5 Tips Om Een Amputatie Bij Diabtes type 2 Te Voorkomen

Gevolgen & Complicaties Diabetes Type 2

feb 09
Amputatie Bij Suikerziekte Nodig? Uitleg + 7 Tips Om Het Te Voorkomen

Als je diabetes type 2 hebt is het laatste wat je wilt dat je voet of arm geamputeerd moet worden.

Toch is dit een veelvoorkomende medische ingreep onder mensen met gecompliceerde diabetes type 2.

In dit artikel leg ik uit hoe het zo ver kan komen dat je amputatie nodig hebt en de 5 dingen die je kunt doen om die kans terug te brengen.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Hoe je amputatie bij suikerziekte voorkomt

Diabetes is een heftige ziekte. Zowel type 1 (jeugdsuiker) en type 2 (ouderdomssuiker).

Als je net met diabetes type 2 bent gediagnosticeerd, kan het zijn dat je er niet zoveel van merkt. Je hebt nog geen ernstige klachten. Alles in je lijf doet gewoon zijn werk.

Misschien ben je af en toe wat moe of heb je de eerste symptomen van onbehandelde diabetes. Maar zodra je medicijnen begint te slikken zijn die snel weg.

Totdat je vijf of tien jaar verder bent en er achterkomt dat de eerste complicaties beginnen op te treden.

Een verhoogde bloedsuiker maakt van binnenuit je hele lijf kapot. Geen enkel lichaamsdeel of orgaan kan er tegen als er te veel suiker in je bloed zit.

Dit is een proces van jaren waar je in het begin niets van merkt. Je kunt wel tien jaar rondlopen zonder klachten.

Maar vroeg of laat zal de ziekte zich wreken, tenzij je er eerder wat aan doet. Want alle nare complicaties, inclusief dat je voet moet worden afgezet, zijn makkelijk te voorkomen. Hoe dat werkt bespreek ik straks.

Eerst wil ik je precies uitleggen hoe het komt dat bij sommige mensen een paar tenen, de voet of zelfs een stuk van het been moet worden afgezet. En om dat te doen begin ik bij het verhaal van je verhoogde bloedsuiker.

Dit is een diabetische voet

Zoals je misschien wel weet heeft je lichaam moeite met het verwerken van grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat komt omdat het hormoon insuline bij diabetes type 2 patiënten niet meer goed werkt.

Maar wat heeft insuline met je bloedsuikerspiegel te maken?

Dat is simpel. Als je iets eet met suikers komt dat in je buik terecht. Daar worden de suikers opgenomen en in je bloed vervoert door je lichaam.

Als het goed is wordt er insuline afgegeven. Dit stofje geeft alle weefsels in je lichaam het signaal om de suiker in je bloed op te nemen en te gebruiken als energiebron.

Maar bij een diabetespatiënt werkt dit hormoon niet meer goed. Er wordt te weinig van gemaakt of je bent er ongevoelig voor. Hierdoor worden de suikers niet uit je bloed gehaald.

Het sneeuwbal effect van een verhoogde suikerspiegel

Dit is werkelijk desastreus voor alle weefsels in je lijf. Het bloed wat er langs stroomt bevat te veel suiker. En dit is helemaal niet goed.

Zo kun je op den duur last krijgen van allerlei ernstige complicaties. Denk hierbij aan blindheid of hart- en vaatziekten. En een diabetische voet (met als eindstation amputatie) is hier ook onderdeel van.

Een diabetische voet is een versuikerde voet. Oftewel een voet die continu bloot heeft gestaan aan bloed met te veel suiker erin. Daar kunnen de weefsels in je voet helemaal niet tegen.

diabetes voet

De kleine bloedvaatjes en de zenuwen in je voet (en ook armen) gaan kapot. Er komt geen zuurstof meer bij de weefsels en er worden geen afvalstoffen meer afgevoerd.

Twee gevaarlijke gevolgen

Erger is dat je pijn kunt ontwikkelen door die kapotte zenuwen (neuropathie) of het gevoel in gedeeltes van je voet kunt verliezen. Beide zijn ernstig dus bespreek ik ze hieronder één voor één.

Pijn als gevolg van een diabetische voet

De zenuwen in je voet kunnen beschadigd raken door je hoge bloedsuikerspiegel. Dit kan nare pijnen geven. Bijvoorbeeld een branderige pijn.

