Acute Diabetes Gekregen? 5 Oorzaken + 7 Gezonde Tips

Wat Is Diabetes Type 2

jul 23
Acute Diabetes Gekregen? 5 Oorzaken + 7 Gezonde Tips

Heb jij acuut diabetes gekregen en wil je weten wat je hoe je hier op een gezonde manier mee om kunt gaan?

In dit artikel deel ik de 5 meest voorkomende oorzaken van acute diabetes en ga ik je 7 gezonde tips geven om de problemen hiervan aan te pakken.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat is acute diabetes?

Er zijn verschillende soorten diabetes. De meest voorkomende hiervan is diabetes type 2.

Normaal gesproken krijgen mensen diabetes type 2 doordat ze er een ongezonde leefstijl op nahouden. De voornaamste oorzaak van deze vorm van suikerziekte is te vinden binnen de voeding die ze dagelijks binnenkrijgen en (een gebrek aan) beweging.

Diabetes type 2 komt normaliter niet zomaar aanwaaien, maar ontwikkelt zich door de jaren heen. Echter hebben sommige mensen de pech dat ze door omstandigheden zeer plotseling diabetes type 2 krijgen. Je ervaart dan uit het niets de symptomen van diabetes type 2 zonder dat dit zich geleidelijk heeft opgebouwd.

Dit wordt acute suikerziekte genoemd. En hier liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. Gelukkig is er vaak wel goed mee om te gaan.

Doel van dit artikel

Hoe kun je acute diabetes krijgen en wat valt er op een gezonde manier aan te doen? In dit artikel leg ik de oorzaken uit, wat de problemen zijn van acute diabetes en welke opties je zelf hebt om het weer om te keren.

De 5 meestvoorkomende oorzaken van acute diabetes

#1 Pancreatitis

Je alvleesklier (pancreas) is verantwoordelijk voor de insulineproductie in het lichaam.

Acute diabetes door pancreatitis?

Normaal gesproken stemt je pancreas de frequentie en hoeveelheid insulineafgifte precies af op wat je eet en drinkt. 

Echter kun je, om welke reden dan ook, een ontsteking aan de alvleesklier oplopen.

Dit heet (acute) pancreatitis. Hierdoor kan het orgaan ontregelt raken, waardoor de insulineproductie stukloopt.

Deze ontregeling kan erin resulteren dat je plotseling diabetes ontwikkelt. 


#2 Medicatie

Bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, kunnen de glucosestofwisseling verstoren en insulineresistentie veroorzaken.

In sommige gevallen kunnen deze medicijnen leiden tot een abrupte stijging van de bloedsuikerspiegel en dus de plotse ontwikkeling van diabetes type 2.


#3 Hormonale stoornissen 

Veranderingen in hormoonspiegels kunnen leiden tot insulineresistentie, waardoor je plots diabetes type 2 krijgt.

Deze sterke veranderingen van je hormoonhuishouding kunnen ontstaan door aandoeningen, zoals problemen met je schildklier of het Syndroom van Cushing.


#4 Ziekten

Sommige ziektes kunnen de alvleesklier aantasten en de insulineproductie belemmeren, waardoor diabetes type 2 zich plotseling kan ontwikkelen.

Maar ook bepaalde vormen van kanker, zoals pancreas- of bijnierkanker, kunnen de hormoonbalans in het lichaam verstoren en insulineresistentie veroorzaken.

Als je lichaam insulineresistent is spreken we van diabetes type 2.


#5 Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan suikerziekte ontstaan, waarbij de insulineproductie verstoord raakt en je een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel hebt.

In sommige gevallen kan dit leiden tot acute diabetes. In dit specifieke geval spreekt men dan ook wel van zwangerschapsdiabetes.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Hoe herken je acute suikerziekte?

Suikerziekte kun je over het algemeen vrij 'makkelijk' herkennen, omdat dit gepaard gaat met een aantal specifieke kenmerken, zoals:

  • Vaak plassen
  • Extreme dorst
  • Vermoeidheid en prikkelbaarheid
  • Slecht genezende wondjes
  • Andere vage klachten zoals wazig zicht en constante jeuk

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie


7 gezonde tips om acute diabetes aan te pakken

Als je één of meerdere van bovenstaande kenmerken herkent is het van belang om je zo snel mogelijk op suikerziekte te laten testen (als je dat niet al hebt gedaan).

Hoe eerder je er namelijk bij bent en de diagnose hebt, hoe beter. Want dan kun je er namelijk mee aan de slag! De complicaties van (acute) diabetes zijn namelijk niet mild!

#1 Verdiep je goed in dit onderwerp

Goed inlezen over diabetes type 2 is van essentieel belang. Je wilt gewoon je ziekte begrijpen. Wat is het, hoe werkt het, en natuurlijk: wat kun JIJ eraan doen.

Je kunt wel meegaan met de medicatie die je voorgeschreven krijgt. Dit is dan ook wat de meeste mensen doen. Maar dat komt puur omdat ze niet goed ingelicht zijn. 

Want medicijnen zullen je nooit genezen, omdat ze de oorzaak van je acute diabetes niet aanpakken.

Diabetesmedicatie kan de boel zelfs nog erger maken, aangezien het je lichaam nog verder ontregelt. 

Kennis is macht: verdiep je in diabetes!

Verdiep je daarom goed in het onderwerp. 


#2 Probeer de oorzaak aan te pakken

Wat de reden ook is waardoor jij acute diabetes hebt gekregen; probeer het bij de wortel aan te pakken. Symptoombestrijding (zoals met diabetesmedicatie) heeft geen zin, omdat je dan enkel de gevolgen gaat onderdrukken.

Want alleen door de oorzaak aan te pakken, kun je het probleem écht oplossen. Komt het bijvoorbeeld door bepaalde medicatie die je neemt? Overleg dan met je arts of er alternatieven zijn die GEEN diabetes in de hand werken.


#3 Leef een gezond eetpatroon na

Diabetes type 2 ontstaat normaliter door een langdurige ongezond voedingspatroon.

Genees diabetes door gezonder te eten

En als je nu regelmatig ongezond eet, dan zal dit de boel alleen maar verergeren. 

Daarom wil je ervoor zorgen dat je voeding volledig op orde is. Dit is in feite waar genezing begint.

Vermijd overmatig suikers en snelle koolhydraten. Eet rijkelijk vezels, eiwitten en gezonde vetten.


#4 Kom in beweging

Door dagelijks te bewegen help je je lichaam een handje om de suikers te verwerken. Ze worden dan goed besteed. Namelijk als brandstof voor de energie die je verbruikt tijdens het bewegen.

Als je alleen maar stilzit kan deze brandstof niet weg. En heb je kans op verergering van je diabetes.


#5 Voorkom stress

Stress kan invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Mensen die veel spanning en stress ervaren, hebben vaker hogere bloedsuikers.

Het is daarom erg belangrijk om stress te beperken zodat dit bij jou geen factor is!


#6 Zorg voor een goede nachtrust

Ook (een gebrek aan) slaap kan van invloed zijn op je bloedsuiker. Alleen al één nachtje slecht slapen heeft een negatieve uitwerking op je bloedsuikerspiegel.

En om je acute diabetes te verbeteren is het belangrijk om een lage bloedsuiker in stand te houden. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaapt. En de kwaliteit van je slaap is uiteraard ook van belang.


#7 Sluit andere ongezonde gewoontes uit

Roken, alcohol, drugs en andere ongezonde gewoontes hebben allemaal een negatieve impact op je lichaam. Ze ontregelen je lichaam en verstoren essentiële lichaamsfuncties.

Dit kan allemaal bijdragen aan verergering van je diabetes. Dus het is zaak om deze gewoontes zo snel mogelijk uit je leven te bannen.

Hoe gezonder jij gaat leven, hoe beter je lichaam gaat werken en hoe groter de kans is dat je jouw acute diabetes ongedaan kunt maken.

En zo kun je de problemen en complicaties van acute diabetes ook vermijden!

Zo, nu weet je alles over acute diabetes!

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er verschillende oorzaken van acute diabetes. En gelukkig zijn er ook verschillende dingen die je kunt doen om het te verbeteren.

Dat is vooral het geval bij diabetes type 2!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: heb jij last van acute diabetes? Waardoor heb jij het gekregen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>