Mag Je Linzen Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Het Hier!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

mei 12
Mag Je Linzen Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Het Hier!

Zijn linzen gezond om te eten als je diabetes type 2 hebt? In dit artikel ga ik antwoord geven op die vraag.

Wij zijn een groot voorstander van peulvruchten in het algemeen. Linzen bevatten echter wel redelijk wat koolhydraten en als je suikerziekte hebt wil je daarmee oppassen. Te veel koolhydraten kunnen namelijk zorgen voor een verhoogde bloedsuiker.

Hoe het zit met rode, groene en alle andere linzen bij diabetes.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Zijn linzen gezond als je diabetes type 2 hebt?

Het is altijd uitkijken geblazen als je suikerziekte hebt. In veel producten zitten verborgen suikers die je bloedsuikerspiegel onverwacht kunnen laten stijgen. Ook kan het zijn dat je van sommige producten het idee hebt dat ze gezond zijn, maar die dit in werkelijkheid niet zijn.

Voor een gezond persoon kunnen bijvoorbeeld producten zoals aardappelen, pasta en brood niet direct veel kwaad. Dit zijn dan ook algeheel geaccepteerde (en veel gegeten) producten.

Maar als je diabetes type 2 hebt, kun je de inname van dit soort voedingsmiddelen maar beter beperken. Ze bevatten namelijk veel koolhydraten die een slechte invloed kunnen hebben op je bloedsuiker.

Als je deze producten eet, heb je veel insuline nodig om al die koolhydraten te kunnen verwerken. En dat is nu precies waar het misgaat als je diabetes type 2 hebt. Je lichaam heeft immers een ontregelde bloedsuiker- en insulinehuishouding.

Je mag wel koolhydraten eten, maar deze dienen van hoge kwaliteit te zijn; de zogenaamde complexe koolhydraten.

Doel van dit artikel

Linzen bevatten ook koolhydraten. Hoe zit het daar dan mee? En de vele producten waar linzen in verwerkt zijn, zoals soep, chips of ovenschotels; wat is hiervan gezond en welke kun je beter vermijden? Je leest hieronder het antwoord.

Linzen passen in een gezond voedingspatroon bij suikerziekte

Goed nieuws: je mag absoluut linzen eten als je diabetes hebt. Ja, linzen bevatten koolhydraten. Maar dit zijn complexe koolhydraten. En dus van hoge kwaliteit.

Er bestaan grofweg twee soorten koolhydraten. De complexe en de eenvoudige

Complexe koolhydraten worden langzaam opgenomen als suikerdeeltjes in je bloed.

Je maag-darmstelsel heeft moeite met het ontleden van deze koolhydraten en daarom worden ze traag opgenomen.

Ter vergelijking:

Aardappelen bevatten bijna 20 gram koolhydraten met nog geen 2 gram vezels per 100 gram. Linzen bezitten daarentegen gemiddeld 14 gram koolhydraten en al gauw 7 gram vezels per 100 gram.

Dat is positief!

Met eenvoudige koolhydraten daarentegen heeft je lichaam maar weinig moeite. Ze worden makkelijk omgezet naar suikerdeeltjes die snel je bloedbanen betreden. Je bloedsuiker stijgt vlug en je lichaam heeft veel insuline nodig om ze te kunnen verwerken.

Deze eenvoudige koolhydraten vind je terug in aardappelen, rijst, pasta en de meeste broodsoorten. Dit zijn dus ook typische producten die je wilt vermijden.

Eet vaker linzen als je diabetes type 2 hebt

Linzen maar ook andere peulvruchten zoals kikkererwten en bonen bevatten juist de complexe koolhydraten. Je herkent deze producten aan het hoge vezelgehalte.

Ter vergelijking:

Aardappelen bevatten bijna 20 gram koolhydraten met nog geen 2 gram vezels per 100 gram.

Linzen bezitten daarentegen gemiddeld 14 gram koolhydraten en al gauw 7 gram vezels per 100 gram.

Een koolhydraatrijk product met veel vezels maakt dat de koolhydraten complex zijn. De vezels gaan als een soort gel om de koolhydraten heen zitten waardoor ze moeilijker te verwerken zijn door je lichaam. 

Ideaal voor als je je bloedsuiker gezond wilt houden. Ook kan vezelrijk voedsel helpen je lichaam insulinegevoeliger te maken. Je doet er dus goed aan om vaker linzen te eten als je diabetes type 2 hebt.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Niet alle producten met linzen zijn gezond

Er bestaan ook behoorlijk wat producten waar linzen in verwerkt zitten. Voedselfabrikanten pronken er maar al te graag mee dat hun product linzen bevat. Mensen hebben dan namelijk al gauw het idee dat het product gezond is.

