101 Tips Voor Suikervrije Tussendoortjes & Snacks Bij Diabetes

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

jul 02
101 Tips Voor Suikervrije Tussendoortjes & Snacks Bij Diabetes Type 2

Wanneer je diabetes type 2 hebt, mag je niet meer alles eten en drinken.

Wat betreft tussendoortjes en snacks moet je helemaal oppassen, aangezien deze vaak rijk zijn aan ongezonde suikers en koolhydraten.

Suikervrije tussendoortjes en koolhydraatarme snacks zijn dan misschien wel ideale alternatieven. Echter zitten er aan veel soorten hapjes flinke haken en ogen. 

In dit artikel krijg je daarom 101 tips voor gezonde, suikervrije tussendoortjes en snacks die je bij diabetes mag eten.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat zijn de beste suikervrije tussendoortjes bij diabetes type 2?

Voor mensen die kerngezond zijn is het al lastig om de juiste tussendoortjes te kiezen. Tenminste, als je enigszins gesteld bent op je gezondheid. Dat is helemaal het geval bij "snelle" winkels zoals tankstations en AH to-go's. 

  • 95% van alle snacks en tussendoortjes die je in dat soort winkels vindt zijn allesbehalve gezond voor je. Vooral als je diabetes type 2 hebt.

Chocolade, chips en koekjes vormen het leeuwendeel van het assortiment. En dat zijn exact de soort producten die je als diabetespatiënt wilt vermijden.

Het beste zou zijn om als suikerpatiënt zoveel mogelijk over te gaan op onbewerkt voedsel. Veel groenten, noten, peulvruchten en fruit. Daarnaast rijkelijk eiwitten en gezonde vetten. Om vervolgens overmatig koolhydraten te voorkomen en snelle suikers helemaal te vermijden.

Doel van dit artikel

In dit artikel krijg je 101 tips voor gezonde suikervrije tussendoortjes en snacks, waar je ook van mag genieten als je diabetes type 2 hebt.


De meeste snacks kun je gewoon in de supermarkt vinden, terwijl je sommigen alleen online kunt kopen.


Bij de suikervrije snacks die je alleen op het internet kunt bestellen heb ik een linkje gezet. Dit heb ik overigens ook gedaan bij de minder bekende producten die je wel in de supermarkt vindt.


Zoek je kant-en-klare recepten waarmee je diabetes type 2 kunt voorkomen en genezen? Klik dan hier.


Daar kun je ook 10 gratis voorbeeldrecepten uit ons kookboek gratis downloaden.

Is suikervrij ook ECHT suikervrij?

In dit artikel heb ik het over suikervrije tussendoortjes en snacks. Toch zal je opvallen dat er in veel producten wel iets van suiker zit.

In groenten, fruit en peulvruchten bijvoorbeeld zit een voor diabetes type 2 patiënten veilige hoeveelheid suiker. Die veilige producten (en gezonde snacks) zal je dan ook zeker terugvinden in onderstaande voedingslijst. 

Maar het kan ook zo zijn dat je producten terugvindt waar tóch geraffineerde suiker aan is toegevoegd. Hoe kan het dan dat die in deze lijst van gezonde voeding voor komen? 

Normaal gesproken raad ik je die namelijk ten strengste af bij diabetes type 2, omdat je lichaam in dat geval niet goed in staat is de suikers te verwerken.

Maar wanneer een product in dit artikel staat, dan betekent het dat de aanwezige hoeveelheid suiker veilig is bij diabetes type 2. En het daardoor toch een uitstekend tussendoortje is.

Een goed voorbeeld hiervan is zwarte chocolade met minimaal 70% cacao.

Suikerarme tussendoortjes

Verder zie je veel producten terug waar letterlijk 0 gram suiker in zit. En de producten waar wel wat suikers in zitten zijn allemaal veilig om te eten. Wanneer er een bijzonderheid is zet ik het erbij. 

Smullen maar...


Categorie #1: Groenten zijn de gezondste suikervrije tussendoortjes 

Groenten. Jawel. Ik kan het niet laten om deze helemaal vooraan te zetten, omdat groenten (en planten in die zin) de beste keuzes zijn als het neerkomt op suikervrije snacks.

#1 Komkommer

Niet de meest verzadigende suikervrije snack, toch is komkommer één van de meest gegeten groenten voor tussendoor. 

Komkommer is erg laag in calorieën en bestaat voor het grootste gedeelte uit water en wat vezels. Toch zitten er in komkommers wel degelijk vitamines en mineralen; waaronder kalium, calcium en fosfor. Zij het in lage hoeveelheden.

Snijd komkommer in plakjes of koop een bakje snackkomkommertjes. Ook lekker om te dippen in suikervrije hummus of zelfgemaakte knoflooksaus van suikervrije mayonaise en vers geperste knoflook.

Schil de komkommer niet, aangezien je dan de meeste gezonde stoffen misloopt.


#2 Wortel

De voorloper van Vitamine A; Bèta-caroteen, vind je rijkelijk terug in wortelen. Door voldoende worteltjes te eten krijg je een aantrekkelijke, goudkleurige huid. 

Ze smaken lekker zoet en zijn rijk aan verschillende vitamines en mineralen.

Suikervrije tussendoortjes wortel

Daarom mag je bij diabetes type 2 zonder meer genieten van worteltjes als suikervrije snack.

"Net als komkommer kun je worteltjes prima dippen in gezonde humus of knoflooksaus."

Op die manier zorg je voor meer afwisseling en verzadiging.


#3 Paprika

Zelf ben ik liefhebber van de rode paprika. Maar als je oranje, groene of gele paprika lekkerder vindt, be my guest.

  • Wist je dat rode paprika meer vitamine C bevat dan een sinaasappel?

En tegelijkertijd veel minder suiker.

Paprika is daarnaast rijk aan vezels en antioxidanten. Snijd ze in stukjes en geniet. Lekker fris en een gezond tussendoortje (om mee te dippen).


#4 Bleekselderij

Tja, je moet er van houden. De één zweert erbij en de ander vindt het helemaal niets.

Bleekselderij is een uitstekend tussendoortje om lekker op te knabbelen, zonder dat je je schuldig hoeft te voelen. Het enige waar je je druk over moet maken is of je nu niet veel te gezond bezig bent 😉

Met een paar stengels bleekselderij krijg je namelijk veel vocht en vezels binnen. Samen met verschillende vitamines zoals C en K en mineralen. Denk aan kalium, calcium, magnesium en fosfor. 

Vaak hoor je over bepaalde voedingsmiddelen dat ze je in een negatieve caloriebalans brengen. 


Oftewel: je lichaam verbrandt meer calorieën om het voedsel te verwerken dan wat het uit het product haalt.


Dit zou bijvoorbeeld bij bleekselderij het geval zijn. Helaas.


Ook al bevat bleekselderij weinig calorieën, alsnog kom je niet in een negatieve energiebalans. 


#5 Rode biet

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar rode bieten zijn SUPER gezond en één van de meest ideale suikervrije tussendoortjes. 

De typische donkerrode kleur van rode bietjes geven weer hoe gezond ze wel niet zijn. Rijk aan antioxidanten, vezels en allerlei vitamines + mineralen.

Een ander voordeel is dat je al een halve kilo bietjes hebt voor minder dan 1,50 euro bij de AH of Jumbo. Niet alleen een erg gezonde, maar ook goedkope snack dus.

Gezonde Voeding Bietjes

#6 Broccoliroosjes

Niet iedereen is er fan van, maar zelf ben ik er dol op. Rauwe broccoliroosjes. Ideaal om als gezond tussendoortje te nemen.

Broccoli bevat veel van nature aanwezige afweerstoffen die gezond zijn voor ons lichaam. 

Daarnaast is broccoli calorie- + suikerarm en vezelrijk. Niet voor niets staat broccoli hoog op de lijst van gezondste groenten. Je vindt er vele vitamines en mineralen in terug waar je lichaam happy van wordt.


#7 Bloemkoolroosjes

Van nature rijk aan vezels, foliumzuur en vitamine C. Rauwe bloemkoolroosjes zijn ideaal om zonder schuldgevoel te snacken en wat 'toegankelijker' dan rauwe broccoli.

En "is te veel werk" is tegenwoordig ook geen excuus meer, want je kunt voorgesneden bloemkoolroosjes gewoon in de supermarkt kopen voor een paar euro.


#8 Augurk

Zure bommen doen het goed onder gezonde snackers. Toch is het met augurken wel even oppassen geblazen, omdat ze vaak worden omhuld met suikerrijk water.

Suikervrije snacks

Gelukkig heb ik suikervrije augurken gevonden, die je gewoon bij de AH kunt kopen! Dit zijn ze. Ik geef toe. Een augurk bestaat voor 94% uit water en voegt weinig toe aan je gezondheid. 

Toch kunnen zo door hun hoge vochtgehalte juist helpen om je eerste hongergevoel te dempen. Ze zijn in ieder geval niet slecht voor je. 

Daarom behoren augurken ook tot de gezonde suikervrije tussendoortjes.


#9 Snoepgroente mix

Als je simpel en gezond wilt snacken, kies dan voor de snoepgroente mix van AH. Een bak bestaat uit mini=paprikaatjes, cherrytomaatjes en snackkomkommertjes. Een ideaal tussendoortje.


#10 Rauwkost

Je kunt natuurlijk ook verschillende soorten groenten bij elkaar doen en opeten. Rauwkost vind je in het koelvak van de supermarkt terug.

Naast de voorverpakte rauwkost kun je het ook zelf maken. Wees niet zuinig met groenten die je lekker vindt. Snijd de groenten in zeer kleine stukjes, mix en eet wanneer je trek krijgt.

Pas op

Met gezonde voorverpakte rauwkost, bedoel ik de producten die ENKEL uit groenten bestaan. Van oorsprong hoort rauwkost zo te zijn: rauwe groenten door elkaar gemixt.

Alleen vind je in de supermarkt tegenwoordig producten met veel suikers en andere ongezonde toevoegingen die toch het label 'rauwkost' krijgen.Deze bijvoorbeeld, wil je het liefst vermijden.

Door het productieproces gaan gezonde stoffen verloren en wordt er rommel aan toegevoegd om het "lekker" te laten smaken. Koop de juiste voorverpakte producten (met 100% groenten) of nog beter:
maak je rauwkost zelf met verse groenten.

