Is Melk Gezond Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

mei 10
Is Melk Gezond Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Mag je melk drinken bij diabetes type 2? Dat is iets wat veel mensen met diabetes zichzelf afvragen. Over koemelk en andere zuivelproducten bestaan namelijk veel tegenstrijdige berichten.

De één prijst melk de hemel in en de ander noemt het vergif. Vaak zie je dat de waarheid ergens in het midden ligt. 

In dit artikel krijg je daarom het definitieve antwoord op de vraag of melk gezond is bij suikerziekte.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Zo zit het met melk en diabetes type 2

Koemelk bevat lactose. Dat is van nature aanwezige (melk)suiker. Vaak wordt gedacht dat natuurlijke suikers beter zijn dan geraffineerde suikers. 

En in sommige gevallen is dat ook zo, maar dat is een discussie die we voor een andere keer bewaren. 

Wat koemelk vooral ongezond maakt, is de afwezigheid van vezels.

Vezels hebben namelijk de kracht om de opname van koolhydraten en suikers te vertragen. En als je diabetes type 2 hebt, dan is dat gunstig. Een product met koolhydraten/suikers en tegelijk veel vezels heeft dan geen significante invloed op je bloedsuikerspiegel.

Doel van dit artikel

Melk bevat wel melksuiker, maar geen vezels. Kun je het dan maar beter helemaal niet drinken? En hoe zit het met alle melkvarianten zoals karnemelk, volle melk of amandelmelk? Ik ga het allemaal uitleggen.

Is melk wel of niet gezond bij suikerziekte?

Misschien kun je het al een beetje raden, maar ik raad melk af bij diabetes type 2. De reden hiervoor is dat het te veel suikers bevat. Ook al zijn het natuurlijke suikers; je bloedsuiker krijgt er een behoorlijke optater van.

Het is ook niet verbazingwekkend als je je beseft dat je met één glas melk makkelijk 10 gram suiker binnenkrijgt. Dat is misschien niet zoveel als bij een glas cola of vruchtensap, maar alsnog krijg je zo 3 suikerklontjes binnen.

Overigens is het niet zo dat specifiek melk slecht voor je is. Ik raad eigenlijk iedere vloeistof af waar calorieën in zitten. Frisdrank, chocomel, ijsthee, vruchtensap en alle andere drankjes waar calorieën (en vaak veel suiker) in zitten zijn onwenselijk bij diabetes type 2.

Vermijd calorierijke drankjes

Het probleem is dat het lichaam de suikers uit vloeistoffen nog makkelijker opneemt dan uit voedsel. En als je diabetes type 2 hebt, is dat wat je juist wilt voorkomen. Want een snelle opname van suikers in je bloed, zorgt al gauw voor een verhoogde bloedsuiker.

Daarom zijn de ‘vaste’ melkproducten per definitie gezonder dan vloeibare zuivel. Ze worden langzamer opgenomen in je lichaam. Je moet dan denken aan kaas, kwark en yoghurt. Tevens bevatten deze producten minder suiker maar juist meer:

 • Voedingsstoffen
 • (Gezonde) vetten
 • Eiwitten

“Maar we hebben melk toch nodig?”

Veel mensen hebben het idee dat melk belangrijk is om te drinken. Het bevat tal van vitamines en mineralen zoals calcium. Dat zal ik ook zeker niet ontkennen.

Er zijn echter genoeg andere producten die ook al die stofjes bevatten, maar dan zonder de suikers.

Bovendien is het een feit dat, zodra je een gezond voedingspatroon naleeft, je niets aan melk mist.

Er zijn verschillende culturen waarin nooit een druppel (koe)melk wordt gedronken. 

Melk bij diabetes nodig?

Die mensen zijn vaak een stuk gezonder dan de mensen die het Westerse dieet naleven; waar koemelk een vaste plek heeft gekregen.

Mag je kamelenmelk of geitenmelk bij diabetes?

Er heerst ergens het idee dat kamelenmelk en geitenmelk gezonder zijn dan gewone melk bij diabetes type 2.


Helaas is dit een mythe.


