Is je bloedsuikerspiegel te hoog of schommelt het teveel?
Dit is verre van ideaal als je een diabetes type 2 patiënt bent.
Ontdek hier 13 simpele tips om snel je bloedsuikerspiegel en waarden te verbeteren.
More...
Krijg een ideale bloedsuikerspiegel binnen 6 weken
Je suikerspiegel is hoog en je wilt hier iets aan veranderen. Maar waar moet je beginnen?
Want het hebben van een hoge bloedsuikerspiegel kan gevaarlijke gevolgen en complicaties met zich meebrengen. Daarom wil jij als diabetes type 2 patiënt hier snel verandering in brengen. Gelukkig kan die verandering heel snel komen.
Wanneer jij je eetpatroon bewust veranderd, kan je binnen 4 tot 6 weken enorme verschillen merken in je bloedwaarden zoals je glucosespiegel en hba1c waarde als je dit laat meten (zelf of in een apotheek). Echter is het gezonder maken van je eetpatroon een probleem als je niet weet wat gezond is.
Doel van dit artikel
Daarom leer ik jou in dit artikel 13 tips om snel en gezond je bloedsuikerspiegel waarden te verbeteren en normaal te krijgen. Hierdoor zal je binnen een paar weken gezond door het leven gaan en hoef je allerlei nare symptomen niet te ervaren.
Ook leer je hoe je 100% diabetesvrij door het leven kunt gaan. Zodat jij je nooit meer zorgen hoeft te maken over je bloedsuikerwaarden.
#1 Minder koolhydraten
Een van de kortste klappen om je bloedsuikerspiegel te verbeteren, is door de hoeveelheid suikers in je dieet te verminderen. Het klinkt misschien logisch maar veel mensen onderschatten de kracht hiervan.
De betekenis van het woord bloedsuikerspiegel (suiker in je bloed), is ook een hint naar hetgeen wat je moet verbeteren. Daar kunnen jij en ik gewoon niet omheen.
Het bombarderen van je lichaam met koolhydraten en suikers heeft voor (pre)diabetes gezorgd.
De gemiddelde Nederlander heeft een dieet dat voor 60% (of meer) uit koolhydraten bestaat. Wanneer je deze koolhydraten en suikers binnen hebt gekregen door middel van fruit en groenten, dan is dit niet zo'n probleem. Dan had je nu geen diabetes type 2 gehad.
Maar voor de meeste mensen is dit niet het geval en krijgen zij de koolhydraten binnen door middel van ongezonde producten. En dat levert wel diabetes type 2 op.
Bepaalde producten in het Nederlandse dieet zorgen ervoor dat je op een snelle manier heel veel koolhydraten binnenkrijgt:
- Brood
- Hagelslag
- Chocolade pasta
- Jam
- Drink yoghurt
- (Verse) vruchtensappen
- Een glaasje fris als tussendoortje
- Koekjes als tussendoortjes
- Aardappelen
- Pasta
Eén slechte maaltijd maakt je niet ongezond....
Is het ongezond om één van deze producten te eten? Op zich niet. Ideaal is het ook zeker niet. Maar je lichaam kan het af en toe hebben.
Maar wanneer het overgrote deel van je dieet dagelijks bestaat uit de bovenstaande producten, zul jij wel problemen krijgen.
En met problemen bedoel ik natuurlijk een verhoogde bloedsuikerspiegel.
Probeer de bovenstaande producten te vermijden of vervangen.
Vervang zoet broodbeleg (en andere producten) met hartige en vetrijke producten. Deze bevatten veel minder koolhydraten suikers.
Idealiter wil jij je koolhydraat- en suikerinname verlagen tot maximaal 30% van je dieet. Hoe lager je het kan krijgen, hoe gezonder dit voor jou is.
#2 Kies de juiste koolhydraten
Ok. Laten jij en ik er even vanuit gaan dat je vanaf morgen minder koolhydraten gaat eten. Je hanteert netjes een grens van maximaal 25% koolhydraten.
Kun jij dan je koolhydratenbehoefte vervullen door de hele dag door koekjes, patat en snoep te eten? Nee!
Op papier is 100 gram aan koolhydraten en suikers uit snoep hetzelfde als 100 gram aan koolhydraten en suikers uit broccoli.
Maar zo werkt het menselijk lichaam niet.
Het is niet een kassa waarop je getallen intoetst. Het lichaam zit veel ingewikkelder in elkaar.
