Mag Je Rijst Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

apr 03
Mag Je Rijst Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Rijst bij diabetes type 2... mag je het wel of niet eten?

Rijst is namelijk één van de meest gegeten voeding ter wereld en is een hoeksteen van vele keukens. Maar is rijst wel zo gezond om te eten als je diabetes type 2 of een verhoogde bloedsuiker hebt?

In dit artikel leg ik uit waarom je rijst wel of niet mag eten bij suikerziekte. Ook deel ik enkele gezonde rijstvervangers voor als je extra goed voor je bloedsuiker wilt zijn.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Rijst en diabetes: wel of niet?

Als we een rijstkorrel gaan ontleden dan bestaat deze uit vier delen:

  • Meellichaam
  • Kaf
  • Zilvervlies
  • Kiem

Het grootste gedeelte van de rijstkorrel is het meellichaam, dat voornamelijk uit zetmeel bestaat. 

Zetmeel is zeer rijk aan koolhydraten. Wanneer je koolhydraten eet worden ze in het lichaam via het maag-darmstelsel omgezet naar suikerdeeltjes.

Die deeltjes worden vervolgens in het bloed worden opgenomen.

Zodra je dus iets eet wat koolhydraten bevat, dan zal je bloedsuikerspiegel (flink) stijgen,

Maar als je diabetes type 2 hebt wil je dit absoluut niet. Je lichaam is dan namelijk niet goed meer instaat om koolhydraten/suikers op de juiste manier te verwerken. Dit komt doordat het lichaam behoorlijk insulineresistent is.

Doel van dit artikel

Als je dus rijst eet, krijg je snelle en hevige stijgingen van je bloedsuikerspiegel. Als diabetes type 2 patiënt is dat verre van wenselijk. Hieronder zal ik dan ook uitleggen waarom rijst bij diabetes geen goed idee is. Ook laat ik zien met welke producten je het kunt vervangen.


Mag je rijst bij diabetes type 2 eten?

Het korte antwoord is: nee

Rijst kun je het beste helemaal links laten liggen. Per direct. Dit klinkt misschien streng, maar komt doordat rijst te veel koolhydraten bevat. Een groot nadeel van de koolhydraten in rijst is tevens dat ze razendsnel worden opgenomen in het bloed.

Van alle rijstsoorten is zilvervliesrijst het minst ongezond, omdat hierbij de gehele rijstkorrel wordt gebruikt. Die bevat de meeste vezels en voedingsstoffen. Zilvervliesrijst wordt ook wel volkorenrijst genoemd.

Witte rijst is van allerlei 'laagjes' ontdaan waarna alleen nog het meellichaam overblijft. Hier zitten de meeste koolhydraten in en tegelijkertijd de minste vezels en voedingsstoffen.

Rijst bij diabetes type 2 is niet gezond

Dat is zonde, want vezels hebben een positief effect in het lichaam. Ze vertragen de opname van de koolhydraten. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel en minder hevig.

Bij witte rijst moet je bijvoorbeeld denken aan basmatipandanrisotto en al het andere wat een witte kleur heeft.


Voedingswaarden van rijst

  • Zilvervliesrijst bevat per 100 gram zo'n 75 gram koolhydraten en maar 3 gram vezels
  • Witte rijst bevat per 100 gram zo'n 80 gram koolhydraten en maar 1 gram vezels

Ook al is zilvervliesrijst dus "gezonder" dan witte rijst...

...het is nog steeds niet geschikt bij diabetes type 2. Helaas mag je dus helemaal geen rijst eten bij suikerziekte. Of het nu zilvervlies, wilde, witte of risotto rijst is. Geen enkele rijstsoort is gezond voor je.

Andere kleuren zijn ook niet gezond

Ik heb in mijn leven vele rijstsoorten voorbij zien komen... en helaas is geen één daarvan echt gezond gebleken. 


Zwarte rijst, rode rijst, gele rijst, bruine rijst en wilde rijst zijn allemaal helaas niet gezond. Dat geldt eigenlijk voor alle rijstsoorten die 'exotisch' klinken.


Wanneer je namelijk naar de voedingswaarden kijkt, zul je zien dat het vrijwel alleen uit koolhydraten bestaat (en maar een kleine hoeveelheid vezels bevat).


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


"Maar ik kan echt niet zonder rijst!"

Hier kan ik ook heel kort over zijn:

Een mens kan namelijk prima zonder rijst. Rijst bevat helemaal niets wat je fysiek gezien nodig hebt. En de vezels, vitamines en mineralen die in zilvervliesrijst zitten kun je prima uit groenten halen. Dan heb je alle 'voordelen' van rijst zonder de hoge hoeveelheid koolhydraten.

Wanneer mensen zeggen "ik kan echt niet zonder rijst" bedoelen ze eigenlijk te zeggen:

Rijst en diabetes ongezond

"Ik WIL echt niet zonder rijst omdat ik het al mijn hele leven eet en niet zo goed weet hoe ik het moet vervangen. Het is daarnaast een deel van mijn cultuur/identiteit geworden... en als mens is het eng om dingen los te laten die je een hele leven al doet/eet".

En dat is natuurlijk iets heel anders dan iets 'niet kunnen'. Dat is gewoon 'niet willen'.

Er zijn genoeg mensen - waaronder ikzelf - die (bijna) nooit rijst eten. Je kunt dus makkelijk zonder als je de keuze maakt. Er zijn tal van culturen op aarde die geen rijst eten (vooral de koudere landen). Het is dus fysiek prima mogelijk om zonder rijst te leven. 

