38 Tips voor Suikervrije IJsjes & Toetjes bij Diabetes Type 2

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

jul 05
Gezonde Suikervrije Ijsjes & Toetjes

Je hebt diabetes type 2 en bent op zoek naar gezonde suikervrije ijsjes of toetjes. Kan dat wel? Vandaag laat ik het je zien! Pas wel op met welke je koopt.

Er zijn namelijk veel zogenaamde koolhydraatarme ijsjes die je in de Albert Heijn en andere supermarkten kunt vinden, die stiekem helemaal niet zo goed voor je zijn.

Helemaal als diabetes type 2 patiënt moet je alert zijn op welke toetjes je eet.

In dit artikel krijg je de waarheid, Je ziet 38 suikervrije toetjes en ijsjes die je WEL mag eten, zelfs al heb je diabetes type 2. Geniet ervan!

More...

Deze suikervrije ijsjes & toetjes mag je bij diabetes type 2

Het klinkt ideaal. Suikervrije ijsjes en toetjes eten tot je erbij neervalt. Immers "er zit toch geen suiker in!" 

Een interessante stelling waar ik zo dieper op inga. Het is eerst goed om te kijken naar waarom de 'standaard' ijsjes en toetjes zo slecht voor zijn.

Op het moment van schrijven zoek ik namelijk op het woord 'ijs' op de website van AH. Bijna 250 resultaten. En ik kan nu al zeggen dat het overgrote deel daarvan verre van gezond is. 

Magnums, waterijsjes, cornetto's, calippo's, Ben & Jerry's of roomijs. Meer dan 95% van alle ijsjes, toetjes en desserts die je in de supermarkt terugvindt zijn niet in één zin te noemen met gezond.. Ze bevatten veel suikers en nauwelijks tot geen vezels. 

En dit geven we onze kinderen als traktatie...

De oorzaak van diabetes type 2 

Gezien de grote hoeveelheden suiker die je in de standaard ijs- en dessertproducten vindt raad ik je die ten strengste af.

Het eten van suikerrijke producten zorgt ervoor dat je direct te maken krijgt met sterke bloedsuikerschommelingen.

Waarschijnlijk was je al wel op de hoogte van de ongezondheid van veel van dit soort producten. Anders zou je nu niet op zoek gaan naar koolhydraatarme & gezonde varianten. Heel goed!

Want eerlijk is eerlijk. Wie heeft er nu af en toe GEEN zin in een zoete verwennerij!? Helemaal als het warm is gaat er niets boven een verfrissend zoet ijsje.

Doel van dit artikel

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid en tegelijkertijd wel eens willen genieten. Mensen zoals jij en ik dus.


In dit artikel belicht ik welke 38 suikervrije ijsjes en gezonde toetjes je kunt kopen. Deze zijn veilig om te eten als diabetespatiënt. Maar ook als je een koolhydraatarm dieet volgt of gewoon veel gezonder wilt genieten van ijs en desserts. 


Uiteraard is er ook nog de mogelijkheid om ZELF diabetesvriendelijke suikervrije ijsjes en toetjes te maken! Klik hier voor inspiratie.

Is suikervrij hetzelfde als volledig suikerloos?

Heel strikt genomen mag je iets suikervrij noemen wanneer het letterlijk 0,0 gram suiker bevat. Dit betekent 0,0 gram natuurlijke of toegevoegde suikers.

Alleen is dat niet erg werkbaar. Het zou namelijk betekenen dat je bijna alleen nog maar vlees, vis of kaas mag eten aangezien er in vrijwel alle plantaardige producten wel iets van koolhydraten en suikers zit. Zo ook in groenten.

Zijn groenten daarmee ongezond (voor mensen met diabetes)? Absoluut niet!  

Daarom is een meer realistische benadering noodzakelijk.

Om te bepalen of een product gezond is of in ieder geval door de beugel kan, kijk ik naar de hoeveelheid koolhydraten en suikers die erin zitten. Koolhydraten tellen is al een goed begin.

Veel planten bevatten suiker

De hoeveelheid vezels in een product spelen ook een cruciale rol, aangezien deze de opname van suikers en koolhydraten afremmen.

