Krijg Je Suikerziekte Door Stress? Uitleg + 7 Tips Om Stress Te Verlagen

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

feb 08
Krijg Je Suikerziekte Door Stress? Uitleg + 7 Tips Om Stress Te Verlagen

Als je erg gespannen bent en hebt gehoord dat je hier suikerziekte van kunt krijgen, kan dit je erg bang maken.

Gelukkig is er onderzoek gedaan naar de mate waarin stress je bloedsuikerspiegel beïnvloedt.

In dit artikel leg ik je uit of je suikerziekte door stress kunt krijgen en hoe je dit zoveel mogelijk kunt inperken zodat je nooit te maken krijgt met diabetes mellitus type 2.

More...

Kun je suikerziekte door stress krijgen?

Het korte antwoord is:"nee, stress kan geen diabetes mellitus type 2 veroorzaken."

Wat stress wel kan doen is een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van suikerziekte. Het is zeker geen goed idee om gestrest te zijn als je de andere zaken van je gezondheid, zoals voeding en beweging, niet op orde hebt.

Ik neem het je niet kwalijk als je hiervan schrikt. Dit soort informatie krijg je niet op school en je huisarts vertelt het je ook niet. Dat is heel jammer omdat deze informatie heel duidelijk laat zien dat je met de juiste keuzes diabetes kunt voorkomen.

Doel van dit artikel

In dit artikel geef ik meer informatie over hoe je met de juiste voeding kunt voorkomen dat je diabetes mellitus type 2 krijgt.


Daarnaast leer ik je in dit artikel alles over wat beweging te maken heeft met diabetes type 2. Als je mijn artikel over stress leest mag je deze twee absoluut niet overslaan omdat voeding en beweging nog belangrijker zijn dan hoeveel stress je hebt.

Dat zit namelijk zo:


Hoe stress je suikerziekte erger maakt

Uit onderzoek blijkt dat stress bijdraagt aan diabetes. De kans dat je het ontwikkelt wordt 45% hoger als je voortdurend onder druk staat op je werk. En als je al diabetes type 2 hebt zie je dat je suikerspiegel omhoog vliegt in tijden van spanning.

De reden hiervoor is eenvoudig. Spanning zorgt ervoor dat het lichaam zich klaar maakt voor actie. Dit zorgt ervoor dat je scherper kunt nadenken en ook fysiek kunt reageren. Wanneer je lichaam denkt "hee, dit is spannend, oppassen geblazen," dan brengt je lichaam het stofje cortisol in je bloed.

Maak kennis met het stofje cortisol

Cortisol is een hormoon. Het blokkeert de werking van een ander stofje, genaamd insuline. Insuline is verantwoordelijk voor het omlaag brengen van je bloedsuikerspiegel.

"Cortisol, het stresshormoon, saboteert dus het vermogen van je lichaam om je glucose omlaag te brengen."

Dit is niet mals en je moet zeker je stress laag houden om te voorkomen dat je diabetes krijgt. Als je al suikerziekte hebt, is stress laag houden belangrijk om suikerpieken te voorkomen. Maar het is niet de belangrijkste ingreep op het lijstje.

Voorkomen dat je overgewicht krijgt of te weinig beweegt zijn belangrijker. Slecht eten en een gebrek aan beweging spelen een grotere rol in het ontwikkelen van diabetes.

Misschien denk je:

 "Als ik gestrest ben eet ik meer. En na een lange, inspannende werkdag heb ik echt geen zin om naar buiten te gaan en te bewegen. Dan wil ik alleen maar TV kijken."

Dit is dus nog een reden om je stress laag te houden. Want het is niet alleen direct van invloed op je bloedsuiker, maar ook indirect.

Het geeft je vreetkicks en nodigt uit tot het nemen van slechte beslissingen rond je gezondheid omdat deze je spanning tijdelijk verminderen. Denk aan het eten van junkfood, het kijken van TV of nog erger: het drinken van veel alcohol.


Los eerst het grootste probleem op

Je eerste verantwoordelijkheid is dus om je stress in te perken. Dit doe je door te stoppen met dingen die je onnodig gespannen maken. Wat het ook is, het is het niet waard om je gezondheid hiervoor in te ruilen op lange termijn.

