Zwangerschapsdiabetes Dieet: 11 Tips + 121 Gratis Recepten!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

sep 07
Zwangerschapsdiabetes Dieet: 11 Tips + 121 Gratis Recepten!

Een gezond zwangerschapsdiabetes dieet is voor bepaalde vrouwen erg belangrijk om te volgen.

Wanneer je namelijk zwangerschapsdiabetes blijkt te hebben, kunnen de gevolgen gevaarlijk zijn voor je baby. Gelukkig kun je hier iets aan doen!

In dit artikel geef ik je 11 gezonde zwangerschapsdiabetes dieet tips waarmee je deze ziekte kunt behandelen en genezen. Daarnaast krijg je meer dan 121 gratis voorbeeld recepten om je voeding op orde te krijgen. Ideaal om daar een schema mee te maken!

Binnen een aantal weken zul je enorme verbeteringen in je waarden zien waardoor je geen medicatie hoeft te nemen of insuline hoeft te spuiten.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Zwangerschapsdiabetes dieet: hoe moet je dat aanpakken?

Je vraagt je nu misschien af:

"Diabetes is toch iets alleen voor oudere mensen?"

Het antwoord hierop is "ja en nee".

Hoewel diabetes type 2 veelal voorkomt bij oudere mensen, heeft de leeftijd er weinig mee te maken. Diabetes type 2 wordt in meer dan 95% van de gevallen veroorzaakt door een ongezonde levensstijl die je vele jaren volhoudt. Het uit zich vaak pas in de latere jaren omdat je lichaam dan minder kan hebben.

Dit verklaart waarom het ook ouderdomssuiker wordt genoemd

Zwangerschapsdiabetes daarentegen is een hele andere tak van sport. Het geeft weinig met je leeftijd maken. 

Wanneer je namelijk zwanger bent, treden er verschillende hormonale veranderingen op in je lichaam. Deze veranderingen beïnvloeden ook hoe goed je lichaam in staat is om je bloedsuiker onder controle te houden. Daarnaast is het gemiddelde eetpatroon ook niet bevorderlijk voor de bloedsuiker.

Het gevolg is dat je zwangerschapssuiker kunt krijgen met de daarbij horende verhoogde waarden. Zo'n 10% van de vrouwen in Nederland krijgt hier last van. Wereldwijd is dit ongeveer 15%

Hoewel een beetje extra suiker in het bloed goed is (zodat er genoeg extra voeding is voor de baby), kan een te hoge bloedsuiker spiegel juist schadelijke risico's hebben voor je baby.

Denk hierbij aan:

  • Te grote baby
  • Te lage bloedsuiker na de geboorte (hypo)
  • Geelzucht
  • Het overlijden van je baby voor de bevalling

Zoals je kunt lezen zijn deze gevolgen niet mis. Ze voorkomen is dus heel belangrijk. Maar om dit te doen, is het belangrijk om te weten wat de risicofactoren zijn voor het krijgen van zwangerschapsdiabetes.

Risicofactoren voor het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes

Er zijn enkele factoren die de kans op zwangerschapsdiabetes verhogen. Dat betekent dus niet dat het een garantie is dat je het krijgt.

Deze factoren zijn:

  • Ongezond eetpatroon
  • Weinig beweging
  • Prediabetes (al een verhoogde bloedsuiker hebben voor de zwangerschap)
  • Hoge bloeddruk
  • Zwangerschapsdiabetes in de familie
  • Hormoon problemen (zoals polycysteus-ovariumsyndroom)
  • Overgewicht (of teveel gewicht aankomen tijdens de zwangerschap)
  • Ouder dan 25 jaar zijn
  • Een niet-westerse afkomst
  • In het verleden een miskraam hebben gehad

Zoals je ziet zijn het nogal wat risicofactoren. Maar het merendeel hiervan kun je niet zelf beïnvloeden.... BEHALVE je levensstijl (beweging, gezonde voeding en afvallen indien nodig).

De beste (en eigenlijk enige) manier om je zwangerschapsdiabetes aan te pakken, is dus door NU je eetpatroon te verbeteren. Dit is overigens ook de behandeling die een huisarts (volgens de NHG standaarden) je 'voorschrijft' wanneer je te hoge waarden hebt door je zwangerschapsdiabetes.

Door het meten van een dagcurve tijdens je zwangerschapsdiabetes kunt je weten hoe ernstig het is gesteld en hoeveel effect het veranderen van je levensstijl heeft gehad.

Idealiter schommelen je bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap tussen 4 en 6 mmol/l. Alles boven de 6,0 mmol/l begint gevaarlijk te worden volgens de richtlijnen. Als je nuchter boven de 7,0 mmol/l zit, dan heb je officieel diabetes.

Zwangerschapsdiabetes dieet tips die ook gezond zijn voor je baby

En gelukkig voor jou en je baby, weegt je levensstijl het zwaarst mee in het wel/niet krijgen van zwangerschapsdiabetes.

En NOG gelukkiger is dat je deze goed en snel kunt aanpakken met een maar kleine aanpassingen in de recepten en gerechten die je dagelijks eet.

Dit voorkomt dat je pillen of insuline zou moeten gebruiken tegen je zwangerschapsdiabetes. Wat natuurlijk niet heel gezond zou zijn voor je baby.

Doel van dit artikel

Hieronder kun je 11 tips vinden wat je mag eten (en wat je niet mag) om zo snel en gezond mogelijk je hoge bloedsuikerwaarden te verlagen.


Stuk voor stuk zullen deze tips de oorzaak van je zwangerschapsdiabetes snel aanpakken. De zwangerschapsdiabetes dieet tips zullen ook voor gezond gewichtsverlies zorgen indien dit gewenst is.


Daarnaast krijg je aan het eind van dit artikel meer dan 121 gratis voorbeeld recepten om je te helpen bij het opstellen van een gezond menu zodat jij je zwangerschapsdiabetes dieet op orde kunt krijgen.


Wil jij met onze hulp je zwangerschapsdiabetes omkeren? Klik dan hier.


#1 Stop met het drinken van suikerrijke dranken

Suikerrijke dranken zijn één van die dingen die niemand moet drinken.

En met niemand bedoel ik niet alleen zwangere vrouwen, ik bedoel echt NIEMAND.

Hoewel het drinken van een versgeperste glas sinaasappelsap voor je gevoel erg gezond is...

...is het voor je lichaam niets meer dan een glas water waarin suiker, beetje vitamine C, kleur- en geurstof is opgelost.

Het is ongezonder dan je denkt

Sterker nog: als je suiker zou oplossen in een glas water en hier een vitamine C bruistablet aan toe zou voegen, dan kom je op iets wat net zo 'gezond' is als een glas sinaasappelsap.

En hier houdt het niet bij op.

Onderzoek laat zelfs zien dat een glaasje frisdrank en een glaasje sap evenveel ongezonde suikers bevatten.

Het effect op het lichaam is daarom ook hetzelfde.

Wanneer ik het over suikerrijke dranken vermijden heb, heb ik het over al deze dranken:

dieet zwangerschapsdiabetes
  • Vruchtensappen
  • Frisdranken (ook suikervrije frisdrank is ongezond bij diabetes type 2)
  • Zuiveldranken (met of zonder smaakjes)
  • Suikerrijke alcoholische dranken

Alleen al deze tip combineren met de volgende tip, zal resulteren in hele goede verbeteringen van je waarden. Met alle positieve gevolgen van dien voor je baby en je zwangerschapsdiabetes.


#2 Vermijd de ongezondste deegwaren

Zoals is al zei:

Combineer deze tip met die hierboven en dan heb je een groot deel van je bloedsuikerprobleem opgelost.

Deegwaren bestaan voor een (veel te) groot deel uit meel. En helaas is meel niets anders dan vezelarme koolhydraten.

zwangerschapsdiabetes dieet & voeding

Hierdoor worden de koolhydraten erg snel afgebroken. Daardoor zullen ze ook snel worden opgenomen in je bloedbaan. Wat resultaat in hoge waarden.

Hoewel je alvleesklier veel kan hebben, is het niet gemaakt om zoveel koolhydraten en suikers in één keer te kunnen verwerken.

Of nouja, dat kan het wel... MITS het niet heel vaak gebeurt.

En tegenwoordig zijn we een ster in elke dag brood, pasta, koekjes etc eten. Hierdoor belasten we vrijwel dagelijks onze pancreas met veel ongezonde suikers en koolhydraten.

Wat uiteindelijk zal resulteren in insulineresistentie (en daarmee ook een hoge bloedsuiker). Om snel je te hoge bloedsuiker op te lossen (en ook je zwangerschapsdiabetes), kun je het beste deze producten volledig vermijden:

  • Brood (vooral witbrood)
  • Gebak
  • Koekjes
  • Pizza
  • Ontbijtkoek
  • Crackers
  • En al het andere wat van meel is gemaakt en in een oven gebakken moet worden

Goed, beter, best

Bij deze producten wil je echt een "nooit eten" beleid hebben. Dit is niet alleen gezonder voor je baby, maar ook voor jou.

Het zijn namelijk de voornaamste producten (samen met suikerrijke dranken) die diabetes type 2 veroorzaken bij de gemiddelde persoon. Dus zelf na je zwangerschap zou je ze moeten vermijden.


#3 Vervang je pasta, rijst en aardappelen met dit

Pasta, rijst en aardappelen zijn ook niet ideaal voor je bloedsuiker. Ze bevatten te veel koolhydraten en/of we eten er in één portie veel te veel van.

Veel gezondere vervangers zijn:

  • Peulvruchten (bonen)
  • Champignons
  • Bloemkoolpuree
  • Broccolirijst
  • Courgettepasta
  • Lasagnebladeren gemaakt van courgette of aubergine
  • Knolselderij
  • Pastinaak

Je kunt hier zoveel van eten per portie als je wilt. Al zou je ze de hele dag dooreten, zelf dan zou je bloedsuiker dalen.

Van deze lijst zijn bonen de enige echte koolhydraatbron. De rest is relatief koolhydraatarm.

Maar vrees niet, ondanks dat bonen koolhydraten bevatten, bevatten ze ook veel vezels. Hierdoor worden de koolhydraten langzaam afgebroken en ook langzaam opgenomen in je bloedbaan.


#4 Eet minder ontstekingsbevorderende vetten

Ik vermoed dat je huidige beeld van vetten vrij negatief is. Veel mensen denken namelijk over vetten dat ze:

  • Dikker maken
  • Aderen dicht laten slibben
  • Diabetes type 2 veroorzaken

Maar dit is allemaal NIET waar.

Niet alle vetten zijn namelijk even ongezond. Sterker nog:

Er zijn weinig vetten die ongezond zijn. De meeste vetten in natuurlijk producten zijn juist gezond.

Transvetten en omega-6

De enige vetten die je moet vermijden zijn transvetten en omega-6 vetten.

Transvetten zul je vooral terugvinden in bewerkte en gefrituurde producten. Alles van fastfood tot fabrieksvoeding zit vol met dit ongezonde vet.

Omega-6 vetten zitten vooral in plantaardige producten. Denk hierbij aan zonnebloemolie of alles wat daarmee is gemaakt.

De beste en makkelijkste manier om deze ongezonde vetten niet binnen te krijgen, is door bewerkte fabrieksvoedsel te vermijden. Doe je dit en kook je niet meer met zonnebloemolie? Dan verminder jij je inname van deze ongezonde vetten enorm.

En dat is goed. Aangezien van beide vetten is aangetoond dat ze je insulinegevoeligheid verlagen waardoor je diabetes type 2 ontwikkeld.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Eet meer gezonde vetten in een zwangerschapsdiabetes dieet

Zoals ik al zei, zijn niet alle vetten even ongezond. Er zijn zelfs heel veel gezonde vetten die je moet eten.

Niet alleen zorgen die ervoor dat je bloedsuiker lager wordt...

...ze zorgen er ook voor dat je meer verzadigd bent. Daarnaast zorgen vooral omega-3 vetten voor veel voordelen. Zowel voor jou als je baby.

Uit onderzoek is gebleken dat omega-3 vetten je insulinegevoeligheid verhogen. 

