Is couscous eten bij diabetes type 2 een goed idee?
Couscous wordt veel in Afrikaanse landen gegeten, maar wint ook in Westerse landen meer populariteit. Het wordt gemaakt van durumtarwe en bevat daardoor veel koolhydraten.
Als je diabetes type 2 hebt wil je daar echter mee oppassen. In dit artikel lees je of couscous gezond is bij suikerziekte en waarom!
More...
Gaan couscous en suikerziekte goed samen?
Couscous kan van verschillende granen worden gemaakt zoals maïs of gerst, maar het meest gebruikelijke is van durumtarwe. Dit is een wat hardere tarwesoort waar dan de korreltjes couscous uit vermalen worden.
Veel granen en de producten die ervan gemaakt worden zijn al niet de beste keuze bij diabetes type 2. Dit komt door het hoge gehalte aan koolhydraten. Rijst, pasta en de meeste soorten brood bijvoorbeeld wil je het best vermijden.
Op zich hoeft een hoog koolhydraatgehalte in een product niet direct problemen te geven, zolang er maar ruimschoots vezels in zitten. Dan zitten de koolhydraten namelijk “verpakt” in deze vezels, waardoor ze langzamer worden ontleed door het lichaam tot glucosedeeltjes.
Dit maakt dat ze langzamer aan je bloed worden vrijgegeven, waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Je krijgt dan geen verhoogde bloedsuiker en hebt niet zoveel insuline nodig.
Goede voorbeelden hiervan zijn havermout en brinta. Beide hoog in koolhydraten. Maar ze kunnen prima door als je suikerziekte hebt vanwege het tevens hoge vezelgehalte.
Doel van dit artikel
Is couscous veilig of kun je het beter vermijden? En hoe zit het met soortgelijke producten die couscous kunnen vervangen? In dit artikel lees je het antwoord en geef ik je meteen enkele gezonde alternatieven voor couscous bij diabetes.
Mag je couscous eten bij diabetes type 2?
Er bestaan veel verschillende soorten couscous, maar bij al deze varianten geldt dat ze niet gezond zijn bij diabetes. De couscous die gemaakt is van tarwe bevat nu eenmaal te veel koolhydraten en maar weinig vezels.
De meest gebruikte vorm is “witte” couscous. Hierbij is alleen het meellichaam van de durumtarwekorrel gebruikt. Dit deel bevat de meeste koolhydraten, maar de minste vezels en voedingsstoffen.
Volkoren couscous is in die zin dus wel iets beter. Daarbij wordt namelijk de gehele tarwekorrel gebruikt, waardoor je alle vezels en voedingsstoffen binnenkrijgt. Echter is ook volkoren couscous bij diabetes ongeschikt.
Je krijgt een stoot aan snelle koolhydraten binnen die makkelijk worden opgenomen in je bloed. Je lichaam heeft er weinig moeite mee om deze af te breken. Hierdoor zal je bloedglucosewaarden al gauw door het dak gaan.
Je zou het een keer kunnen testen om het te zien wat het met je bloedsuiker doet. Maar dat raad ik niet aan. Het beste is om couscous volledig te vermijden. Volkoren, “normaal”, biologisch of parelcouscous; het maakt weinig verschil.
"Maar heeft een mens geen couscous nodig?"
Overal en nergens wordt ons wijsgemaakt dat producten zoals couscous, aardappelen en grote hoeveelheden brood essentieel zijn binnen een “gezond” voedingspatroon.
Tegelijkertijd hebben nog nooit zoveel mensen overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 zoals tegenwoordig. Nu wil ik niet zeggen dat dit enkel te danken is aan een dieet met veel koolhydraten. Maar het draagt er zeker wel aan bij.
Het wordt er vaak op gegooid dat dit soort producten “rijk zijn aan vezels” en andere essentiële stoffen bevat. Feit is dat de hoeveelheid vezels in deze koolhydraatrijke producten flink tegenvallen.