Hoe ouder je wordt, hoe groter de invloed van stress op je gezondheid is. Begin dus zo snel mogelijk met het stoppen van activiteiten die je meer stress geven dan plezier.

"Maar wat als je gespannen bent om een reden die je niet kunt voorkomen omdat het je in de toekomst veel oplevert?"

Stel dat je hard werkt om een promotie te krijgen waardoor je een makkelijkere baan krijgt en later minder stress zult hebben? Dat is een slimme investering in je toekomst. Maar op de korte termijn natuurlijk niet goed voor je stress en je bloedsuikerspiegel.

Daarom krijg je hieronder tips om je stress te "managen." Dit is absoluut geen vervanging voor het vermijden van stressvolle situaties. Als je een manier kunt vinden om je verantwoordelijkheid te nemen en stressvolle situaties uit te bannen dan moet je die kans vooral grijpen.

Kan je er echt niet onderuit, maak dan gebruik van mijn zeven handige tips om je huidige stress zo snel mogelijk te verminderen:


#1 Maak een wandeling

Iedereen weet dat sporten gezond is. Minder mensen weten dat naar de sportschool gaan je cortisol-niveau op lange termijn laag houdt. Maar bijna niemand weet dat een wandelingetje maken je cortisol heel snel verlaagt.

Tip!

Daarom raad ik je aan om eerst een lekker wandelingetje te maken wanneer je gestrest bent voordat je erover denkt om naar de sportschool te gaan.

Er is namelijk iets dat je moet weten over heftig sporten. In eerste instantie verhoogd het je cortisol spiegel voor een korte tijd. Dat is niet erg als je gezond bent en je nergens zorgen om maakt. Zie de afbeelding hieronder. 

 Maar in tijden van grote stress kan nog een cortisolpiek de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

  • Het laatste waar je behoefte aan hebt in tijden van spanning is nog meer spanning en dat is precies wat heel intensief sporten je op de korte termijn geeft.

Maar ga alsjeblieft niet op de bank zitten. Niet bewegen is vele malen slechter dan intensief sporten.

De gulden middenweg is om een lekkere wandeling te maken van minstens een half uur. Dit verlaagt heel snel je cortisol en is dus positief voor je bloedsuikerspiegel. Als je dit stelselmatig doet en je stress relatief laag weet te houden kun je daarna naar de sportschool gaan.


#2 Slaap beter

Slaap is essentieel om spanning onder controle te houden. Erger nog: het missen van slaap is stressvol op zichzelf.

Pas op

Als jij een nachtje slecht slaapt heb je de volgende avond een hogere cortisolspiegel. En je weet zelf ook wel dat een nachtje weinig slaap je de volgende dag moe en chagrijnig maakt.

Dat niet alleen. Een nachtje perfect slapen helpt je lichaam en geest om af te rekenen met een spannende gebeurtenis. In je slaap wordt deze verwerkt en kan je lichaam tot rust komen. In tijden van stress is het dus heel belangrijk om streng voor jezelf te zijn en op tijd naar bed te gaan. 

Melatonine is het hormoon die vrijkomt wanneer je slaapt. Je kunt in de afbeelding hieronder dus ook zien dat wanneer je slaapt, je cortisolspiegel sterk daalt. 

Als je moet kiezen tussen een avondje weg met vrienden (waarbij alcohol wordt geschonken) en op tijd naar bed, kies dan voor op tijd naar bed.

Dit laatste helpt je om de volgende dag je verantwoordelijkheid te nemen voor de dingen die je gespannen maken.

  • Een avondje drinken maakt het je de volgende dag veel moeilijker om je te concentreren omdat je belangrijke slaap mist, zowel van de opwinding als van de alcohol. 

#3 Heb meer seks

Dit hoef ik je hoop ik geen twee keer te zeggen. Voor de koppige types onder ons, een lijstje met de voordelen van seks:

  • Het is lekker
  • Het verbetert je conditie
  • Het vermindert stress en houdt daarmee je bloedsuiker onder controle

Als je niet van seks houdt zou ik je vooral aanmoedigen om eens met de huisarts te gaan praten... Want uit onderzoek blijkt dat een stabiel seksleven je beschermt tegen paniekgevoelens en je dus stressbestendiger maakt.