In zo'n geval is je huid overgevoelig. Aanraking kun je moeilijk verdragen. Zelfs de druk van lakens of sokken kan al te veel zijn. Je begrijpt wel dat je hier veel last van kunt hebben en dat je dit absoluut moet voorkomen.

Meestal begint de pijn onderaan ergens in je tenen of je voeten. Maar als je diabetes type 2 erger wordt en je er niets aan verandert, kan de pijn zich uitbreiden. Voordat je het weet krijg je het ook op andere plekken in je lijf. Waaronder in je onderbeen.

Een doof gevoel in je voeten

Als je zenuwen versuikerd raken kun je het gevoel in je voet verliezen.

Misschien denk je: "Ach, dat is niet zo erg.... Wat maakt het mij nou uit dat ik niet meer op het strand het zand tussen mijn tenen kan voelen. Er zijn ergere dingen in de wereld."

Helaas is het niet zo simpel.

Geen gevoel hebben in je voet is gevaarlijk. In de eerste plaats omdat het vaak het voorstadium is voor wat er daarna komt (andere complicaties of amputatie).

In de tweede plaats komt het vaak voor dat mensen verdere klachten ontwikkelen aan hun voeten maar hier niets van merken omdat ze er geen gevoel meer in hebben.

Van kwaad tot erger

Stel dat je een infectie krijgt. Of je hebt last van een voetzweer. Of je voeten zijn opengegaan doordat je lang hebt gelopen.

Gecombineerd met een slechte doorbloeding kan er makkelijk wat fout gaan.

Je lichaam kan je voeten veel minder makkelijk genezen omdat zuurstof en voedingsstoffen niet meer op de juiste plaats kunnen komen. En als je de verwonding niet opmerkt en er mee door blijft lopen zal deze alleen maar erger worden.

Weinig voelen is schadelijker dan je denkt

Het is niet ongewoon dat mensen met een simpele voetzweer - die bij gezonde mensen prima te behandelen is - ernstige problemen krijgen.

Niet in de laatste plaats omdat ze lang doorlopen. Ze hebben nauwelijks klachten omdat ze geen gevoel meer in hun voeten hebben. En daar betalen ze vroeg of laat de prijs voor.

Als je een voetzweer niet op tijd behandelt kan dit leiden tot zulke nare complicaties dat je voet moet worden afgezet. En dit wil je natuurlijk voorkomen.

Als je voetzweren kunt voorkomen, dan ben je al een heel eind. Want uit onderzoek blijkt dat 80% van de voetamputaties veroorzaakt worden door een voetzweer die niet goed geneest en niet op een andere manier behandeld kan worden.

Voetamputatie is overigens heel zeldzaam bij mensen zonder diabetes.

De Engelse gezondheidsdienst stelde vast dat mensen met diabetes vijftien keer zo vaak hun voet moeten opgeven. Hierbij geldt wel dat de amputatie kan gelden voor enkele tenen, een stuk van de voet tot zelfs onder de knie (afhankelijk van hoe ver gevorderd het probleem is.)

Doel van dit artikel

Ik snap dat je hier niet bij wilt horen. Het afzetten van een voet is één van de meest gruwelijke chirurgische ingrepen en je wilt dit natuurlijk nooit meemaken. Hieronder geef ik je daarom 5 tips om amputatie bij diabetes type 2 zoveel mogelijk te voorkomen.


#1: Wees er vroeg bij om amputatie te voorkomen

Hoe vroeger je ontdekt dat je diabetische voet hebt, hoe beter het is.

Sterker nog: hoe eerder je weet dat je diabetes hebt, hoe eerder het is.

Diabetes type 2 waar je niets aan doet leidt uiteindelijk tot gezondheidsproblemen zoals een diabetische voet. Als je de diagnose hebt gekregen moet jij voortdurend je bloedsuiker in de gaten houden om er zeker van te zijn dat je niet weer in de gevarenzone komt.

Zolang jij continu je bloedsuiker laag houdt is de kans op complicaties vele malen kleiner. Straks geef ik tips die zich vooral met je bloedsuiker bezighouden.

Maar wat je als diabetespatiënt ook voortdurend moet laten testen is hoe gevoelig je voeten zijn. Dan neemt de arts een instrumentje om te testen hoe je voeten reageren op stimulatie.

Daarnaast zal hij je vragen stellen om te achterhalen of je misschien klachten hebt die kunnen komen door diabetische voet.

