7 Tips Om Je Insulinegevoeligheid Te Verhogen Zonder Medicijnen

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

feb 08
7 Tips Om Je Insulinegevoeligheid Te Verhogen Zond

Als je diabetes type 2 hebt wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf.

Je kunt je klachten verminderen door zo min mogelijk suiker te eten maar ook door je insulinegevoeligheid te verbeteren.

In dit artikel bespreek ik hoe je dit laatste zo goed mogelijk aanpakt aan de hand van zeven tips.

More...

Vandaag nog je insulinegevoeligheid verhogen

Ik vind het heel slim dat je dit artikel hebt opgezocht. Het is enorm belangrijk om niet alleen te denken aan het eten van minder suikers. Maar ook hoe je de koolhydraten die je binnenkrijgt een zo goed mogelijke plek in je lijf geeft.

Als je diabetes hebt heeft je lichaam moeite met het verwerken van suikers en zetmeel. Dit komt doordat er een stofje mist genaamd insuline. Er is te weinig van dit stofje of je lichaam reageert er niet genoeg op.

In dit artikel leg ik uit hoe je meer insuline kunt krijgen. Vandaag wil ik je uitleggen hoe jij je lichaam gevoeliger kunt maken voor de insuline die je al hebt. Beide zijn belangrijk.

Wat is insulinegevoeligheid?

Insulinegevoeligheid is de mate waarop je lichaam reageert op de hoeveelheid aanwezige insuline. Hoe gevoeliger je lichaam is voor insuline, hoe minder je er van nodig hebt om goed om te kunnen gaan met suikers.

Zodra je deze eet of drinkt komen deze na een tijdje in je bloed terecht. Om te voorkomen dat ze schade aanrichten moeten ze zo snel mogelijk verwijderd worden.

Als je diabetes hebt lukt dit je lichaam nauwelijks omdat er niet genoeg insuline is of je lichaam er ongevoelig voor is geworden. Dit komt vooral voor bij mensen met overgewicht die door hun overtollige vet resistent zijn geworden voor insuline.

Doel van dit artikel

Hieronder krijg je zeven tips om deze resistentie te verminderen en ervoor te zorgen dat je lichaam weer goed reageert op insuline. Ook als je obesitas hebt. Insulineresistentie kan hier namelijk een flinke bijdrage aan leveren.

#1: Maak een wandelingetje na het eten

Als je net gegeten hebt zullen de suikers die je binnen hebt gekregen voor een lange tijd in je bloed zitten. Of je nou diabetes type 2 hebt of niet. Voor iedereen is het zaak om die suikers er zo snel mogelijk uit te krijgen.

Want hoe langer ze in je bloed blijven zitten en hoe groter de concentratie is, hoe schadelijker dat is voor je lichaam. Je krijgt er allerlei nare klachten van en gaat er eerder van dood.

Als je diabetes hebt is het bij jou een stuk erger dan gemiddeld. Omdat je lichaam moeite heeft met het weghalen van de suikers uit je bloed word je langer blootgesteld aan de schade die ze kunnen aanrichten. Je lichaam een handje helpen is ronduit noodzakelijk om te voorkomen dat je ernstige schade krijgt.

Daarom is een goede vuistregel om elke keer dat je gegeten hebt een wandeling te maken. Hoe groter de maaltijd, hoe langer de wandeling.

Waarom?

Omdat beweging de insulinegevoeligheid bevordert. Hierdoor kan je lichaam de suikers beter opruimen.

Om nog maar te zwijgen over de andere voordelen van beweging.

Lang stilzitten is mogelijk net zo gevaarlijk als roken.

Gebruik gezond boerenverstand bij het bewegen

Begrijp mij niet verkeerd. Je hoeft na een zware maaltijd echt geen twee uur hard te lopen en daarna een uur in de sportschool te zitten. Het enige wat ik van je vraag is dat je na elke avondmaaltijd 15 minuten de deur uitgaat.

Doe het met je partner of neem een hond als dat de stok achter de deur is die je nodig hebt. Als je na het eten maar opstaat, naar buiten gaat en tenminste 15 minuten rondloopt.

In die 15 minuten wordt je lichaam aan het werk gezet. Je maakt het als het ware wakker. Het signaal is gegeven: je hebt gegeten en nu moet er weer bewogen worden, dus moet de bloedsuiker naar beneden worden gebracht.

Tip!

Als je kleine maaltijden eet, bijvoorbeeld als ontbijt of middageten, dan raad ik je nog steeds aan om naderhand een wandeling te maken. Al is het maar omdat de meeste mensen veel te weinig beweging krijgen. Eén van de belangrijkste redenen dat insulineweerstand zo vaak voorkomt is dat de meeste mensen nauwelijks van de bank afkomen.

Als je niet van sporten houdt is dat niet erg. Je hoeft geen atleet te worden om je diabetes te genezen. Maar nooit bewegen, daar is geen enkel excuus voor. Elke stap die je zet is er één in de goede richting, namelijk het onder controle krijgen van je bloedsuiker.