Hoeveel macronutriënten en vezels er in een product zitten lees je eenvoudig af van de voedingswaardetabel. Het belang van voedingslabels lezen heb ik al eerder uitgelegd in een artikel.

Door een product te eten met weinig koolhydraten en voldoende vezels krijg je minder te maken met bloedsuikerschommelingen. Voor mensen met diabetes type 2 is het namelijk essentieel om de bloedsuikerspiegel laag en stabiel te houden.

Dit, om verergering van de ziekte te voorkomen.

Hoeveel suiker is nog "gezond"?

Doorgaans is een product gezond en veilig voor diabetes type 2 patiënten om te nemen wanneer het minder dan 5,0 gram koolhydraten en/of suikers bevat. Dit principe geldt ook voor koolhydraat arme ijsjes en (niet helemaal) suikervrije toetjes. 

Maar zo zwart-wit is het in werkelijkheid niet. Want er kunnen namelijk in een product behoorlijk wat koolhydraten zitten die afkomstig zijn van één of meerdere zoetstoffen. Dit is het geval bij vele zoete, suikervrije producten zoals suikervrije snoep, chocolade en ijs.

 • En tóch kan het product dan veilig zijn om te eten. Dat komt doordat het dan koolhydraten zijn die geen of een verwaarloosbare invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Vaak (maar niet altijd) herken je deze zoetstoffen aan de term 'polyolen'.

Hieronder zie je een product met behoorlijk veel koolhydraten, waarvan het grootste gedeelte uit "polyolen" bestaat. Daarmee is het product relatief veilig om te consumeren als diabetes type 2 patiënt. 

Koolhydraatrijk Suikerarm

Wanneer je een product neemt met de juiste zoetstoffen en zonder andere ongezonde ingrediënten, dan wordt het gezien als veilig voor mensen met diabetes type 2. 

Volg je me nog? Hieronder wordt het echt duidelijk.

Zoetstoffen en de Glycemische Index (GI)

Welke zoetstoffen veilig zijn voor mensen met diabetes wordt grotendeels bepaald aan de hand van de Glycemische Index (GI). Deze graadmeter (met een cijfer tussen de 0 en 100) geeft weer hoeveel invloed een product of stofje heeft op de bloedsuikerspiegel.

Hoe hoger het getal, hoe hoger & sneller het je bloedsuikerspiegel laat stijgen.

In de tabel hieronder zie je de invloed van verschillende zoetstoffen op de bloedsuikerspiegel. 

Wat betreft zoetstoffen in suikervrije ijsjes en toetjes is het belangrijkste om te weten:

 • Stevia (of steviolglycosiden) is de beste zoetstof die je kunt nemen en heeft een GI van 0. Wist je dat stevia bloedsuikerspiegel verlagend kan werken bij diabetici?Vandaar dat het de beste zoetstof is voor mensen met diabetes type 2.
 • Erythritol is ook een uitstekende zoetstof met een GI van 0.
 • Aspartaam heeft evengoed geen invloed op de bloedsuikerspiegel met een GI van 0.
 • Maltitol komt het meeste voor in zoete producten, maar is juist één van de minst gezonde zoetstoffen met een GI van 36.

Daarnaast zal je door dit artikel heen merken dat er nog vele andere zoetstoffen worden gebruikt in de suikervrije ijsjes, toetjes en puddings.

Goed om te weten is dat pure glucose een GI heeft van 100. Dat is het maximaal haalbare en betekent dat glucose het snelst in je bloed opgenomen van alle zoete ingrediënten.

Tafelsuiker staat ook hoog met een GI van 63 (zie de tabel). Het is voor mensen met diabetes type 2 belangrijk om grotendeels producten te nemen met een lage GI. 

Zoals je kunt zien in de tabel heeft maltitol een GI van 36. Dat betekent dat er nog wel enigszins een bloedsuikerstijging plaatsvindt alleen is de invloed VEEL minder dan pure suiker.

Daarmee is maltitol wel één van de meest ongezonde zoetstoffen aangezien de GI relatief hoog ligt in vergelijking met andere zoetstoffen.