Eerst had ik het idee om van deze tip, "neem een massage" te maken. Want als je geen partner hebt heeft de tip om meer seks te hebben weinig zin. Naar de kroeg gaan en een partner zoeken is ook niet altijd een optie, want je bent helaas ook geen 20 meer;)

Toch wil ik je kort uitleggen waarom seks zo gezond is.

Belangrijke informatie

Aangeraakt worden, met een zachte streling  zorgt ervoor dat er stofjes vrijkomen in je hoofd die je een gelukzalig gevoel geven. Ze verminderen je gevoel van spanning en het maakt je rustig. Je kunt gerust een massage nemen als jij je gestrest voelt. Maar als je een partner kunt vinden die je af en toe een lieve aai over je bol geeft is dat natuurlijk stukken beter.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Titreer negativiteit

Dit is een ingewikkelde uitdrukking. Dat realiseer ik me. Maar laat me je uitleggen wat ik hiermee bedoel.

TITREER STRESS


"Titreren" is een woord dat ik als apotheker vaak gebruik. Stel dat je twee stoffen hebt die als je ze mixt kunnen ontploffen. Je kunt de ontploffing voorkomen door deze twee stoffen heel langzaam te mengen. Je giet de ene stof bij de andere, maar druppeltje voor druppeltje zodat de boel niet explodeert.

Zo is het ook met stress en negativiteit. Als je spanning aan voelt komen kun je dit toelaten in je leven zolang het niet te veel wordt. Dan explodeert je lichaam.

De enige manier om dat te voorkomen is om spanning en negativiteit te titreren zodat je hersenen en lichaam geen "boem" zeggen.

Houd goed in de gaten wat door de dag heen stress geeft. Verminder alles wat je spanning geeft tot het punt waarop het je niet tot ontploffing brengt.

  • Als je tijden van heftige stress kent, las dan ook een periode in waarin je tijd hebt om uit te rusten. Geef hier ook prioriteit aan.
  • Het is prima om af en toe hard te werken maar je zult de gezondheidsgevolgen daarvan ondervinden als je het niet afwisselt met een stressvrije vakantie.

Het is jouw verantwoordelijkheid om te voorkomen dat je ziek wordt. Als dat betekent dat je af en toe iets minder hard moet gaan is dat de prijs die je betaalt voor je gezondheid.


#5 Dans en zing

Aanrakingen kunnen je stress binnen no time verminderen. Maar weet je wat bijna net zo goed werkt? Dansen en zingen met andere mensen.

Belangrijke informatie

Als je in een groep danst of zingt en flink je best doet zorgt dit voor het vrijkomen van endorfines. Dit zijn stofjes die je een heerlijk gevoel geven en stress tegengaan. Want je kunt je beter voelen door je stress te verminderen of te zorgen voor meer tegenwicht.

En dansen en zingen in een groep bieden een perfect tegenwicht voor de verantwoordelijkheden in je dagelijks leven.

De wetenschapper Robin Dunbar heeft aangetoond hoe goed dansen en zingen is voor het vrijkomen van stofjes in de hersenen die je goed laten voelen.


#6 Mediteer of doe rustig aan

Mediteren vermindert de hoeveelheid cortisol en de gevoelens van stress in je lichaam. En als je een handige tool wilt om direct te beginnen met mediteren, gebruik dan Headspace.

Mediteren is niet je enige optie. Een momentje voor jezelf nemen op een plek waar jij je kalm en op je gemak voelt heeft ook zijn voordelen.

Sommige mensen voelen zich niet prettig tijdens het mediteren maar ontspannen wel in een warm bad of tijdens een boswandeling.

Mediteren is simpel omdat je het overal kunt doen en het net wat meer effect heeft dan een warm bad of een boswandeling. Maar je zult zelf moeten proberen wat voor jou een beter effect heeft.

Denk hierbij aan:

  • Een bos- strandwandeling maken
  • Muziek luisteren (met name dan kalme muziek)
  • Een warm bad nemen
  • In de sauna gaan

Het belangrijkste is dat dit een activiteit is waarbij jij je kalm en beheerst voelt. En als je dit onder de knie hebt kun je altijd nog beginnen met mediteren.


