Levensverwachting Bij Diabetes Type 2? 7 Dingen Die Je Moet Weten

Wat Is Diabetes Type 2

feb 08
Levensverwachting Bij Diabetes Type 2? 5 Dingen Die Je Moet Weten

Als je ontdekt dat je diabetes type 2 hebt, kun je bang  zijn om eerder dood te gaan dan de meeste mensen. Je vraagt je misschien af "kun je oud worden met diabetes type 2?".

Gelukkig is er veel wat je kunt doen om dit te voorkomen.

In dit artikel geef ik je de feiten over de levensverwachting bij diabetes type 2. Maar ook vertel ik je precies wat je moet doen om dit te voorkomen.

More...

Je levensverwachting bij diabetes type 2

Het is niet zo'n gezellig onderwerp maar het is wel heel belangrijk.

Suikerziekte kent geen prettige vooruitzichten. Misschien ken je iemand in je omgeving die het heeft en heb je met eigen ogen kunnen zien wat voor schade het aan heeft gericht bij die persoon. Of heb je zelf diabetes en wil je alle voorzorgsmaatregelen treffen om zo lang mogelijk gezond te blijven.

Voordat ik je vertel wat je kunt doen om zo gezond mogelijk te blijven, is het belangrijk om je informatie te geven over de levensverwachting van mensen met diabetes. Zodra je begrijpt wat mensen met suikerziekte doormaken, is het een stuk makkelijker om keuzes te maken over hoe je met jouw ziekte wilt omgaan.

Van te voren wil ik zeggen dat dit niet het meest vrolijke artikel op deze site is. Maar het is wel belangrijk. Vooral omdat je als diabetes-patiënt de gelegenheid hebt om invloed uit te oefenen op het verloop van je ziekte.

Doel van dit artikel

Als je namelijk begrijpt wat verdere gezondheidsproblemen veroorzaakt kun je hier wat aan doen. En daarom presenteer ik je hieronder de 7 belangrijkste feiten over je levensverwachting als diabetes type 2 patiënt, inclusief tips om daarmee om te gaan.

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

#1: Je levensverwachting bij diabetes type 2 daalt met ongeveer 10 jaar

Ik denk dat het belangrijk is om je eerst de samenvatting te geven. En die is dat als je op relatief oude leeftijd diabetes krijgt je levensverwachting met ongeveer 10 jaar daalt.

Dat is nogal wat. Want stel dat je 75 was geworden zonder diabetes. Dan wordt je nu nog maar 65. Dat scheelt heel veel.

In de rest van dit artikel leg ik je uit hoe dit gemiddelde kan verschillen. Want niet iedereen zal tien jaar korter leven. Er zijn situaties waarin je dit verschil kunt terugbrengen. En door ongezond gedrag kan je gezondheid nog verder achteruit gaan, met alle gevolgen van dien.

Hoe komen wetenschappers aan de gemiddelde levensverwachting?

Dat is heel simpel. Ze onderhouden contacten met artsen die mensen met diabetes behandelen. De artsen vertellen de onderzoekers hoe het met hun patiënten gaat.

Door dit lang achter elkaar te doen kun je bijhouden wie klachten krijgt en wie gezond blijft. En je komt erachter wie overlijdt en wie blijft leven. Op die manier weten onderzoekers precies hoe het zit met levensverwachting en diabetes.

Er zitten wel verschillen (mbt de levensverwachting bij diabetes) tussen dit soort onderzoeken. Het belangrijkste onderzoek uit Engeland heeft het over een gemiddelde van tien jaar.

Maar in een Amerikaans onderzoek daalde de levensverwachting met maar 8,5 jaar.

Dat is een verschil van anderhalf jaar.

Kun je oud worden met diabetes type 2

Maar ondanks dat verschil wordt het elke keer duidelijk dat diabetici korter leven. En hoe ongezonder ze leven, hoe korter hun leven duurt.

Waarom komen er bij verschillende onderzoeken verschillende resultaten uit?


Veel mensen die wat aan hun leefstijl willen doen wachten hiermee omdat wetenschappers het nooit eens lijken te zijn. De één zegt dat broccoli gezond is, een jaar later komt er een onderzoek uit waaruit blijkt dat broccoli tot problemen leidt.

Hoe ontstaan die verschillen? 

En hoe zit dat bij onderzoek naar de levensverwachting van mensen met diabetes?