- De kwaliteit van de suikers in je dieet maakt misschien nog wel meer uit dan de kwantiteit (hoeveelheid) van de suikers in je voeding. Het eten van broccoli is in de verste verte niet te vergelijken met snoep.
Kwaliteit gaat boven kwantiteit
Broccoli bevat namelijk per 100 gram veel minder koolhydraten en suikers dan koekjes, patat en snoep. Hierdoor moet je er meer van eten om aan dezelfde hoeveelheid te komen.
Broccoli zal dus je maag goed vullen en je vroegtijdig verzadigen. Je hebt daardoor minder de kans om over te eten.
Daarnaast bevat broccoli ook vezels. Vezels zorgen ervoor dat de suikers en koolhydraten minder snel worden afgegeven aan het bloed. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel en hoog en blijft deze stabiel gedurende de dag. Ideaal als je diabetes type 2 hebt.
Broccoli is niet het enige voedingsmiddel die dit doet. Alle planten bevatten een ideale vezel/koolhydraten verhouding.
Daarom wil jij je traditionele koolhydraatbronnen (brood, pasta, rijst, aardappelen, gebakken deegwaren) vervangen met gezondere producten. Denk hierbij aan de volgende producten:
Slechte producten:
- Aardappelen
- Pasta en rijst
- Brood
- Zoet broodbeleg
- Koekjes
- Snoepgoed
Vervangen door:
- Bonen of extra groenten
- Paddenstoelen
- Havermout/volkoren brood
- Kaas of vleeswaren
- Fruit
- Noten en zaden
#3 Juiste verhouding op je bord
Om de bovenste twee tips makkelijk te combineren, kan je het beste mijn 50/25/25 regel toepassen.
Kijk, wanneer jij en ik eten gebruiken wij vaak een bord. Althans, als je geen kant en klaar maaltijd hebt gekocht in zo'n plastic constructie. En dat bord kan je natuurlijk op meerdere manieren vullen. Laten wij er even vanuit gaat dat jij en ik vanavond aardappelen, vlees en groenten gaan eten.
- Als je hebt opgelet, zul jij nu denken "hey, die aardappelen moeten wij echt vervangen door bonen Ben."
En dat klopt helemaal. Dus laten wij bonen, vlees en groenten eten. Hoeveel zal jij van alles op je bord scheppen?
De gemiddelde persoon kiest voor een half bord bonen (of aardappelen), een kwart of meer vlees en een beetje groenten. Helaas worden ik en je lichaam daar niet blij van. Om je bloedsuikerspiegel makkelijk te verbeteren, wil je voortaan andere verhoudingen hanteren.
50/25/25 doe je zo
Idealiter doe je het zo:
- Als eerst je bord voor 50% met groenten vullen
- Dan een stuk vlees pakken wat je bord voor 25% of meer vult
- Als laatst pak je bonen (of aardappelen)
Door je bord op deze volgorde op te vullen, voorkomen je veel ellende.
Als eerst voorkom je dat je teveel koolhydraten eet. Groenten (los van aardappelen) bevatten weinig koolhydraten en veel vezels. Heel gezond dus! Door je bord hiermee voor 50% te vullen, sla je twee vliegen in één klap. Door daarna je stuk vlees te pakken, blijft er weinig ruimte over voor de koolhydraatbron.
De koolhydraten moet je voortaan zien als een 'extraatje' op je bord. Niet als het hoofdbestandsdeel.
#4 Vaker een salade eten om je bloedsuikerspiegel te verlagen
Heb jij er weleens aan gedacht om iets anders te eten dan brood tussen de middag? Het klinkt voor jou als Nederlander wellicht als een absurd idee. Maar het zou wel een stuk gezonder zijn.
"Denk hierbij aan een salade."
Het is een gerecht wat relatief simpel te maken is, makkelijk mee te nemen is en ook nog gezond is. Afhankelijk van de ingrediënten van je salade, kan je er veel van eten zonder teveel calorieën, koolhydraten of suikers binnen te krijgen.
Dat zijn dit keer drie vliegen in één klap. Het gaat hard met die vliegen zo!
Door een plastic bak met een stevige deksel te kopen heb je alles wat nodig is voor een salade. Maar je vraagt je wellicht af wat er door die salade heen moet. Dat is het mooie:
Alles mag en niets is verkeerd.