#11 Salade

Groentes, fruit en andere gezonde ingrediënten gemixt met stukjes vlees, vis, noten, ei, kaas, zaden of pitten. 

Wanneer je een salade koopt met de juiste ingrediënten (dus geen croutons/pasta of andere suikerrijke producten) ben je hartstikke gezond bezig.

Wat voor rauwkost opgaat, geldt ook voor de salade.

Het beste is om zelf een flinke saladeschaal te vullen met de beste ingrediënten. 

Gezonde Voeding Salade

Verdeel de salade over verschillende bakjes en je kunt toehappen wanneer je (lekkere) trek krijgt.


#12 Gegrilde groente

Naast rauwe groenten kun je jezelf tussendoor ook trakteren op gegrilde of gewokte groenten. Het is een super gezonde gewoonte om in de middag wat klaargemaakte groenten op tafel te zetten. Of om een bakje groenten mee te nemen naar je werk. 

De gemiddelde Nederlander eet al te weinig groenten (en is helaas ook te dik) dus je doet er in die zin goed aan om "anders" dan normaal te zijn.

Het mooie is dat je met groenten eindeloos kunt variëren. Aubergine, courgette, champignons, broccoli of een combinatie van meerdere soorten groenten. Kies welke je zelf het lekkerst vindt en kruidt naar eigen smaak.

Zelf eet ik graag gegrilde 'broccolini' (een soort kruising tussen asperges en broccoli) als gezonde snack. Ook wel "bimi" genoemd. Die kun je zowel warm als afgekoeld eten. 

  • Met gegrilde groenten verleen je je lijf een grote gunst.

#13 Groene smoothie

Als je écht serieus bent om gezonder te leven (en diabetes type 2 wilt overwinnen) dan mogen groenten simpelweg niet ontbreken.

Toch merk ik nog steeds om me heen dat mensen moeite hebben met het eten van hun portie groen. Voor die mensen heb ik goed nieuws:

Suikervrije smoothies

Je kunt er ook een drankje van maken.Op die manier hoef je er niet ellenlang op te kauwen, maar kun je het bij wijze van binnen twee seconden wegdrinken.

In principe kun je iedere groenten die je rauw kunt eten gebruiken voor een groene smoothie. Denk aan boerenkool, andijvie, spinazie en zelfs spitskool.

Stop je favoriete groenten in een blender en voeg er water, yoghurt of (amandel)melk aan toe en eventueel een stuk fruit om het zoeter te maken. 

Op Google is veel te vinden over alle mogelijke groene smoothies.


Categorie #2: Noten

Nu ik de eerste planten heb besproken, is het tijd voor de volgende categorie suikervrije tussendoortjes: noten. 

Noten zijn misschien wel de perfecte snack, om meerdere redenen:

  • Ze bevatten veel gezonde vetten
  • Noten zijn meestal laag in koolhydraten en suikers
  • Er zitten veel eiwitten in
  • Aan vezels geen gebrek
  • Door al deze aspecten verzadigen noten als geen ander
  • En word je voor lange tijd van energie voorzien

Groenten zijn -als we kijken naar hoe gezond ze zijn- de beste snack. Alleen moet je er behoorlijk veel van eten om echt verzadigd te raken. 

Noten daarentegen verzadigen een stuk makkelijker en bevatten ook veel gezonde stoffen (welke zie je zo). Door de samenstelling van noten word je van "duurzame" energie voorzien. Hierdoor heb je vaak aan één of twee handjes noten voor lange tijd genoeg. 

Daarnaast is het wat "normaler" om noten te eten in plaats van dat je een bak groenten uit je tas haalt. Als je niet van verbaasde gezichten of opmerkingen houdt, dan zijn noten wat meer geaccepteerd in het werkleven. Is mijn ervaring in ieder geval.

Kies de juiste noten

Kies zoveel mogelijk voor ongebrande en ongezouten noten. Door het brandingsproces gaan veel gezonde stoffen verloren, die bij de ongebrande versie nog wel aanwezig zijn.

Daarnaast krijg je normaal gesproken al voldoende zout binnen.Veel mensen krijgen iedere dag zelfs teveel zout binnen. Extra zout op je tussendoortje is daarom overbodig.


#14 Walnoten

Bewust bovenaan de notenlijst. Walnoten zijn de gezondste noten die je maar kunt eten. Gepelde walnoten lijken niet voor niets op hersenen. Brain-food.

Het eerste grote voordeel is dat ze meer vezels dan koolhydraten bevatten.

Walnoten zijn rijk aan eiwitten (zo;n 17 gram per 100 gram) en bevatten de vitamines A, B, C en E. Als ik kijk naar de mineralen word ik ook blij. 

Magnesium, zink en kalium. Om over selenium, fosfor en koper nog niet eens te spreken.

Gezond eten Walnoten

De omega 3 vetten in walnoten hebben een positief effect op het brein; geheugen en concentratievermogen.

Geniet gerust iedere dag van een handje walnoten als gezond tussendoortje.


#15 Cashewnoten

Niet de gezondste, maar wel één van de meest favoriete noten. Ze smaken een stuk zoeter dan de walnoot. En dat is ook terug te zien in de voedingswaarden, want ze bevatten zo'n 22,5 gram koolhydraten per 100 gram. 

Van alle noten hebben de cashewnoten de meeste koolhydraten. Het aantal vezels (zo'n 7,5 per 100 gram) maakt het dan wel weer een beetje goed.

  • Cashewnoten zijn rijk aan B-Vitamines en mineralen zoals magnesium, kalium, zink en ijzer. Een prima snack of als garnering.

#16 Amandelen

Een mooie hoeveelheid vezels (10 gram per 100 gram noten) die de opname van koolhydraten (13 gram per 100 gram) sterk afremmen.

Amandelen zijn een uitstekend tussendoortje gezien de hoge hoeveelheid gezonde vetten, eiwitten en wederom mineralen als magnesium, zink, kalium en fosfor.


#17 Macadamia's

Onder de meest vette nootsoorten behoren macadamianoten. Ze bestaan voor driekwart uit vet. Laat je dat niet afschrikken, want als je diabetes hebt is dat juist gunstig.

Gezonde vetten

Je lijf heeft namelijk geen insuline nodig om vetten te verwerken. In tegenstelling tot de verwerking van suikers, waar wél insuline voor nodig is.

Daarom hebben vetrijke producten altijd de voorkeur boven suiker- en koolhydraatrijke producten bij diabetes type 2.

Mits je de goede vetten kiest in ieder geval. Met ongebrande noten zit je dan hoe dan ook goed.

Het mooie is dat ze evenveel vezels als koolhydraten bevatten (6,5 gram per 100 gram noten) en een heerlijke smaak & bite hebben. 

Macadamia's zijn absoluut gezond om te eten en verzadigen goed, alleen zijn ze niet voor iedereen weggelegd gezien de prijs die je ervoor betaalt. Gemiddeld 5 euro voor een klein bakje.


#18 Pistache's 

Pistachenoten worden meestal nog in hun schil verkocht. Hierdoor blijft de smaak beter intact en zijn ze beschermd.Het brandingsproces heeft door de beschermende schil weinig negatieve invloed op de gezonde voedingstoffen in de noot.

Per 100 gram pistachenoten krijg je ongeveer 1 gram kalium binnen. Daarnaast is de noot rijk aan calcium, fosfor en magnesium.

Een uitstekend tussendoortje, helemaal als je het leuk vindt om te pellen. En wat betreft de koolhydraten hoef je je ook geen zorgen te maken. Per 100 gram vind je ongeveer 10 gram koolhydraten terug met daartegenover 9,5 gram vezels. 


#19 Pecannoten

Deze noten lijken qua vorm erg op de walnoot, maar de smaak verschilt wezenlijk. Ze zijn wat zachter van smaak en niet zo uitgesproken bitter als de ongebrande walnoot.

Met meer dan 700 kcal per 100 gram doet de pecannoot het erg goed wat betreft verzadiging.

Ze bestaan voor meer dan 70% uit vetten.

Daarnaast een nette hoeveelheid eiwitten en 9,5 gram koolhydraten om 4,5 gram vezels.

Suikervrije Tussendoortjes Pecannoten

Niets mis mee, ook kijkende naar de verschillende mineralen die erin voorkomen.

Maar eigenlijk vind je die mineralen in andere noten ook terug. Kalium, magnesium, fosfor en zink. Toch is het goed voor de afwisseling om ook eens pecannoten te nemen. 

Ze zijn wel wat duurder dan andere noten.


#20 Hazelnoten

Hazelnoten worden vaak gebruikt in gerechten en producten zoals chocolade of andere zoetigheden. Meestal is de hazelnoot het enige ingrediënt die dan ook echt gezond is (los van het kleine beetje cacao in de meeste chocolades).

Van zichzelf zijn hazelnoten lekker en gezond. De al eerder genoemde mineralen vind je ook terug in deze noot en ze bevatten 10,6 gram koolhydraten en 7,5 gram vezels per 100 gram. 

Hazelnoten zijn gezonde suikervrije tussendoortjes bij diabetes.


#21 Paranoten (Brazil nuts)

De paranoot is uniek als we kijken naar het selenium-gehalte. Geen enkel natuurlijk product op aarde bevat zoveel selenium per 100 gram als paranoten.Volgens de USDA (Amerikaanse NEVO) bevatten 100 gram paranoten gemiddeld 1900 microgram selenium.

Gezonde Suikervrije Tussendoortjes Paranoten

Dat klinkt misschien als extreem weinig, maar dit betekent dat je met twee paranoten op één dag al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium zit.

De gemiddelde Nederlander krijgt te weinig van dit spoorelement binnen, dus het kan geen kwaad om wat extra's te nemen.

Niet alleen selenium is een reden om paranoten te eten. Ze bevatten zeer veel magnesium en fosfor. Daarnaast een gezonde hoeveelheid zink en verschillende vitamines

Als ik kijk naar de koolhydraten en vezels word ik ook vrolijk. Per 100 gram paranoten 11,7 gram koolhydraten om 7,5 gram vezels. Een ideale snack voor tussendoor. Let wel op dat je niet dagelijks een handje paranoten eet, maar houd het bij maximaal één handje per week vanwege het hoge selenium-gehalte.


#22 Notenmix

Een mix van verschillende soorten noten. Je kunt ze gewoon kopen in de supermarkt of online bestellen.

Let op!

Veel notenmixen die je in de supermarkt vindt bevatten grotendeels pinda's. Niet dat dat slecht is, alleen pinda's zijn geen noten maar peulvruchten. Daar vertel ik zo meer over. Als je enkel échte noten wilt kun je beter gaan voor een betrouwbare notenmix zoals die van Body&Fitshop of kijk in de supermarkt altijd goed naar de ingrediëntenlijst. 

Pas op

De onbewerkte notenmix is een zeer voedzame snack. Vermijd alleen wel studentenhaver of andere mixjes van noten met gedroogde vruchten (en toegevoegde rommel).

Deze combinaties bevatten vaak veel suiker. Als diabetespatiënt zit je er niet op te wachten dat je bloedsuikerspiegel ineens zo stijgt. Helemaal niet als je denkt gezond bezig te zijn, want dat ben je helaas niet met gedroogd (en in die zin bewerkt) fruit.

Kijk altijd goed naar de ingrediëntenlijst en wees alert op wat voedselfabrikanten allemaal in de producten stoppen.

Categorie #3: Peulvruchten

Niet iedereen zit er op te wachten om een blik bonen leeg te lepelen. Toch kan ik het je van harte aanraden om te doen.

In het begin is het misschien nog wat onwennig of raar, maar bij mij thuis is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Soms zijn de bonen niet aan te slepen. Zo goed worden ze gegeten.

Want peulvruchten komen behoorlijk in de buurt bij hoe gezond groenten zijn.

Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels.

Daarbij zijn ze over het algemeen calorie-arm (met uitzondering van de pinda).

Suikervrije Tussendoortjes Peulvruchten

Door de vele vezels worden de koolhydraten die aanwezig zijn in peulvruchten langzaam opgenomen.

  • Hierdoor ben je voor lange tijd voorzien van nieuwe energie.

Peulvruchten verzadigen ontzettend. Dit komt door de nette hoeveelheid eiwitten en vezels die je in peulvruchten terugvindt.

De meeste mensen hebben meer moeite met het eten van 200 gram peulvruchten dan met het eten van 200 gram droge pasta. Pasta hebben ze binnen enkele happen op. Dit komt doordat peulvruchten veel voedzamer zijn dan bewerkte tarwe zoals pasta en brood.

Al met al behoren peulvruchten zonder twijfel tot de meest gezonde suikervrije tussendoortjes en snacks.

Kies iets uit de lijst hieronder en probeer het eens als tussendoortje. Als je het echt niets vindt kun je ze altijd gebruiken in een gerecht of houd het simpelweg bij een schaaltje ongezouten pinda's.


#23 Pinda's

Pinda's worden vaak gerekend als noten, maar officieel zijn het peulvruchten. En ze passen heel goed in een gezond voedingspatroon. Pinda's zijn goedkope suikervrije tussendoortjes. 

Kies wel de ongezouten variant, aangezien je normaal gesproken al meer dan voldoende zout binnenkrijgt.

Gezonde Snacks Pinda's

In 100 gram pinda's zit zo'n 5,5 gram suiker en 8,5 gram vezels

Mede doordat een pinda voor ruim 50% uit gezonde vetten bestaat, raak je snel en lang verzadigd.

Voor sporters zijn pinda's ook gunstig, omdat je per 100 gram meer dan 20 gram eiwitten binnenkrijgt. 

Je vindt er tevens verschillende vitamines in terug. 

Onder andere verschillende B-vitamines en vitamine E. Daarnaast diverse mineralen zoals magnesium, zink, koper en ijzer.


#24 Kidneybonen

Knapperig, rijk aan eiwitten, vezels en andere gezonde stoffen. Kidneybonen zijn mijn favoriete peulvrucht. Regelmatig trekken we een blik kidneybonen open om uit te lepelen. Of we verwerken ze in onze Mexicaanse gerechten.

  • Kidneybonen zijn lekker knapperig, werken lang verzadigend en zijn gezond.

In deze kidneybonen zitten per 100 gram zo'n 14 gram koolhydraten en 8 gram vezels. 


#25 Bruine bonen

Met deze peulvrucht kun je van alles. 

Je kunt bruinen bonen verwerken in je gerecht, er soep van maken of ze simpelweg eten als tussendoortje.

Ze zijn niet alleen lekker maar bevatten ook tal van gezondheidsbevorderende effecten.

Dit komt doordat ze veel vezels bevatten (zo'n 8,5 gram per 100 gram) en diverse vitamines en mineralen zoals selenium.

Suikervrije Tussendoortjes bonen

#26 Zwarte bonen

In landen als Brazilië en Mexico worden zwarte bonen veel geserveerd als bijgerecht. Zoals de Nederlander een aardappel ziet, zo ziet de Mexicaan zwarte bonen.

Wederom rijk aan vezels, eiwitten en vitamine B11 (foliumzuur). Zwarte bonen zijn met name gunstig voor mensen met diabetes type 2. Zo blijkt dat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft wanneer er zwarte bonen worden gegeten bij een gerecht. 

Per 100 gram zwarte bonen krijg je 13,1 gram koolhydraten en 7,2 gram vezels binnen.


#27 Witte bonen

Warm of koud. Witte bonen zijn een prima snack tussendoor. Er zitten 13 koolhydraten in per 100 gram en 6,5 gram vezels. Dan heb ik het wel specifiek over deze witte bonen. 

Ongezonde Snack

Let wel op dat je NIET de witte bonen in tomatensaus koopt. Ik heb nog geen variant gevonden waar geen suiker aan is toegevoegd.

Het is veel gezonder om een cleane variant te kiezen zoals de net genoemde.

Gewoon van het AH huismerk bijvoorbeeld.


#28 Cannellibonen

Cannellibonen hebben veel weg van witte bonen. Ze hebben een lekkere bite en zijn vooral bekend in de Italiaanse keuken.

Met 16,5 gram koolhydraten en 7,6 gram vezels per 100 gram cannellibonen zijn ze een prima snack voor tussendoor.


#29 Limabonen

Limabonen zijn een stuk groter en hebben een zachte smaak. Per 100 gram bevatten ze 13 gram koolhydraten en 6,5 gram vezels.


#30 Borlotti bonen

Lekker voor erbij, maar ook voor in salades en warme gerechten. De minder bekende borlotti bonen zijn goedkoop en bevatten per 100 gram 18 gram koolhydraten en 6,5 gram vezels.


#31 Sojabonen

Het mooie van sojabonen is dat ze weinig koolhydraten bevatten, caloriearm zijn en tegelijkertijd veel vezels en eiwitten hebben. Deze sojabonen zijn ready-to-eat.

Als je van de smaak houdt zit je hier snor mee. Ze bevatten 4,5 gram koolhydraten, 5 gram vezels en 10 gram eiwitten per 100 gram. 

Sojabonen hebben tevens een unieke combinatie van mineralen en vitamines.

Zo vind je er hoge doses Mangaan en Vitamine K in terug.

Gezonde Suikervrije Snack

#32 Kapucijners

Ze worden gezien als bonen, maar kapucijners zijn eigenlijk een soort erwten. Ze bestaan voor het grootste gedeelte uit water en daarmee zijn kapucijners lekker zacht en een verantwoord tussendoortje.

Per 100 gram zitten er 10 gram koolhydraten en 6 gram vezels in.


#33 Kikkererwten

Over gezonde suikervrije snacks gesproken. Kikkererwten zijn super! Je kunt er veel van eten zonder echt veel calorieën binnen te krijgen. Ze vullen ontzettend en je krijgt een stoot gezonde stoffen binnen.

Koolhydraatarme snack

Vitamine B, C en K. Kalium, ijzer, fosfaat, mangaan, zink en calcium. Om er een aantal te noemen.

Per 100 gram kikkererwten krijg je 14,7 gram koolhydraten binnen en 7,7 gram vezels.

Heel netjes dus, ook kijkende naar de eiwitten (zo'n 6,4 gram p/100 gram).


#34 Doperwtjes

Met doperwtjes kun je heel veel. Vroeger at ik altijd koude erwtjes met een flinke scheut curry. Tegenwoordig laat ik rode saus weg, omdat er gigantisch veel suiker inzit en eet ik de erwtjes zo op. Of ik verwerk ze in een passend gerecht.

Je kunt doperwtjes ook roosteren in de pan met een beetje zout eroverheen. In Azië is dat een welbekende snack. Qua macronutriënten zit er niet veel in. Dat maakt ze een uitstekend tussendoortje, want ze zitten juist wel vol met gezonde voedingsstoffen.

Per 100 gram doperwtjes 5,8 gram koolhydraten en zelfs 6,5 gram vezels.


#35 Linzen

Als je van mijn tijd bent, dan ben je opgegroeid met The Young Ones. Neil (die dunne acteur met lang haar) at bijna niets anders dan linzen. Linzensoep, linzen pasta, linzen ovenschotel. Altijd linzen. 

Geen wonder dat hij slank bleef. Want linzen zitten vol met gezonde stoffen terwijl er maar weinig calorieën in zitten. Per 100 gram linzen krijg je 14,2 gram koolhydraten binnen en 4,7 gram vezels. Plus behoorlijk wat eiwitten: 8,5 gram per 100 gram. 


#36 Hummus

Hummus of hoemoes is een lekkere dip of om gewoon zo te eten. Het wordt gemaakt van kikkererwten. In de meeste gevallen worden er andere ingrediënten aan toegevoegd.

De hummus van Maza is in ieder geval suikervrij en je kunt hem ook in de rode biet variant vinden. 

Je kunt van alles combineren met hummus.

De pittige, smeuïge smaak gaat goed samen met komkommer, worteltjes, tomaatjes, gekookte eieren en avocado.

Suikervrije Hummus

Categorie #4: Fruit (kies de juiste)

Nu hoor ik je denken: "In fruit zit toch veel suiker?"

Ik ben blij dat je het vraagt. Laat ik het toelichten.

Want inderdaad. In fruit zit suiker. Goed om te weten is dat het ene fruit het andere niet is. Zo bevat een rijpe mango veel suiker, terwijl er maar weinig vezels in zitten. Die kun je dus beter niet eten.