Wat voor sport is gezond bij diabetes type 2?


Ik krijg via de e-mail veel vragen wat je nog meer kunt doen aan beweging als dat dagelijkse wandelingetje erin zit.

Ik heb hier een artikel geschreven over de beste sporten bij diabetes. Maar de moraal van het verhaal is simpel:

Breng tenminste één keer per week je hartslag flink omhoog. Door te joggen, fietsen of een andere vorm van beweging te doen die je flink moe maakt.

Het maakt niet uit of je minder of meer inspanning moet leveren dan je buurman om je hart flink te laten pompen. Het gaat erom dat je buiten adem raakt en je lichaam de kans geeft om goed te werken. Een training is pas geslaagd als je moe bent.

Als je ook dit hebt toegevoegd kun je beginnen met krachttraining. Het komt erop neer dat krachttraining ervoor zorgt dat je lichaam beter weet wat het met suikers moet doen. Twee keer per week naar de sportschool of meedoen met een groepsles is genoeg.


#2: Zorg dat je voldoende magnesium binnenkrijgt

Verschillende wetenschappers werken hard om de geheimen van diabetes te ontdekken. Een aantal van die wetenschappers zijn er achter gekomen dat een bepaald mineraal belangrijk lijkt te zijn voor je insulinegevoeligheid. Hoe dit precies zit weten ze nog niet precies maar dat dit mineraal een rol speelt is wel bekend.

Het mineraal waar het om gaat is magnesium. Het zit met name in groene bladgroenten. Veel mensen met diabetes type 2 hebben een tekort van dit mineraal. Uit onderzoek is juist gebleken dat zo'n tekort kan bijdragen aan insulineresistentie.

Daarom raad ik je aan om regelmatig spinazie, rucola en andere groene bladgroenten op te eten.

En eventueel kun je overwegen om magnesium te slikken in de vorm van een supplement.

Als jij je houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is dit veilig.

In het slechtste geval helpt dit niet met je diabetes maar zorg je er wel voor dat een belangrijk mineraal met de juiste kwantiteit in je lichaam zit. In het beste geval zorgt deze extra magnesium ervoor dat je insulineweerstand minder wordt en je over het algemeen veel beter functioneert. Ik vind magnesium een supplement dat je daarom niet mag missen.


#3: Slaap lekker

Wist je dat er een link is tussen insulinegevoeligheid en slecht slapen?

Uit onderzoek blijkt dat mensen met obesitas - die ook insulineweerstand hebben - vaak slecht slapen. Het blijkt dat dit slechte slapen er toe leidt dat hun lichamen veel minder gevoelig worden voor insuline en daardoor niet meer kunnen omgaan met suikers in de voeding.

Dit is belangrijke informatie. Slecht slapen leidt niet alleen tot obesitas. Het kan ook zorgen voor een verhoogde bloedsuiker. Dit is het laatste wat je wilt als je diabetes hebt.

Pas op

Het schokkende is dat zelfs één verstoorde nacht al een effect heeft. Je kunt je bloedsuiker minder goed onder controle houden en dit heeft ernstige gevolgen. Zorg er daarom voor dat je elke nacht goed slaapt.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4: Eet minder koekjes, chips en frisdrank

Het is goed om zo min mogelijk suiker binnen te krijgen.

Maar wist je dat snacks bijdragen aan ongevoeligheid voor insuline.

Buiten dat er veel suiker in zit?

Dat zit zo. Voedingsmiddelen die ongezond zijn, zijn dat niet alleen omdat ze veel suiker bevatten. Ze zitten ook vol met substanties die het moeilijk maken om die suikers te verwerken. Hoe langer eten door een fabriek is getrokken, hoe groter de kans is dat je insulinegevoeligheid negatief wordt beïnvloedt als je het eet.

Wetenschappers zijn het niet eens over wat precies leidt tot dit gebrek aan insulinegevoeligheid. Sommige denken dat het aan het ongezonde vet ligt. Anderen denken dat het de suikers zijn.

Maar beide zijn volop aanwezig in snacks. Je kunt door deze te vermijden jezelf een hoop leed besparen zonder dat je na hoeft te denken aan wat dit voedingsmiddel precies zo ongezond maakt.

Voordat wetenschappers er uit zijn wat precies de oorzaak is zijn we wel een decennium verder. Daar kan je niet op wachten. In plaats daarvan is het slim om zoveel mogelijk ongezond voedsel direct uit je leven te gooien. En begin met je keukenkastjes. Gooi alles weg dat ook maar een beetje ongezond is.


#5: Neem wat vaker kaneel

Kaneel is een interessant stofje. Weet je waarom? Het vergroot namelijk je insulinegevoeligheid. En niet zo'n beetje ook.

Uit onderzoek blijkt dat de bloedsuiker maar liefst tussen de 10% en 29% kan verbeteren. Dat is een reusachtig effect waar elke diabetespatiënt van zou moeten weten.