Toch zie je juist de zoetstof maltitol vaak terug in producten als suikervrije drop of suikervrije chocolade.

Aanvullende informatie

Over de (on)gezondheid van zoetstoffen bestaat nog altijd veel verwarring. Vooral over aspartaam bestaan vele tegenstrijdige berichtgevingen.

Wat blijkt? Geen enkele zoetstof is dodelijk bij "normale" consumptie. Je moet het wel HEEL erg bont maken wil je gevaarlijke doses binnenkrijgen. Praktisch is dat onmogelijk.

Wel kunnen bepaalde zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose en maltitol een negatieve invloed hebben op je darmflora.

Eet vezelrijke producten

Zoals je nu weet speelt het aantal vezels in een product een grote rol. Heel zwart-wit gezegd kun je best een koolhydraatrijk product eten, zolang er maar voldoende vezels aanwezig zijn om het verwerkingsproces te vertragen.


Het is wel altijd belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de koolhydraten.


Havermout is hier een sterk voorbeeld van. Havermout bevat namelijk relatief veel koolhydraten (wel 60 gram per 100 gram) en gemiddeld 10 gram vezels per 100 gram. 


Je zou dan zeggen dat havermout niet gezond is om te eten bij diabetes type 2 gezien de grote hoeveelheid koolhydraten. Maar niets is minder waar.


Eet zoveel mogelijk PURE producten

Vooral bij koolhydraatrijke producten moet de kwaliteit van de koolhydraten uitmuntend zijn, wil je ze als diabeet kunnen nuttigen. 

 • Kijk altijd naar in hoeverre is er gebruik is gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Havermout is van zichzelf puur natuur en daarmee veilig.

Indien er veel aan de ingrediënten gerommeld is; zoals het geval is bij vruchtensap en witbrood. Die zijn onveilig voor diabetici.

Zie hieronder bijvoorbeeld de voedingswaarden van tip nummer 14 uit dit artikel. Dit zijn de voedingswaarden van "Alpro IJs Soya Vanilla":

Vezelrijk IJs

Duidelijk uit deze voedingswaardetabel wordt dat er toch relatief veel koolhydraten en suikers in het product zitten. Maar als ik dan kijk naar het aantal vezels (9,8 gram per 100 gram), dan doet deze veganistische ijs het erg goed. 

 • Daarom kun je hier als diabetespatiënt best met mate van genieten.

Hoe de koolhydraat en vezel-vork precies in de steel zit leer je in de Diabetes Omkeren Methode. Voor dit artikel is dat teveel informatie om allemaal te behandelen. Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat de producten die ik in dit artikel bespreek en laat zien veilig zijn om te eten.

Mits je ze met mate eet.

Pas op

Koolhydraat arme toetjes en suikervrij ijs. Het klinkt ideaal en veelbelovend. Toch wil ik je behoeden, net zoals bij andere lekkernijen als suikervrije tussendoortjes en suikervrije snoepjes.

Je zou iedere vorm van zoetigheid moeten zien als traktatie voor af en toe. De voornaamste reden dat je diabetes type 2 hebt ontwikkeld is namelijk door het overmatig nuttigen van suikerrijke producten.

Door regelmatig zoetigheid binnen te blijven krijgen kom je NOOIT van je verslaving af. Je mag je af en toe best verwennen met een fijne, suikervrije zoetigheid. Maar wen jezelf aan normaal & natuurlijk eten weer te waarderen.

Groenten, noten, peulvruchten, fruit en gezonde dierlijke producten zouden de basis moeten zijn van jouw diabetes dieet. Zoetigheid is iets voor erbij. Een uitzondering op de regel.

Hieronder zie je een lijst van 38 gezonde ijsjes en koolhydraat arme desserts die je doorgaans in de supermarkt kunt kopen en anders online moet bestellen.. Ik heb er bijgezet waar je ze kunt vinden en wat de prijs is (op het moment van schrijven). 

Tip!

