7 Tips Voor een Prediabetes Dieet (Natuurlijke Behandeling)

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

aug 30
7 Tips Voor een Prediabetes Dieet (Natuurlijke Behandeling)

Heb je prediabetes en wil je dit verbeteren met een dieet? Dat kan!

Prediabetes is het voorstadium van diabetes type 2. Je hebt bij prediabetes dus al wel een verhoogde bloedsuiker, alleen is het nog niet dusdanig hoog dat je officieel diabetes hebt.

In dit artikel leg ik precies uit wat prediabetes is, wat de oorzaken zijn en geef ik 7 tips voor een prediabetes dieet waarmee je het kunt behandelen en volledig kunt omkeren.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat is prediabetes?

Het ding bij prediabetes is dat het niet direct duidelijke symptomen geeft, zoals wel het geval is bij diabetes type 2. Wel geeft het lichaam in het geval van prediabetes vaak signalen af waaruit blijkt dat er iets niet helemaal in de haak is.

Denk aan symptomen zoals:

Dit kunnen de eerste tekenen zijn van een verhoogde bloedsuiker. Maar dat hoeft niet altijd. Er kan ook iets anders spelen. En dat maakt het vaak lastig om te bepalen of je inderdaad in het voorstadium van diabetes zit of niet.

Daarom is het altijd raadzaam om een bezoek aan de huisarts te brengen als je vermoedt dat je prediabetes hebt. Er wordt dan een test gedaan waaruit blijkt of je vermoeden klopt of niet.

Doel van dit artikel

Hoe eerder je erbij bent hoe beter. Want dan kun je voorkomen dat het uit de hand loopt en je straks echt de diagnose suikerziekte hebt.


Ik leg uit waardoor (pre)diabetes ontstaat en wat een gezonde prediabetes dieet is waarmee je het kunt behandelen op een natuurlijke manier.

Het probleem bij prediabetes

Het woord ‘suikerziekte’ zegt eigenlijk alles. Er is iets mis met de suikerverwerking in je lichaam. Als je suikerziekte type 2 hebt, is je bloedsuiker constant te hoog. En dat is schadelijk voor je lichaam.

Normaal gesproken worden suikers en koolhydraten (die door het lichaam tot suikermoleculen worden ontleed) netjes met behulp van insuline naar cellen in heel het lichaam gebracht.

Als er echter op lange termijn te veel suikers en/of snelle koolhydraten worden geconsumeerd en de alvleesklier dus telkens veel insuline moet aanmaken, kunnen je cellen ongevoelig worden voor insuline. Dit heet insulineresistentie.

Hierdoor worden de suikerdeeltjes niet goed uit het bloed gehaald. Ze blijven erin drijven, waardoor je constant een te hoge bloedsuikerspiegel hebt.

Insulineresistentie ontstaat door ongezond eten

Het bloed met teveel suiker gaat langs alles in je lichaam. Handen, voeten, organen, zenuwen en hersenen. En dit zorgt ervoor dat alles wordt aangetast. Vandaar dat mensen met diabetes letterlijk van top tot teen lichamelijke klachten kunnen krijgen.

Denk aan zenuwschade, diabetische voet en blindheid. Dit is niet iets wat van de een op de andere dag gebeurt, maar een proces van jaren.

Bij prediabetes is de bloedsuiker echter nog niet dermate verhoogd dat het voor ernstige problemen zorgt. Maar het is wel een teken dat je lichaam insulineresistent aan het worden is.

Oorzaken van prediabetes

Iemand met een gezonde bloedsuikerspiegel heeft een nuchtere glucosewaarde die lager is dan 6,0 mmol/l.

Prediabetes heb je wanneer je waarden liggen tussen 6,1 mmol/l en 6,9 mmol/l. 

Bij volledige diabetes type 2 is die waarde 7,0 mmol/l of meer

De voornaamste oorzaak is te vinden in wat je eet en drinkt. Daarnaast spelen andere leefstijlfactoren mee zoals te weinig beweging en bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik.

Het zit hem echter vooral in de consumptie van een overmaat aan suikers en koolhydraten die snel worden opgenomen in je bloed. Die vind je in producten zoals:

  • Koekjes
  • Frisdrank
  • Snoep
  • Vruchtensap
  • Bier

Maar ook:

  • Aardappelen (vervang het met knolselderij of pastinaak)
  • Wit brood (vervang het met koolhydraatarmbrood)
  • Rijst (vervang het met bloemkoolrijst of broccolirijst)
  • Pasta (vervang het met courgette pasta of pasta gemaakt van linzen/kikkererwten)

Je krijgt echt geen prediabetes van af en toe eens een koekje eten of een biertje drinken. Het is de optelsom van je gehele eetpatroon. 

