Mag je quinoa bij diabetes type 2 eten? Dat vragen velen zich af.
Quinoa wordt vaak gezien als een gezond product bij suikerziekte. Het zou vol zitten met voedingstoffen en vezels. Daarnaast wordt quinoa steeds vaker als vervanger voor rijst of couscous gebruikt, met het idee dat het beter voor je is. Maar is dat wel zo?
In dit artikel lees je het antwoord op die vraag inclusief uitleg.
More...
Is quinoa een superfood?
Van veel graansoorten zoals tarwe en rijst is wel bekend dat ze niet de beste keuze zijn bij diabetes type 2. De voornaamste reden is dat ze te veel snelle koolhydraten bevatten en te weinig vezels. Je bloedsuiker krijgt een flinke dreun na het eten van een portie rijst.
Dit soort producten kun je makkelijk missen als je ze door gezondere opties zoals groenten of peulvruchten vervangt. Je krijgt dan wél alle essentiële voedingsstoffen binnen, maar dan zonder de verhoogde bloedsuiker.
Quinoa is echter geen graansoort. Quinoa betreft namelijk de zaadjes van een Zuid-Amerikaanse plant die eetbaar zijn.
Toch wordt het wel als graan gebruikt en daarom heet het ook wel een pseudograan.
De laatste jaren is quinoa behoorlijk opgehemeld. Het zou een superfood zijn en de beste vervanger voor tarwe of rijst.
Echter wordt er tegenwoordig te pas en te onpas met het woord ‘superfood’ gestrooid. Zelfs tomaten worden een superfood genoemd. Ja, tomaten zijn gezond, maar om ze nu direct als superfood te bestempelen?
Doel van dit artikel
Vaak betreft het meer een marketingtrucje om hype te creëren voor een nieuw uitgevonden product. Waar vervolgens veel geld aan verdiend wordt door de verkopers van het product. In dit artikel neem ik quinoa onder de loep en laat ik je zien of het wel echt zo ‘super’ is bij diabetes. Daarnaast geef ik 3 gezondere alternatieven voor quinoa bij diabetes.
Mag je quinoa bij diabetes?
Het antwoord op deze vraag is: nee, quinoa is niet gezond als je diabetes hebt. Dat komt misschien als teleurstelling, maar ik zal uitleggen waarom.
Het maakt overigens ook niet uit welke kleur of exotische naam de quinoa heeft. Alle varianten, dus ook de biologische, hebben identieke voedingswaarden. En die zijn gewoon niet gezond bij diabetes.
De samenstelling van quinoa
Laat ik eerst even beginnen met wat er wél gezond is aan quinoa. Het wordt natuurlijk niet voor niets als gezond bestempeld door diverse partijen. Dat is niet zomaar uit de lucht gegrepen.
Je vindt er diverse B-vitamines, vitamine E en tal van mineralen zoals magnesium en ijzer in terug. Daarnaast is het relatief rijk aan eiwitten als je het vergelijkt met de meeste graansoorten.
Tot zover het positieve.
Er wordt gezegd dat quinoa rijk is aan vezels. Dat is niet juist. En al helemaal niet als je ziet hoeveel koolhydraten erin zitten.
Voor mensen met diabetes is het van belang dat de koolhydraten die ze consumeren niet teveel koolhydraten bevatten maar wel veel vezels. Vezels hebben immers de kracht om de opname van koolhydraten tot glucosedeeltjes in het bloed te vertragen.
Vezels zijn erg bepalend bij koolhydraatbronnen
Maar als een product barst van de koolhydraten en daar maar weinig vezels ‘tegenover staan’ dan wordt die kwaliteit teniet gedaan. Je bloedglucosewaarde zal dan alsnog door het dak gaan. En dat is dus precies het geval bij quinoa en wat je als diabeet wilt voorkomen.
Gemiddeld bevat quinoa per 100 gram 50 tot 70 gram koolhydraten en slechts 5 tot 7 gram vezels. Dat is niet gunstig... al helemaal niet bij diabetes. De glycemische index van quinoa is dus ook niet gezond.
Ongezonde alternatieven
Kortom, geen enkele soort quinoa is gezond. Gele, rode, wilde of biologische quinoa; er is geen verschil.
Quinoa wordt vaak gebruikt als vervanger voor ander koolhydraatrijk voedsel zoals aardappelen, bulgur, couscous of boekweit. Echter zijn dit allemaal geen gezonde producten bij diabetes. Je kunt ze beter allemaal vermijden.
Gezonde vervangers voor quinoa bij diabetes
Gelukkig zijn er wel genoeg mogelijkheden om quinoa bij suikerziekte op een gezonde manier mee te vervangen. Ik noem er drie.
#1 Smart Rice van Body & Fitshop
Normale rijst is helaas ook niet aan te raden bij diabetes type 2. Er is wel een goed alternatief dat op rijst lijkt. Alleen deze is juist gezond. De Smart Rice van Body&Fitshop.
Je kunt het ook prima gebruiken voor het vervangen van quinoa, bulgur of andere te koolhydraatrijke producten. Het heeft een neutrale smaak.
Deze slimme rijst is gemaakt van een speciaal soort vezel van de konjac plant. De vezel heet glucomannan. Smart Rice bevat slechts 0,2 gram koolhydraten per 100 gram en tegelijkertijd 4 gram vezels.
Voor de rest biedt het niet veel voedingswaarde, maar het zorgt er wel voor dat je sneller en lekker lang vol zit. De vezel neemt namelijk veel water op en zet daardoor flink uit. Drink er dus wel voldoende meerdere glazen water bij.
#2 Peulvruchten
Je hoeft niet per se zoiets als quinoa of graankorrels toe te voegen aan je gerecht. Je kunt ze in de meeste gevallen er gewoon uit laten, maar je wilt wel genoeg vulling hebben.
Voor de meeste mensen is alleen vlees met groenten niet voldoende. Peulvruchten zijn het antwoord.
Kidneybonen, linzen of kikkererwten. Er is veel keuze en bij ieder gerecht past weer iets anders het beste.
Peulvruchten bevatten ook koolhydraten, maar dit zijn langzame koolhydraten.
Ze bevatten immers veel vezels en daardoor vormen peulvruchten geen gevaar voor jou als je diabetes type 2 hebt. Je bloedsuikerspiegel blijft veilig.
#3 Bloemkoolrijst
Een uitstekende optie is om bloemkoolrijst (of broccolirijst) te gebruiken in plaats van quinoa bij diabetes. Een extra portie groente is altijd goed en zowel broccoli als bloemkool zijn enorm gezond.
Je krijgt zo’n beetje alle vitamines en mineralen hiermee binnen die ook in quinoa zitten. Alleen krijg je er in dit geval geen verhoogde bloedsuiker bij. Qua koolhydraten en vezels zit met je bloemkoolrijst sowieso goed.
Quinoa niet meer eten is nog maar het begin
Zoals je hebt kunnen lezen, is quinoa bij diabetes helaas niet zo gezond. Mensen onderschatten vaak wat voeding met het lichaam kan doen.
Maar het is relatief simpel:
Wanneer je ongezond eet, zul je een ongezond lichaam krijgen... en wanneer je gezond eet, krijg je een gezond lichaam. Maar het gaat veel verder dan dit!
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: eet jij quinoa bij diabetes? Waar ga jij het nu mee vervangen? Laat hieronder een reactie achter