
Een te lage bloedsuikerspiegel kan gevaarlijk zijn. Voor iedereen die met of zonder diabetes door het leven moet.
Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn.
Ontdek in dit artikel wat een te lage bloedsuikerspiegel precies is en 7 tips om dit te voorkomen & genezen.
More...
Hoe voorkom je een hypoglycemie?
Diabetes type 2 wordt gekenmerkt door veel complicaties. Deze wil je het liefst zoveel mogelijk voorkomen. Maar dit is niet altijd even gemakkelijk.
Zo kan het gebeuren dat je een te lage bloedsuikerspiegel krijgt. Vooral bij diabetes mellitus type 1 is dit een groot gevaar.
Bij diabetes mellitus type 2 zal dit minder vaak gebeuren en zullen de gevolgen hiervan minder hevig zijn. Toch is het goed om hier als diabetes type 2 patiënt bij stil te staan.
Een te lage bloedsuiker wordt ook wel een hypoglycemie genoemd.
Er zijn verschillende manieren om een te lage bloedsuikerspiegel te voorkomen en te verhelpen.
Maar voordat je deze tips doorneemt is het handig om de symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel te herkennen. Immers, pas wanneer je de symptomen van een hypoglycemie herkent, kun jij een te lage bloedsuikerspiegel voorkomen en verhelpen.

Doel van dit artikel
Daarom leg ik jou in dit artikel uit hoe een te lage bloedsuiker ontstaat en wat de symptomen van een hypoglykemie zijn. Daarna geef ik 7 tips om een te lage bloedsuiker te voorkomen en verhelpen bij diabetes type 2.
Hoe ontstaat een te lage bloedsuikerspiegel?
De kans is vrij groot dat jij een te lage bloedsuikerspiegel niet snel zult ervaren. Zoals artsen vaak aangeven is het vooral heel belangrijk om als diabetes type 2 patiënt je bloedsuikerspiegel te verlagen. Je hebt namelijk eerder een te hoge bloedsuiker dan een te lage.
Toch overkomt het enkelen. En wanneer dit gebeurt is het handig om een hypoglycemie te herkennen, te verhelpen en daarnaast vooral te voorkomen. Maar hoe ontstaat een te lage bloedsuikerspiegel?
Een te lage bloedsuikerspiegel ontstaat wanneer er te weinig suikers in je bloed zitten.
Kan een te lage bloedsuikerspiegel kwaad bij type 2?
Je zou denken dat dit helemaal niet erg is aangezien suikers meer kwaad dan goed doen.
Je hebt namelijk diabetes type 2 ontwikkelt doordat er continu teveel suikers in het bloed zitten. Maar overal waar het woordje TE voor staat is niet gezond. Zo ook een TE lage bloedsuikerspiegel.

Normaal gesproken hebben vooral diabetes type 1 patiënten last van dit probleem.
Hun lichaam kan de bloedsuikerspiegel helemaal niet meer zelf reguleren.
De cellen die insuline produceren zijn namelijk kapot. Zo hebben zij dus snel last van zowel een hyperglykemie als een hypoglykemie.
Bij diabetes type 2 zijn deze cellen niet kapot maar kunnen deze cellen niet genoeg insuline produceren om de suikers uit het bloed naar de cellen te transporteren.
Hierdoor blijven er dus teveel suikers in het bloed achter. Maar het lichaam is nog wel in staat om de bloedsuikerspiegel enigszins zelf te reguleren.
Zij hebben dus vaker te maken met een hyperglykemie.
Je zou jezelf af kunnen vragen waarom ik dit artikel voor type 2 patiënten aan het typen ben. Er zijn echter wel een aantal mogelijkheden waardoor een te lage bloedsuikerspiegel kan ontstaan bij type 2 patiënten. Denk hierbij aan sporten, stress of medicatie. Ik kom hier later op terug.
Wat zijn de symptomen van een hypoglycemie?
Een te lage bloedsuiker wordt gekenmerkt door verschillende symptomen. Deze symptomen kunnen optreden bij een bloedsuikerwaarde van onder de 4 mmol/L.
Wanneer je de symptomen ervaart, zal je zeker weten dat je een hypoglycemie hebt. Het zijn namelijk erg kenmerkende en ernstige symptomen.
Bij gezonde mensen kan de bloedsuikerwaarde ook onder de 4 mmol/L komen maar dat levert volgens artsen geen gezondheidsproblemen op.

