Suikerziekte Test Kopen? 6 Belangrijke Feiten Over Een Zelftest

Wat Is Diabetes Type 2

feb 08
Suikerziekte Test Kopen? 6 Dingen Die Je Moet Weten Over Een Zelftest

Ben je bang dat je diabetes type 2 hebt en wil je dit bevestigen?

Dan overweeg jij wellicht om een suikerziekte test online te kopen.

Maar is dit wel betrouwbaar en veilig? Leer hier 6 dingen die je moet weten over een diabetes zelftest.

More...

Een zelftest voor diabetes

Acht jij de kans groot dat je diabetes type 2 hebt? En wil je dit graag zelf bepalen voordat je een afspraak bij de huisarts maakt. Dan kan dat!

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je suikerziekte hebt. Idealiter ga je naar de huisarts en wordt daar een urinetest en bloedtest gedaan om te zien of je suikerpatiënt bent.

Maar er zijn een aantal producenten zo slim zijn geweest om een suikerziekte test kit te ontwikkelen voor thuis. Deze diabetes zelftest kan op twee manieren worden uitgevoerd:

In dit onderstaande artikel bespreek ik beide testen. Want beide testen brengen verschillende vragen met zich mee.

Doel van dit artikel

Je bent waarschijnlijk helemaal niet bekend met het fenomeen suikerziekte en de daarbij behorende problemen.

Daarom beantwoord ik in dit artikel 6 belangrijke vragen over een suikerziekte test. Deze zijn cruciaal in het bepalen van jou diagnose.


#1 Waarvoor wordt de suikerziekte zelftest gebruikt?

Suikerziekte wordt in de medische wereld ook wel diabetes genoemd. De vorm van diabetes waar ik het over heb is diabetes type 2. Deze kun je namelijk alleen op latere leeftijd ontwikkelen door middel van een ongezonde levensstijl.

Diabetes type 2 is een ziekte waarbij je lichaam de suikers (glucose) niet of nauwelijks meer uit het bloed op kan nemen.

Normaal gesproken, worden de suikers na het eten van een maaltijd opgenomen in het bloed, om vervolgens naar de lichaamscellen vervoerd te worden voor gebruik. Hierbij is insuline nodig. Deze opent namelijk de poorten naar de lichaamscellen. Op deze manier wordt je lichaam voorzien van energie.

Een mooi natuurlijk mechanisme in het menselijk lichaam. Totdat dit proces veel te vaak gebeurt en je lichaam het allemaal niet meer aankan. Dan ontwikkel je diabetes type 2.

"De suikers blijven in het bloed circuleren doordat je cellen niet meer reageren op insuline. Dit zorgt op den duur voor beschadigingen aan verschillende organen."

Een manier om te bepalen of je diabetes type 2 hebt is door een suikerziekte test. Zoals ik hierboven aangaf kun je gebruik maken van een suikerziekte urinetest en een suikerziekte bloedtest.


#2 Hoe wordt bij beide testen de glucose meting gedaan?

Wanneer er teveel suiker in het bloed circuleert kan dit bepaald worden met een bloedtest:

Aan de hand van een kleine prik in één van je vingertoppen komt er wat bloed vrij.

Vervolgens wordt dit bloed gemeten door een glucosemeter.

  • Deze bepaalt de hoeveelheid glucose in je bloed
suikerspiegel

Belangrijk informatie

Bij gezonde mensen schommelt de bloedsuikerwaarde tussen de 4 en 8 mmol/L. Zit je daarboven dan is de groot dat je diabetes type 2 hebt. 

Een tweede mogelijkheid is ene bepaling door middel van een urinetest:

Bij gezonde mensen bevinden zich namelijk geen glucosemoleculen in de urine. Dit omdat de suikers op een normale manier door het lichaam verwerkt kunnen worden.

Maar wanneer de glucoseconcentratie in het bloed veel te hoog is, laten de nieren ook glucose door naar de urine. In principe is dit een goede manier om van de overtollige suikers af te komen. Alleen houdt dit wel in dat je ziek bent. Vandaar dat een urinetest ook kan bepalen of je diabetes type 2 hebt.

Belangrijk informatie

Wanneer zich suikermoleculen in je urine bevinden is de kans groot dat je diabetes type 2 hebt. Je meet hier dus niet mee wat de suikerwaarde of de HbA1c waarde van je bloed is.


#3 Hoe wordt een suikerziekte test uitgevoerd?

De suikerziekte test moet verschillend uitgevoerd worden om de juiste testresultaten te verkrijgen. Ik bespreek ze hieronder apart:

Bloed glucosemeting

De diabetes thuis test wordt uitgevoerd wanneer je nuchter bent. Nuchter houdt in dat je tot 8 uur lang niks gegeten of gedronken (afgezien van water) hebt. Dit klinkt heel heftig maar is het in werkelijkheid niet.

Wanneer je deze test namelijk uitvoert wanneer je van bed komt, ben je als het goed is 8 nuchter geweest. Wanneer je deze test doet wanneer je niet nuchter bent is de test niet betrouwbaar.

Leg voordat je met de test begint een tissue en een stopwatch klaar. Lees voordat je begint de gebruiksaanwijzing door.

BLOED GLUCOSEMETING


De volgende stappen moeten vervolgens gedaan worden:

  • Was  de handen goed en droog ze
  • Ontsmet de vingertop met een alcoholdoekje
  • Prik met de bijgeleverde prikpen een gaatje aan de zijkant van de vingertop
  • Breng de druppel bloed aan de testzone, Zorg ervoor dat beide testoppervlakken volledig bedekt zijn
  • Neem gelijk daarna de tijd op
  • na 30 seconden moet u de bloeddruppel van testvakje af vegen
  • Wacht nogmaals 30 seconden
  • lees het test resultaat af

Na 30 seconden lees je het resultaat af door de kleur van de testzone te vergelijken met de resultatenkaart op het label. Doe dit wel binnen 5 minuten aangezien de test niet meer betrouwbaar is na 5 minuten.

Urine glucosemeting

De urine glucosemeting is iets simpeler en daarnaast volledig pijnloos. In de verpakking vindt je twee teststrips. De één wordt gebruikt om ketonen in de urine aan te tonen. De andere wordt gebruikt om glucose in de urine aan te tonen. Zowel ketonen als glucose horen niet in de urine voor te komen.

URINE GLUCOSEMETING


De volgende stappen moeten gedaan worden bij het testen van de urine:

  • Leg de strips klaar
  • Vang je urine op in een schoon glas
  • Hou vervolgens de teststrip in de urine
  • lees als laatst de kleuren van de teststrip af 

De teststrips zullen verkleuren aan de hand van de hoeveelheid glucose en ketonen in je urine. Dit kun je vervolgens aflezen aan de hand van het kleurenpalet bij de gebruiksaanwijzing. Als het geval zich voordoet dat uw bloedsuiker te hoog is, moet u naar de huisarts.


#4 Hoe worden de uitslagen afgelezen?

De bloedsuiker wordt normaal gesproken afgelezen aan de hand van de eenheid: mmol/L. Verder hoef je deze eenheid niet te kennen. Zolang je maar weet dat gezonde bloedsuikerwaarden tussen de 4 en 8 mmol/L liggen. 

Bij de thuis kit voor zowel de bloedtest als de urinetest worden de resultaten afgemeten aan de hand van een kleurentabel.

De kleurentabel bij de bloedtest geeft aan of er glucose in het bloed zit.

De kleurentabel van de urinetest geeft aan of er glucose en ketonen in de urine zitten. 

urinetest diabetes

Bij de urinetest hoeft teveel glucose in de urine niet alleen te duiden op diabetes type 2. Het kan namelijk ook zijn dat u dat u een ander probleem met de nieren heeft waardoor er glucose in de urine zit. 

Wanneer bezoek je de huisarts?

Wanneer je verontrustende resultaten ziet bij zowel de bloedtest als de urinetest doe je er verstandig aan om de huisarts te bezoeken. Alleen op deze manier kun je officieel bepalen wat er aan de hand is.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Zijn de testen betrouwbaar?

Dit is een lastig verhaal. Volgens het diabetesfonds is de zelftest niet betrouwbaar. Dit is wat zij schrijven:

"Zelftests kunnen door fabrikanten zonder controle op betrouwbaarheid op de markt worden gebracht. Bij de diagnose diabetes komt het vaak aan op kleine verschillen in de bloedsuikerwaarde. Zeker wanneer je op de grens zit met diabetes."

Vervolgens wordt dit door het Diabetes Fonds aangeraden om een risicotest te doen om te zien hoe groot de kans is op het ontwikkelen van diabetes type 2. Nu betwijfel ik dat dat wel een betrouwbare optie is.

Het kan in ieder geval geen kwaad om één keer in de zoveel tijd een glucose-test te doen.

Aanvullende informatie

Een deel van de mensen met suikerziekte is namelijk niet bij de huisarts bekend. Oftewel deze mensen weten zelf niet dat ze diabetes type 2 patiënt zijn. Uit het bevolkingsonderzoek van 2009/2010 blijkt dit percentage bij mensen tussen de 30-70 jaar op 25% te liggen.