Tevens kun je al deze gezonde stofjes makkelijk uit andere, veel gezondere, producten halen zoals groenten, noten, peulvruchten en fruit. Alleen krijg je er bij die voedingsmiddelen niet de overmaat aan koolhydraten binnen.
Dus fysiek gezien kan een mens makkelijk zonder couscous, zolang er een gezond voedingspatroon wordt nageleefd.
Ongezonde vervangers
Rijst
Als couscous niet meer kan, is rijst dan beter? Helaas niet. Ook rijst is geen geschikt graan bij diabetes. Wit, bruin, zilvervlies of welke variant dan ook.
Het is hetzelfde verhaal als bij couscous. Je krijgt bij iedere variant veel ongezonde, snelle koolhydraten binnen. En net als bij couscous bevat rijst wel wat vezels, maar is het gewoon niet genoeg.
Bulgur
Net als couscous wordt bulgur van tarwe gemaakt; alleen dan wel van een andere, zachtere soort tarwe. Bulgur lijkt veel op couscous en is daarom per definitie niet geschikt bij diabetes type 2.
Gezonde alternatieven voor couscous bij diabetes
Er zijn gelukkig verschillende producten waar je de couscous wél op een gezonde manier mee kunt vervangen.
Couscous van peulvruchten
Couscous hoeft niet alleen van graan gemaakt te worden. Het mooie tegenwoordig is dat er bedrijven zijn die zich inzetten voor koolhydraatarme en/of glutenvrije producten. Die producten zijn vaak een stuk gezonder voor je.
Zo ook met alternatieven voor couscous. Zo kun je bij de Jumbo heuse erwtencouscous kopen.
Bij de Albert Heijn staat tegenwoordig kikkererwtencouscous in de schappen van het merk Smaakt.
Deze producten hebben verschillende voordelen. Peulvruchten mag je namelijk altijd eten bij diabetes type 2.
Hier zitten minder koolhydraten in en meer vezels. Dit maakt automatisch dat de koolhydraten langzaam worden opgenomen in je lichaam.
Daarnaast bevatten ze veel meer eiwitten in plaats van het kleine beetje gluten die je in veel graansoorten terugvindt. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en herstel van je lichaam. Plus verzadigen ze het beste van alle macronutriënten.
Uiteraard kun je de couscous bij diabetes ook in zijn geheel vervangen. Serveer dan een portie peulvruchten als bijgerecht bij je maaltijd.
Koolhydraatarme rijst
Vind je van jezelf dat je wel wat meer groenten mag binnenkrijgen? Dan geef ik je groot gelijk, want van groenten kun je eigenlijk nooit genoeg binnenkrijgen. En tegenwoordig kun je je couscous, rijst of pasta heel makkelijk vervangen door groenten.
Zo heb je bloemkoolrijst, broccolirijst en courgetti (spaghetti gemaakt van courgette).
Het word je bijna niet makkelijker gemaakt om alle ongezonde, koolhydraatrijke producten weg te gooien.
En ze gewoon te vervangen met gezondheidsbommetjes; bloemkool, broccoli of courgette.
Al deze groenten zijn koolhydraatarm, vezelrijk en bevatten daarnaast een legio aan micronutriënten.
Een andere optie is om Smart Rice of Smart Pasta van Body & Fitshop te bestellen. Deze worden gemaakt van de konjacplant en bevatten alleen wat vezels, maar voor de rest vrijwel niets. Daarmee zijn deze smart producten ook prima vervangers voor couscous bij diabetes.
Couscous is helaas niet gezond bij diabetes type 2
Zoals je hebt kunnen lezen, is couscous bij diabetes helaas niet zo gezond. Mensen onderschatten vaak wat voeding met het lichaam kan doen.
Maar het is relatief simpel:
Wanneer je ongezond eet, zul je een ongezond lichaam krijgen... en wanneer je gezond eet, krijg je een gezond lichaam. Maar het gaat veel verder dan dit!
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: eet jij couscous bij diabetes? Waar ga jij het nu mee vervangen? Laat hieronder een reactie achter