Welke Soorten Diabetes Zijn Er? Leer Hier De 10 Verschillende Types

Wat Is Diabetes Type 2

feb 08
Welke Soorten Diabetes Zijn Er? Leer Hier De 9 Verschillende Types

Er bestaan veel meer soorten diabetes dan type 1 en type 2. Helaas weten veel mensen dit niet.

Gelukkig is het makkelijk om verschillende varianten van diabetes te herkennen als je weet hoe ze er uitzien.

In dit artikel vertel ik je over de tien soorten diabetes en hoe je ze herkent, zodat je altijd weet wat er aan de hand is.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

De tien soorten diabetes

De meeste mensen denken dat suikerziekte één ziekte is. Als je ze vertelt dat je ouderdomssuiker hebt (oftewel diabetes type 2) dan kijken ze je aan alsof ze water zien branden.

Er zijn uitzonderingen. Deze mensen weten dat er meerdere soorten diabetes zijn. Maar denken dat het gaat om diabetes type 1 en 2. Dat is al een stukje beter dan denken dat er één soort is. Maar de waarheid is het niet.

Nee, in werkelijkheid zijn er tien soorten diabetes. En in dit artikel ga ik ze alle tien aan je uitleggen. Want het laatste dat je wilt is dat je gediagnosticeerd wordt met diabetes zonder dat je weet welke vorm je hebt.

Ook als een familielid suikerziekte heeft, is het belangrijk om te weten om welke vorm het gaat. Want de ene variant is de andere niet. Iemand met ouderdomssuiker moet heel anders met zijn lichaam omgaan dan iemand met zwangerschapsdiabetes.

En waar sommige varianten decennia van je leven kunnen afhalen zijn er ook soorten diabetes waarmee je lang een gelukkig kunt leven.

Doel van het artikel

Hieronder krijg je alle soorten diabetes die er momenteel bekend zijn.


Soort #1: Jeugdsuiker

Jeugdsuiker wordt ook wel diabetes type 1 genoemd. Dat komt omdat de ziekte meestal op jonge leeftijd ontstaat, in de kinder- of tienertijd.

Van oudsher gingen mensen met deze ziekte jong dood. Tegenwoordig is deze goed te behandelen. Dat komt omdat men in de vorige eeuw heeft ontdekt wat insuline is.

In mensen met jeugdsuiker is er iets goed mis met de insulineproductie. Dat komt door een fout van het afweersysteem.

Dit is in de war geraakt. Het viel de insulinefabrieken in je lijf aan waardoor deze kapot zijn gemaakt.

Als deze cellen kapot zijn gemaakt kunnen ze niet meer helen. Als een groot gedeelte kapot is krijg je nauwelijks of zelfs geen insuline meer

De gevolgen zijn desastreus. Voordat je het weet is je bloedsuiker te hoog en kan deze niet naar beneden worden gebracht omdat er geen insuline beschikbaar is.

Gelukkig is tegenwoordig type 1 geen doodsvonnis

Vandaag de dag kun je insuline spuiten. Door dit in te brengen wordt je bloedsuiker flink naar beneden gebracht en is het probleem tijdelijk weg. De meeste suikerpatiënten moeten dagelijks insuline spuiten.


Soort #2: Ouderdomssuiker

Bijna één miljoen mensen hebben ouderdomssuiker in Nederland. Dat is een flinke stijging in vergelijking met vroeger. Dit is eigenlijk de meest voorkomende van alle soorten diabetes.

Waarschijnlijk komt dit omdat de Nederlandse bevolking steeds ongezond is gaan eten. Dit gaat gepaard met de stijging van overgewicht in Nederland.

Het verschil met jeugdsuiker is dat ouderdomssuiker ontstaat in de loop van je leven. Vaak door een ongezonde levensstijl waarbij je weinig beweegt en te veel eet.

Kun je oud worden met diabetes type 2

Gelukkig is het bij diabetes type 2 niet zo dat je insulinefabrieken helemaal kapot zijn. Ze zijn niet aangevallen door je immuunsysteem. Dat is beter dan bij diabetes type 1.

Wat er wel aan de hand is, is dat je veel minder insuline aanmaakt dan je nodig hebt.

Hierdoor wordt je bloedsuiker onvoldoende naar beneden gebracht. Je bloedsuiker is verhoogt en dat richt schade aan in je lichaam.

Vaak is je lichaam ook minder gevoelig geworden voor insuline.