Nouja, zolang het geen onbewerkte producten zijn vol met koolhydraten. Je 'kunt' natuurlijk rijst en aardappelen door je salade doen maar erg bevorderlijk voor je bloedsuikerspiegel zal dit niet zijn. Sterker nog, ik raad het je ten strengste af. Waar je wel voor kan kiezen is:
- Sla
- Groenten (komkommer en paprika doen het goed)
- Bonen
- Mais
- Kip
- Vleeswaren
- Tonijn
- Sardientjes
- Noten
- Zaden
- Kaas
- Olijven
- Kappertjes
- Augurk
- Pepertjes
- Avocado
- Ei
- Zongedroogde tomaten
- Droge kruiden (zout, peper, oregano, tijm en basilicum)
Voor een sausje:
- Pesto
- Tomatentapenade
- Olijfolie
Zoals je ziet kan je heel veel dingen gebruiken. Het mooie van een salade is dat je hem kan maken zoals je zelf wilt. Alles van het bovenstaande rijtje kan je naar behoefte toevoegen. Wat de combinatie ook zal zijn, het zal de gezondste lunch zijn die je in tijden hebt gehad.
Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Facebook6
- Twitter12
- Pinterest35
- Email43
- Facebook Messenger
- 96keer gedeeld
#5 Meer bewegen
Je hebt een verhoogde bloedsuikerspiegel. Misschien heb je zelfs officieel de diagnose diabetes type 2 gekregen en slik jij al metformine. Als jij zoals de gemiddelde persoon bent met een verhoogde suikerwaarde, dan is de kans groot dat je geen actieve levensstijl hebt.
"Je hoeft jezelf niet meteen met iemand te gaan vergelijken die dagelijks 10 kilometer rent. Maar ik doel überhaupt op meer bewegen."
Door bijvoorbeeld een wandeling te maken naar de supermarkt in plaats van de auto te pakken. Door de fiets te pakken naar het werk in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Je begrijpt wel waar ik heen wil.
Vaak krijg je een te hoge bloedsuikerspiegel niet door maar één ongezonde factor. Het is een samenloop van verschillende zaken. Denk hierbij aan:
- Ongezond eten
- Teveel eten
- Weinig bewegen
- Veel alcohol
- Roken
- Teveel stress in je leven
- Ongelukkige genen
Aan je genen kan je niets doen, de rest wel!
Hoewel je aan de ongelukkige genen niets kunt doen, kun jij aan alle andere punten wel werken. Je kunt gezonder eten, je portie verkleinen en nog veel meer.
Één van de belangrijkste dingen waar je niet te vroeg mee kan beginnen is meer bewegen. De gezondheidsvoordelen hiervan zijn moeilijk in een paar zinnen samen te vatten.
"Deze voordelen variëren van afvallen tot langer leven."
Daarnaast wordt de kans op het krijgen van een depressie minder. En dan ben ik nog niet eens begonnen over de voordelen voor je bloedsuikerspiegel. De onderzoeken zijn heel duidelijk over bewegen bij diabetes type 2:
- Hoe vaker, langer en intensiever je kunt bewegen, hoe beter dit is voor je suikerziekte
Als je lang niet gesport hebt, moet je het langzaam opbouwen. Maak eerst een wandeling van 10 minuten. Bouw het langzaam op naar een halfuurtje per dag.
Tip!
Wil je er meer uithalen?
Dan zou je kunnen overwegen om er een andere intensievere sport bij te doen. Het belangrijkste is dat je consistent blijft bewegen. Dat doe je door een sport te kiezen die je leuk vindt en vol kunt houden. Welke sport dit is, dat maakt niet uit.
Hopelijk begrijp jij dat het doen van een 'denksport' niet veel voor je bloedsuikerspiegel zal doen. Je zult echt moeten bewegen en wellicht zelfs zweten.
#6 Juiste zoetstoffen om schommelingen te voorkomen
Niet alles wat zoet is, is slecht. Ook niet alles wat slecht is, is zoet.
Fruit wordt als zoet ervaren maar slecht is het niet voor je. Aardappelen zijn niet bepaald zoet maar ze zullen je bloedsuikerspiegel dan weer geen goed doen.
Er is een manier om meer 'zoet' te eten en drinken, zonder je bloedsuikerspiegel of diabetes type 2 verder te verslechten. Dit doe je door gebruik te maken van de juiste zoetstoffen. De gezondste zoetstoffen zijn:
- Stevia
- Tagatose
- Erythritol
- Xylitol
De bovenstaande zoetstoffen kun je als diabetes type 2 patiënt prima gebruiken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een zoetstof zoals stevia je bloedsuikerspiegel kan verlagen.