Hoe herken je de klachten van een hypo?
De meest voorkomende symptomen zijn:
- Zweten
- Trillen
- Misselijkheid
- Duizelig zijn
- Hoofdpijn
- Moe zijn
- Hongerig hebben
- Flauwvallen

Je hoeft niet alle bovenstaande symptomen te ervaren om een hypo te hebben. Maar je zult wel een vast patroon gaan herkennen tijdens het ontstaan van een hypo. Wanneer jij je hiervan bewust bent, kun je een hypo vroegtijdig de das om doen.
"Maar hoe voorkom je nu die vervelende hypo / lage bloedsuiker?"
Het begint allemaal bij de medicatie. Dat is één van de voornaamste oorzaken. Over de oorzaken van diabetes zelf kan je hier meer lezen.
#1 Spuit de juiste hoeveelheid insuline
Het ontwikkelen van een te lage bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2 heeft bijna altijd te maken met medicatiefouten.
En voornamelijk het teveel nemen van medicijnen.
Teveel insuline spuiten zal er voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel gevaarlijk laag zal worden. Er worden dan teveel suikers uit te bloedbaan opgenomen.

Als je vaak een te lage bloedsuikerspiegel hebt, kan het beste je arts en/of apotheker een seintje geven.
De kans bestaat dat je teveel insuline is voorgeschreven. Maar wat ook mogelijk is, is dat jij per ongeluk teveel insuline spuit. In beide gevallen zal je een te lage bloedsuiker krijgen. Het is één van de voornaamste redenen voor een te lage bloedsuiker 's nachts.
#2 Spuit de juiste insulinesoort
Niet alleen is de hoeveelheid insuline die je spuit van belang voor je bloedsuikerwaarden. Ook is de soort insuline die je spuit van belang. Er bestaan 5 grote groepen:
VERSCHILLENDE SOORTEN INSULINE
- Super kort werkende insuline
- Aspart, Glulisine en lispro
- Kort werkende insuline
- Actrapid, Humuline, Insuman rapid
- Middellang werkende insuline
- NPH-insuline
- Langwerkende insuline
- Insuline glargine en determir
- Insulinemengsels van meerdere soorten insuline
- Humuline NPH, Lispro/lispro protamine, aspart/aspart protamine
Het spreek natuurlijk voor zich dat het spuiten van 10 eenheden van een super kort werkende insuline niet hetzelfde effect op je lichaam zal hebben als het spuiten van 10 eenheden langwerkende insuline.
Een kort werkende zal vrijwel direct je een (te) lage bloedsuikerspiegel geven. Terwijl een langwerkende dat gedurende de dag zal geven.

Controleer voor de zekerheid of je de juiste soort insuline aan het spuiten bent. Dit kan je het beste in overleg met je arts en/of apotheker doen. Natuurlijk kan je ook per ongeluk de verkeerde insuline hebben gekregen in de apotheek. Een fout is menselijk. Neem dus altijd de verantwoordelijkheid voor je medicatie om het leven met diabetes veiliger te maken.
Als je een beginnende diabetes type 2 patiënt bent, zal je over het algemeen alleen één keer per dag een middellange (NPH insuline) injecteren bij jezelf.
#3 Spuit op het juiste tijdstip
Dat je de juiste hoeveelheid en soort insuline moet spuiten, is voor de meeste mensen geen verrassing. Dat is natuurlijk de bedoeling van 'de juiste medicatie' slikken en spuiten.
Maar het tijdstip waarop je bepaalde medicijnen gebruikt maakt ook erg uit. Iets waar weinig mensen bij stilstaan.

Kijk:
Wanneer je een verhoogde bloeddruk hebt, zal je bloeddruk gedurende de hele dag verhoogde zijn.
Wanneer je dan je pil inneemt, maakt niet erg uit.
Zolang je de pillen (als het er meerdere zijn) maar goed over de dag spreid.
Maar insuline is dit natuurlijk compleet anders. Het heeft pas zin om insuline te spuiten, wanneer je gaat eten. Het is namelijk is hormoon wat betrokken is bij het opnemen van voeding uit je bloedbaan.
Het juiste tijdstip voor de juiste soort insuline
Insuline spuiten RUIM voordat (of nadat) je hebt gegeten, kan hierdoor voor problemen zorgen. Vooral te vroeg op de dag insuline spuiten zal een probleem veroorzaken. Je hebt dan geen/weinig suikers in het bloed maar wel ineens veel insuline in het lichaam. Hierdoor krijg je een te lage bloedsuiker.
Het ideale moment om je insuline te spuiten, hangt heel erg af van de soort insuline dat je gebruikt. Hieronder heb je een kort overzicht van de ideale tijdstippen om het te spuiten:
Insulinesoort | Wanneer injecteren? | Piek - werking (na injectie) | Werkingsduur |
---|---|---|---|
Snel werkend | Direct voor de maaltijd | 45 - 90 min | 4 - 5 uur |
Kort werkend | 30 minuten na de maaltijd | 2 - 3 uur | 6 - 8 uur |
Middellang NPH | Tussen avondeten en slapen en eventueel tweede injectie voor ontbijt | 4 - 8 uur | 12 - 16 uur |
Mixen (analoog) | Direct voor ontbijt / avond eten. Zo nodig voor de lunch | Afhankelijk van mix | 12 - 16 uur |
Mixen (humaan) | 30 minuten voor ontbijt / avondeten | Afhankelijk van mix | 12 - 16 uur |
Lang werkend (Glargine) | Op een vast tijdstip | 4 - 6 uur | 24 uur of langer |
Lang werkend (Detemir) | Op een vast tijdstip | 8 uur | 20 - 22 uur |
#4 Gebruik de juiste hoeveelheid medicijnen
Het arsenaal wat tegen een ziekte als diabetes mellitus type 2 ingezet kan worden is vrij beperkt:
- Metformine: wordt als eerst gegeven
- Sulfonylureamderivaten (gliclazide, glimepiride, tolbutamide): één van deze middelen (voorkeur: gliclazide) wordt ingezet wanneer metformine niet genoeg is
- Insuline: afhankelijk van de ernst van je suikerziekte, wordt insuline toegevoegd aan het bovenstaande
En bij deze laatste stap, moet er opgepast worden.
Want de praktijk laat vaak zien dat er een lage bloedsuikerspiegel ontstaan wanneer een sulfonylureamderivaat (gliclazide) gegevens wordt in combinatie met insuline. Samen verlagen ze ontzettend sterk je suikerwaarde in het bloed.