Denk hierbij aan:

 • Koude voeten
 • Rode voeten
 • Pijnklachten

Dit testen en bijhouden om te zien of je inderdaad problemen met je voeten hebt is heel belangrijk. Als je dit overslaat kun je vrij snel problemen krijgen.

Blijf je voeten in de gaten houden

Als je al diabetische voet hebt en je arts heeft dit gezien tijdens een onderzoek, dan moet je nog steeds je voeten scherp in de gaten houden.

diabetes voeten behandeling

Het beste kun je naar een medische pedicure gaan. Hij of zij heeft verstand van voeten van diabetespatiënten en kan heel goed kijken naar je huidige voetverzorging. 

Tegelijkertijd kan ze testen hoe het gesteld is met de gezondheid van je voet. Je hebt dus meerdere mensen die naar je voet kijken en je kunnen aansporen om in te grijpen mocht dit nodig worden.

Want als de pedicure ontdekt dat je een wondje of een voetzweer hebt? Dan kan dit behandeld worden. 80% van de voetamputaties beginnen met een voetsfeer die uit de hand loopt. Met alle gevolgen van dien.


#2: Hou je bloedsuiker laag

Natuurlijk hoop ik dat het nooit zover komt dat jij je voet moet laten amputeren. En is maar één manier hiervoor en dat is het continu laag houden van je suikerspiegel.

Je lichaam kan niet meer goed omgaan met suiker en als consequentie gaan alle weefsels in je lijf kapot.

Maar als je lichaam niet goed kan omgaan met suikers kan je natuurlijk stoppen met het eten van suikers.

Of zorgen dat zoveel mogelijk suikers die je lichaam komen er zo snel mogelijk weer uitgaan.

Als je jouw bloedsuiker maar lang genoeg laag houdt, dan kunnen de meeste symptomen van diabetes type 2 zich netjes herstellen.

Je lichaam kan uitstekend genezen van de meest erge complicaties zolang je er op tijd bij bent en consequent bent in het laag houden van je bloedsuiker.

Maar wat zijn nu de beste manieren om dit voor elkaar te krijgen?

In dit artikel bespreek ik uitgebreid hoe je in zes weken of minder je bloedsuiker definitief laag kan houden. En hieronder volgen wat praktische tips om dit voor elkaar te krijgen.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#3: Eet alleen maar onbewerkt eten

Een mandarijntje is niet bewerkt. Het groeide aan een boom en nu ligt het op je bord.

Maar mandarijnsap uit een pak is wel bewerkt. De mandarijntjes zijn door een fabriek getrokken en na een hoop heisa in een pak gestopt. Hetzelfde geldt voor een blik met mandarijnenpartjes op suikerwater.

Er zijn secundaire voordelen aan het bewerken van voedsel. Mandarijnen in blik zijn veel langer goed te houden dan verse mandarijnen. En een pak mandarijnensap is veel compacter dan het meeslepen van een enorme zak mandarijnen.

Maar dat is niet de reden dat de voedingsindustrie deze producten maakt. Nee, ze doen het zo om maar één reden: geld verdienen.

Suikerrijke producten zijn verslavend.

En natuurlijke producten bevatten niet genoeg suiker om verslavend te zijn.

Je hebt nog nooit iemand gezien die verslaafd is aan worteltjes

Maar er zijn genoeg mensen die verslaafd zijn aan snoep, frisdrank, snacks of allerlei ongezonde vruchtensappen.

Fabrikanten maken producten bijna altijd ongezonder

Dat komt omdat de fabrikanten de producten zoeter maken dan de grondstoffen. Wat in de natuur onmogelijk is (een hele zoete smaak) wordt voor elkaar gekregen door voedsel eindeloos te verwerken. Hierdoor blijf je altijd snakken naar meer.

De enige oplossing is om te stoppen met het eten van zoete troep en fabriekseten.

Alles wat uit een fabriek komt is per definitie ongezond. De hoeveelheid suiker is verhoogd en als je pech hebt zijn alle gezonde stoffen (zoals vitamines, mineralen en vezels) er nog uitgehaald ook.

Wil je dus voorzichtig zijn met wat je binnenkrijgt en hiermee de kans op een amputatie voorkomen? Kies dan altijd voor natuurlijk voedsel. Alles wat aan een plant heeft gegroeid of in de wei heeft gestaan komt in aanmerking.


#4: Afvallen bij diabetes type 2 is erg gezond

Uit onderzoek blijkt dat overgewicht je kans op diabetes enorm verhoogt. Het is vrij zeldzaam om ouderdomssuiker te krijgen zonder dat je overgewicht hebt. Het komt voor maar de kans is klein.

Wetenschappers weten nog niet precies waarom overgewicht sterk samenhangt met diabetes. Maar wat ze denken is dat overgewicht ervoor zorgt dat insuline niet meer goed werkt omdat de vetcellen de werking ervan verhinderen. Dit noemt men ook wel insulineresistentie.

De insulineresistentie in je lijf kun je beïnvloeden. Zo zijn er allerlei voedingsmiddelen die je insulineresistentie beter maken. Maar de beste manier om deze te verbeteren is om je overgewicht kwijt te raken.

Makkelijker gezegd dan gedaan?

De meeste mensen die te dik zijn weten het van zichzelf en hebben één of meerdere pogingen gewaagd om er vanaf te komen. Maar niet met mijn hulp. Dus er is nog hoop.

In dit artikel lees je alles over gezond eten en je bloedsuikerwaarden verbeteren.

Het legt je uit hoe je gezond kunt eten, een vol gevoel kunt hebben en toch gewicht kunt verliezen. Dat is vrij uniek omdat de meeste diëten je simpelweg opdragen om minder te eten. 

Dat werkt alleen niet omdat je vroeg of laat toch weer honger krijgt.

Mijn voedingstips zorgen ervoor dat je altijd een volle maag hebt en je honger steeds meer afneemt. Hierdoor heb je geen trek in de dikmakers die je daarvoor altijd had.

Dat maakt afvallen een stuk makkelijker en leuker. Op een gezond gewicht blijven door gezond te leven is één van de beste dingen die je kunt doen om amputatie op lange termijn te voorkomen.


#5: Hou je stress laag

Wist je dat spanningen er toe kunnen leiden dat je bloedsuiker omhoog gaat, ook al eet je normaal?

Je schiet jezelf in je voet door te gespannen te zijn. Je lichaam kan dan niet meer goed omgaan met een hoge bloedsuiker.

Maar dat niet alleen.

Stress zorgt er ook voor dat mensen ongezonder eten, minder bewegen en over het algemeen dingen doen die slecht zijn voor hun bloedsuiker.

Dit doen ze omdat de spanning het heel lastig maakt om hun goede voornemens vol te houden.

En omdat spanning een snak naar suiker en op je kont zitten in de hand werkt.

Een beetje spanning is goed. Er is niets mis met hard werken of af en toe flink sporten. Maar als je elke dag twaalf uur werkt en het servies daarna een paar uur lang door de kamer vliegt leidt je een leven waar de meeste mensen gillend gek van zouden worden.

Jij wordt er misschien niet gek van maar je diabetes wordt wel erger.

Als je amputatie van je voet wil voorkomen is het niet alleen een kwestie van gezond eten en een beetje bewegen. Voorkomen dat je voortdurend gestrest bent is net zo belangrijk.

Verminder simpel je stress

Als je wilt weten hoe je dat voor elkaar krijgt moet je dit artikel even lezen. Daarin geef ik je concrete tips over hoe je om kunt gaan met je spanning.

Het Diabetesvrij Geheim

Dat was alles wat je moest weten bij amputatie bij diabetes type 2. Maar wist je dat er meer mogelijk is dan alleen de ernstige complicaties op langere termijn te voorkomen?

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: ben jij bang voor amputatie op langere termijn? Wat doe jij er nu aan om het te voorkomen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • paul hermans schreef:

  heb het boek al 140x aangevraagd en nooit ontvangen
  [email protected]

  • Ben Kuiper schreef:

   Je krijgt het niet automatisch weer omdat je het in het verleden al meerdere keren hebt gekregen. Sinds 2020 heb je het al meerdere keren gekregen zie ik. Als je in je inbox zoekt op Diabetesvrij Geheim, dan kom je het vanzelf tegen. Of je moet ons even een mailtjes sturen als je het niet in je inbox kunt vinden.

 • Tio Huisman schreef:

  Je kunt beter naar een schoenenspeciaalzaak gaan die speciale schoenen verkoopt, met voetbed. Geen goedkope harde schoenen of sandalen met open teen. Met wrijving krijg kun je een schaafwondje krijgen op de hiel. Schoenen moeten goed lopen. Regelmatig naar de pedicure gaan die een diabetes aantekening heeft

 • >
  Send this to a friend