Hoe kun je je suikervrije ijs zelf nóg gezonder en lekkerder maken? Meng een theelepel cacaonibs of rauwe cacaopoeder door je toetje. Of smelt wat donkere chocolade (85% cacao) over je ijsje heen. Daar doe je niet alleen je smaakpapillen, maar ook je gezondheid een groot plezier mee.

Suikervrije ijsjes van Oppo

Het suikervrije ijs van Oppo noem ik niet voor niets als eerste. Ze zijn extreem laag in calorieën en bevatten wat betreft zoetstoffen de twee beste voor diabetici:

 • Stevia (steviolglycosiden) met een glycemische index van 0
 • Erythritol met een GI van 0; wordt vaak gebruikt in gerechten binnen het koolhydraatarme of ketogeen dieet
Toch wil je ook met dit ijs zeer voorzichtig zijn. Het viel me op dat het 'koolhydraatarme' ijs van Oppo in sommige gevallen verkapte versies van suiker bevat.

Maar eerlijk is eerlijk, 6 gram (van nature aanwezige) suiker is altijd nog beter dan 30 gram toegevoegde suiker; wat bij standaard ijs het geval is. Het is wel jammer dat er niet altijd bijstaat hoeveel vezels er precies in zitten; aangezien die veel goed kunnen doen.

Geniet daarom alleen met (extreme) mate. 

#1 Oppo Raspberry & vanilla ice cream

Te koop bij: Albert Heijn

Kost: ongeveer 5 euro per bak van 475 milliliter

Klik hier voor meer informatie over deze suikervrije ijs.

Suikervrije Ijsjes

#2 Oppo Ice Cream Salted caramel ice cream

Te koop bij: Albert Heijn

Kost: ongeveer 5 euro per bak van 475 milliliter

Klik hier voor meer informatie over deze suikervrije ijs.

Suikervrij ijs ah

#3 Oppo Ice Cream Colombian chocolate & hazelnoot

Te koop bij: Albert Heijn

Kost: ongeveer 5 euro per bak van 475 milliliter

Klik hier voor meer informatie over deze suikervrije ijs.

Suikervrije toetjes

#4 Oppo Ice Cream Speculoos crunch

Te koop bij: Albert Heijn

Kost: ongeveer 5 euro per bak van 475 milliliter

Klik hier voor meer informatie over deze suikervrije ijs.

Suikervrije desserts

#5 Oppo Sticks salted caramel & chocolate

Te koop bij: Albert Heijn

Kost: ongeveer 4 euro voor drie ijsjes (sticks)

Klik hier voor meer informatie over deze suikervrije ijs.

Suikervrije ijsjes

#6 Oppo Sticks vanilla & almond

Te koop bij: Albert Heijn

Kost: ongeveer 4 euro voor drie ijsjes (sticks)

Klik hier voor meer informatie over deze suikervrije ijs.

Suikervrij toetje

Koolhydraatarme ijsjes van Halotop

Het mooie van Halotop ijs is dat er toegevoegde voedingsvezels in hun producten zitten. Ook al zijn het er niet veel, het maakt deze ijsjes een stuk gezonder.

De zoetstoffen die je in Halotop terugvindt zijn:

 • Stevia (steviolglycosiden)
 • Erythritol

Qua calorieën verschillen de toetjes van Halotop nauwelijks met die van Oppo. Wat betreft de prijs betaal je wel wat meer.

Het zijn luchtige en lekkere toetjes in diverse smaken. Een nadeel vind ik dat deze toetjes niet erg verzadigen.

Je bent nogal geneigd om meer te eten na één schaaltje. Die neiging neemt echter wel snel af als je denkt aan de prijs je ervoor hebt betaald.

Pas op

De ijsjes van Halotop zijn veel gezonder dan standaard ijs. Dat staat als een paal boven water. Toch bevatten de producten nog steeds kleine hoeveelheden (verkapte) vormen van suiker. Beperk je inname van dit soort producten daarom. Zie het echt als verwennerij voor af en toe.

#7 Halotop Sea salt caramel

Te koop bij: Albert Heijn

Kost: ongeveer 6 euro per bak van 473 milliliter

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme ijs.