En het Diabetes Fonds geeft aan dat zelf-testen zonder enige controle op de markt gebracht kunnen worden. Dit is niet het geval aangezien deze aan streng eisen moeten voldoen. Dit heeft te maken met de Europese IVD wetgeving.

"Zijn deze testen net zo betrouwbaar als bij de huisarts? Nee dat zeker niet!"

Ben je een grensgeval dan kan de uitslag vals negatief zijn. Dat houdt in dat je wel diabetes type hebt maar de meting dit niet aangeeft. Hieronder geef ik aan wanneer een huisarts bezoek nodig is.


#6 Een huisartsbezoek of een thuistest?

Voor beiden valt wat te zeggen. Ervaar je verschillende symptomen van suikerziekte en wil je een diabetes mellitus zelftest doen, dan is dit prima. Maar het is zeker mogelijk dat je alsnog de (huis)arts en/of apotheek moet bezoeken.

Hieronder heb ik drie scenario's geschetst die aangeven of een bezoek aan de huisarts nodig is of niet.

Optie 1: huisarts bezoek nodig

"Laat de zelftest zien dat je een zwaar verhoogde bloedsuikerspiegel hebt?"

Dan moet je sowieso naar de huisarts of apotheek. Ondanks dat je geen symptomen hebt. Diabetes type 2 kan een sluip moordenaar zijn. Soms loop je al een aantal jaar met deze ziekte rond zonder dat je dit door hebt. Met alle gevolgen van dien. Tijdens bepaalde jaarlijkse actieweken in Nederland, kan jij een gratis diabetes test krijgen. Hierdoor hoef je niets te kopen.

Optie 2: huisarts bezoek nodig

"Ervaar je verschillende symptomen maar geeft de zelftest aan dat er niks aan de hand is?"

Dan is het alsnog verstandig dit te laten controleren door de huisarts. Het kan namelijk zijn dat je een grensgeval bent en dat de zelftest niet nauwkeurig genoeg is om dit te bepalen. Om onjuiste diagnoses te voorkomen is een bezoek aan de huisarts belangrijk.

Optie 3: geen huisarts bezoek nodig

"Ervaar je echter geen symptomen en laat de zelftest zien dat je gezond bent?"

Dan zie ik ook geen reden om naar de huisarts te gaan.

Wil je toch een suikerziekte test doen? Dan kan je het beste eentje online bestellen. Sommige drogisterijen (Kruidvat, Etos of G&W Drogist) hebben ze in de schappen liggen. Wanneer dit niet het geval is, kun je de suikerziekte zelftest altijd via het internet bestellen. 


#7 Hoe je nooit een suikerziekte test hoeft te gebruiken

Is er bij de huisarts uitgekomen dat je diabetes type 2 hebt?

Dan ben je vast benieuwd hoe je hiervan kan genezen. Vanuit de huisarts is aangegeven of je medicijnen moet slikken en of je je levensstijl aan moet passen. Wat betreft die medicijnen ben je zeker aan het goede adres.

groenten suikerziekte

Hetgeen waar de meeste huisartsen echter geen verstand van hebben, is wat de juiste levensstijl voor een diabetes type 2 patiënt is.

En dat is waar ik in beeld kom. Om diabetesvrij door het leven te gaan moet je namelijk je eetgewoonten aanpassen. Je hebt deze ziekte namelijk niet ontwikkeld door een gezond eetpatroon.

En recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: heb jij weleens een suikerziekte test gebruikt? Wat zijn jouw ervaringen met een diabetes zelftest? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Sara schreef:

    Volgens de uitslag van de huisarts “niet nuchter” een uitslag van 12 na 6 uur verstrijken na inname voedsel. Nagekeken en heb ik dus nog onofficieel
    type 2. Nu moet ik 2 weken wachten volgens protocol maar wil dit niet en moet ik nuchter gaan prikken. Zit in de familie, heb ook zwangerschapsuiker gehad, dus maak ik me zorgen. Verstandig om nu thuistest te doen?
    Gr. Sara

    • Marloes Schuurman schreef:

      Om eerlijk te zijn zou ik die twee weken afwachten. In die twee weken kun je het beste je voedingspatroon aanpakken. Want stel je koop wel een thuistest…. en daar blijkt uit dat je wel diabetes type 2 hebt…. wat dan?

      Je kunt beter alvast je eetpatroon aanpassen en meer bewegen. Met een niet nuchtere bloedsuikerspiegel van 12, loert diabetes type 2 om de hoek. In die twee weken kun je met voeding veel bereiken.

  • Jan Völkers schreef:

    Heb zelf de diabetes 2 en vind dit heel leerzaam!

  • >
    Send this to a friend