Kamelenmelk en geitenmelk bevatten per 100 mL ongeveer evenveel koolhydraten/suikers als gewone melk. Dus het is net zo ongezond.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Gezondere melk bij diabetes

Dus of we het nu hebben over magere, halfvolle of volle melk; het maakt allemaal weinig verschil. Volle melk heeft in die zin de voorkeur, aangezien in het melkvet de meeste voedingsstoffen zitten. Bij magere melk zijn al die gezonde stoffen eruit gefilterd.

Desalniettemin kun je het beter allemaal vermijden.

Uiteraard kan het weinig kwaad als je een scheutje melk gebruikt tijdens het koken. Maar verder wil je het laten staan. Melk bevat simpelweg te veel suiker. Ook biedt het geen toegevoegde waarde voor je lichaam. Je kunt makkelijk zonder.

Hoe kun je melk dan op een gezondere manier vervangen?

Karnemelk

Karnemelk is gezonder dan normale melk. Dit heeft meerdere redenen, maar komt allemaal door het fermentatieproces wat karnemelk ondergaat.

Karnemelk bij diabetes is prima

Het mooie is namelijk dat wanneer melk wordt gefermenteerd, de suikers deels worden omgezet in melkzuren. Dit komt door de toevoeging van melkzuurbacteriën.

Dit maakt dat karnemelk en ook andere zure melkproducten zoals yoghurt, kwark en kaas minder suikers bevat. Kaas bevat vaak helemaal geen melksuiker meer.

Dat is erg positief en veel gezonder voor je als je suikerziekte hebt. Ik moet er wel een kanttekening bij plaatsen. Want ook al bevat karnemelk gemiddeld 40% minder suiker dan normale melk... er zit nog steeds suiker in

Mijn advies is daarom om consumptie te beperken tot maximaal 1 glas per dag.

Amandelmelk

Een veilige vervanger van koemelk bij diabetes type 2 is ongezoete amandelmelk. Het woord zegt het al, dit is gemaakt van amandelen. En deze melk heeft het voordeel dat het 0 suikers bevat.

Laten we wel eerlijk wezen dat de amandelmelk uit de supermarkt slechts voor 3% uit amandel bestaat. Ruim 95% is gewoon water. Sommige mensen noemen amandelmelk dan ook wel “duur water”. 

Om het gezond te doen lijken wordt er een handje mineralen en vitamines aan toegevoegd. Het lijkt dan heel wat, maar ook hierbij geldt dat je makkelijk zonder kunt. Nog beter zou dan zijn om een handje amandelen te eten en een glas water te drinken.

Maar van mij mag je dit prima drinken, want het is een prima vervanger van melk. Er zit 0 gram suiker in en is caloriearm

Sojamelk

Ook sojamelk kan een gezondere vervanger zijn voor koemelk. Kies wel altijd de ongezoete variant, want anders krijg je alsnog toegevoegde suikers binnen.

Net als amandelmelk bestaat sojamelk voor ruim 90% uit water. Minder dan 10% is soja en er zijn vaak vitamines en mineralen aan toegevoegd.

Sojamelk is niet geheel suikerloos, maar bevat ongeveer 1 gram suiker per 100 ml product. Dus zolang je geen literpak in één keer opdrinkt, kun je dit veilig drinken bij diabetes.

Lactosevrije melk bij diabetes type 2?

In dit artikel heb je gelezen dat hetgeen wat melk ongezond maakt de lactose is...

...dus de slimme lezers vragen zich nu af of lactosevrije melk dan wel mag.

Het antwoord is "nee".

Lactosevrije melk bevat geen lactose omdat de lactose wordt omgezet in galactose en glucose.

Dit doet de fabrikant door het enzym lactase toe te voegen aan de melk. Dit enzym splits de lactose molecuul is galactose en glucose.

Het probleem is dat galactose en glucose ook suikers zijn.

Lactosevrije melk bevat ook suikers

Dus bij lactosevrije melk wordt de ene suiker (lactose) omgezet in andere suikers (galactose en glucose). Per saldo schiet je er niets mee op voor je bloedsuiker. Dus ook lactosevrije melk bij diabetes is geen goed idee.

Vermijd melk bij diabetes!

Zoals je hebt gelezen is melk niet gezond als suikerpatiënt. Het is niet het aller slechtste wat je kunt drinken, maar je doet je lichaam er ook zeker geen plezier mee.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: drink jij melk bij diabetes type 2? Zo ja, waar kies jij dan voor? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Leendert schreef:

  ben benieuwt

 • >
  Send this to a friend