Klik hier om de beste stevia te bestellen.
Bij het gebruik van zoetstoffen is wel één grote 'MAAR':
Hoewel de bovenstaande zoetstoffen prima samen gaan (of het zelfs verbeteren) met diabetes type 2, wil je ermee oppassen.
Pas op
Je moet jezelf namelijk afleren om allerlei zoete dingen te eten. Jouw tong gaat dat niet leuk vinden aangezien die gewend is aan heel zoet voedsel. Alles zal in eerste instantie smaakloos zijn. Door het gebruik van zoetstoffen houd jij die verslaving voor zoetig eten in stand.
Gebruik het dus met mate en alleen als het echt moet. Leer je koffie en thee te drinken zonder suiker. In het begin zal het niet lekker zijn maar je tong zal er binnen een paar weken aan wennen blijkt uit dit onderzoek.
#7 Minder vloeibare calorieën
Het is erg belangrijk dat je oplet tijdens deze tip. Dit is samen met tip #1 wellicht de belangrijkste tip uit deze hele blog. Als iets je bloedsuikerspiegel en leven gaat redden, dan is het wel door deze tip toe te passen
- Niets maar dan ook niets is meer desastreus voor jouw lichaam dan suikerrijke dranken
Het eten van aardappelen en pasta is er in vergelijking niets bij. En dat zeg ik niet om aardappelen en pasta in een positief daglicht te zetten. Het is meer om je een idee te geven hoe ontzettend ongezond suikerrijke dranken zijn.
Omdat een glas appelsap (of andere ongezonde drank) vol suikers zit en geen vezels bevat, worden de suikers razendsnel door je lichaam opgenomen. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel en vanaf daar begint de ellende. De alvleesklier zal veel insuline moeten aanmaken om de suikers op te nemen.
- Drink met regelmaat suikerrijke dranken je krijgt gegarandeerd diabetes type 2
Wist je dat je 4 middelgrote appels moet persen om één glas appelsap te krijgen? Een glas drink je zomaar weg maar het eten van 4 appels duurt erg lang. Als het je überhaupt op krijgt.
Dat komt omdat appels vol zitten met vezels. Deze zorgen er enerzijds voor dat je gevuld raakt en anderzijds dat de suikers langzaam vrijkomen. Hierdoor kun je dus minder appels eten, waardoor je dus minder suikers binnenkrijgt en de suikers komen ook nog eens langzamer vrij waardoor je bloedsuikerspiegel lager blijft.
Wil je toch iets drinken? Leer hier 11 gezonde suikervrije dranken.
#8 Leer etiketten lezen
Toegevoegde suikers kan je echt in de gekste producten vinden. Het zijn vaak producten waarvan je het totaal niet zou verwachten. Als je de hele dag door een theelepeltje hier en theelepeltje daar aan toegevoegde suiker eet, tikt het aan het eind van de dag hard aan. De gemiddelde Nederlander eet namelijk 26 kilo toegevoegd suiker per jaar. Dit komt neer op 71 gram per dag. En dat....is enorm veel.
De reden waarom veel mensen (en jij waarschijnlijk ook) zoveel binnenkrijgen, is omdat toegevoegde suikers echt overal inzitten. Wist je dat het zit in:
- Kant en klare pastasaus
- Yoghurt met een smaakje
- Soep uit blik
- Muesli/granola repen
- Pindakaas
- Salade dressingen
- Ontbijtgranen
- Alle deegwaren
Dit is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg.
Het blijkt namelijk dat 80% van de producten in de supermarkt toegevoegd suiker bevatten. Automatisch betekent dit ook dat je 80% van de supermarkt wilt vermijden.
En hoe doe je dat?
Begrijpend lezen voor diabetici
Door de etiketten te lezen van de producten voordat je ze koopt. Zit er toegevoegd suiker in? Dan wil je het zoveel mogelijk vermijden en/of een alternatief vinden zonder toegevoegd suiker.
Hoewel dit misschien makkelijk klinkt, is het in de praktijk nog best wel lastig. Fabrikanten zijn namelijk zo slim om toegevoegde suikers allerlei creatieve namen te geven. Hieronder vind je een lijst:
Klik hier voor de verschillende namen van toegevoegd suiker
Het aantal namen is om duizelig van te worden. Je hoeft ze niet allemaal te onthouden natuurlijk. Maar op den duur zal je de namen in de verpakkingen herkennen. Vaak is er ook veel overlap.
