit zeer bruikbare en duidelijke informatie.

 • >
  Send this to a friend