Zelfs bij een normale hoeveelheid zou je lichaam er onvoldoende op reageren om je bloedsuiker altijd laag te houden. De combinatie (te weinig insuline en weerstand ertegen) heeft ernstige gevolgen. Gelukkig is deze vorm om te keren met een gezond eetpatroon.


Soort #3: Zwangerschapsdiabetes

Dit is een vorm van diabetes die vrij snel overgaat. Dat is heel fijn als je ermee te maken krijgt. Omdat je vaak een leven lang last kunt houden van andere vormen tenzij je ze geneest zoals bij diabetes type 2.

Bij zwangerschapsdiabetes kan je lichaam tijdens de zwangerschap plotseling hoge bloedsuikerpieken niet meer wegwerken. 

Dit zet vaak in na de 24ste week van je zwangerschap. 

Je merkt het omdat je veel dorst krijgt, vaak moet plassen en de foetus te groot is voor deze tijd.

Wetenschappers denken dat verstoorde hormonen de oorzaak zijn van zwangerschapsdiabetes. Insuline werkt hierdoor niet meer goed. De balans wordt herstelt zodra je baby geboren is. Soms moet je tot die tijd insuline spuiten.

Wat wel vervelend is, is dat zwangerschapsdiabetes schadelijk kan zijn. Zo kan de baby te groot worden waardoor de bevalling zwaar is voor moeder en kind. Het kindje kan zelfs gewond raken als het geboren wordt omdat het zo groot is.

Dat niet alleen. Onderzoek laat zien dat de kans op diabetes type 2 bij dit soort kinderen is toegenomen.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Soort #4: Neonatale diabetes

Er is recent een nieuwe vorm van diabetes ontdekt die vroeger vaak werd verward met diabetes type 1. Deze heet neonatale diabetes en ontstaat direct na de geboorte.

Dat komt omdat een kanaaltje in de alvleesklier minder goed werkt. De alvleesklier is waar de insuline wordt aangemaakt. Doordat dit kanaaltje niet goed werkt wordt er geen insuline afgegeven en ontstaat er diabetes.

Dit probleem kan behandeld worden met tabletten. Dat is dus een stuk beter dan je leven lang insuline moeten spuiten zoals mensen met diabetes type 1. Veel mensen die denken dat ze jeugdsuiker hebben hebben in feite deze variant.

Zij kunnen soms wisselen als een arts ontdekt dat het eigenlijk om neonatale diabetes gaat. Dan hoeven ze alleen maar tabletten te slikken.


Soort #5: MODY

MODY is een variant van diabetes die aangeboren is. Er is iets misgegaan met de aanleg van de alvleesklier toen je in de baarmoeder van je moeder zat.

Dat is naar omdat dit ervoor zorgt dat de alvleesklier veel vroeger uitgeput raakt. Hierdoor maak je minder insuline en krijg je diabetes type 2.

Deze varianten verschillen omdat omstandigheden kunnen leiden tot diabetes type 2 maar een aangeboren afwijking leidt tot MODY.

Aan MODY kun je dus niets doen in tegenstelling tot diabetes type 2. Lees hier wat je moet doen als je pre-diabetes hebt en verdere verslechtering wilt voorkomen.


Soort #6: LADA

LADA lijkt heel erg op diabetes type 1 maar dan een soort die op latere leeftijd ontstaat. De term is een afkorting van het Engelse "Latent Autoimmune Diabetes in Adults" wat alles zegt:

Een auto-immuunziekte die diabetes veroorzaakt in volwassenen.

Hierbij gebeurt hetzelfde als in jeugdsuiker. De insulinefabrieken worden aangevallen en afgebroken. Mensen met deze variant moeten vroeg of laat ook insuline spuiten. Hierdoor wordt het ook wel diabetes type 1,5 genoemd.

Het verschil is dat deze variant bij volwassenen begint en zich langzamer ontwikkelt.

Door de langzame ontwikkeling verwarren veel artsen de ziekte met diabetes type 2.

Het lijkt erg op elkaar in de beginfase. Naar schatting heeft 15% van de mensen met diabetes type 2 eigenlijk de LADA variant. Dat is heel wat. Hierdoor is het één van de meest onderschatte vormen van alle soorten diabetes.

Als men erachter komt dat je deze soort hebt krijg je vaak insuline om te spuiten. Dit helpt je lichaam om de laatste insulinefabrieken te ontzien. De kans dat deze nog even blijven werken wordt hiermee verhoogd.