#7 Doe niet aan alcohol en andere verslavingen

Ik hield vroeger wel van een drankje. Totdat ik erachter kwam wat de desastreuze gevolgen van alcohol zijn voor je gezondheid.

Ik vind het onbegrijpelijk wanneer ik jonge geneeskunde-studenten zich volledig vol zie gieten in de stad. Alles wat ze overdag leren wordt 's avonds compleet aan hun laars gelapt.

Alcohol vernietigt je slaap en maakt je stress erger. Dit zijn feiten.

  • Drinken om "te ontspannen" is vergelijkbaar met roken om je longen gezonder te maken.

Dit is geen morele kruistocht. Ik wijs je alleen op je verantwoordelijkheid.


Wanneer je drinkt:

  • Slaap je diezelfde nacht slechter
  • Je stresshormoon gaat omhoog

Pas op

Je gebruikt het om even te ontsnappen aan je verantwoordelijkheid. In tijden van spanning is dit absoluut niet verantwoord. Andere genotsmiddelen zijn niet veel beter. Roken maakt je gestrest. Koffie ook. Laat ik die laatste als voorbeeld nemen.

Koffie maakt je slaappatroon slechter

Koffie is in principe een hele gezonde drank en heeft vele gezondheidsvoordelen. Welke dit zijn kun je in dit artikel lezen. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo is koffie niet gezond wanneer je gestrest bent.

Koffie geeft geen energie. Het maskeert je gevoelens van vermoeidheid. Het blokkeert het stofje in je hersenen dat je moe laat voelen.

Wanneer je gestrest bent zorgt de cafeïne in koffie ervoor dat je je nog meer gestrest voelt.

Dat betekent niet dat je volledig hoeft te stoppen met koffie. Maar het is het overwegen waard als je continu gestrest bent of als je merkt dat je meer gespannen bent na je kopje koffie.

Als je niet helemaal wilt stoppen, neem dan maximaal één kopje per dag vlak na het opstaan. Dit zal je wat slaperig in de avond maken omdat de koffie dan uitgewerkt raakt en je dan meer zin krijgt om in bed te liggen.

Diabetesvrij geheim

Stress alleen zal er niet voor zorgen dat je suikerziekte ontwikkelt, maar het verhoogd wel degelijk de kans op suikerziekte bij een ongezonde levensstijl. Daarom is het belangrijk om je voedingspatroon te veranderen zodat stress niet de druppel is die de emmer doet overlopen.

Een gezonde levensstijl zorgt er niet alleen voor dat je stress beter kunt weren. Recentelijk is namelijk ook ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. 

Alles wat je nodig hebt kun je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in, dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wat doe jij om stress te verminderen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • AnneMarie Pessers schreef:

    Hartelijk dank voor de informatie tot nu toe! Kijk erg uit naar de rest!

  • E Zorn schreef:

    Leuke en interessante artikelen.
    Stress is voor een fulltime docent echter een hardnekkig probleem. Er zijn periodes, zoals de decembermaand, waarin alles tegelijk gebeurt, rapportvergaderingen, ouderavonden, teamvergadering, Kerstontbijt, excursie naar Aken. Leerlingen reageren ook anders omdat dit ook voor hen een stressvolle periode is.

    Wandelen is voor mij een belangrijke stressverlager en calorieënverbrander. Een stappenteller kan motiverend werken (in mijn geval wel , app op mijn telefoon).

    Ik heb gelukkig geen last van alcohol omdat ik het kennelijk niet lekker vindt. Het smaakt mij totaal niet.

    Ook privé zijn er genoeg stressfactoren, verhuizingen, kinderen die je hulp nodig hebben, familieperikelen.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Stress is zeker een reëel probleem. Ik durf zelfs te zeggen dat er niet omheen te leven is als arts. Het beste kun je het gewoon accepteren en een methode vinden om de stress te wandelen. Wandelen is daar zeker een goede voor.

      Maar de oorzaak van de stress aanpakken is altijd beter dan de symptomen behandelen.

  • >
    Send this to a friend