Terwijl cranberry's evenveel suikers als vezels bevatten (3,5 gram suikers en 3,5 gram vezels per 100 gram cranberry's). Een gezonde keuze dus.

Voldoende vezels zorgen voor een langzame opname van suikers en koolhydraten. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel. En dat is weer veiliger voor diabetes type 2 patiënten (voor iedereen eigenlijk).

KIES EEN VEILIG TUSSENDOORTJE


Al eerder benoemde ik het belang van een veilig tussendoortje bij diabetes. Hiermee bedoel ik een tussendoortje waarbij de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft. 

Voor diabetes type 2 patiënten is dat cruciaal, omdat het lichaam anders schade oploopt door de overtollige suikers in het bloed.

Wanneer ik het heb over gezonde suikervrije snacks, dan heb ik het over producten die ofwel volledig suikervrij zijn, of een van nature veilige hoeveelheid suiker bevatten; zoals noten, peulvruchten en diverse soorten fruit.

De fruitsoorten die geschikt zijn voor diabetici belicht ik hieronder. Als een bepaald soort fruit er niet tussen staat, kun je het waarschijnlijk beter laten staan gezien de hoge hoeveelheid suikers (en maar weinig vezels). 

Voorbeelden van verboden fruit voor diabetici zijn bijvoorbeeld rijpe mango's en gele bananen. Maar ook:

  • Vruchtensap. Door het fabricageproces worden alle gezonde stoffen eruit gefilterd en houd je enkel water met (fruit)suiker over.
  • Bewerkt fruit. Denk aan jam, marmelade, het meeste gedroogde fruit zoals rozijnen, dadels, vijgenbrood en fruitrepen. 

Veel van dit soort voedingsmiddelen bevatten teveel suikers en weinig tot geen vezels. Het ergste van alles is dat ze aan producten zoals jam en fruitsap vaak extra suikers toevoegen. Om ze nog te zoeter te maken dan ze al zijn.

Neem zulke suikerrijke producten en je bloedsuikerspiegel schiet door het dak. En dat is juist wat je wilt vermijden. Je bent op zoek naar gezonde tussendoortjes die de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Welke soorten fruit daaraan voldoen zie je hieronder.

Hoeveel fruit bij diabetes?

Doorgaans adviseer ik twee simpele regels in hoeveel fruit je mag eten bij diabetes type 2. Wanneer het gaat om groot fruit: maximaal 2 normale stukken of 1 groot stuk fruit per dag. Als het over klein fruit gaat zoals bessen en bramen, maximaal 2 handen vol per dag.

Tip!

Vers fruit is vaak behoorlijk duur. Mijn bespaartip is daarom: koop fruit voor in de diepvries. Bij de Albert Heijn en Jumbo hebben ze steeds meer fruitsoorten voor in het vriesvak. Dit diepvriesfruit is veel goedkoper en je kunt het lang bewaren. Plus, het smaakt even lekker en is net zo gezond als vers fruit! 

#37 Bramen

Wist je dat?

Bramen staan op nummer 1 van het meest gezonde fruit OOIT. Zo zegt het 'Fruit Ranking System' van fitness coach Bryan DiSanto.

Gezond Tussendoortje

Onderzoekers hebben gekeken naar alles wat fruit maar gezond kan maken.

Vitamines, mineralen, gezonde vetten, de suiker/vezel verhouding, antioxidanten en de glycemische lading (in hoeverre een normale portie invloed heeft op je bloedsuikerspiegel).

De braam wint.

  • Met 5 gram suiker om 5 gram vezels per 100 gram bramen is dit fruit tevens een zeer gezond en lekker zoetzuur tussendoortje voor mensen met diabetes type 2.

Koop ze in de supermarkt of pluk er een paar in het bos wanneer het seizoen het toelaat. 


#38 Frambozen

Deze rode vruchten hebben nog meer vezels (6 gram) dan suikers (4 gram) per 100 gram en zijn rijk aan voedingsstoffen.

Geniet van verse frambozen, of koop ze net als ik uit de diepvries. Ook heerlijk om gezonde toetjes mee te maken of door de yoghurt.

Geen zin om zelf iets te maken? Bekijk dan deze 38 verschillende diabetesvriendelijke ijsjes.


#39 Blauwe bessen

Lekker fris en super gezond.

De typische blauwe kleur van blauwe bessen geeft weer dat het fruit rijk is aan antioxidanten.  

Met 10 gram suiker en 2 gram vezels per 100 gram niet de beste, maar nog steeds een goede keuze voor als je diabetes hebt.

Fruit bij diabetes type 2

#40 Rode bessen

Als je van zuur fruit houdt, dan zit je met rode bessen goed. Ze zijn lekker sappig en hebben een goede suiker/vezel verhouding.

Per 100 gram zo'n 4.5 gram suiker en 3,5 gram vezels.


#41 Bosbessen

Deze zijn vergelijkbaar met blauwe bessen, alleen dan nog een stuk kleiner. De bosbessen van Albert Heijn bevatten 6,5 gram suikers en 3 gram vezels. 

Je vindt er verschillende vitamines en mineralen in terug waar je lichaam blij van wordt.


#42 Zwarte bessen

Rijk aan vitamine C en lekker knapperig. Zwarte bessen hebben wat weg van blauwe- en bosbessen. Je kunt ze kopen aan trosjes in de supermarkt.

Met 8 gram suiker om 3,5 gram vezels per 100 gram doen ze het erg goed als tussendoortje.


#43 Cranberry's

Je moet er van houden.

Cranberry's bij diabetes

Cranberry's zijn een stuk zuurder dan het andere fruit, maar bevatten wel veel gezonde stoffen. 

De suiker/vezelverhouding ligt tevens zeer gunstig.

Beide zitten op 3,5 gram per 100 gram. Als je van deze kleine, zure vruchten houdt zou ik zeggen: eet ze gerust als snack.


#44 Aardbeien

De heerlijk zoete aardbeien kun je tegenwoordig het hele jaar door eten. Op de lijst van Bryan DiSanto staan ze op nummer 5.

En ook al smaken ze erg zoet, zo heel veel suiker zit er niet in. Per 100 gram aardbeien ongeveer 5 gram met 2 gram vezels. Daarbij zijn ze extreem laag in calorieën.


#45 Appel

De appel staat een stuk lager op de lijst van DiSanto. Op plaats nummer 27. Als je je beseft dat er duizenden soorten fruit bestaan doet de appel het dus nog best goed. 

Met 10 gram suikers per 100 gram en 2 gram vezels is een appel niet ideaal. 

Toch kun je af en toe best een appeltje eten. 

Het heeft niet mijn voorkeur, maar ik besef me ook dat een appel de eerste vrucht is waar de meeste mensen aan denken bij het woord 'fruit'. 

Fruit als tussendoortje

Wanneer je appels koopt, heb ik twee tips voor je:

  • Kies een appelsoort met een dikke schil (en schil hem niet): hier zitten meer vezels in
  • Ga voor zure appels in plaats van zoete; hier zitten minder suikers in

#46 Grapefruit

Ook bij deze citrusvrucht geldt, je moet ervan houden. Toch doe je er 100% goed aan om zo nu en dan een grapefruit te eten. 

De vrucht is rijk aan vitamine A, B en C en bevat per 100 gram 7 gram suikers om 2 gram vezels. 


#47 Passiefruit

Vers heb ik het bij de AH niet kunnen vinden, maar sinds kort wel als diepvriesfruit. Passiefruit is heerlijk zoet en heeft een wat geleiachtige structuur.

Per 100 gram zitten er 7 gram suikers in en 2 gram vezels.


#48 Tomaat

Ook al worden tomaten meestal als groenten ingezet, ze vallen officieel onder de noemer 'fruit'. Tomaten partjes, zongedroogde tomaten, cherrytomaten of snacktomaatjes. Voor ieder wat wils. 

Suikervrije tussendoortjes

Tomaten zijn een slimme keuze als suikervrij tussendoortje.

Tomaten zijn gezond.

Calorie- en suikerarm. Daarnaast bevatten tomaten verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten.

Ze smaken lekker fris en je krijgt er een mooi kleurtje van in je gezicht, net als bij wortelen.


#49 Avocado

Kies wel altijd een rijpe avocado. Je herkent een goede avocado aan in hoeverre je de vrucht kunt "indrukken". Als de avocado moeilijk in te drukken is, dan weet je dat het nog één of meerdere dagen moet liggen.

Avocado's behoren tot die suikervrije tussendoortjes die ook nog eens super gezond voor je zijn, gezien de vele gezonde stoffen die erin zitten.

Met maximaal 1 gram van nature aanwezige suiker en 7 gram vezels per 100 gram avocado hoef je sowieso niet bang te zijn dat je daar de mist in gaat.

En de gezonde vetten in een avocado zorgen voor een verzadigd gevoel. Lepel een rijpe avocado uit, maak er guacamole van of meng het door je salade. Zo weet je zeker dat je een goede dosis vitamine A, B, C, E en K en vele mineralen binnenkrijgt. 

Er zitten wel veel calorieën in een avocado, dus eet er maximaal één per dag.


#50 Olijven

Nog geen gram suiker en wel 4 gram vezels per 100 gram. Olijven zijn een ideale afwisseling op al het zoete fruit. Ze zijn lekkere suikervrije snacks die vaak worden gecombineerd met witte kaas, kruiden en knoflook.


#51 Kokosnoot

De kokosnoot is veelzijdig. Het water kun je drinken. De kokosmelk kun je gebruiken om warme gerechten mee te verrijken. 

Het vruchtvlees kun je uitstekend eten als tussendoortje. 

Kokosrasp bijvoorbeeld is van het vruchtvlees gemaakt. 

Zongerijpte kokosnoot bij de AH bevat slechts 3,5 gram suiker en maar liefst 9 gram vezels.

Gezonde hapjes

Het smaakt hartig zoet en heeft een lekkere bite. Je kunt ze ook bij Body&Fit bestellen.


#52 Fruitsmoothie

Al eerder benoemde ik het gevaar van vruchtensap.

  • Door het fabricageproces gaan gezonde stoffen verloren en blijft er enkel water met fruitsuiker over.
Drank bij diabetes

In veel gevallen voegen fabrikanten er vitamines en vruchtvlees aan toe, om fruitsap toch enigszins gezond te laten lijken.