Bovenstaande producten bevatten veel suikers of koolhydraten die snel worden opgenomen in je bloed. Hierdoor moet je alvleesklier veel insuline aanmaken.

Als je veel van dit soort producten dag in dag uit neemt, stroomt er dus de gehele dag door veel insuline door je lichaam. Hierdoor ontstaat insulineresistentie en dus (pre)diabetes.

7 tips voor een prediabetes dieet waarmee je het kunt te genezen

Maar wat kun je dan doen om prediabetes te voorkomen of om te keren? Gelukkig heel veel! Ik geef je de 7 belangrijkste tips waar je direct mee uit de voeten kunt.

#1 Eet meer vezels in je prediabetes dieet

Er bestaat een onderscheid tussen makkelijk (snelle) en moeilijk (langzame) opneembare koolhydraten.

Zoals je nu weet liggen snelle opneembare koolhydraten en suikers ten grondslag aan het ontwikkelen van prediabetes. Deze horen dus ook niet huis in een gezond prediabetes dieet.

Vezels zijn belangrijk bij een prediabetes dieet

De langzame opneembare koolhydraten zijn echter veel gezonder voor je. Deze vind je in producten met veel vezels.

De vezels gaan als een soort gel om de koolhydraten heen zitten. Hierdoor heeft je lichaam meer moeite met het ontleden van de koolhydraten.

Dit betekent dat ze veel langzamer worden afgegeven aan het bloed.

Met als resultaat dat je bloedsuiker minder stijgt en je ook minder insuline nodig hebt om de suikerdeeltjes te kunnen verwerken.

Dit is precies wat je wilt. En vezels zorgen daarvoor.

Daarom raad ik je aan om meer producten met langzame koolhydraten te eten. Oftewel koolhydraatbronnen die veel vezels bevatten. Denk aan:

  • Alle soorten groenten (op aardappelen na)
  • Vezelrijk fruit zoals aardbeien, bramen en frambozen
  • Noten (walnoten zijn het gezondste)
  • Peulvruchten
  • Havermout

#2 Vermijd toegevoegde en verborgen suikers 

Tafelsuiker wordt ook razendsnel opgenomen in je bloed. En de meeste mensen weten wel dat gebak en frisdrank niet gezond zijn. Deze bevatten veel suikers die een enorme aanspraak maken op je alvleesklier.

Maar er zijn heel veel producten waarvan mensen niet eens weten dat ze veel ongezonde suikers bevatten. Denk aan vruchtenyoghurt, gedroogd fruit, vruchtensap of ketchup.

Er wordt tegenwoordig aan heel veel producten suiker toegevoegd. Of ze bevatten van zichzelf al veel suiker, zonder dat het maar een grammetje vezels bevat.

Deze producten wil je hoe dan ook vermijden, aangezien ze je bloedsuiker tot ongekende hoogtes laten stijgen. Ze zijn een belangrijke oorzaak van prediabetes.


#3 Beperk snelle koolhydraten

Veel producten die in de Westerse landen tot het normale eetpatroon behoren bevatten veel eenvoudige koolhydraten. Ontbijtgranen, aardappelen en pasta bijvoorbeeld.

Deze producten worden bij iedere maaltijd gegeten. Hierdoor heb je constant een verhoogde bloedsuiker- en insulinespiegel.

Ik zeg niet dat je nu al deze producten moet verbannen (al zou dat wel helpen), maar verminderen is de eerste stap

Het beste wat je kunt doen is deze bronnen van snelle koolhydraten vervangen door langzame koolhydraten.

Eet bijvoorbeeld koolhydraatarm brood of havermout in plaats van volkorenbrood. En neem in plaats van aardappelen een extra portie groenten en peulvruchten.

Die producten bevatten veel minder koolhydraten en meer vezels. Het gaat een groot verschil maken in jouw prediabetes dieet.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Verhoog je eiwitinname voor een gezond prediabetes dieet

Eigenlijk zijn ook de verhoudingen van koolhydraten/vetten/eiwitten uit balans in ons Westerse dieet. Vroeger aten we veel meer eiwitten uit gezonde bronnen. Toen hadden maar weinig mensen diabetes of overgewicht.