Soort #7: MIDD

Deze variant is heel zeldzaam en wordt door de moeder erfelijk overgedragen. Wat onderzoekers denken dat er aan de hand is, is dat een stijging van de bloedsuiker onvoldoende wordt opgemerkt.

Hierdoor wordt er onvoldoende insuline afgegeven aan het bloed waardoor de bloedsuiker te hoog blijft.

Je hebt bij MIDD niet alleen last van diabetes

De naam MIDD staat voor "Maternally Inherited Diabetes and Deafness" en je krijgt dus ook last van gehoorverlies. Dit begint met het verdwijnen van hoge tonen en kan eindigen bij doofheid.

Hoe snel deze ziekte verergert hangt af van verschillende factoren. Bij de ene persoon gaat dit langzamer dan bij de andere.


Soort #8: Diabetes insipidus

Deze vorm van diabetes ontstaat niet door problemen met de alvleesklier. Dat maakt het vrij uniek in het lijstje omdat de meeste varianten allemaal iets te maken hebben met de insulinefabrieken.

Bij diabetes insipidus gaat er iets mis met je nieren. Ze scheiden te veel vocht af. Hierdoor heb je niet genoeg water in je lijf. Je krijgt hoofdpijn, voelt je suf en hebt erge dorst. Hierdoor ga je heel veel drinken.

Deze vorm kan op verschillende manieren ontstaan:

 • Er is een probleem in je hersenen. Hierdoor wordt er te weinig afgegeven van een belangrijk hormoon. Dit kan gebeuren na een operatie of hersenletsel
 • Je kunt het ook erven als de nieren uit zichzelf niet goed werken
 • Medicatie kan leiden tot een te hoge vochtuitscheiding door de nieren
 • Dorst is niet goed geregeld in de hersenen. Hierdoor drink je en plas je te veel

Soort #9: Diabetes type 3 of Alzheimer

Misschien is het nieuwe voor je dat er een link is tussen diabetes en Alzheimer. 

Dat komt omdat dit recentelijk ontdekt is. Wetenschappers zijn er achter gekomen dat problemen met suikers in je hersenen iets te maken hebben met dementie.

Bij Alzheimer krijg je last van ernstig geheugenverlies en begin je te dementeren.

Deze ziekte komt veel vaker voor bij mensen met diabetes type 2 en heel lang wisten artsen niet waarom.

Nu is niet zo lang geleden aangetoond dat je hersenen last kunnen krijgen van insulineweerstand.

Dat was het eerste signaal dat Alzheimer mogelijk een variant van diabetes is.

Maar wat ook is ontdekt is dat er eiwitklonten kunnen ontstaan in je hersenen als er te veel insuline aanwezig is. Deze eiwitklonten verstikken de hersenen waardoor ze niet meer goed werken. Dit leidt uiteindelijk tot Alzheimer.


Soort #10 - Diabetes type 3c

Diabetes type 3c is een relatief nieuwe vorm van diabetes. 

Het is diabetes die je krijgt naar aanleiding van een alvleesklierontsteking (pancreatitis). 

Door de ontsteking raakt je alvleesklier beschadigd waardoor je niet meer genoeg insuline kunt aanmaken. Hierdoor ontwikkel je diabetes. 

Hoewel je het met gezonder eten het tot zekere mate onder controle kunt krijgen, kun je het zelden echt omkeren. Hooguit kun je voorkomen dat het nog erger wordt.

De schade is vaak zo groot geweest tijdens de ontsteking dat het gebruiken van medicatie vaak nodig is. 

Het Diabetesvrij Geheim

Nu weet je alle soorten diabetes die we NU kennen. Gelukkig kun je aan de meestvoorkomende vorm iets doen!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Welke van deze soorten diabetes heb jij? Wat doe jij ertegen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Nicole schreef:

  Goedemiddag,

  Ik heb diabetes 2 en ben half januari begonnen met kha eten volgens het 3 care programma. Weinig zuivel en ipv dat neem ik in de ochtend amandelmelk met havermout en iets kaneel.
  Vorige week bloed geprikt dus ik ben benieuwd hoe mijn waarden zijn.
  De 10 soorten type 2 zijn wel verrassend mijn moeder had type 2 en zij is overleden aan de gevolgen (hersenbloeding) van Alzheimer nu 5 jaar geleden.
  Zelf heb ik in 2014 2 keer ( januari en april) in het ziekenhuis gelegen met pancreatitus. En later nog een kleine terugval.
  Ik heb de arts nog gevraagd of dit te maken kan hebben met de type 2 maar dat was niet bekend. Nu lees je dat het wel degelijk met elkaar te maken heeft.
  Bedankt voor de info.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Geen dank. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je gerust een mailtje sturen. We helpen je met liefde 🙂