Ook doen ze er alles aan om je te verleiden met mooie verpakkingen.

Trap er niet in!

Want vruchtensap laat je bloedsuikerspiegel net zo snel stijgen als een glas cola.

  • Bij een fruitsmoothie is dat gelukkig een compleet ander verhaal.

Als je hem zelf maakt in ieder geval. Mix één of meerdere soorten fruit met elkaar en voeg er andere ingrediënten aan toe die jij lekker vindt. Je kunt er groenten aan toevoegen, maar ook zaden en pitten zoals chiazaad of pompoenpitten.

Struin het internet langs voor gezonde smoothies.

Let wel op dat je je aan de maximale hoeveelheid fruit per dag houdt. Want je kunt nog zoveel vezels binnenkrijgen, als je een kist frambozen eet, krijg je alsnog de suikers van een kist frambozen binnen. Als diabetespatiënt wil je daarmee oppassen.

Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Categorie #5: Pitten

Pitten (en zaden) zijn super gezond. Doordat ze rijk zijn aan gezonde vetten, eiwitten en vezels verzadig je je lichaam op een voedzame manier. De gemiddelde Nederlander is zich hier (helaas) niet bewust van. Maar jij nu wel!

Een handje chiazaad of lijnzaad eten, doet bijna niemand. Doordat ze op die manier niet echt als tussendoortje geschikt zijn, noem ik ze hieronder niet. 

Maar je kunt ze natuurlijk wel door de yoghurt, kwark of havermout mixen.

Onderstaande drie pitten kun je wel als losstaand tussendoortje nuttigen. 
Suikervrije tussendoortjes

#53 Zonnebloempitten

De goedkoopste van de drie. Zonnebloempitten zitten vol met gezonde stoffen en je kunt ze prima als tussendoortje eten. Gezouten zonnebloempitten smaken wel het lekkerst, maar bij voorkeur eet je ongezouten. Je kunt ze ook door je yoghurt of kwark mixen.

De helft van zonnebloempitten bestaat uit vet en een vijfde uit eiwit. Ongeveer 11 gram koolhydraten en 8,6 gram vezels per 100 gram.Uitstekende voedingswaarden.

Als je van pellen houdt, koop dan ongepelde zonnebloempitten.


#54 Pompoenpitten

Pompoenpitten staan bekend om hun hoge zinkgehalte. Sommigen noemen de pit zelfs een natuurlijke viagra, aangezien zink een belangrijke rol speelt in het libido. 

Voeding bij diabetes

Bij een zinktekort krijgen mannen te maken met verlaagde testosteronniveaus.

Vrou krijgen menstruatieproblemen. 

Voor zowel mannen als vrouwen resulteert een zinktekort in een verlaagd libido.

Super belangrijk dus om je zinkniveau op peil te houden. Helemaal als je een dagje ouder wordt, kan het geen kwaad om hier extra aandacht aan te besteden.

Maar niet alleen zink is wat je terugvindt in pompoenpitten. Ze zitten namelijk vol met omega 3 vetzuren die je hart en bloedvaten gezond houden. Daarnaast veel vitamine E en eiwitten.

Als je van de smaak houdt, wees dan niet terughoudend met pompoenpitten.

Per 100 gram zitten er zo'n 8 gram koolhydraten en 6,5 gram vezels in. Dit betekent dat het een pompoenpitten een zeer goede snack is voor diabetici.

Tip!

Extra tip voor de heren. In pompoenpitten zit veel zink. Dat is goed voor het testosteronniveau. Maar naast zink zijn magnesium en vitamine D essentieel om je testosteron op natuurlijke wijze op peil te houden. Zorg er dus voor dat je deze drie stofjes voldoende binnenkrijgt!

#55 Pijnboompitten

Wist je dat pijnboompitten groeien aan dennenbomen? Het is een hele klus om pijnboompitten te verkrijgen, vandaar dat ze zo duur zijn.

Meestal worden ze gebruikt in salades of andere koude gerechten. Even droog roosteren en genieten maar. En het mooie is dat je ze ook zo kunt eten.

Aangezien ze wel een behoorlijk sterke smaak hebben, eet ik er altijd maar een paar. En het schijnt dat je bij een teveel aan pijnboompitten last kunt krijgen van het 'pijnboompittensyndroom'. Hierbij ontstaat er een bittere smaak in je mond die een tijdje kan aanhouden.

Eet er dus niet te veel van. Maar als je ze eet weet je zeker dat je gezond bezig bent. Ze bestaan namelijk voor een groot gedeelte uit gezonde vetten die je hart, hersenen en botten gezond houden. Ook eiwitten vind je erin terug en vele vitamines (zoals Vitamine K) en mineralen. Magnesium, fosfor en ijzer.


Categorie #6: Vlees

Als je vegetariër bent kun je deze (en de volgende) categorie overslaan. Maar voor de vleesliefhebbers onder ons zijn er genoeg mogelijkheden. Vlees kan heel goed door als suikervrij tussendoortje. Hieronder ga ik in op wat je kunt eten als snack.

Pas op

Met vlees als gezond tussendoortje bedoel ik geen frikandellen, kroketten en kipcorns. Buiten dat ze vol met suikers zitten, is gefrituurd voedsel ronduit ongezond. Vele ziektes die je je ergste vijand nog niet toewenst kun je ervan krijgen.

Onder gefrituurd "voedsel" versta ik zo'n beetje alles uit de snackbar, maar ook chips en borrelnoten.

Houd het daarom altijd bij een zo puur mogelijk product. Hoe minder eraan gesleuteld is, hoe beter het meestal voor je is. Uitzonderingen daargelaten. 


#56 Kipfilet

Zelf gebakken kipfilet blokjes met een flinke portie groenten en peulvruchten vormen een volwaardige lunch of diner. 

Diezelfde kipfilet blokjes kun je ook heerlijk als tussendoortje eten. Kruid ze helemaal naar wens, of koop ze kant en klaar. Let er wel op dat je voorverpakte kip koopt waar zo min mogelijk aan toegevoegd is.

  • Vaak worden er sterke smaakstoffen en suikers aan bewerkt vlees toegevoegd die spelletjes spelen met je bloedsuikerspiegel.

Ik heb twee veilige voorgegaarde kipvarianten gevonden in de Albert Heijn. Het gaat om de gerookte kipfilet plakjes en kipfilet flakes. In beide zitten nog geen gram suiker per 100 gram en toch meer dan 20 gram eiwitten.


#57 Kalkoenfilet

Gerookte kalkoenfilet blokjes of flakes heb ik nog niet kunnen vinden. Daarom raad ik de beste kalkoenfilet aan die doorgaan onder de noemer 'vleeswaren'. 

De meeste voorgegaarde kalkoenfilet producten bevatten veel suikers. En die wil je juist vermijden. Een goede keuze is in dit geval de kalkoenfilet van Meester&Zn. Gewoon te koop bij AH.

Toch ben ik niet erg te spreken over alle ingrediënten (E-nummers en dextrose) en de grote hoeveelheid zout die je erin terugvindt.

Suikervrije snacks

Eet het pakje leeg en je hebt al voor de helft aan zout binnen voor die dag.

Het zijn prima snacks voor af en toe, maar als je vaker van kalkoen of kip wilt genieten, maak ze dan voor de tijd zelf klaar. Juist koud zijn dit heerlijke suikervrije tussendoortjes. Ze bevatten veel eiwitten, vitamines en mineralen en helpen je lichaam te herstellen.


#58 Rosbief

Het is misschien niet het goedkoopste vleeswaar, maar rosbief is puur. Kijk naar de 'naturel' Rosbief van de AH. Letterlijk 0 gram suiker. 

Geen zout, een klein beetje vet en veel eiwitten. Een ideale snack.


#59 Rookworst

Het zal je misschien verbazen dat ik rookworst noem. Dit bewerkte vlees staat nu niet echt te boek als 'gezond'. En toch valt het erg mee als ik naar de ingrediënten kijk van standaard rookworst bij de AH. 

Gezonde snack

Voor nog geen euro een hele worst en slechts een halve gram suiker per 100 gram.

Daarnaast is deze rookworst rijk aan vetten en eiwitten.

Toch wil je hier niet te veel van eten aangezien het sterk bewerkt is.

Er zitten van allerlei geur- en smaakstoffen in die niet al te best voor je zijn. 

Wanneer je één hele rookworst eet hoef je overigens de rest van de dag geen zout meer te eten.

Kortom; je kunt best van wat plakjes rookworst genieten, maar doe het met mate. Combineer het met wat groenten zoals tomaat, paprika of komkommer en je hebt een complete snack.


#60 Knakworst

Lang heb ik moeten zoeken,  maar ik heb zowaar knakworsten gevonden die "best oké" zijn. Ik heb liever niet dat je iedere dag een blik knakworsten opentrekt. Of bewerkt vlees in die zin.

Maar het is altijd nog beter dan een pak koekjes of een zak chips.

Eet bewerkt vlees met mate

Toch wil je het nuttigen van dit soort producten tot een minimum beperken, omdat het grotendeels lege calorieën zijn. Ja, je krijgt eiwitten binnen en wat gezonde vetten.

Maar veel gezonde stofjes zijn door het bewerkingsproces verloren gegaan. Je eet dus grotendeels lege calorieën.

Je doet er beter aan om voedsel te eten waar je je lichaam echt mee voedt. In plaats van alleen maar vult of omdat het lekker is.

Maar als je graag jezelf even wilt trakteren, de "handgemaakte" knakworsten van Albert Heijn doen het helemaal zo slecht nog niet. Met slechts een halve gram koolhydraten per 100 gram knakworst ben ik niet ontevreden. Ook de Excellent Duitse Knakworst is prima te doen. Eén gram koolhydraten per 100 gram.

Hoe populair ze ook mogen zijn, de producten van Unox zijn uit den boze. Hier zitten veel meer suikers in dan goed voor je is. En ook een magere knakworst variant wil je laten staan. Daar worden de vetten vervangen door tarwebloem en rijstmeel (kortom: snelle koolhydraten = hoge bloedsuikerspiegel).


#61 Leverworst

Vitamine A is gezond voor huid en haar. En laat nu net die vitamine veelvuldig terugkomen in lever(worst).

Even afgezien van de extreme smaakversterkers die je in leverworst terugvindt, is het een prima snack. 