Suikervrije Ijsjes

#8 Halotop Chocolate chip cookie dough

Te koop bij: Albert Heijn

Kost: ongeveer 6 euro per bak van 473 milliliter

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme ijs.

Suikervrij toetje

#9 Halotop Vanilla bean

Te koop bij: Albert Heijn

Kost: ongeveer 6 euro per bak van 473 milliliter

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme ijs.

Gezond toetje

#10 Halotop Chocolate flavoured

Te koop bij: Albert Heijn

Kost: ongeveer 6 euro per bak van 473 milliliter

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme ijs.

Gezond ijs

#11 Halotop Cinnamon roll

Te koop bij: Albert Heijn

Kost: ongeveer 6 euro per bak van 473 milliliter

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme ijs.

Gezond dessert

#12 Halotop Peanut butter cup

Te koop bij: Albert Heijn

Kost: ongeveer 6 euro per bak van 473 milliliter

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme ijs.

Suikervrij ijsje ah

Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme toetjes van Alpro

De enige gezoete toetjes van Alpro die door de beugel kunnen zijn onderstaande vier ijs varianten. 

 • Al hun andere gezoete producten hebben een té ongunstige suiker-vezel verhouding.

De basis van hun producten is dat alles lactosevrij moet zijn. Dat is een goede zaak. Ze hebben daarom standaard room en melk vervangen door sojaproducten.

Tevens zijn de meeste producten van Alpro volledig plantaardig. Dit betekent dat veganisten goed uit de voeten kunnen met deze producten.

Alpro maakt GEEN gebruik van zoetstoffen. Zij gebruiken over het algemeen gebruik van bepaalde stropen om hun ijsjes te zoeten. Dit betekent dat ze technisch gezien niet suikervrij zijn.

Waarom ik ze toch in het lijstje zet is eenvoudig te verklaren:

 • Ze bevatten drastisch minder koolhydraten en suikers dan 'standaard' ijsproducten
 • Er zitten veel vezels in (wel 10 tot 13 gram vezels per 100 gram) waardoor een toetje langzamer wordt opgenomen in je lichaam

En ik weet als geen ander dat we allemaal wel eens willen genieten van iets lekkers. Daarom heb ik liever dat je geniet van een ijsje of toetje uit deze lijst dan dat je je laat gaan in een Ben & Jerry's, Swirl of McFlurry.

Ondanks alles geldt ook voor het gezondere ijs van Alpro: geniet met mate.

#13 Alpro IJs amandel en gezouten caramel

Te koop bij: Alle grote supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo.

Kost: ongeveer 5,50 euro per bak van 500 milliliter

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Gezonde ijsjes

#14 Alpro IJs soja vanille

Te koop bij: Alle grote supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo.

Kost: ongeveer 5 euro per bak van 500 milliliter

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Suikervrij toetje

#15 Alpro IJs hazelnoot en chocolade

Te koop bij: Alle grote supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo.

Kost: ongeveer 5 euro per bak van 500 milliliter

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Suikervrije ijsjes

#16 Alpro IJs kokosnoot

Te koop bij: Alle grote supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo.

Kost: ongeveer 5 euro per bak van 500 milliliter

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Suikervrije ijsjes kopen

Suikervrije, veganistische ijsjes van Perfect World

Zijn de suikervrije ijsjes van Perfect World écht de perfecte wereld? Ze zijn in ieder geval lactosevrij en veganistisch. Daarnaast viel het me op dat deze bevroren toetjes rijk zijn aan vitamines & mineralen.

Over de smaak lopen de meningen uiteen. De één zweert erbij en de ander vindt het niets. Probeer het eens uit en je weet of deze veganistische ijsjes voor jou zijn weggelegd.

Zoetstoffen die je terugvindt in de suikervrije ijsjes van Perfect World:

 • Erythritol is een uitstekende zoetstof met een GI van 0 
 • Xylitol heeft een lichte invloed op de bloedsuikerspiegel met een GI van 13
 • Stevia (steviolglycosiden) heeft een GI van 0. 

#17 Perfect World Vegan IJs Pistachio

Te koop bij: Jumbo.

Kost: ongeveer 5 euro per bak van 500 milliliter

Klik hier voor meer informatie over dit veganistische ijs.

Veganistisch ijs

#18 Perfect World Vegan IJs Double Choc Chip

Te koop bij: Jumbo.

Kost: ongeveer 5 euro per bak van 500 milliliter

Klik hier voor meer informatie over dit veganistische ijs.

Suikervrij toetje

#19 Perfect World Ice Cream Caramel Pecan

Te koop bij: Jumbo.

Kost: ongeveer 5 euro per bak van 500 milliliter

Klik hier voor meer informatie over dit veganistische ijs.

Suikervrij ijs

Suikervrije, eiwitrijke toetjes 

De volgende 5 gezonde koolhydraatarme desserts vallen ook nog eens onder de noemer 'eiwitrijke toetjes'. Dit is met name gunstig voor sporters, maar in principe mag iedereen ervan genieten. Dus ook wanneer je diabetes type 2 hebt.

Per dessert heb ik de zoetstoffen erbij vermeld.

#20 Pudding Crème dessert Vanille

Te koop bij: Online winkels zoals LowCarbClub.nl

Kost: ongeveer 7 euro voor 3 kant-en-klare cups van 125 milliliter.

Eiwitrijke toetjes
Zoetstoffen: 
 • Sucralose. Heeft een GI van 0.
 • Acesulfaam-K. Heeft ook een GI van 0.

#21 Pudding Crème dessert Chocolade

Te koop bij: Online winkels zoals LowCarbClub.nl

Kost: ongeveer 7 euro voor 3 kant-en-klare cups van 125 milliliter

Eiwitrijk dessert

Deze pudding heeft exact dezelfde zoetstoffen als de 'Vanille variant'.

Klik hier voor meer informatie over dit eiwitrijke toetje.


#22 Ehrmann High Protein Vanilla Pudding

Te koop bij: Jumbo.

Kost: ongeveer 1,50 euro voor een bakje van 200 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit suikervrije toetje bij de jumbo.

Suikervrije pudding jumbo

De drie puddings van Ehrmann zijn allemaal gezoet met dezelfde zoetstoffen als de twee vorige eiwitrijke toetjes: Acesulfaam-K en Sucralose.


#23 Ehrmann High Protein Chocolate Pudding

Te koop bij: Jumbo.

Kost: ongeveer 1,50 euro voor een bakje van 200 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit suikervrije toetje bij de jumbo.

Eiwitrijk toetje

#24 Ehrmann High Protein Caramel pudding

Te koop bij: Hoogvliet (online of in de fysieke winkel).

Kost: ongeveer 1,50 euro voor een bakje van 200 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit suikervrije toetje uit de supermarkt.

Koolhydraatarm dessert

Eenvoudig zelf suikervrije toetjes maken met DeliNutri

De puddings van DeliNutri zijn een iets ander verhaal dan de tot dusver beschreven toetjes. Allereerst zijn ze namelijk alleen online te bestellen. Daarnaast zijn het geen kant-en-klare toetjes, maar worden ze als poeder in zakjes geleverd.

Dit betekent dat je min of meer zelf de suikervrije toetjes moet maken. Al is dat bij deze puddings binnen een handomdraai gedaan.

Het mooie is dat je het product op twee manieren klaar kunt maken:

 • Eiwit-shake: Doe 220 ml water in de shake beker, voeg de inhoud van het zakje toe en sluit de shaker af. Goed schudden tot het een luchtig geheel wordt en je kunt het direct drinken.
 • Proteïne-pudding: Doe 115 ml water in een shaker en voeg de inhoud van het zakje toe. Goed schudden tot het een luchtig geheel is en giet het goedje over in een schaaltje. Laat het 15 tot 30 minuten opstijven in de koelkast.

DeliNutri kent vele dieetproducten. Onderstaande puddings heb ik gevonden op Dieetland.nl. Ze passen zowel in een eiwitrijk als koolhydraatarm dieet. Prima dus voor als je iets wilt dat een stuk gezonder is dan de standaard toetjes uit de supermarkt.

In de volgende 11 suikervrije toetjes wordt gebruik gemaakt van de volgende twee zoetstoffen:

 • Acesulfaam-K. Zoals je nu weet heeft deze zoetstof een glycemische index van 0.
 • Aspartaam. Deze zoetstof heeft ook een glycemische index van 0.

#25 Pudding Vanille

Online te bestellen bij: Diverse online webshops zoals Dieetland.

Kost: ongeveer 13 euro voor zeven zakjes van 24 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Gezond toetje

#26 Pudding Banaan

Online te bestellen bij: Diverse online webshops zoals Dieetland.

Kost: ongeveer 13 euro voor zeven zakjes van 24 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Eiwitrijk toetje

#27 Pudding Chocolade

Online te bestellen bij: Diverse online webshops zoals Dieetland.

Kost: ongeveer 13 euro voor zeven zakjes van 24 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Koolhydraatarme Pudding

#28 Pudding Pure Chocolade

Online te bestellen bij: Diverse online webshops zoals Dieetland.

Kost: ongeveer 13 euro voor zeven zakjes van 24 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Suikervrij Toetje

#29 Pudding Chocolade-Peer

Online te bestellen bij: Diverse online webshops zoals Dieetland.

Kost: ongeveer 13 euro voor zeven zakjes van 24 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Gezond toetje

#30 Pudding Aardbei

Online te bestellen bij: Diverse online webshops zoals Dieetland.

Kost: ongeveer 13 euro voor zeven zakjes van 24 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Suikerarm Dessert

#31 Pudding Caramel

Online te bestellen bij: Diverse online webshops zoals Dieetland.

Kost: ongeveer 13 euro voor zeven zakjes van 24 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Suikervrij Toetje

#32 Pudding Stracciatella

Online te bestellen bij: Diverse online webshops zoals Dieetland.

Kost: ongeveer 13 euro voor zeven zakjes van 24 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Suikervrij Dessert

#33 Pudding Yoghurt-Bosvruchten

Online te bestellen bij: Diverse online webshops zoals Dieetland.

Kost: ongeveer 13 euro voor zeven zakjes van 24 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Suikervrij Dessert maken

#34 Pudding Kwark-Abrikoos

Online te bestellen bij: Diverse online webshops zoals Dieetland.

Kost: ongeveer 13 euro voor zeven zakjes van 24 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Zelf suikervrije toetjes maken

#35 Pudding Tiramisu

Online te bestellen bij: Diverse online webshops zoals Dieetland.

Kost: ongeveer 13 euro voor zeven zakjes van 24 gram.

Klik hier voor meer informatie over dit koolhydraatarme toetje.

Zelf suikervrij dessert maken

Suikervrije waterijsjes

Zowaar heb ik één optie gevonden wat betreft suikervrije waterijsjes, die door de beugel kan. In één zo'n waterijsje van 40 ml zit slechts 1,3 gram koolhydraten, waarvan minder dan een halve gram aan suiker. 

Dit is een veilige hoeveelheid suiker om binnen te nemen. Zelfs al zou je er twee nemen (het liefst maar één natuurlijk) is het in principe O.K. voor mensen met diabetes type 2.

De volgende zoetstoffen worden in het waterijsje gebruikt:

 • Natriumcyclamaat: Die hebben we in dit lijstje nog niet eerder gezien, maar heeft een veilige GI van 0.
 • Sucralose heeft een GI van 0
 • Sacharine heeft ook een GI van 0

Het mooie van deze suikervrije waterijsjes is dat je ze gewoon in de supermarkt (niet in de AH) kunt vinden.

#36 Slimpie Waterijsjes

Te koop bij: Jumbo

Kost: ongeveer 1,5 euro voor 10 waterijsjes van 40 milliliter per stuk.

Klik hier voor meer informatie over deze suikervrije waterijsjes.

Suikervrije Waterijsjes supermarkt

Zonder twijfel is het gezonder voor je (als diabetespatiënt) om bovenstaande suikervrije waterijsje te verkiezen boven een standaard waterijsje. Normaal gesproken zit er namelijk wel 30 tot 40 gram suiker per 100 gram in het standaard waterijs.