En voor sommige producten klopt dat, maar niet voor alle. Graag scheid ik het kaf van het koren en laat ik je zien welke linzenproducten gezond zijn en welke niet.

Ongezonde producten met linzen

Deze producten kun je het beste vermijden als diabeet:

 • Linzenchips
 • Linzenwafels

Veel mensen vragen mij: “Zijn producten met ingrediënten die oorspronkelijk gezond zijn, per definitie dan gezond?” Het antwoord hierop is een volmondige "nee".

Het grote probleem bij veel bewerkte (van origine gezonde) producten, is dat de vezels eruit gehaald worden.

Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in vruchtensap. De vruchten wordt geperst en verwerkt, waarna er water met (fruit)suikers, zonder de vezels overblijven.

Producten gemaakt van linzenmeel zijn niet altijd gezond

Hier kun je veel bewerkte linzenproducten goed mee vergelijken.

De voedselfabrikanten gebruiken wel het linzenmeel in het bereidingsproces.

De koolhydraten blijven aanwezig, maar de vezels verdwijnen. Ze worden eruit gefilterd.

Dit doen fabrikanten vaak om de houdbaarheid van een product te verlengen en om de smaak te verbeteren.

Daarnaast worden bij de gefrituurde producten zoals linzenchips andere ongezonde ingrediënten toegevoegd. Denk aan suiker, aardappelzetmeel en/of ontstekingsbevorderende oliën.

Gezonde producten met linzen bij diabetes

Gelukkig zijn er ook producten waar linzen in verwerkt zitten die wél gezond zijn. Enkele voorbeelden:

Voorgekookte linzen zijn linzen in hun meest pure vorm. Je mag uiteraard zelf ook rauwe linzen kopen en die bereiden, maar voorgekookte linzen zonder toevoegingen zijn net zo goed. Hoe natuurlijker het product is en met de minste toevoegingen, hoe beter!

En wat betreft de linzensoep of groentespread:

Natuurlijk kun je altijd het beste zelf de gerechten bereiden. Maar de voorverpakte producten die je in de supermarkt terugvindt zijn helemaal zo slecht nog niet.

In die producten blijven gelukkig wel de vezels intact, terwijl het koolhydraatgehalte net zo hoog is als standaard voorgekookte linzen. Dit komt doordat niet alleen het linzenmeel, maar de gehele linzen worden gebruikt in het product.

Linzenpasta bij diabetes is (vaak) toegestaan!

Verrassend genoeg zijn veel soorten linzenpasta volkomen gezond als je diabetes type 2 hebt. Ze bevatten veel linzenmeel wat een hoog vezelgehalte heeft. 


Probeer altijd de variant te kiezen die de meeste vezels bevat (en minste koolhydraten). Dat is niet altijd de lekkerste... maar zeker wel de gezondste!

Linzen zijn het begin van een goed eetpatroon

Zoals je hebt kunnen zijn linzen bij diabetes een heel goed idee! Zelfs het eten van de juiste linzenpasta mag bij diabetes type 2.

Maar door alleen dit te eten ben je er nog niet. Om echt gezond door het leven te gaan, moet je meerdere aanpassingen in je leven aanbrengen. Daarmee kun jij je bloedsuiker flink verbeteren.

Je kunt zelfs meer dan 'verbeteren'!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: eet jij linzen bij diabetes? Zo ja, in welke vorm eet jij ze? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Paul Steunenberg schreef:

  Beste Ben, een jaar geleden ben ik er achter gekomen dat ik diabetes 2 had. Jarenlang had ik maagklachten en buikpijn bij het wakker worden en in 2013 kreeg ik een hartinfarct zonder aantoonbaar stolsel. Ik ging op zoek naar de oorzaak en uiteindelijk bleek mijn bloedsuiker onregelmatig en te hoog. Ik begon met het weglaten van witbrood en begon mijn ontbijt met rauwe zuurkool en Rheinlander brood (van AH)

  Vanaf dat moment had ik geen maagklachten en buikpijn meer. Hoe simpel kan het zijn…
  Toen op zoek naar een ander dieet met op de achtergrond dat ik graag kook en een verwende eter ben die graag experimenteert. Onlangs probeerde ik een Indiaas/Afgaans recept (dahl) en dat was me toch lekker! Ik heb het meteen opgenomen in mijn kookboek.

  Vooral de combinatie van Dahl met Griekse yoghurt vind ik fantastisch.
  Groeten,
  Paul

 • >
  Send this to a friend