Tenminste, als je de juiste kiest. 

De leverworst van Wilthagen is namelijk de meest natuurlijke leverworst die je maar kunt vinden in de Albert Heijn.

Gezond eten

Het gekke?

Deze meest gezonde leverworst is tegelijkertijd het moeilijkst vindbaar. Als ik kijk naar een standaard leverworst in de supermarkt, dan zitten daar veel ongezonde stoffen in; meel en suikers.

Maar de zojuist genoemde bevat voornamelijk natuurlijke ingrediënten en ook het minste zout. Daarom, als je graag leverworst wilt eten als snack, kies dan een kwalitatief goede zoals deze. Met nog geen halve gram koolhydraten per 100 gram is het een prima keuze. Combineer met komkommer of tomaat en je hebt er meteen een portie groen bij.


Categorie #7: Vis is een gezonde suikervrije snack

Naast vlees kun je vis heel goed als tussendoortje eten. Een lekker visje tussen je lunch en het diner door, en je kunt er weer een tijdje tegenaan.

Vooral vette vis is aan te raden, gezien de aanwezigheid van omega 3 vetzuren. Als je bang bent voor vet dan kan ik je geruststellen. Want vet is helemaal zo slecht nog niet. Met de juiste vetten, ben je zelfs veel gezonder en slimmer bezig dan overmatig koolhydraten. 

Gezonde Voeding bij Diabetes Type 2

Daarbij behoren sommige soorten vis tot de 'vette' vissoorten, maar blijken deze alsnog maar vrij weinig vet te bevatten. 

Probeer daar mogelijk zoveel mogelijk kleine visjes te eten zoals sardientjes en ansjovis. 

Maximaal één keer per week een grotere vissoort (zoals tonijn) eten kan overigens geen kwaad. Toch ligt de voorkeur bij kleine, vette vissoorten, gezien deze veel minder zware metalen bevatten.

Pas op

Gebakken/gefrituurde vis van de viskraam is NIET gezond. Kibbeling is gefrituurd en je weet inmiddels dat gefrituurd voedsel uit den boze is. En helaas is een gebakken visje ook een no-go. De paneerlaag die daaromheen zit wordt niemand blij van.

En ben je een sushi fan? Dan heb ik slecht nieuws voor je.

#62 Tonijn

Tonijnsteak, tonijn carpaccio of tonijn uit blik. De keuze is reuze. Voor een lekker en gezond tussendoortje maak ik vaak een snelle tonijnsalade.

Meng in een schaal:

  • 1 blikje tonijn
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 handje fijngehakte peterselie (vers)
  • 1 el volvette Griekse yoghurt
  • 1 el suikervrije mayonaise
Gezonde tonijnsalade

Goed mixen en genieten maar.

Je kunt ook zo een blikje tonijn leegeten. De combinatie van tonijn met avocado en ei is ook erg lekker. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je krijgt veel gezonde stoffen en een goede dosis eiwitten binnen. Tonijn bevat van zichzelf 0 gram suiker.


#63 Makreel

Makreel behoort tot de vette vissoorten en is daarmee rijk aan gezonde omega 3 vetzuren. Goed voor je hart, bloedvaten en hersengezondheid. 

Gerookte makreel bevat 0 gram suikers. Een ideale suikervrije snack, want het bevat juist wel veel mineralen, vitamines en eiwitten. Je kunt makreel ook uit blik eten. Eet dan wel de vis in water of olijfolie.


#64 Garnalen

Ook deze vis bevat van zichzelf 0 gram suiker en is één van de magere vissoorten. Aangezien de garnaal een kleine vissoort is, vind je er slechts verwaarloosbare hoeveelheden zware metalen in.

Garnalen zijn gezonde suikervrije snacks.


#65 Haring

Verse haring of zure haring. Beide een goede snack om tussendoor te eten.

Gezond eten bij diabetes

Voorheen was de sap van zure haring gevuld met suikers.

Nu gebruiken ze daar een zoetstof voor: sucralose.

Het voordeel van sucralose is dat het letterlijk geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.

Zure haring waarbij het sap is gezoet met zoetstoffen, is dus geen probleem als je diabetes type 2 hebt.

Of natuurlijk een welbekende verse haring met uitjes. Heerlijk en rijk aan omega 3 vetzuren, eiwitten en andere voedingsstoffen.


#66 Zalm

Het valt me op dat zalm steeds duurder wordt. Hoe lekker en gezond ook, deze snack is niet weggelegd voor mensen die van een minimum moeten leven.

Als je het wel kunt betalen, of wanneer je een keer uiteten bent, neem dan gerust een keertje zalm. Gerookte zalm(snippers), uit de diepvries of vers.Alles is goed met 0 gram suikers, veel eiwitten en gezonde omega 3 vetzuren.


#67 Sardientjes

Je kunt zo een blikje sardientjes opentrekken en leegeten. Ook deze vette vissoort is gezond voor je en zijn veilig op het gebied van zware metalen.


#68 Ansjovis

Niet iedereen houdt ervan. Ansjovis. 

Deze vis staat bekend om zijn uitgesproken zoute smaak. Dat is duidelijk zichtbaar op een gemiddeld blikje. Zo'n 15 gram zout per 100 gram ansjovis. Je kunt net zo goed een hap zeewater nemen.

Ik heb goed nieuws, want de AH heeft sinds kort een nieuwe 'versie' ansjovis in het assortiment.

Het is de verse ansjovis. Kost 3 euro per bakje van 100 gram ansjovis. En deze bevat 'slechts' 2 gram zout.

Dat is alsnog een derde zout van wat je per dag nodig hebt, maar het is al een heel stuk minder dan de vis uit blik.
Diabetes type 2 Ansjovis

Op deze manier smaken de visjes erg lekker. Het is de ansjovis in citroenolie. Het mooie is dat deze vis allerlei vitamines bevat, waaronder vitamine A, D en E.


#69 Rivierkreeftjes

Als laatste in de categorie 'vis' valt de minder bekende rivierkreeftjes. Een zeer mager product, maar een lekkere en gezonde snack op ieder moment van de dag.


Categorie #8: Zuivel en ei

Zuivelproducten zijn van nature suikerarm of zelfs helemaal vrij van suikers. Daarbij bevatten sommige zuivelsoorten veel eiwitten en vetten. Hierdoor raak je voor lange tijd verzadigd. En welke Nederlander houd er nou niet van een stukje kaas? 

Hieronder heb ik de beste zuivelproducten genoemd om als tussendoortje te nemen. Let wel op dat je zoete zuivelproducten koste wat kost vermijdt.

  • Met zoete zuivel bedoel ik zuiveldrinks (zoals Goedemorgen! of Yakult) en vruchtenyoghurt of fruitkwark. Om over vla nog niet eens te spreken.

Deze producten zitten vol met toegevoegde suikers en laten je bloedglucosewaarden tot gevaarlijke hoogtes stijgen. Niet erg bevorderlijk voor je gezondheid als je diabetes type 2 hebt.

Onderstaande 9 producten zijn lekkere, gezonde tussendoortjes bij diabetes mellitus type 2.


#70 Eieren

Gekookt, gebakken of hoe je het ook maar wilt. Zolang je een ei niet frituurt is het een kleine bom van voedingstoffen. Een ei bevat zelfs diverse geneeskrachtige eigenschappen

Diabetes voeding eieren

Kijk alleen al naar de vitamines die erin zitten. Vitamine A, B, D, E en K. Alleen vitamine C vind je er niet in terug.

Verder veel vetten die je gezonde cholesterolgehalte doen stijgen. De eiwitten zijn van hoogwaardige kwaliteit.

Vandaar dat fanatiek fitness beoefenaars veel eieren (soms wel 10 per dag) eten. 

In eieren zit nauwelijks suiker, maar wel diverse mineralen zoals magnesium, selenium en zink.

En voordat ik het vergeet... eet JUIST het eigeel op. Daarin zitten de meeste voedingsstoffen. Veel mensen gooien het eigeel weg omdat ze denken dat ze hier dik van worden. Dat is zonde want de dooier bevat de meeste gezonde stoffen en geven de meeste verzadiging.


#71 Blokjes kaas

Hoe Hollands wil je het hebben. Blokjes kaas. Jong, belegen of oud. Welke vind jij het lekkerst?

Er zit geen gram suiker in. Wel vet, eiwit en veel vitamines en mineralen. Ideaal!

Kies gerust 40+ of 50+.

Daar zitten de meeste vetten in en dat is precies waar je je suikers en koolhydraten mee wilt vervangen.

Gezond tussendoortje

Voor meer afwisseling wil ik je aanraden om verschillende kaassoorten uit te proberen van de markt of de Zuivelhoeve.

Keus genoeg!


#72 Brie 

Brie is een schimmelkaas die rijk is aan vetten, eiwitten en voedingsstoffen. Met 0 gram suiker is brie een uitstekende keuze als tussendoortje.

Tip!

Eet brie niet op stokbrood of toastjes (veel koolhydraten) maar op een plakje komkommer.


#73 Mozzarella bolletjes

Mini-mozzarella bolletjes kun je los eten als verzadigende snack. Wat peper erop en genieten maar. Deze suikerloze kaasvariant is tevens zoutloos, in tegenstelling tot de twee eerder genoemde kazen.

Diabetes type 2 dieet

Om het nóg gezonder (en lekkerder) te maken prik je een bolletje mozzarella met een cherrytomaat en een blaadje basilicum aan een cocktailprikker.

Wie zegt dat tussendoortjes zoet moeten zijn? Hartige snacks zijn niet alleen gezonder, ze zijn simpelweg heerlijk.

Zolang je maar weet wat de mogelijkheden zijn.


#74 Hüttenkäse

Licht gezouten, maar verder vrij neutraal qua smaak.

Hüttenkäse bevat altijd wel iets van suikers (maximaal 1 tot 3 gram per 100 gram) maar is verder te vergelijken met kwark qua voedingswaarden. Als je volvette huttenkäse kiest worden de aanwezige suikers langzamer opgenomen in het bloed.

Een prima keuze dus om hüttenkäse te eten als snack. Zelf vind ik het lekker om hüttenkäse te mixen met havermout en wat water. Hierdoor krijg je een lekkere romige pap met een zout randje. 