Tip!
Als de pasta saus van merk A toegevoegd suiker heeft, dan zal merk B dat waarschijnlijk ook hebben. Wellicht onder een andere naam. Zo leer je snel en makkelijk de verschillende namen herkennen.
#9 Maak je eigen sauzen
Zoals je hierboven had gezien, bevatten pastasauzen en dressings veel toegevoegde suikers. Helaas blijft het niet hierbij.
Vrijwel alle sauzen bevatten toegevoegde suikers. En wanneer een saus toegevoegde suikers bevat, dan gaat dit niet om een klein beetje. En waarom zouden ze?
- Suiker is een goedkope smaakversterker en het werkt verslavend voor je brein.
Waarom je naar hun producten blijft hunkeren?
Bij het eten van suikers worden dezelfde hersendelen beloond als bij het gebruik van drugs (zoals cocaïne). Er zijn zelfs onderzoeken geweest die aan de hand van hersenscan laten zien dat suiker nog verslavender voor de hersenen is dan drugs. Toch wel gek dat drugs via allerlei campagnes worden afgeraden en suikers niet.
Daarom is het verstandig om je eigen sauzen te maken op basis van droge kruiden, pesto of tapenade.
INSPIRATIE VOOR SAUZEN
- Wil je knoflooksaus maken? Een beetje Griekse yoghurt, knoflookpoeder, zout en peper, doen wonderen
- Een sausje voor over je salade? Olijfolie met een theelepel groene pesto, tomantentapenade of olijventapenade is erg lekker
Zolang je sauzen zelf maakt, kun je zo creatief doen als je zelf wilt. Zolang je als basis: yoghurt, crème fraîche, zure room of olijfolie kiest, kun je het niet fout doen. Voor de rest kan je elke droge kruid op aarde gebruiken om je saus te maken. Zowel je bloedsuikerspiegel als smaakpupilleen zullen je hiervoor bedanken.
#10 Ontbijt koolhydraatloos
Wist je dat vetten geen invloed hebben op je insuline- en bloedsuikerspiegel?
Alleen koolhydraten en suikers hebben hier invloed op. Eiwitten hebben ook een klein effect op je bloedsuikerspiegel maar dit is verwaarloosbaar vergeleken met suikers.
"Dit is een perfecte reden om je dag niet te beginnen met koolhydraten maar juist met vetten en eiwitten."
Bij overmatig eten van eiwitten is het wel een ander verhaal. Dan zet je lever de overmaat aan eiwitten om in suiker. Maar het effect hiervan is alsnog minder dan bij koolhydraten en suikers.
Wanneer je wakker wordt, zijn je insuline- en bloedduikersspiegel relatief laag. Dat is goed! Vooral als diabetes type 2 patiënt wil jij je deze beide spiegels laag hebben en houden. Beide spiegels (bloedsuiker en insuline) zijn namelijk chronisch verhoogd. Dit is de hele reden waarom je diabetes type 2 hebt ontwikkeld. Beide spiegels stijgen pas wanneer jij koolhydraten of suikers eet.
Eet je dit niet? Dan blijven ze aanzienlijk laag. Hierdoor kan je jij je bloedsuikerspiegel constant houden gedurende de ochtend en middag.
Aanvullende informatie
Door je dag koolhydraatloos te beginnen, vermijd je het stijgen van je bloedsuikerspiegel waarden. Ook je insulinespiegel zal niet stijgen. Dat is ideaal aangezien een verhoogde insulinespiegel juist weer voor honger zorgt.
Eiwitten en vetten zijn je nieuwe maatjes in de keuken
Daarnaast blijken vetten en eiwitten in combinatie ontzettend goed de maag te vullen. Hoewel het eten qua volume niet veel is, onderdrukken ze sterk je hongergevoel. Daardoor hoef je ook minder te grijpen naar ongezonde tussendoortjes.
Leef je in de ochtend dus lekker uit met:
- Eieren
- Kaas
- Bakboter
- Ontbijtspek
- Groenten door je gebakken eitje
- Volle yoghurt (zonder smaak, naturel Griekse yoghurt bijvoorbeeld)
Eet 5 dagen achter elkaar gebakken ei met kaas/spek (en zonder brood) en je zult versteld staan van het gebrek aan honger de rest van de middag.