Gelukkig zijn er vele gezonde alternatieven voor rijst.

Je kunt dan de rijst 1-op-1 met dit product vervangen, zonder dat het afdoet aan de smaak (in hoeverre rijst überhaupt echt smaak heeft).

Wel ben je er dan zeker van dat je een veel gezonder gerecht krijgt en krijg je naderhand geen last van heftige bloedsuikerschommelingen.


Ongezonde vervangers voor rijst

Gelukkig weten steeds meer mensen dat rijst verre van ideaal is bij suikerziekte. Waar echter nog verwarring over bestaat, is waarmee de rijst vervangen kan worden.

#1 Bulgur

Veel mensen hebben het idee dat bulgur, wat wordt gemaakt van tarwe, een gezond alternatief is voor rijst. Dat is niet het geval. Ook bulgur bevat extreem veel koolhydraten (zo'n 70-80%). Terwijl er maar weinig vezels tegenover staan. 

#2 Quinoa

Ook van quinoa wordt vaak gedacht dat het gezonder is. Echter geldt hierbij ook dat het te koolhydraatrijk is. Er zit toch een goede hoeveelheid vezels in, zo'n 7 gram per 100 gram. Maar het koolhydraatgehalte van 60-70% is te hoog om als geschikt product bij diabetes te mogen zien.

#3 Couscous

Helaas is couscous ook verre van gezond voor de bloedsuiker. Het bevat (net als bulgur en quinoa) relatief veel koolhydraten en relatief weinig vezels. Net als rijst bij diabetes type 2, kun je dit ook het beste links laten staan.


Gezonde vervangers voor rijst bij diabetes

De beste manier om rijst, couscous, bulgur of quinoa te vervangen is middels gezonde koolhydraten zoals groenten of peulvruchten.

#1 Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst is in opmars. Als je het nog niet kent, het is letterlijk bloemkool waar rijst van is gemaakt. Het voordeel hiervan is dat het rijk aan voedingsstoffen en vezels is, terwijl er maar weinig koolhydraten in zitten

Daarnaast heeft bloemkoolrijst zowel qua structuur als smaak veel weg van rijst. Hierdoor lijkt het alsof je normale rijst aan het eten bent, zonder dat je last krijgt van een bloedsuikerpiek.

Tegenwoordig kun je kant-en-klare bloemkoolrijst in de supermarkt kopen. Of maak het zelf door een bloemkool te raspen. Indien nodig kun je het zelfs invriezen.

Bloemkoolrijst is zeer gezond

Deze 'rijst' mag je uiteraard wel bij diabetes type 2.

#2 Broccolirijst

Een minder bekende, maar misschien wel gezonder alternatief is broccolirijst. Broccoli staat bekend als één van de meest gezonde groentesoorten. Dit komt door de rijke variatie aan micronutriënten, het hoge vezelgehalte en lage koolhydraatgehalte.

Broccolirijst is eigenlijk de beste vervanger voor rijst. Wel kan het zijn dat je moet wennen aan de andere smaak en structuur.

#3 Peulvruchten

Linzen, kikkererwten en bonen bevatten allemaal wel koolhydraten, maar hebben het voordeel dat ze de bloedsuikerspiegel niet alle kanten laten opgaan. Dat komt doordat de koolhydraten langzaam worden opgenomen in het bloed.

#4 Konjac rijst

Rijst gemaakt van de Konjac plant mag je ook eten.

Hoewel mensen in Nederland pasta en rijstsoorten gemaakt van de Konjac plant niet echt kennen, is het in Japan bijvoorbeeld erg populair.

Je kunt deze koolhydraatarme producten zelfs bij de AH en Jumbo vinden.

Hier heb je voorbeeld een voorbeeld van noedels gemaakt van deze plant.

De rijst variant kun je bij de Action vinden of kun je hier online bestellen.

Rijst en diabetes type 2 gaan dus niet samen

In het kader van je gezondheid is het dus het beste om helemaal geen rijst bij diabetes meer te eten. Wel mag je één van de gezonde vervangers gebruiken in je gerechten.

Je kunt je bloedsuiker drastisch verbeteren door vanaf nu alleen nog te kiezen voor de juiste voedselproducten. Met voeding kun je überhaupt meer bereiken dan je nu denkt.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: eet jij nog rijst bij diabetes type 2? Wat ga jij voortaan als vervanger voor rijst gebruiken? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Ingrid Ter Meer schreef:

    Sinds twee maanden diabetes. Vandaag pokebowl met zilvervliesrijst gegeten. Dat gaf een aardige piek. Daarna pas dit artikel gelezen. Morgen dus nog eens proberen maar dan met bloemkoolrijst. Kijken of dat beter gaat

    • Ben Kuiper schreef:

      Rijst zal inderdaad flinke stijgingen met zich meebrengen. Bloemkool zal eigenlijk geen stijging veroorzaken.

  • Mariska schreef:

    Goedemorgen, ik zit net dit artikel te lezen en ben aangenaam verrast… Ik ben al een tijdje bezig met koolhydraatarm(er) eten en ben daardoor al ongeveer 2 tot 3 maten kleiner👍👍👍(hekel aan de weegschaal 😉)
    Dat dit ook een positieve invloed heeft op de bloedsuiker is een mooi extraatje, dat was vooralsnog bij de cvrm controle elke keer op het randje namelijk… Ik ben benieuwd wat de nuchtere bloedsuiker gaat zijn volgende keer..

  • >
    Send this to a friend