Dit verlaagt de kans op het ontwikkelen van diabetes. Daarnaast dragen omega-3 vetten bij aan het ontwikkelen van het brein van de baby.

Eet dus vooral vette producten om gezonde verzadigde, omega-3 en onverzadigde vetten binnen te krijgen. 

zwangerschapsdiabetes voeding

De beste producten om te eten zijn:

  • Avocado
  • Kokosnoot
  • Zalm
  • Kaas
  • Volle yoghurt
  • Noten (vooral walnoten)
  • Eieren

Wees vooral niet bang om gezonde vetten te eten.

Veel vrouwen denken dat magere producten eten hun gewicht en gezondheid goed zal doen. Maar helaas is dit niet waar. Gezonde vetten maken je niet vet. Het zijn vooral de ongezonde suikers en koolhydraten die dik maken.

Eet dus lekker vetrijk. Zolang je de gezondere koolhydraten eet in combinatie met de gezondere vetten, zitten jij en je baby helemaal goed.


#6 Kies de juiste zoetigheden om te eten

Er zijn maar weinig zoete producten die je kunt hebben wanneer je zwangerschapsdiabetes hebt. 

Wanneer je zin hebt in iets zoets, kun je maar beter iets kiezen wat zoet smaakt ZONDER je bloedsuikerspiegel te verhogen.

Je komt hierdoor automatisch bij fruit uit.

Fruit bevat naast suikers ook genoeg gezonde stoffen. 

Denk hierbij aan vitamines, antioxidanten en vooral vezels.

Deze laatste zal je darmflora en bloedsuikerspiegel goed doen.

Wanneer je besluit fruit te eten, zorg er dan wel voor dat je de juiste soort kiest. Niet alle fruitsoorten zijn helaas even gezond.

De grootste boosdoener (en tevens populairste) is banaanHet bevat veel te veel suikers en nagenoeg geen vezels.

Eet de gezondste fruitsoorten

Wat zijn dan wel gezonde fruitsoorten? Deze kun je hier lezen in één van onze meest populaire artikelen.


#7 Volkoren is altijd beter, maar niet ideaal bij een zwangerschapdiabetes dieet

Nu is het eten van brood, pasta en rijst niet ideaal...

Toch betekent het niet dat je deze producten NOOIT kunt eten.

Indien je volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst eet, dan kan dit met mate.

Waarom zeg ik met mate? Omdat deze producten vrij veel koolhydraten bevatten en relatief weinig vezels. Ondanks dat ze een stuk beter zijn dan 'gewoon' brood, pasta en rijst... maakt dat ze niet ineens perfect.

Probeer het dus hooguit één of 2 keer per week in kleine hoeveelheden te eten. Dat is voor rijst/pasta makkelijker gezegd dan voor brood.

Daarom kun je het beste koolhydraatarm brood eten als je zwangerschapsdiabetes hebt. Het bevat erg weinig koolhydraten en erg veel vezels. Ideaal voor je waarden. 


#8 Zwangerschapsdiabetes dieet gerechten moeten dit altijd bevatten

Ra ra waar je nooit teveel van kunt eten?

Groenten, groenten en nog eens groenten!

Althans, zolang je geen (zoete) aardappelen eet.

Niet-koolhydraatrijke groenten zijn één van de beste producten op aarde. Je kunt er letterlijk zoveel van eten als je zelf wilt zonder negatieve gevolgen voor jou of je bloedsuikerspiegel.

Niet alleen zijn groenten relatief caloriearm per hap die je neemt, maar ook bevatten ze relatief veel vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Ideaal voor je gezondheid dus.


#9 Dit zijn gezonde zwangerschapsdiabetes dieet snacks

Eerlijk is eerlijk:

Er zijn weinig gezonde snacks die je kunt eten.

Dat geldt niet alleen voor vrouwen met een zwangerschapsdiabetes dieet maar ook voor alle andere mensen. Dat komt omdat reguliere tussendoortjes ontzettend bewerkt (en dus ongezond) zijn. 

Denk hierbij aan:

  • Koekjes (ook met 'echte' stukken fruit)
  • Chips
  • Chocolade
  • Gebak
  • Crackers
  • Snoep

Dit allemaal zal jou en je baby geen goed doen. Al deze producten zijn koolhydraten- en suikerrijk. Daarnaast bevatten ze nagenoeg geen vezels. Waardoor alle suikers in één keer in je bloedbaan komen.

Gezondere tussendoortjes die je kunt eten zijn:

  • Kaas
  • Vleeswaren
  • Noten
  • Fruit (kies wel het gezondste fruit) - vooral kokosnoot, avocado en blauwe bessen zijn goed
  • Groenten (denk aan snoeptomaatjes, paprika's en komkommer)
  • Hummus - ideaal als dip voor de groenten
  • Chocolade (75% of meer)

#10 Drink de juiste dranken

Gezonder eten is niet zozeer een kwestie van meer broccoli en bloemkool eten...

...het is een kwestie van minder koekjes, gebakjes en andere ongezonde producten eten.

En hetzelfde geldt voor gezonder 'drinken'.

Het vermijden van suikerrijke dranken is één van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. Maar daardoor krijg je wel ineens een gat in je leven. Namelijk:

"Wat ga ik nu drinken?"

Hele goede vraag. Ik moet je waarschijnlijk teleurstellen als ik zeg dat er niet heel veel gezonde suikervrij dranken zijn. Als je hier klikt, ga je naar een artikel waarbij ik er 11 voor je op een rijtje heb gezet.

Maar in de praktijk komt dit neer op:

  • Water
  • Thee zonder suiker
  • Zwarte koffie
  • Suikervrije siroop

Maak je geen zorgen over cafeïne

En maak je maar geen zorgen over de cafeïne in koffie en thee. 


Onderzoek laat zien dat je 2 koppen koffie (of 6 koppen thee) per dag mag drinken. Alleen in hoge mate is cafeïne schadelijk voor een baby. Zolang je onder de 300 mg per dag zit, is het prima.


#11 Verbeter je verhoudingen op het bord

Na al deze tips is er nog één ding wat je moet weten om je zwangerschapsdiabetes dieet tijdens de zwangerschap te perfectioneren:

De verhoudingen op je bord.

Het is één van de meest onderschatte trucjes om ervoor te zorgen dat je niet teveel ongezonde dingen eet.

Hoe jij voortaan je bord vol moet scheppen is heel simpel:

  • Schep eerst je bord 50% vol met groenten
  • Let daarna het stukje vlees op het bord. Dit zou ongeveer 25% van je bord moeten zijn
  • Vul de resterende 25% met de gezonde koolhydraatbron die je hebt gekozen
zwangerschapsdiabetes behandeling met een dieet

Op deze manier eet je nooit teveel van iets wat ongezond is. 

Het probleem van veel mensen hun eetpatroon is namelijk niet alleen dat ze 'het verkeerde' eten.... maar ze eten het ook nog eens in de verkeerde verhoudingen.

Met dit trucjes is dat vrijwel onmogelijk. En dit zul je terugzien in je (nuchtere) waarden tijdens je zwangerschapsdiabetes.


121 recept om een gezond menu te maken bij een zwangerschapsdiabetes dieet

Zoek je zwangerschapsdiabetes dieet recepten om je bloedsuiker onder controle te krijgen? Neem dan hier een kijkje.

Daar kun je meer dan 121 gratis voorbeeld recepten vinden!

Ideaal als jij een zwangerschapsdiabetes dieet eetschema voor jezelf wilt opstellen. Dan hoef je enkel de recepten uit de kiezen die je lekker vindt en te bepalen welke je wanneer wilt eten.

Je hoeft je in ieder geval geen zorgen meer te maken of iets wel of niet gezond is... ze zijn allemaal stuk voor stuk gemaakt om je bloedsuiker te verlagen!

Zwangerschapsdiabetes voorkomen en behandelen?

Met een gezond eetpatroon is zwangerschapsdiabetes niet alleen te voorkomen maar ook te genezen. 

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke zwangerschapsdiabetes dieet tips pas jij toe om je bloedwaarden te verbeteren?  Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 07 september 2023

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Jaleesa schreef:

    Beetje apart dat alle recepten koolhydraatarm zijn. Ik heb sinds deze week zwangerschapsdiabetes en mijn diëtist zei dat ik juist koolhydraten moet eten (volkorenpasta, zilvervliesrijst of gekookte aardappelen). Ik loet het altijd weg omdat ik 5 jaar geleden ging afvallen.. maar dat is dus niet verstandig als je zwanger bent want dan krijgt je kindje niet voldoende voeding binnen. Je moet de koolhydraten alleen beter over de dag verdelen.

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat komt omdat mensen daar op zoeken. Maar wij raden niet zozeer koolhydraatarm aan. Je moet zeker koolhydraten eten. Maar ik raad je wel aan GEZONDE koolhydraatbronnen te eten. Die je diëtiste aanraad zijn niet ideaal. Gekookte aardappelen al helemaal niet.

  • Angy79 schreef:

    43 jaar en onverwachts zwanger. Super blij maar helaas zwangerschapsdiabetes. Ik werd al bijna depri bij de gedachte zoveel te moeten laten maar als ik even door de recepten scroll denk ik dat het lijden wel mee zal vallen. Bedankt voor de tips !

    • Ben Kuiper schreef:

      Gefeliciteerd! Je hoeft helemaal niet zoveel te laten staan (vinden wij). Je hoeft enkel de meeste ongezonde dingen te laten staan. Daarbuiten blijven er honderden producten over :)! De recepten zijn zeker een mooi voorbeeld van hoe lekker het allemaal kan zijn!

  • anoniem schreef:

    Als ik dit zo lees, vind ik t leven gelijk niet meer leuk. Zo kun je toch niet door het leven gaan? Ook vraag ik me af, hoe je baby aan alle voedingstoffen komt zonder zuivel en volkoren producten? Er word juist gezegd dat je tijdens de zwangerschap 2-3 glazen melk moet drinken vanwege de calcium en 4-7 volkoren boterhammen of crackers e.d. Dat is behoorlijk tegenstrijdig.

    Een mens lijd het meest voor het lijden wat men vreest maar wat nimmer op komt dagen. Zo heeft de mens meer te dragen dan god te dragen geeft.

    Dus als je de rest van je leven alles moet laten staan om hopelijk diabetes te voorkomen, dan heb je een zwaar leven lijkt mij. Altijd maar opletten op je eten.

    Ik heb nu zwangerschapsdiabetes waar ik niks van snap aangezien mijn nuchtere waarde altijd netjes is. Waarschijnlijk heeft het te maken met mijn PCOS. Maar u schrijft dat een gevolg kan zijn dat de baby overlijd in de buik, dat is echt beangstigend voor een zwangere. U zegt er niet bij dat dat alleen een risico is als zwangerschapsdiabetes niet ontdekt en behandeld word?
    Mijn dochter is namelijk overleden vlak na haar geboorte (niet door zwangerschapsdiabetes) dus dit soort ongenuanceerde uitspraken zijn echt wel heel beangstigend.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Het is ongetwijfeld niet leuk om te lezen. Vooral als je zwanger bent. Maar wij geven de objectieve informatie die uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken. Als jij je niet kunt vinden in onze informatie of het – zoals je zelf zegt – geen leven vindt, hoef je het absoluut niet op te volgen. Maar dat kan bepaalde gevolgen voor jou en het ongeboren kind hebben. Dat is niet leuk om te lezen (verschrikkelijk zelfs) maar dat is helaas de realiteit. Wij zijn hier niet om mensen te vertellen dat het allemaal goed komt en dat ze ‘lekker van het leven moeten genieten’. Diabetes is een verschrikkelijk ziekte die je in heel veel gevallen met voeding kunt voorkomen en genezen. Natuurlijk niet in alle gevallen maar zeker meer dan 95% van de gevallen in Nederland. Indien jij je zorgen maakt over je kind, lijkt het mij verstandig dat je dit bespreekt met een verloskundige of arts. Wij willen je met alle liefde op het voedingsvlak helpen maar al het andere ligt helaas buiten ons werkveld.

  • >
    Send this to a friend