Veel vraagstukken rond gezondheid zijn moeilijk te onderzoeken. Vaak kunnen wetenschappers iets beschrijven, dat mensen met diabetes korter leven bijvoorbeeld. Maar dan weten ze niet direct hoe het komt en wat er aan te doen is.

Dan kijken wetenschappers naar het verschil tussen mensen met suikerziekte die goed voor zichzelf zorgen en mensen die dit niet doen.

Mensen die zichzelf verwaarlozen en daardoor een hoge bloedsuiker hebben krijgen eerder last van complicaties en leven minder lang. Dat is een feit wat de wetenschap heeft beschreven.

Maar de details van dit alles zijn minder helder.

We weten dat als je goed voor jezelf zorgt je in de eerste plaats geen diabetes mellitus type 2 krijgt (behalve bij hoge uitzondering) en dat je klachten kunt voorkomen door voor jezelf te blijven zorgen. De tegenstrijdige informatie komt wanneer je wetenschappers vraagt naar de details van hun onderzoeken.

Laat je dus niet ontmoedigen als je in een krantenbericht leest dat iets goed of juist slecht is tegen suikerziekte als je tot voor kort het tegenovergestelde dacht. Wetenschappers zijn de details aan het uitzoeken maar de grote lijnen zijn helder: hoe gezonder je leeft, hoe langer je diabetesvrij blijft.


#2: Complicaties laten je levensverwachting bij suikerziekte verder dalen

Stel, je hebt ouderdomssuiker. De dokter heeft het je een paar weken geleden verteld en nu de eerste shock is weggetrokken heb je twee keuzes:

  • Je diabetes stoppen door mijn tips op te volgen
  • Op de oude voet verder leven en meer klachten krijgen

Kies je voor dat laatste, dan krijg je op den duur problemen met je lijf die niet voor de poes zijn. Hoe meer complicaties je hebt en hoe ernstiger ze zijn, hoe verder je levensverwachting zal dalen.

Kwaliteit van leven diabetes

En dat allemaal doordat je bloedsuiker continu te hoog is en je lichaam hier niet tegen kan.

In mijn artikel over complicaties van diabetes type 2 krijg je een uitgebreid maar deprimerend overzicht over wat je te wachten staat als jij je bloedsuiker niet onder controle krijgt.

Een zeer aan te raden artikel.

Al die klachten ontstaan doordat je organen en weefsels niet bestand zijn tegen een verhoogde bloedsuiker. Door deze laag te houden kun je het volgende voorkomen:

  • Diabetische voetdit kan er zelfs leiden dat je voet moet worden afgezet
  • Schade aan je zenuwen: zenuwpijn
  • Schade aan je nieren: incontinentie, het vermogen om je bloed te filteren
  • Blindheid: door een verhoogde bloedsuiker krijgt je netvlies een dreun

Dit is slechts een beknopt overzicht. Voor meer informatie over symptomen van diabetes type 2 kun je dit artikel lezen.


#3: Dit zijn de meest voorkomende manieren van overlijden

Op nummer één staat hart- en vaatziekten. Een verhoogde bloedsuiker maakt de kans op hartproblemen een stuk groter. Want je bloedvaten kunnen niet goed tegen een overschot aan suiker in je bloed. Daardoor gaan ze kapot.

Combineer dit met het feit dat de meeste mensen met diabetes een verhoogde bloeddruk en cholesterol hebben.

Hun risico op hartproblemen is al verhoogd.

En als dan ook nog hun bloedvaten beschadigd raken is dat een extra factor.

Na hart- en vaatziekten komen mensen vaak te overlijden door problemen met hun nieren of een hersenbloeding. Beide worden wederom mede veroorzaakt door verhoogde bloedsuikers.

Hoe kun je hart- en vaatziekten voorkomen?

Het interessante is dat de aanbevelingen die ik op deze website doe ook heel goed zijn voor hart- en vaatziekten. Wanneer je mijn tips rond voeding, beweging en stress opvolgt maak je ook de kans dat je hartproblemen krijgt kleiner. Naast dat deze veranderingen goed zijn om je diabetes te genezen.

Zo weet je waarschijnlijk wel dat een verhoogde cholesterol niet goed is voor je hart. Als je mijn tips over voeding en beweging opvolgt zul je zien dat je cholesterol omlaag gaat.

En stress speelt ook een grote rol bij hartproblemen (en ook bij het krijgen van een hersenbloeding). Door deze te verminderen zoals ik je in dit artikel uitleg neemt ook die kans af.