 • liesbeth kuip schreef:

  hallo mijn diabetes is bij toeval ontdekt tijdens 1 keuring voor werk, eerst heb ik een dieet gevolgd . later insuline gespoten omdat ik kinderen wilde, daarna weer gestopt bij de 2de weer gespoten en daarna eraan gebleven. wel weinig 6 eenheden mixtard om 4 zoiets. ik was 19 jaar toen het ondekt werd. 30 toen ik aan kinderen begon. maar nu blijk ik mody 1 te hebben dit bleek omdat mijn jongste zoon dit ook had dus ik zei o hoe weten jullie dat? nou waarschijnlijk heeft u dat dan ook. nu ben ik gestopt met insuline voel me veel beter geen hypo s meer. ik slik nu glyclazide 2 pilletjes 30 mg geloof ik. dus niet meer spuiten heerlijk . waarschijnlijk heb ik altijd al mody gehad maar toen was dat niet bekend. het is maar goed dat ik toen mijn mond heb open getrokken anders spoot ik nu nog. . maar ik begrijp dat dit dus wel erfelijk is. dus ik niet van de tabletten afkom. ik slik ook symvastatine ook erfelijk cholesterol geerfd. met vr groetjes liesbeth kuip

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Mody is inderdaad erfelijk. Door gezonder te eten kun je de hoeveelheid medicatie zo veel mogelijk verminderen maar compleet zonder is erg lastig.

 • Marianne schreef:

  Na het lezen weet ik niet welk type ik heb.
  De ha heeft me behandeld als type 2
  Heb overgewicht en was toen vaak moe.
  Glucose was een paar keer nuchter tussen de 6 en 8
  Eerst metformine en leek het beter te gaan met de moeheid. Heb nooit dorst gehad of veel drinken/ plassen
  Steeds meer metformine maar viel niet af. Su preparaat erbij. Maar ben allergies voor sulfa en kreeg daardoor huiduitslag lijkend op trombose. Stoppen met su was de “trombose” met 3 dagen weg.
  Insuline spuiten zag ik niet zitten ivm cleanroomwerk. Na pensionering wel insuline. Snelwerkend na 5 eh vaak hypo en langwerkend hielp niet genoeg.

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Hoe oud was je toen je de diagnose kreeg? Je kunt je ook even laten testen op LADA bijvoorbeeld.

 • Hans schreef:

  even een kleine correctie op “Soort #9: Diabetes type 3 of Alzheimer”, er staat: “Misschien is het NIET voor je dat er een link is tussen diabetes en Alzheimer”, ipv NIET zou dit toch NIEUW moeten zijn ..toch ?

 • Sue Dulfer schreef:

  Hallo,
  de uitleg lezend denk ik dat ik soort # 6 (LADA) heb. Ruim 50 jaar geleden begon ik met veel puistjes met ontstekingen en steenpuisten en abcessen die niet wilden genezen. Ongeveer 46 jaar geleden kreeg ik te horen dat ik suiker had en nooit meer suiker mocht eten. Denk dat er toen nog niet zoveel onderscheid gemaakt werd. Is er een manier om te testen of ik idd deze LADA soort heb? En hoe verhoudt zich dit met het omkeren-verhaal?

  • Marloes Schuurman schreef:

   LADA is zeker te testen maar het is wat ingewikkelder. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je huisarts/internist. Voeding zal je situatie gegarandeerd verbeteren. De vraag is alleen tot hoever (als je LADA hebt). Dat is van te voren niet te zeggen ben ik bang.

   • Marianne Rikken schreef:

    Hoe wordt dit dan getest? Mijn man heeft mss type lada en moet naar een internist hiervoor.

    • Ben Kuiper schreef:

     Dit wordt via een antilichamen test gemeten. Kan via de huisarts of internist. Via een gad65 antistoffen test om precies te zijn.

 • Annette schreef:

  Hoi hoi, waarom zijn er alleen mannen te zien in de ervaringsverhalen filmpjes?

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is puur toeval. Wellicht zijn vrouwen wat schuwer op camera. Er zitten meer vrouwen dan mannen in de cursus. Je kunt halverwege de pagina scrollen en dan zie je heel veel succesverhalen van vrouwen. Je mag gerust de eerst vrouw zijn bij ons op camera 😉

 • >
  Send this to a friend