Nou moet je ook niet te veel innemen van kaneel want dat is ook niet goed. Elke dag één tot twee theelepels gemalen kaneel lijkt de beste hoeveelheid te zijn. Meer dan dat kan onprettig zijn.


#6: Drink groene thee

Een ander voedingsmiddel met vergelijkbare eigenschappen is groene thee. Het heeft ook het prachtige effect dat de insulinegevoeligheid wordt vergroot.

Dat komt mooi uit.

Want de dranken die Nederlanders het vaakst drinken zijn heel ongezond als je diabetes hebt. 

Aan kop staan frisdranken.

Vol met suikers en toevoegingen die je hartstikke ziek maken en je bloedsuiker als een raketje de hemel in laten schieten.

Daarna volgen fruitdranken. Dit zijn frisdranken zonder prik en op basis van fruitsuiker. Fabrikanten hebben het lef om mooie stuks fruit op de verpakkingen af te beelden om je te overtuigen dat dit sap gezond voor je is. Maar als je de ingrediënten leest zie je het al snel: het is niets anders dan puur suiker met wat smaakstoffen en een beetje water.

Koop dus nooit vruchtensap in plaats van frisdrank. Het is net zo ongezond.

Wat blijft er dan nog over?

Nou, als je mijn artikel over gezonde dranken bij diabetes hebt gelezen weet je dat je best wat keuzes hebt. Helaas: fruitdranken en frisdranken staan daar niet tussen.

Groene thee is extra interessant omdat het een direct effect heeft op je insulinegevoeligheid. Wees daarom consequent met het drinken ervan.

Goed begin van de dag

Ikzelf neem elke ochtend een lekker kopje. Het is een goede manier om wakker te worden. En bijkomend voordeel is dat groente thee de eetlust remt en ik hierdoor direct minder honger heb.


#7: Doe het rustig aan

Wist je dat stress desastreus is als je diabetes type 2 hebt?

Zodra er stresshormonen door je lijf gieren kan je lichaam plotseling niet meer goed omgaan met bloedsuiker. Deze blijft kunstmatig hoog.

Waarschijnlijk komt dit doordat in de oertijd stress betekende dat je bedreigd wordt door een dier dat je kon opeten.

In zo'n geval heb je alle energie nodig om als een gek weg te rennen. Maar in de moderne tijd zijn er geen wilde dieren meer op straat. En krijgt je lichaam een vergelijkbare schrik-reactie als je ruzie hebt met je partner of boos bent op je baas.

In zo'n geval heb je alle energie nodig om als een gek weg te rennen. Maar in de moderne tijd zijn er geen wilde dieren meer op straat. En krijgt je lichaam een vergelijkbare schrik-reactie als je ruzie hebt met je partner of boos bent op je baas.

Daarom is stress ronduit gevaarlijk als je diabetes hebt. De hormonen zorgen ervoor dat je niet meer goed met bloedsuiker om kan gaan en dat je insulineresistentie plotseling toeneemt. Rustig en lief zijn met jezelf zijn belangrijk om te voorkomen dat je daar veel hinder van ondervind.

Is alle spanning slecht?

Nee, dit zeg ik niet.

Te veel stress is ongezond. Maar een beetje stress hoort bij het leven. Het is aan jou om te bepalen wat jij de juiste hoeveelheid vindt en hoe voorzichtig je om wilt gaan met je bloedsuikerspiegel.

Als jij een stressvolle baan hebt die je weinig oplevert dan een beetje voldoening, dan is het de vraag of je niet beter naar een werkomgeving kan waar jij je lekkerder voelt.

Als je een relatie hebt met iemand die je altijd in de gordijnen jaagt en waarbij de kans op verbetering 0,0 is. Dan is het uitmaken beter voor je gezondheid omdat je anders stress-gerelateerde bloedsuikerverhogingen moet meemaken. En deze zijn heel gevaarlijk voor je gezondheid.

Maar als je op vakantie gaat en het erg spannend vindt. Dan is dit niet erg. Het is logisch om zoiets spannend te vinden. Als je alles zou doen om stress te vermijden zou je niet meer op vakantie kunnen gaan.

Zinloze stress, dus stress die niet leidt tot een doel, daar moet je ver van weg blijven. Zinvolle stress die je krijgt ten gevolge van een doel wat je wilt behalen, of het nou leuk is of dat je het belangrijk vindt, is onderdeel van het leven.

Wees je wel bewust van de risico's van te veel stress. Ongeacht wat de reden is is stress niet goed voor je. Daarom is het beter om het zoveel mogelijk te vermijden tenzij het echt om iets heel belangrijks of iets heel leuks gaat.

Diabetesvrij Geheim

Met de juiste voeding en beweging kun je niet alleen je insulinegevoeligheid verhogen, je kunt er veel meer mee dan je denkt.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: wat doe jij om je insulinegevoeligheid te verhogen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • marijke beijer schreef:

    Interessante gegevens nl. na avondeten wandelen, kaneel, groene thee,echtgenote van O. Olsthoorn die een beginnende diabes 2 heeft.

  • Share via
    >