Ook zul je dit terugzien in je bloedsuikerspiegel waardes:
- Ze zullen lager uitvallen
#11 Vermijd ongezonde tussendoortjes waar je honger van krijgt
Hierboven heb je kunnen lezen dat het eten van eiwitten en vetten tegelijkertijd je hongergevoel sterk kan onderdrukken. Hierdoor heb je minder honger gedurende de dag. Daardoor zal je ook minder grijpen naar tussendoortjes.
Maar wat nou als je echt trek hebt?
Eet dan, net als hierboven, producten die niet of nauwelijks invloed hebben op je insuline- en bloedsuikerspiegel. Denk hierbij aan producten zoals:
- Volle yoghurt
- Kaas
- Vleeswaren
- Noten
- Groenten
Aanvullende informatie
Als je een koekje neemt als tussendoortje, zal je insulinespiegel snel stijgen waardoor je nog meer honger krijgt dan je hiervoor al had.
Aangezien een koekje ook nog eens niet vult (qua volume), zullen de receptoren in je maag geen 'rek' meten maar wel een verhoogde insulinespiegel. Hierdoor krijg jij tientallen minuten later dus weer honger.
Kies je een tussendoortje uit het bovenste rijtje? Dan zal je hier niet tot nauwelijks last van krijgen. Daarnaast zijn de bovenstaande producten op alle vlakken een stuk gezonder voor je dan een koekje. Vooral voor je bloedsuikerspiegel.
#12 Meer antioxidanten
Wellicht heb je weleens van de term 'antioxidanten' gehoord. Links en rechts wordt je wijsgemaakt dat het gezond is, zonder jou daadwerkelijk te vertellen waarom dit zo is.
Daar ga ik verandering in brengen:
Antioxidanten zijn licht giftige stofjes die jouw lichaamscellen prikkelt om niet 'lui' te zijn.
Je lichaam zal deze antioxidanten als 'indringers' zien waardoor je lichaam alert blijft en daardoor alle processen in het lichaam efficiënter laat draaien.
Een bijkomend voordeel voor diabetici is dat antioxidanten tot zekere mate je diabetes type 2 kunnen omkeren. Ze verhogen namelijk de insulinegevoeligheid. Hierdoor kan je lichaam met een kleinere hoeveelheid insuline suikers opnemen. Dat is goed voor je alvleesklier aangezien die hierdoor minder hard hoeft te werken.
Diabetesvriendelijke antioxidanten
In welke producten kan zowel antioxidanten vinden? Denk hier bij aan:
- Zwarte koffie
- Groene thee
- Pure chocolade (mits 70% cacao of meer)
- Kaneel (heel goed voor diabetici)
- Droge kruiden
- Kleurrijke groenten en fruit (antioxidanten geven kleur aan planten)
Bessen zijn de meest antioxidantrijke fruitsoort die je kan eten. Hoe feller of donker de kleur van een fruit en groente, hoe meer antioxidanten het bevat.
Probeer daarom zoveel mogelijk 'kleur' in je leven te verwerken. Daardoor zal je automatisch meer antioxidanten in je dieet hebben.
Wees ook niet te zuinig met zwarte koffie of groene thee. Ze bevatten ook veel antioxidanten. Van beide kun je prima 5 koppen per dag drinken dus je hoeft je geen zorgen te maken over de cafeïne in de koffie en thee. Tenzij je hartpatiënt bent. Dan heeft de cafeïne vaak geen positieve effecten op je hart en kun je het beter bij 2 koppen koffie houden.
#13 Het Diabetesvrij Geheim
De beste tip heb ik als laatst bewaard.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: Wat ga jij eraan doen om je bloedsuikerspiegel te verlagen? Wat is volgens jou de beste manier om dit te doen? Laat hieronder een reactie achter
Echt super! Alleen hoeveel eieren mag je eten? Zijn 3 per dag teveel?
Zoveel als je zelf wilt :). 3 per dag is prima. Dat eet ik zelf ook 🙂
Hallo Ben, ik heb onlangs gelezen dat het eigeel gevaarlijk is voor je cholesterol. Hoe zit dat dan met al die eieren
Dat is een mythe. Eigeel is helemaal niet ‘slecht’ en al helemaal niet voor je cholesterol. Het cholesterol wat je ‘eet’ heeft vrijwel niets te maken met het cholesterol in je lichaam. Meer dan 80% van het cholesterol in je lichaam maakt je lichaam zelf aan, ongeacht of je eieren eet of niet. Het onderwerp is veel te complex om hier uit te leggen maar weet in ieder geval dat je zoveel eieren mag/kunt eten als je zelf wilt.
x