#75 Andere exotische kazen

Blauwe kaas, ricotta en kaas met jalapeño. Noem het maar op. Je kunt variëren wat je wilt en volop genieten. Wees niet terughoudend als je van kaas houdt.

Want ik kan je vertellen dat je veel beter van een blokje kaas kunt genieten dan van een blokje melkchocolade. Helemaal als je diabetes type 2 hebt.


#76 Kwark

Kwark is eigenlijk een soort extreem jonge kaas. Zoals ik al eerder noemde zorgen vetten voor een langzamere opname van koolhydraten binnen een product of gerecht.

Daarom is het verstandig om te allen tijde volle kwark te verkiezen boven magere kwark.

In volle kwark zitten misschien evenveel of iets meer suikers, maar die worden afgeremd door de vetten.

Vet is waar het bij magere kwark aan ontbreekt.

Suikervrije tussendoortjes

Kies dus altijd de vette variant. Verder bevat kwark langzame eiwitten. Gemiddeld 10 gram per 100 gram kwark. Dit is met name gunstig voor mensen die fitnessen. Je lichaam wordt dan langdurig van herstellende stofjes voorzien.


#77 Yoghurt

Ook bij yoghurt geldt: kies de volle variant. Yoghurt is, naast dat het een lekker tussendoortje is, erg gezond. Je darmflora wordt er beter van.


#78 Sojayoghurt

Wanneer je lactose-intolerant bent, kun je helaas niet genieten van standaard kaas, kwark of yoghurt. Indien je yoghurt wilt eten moet je gaan voor een plantaardige yoghurt zoals die van soja.

Een prima alternatief, maar let er wel op dat je ongezoete sojayoghurt kiest. In de gezoete versies zitten vrijwel altijd slechte suikers.


Categorie #9: Hartige opkikkers

In deze categorie heb ik het over soep en bouillon. Normaal gesproken zou ik je die ten strengste afraden.

Als ik kijk naar de gemiddelde bouillon en soep uit pak, blik, pot of zak. Dan schieten de tranen me in de ogen. Er wordt veel rotzooi aan toegevoegd, terwijl de verpakking je wilt laten geloven dat het gezond is. Want "bevat meer dan 50% groenten".

Pas op

Trap niet in misleidende beloftes van voedselfabrikanten.

De meeste soepjes en bouillonnetjes zijn waardeloos (bevatten geen voedingsstoffen meer door het fabricageproces) en zijn rijk aan ongezonde smaakversterkers.

Maar een bouillonnetje op zijn tijd kan zeker lekker zijn. Vooral in de zomer als je veel water drinkt, is dat beetje extra zout mooi meegenomen. Het beste is om ZELF bouillon te trekken van botten, groenten en kruiden naar keuze.Zie ook de tweede tip in het gezonde diabetes recepten artikel.

Als dat teveel moeite kost, dan heb ik goed nieuws. Ik heb maar liefst drie gezonde soepjes gevonden. Ze zijn wat duurder dan het bekende merk Unox, maar zeker je geld waard.


#79 Kippenbouillon

En dan wel specifiek de kippenbouillon van de Soepfabriek.Bevat letterlijk niets slechts. Dit is een uitstekend bouillonnetje die je tussen de middag kan opwarmen, of gebruik het als basis voor een volledige soep.


#80 Runderbouillon

De Soepfabriek heeft ook runderbouillon gemaakt. Bouillon gemaakt van runderbotten met verschillende kruiden en specerijen. Geniet ervan!


#81 Tomatensoep

Deze is tricky, want de tomatensoep van de Soepfabriek is vanaf de bron zelf heel gezond. Kijk hier maar. Het bevat allerlei gezonde ingrediënten en heeft nog geen 3 gram koolhydraten per 100 ml soep.

Bouillon bij diabetes

Maar als ik dan kijk naar diezelfde tomatensoep bij de Albert Heijn, dan geven de voedingswaarden iets heel anders aan. Bijna 8 gram koolhydraten per 100 ml soep.

Het verschil lijkt misschien klein, maar per soepkom verschilt dat nogal. En voor je bloedsuiker helemaal. 

Kies daarom het liefst de Tomatensoep van de Soepfabriek zelf.

Dan weet je zeker dat je goed zit.


#82 Avondeten van gisteren

Goed eten weggooien is zonde. Als jij gisteren iets te veel groenten en vlees hebt gemaakt dan er is gegeten, dan kun je daar de volgende dag mooi nog een keer van genieten.

Warm het op of eet het koud zoals ik, wanneer je trek hebt. Groenten, vis, vlees en peulvruchten. Zonde om weg te gooien en een voedzaam tussendoortje om de ergste lekkere trek tegen te gaan.


Categorie #10: Chocolade

Zo'n 95% van alle chocoladevarianten die je in de supermarkt kunt vinden zijn ronduit slecht voor je. Ze bevatten meer suiker dan de o zo gezonde cacao.

Maar er zijn er een aantal die je wel degelijk mag eten. Cacao bevat namelijk tal van gezonde stoffen.

Er zitten stofjes in die je een geluksgevoel geven. De antioxidanten in cacao beschermen je tegen ongewenste indringers.

En wist je dat cacao gelinkt wordt aan verbeterde insuline-gevoeligheid? 

Cacao bij diabetes

Niet iedere chocolade is daarom slecht. Hieronder bespreek ik gezonde chocoladesoorten die je als snack kunt nemen.


#83 Zwarte chocolade 

Hoe meer cacao hoe beter. Wanneer je chocolade neemt, kies dan voor een reep met minimaal 70% cacao. Het liefst 85% of nog meer. 

Deze chocolade van de appie smaakt zo goed, dat je niet eens doorhebt dat er 92% cacao in zit. 

Zeer donkere chocolade is één van de weinige producten die je als diabetespatiënt mag eten waar toegevoegde suiker in zit. Want het beetje suiker dat er in zit is verwaarloosbaar wanneer je het bij een paar blokjes per dag houdt.


#84 Suikervrije Pure Chocolade

Wanneer je wat een wat minder bittere chocoladereep wilt, zonder jezelf schuldig te voelen. Dan kun je altijd nog voor suikervrije pure chocolade kiezen.

Suikervrije chocolade

In deze chocoladerepen zijn suikers vervangen door een zoetstof. 

Meestal is dat maltitol zoals bij de pure chocolade van Céréal.

Maltitol heeft een lichte invloed op de bloedsuikerspiegel, maar bij lange na niet zo sterk als pure glucose.


#85 Suikervrije Melkchocolade

Wil je toch echt blijven genieten van melkchocolade? Dan is er toch een optie. Want Céréal heeft namelijk ook een suikervrije melkchocoladevariant uitgebracht. Die kun je gewoon in het vak vinden met andere dieet en koolhydraatarme producten.

Let op

Chocolade is en blijft chocolade. Je kunt er niet omheen dan dat je bloedsuikerspiegel in zekere mate wordt verhoogd bij eten van een chocoladeproduct.

Als je de juiste chocoladesoort kiest dan hoeft het geen zorgwekkende stijging te zijn, maar toch wil je er altijd mee oppassen.

Eet chocolade daarom echt alleen als kleine traktatie. Verorber niet iedere dag een reep chocolade omdat ik heb gezegd dat dat goed voor je is.

Chocolade is nu eenmaal snoep en van zichzelf een dikmaker. Houd het bij maximaal 35 gram per dag van gezonde chocolade.

Kijk hier als je meer inspiratie wilt voor suikervrije chocolade.

Categorie #11: Overige suikervrije snacks en repen

Daar zijn we dan. Dit is de laatste categorie van suikervrije tussendoortjes en snacks. Tot nu toe heb je veel geleerd over gezonde producten die je overdag kunt eten. Bij lekkere trek en buiten de 'normale' maaltijden om.

Maar wat ik nog niet heb behandeld, zijn de zogenaamde repen en andere snelle snacks die je tegenwoordig kunt kopen. 

  • Helaas zijn de meeste repen in de supermarkten en zelfs gezondheidswinkels ongezonder dan ze doen voorkomen.

Laat je niet misleiden

Kijk voor de grap maar eens naar deze "SO PURE FRUIT-NOOT-PROTEÏNE REEP". Lijkt heel gezond toch?

Er zitten noten in, fruit en is rijk aan eiwitten! Prima keuze...

...of toch totaal niet.

Scroll iets verder naar beneden en daar hebben we het al. Het hoofdingrediënt (het eerste ingrediënt dat wordt genoemd) is rozijnen. Dan komen er nog wat fruitextracten en ingrediënten die ik niet kan uitspreken. Er is weinig natuurlijks meer aan, behalve allerlei zoetigheid (en veel suikers) bij elkaar.

De voedingswaarden liegen er niet om. Per 100 gram reep krijg je 45 koolhydraten binnen en nog geen 5 gram vezels. Hoe snel wil je suikerziekte in de hand werken.

Andere repen zoals de Zonnature Pinda Crunch Reep doen het niet veel beter. Er zit wel 70% pinda in. Dat is goed. En de overige 30%?

Suiker. Laten staan dus.

Fruitrepen zijn NIET gezond

Eén laatste voorbeeld van misleidende producten en dan houd ik erover op.

Weet je nog dat ik liet zien dat bramen op nummer 1 staat van het meest gezonde fruit volgens het Fruit Ranking System? Veel mensen zouden dan denken dat deze reep met bramen en andere fruitrepen gezond zijn. Immers, er zijn bramen, blauwe bessen of ander fruit in verwerkt. 

"Dan zal het wel goed zijn."

Totdat je de ingrediëntenlijst bekijkt. Hoofdingrediënt is: tarwebloem. Op de tweede plek staat: suiker. Laat maar staan is wederom mijn advies.

Mijn punt is denk ik wel gemaakt. Voedselfabrikanten zijn meesters in het verleiden (en misleiden) van de consument. Gelukkig trap jij er niet meer in. Je weet wel beter. 

Zijn alle repen en snacks ongezond?

In de supermarkt heb ik nog geen reep gevonden die ermee door kan voor mensen met suikerziekte. De repen van Atkins zijn nog enigszins oké, maar er zijn veel gezondere opties te verkrijgen.

Hieronder bespreek ik 12 alternatieve snacks. Allemaal te koop bij Body&Fitshop (dus niet in de supermarkt). Als laatste benoem ik vier overige suikervrije producten die je ook als tussendoortje kunt nemen. 


#86 Clean Protein Bars

Clean Protein Bars kun je hier bekijken.

Prijs: 16,90 euro voor 12 repen.

Vetten per reep: 4,5 gram
Koolhydraten per reep: 4,3 gram
Vezels per reep: 21,6 gram
Eiwitten per reep: 20,2 gram

Suikervrije snack

#87 Protein Bites Crunchy

Protein Bites Crunchy zijn mini eiwitreepjes.

Je kunt ze hier bekijken.

Prijs: 7,90 euro voor een zak van 200 gram.

Vetten per reepje: 1,6 gram
Koolhydraten per reepje: 2,8 gram
Vezels per reepje: 1,3 gram
Eiwitten per reepje: 3,2 gram

Gezond tussendoortje

#88 Protein Snack Mix Bio

Protein Snack Mix Bio zijn geroosterde sojabonen met zonnebloem- en pompoenpitten. Je kunt ze hier bekijken.

Prijs: 9,90 euro voor 1 doos met 10 zakjes

Per 100 gram:
Vetten: 32 gram
Koolhydraten: 14 gram
Vezels: 11 gram
Eiwitten: 35 gram

Eiwitrijke snack

Dit is niet de beste keuze als ik kijk naar de hoeveelheid koolhydraten. Toch maakt het aantal vezels een hoop goed, ook kijkende naar de algehele ingrediënten. Een prima snack voor af en toe.


#89 Womens Best Protein Bar

Womens Best Protein Bars kun je hier bekijken. Deze repen zijn overigens ook geschikt voor mannen en hebben gunstige voedingswaarden.

Prijs: 21,90 euro voor 12 repen

Vetten per reep: 6,3 gram
Koolhydraten per reep: 4,8 gram
Vezels per reep: 12,3 gram
Eiwitten per reep: 15 gram

Protein Bar

#90 Vegan Protein Bar

Vegan Protein Bars kun je hier bekijken.

Prijs: 15,90 euro voor 12 repen

Vetten per reep: 5,4 gram
Koolhydraten per reep: 4,9 gram
Vezels per reep: 20,8 gram
Eiwitten per reep: 19,8 gram

Vegan Protein Bar

#91 Pro Bar

Pro Bars kun je hier bekijken.

Prijs: 12,90 euro voor 12 repen

Vetten per reep: 5,6 gram
Koolhydraten per reep: 10,6 gram 
Vezels per reep: 1 gram
Eiwitten per reep: 25 gram

Suikervrije Tussendoortjes

De pro bars zijn één van de goedkoopste eiwitrepen bij Body&Fit en tegelijkertijd de minst gezonde als ik kijk naar de hoeveelheid koolhydraten. Het scheelt dat er zeer weinig suikers inzitten, omdat er gezoet is met de zoetstof maltitol. 


#92 Whip 'n Whey Bar

Whip 'n Whey Bars kun je hier bekijken.

Prijs: 18,90 euro voor 12 repen

Vetten per reep: 5,9 gram
Koolhydraten per reep: 21,9 gram
Vezels per reep: 4,7 gram
Eiwitten per reep: 15,2 gram

Koolhydraatarme snack

Dit kan net, maar ideaal is het niet. Relatief veel koolhydraten van de zoetstoffen isomalt en sucralose. Voor minder geld heb je een gezondere reep zoals de Vegan Protein Bar of Clean Protein Bar.

Toch wilde ik hem wel genoemd hebben, aangezien het een goede opkikker voor tussendoor is.


#93 Carb Killa Bar

Carb Killa Bars kun je hier bekijken.

Prijs: 22,90 euro voor 12 repen

Vetten per reep: 9,3 gram
Koolhydraten per reep: 15,4 gram
Vezels per reep: 6,9 gram
Eiwitten per reep: 21 gram

Gezonde eiwitreep

#94 FCB Sweden Protein Pro Bar

FCB Sweden Protein Pro Bars kun je hier bekijken.

Prijs: 26,90 euro voor 24 repen 

Vetten per reep: 4,3 gram
Koolhydraten per reep: 10,9 gram
Vezels per reep: 0,5 gram
Eiwitten per reep: 22,5 gram

Zoetstof: maltitol.

Koolhydraatarm tussendoortje

#95 Vitamin Protein Bar

Vitamin Protein Bars kun je hier bekijken.

Prijs: 24,90 euro voor 15 repen

Vetten per reep: 8,3 gram
Koolhydraten per reep: 11,8 gram
Vezels per reep: 11,3 gram
Eiwitten per reep: 20,2 gram 

Eiwitreep met vitamines

#96 Barbarian Crunchy Protein Bar

Barbarian Crunchy Protein Bars kun je hier bekijken.

Prijs: 16,90 euro voor 12 repen

Vetten per reep: 8,3 gram
Koolhydraten per reep: 19 gram
Vezels per reep: 2,7 gram
Eiwitten per reep: 20 gram

Zoetstof: maltitol.

Suikervrije eiwitreep

#97 Oh Yeah One Bar

Oh Yeah One Bars kun je hier bekijken.

Prijs: 16,90 euro voor 12 repen

Vetten per reep: 8 gram
Koolhydraten per reep: 13 gram
Vezels per reep: 10 gram
Eiwitten per reep: 22 gram

Suikervrije hapjes

#98 Whey Isolaat Proteïne Shake

Een lekker tussendoortje kan zijn een proteïne shake.

Globaal gezien zijn er drie soorten eiwitpoeders.

  • Whey eiwitten. Deze worden snel opgenomen in het bloed
  • Whey Isolaat eiwitten. Deze eiwitpoeder heeft ook een snelle opname en is een extra bewerking ondergaan, waardoor het vrijwel volledig is ontdaan van vet en koolhydraten. Je houdt dus bijna puur eiwitten over.
  • Caseïne eiwitten. Dit zijn lange ketens van eiwitten met een langzame afgifte.

Eén van de beste whey isolaat eiwit shakes is de Whey Isolaat XP van Body&Fitshop.

Deze smaakt lekker en bevat per maatschep van 28 gram slechts 0,4 gram koolhydraten. Je krijgt met één dosering 24,7 gram eiwitten binnen. 

Per shake krijg je ongeveer 100 kcal binnen.

Eiwitshake

Een goede aanvulling op een gevarieerd voedingspatroon voor sporters. Maar ook niet-sporters zijn gebaat bij het zo nu en dan nemen van een eiwitshake. De aminozuren die je hiermee binnenkrijgt zijn goed voor het gehele lijf.


#99 Caseïne Proteïne Shake

De goedkoopste en tevens beste caseïne eiwit shake is de Micellar Casein Perfection van Body&Fitshop.

Deze eiwitten hebben een langzame afgifte, zodat je lichaam voor lange tijd wordt voorzien van aminozuren.

Deze afgifte kan wel langer dan 6 uur aanhouden. 

Per maatschep van 25 gram krijg je 1,3 gram koolhydraten binnen en 20,6 gram eiwitten.

Eiwitshake Langzame Afgifte

Een lekker tussendoortje en gezonde aanvulling na (intensieve) beweging.


#100 100% Pure Pindakaas

Vroeger at ik het op geroosterd witbrood, maar nu neem ik zo een lepel tussendoor of ik mix het door de kwark. Ik heb het over de 100% pindakaas die je tegenwoordig ook in de supermarkt vindt.

Pure pindakaas is, in tegenstelling tot de meeste andere pindakaas varianten en merken, vrij van toegevoegde suikers. 

Als je bereid bent om iets meer geld neer te leggen dan is de Biologische Pindapasta van Body&Fitshop helemaal de weg om te bewandelen.

Met meer vezels (8,5 gram per 100 gram) dan koolhydraten (7,6 gram per 100 gram) is dit een uitstekende keuze. 

Wat mag je eten bij diabetes

Het is misschien wel even wennen dat er altijd een laagje pindaolie op de bovenkant drijft. Bij andere pindakazen gebeurt dat niet, omdat de pindaolie is vervangen door een goedkopere olie. Die blijft niet drijven zoals pindaolie dat wel doet.

Tip!

Wil je toch graag pindakaas op een (geroosterde) boterham eten? Brood dat sterk verlaagd is in koolhydraten mag je best eten bij diabetes type 2. Ik heb het voornamelijk over het koolhydraat verlaagde brood van Atkins. Hierin zitten veel minder koolhydraten en juist meer vezels en eiwitten. Alleen is de prijs niet mis. Zo'n 2,25 euro per half brood.


#101 Notenpasta

Dit is de allerlaatste tip voor suikervrije tussendoortjes. En hoe kan ik het beter afsluiten dan met een notenpasta. Die is om zo te eten, door de kwark en yoghurt te doen of op het juiste (zeer koolhydraat verlaagde) brood te smeren. 

Notenpasta's zijn er in verschillende soorten en maten. Bij de Albert Heijn heb ik alleen de 'BioToday Gemengde Notenpasta' kunnen vinden. Maar als je een notenpasta zoekt van bijvoorbeeld alleen hazelnoten, vraag het eens na bij de notenboer of kijk bij Body&Fit.

Het Diabetesvrij Geheim

Het is nogal wat. Je kunt met bovenstaande lijst van gezonde tussendoortjes lange tijd uit de voeten. Om gevarieerde snacks en inspiratie voor gezond eten zit je de komende tijd in ieder geval niet verlegen.

Het is slim om alle ongezonde tussendoortjes te vervangen door deze gezonde, suikervrije en koolhydraatarme tussendoortjes. Hierdoor worden jouw lichamelijke klachten minder. Daarnaast kun je met gezond eten zelfs genezen van diabetes type 2.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Welk suikervrije tussendoortje is jouw favoriet? Ben ik een snack vergeten in deze voedingslijst?. Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • WUYTS RITA schreef:

    Heb zojuist deze bijlage gelezen over diabetes 2 volgens mij heel interessant.
    Veel dingen leggen zo uitgebreid in Belgie de diabetesdokter het niet uit.gr
    Rita

  • Therese Rensch schreef:

    Heel informatief. Het helpt om de gezondheid te bevorderen. Dankjewel.

  • Wil Veldhuijzen schreef:

    Fantastische lijst. Mis peer, lage glicemische index en b.v. Pompoen.
    Maar hartelijk dank. Heel btuikbaar

  • >
    Send this to a friend