Controleer je medicatie!
Daarom wordt er vaak gekozen om de dosering van de sulfonylureamderivaat te verlagen wanneer er besloten wordt dat jij insuline moet spuiten. Echter kan dit soms in de praktijk worden vergeten.
Is dit bij jou het geval? Trek dan even aan de bel bij je apotheker of arts. Dit kan namelijk de oorzaak zijn van te lage bloedsuiker.
#5 Pas op met intensief sporten
Sporten is één van de beste dingen die je kan doen om je diabetes type 2 om te keren. De voordelen, zoals afvallen, zijn niet op één hand te tellen.
Alles op het gebied van je suikerziekte verbetert wanneer je meer en intensiever gaat bewegen.
Er is echter wel een 'bijzondere' bijwerking voor bepaalde mensen met diabetes type 2.
TE intensief sporten kan je een lage bloedsuikerspiegel geven. Lager dan je idealiter zou willen hebben.

Ook kan dit in uitzonderlijke gevallen bij mensen zonder diabetes gebeuren. Dat komt omdat je tijdens het sporten zelfs suikers verbrand. Dit zijn suikers die normaal gesproken in je bloedbaan ronddrijven.
Hoewel dit goed is, wil je niet dat je bloedsuikerspiegel TE laag wordt. Praktisch komt het niet vaak voor omdat je als suikerpatient juist chronisch een verhoogde suikerspiegel hebt.

Extra informatie
Maar wanneer je er ook medicatie bij neemt (sulfonylureamderivaat of insuline), kan de combinatie met sporten wel zorgen voor een extreem lage suikerspiegel.
Hoewel ik je zeker niet zou aanraken om MINDER te bewegen, zou ik je wel aanraden om minder intensief te sporten als je hierdoor hypo's krijgt.
#6 Lage bloedsuiker op peil houden met verboden middelen
Voorkomen is beter dan genezen.
Ik denk dat jij het met mij eens bent. Maar, zoals bij je suikerziekte, is het voorkomen niet altijd mogelijk. Soms moet je overgaan op genezen omdat je niet op tijd bij een ziekte kon zijn.
Hetzelfde geldt voor een te lage bloedsuikerspiegel.
Natuurlijk wil je voorkomen dat bloedsuiker te laag wordt. Maar het zal natuurlijk een keer in je leven voorkomen dat je wel een hypoglycemie krijgt. Het is goed om te weten wat je dan moet doen.
Gelukkig hoef je maar één ding te doen bij een hypoglycemie:
Het nemen van snel opneembare suikers.

Denk hierbij aan
- Dextro tabletten
- Vruchtensap
- Ranja
Dit soort producten raad ik je normaal gesproken ten zeerste af. Maar in dit geval heiligt het doel de middelen.
Je moet snelle suikers hebben om je bloedsuikerspiegel niet gevaarlijk laag te laten worden.
Altijd vruchtensap of limonade bij je hebben is niet praktisch. Daarom kan je het beste dextro tabletten bij je hebben. Hiermee kan je snel en makkelijk je te lage bloedsuiker verhogen wanneer het nodig is.
#7 Zonder diabetes leven om een lage bloedsuiker te voorkomen
Zoals ik eerder heb gezegd, is voorkomen beter dan genezen. De beste manier om een lage bloedsuiker te voorkomen, is door je diabetes type 2 te voorkomen en genezen.
Daarom heb ik de beste tip als laatst bewaard.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
P.s: Heb jij vaak last van een lage bloedsuikerspiegel? Wat is volgens jou de voornaamste reden? Laat hieronder een reactie achter