Toch zijn de zoetstoffen die erin zitten écht mierzoet. Dat moet ook wel, als de fabrikant de smaak van die hoeveelheid suiker wil nabootsen met andere stoffen. 

Daarom wil je consumptie van dit waterijs ook tot een 'af en toe' beperken. Zo niet, dan blijf je verslaafd aan zoetigheid en dat zal je herstel van diabetes type 2 niet ten goede doen.


Overig suikervrij ijs & desserts

Dit zijn ze. We zijn aangekomen bij de laatste twee gezonde, suikervrije desserts. De volgende is een suikervrij ijsje die je gewoon in de supermarkt kunt kopen.

Het laatste toetje kun je enkel bestellen via Bodyenfitshop.nl.

#37 Ysco Dieetijs Vanille

Te koop bij: Albert Heijn.

Kost: ongeveer 2,50 euro voor 8 bekers van 80 ml

Klik hier voor meer informatie over dit suikervrije toetje van de AH.

Suikervrije Ijsjes ah

Let op

Valt het woordje 'stevia' op deze verpakking jou ook zo op? Mij in ieder geval wel. Alleen niet zozeer in positieve zin, want bij mij gaan dan altijd DIRECT de alarmbellen af. Mijn ervaring is namelijk dat hoe groter en opvallender een gunstige uitspraak zichtbaar is op de verpakking, hoe beter je op moet letten.

Gelukkig valt het bij de 'Ysco Dieetijs Vanille' allemaal erg mee. Mijn voornaamste punt is dat er niet alleen gebruik gemaakt is van stevia, zoals de verpakking misschien wel doet vermoeden. Ik heb de E-nummers op het label onderzocht en het blijkt dat de volgende zoetstoffen aanwezig zijn in dit suikervrije ijs:

 • E965 is Maltitol en heeft een GI van 36 
 • E966 is Lactitol en heeft een GI van 2. Let op, bij overmatige consumptie van deze zoetstof (meer dan 20mg per dag) kan het laxerend werken! 
 • E960 daar heb je het: Stevia met een GI van 0. 

Het feit dat Maltitol als eerste wordt benoemd en Stevia pas als laatste zegt voldoende. Fabrikanten zijn namelijk verplicht de stofjes die het meeste voorkomen in het product vooraan te zetten. Oftewel: maltitol is de hoofdzoetstof. Op de tweede plek lactitol en als laatste wat stevia.

Op zich niets mis mee, alleen is het jammer dat voedselfabrikanten de consument lekker maken met een opvallende weergave van 'stevia', terwijl de hoofdzoetstof maltitol is. En maltitol is, zoals je nu weet, veel beter dan normale suiker, maar heeft alsnog een lichte uitwerking op de bloedsuikerspiegel. Niet de meest gunstige zoetstof dus.

Bottomline is: geniet, maar eet met mate (zoals geldt voor alle suikervrije toetjes en snacks).


#38 Smart Protein Pudding 

Online te koop bij: Body&Fitshop

Kost: ongeveer 10 euro voor 8 bakjes van 125 gram

Klik hier voor meer informatie over dit suikervrije toetje.

Suikervrij Toetje kopen

Wat me vooral zo aanstaat aan dit koolhydraatarme dessert is dat het, naast dat het eiwitrijk is ook bijna evenveel vezels als koolhydraten bevat. Het smaakt erg lekker en vult goed. De pudding is gezoet met de zoetstoffen acesulfaam-K en sucralose.

Het Diabetesvrij Geheim

Met deze 38 tips voor suikervrije ijsjes en toetjes is er eigenlijk geen excuus meer om ooit nog een "normaal" ijsje of dessert te nemen.

Zelfs voor mensen die geen diabetes mellitus type 2 hebben zou het beter zijn de ongezonde, suikerrijke versnaperingen voor eens en voor altijd te vermijden.

Helemaal wanneer je suikerziekte hebt is het belangrijk om het juiste voedsel te eten. Alleen dan kun je op termijn de ziekte overwinnen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Welk suikervrij ijs is jouw favoriet? Ben ik een toetje vergeten? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>