Weet jij nu meer over de levensverwachting bij diabetes type 2? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4: Je kwaliteit van leven wordt er niet beter op

Dit is een understatement.

Stel je voor dat je heel slechtziend of blind wordt. Of jij continu naar het ziekenhuis moet omdat je nieren kapot zijn. En er een voet moet worden afgezet omdat je verhoogde bloedsuiker je benen aan het kapotmaken is.

Stel dat je geluk hebt en je levensverwachting niet zo stevig daalt als gemiddeld. Je leeft zo lang als een normaal mens maar moet wel met bovenstaande klachten door het leven. Dat is geen prettig vooruitzicht.

Ik zeg dit niet om je bang te maken of om je te bekritiseren. Ik wil je bewust maken van de consequenties als je geen actie onderneemt. Want misschien heb je geluk en leef je net zo lang als iemand zonder diabetes...

...maar als je bloedsuiker continu verhoogd is krijg je de klachten die ik hierboven heb beschreven.

En daar komt bij dat je door ouderdom ook last kunt krijgen van andere klachten die je leven minder aangenaam kunnen maken.


#5: Hartproblemen en andere kwalen maken het erger

Zoals ik je al heb uitgelegd is de voornaamste doodsoorzaak van mensen met diabetes het krijgen van hartproblemen. Als je diabetes hebt en daarnaast andere variabelen waardoor de kans op hartproblemen toeneemt wordt die kans alleen maar verhoogd.

Diabetes is een ziekte die je hele lichaam treft. Door een verhoogde bloedsuiker ondervind je hele lijf schade. De zwakste schakel zal het als eerste opgeven. Als er andere dingen bij jou nieten orde zijn neemt de kans dus toe dat je hier last van krijgt.

Bij de één zijn dit problemen aan het hart. Bij de ander geven zijn ogen het als eerste op. Je zult niet alleen wat moeten doen aan je suikerziekte maar ook moeten kijken naar andere zwakke plekken in je lichaam.

Pas op

Wanneer je bijvoorbeeld weet dat mensen in je familie komen te overlijden aan hartkwalen en je hebt diabetes, dan weet je dat bij jou die kans is toegenomen. Alles wat je kunt doen om deze naar beneden te brengen is mooi meegenomen.

Het is belangrijk om daar een goed gesprek over te hebben met je arts. En om te kijken wat je zelf kunt doen.

Het belangrijkste is dit:


#6: Hou je bloedsuiker onder controle

Als je de diagnose hebt gekregen heb je zoals ik al zei twee keuzes:

  • Je onderneemt actie en maakt de kans zo klein mogelijk dat je vroegtijdig komt te overlijden
  • Je blijft doorgaan met wat je aan het doen bent en probeert de verkorte levensverwachting bij diabetes type 2 te negeren

Elke lichte verhoging van je bloedsuikerspiegel zorgt namelijk voor schade aan je lijf, hoe kort deze verhoging ook standhoudt. Maar wanneer jij beslist om je bloedsuiker voortdurend laag te houden kan je lichaam hier langzaam van herstellen.

Je bloedsuiker laag houden zou dus je belangrijkste prioriteit moeten zijn als je diabetes hebt. Hier krijg je in het kort de belangrijkste tips om dit voor elkaar te krijgen:

  • Kies een voedingspatroon om suikerziekte te genezen: gebruik hiervoor mijn tips. Weinig tot geen suiker, veel groenten en energierijke voeding zal je helpen om je beter te voelen dan ooit te voren
  • Beweeg zoveel als je kan: je hoeft geen topatleet te worden maar je kunt ook niet wegkomen met een leven als bankhanger. Maak wandelingen en werk toe naar een tweewekelijks bezoek aan de sportschool. Vind daarnaast andere fysieke activiteiten die je leuk vindt om te doen
  • Hou je stress laag: Hoe meer stress, hoe groter de kans dat je stopt met sporten en gezond eten. En spanning op zichzelf is ook niet goed als je ziek bent. Want het is slecht voor je bloedsuiker

#7: Je kunt wat veranderen hoe oud je ook bent

Wat hoopvol is dat je, hoe oud je ook bent, iets kunt doen om je levensverwachting te vergroten als je diabetes hebt. Zelfs oude mensen die hun hele leven hun lichaam hebben verwaarloosd kunnen door nu in te grijpen hun kwaliteit van leven verbeteren.

Want als je maar lang genoeg je aan mijn tips houdt gaat je situatie erop vooruit. Zodra je bloedsuiker gezond is kan je lichaam beginnen met zichzelf te herstellen.

Dit wordt mooi in beeld gebracht door een belangrijk onderzoek waarin de levensverwachting wordt vergeleken tussen mensen die actie ondernemen en mensen die niets doen:

  • Een patiënt die rookt en een te hoge (maar niet extreem verhoogde) bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol heeft wordt gemiddeld 68
  • Een patiënt die dit allemaal veel beter onder controle heeft en niet rookt maar zijn diabetes niet volledig heeft omgedraaid wordt gemiddeld 76

Stel dat je op je vijftigste diabetes krijgt en je grijpt direct in.

Je gaat verder dan de relatief gezonde patiënt in de vergelijking hierboven. Door mijn tips op te volgen genees jij je suikerziekte en ga je ziektevrij door het leven.

Dan leef je dus vele male langer dan wanneer je op de oude voet verdergaat.

Om het nuchter te houden zoals het ons Nederlanders betaamt: dood ga je toch. Maar je hebt de keuze of je dit nog een paar decennia wilt uitstellen en of je de laatste tien jaar van je leven veel of geen pijn wilt.

Als je diabetes type 2 hebt kun je ervoor kiezen om nu in te grijpen en de kans te verkleinen dat dit je de das omdoet. Het is dan prima mogelijk om oud te worden met diabetes type 2. Wil je weten hoe? Kijk dan hier:

Het Diabetesvrij Geheim

Zoals je hebt gelezen is de levensverwachting bij diabetes type 2 erg afhankelijk van je levensstijl. Gezond ouder worden heb je meer in de hand dat je misschien voor het lezen van dit artikel dacht. Ik wil je hier een stukje bij helpen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wat doe jij om de levensverwachting bij diabetes type 2 te verhogen? Is er iets wat jij specifiek doet om gezond ouder te worden? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Mertens schreef:

    Ikzelf heb geen diabetes, maar wel mijn vriend en zou graag het boek verkrijgen zonder e-mail daar mijn geheugen van de iPhone vol is en niet weet hoe dit te ledigen. Is het mogelijk om het boek oogestuurd te krijgen via de post ? Hartelijk dank.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Helaas niet. Het boek is enkel digitaal verkrijgbaar. Daardoor kunnen we het gratis aanbieden. Per post zou kosten voor de ontvanger met zich meebrengen.

  • Leire Abels Bernardt schreef:

    Goede morgen, een interessante en belangrijke website. Ik zou graag het boek willen lezen. In het kort: Mijn moeder is 75jaar (Ze heeft vanaf (Volgens mij) dat ze 40+ is diabetes type 2. Ze heeft veel lichamelijke complicaties( schildklierproblemen, ze is geopereerd aan trombose in haar hersenen, ze heeft ook Lange depressieve periodes gehad..) . Door de trombose(voor dat ze gediagnostiseerd werd, kon ze niet goed lopen en praten.. Ze is 5jaar geleden geopereerd, het gaat beter maar ze heeft nog veel moeite om te lopen, dat doet ze ook liever niet alleen, hazr conditie is natuurlijk slecht en haar conditie is achteruit gegaan. Ze (met hulp van ons) is bezig om deze te verbeteren.
    Ze krijgt veel medicatie voor de verschillende problemen, ook medicatie die haar zuikerspiegel (seroquel) kan beïnvloeden..
    Ze heeft veel moeite om haar zuikerspiegel op een gezonde pijl te houden ( ze eet, deken we, wel gezond). Ze heeft ook regelmatig hypoglykemie, ( iig episoden waar haar zuiker heel laag is 4O bv..). Ik denk 2 of 3keer per maand. Daarna is ze de dag daarna erg moe en haar zuiker kan weer erg om hoog gaan…
    Ze neemt 3x per dag insuline..
    Dit was in het kort een introductie voor mijn vraag:

    Ik wil graag uw boek lezen om meer te weten te komen hoe ik haar het beste kan helpen.

    Alvast bedankt.
    Met vriendelijke groeten,
    Leire Abels

    • Marloes Schuurman schreef:

      Fijn dat je contact opneemt. Het lijkt mij heel goed om ons Diabetesvrij Geheim te lezen. Denk dat er dan veel duidelijk zal worden. Daarna kunnen we even kijken wat er allemaal mogelijk is qua voeding etc 🙂

  • >
    Send this to a friend