Als je gaat minderen met snelle koolhydraten en suikers wil je daar wel iets gezonds voor in de plaats doen.

Eiwitten zijn hier uitermate geschikt voor. Ze zijn belangrijk in de opbouw en herstel van je lichaam. Tevens verzadigen eiwitten ontzettend en bevatten eiwitrijke producten vaak veel andere gezonde voedingsstoffen.

Gezonde eiwitbronnen zijn:

  • Eieren
  • Vlees
  • Vis
  • Peulvruchten
  • Noten

#5 Eet meer gezonde vetten 

Naast dat we minder eiwitten zijn gaan eten, heeft ook vet het moeten vergelden. Vet werd, en wordt nog steeds, als dé oorzaak van overgewicht gezien.

En ja, er bestaan zeker ongezonde vetbronnen zoals margarine en zonnebloemolie.

Maar gezonde vetzuren spelen een immens belangrijke rol in het hebben van een goede gezondheid.

Daarnaast zul je door vetten nooit een verhoogde bloedsuiker krijgen, aangezien ze geen invloed hebben op je bloedsuiker.

Maar ze verzadigen wel goed en kunnen erg gezond zijn. Vaak bevatten gezonde bronnen van vet ook veel eiwitten. Dan heb je twee vliegen in één klap.

Gezonde bronnen van vet zijn dan ook kaas, eieren, vis, vlees, noten, pinda’s, maar ook avocado en stukjes kokosnoot.


#6 Kies gezonde tussendoortjes (indien nodig)

Hetgeen wat ik nu zal zeggen, zal je misschien verbazen:

"In een gezond eetpatroon (ook die bij een prediabetes dieet) horen geen tussendoortjes thuis."

Dat lees je goed.

Wanneer je kijkt naar mensen die gezond eten, zie je dat ze vrijwel nooit tussendoortjes eten. Waarom? Omdat ze gedurende de dag zulke voedzame en verzadigende producten eten, dat helemaal geen ruimte hebben voor tussendoortjes. En daardoor ook geen zin.

Als je vaak zin hebt in tussendoortjes... dan komt dit helaas vaak omdat je gedurende de dag niet genoeg eet.

Enerzijds kan dit komen doordat je niet genoeg eiwitten/vetten/vezels binnenkrijgt (die verzadigen namelijk het meest)...

...en anderzijds kan het komen doordat je te weinig calorieën eet (hierdoor verhongert je lichaam constant). Daardoor heb je constant honger en dus ook zin in die tussendoortjes.

Maar stel dat dit allemaal niet van toepassing op jou is, en jij gewoon af en toe zin hebt in een tussendoortje naast je gezonde prediabetes dieet. Dan kun je het beste dit eten:

Wil je meer tussendoortjes? Klik hier om meer dan 100 gezonde tussendoortjes te leren.


#7 Volg een prediabetes dieet die bewezen effectief en gezond is

Waarom zou je zelf het wiel opnieuw uitvinden als wij dit jaren geleden al voor je hebben gedaan?

De afgelopen jaren hebben wij al meer dan 11000 mensen geholpen met onze Diabetes Omkeren Methode cursus om zowel prediabetes als volledige diabetes type 2 te genezen.

In de Diabetes Omkeren Methode cursus leer je alles wat je moet weten over voeding en diabetes type 2.

En daarnaast krijg je van ons persoonlijk levenslange ondersteuning. 

Diabetes Omkeren Methode cursus

Zo weet je zeker dat je een gezond prediabetes dieet volgt die je suikerziekte op een natuurlijke manier zal behandelen. En, als je ergens tegenaan loopt, zijn wij er altijd om je te helpen. Je krijgt namelijk ALTIJD binnen 24 uur antwoord op al je vragen.

Klik hier voor meer informatie over onze cursus.

Een natuurlijke behandeling met een gezond prediabetes dieet begint met het Diabetesvrij Geheim!

Dit waren even snel de 7 beste dingen die je kunt doen als je een gezond prediabetes dieet wilt volgen om het te behandelen. 

Met voeding kun je een heel eind komen wanneer het aankomt op je diabetes!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: wat zit er in jouw prediabetes dieet? Wat doe jij om je pre-diabetes te behandelen op gezonde en natuurlijke manier? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend